HCL.HR

Recenzija

Batman: Arkham Knight

batmobil: gotham city racers

Vjeran Nagy

2009. godine slabo poznati razvojni tim iz Londona Rocksteady Studios ostvario je gotovo nemoguć uspjeh svojim prvim pravim visokobudžetnim naslovom, Batman: Arkham Asylum. Ocjene u recenzijama bile su iznimno visoke, a prodaja se brojila u više milijunskim iznosima. Poprilično impresivno dostignuće kada se uzme u obzir da su tada igre po stripovima često bile odbacivane u isti otpad s naslovima koji prate filmske blockbustere. Arkham Asylum uništio je okove koji su držali tu pesimističnu ideju zarobljenu u umovima ljudi i kasnije oslobodio zvijer po imenu Arkham City.

Ironije u ovoj priči definitivno ne nedostaje zato što virtualni Batman dio svojeg uspjeha u potpunosti duguje i odličnom Mračnom Vitezu koji je osvojio kino dvorane samo godinu dana ranije. Ideja Batmana bila je svježa, a glad publike za glavnim katalizatorom i objektom koji dirigira dinamikom problematičnog Gothama neutaživa. Dakako ovdje se misli na klauna-princa kriminala sveprisutnoga Jokera koji je ulogu života odradio u kontroliranom zatvoru Hugoa Strangea.

Realiziranje odnosa između Jokera i Batmana u obliku videoigre je uz Marvelove ekranizacije definitivno najbolja stvar koja se mogla dogoditi ne samo za obožavatelje nego i za čitavu industriju stripa. Uvjeren sam da ako danas ugrabite šišmišov strip u ruke čujete upravo Hamillov i Conroyjov glas u glavi dok prelijećete očima preko šarenih kadrova. Zasluge za to primarno idu Arkham igrama, ali i podršci Paula Dinija, jednog od glavnih kreatora animirane Batman serije iz devedesetih koji je bio prisutan na uvodu i zapletu, ali začuđujuće ne i na samome raspletu fabule.


Kreatorska pozicija koja mu je omogućila da podari život likovima kao što je Harley Quinn i sudjelovanje u produkciji vrhunskog dugometražnog animiranoga filma “The Mask of Phantasm” – na temelju kojega je i izgradio sliku Jokera, odnosno Batmana za Rocksteady; učinila ga je blagoslovom za tada nepoznat studio iz Londona. Ipak, Paul Dini se nije baš pokazao u najboljem svijetlu kada malo bolje proučimo zapetljane i plošne radnje te karakterizacije likova iz Arkham Asyluma i Cityja, što sam osobno uvijek smatrao najslabijim karikama u inače neslomljivom lancu. Najveći problem u svemu tome je bio upravo sam Joker (popraćen fantastičnom glasovnom glumom Marka Hamilla) koji je apsolutno zasjenio sve ostale likove pa i samoga Batmana kao Dinijev najveći trijumf.

Jedna je stvar sigurna, Joker je definitivno mrtav u Arkham Knightu. Nakon njegove smrti stvari su utihnule, a razine kriminala u Gothamu drastično opale što je Batmana učinilo vrlo nervoznim. Očekivano, na noć vještica dogodilo se najgore. Scarecrow je pokrenuo niz groznih događaja koji su rezultirali brutalnim ubojstvima civila i evakuacijom šest milijuna stanovnika iz Gothama. Kriminalci još jednom divljaju po ulicama grada, a na polju se pojavio novi igrač, misteriozni Arkham Knight – nužno zlo nastalo iz straha da Batman ne može biti zanimljiv bez svoje upečatljivije zle polovice Jokera.

Na početku se čini da je Arkham Knight nešto kao šišmišov negativ ilitiga zli Batman, tipičan klišej oblika – pobijedio si svog najvećeg neprijatelja, ali možeš li pobijediti samoga sebe? No, kroz susrete s njim shvaćate da on i nije tolika prijetnja koliko ste možda očekivali da će biti ili koliko nas je Rocksteady uvjeravao u to trailerima, posterima, Arkham Knight dekicama i ostalim artiklima. Nakon svega, slika koju imam o njemu je doslovno priglupa i šlampava verzija Batmana koja ni uz čitavu plaćeničku vojsku ne može da ostvari ono što je Joker imao prilike učiniti bezbroj puta. Istina oko njegovog identiteta je također vrlo krhka. Razočaravajuća je i besmislena za poznavatelje materijala, nebitna ili zbunjujuća i zaboravna za sve ostale.

Puno zanimljiviji i snažniji u svojoj ulozi je Scarecrow koji predstavlja pravu prijetnju gradu iako njegovi osvetnički motivi i planovi nisu uvijek u potpunosti jasni. Ipak, kada se uzmu svi elementi sporednih i glavnih misija te spoje u cjelinu, Arkham Knight je definitivno najzanimljiviji, ali i najmračniji u serijalu kada je u pitanju fabula. Prepun je iznenađenja koji mijenjaju dinamiku priče i dobre karakterizacije likova od kojih su neki – poput Poison Ivy, dobili lice koje nismo imali prilike vidjeti do sad, donoseći pritom striktno crno-bijeloj formuli serijala neke druge nijanse.

Priča je sadržajno bogata do te mjere da je čitavi fijasko oko Arkham Knighta vrlo lako zaboraviti, kao i neke druge nedostatke koje ne mogu spomenuti ovdje zbog potencijalnih spojlera. Najviše od svega igra se bavi Batmanovom psihom i unutarnjim strahovima što je i bilo za očekivati kada ga već antagonizira sveučilišni profesor koji se voli oblačiti u strašilo iz Čarobnjaka iz Oza i drogirati ljude. Iskreno, bolje nego da ga je srušio na usmenom iz psihologije za uvjet na kraju godine. E moj Betmene, ne poznaješ ti pravi strah.


Prostor za lomljenje kostiju kriminalcima Gothama višestruko je povećan kada se usporedi s mapama Cityja i Originsa, ali ni blizu gigantizma jednoga GTA 5. Otvoreni svijet velik je upravo onoliko koliko je potrebno da dobijete osjećaj veličine Gothama i bez da gubite previše vremena na putovanja između misija. Shodno tome Batmanove letačke vještine su unaprijeđene, ali po prvi put u serijalu na raspolaganju mu je i brutalni Batmobil kao ultimativno prijevozno sredstvo.

Iako Arkham Knight kao igra veličinom neće impresionirati svakoga, razina detalja koje ćete pronaći u njenom otvorenom svijetu je nevjerojatna. Gotovo svaki kutak mape je popunjen, a nerijetko ćete naići na elemente u prostoru koje ćete vrlo lako povezati s Batmanovom mitologijom. Gotham je također podijeljen na različite kvartove od kojih neki odstupaju od striktno gotskog stila prve dvije igre, ali i dalje zadržavaju vizualnu prepoznatljivost serijala. Rocksteady još jednom gura stari Unreal 3 pokretač do krajnjih granica, ali uz pokoji nedostatak. Vjerojatno najevidentniji problemi su zamućenost slike i na trenutke možda ipak previše detalja na ulicama zbog čega vizualna poruka nije uvijek jasna. No najveći problem je svakako optimizacija igre na PC platformi zbog čega je Arkham Knight povučen iz prodaje do daljnjega dok se problemi ne riješe. O tome smo i previše pisali, pa se ovdje nećemo na to posebno osvrtati.

Najimpresivniji dio vizualne prezentacije zasigurno mora biti destrukcija okoliša koja u potpunosti zasjenjuje Nvidia Gameworks dodatke od kojih je jedino opcija za bolje efekte kiše nezaobilazna. Nešto bogatiji ovoga puta je i život na ulicama Gothama koji nije više isprazan kao nekad. Osim što po običaju nailazite na statične ulične lopuže, ovoga puta ekipa se nerijetko ganja i s policijom u vozilima. Kada letite nad gradom vidite da razbijaju izloge, protestiraju u velikom broju, trče na druga mjesta i sl. što uvelike mijenja stvari kada je u pitanju autentičnost i doživljaj atmosfere.

Jedna od glavnih zamjerki koja se pridaje igri je forsiranje i guranje Batmobila u sve aspekte igre. Moram se apsolutno složiti s tom tvrdnjom. Prvenstveno kada se sjetim neprestanih sukoba s tenk-dronovima Arkham Knighta koji se pojavljuju u sve većim brojkama kako radnja odmiče. Sam Batmobil na pritisak tipke također postaje vojno čudovište s raketama i mitraljezima što je u potpunosti izvan duha Batmana kao lika, ali i samoga kultnog vozila – čak i kada se usporedi s radovima Franka Millera. Priznajem, borba s drugim prijevoznim sredstvima je zabavna u manjim dozama i nudi raznolike opcije nadogradnje, ali najbolje iskustvo ćete ipak pronaći u običnoj vožnji gradom. Vozni model nije najbolji na svijetu, ali daje Batmobilu dobar osjećaj težine i moći dok režete zavoje i uništavate sve pred sobom. Također je i nužno sredstvo za rješavanje zagonetki u prostoru bilo da je riječ o glavnim misijama ili skupljanju Riddlerovih trofeja. No, činjenica da možete uskočiti ili iskočiti iz Batmobila u bilo kojem trenutku ipak znači da niste ograničeni niti prisiljeni da ga koristite neprestano

Sloboda je vrlo bitna zato što je ovo ipak prvenstveno igra u kojoj kontroliramo lik Batmana. Uz novo vozilo, stigla je i nova oprema te velik broj jedinstvenih animacija koje krase šišmiševe poteze. Borba nikada nije bila bolja, a osjećaj moći kada mlatnete zadnjega neprijatelja u usporenom vremenu nikada snažniji. Dodatne naprave i pregršt odličnih nadogradnji koje otključavate iskustvenim bodovima neprestano obogaćuju igru svježim mehanikama.

Jednaki napredak zabilježio je i predator pristup igri u kojem vrebate neprijatelje po zatvorenim, ali i otvorenim prostorima koristeći mnoštvo različitih opcija i taktika. Igra vas neće voditi za ruku neprestano, nekada će vas zbuniti i očekivati od vas da se snalazite sami što je odlična odluka u dizajnu i čini glavnu kampanju manje linearnom. Primjerice, moguće je prijeći čitavu igru bez ledene bombe koju je Batman koristio u Arkham Cityju, a neke naprave je moguće nabaviti i ranije nego što to mislimo. Jedno od bitnijih oružja je svakako fear takedown koji Batmanu omogućuje da slomi do pet kriminalaca odjednom kada iskoči iz neke rupe.

Umjetna inteligencija neprijatelja je kao i uvijek loša, ali vrlo impresivan broj različitih specijaliziranih jedinica u potpunosti spašava situaciju i zahtjeva od vas da se prilagodite. U borbi prsa o prsa Batman se konačno sjetio koristiti objekte i oružja iz prostora u svoju korist, ali riječ je o sistemu koji nije baš dovoljno dobro istražen s obzirom na potencijal. S druge strane dual play mehanika koja se pojavljuje kada Batman lomi kosti neprijateljima uz pomoć svojih bliskih suradnika je fantastična iako je i tu ostalo puno prostora za daljnju nadogradnju.

Osobno sam imao prilike zaigrati dobar dio Arkham Knighta na Xbox One konzoli dok je naš Ante mlatio zlikovce Playstation 4 verzije na kojima se igra vrti zbilja solidno bez padova u framerateu. Upravo zbog toga nisam uzeo u obzir katastrofalne posljedice koje je prouzročila računalna verzija igre prilikom dodjeljivanja konačne ocjene nego sam se fokusirao na samu igru i sadržaj koji nudi. Ipak, iako sam ranije spomenuo da neću duljiti o tome ovdje, dužan sam spomenuti i upozoriti da je problema mnogo i da neće zaobići nijednu PC konfiguraciju.


Također, jedan od većih nedostataka Arkham Knighta je borba s glavnim negativcima. Batmobil i njegove mehanike utjecale su na dizajn bitnih susreta s bosovima od kojih sam zbilja očekivao nešto spektakularno, ali sam umjesto toga svaki put ostao razočaran. Nikako mi nije jasno zbog čega su odbacili solidne ideje koje je donio Arkham Origins gdje je ekipa iz WB Montreala iskoristila glavne mehanike koje krase Batmana i ukomponirala ih u konflikte sa zločinačkim glavešinama. Rocksteady je totalno krenuo u krivom smjeru s time i to doslovno zato što su se bossovi odlučili ubaciti u goleme tenkove protiv kojih se morate šuljati s batmobilom i raspaliti ih s raketama po turu. Primjerice, spoiler alert, borba s Deathstrokeom završi tako što on ispadne iz tenka i padne u nesvijest. Vrlo razočaravajuće za sve koje očekuju ninja šaketanje.

Ipak, bez obzira na neke sitnije propuste, nedostatak pravih boss borbi i cirkus s PC verzijom igre, Arkham Knight je i više nego dostojan završetak jednog od najboljih serijala u svijetu videoigara. Svoj najveći uspjeh ostvario je u prepoznatljivosti svoje strukture nadograđujući apsolutno svaki poznati aspekt koji je krasio prijašnje naslove gotovo do savršenstva. Svi najupečatljiviji elementi iz prijašnjih igara pronašli su svoje mjesto negdje unutar novog Gothama i s velikim zadovoljstvom ćete prepoznati te lokacije, tajne i likove.

Bili ste tamo na početku, a sada ćete biti i na kraju. S velikim zanimanjem pratit ćemo studio Rocksteady i njihove buduće projekte te se pritom uvijek potajno nadati da će najaviti barem još jedan Arkham naslov. Kako li će se samo zvati? Moj glas ide za Arkham Reborn.

Eksplozivno finale Arkham serijala stavlja mračnog viteza protiv svih izgleda u jednoj od najtežih noći njegovog rata protiv kriminala.

89 Naša ocjena
  • priča
  • prezentacija
  • gameplay
  • batmobil
  • Arkham Knight
  • tankmobil
  • boss borbe

Komentari (107)

  • rjanko

    15.07.2015 - 17:41

    rado bi ocjenio igru al nisam uspio vise od 5 min igrati u komadu(PC) a da se igra ne srusi….kad ce vise neki patch ili nesto, jer ovo je neigrivo. a imam komp da bi mogao 3 batmana odjednom pokrenuti na super mega ultra insane postavkama

    • Czar

      @rjanko, 16.07.2015 - 11:31

      Ista situacija samo sam ja čim sam vidio o kojoj je igri riječ opizdio 1/100 da se sve praši jer igru nemogu igrati, s dlcima ćemo kasniti za konzolama radi povlačenja igre mjesecima, a oni u mojoj lovi uživaju već nekih 4-5 mjeseci jer sam naivno preorderao igru i season pass.

    • Alan Shogun

      @rjanko, 10.01.2016 - 11:35

      Dosta sam citao o tom “cudesnom” rusenju igre ali evo iz vlasttog iskustva ne mogu reci da mi se to dogodilo.Ni jedan puta….Nznm do cega je ali eto…..

  • bartul_9

    15.07.2015 - 17:50

    Nakon svih videa sta san odgleda, nekoliko stranih recenzija procita i par sati gameplaya na ps4 mislin da je ocjena skroz realna 89 nije moglo bit pogodenije…

  • pesek32

    15.07.2015 - 17:55

    Neoptimiziranost PC verzije se treba računat kao minus.

    • dragec

      @pesek32, 15.07.2015 - 18:11

      Odlična optimiziranost PS4 verzije se treba računati kao plus

    • WaT30

      @pesek32, 15.07.2015 - 19:44

      Sto se tu ima optimizirati na ps4 kad se locka na 30 fps da bi igra mogla biti u 1080p rezoluciji…

    • BoneDigger

      @pesek32, 16.07.2015 - 01:22

      Ovo je recenzija pc verzije igre. Možda je igra super kada bi ju ljudi mogli igrati.

    • Ementaler

      @pesek32, 16.07.2015 - 06:45

      Ne, ovo je recenzija nakon igranja sve tri verzije igre; ovo je recenzija IGRE, ne tehničkih problema jedne verzije. PC verzija je toliko loša da je povučena je iz prodaje, što zaslužuje ocjenu 1/100. Jel vam ima smisla da da ovako dobroj igri koja savršeno dobro funkcionira na konzolama zbog PC verzije damo ocjenu 40/100? To nikad ne radimo iz jednostavno razloga što nam smisla. I onda za dva mjeseca kada poprave PC verziju da dižemo ocjenu? :) Računati PC verziju kao minus tek reda radi i skinut samo 5-10 bodova s ocjene zbog katastrofalne PC verzije isto opet nema smisla. U ocjeni koju gore vidite se nalaze i tehnički detalji o kojima se ni ne priča u recenziji, nije ni PS4/XBO verzija bila skroz savršena u svakom pogledu, samo se neke stvari ni ne ističu posebno.

    • pesek32

      @pesek32, 16.07.2015 - 06:54

      A za Witcher 3 su se skidali bodovi zbog PS4 verzije.

    • IaMarmageddoN

      @pesek32, 16.07.2015 - 07:56

      hahaha Gameri ne zaboravljaju. FTW TW3

    • Ementaler

      @pesek32, 16.07.2015 - 08:06

      Ne kužim, on očito nije pročitao moj komentar (jer zašto bi ovo napisao da je?)… i onda ti kažeš "gameri ne zaboravljaju". Što se događa? :((

    • Ementaler

      @pesek32, 16.07.2015 - 08:07

      Ne kužim, on očito nije pročitao moj komentar (jer zašto bi ovo napisao da je?)… i onda ti kažeš "gameri ne zaboravljaju". Što se događa? :((

    • IaMarmageddoN

      @pesek32, 16.07.2015 - 10:06

      Kao prvo, hahaha znači da sam pročitao nešto smiješno. Gemeri ne zaboravljaju znači to da ne zaboravljaju neke recenzije, točnije nesrazmjere u ocjenama, bez obzira što ti ili bilo tko napisao jer kao i ti i mi imamo svoja, ponekad ne najbolja mišljenja, ali ih imamo. Gle, oprosti, neću dalje ulaziti u neku raspravu, vjerojatno sam mogao malo manje sarkastično napisati ovo na kraju što sam napisao ali i ja neću tako brzo zaboraviti recenziju od TW3 makar znam da je to djetinjasto. Čuj, Ementaler, znaš da kad je netko fan nečega nema toga što ga može razuvjeriti kako god ta osoba bila objektivna, ne? E, pa… Ja znam da se u mnogim recenzijama mora imati doza subjektivnosti a svi koji su probali PC verzije TW3 i BAK možda sa pravom osjećaju da ocjene po njihovim "realnim" mišljenjima nisu zadovoljavajuće i to je to. Stvarno neću dalje komentirati jer znam da me shvaćaš i znaj da ja shvaćam recenzenta ali se oko nekih stvari ne slažem. Zato mrzim ocjenjivanje takvo kakvo je. Minus kod WT3 je bio "performanse (PS4)". Moglo se ovdje u Minus rubriku barem napomenuti "opća bugovitost :P" (PC). Ovako možda (ili vjerojatno) neki misle da ne date svakoj igri jednaku šansu, objektivnost i tako, me razumiješ? Mislim, pročitao sam ja tvoj post ako "pesek32" nije ali ipak, moram se i opet ću se (i ako ne napišem ovako nedolično) kod svake recenzije gdje igra ima drastičnih problema koji nisu npr. u Minusu navedeni nasmijati malo. Sorry, meni je to smiješno. Ali haha smiješno, sarkastični dio je bio samo FTW TW3 😛 U redu sve? Nadam se da ne trebam ništa više reći, pokušao sam biti čim obzirniji i racionalniji u svome kratkom postu 😛

    • Ementaler

      @pesek32, 16.07.2015 - 10:59

      Ma sve pet stari, podrazmijeva se da nemamo svi ista misljenja, zato i imamo komentare. Samo kazem da ne kuzim pesekov koment kad prakticki govorim da pc verziju ovdje ne spominjemo jer je ni ne recnziramo. Da, igrali smo i nju, ali sad nije ni dostupna za kupnju pa nemamo zasto drasticno (ili bilo kako zapravo) smanjivati ocjenu za ono što zapravo dobro funkcionira i sto se moze kupiti. Tj. Za igru kao takvu, trenutno dostupnu na konzolama.

    • pesek32

      @pesek32, 16.07.2015 - 11:06

      Kako nisam pročitao komentar? Napisao si da bi bilo besmisleno skinut 5-10 bodova zbog PC verzije, a na W3 recenziji je pod minuse navedeno perfomanse PS4.

    • Gvags

      @pesek32, 16.07.2015 - 11:20

      Jer se TW3 na ps4 nije povukao iz prodaje zbog tehnickih problema…?

    • Ementaler

      @pesek32, 16.07.2015 - 11:43

      Jup, baš to… dakle, pričamo o igri koja je bila dostupna na tržištui, za koju su u trenutku recenziranja tražili novac i koja je u trenutku recenziranja imala te tehničke probleme u verziji koja je recenzirana.

    • Cro-K

      @pesek32, 18.07.2015 - 19:01

      Eto sad je izasao za witchera 3 1.07 patch koji je popravlja framerate na ps4

  • KhorneFlake

    15.07.2015 - 18:04

    Bez obzira na sve opet je dobra igra, ali nije bum kakav su prethodne dvije napravile. Sve jednom dosadi, dobro da su prekinuli serijal na vrijeme. Malo pravim pauzu od igre dok mi ne stigne nova grafička, u svakom slučaju ima materijala za igranje, ali bezvezno što su ulice samo šljamom ispunili, osim spasavanja vatrogasaca čovjek i ne osjeća neku potrebu da se spusti dole čisto da samo istaba krimose. Batmobil je možda previše forsiran, ali dobro je implementiran i u većini situacija samo opcija ako ne ganjate sporedne misije. Pošto nisam mogao da izdržim, odgledao sam kraj igre na YT, kao i neke sporedne stvari, moram reći da sam razočaran ostao naslovnim negativcem za kog su rekli da je novi i za igru specijalno napisan lik, što na kraju nije bilo tačno. Boss bitke, ako se tako i mogu nazvati, su već spomenute u negativnom kontekstu. I kraj je bio onako mlak… Ali generalno, i više nego solidna igra (ako koliko-toliko zažmirimo na tehničke propuste).

  • Kinaivan

    15.07.2015 - 18:42

    Pc verzija ovdje nije minus niti se racuna u konacnoj ocjeni, ali zato ste uredno Witcheru 3 par bodova skinuli zbog ps4 verzije.

    • maxim.x

      @Kinaivan, 15.07.2015 - 19:11

      Upravo sam to krenio komentirati. +1

    • Corvodin

      @Kinaivan, 15.07.2015 - 19:54

      Tačno tako.

    • gamelaker

      @Kinaivan, 15.07.2015 - 20:23

      Nema smisla baš to budući da nisu isti recezenti.

    • SteXoN

      @Kinaivan, 15.07.2015 - 20:30

      gamelaker tako je :)

    • Kveki

      @Kinaivan, 15.07.2015 - 20:54

      +1 haha

    • Antimadridista9

      @Kinaivan, 15.07.2015 - 22:06

      Citas mi misli, +1

    • BoneDigger

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 01:23

      Točno to.

    • maxim.x

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 05:22

      Nisu isti recenzenti, ali ako se igre gledaju manje-vise ovjektivno onda bi se HCL kao portal trebao drzati nekog standarda; hoce li ili nece uzimati takve stvari kao minus.

    • Ementaler

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 06:57

      Pa da, takve stvari generalno uzimamo za minus ako utječu na iskustvo igranja. PC verzija je povučena s tržišta i nemamo se zašto previše osvrtati na nju u recenziji u ovom trenutku. Iako jesmo – ako pročitate recenziju vidjet ćete da se spominje. Mislim, želite li da igri damo ocjenu 1/100 uz poruku "nemoguće kupiti"? :))) Ili biste bili zadovoljniji da zbog činjenice što je igra doslovno nedostupna za PC samo za pola smanjimo ocjenu igre pa da damo nekih 45/100? Ili mislite da činjenica što je PC verzija doslovno povučena iz prodaje zavrjeđuje da se generalna ocjena igre kao igre spusti za 20 bodova? Ili možda samo 10? Ovo je recenzija igre kao igre, i to ponajviše na konzolama gdje je igra zapravo dostupna i savršeno igriva (iako smo očito igrali i PC verziju koju moraš ignorirat jer je doslovno povučena iz prodaje). Ako vas buni to što smo recenziju kategorizirali u "pc igre", za to je krivo jedno ograničenje našeg CMS-a, ali uskoro takvih problema nećemo imati :) znam da ste ljuti zbog loše PC verzije, ali nemojte davati sada jedinice igri zbog toga. Ako niste igrali igru nemojte ni davati ocjenu. Uostalom, koliko vas koji sada pametujete s jedinicama je uopće kupilo PC verziju? Za par mjeseci će raditi i PC verzija, a u međuvremenu ovo je igra dovoljno dobra da ju vrijedi prokomentirati kao igru, ne samo kao nakupinu tehničkih problema na PC-ju.

    • Kveki

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 08:18

      Meni osobno nije ni do PC verzije, iako logika da je povučena iz prodaje mi je jednaka kao kada te netko udari, ispriča se, pa ajmo sada zaboraviti sve to. I dalje se dogodilo, ljudi su kupili i problema je bilo.
      Moj problem izlazi iz reciklaže u igri, sve je gotovo isto kao i u prijašnjim igrama u serijalu. Batmobile je jedina veća inovacija koja je zamorna i dosadna.
      Gotham je opet prazan, priča je opet prolazna at best.
      No recenziraju ju ljudi koji su veliki Batman fanovi (kao što sam i sam) pa zanemaruju sve te dijelove samo zato što je to dobra Batman igra kakvih prije nije bilo. Sviđa mi se kako neki strani recenzenti koji ju recenziraju kao igru daju dosta niske ocijene zbog gore navedenih, a i nekih dodatnih razloga. Dok strani recenzenti koji vole lika daju ekstra visoke. Ova igra bi trebala biti u rangu 80 od 100 u najboljoj situaciji. Prema meni nekih 75. Još od istoga, samo nakrcano dosadnim dodatnim sadržajem, no i dalje bez duše.

    • Corvodin

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 11:23

      Molim lijepo, kakva je to logika? Takve stvari generalno uzimate za minus jer utjecu na iskustvo igranja. Arkham Knight je na PC-u tolika katastrofa da ikustva igranja nema. Kako to mozete ne uzeti u obzir ?

    • Ementaler

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 11:47

      Pa odgovoreno ti je zapravo sve u komentaru na koji se osvrćeš. Daklem, po stoti put – PC verzija nije ono što recenziramo ovdje, a i nemamo zašto spuštati ocjenu za nešto što nije ni dostupno na tržištu. Možemo samo upozoriti na to da ako se nekako domognete PC verzije u ovom trenutku, da će biti problema, velikih problema… što smo i rekli u tekstu.

    • pesek32

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 12:10

      Slažem se. A i sumnjam da se ovo može i popravit.

    • maxim.x

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 14:22

      Nema mi to bas smisla. Razlog zasto niste uzimali u obzir PC verzjiu je taj sto se ona vise ne nalazi u prodaji i kada opet izade radit ce kako treba (nadajmo se). E pa isto tako se sa pokojim patchom popravila situacija na PS4 verziji Witchera 3, a nije imao niti djelic onih problema koje je imao Batman. Jednostavno mi je cudno da cete jednoj igri to uzeti za minus, a drugoj gdje je situacija puno gora progledati kroz prste. No dobro, previse se oduzila ova rasprava o Witcher 3 recenziji tako da ja zavrsavam s ovim komentarom. Pozdrav :)

    • Corvodin

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 14:41

      To bi imalo smisla da je igra odgjodjena za PC, i da izlazi par mjeseci kasnije. Ali u ovom slucaju to nije tako, igra je pustena na trziste u nedovrsenom stanju, i to je cisti bezobrazluk, na koji ne treba zatvarati oci na ovakav nacin.

    • Ementaler

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 14:56

      Zatvarati oči na koji način? Tako da ne recenziramo PC verziju? Jer to je sve što smo napravili. Mislim, koji god razlog bio – ova recenzija se odnosi na trenutno dostupne verzije i nema smisla snižavat ocjenu njima zbog PC verzije koja ni nije dostupna. Kroz vijesti smo detaljno popratili cijelu aferu oko PC verzije pa ne možeš reći da smo zatvorili oči na to… ali recenzija konzolaških verzija nije mjesto da se skidaju "bodovi" igri zbog tog PC fijaska.

    • pesek32

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 15:50

      Znači svaka igra koja bude neoptimizirana, a tek onda maknuta s tržišta se neće recenzirat?

    • Ementaler

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 15:54

      Ne znam ni što si rekao sad.

    • pesek32

      @Kinaivan, 16.07.2015 - 18:20

      Ono što sam mislio reći je da bilo koja igra zbog neoptimiziranosti bude maknuta iz prodaje se ne računa u ukupnu ocjenu igre.

    • Kinaivan

      @Kinaivan, 17.07.2015 - 10:48

      Bilo bi najbolje da su Witchera 3 za ps4 isto maknuli sa trzista pa bi imao bolju ocjenu. To mi bas i nema smisla.

  • BB-8

    15.07.2015 - 18:58

    sa uzitkon san odvalia jedinicu

    • Ementaler

      @BB-8, 16.07.2015 - 06:58

      Mda, nemoj se hvalit s time čovječe :) Doslovno dajemo opomene kada netko zloupotrebljava sustav za ocjenjivanje na taj način. Batman je malo specifična situacija pa nećemo sada neke kazne dijeliti, ali imajte na umu da ocjenu ne možete kasnije ispraviti, a igru će kasnije popraviti.

    • BB-8

      @BB-8, 16.07.2015 - 16:08

      ako igru nemogu igrat nezasluzuje vise ?

    • Ementaler

      @BB-8, 16.07.2015 - 16:46

      Okej, ali razumiješ da bi ocjenu trebao dati nakon što igru odigraš… ili bar odigraš dovoljno da znaš otprilike koliko ti se sviđa. Jel ideš na IMDB ocjenjivati filmove koje nisi pogledao jer nisu došli u naša kina? :) Da, loše je što je igra izašla u lošem stanju i što su je povukli iz prodaje, ali činjenica je da je nisi odigrao dovoljno da bi joj sudio kao igri. Pa ubuduće radije pričekaj prije nego namjerno preniskom ocjenom uništiš generalni prosjek ocjena, nije ti to lijepo :)

    • bucc

      @BB-8, 17.07.2015 - 12:09

      Ja sam ju igrao, uz crashanje svakih 5 min. Kupio ju u dućanu, što mi znači činjenica da su ju povukli iz tržišta. Uostalom W3 je bolji od ovoga, pogotovo ako uspoređujemo s prijašnjim igrama s oba serijala

    • RedEy3

      @BB-8, 18.07.2015 - 09:59

      Ne, ali da platim film i odem u kino i dobim samo pola filma jer nisu snimili drugu polovicu kako treba, dao bi joj 1. Logično.

  • Cryster

    15.07.2015 - 19:10

    Dao sam ocjenu 85 jer ne zasluzuje imat 89 ocjenu…
    Batmobil je moj najveći minus igri, zbog njegovog batlle moda i također djelova misija gdje si na nekom krovu i tamo sam se penjo sa njim kod da je spider-mobil a konotrola bila užasna nonstop sam pado i onda me igra isfrustrirala! Jedini mali plus Batmobilu je to zadovovljstvo uništavanja tenkova prvih sat vremena dok ne postane kasnije naporno kada ti stave 50 tenkova ispred tebe lol

    U igri mi se niti stealth pristup misiji nije svidio jer je AI retardiran i jedino što sam radio je da sam se srkivao u gratovima u podu i čekao da dođu po kolače, a da ne govorim o tome da ja jednog neprijatelja gušim 13 metara ispred drugog koji mora da je slijep ako nije to vidio.

    Jako sam bio razočaran otkrivanjem da je SPOILER ALERT! Jason Todd Arkham Knight koji mi non stop govroi da je jači od betmena i da će ga ubit dok on se srkiva iza vojske i jebene bušilice,ogromnog tenka i helikoptera.
    Tako da sam i jako razočaran što nije bilo poštenog boss fighta protiv njega, a ne da sam mu morao 4 puta ispod nogu dolazit da bi se pokrenula neka glupa kratka cut scena.

    Inače sam mogao igri dat i 80 ali me ipak ljubav prema stripovima i arkham igrama malo spriječila u tome.
    Igra je dobra i preporučujem je svim betmen i DC fanovima ali oni koji nisu upućeni u taj svijet i PC gameri su ja im preporučujem da pričekaju još par mjeseci ako baš žele kupit da se spusti cijena i popravi stanje na PC-u, a za one koji imaju XONE ili PS neka slobodno kupe ali da imaju na umu da neće biti fascinirani pričim jer nisu upućeni u taj svemir.

    Ako se neko ne slaže sa mojim konačnim dojmovima o igri neka slobodno kaže 😉

  • maxim.x

    15.07.2015 - 19:12

    Igri sam dao ocjenu 1. Igram, ili tocnije receno pokusao sam igrati na PC-u gdje mi se rusi svakih par minuta. Dok ne poprave igru, potpuno zasluzena ocjena.

    • BB-8

      @maxim.x, 15.07.2015 - 19:25

      da i jas san tako da jer igra nezasluzuje nista vise od toga,jednostavno nemogu igrat igru

    • pesek32

      @maxim.x, 15.07.2015 - 19:27

      A ja sam dao 50 isto zbog toga.

    • BB-8

      @maxim.x, 15.07.2015 - 19:38

      cuj ako si igru platia a nemos je igrat zasluzuje jedinicu

    • R4iden

      @maxim.x, 15.07.2015 - 19:55

      Kad sam ja reko da bi Witcheru 3 dao jedan jer sam imo bug di nisam mogao otvorit tajni prolaz u questu Pyres of Novigrad, svi su me napdali. Trebalo ima je skoro pa mjesec dana da fixaju sugavi gumb. Jedini nacin da se bug "popravi" je bio New Game te onda rushat do questa i nadat se da nije zblokirano, a nisam htio bacat 40+ sati.

    • maxim.x

      @maxim.x, 15.07.2015 - 20:43

      Normalna stvar je da si nezadovoljan ako ti se javi takav game breaking bug i da ces zbog toga mozda i smanjiti ocjenu, ali cinjenica je da si jedan od rijetkih koji je imao taj problem, dok sa PC verzijom Arkham Knighta apsolutno svi imaju problema, i to hrpu razlicitih problema. Ti si barem mogao odigrati tih 40h do buga, ja ne mogu odigrati vise od 10-15 min.

    • IaMarmageddoN

      @maxim.x, 16.07.2015 - 07:55

      Čuj, muž… Ako napraviš koji save prije neke misije to tvoje se lako da riješiti (normalno, osim ako ne znaš saveati). Batmana nisam igrao, nisam niti ocijenio dok ne odigram verziju koja radi i ne možeš usporediti takve stvari. U igri koja ima bug i gdje ti to možeš da si pomogneš izbjeći i bugovi gdje ne možeš uopće igrat se ne uspoređuje baš samo tako! Ja i u igrama koje automatski spremaju radim svoje saveanje i riješim se takvih gluposti kakvu si ti doživio.

    • R4iden

      @maxim.x, 16.07.2015 - 09:25

      Nisi dobro procito jedini nacin da se fixa je New game. Mislis da nisam reloadao igru milijun puta.

    • IaMarmageddoN

      @maxim.x, 16.07.2015 - 10:12

      Ja sam shvatio da te u jednoj misiji zezala igra ( da ne kažem odj…) i naravno, prva misao mi je bila da pokreneš save u kojem nisi ni počeo ovu misiju za koju znaš da te zeza a pošto ima još mnogo misija da pričekaš dok se taj bug ne ispolira ili pokušaš opet pokrenuti tu misiju. Ako bi i u tom slučaju (znači, da ne kreneš u ovu misiju) trebao New game onda je to nešto drugo. Sve OK? Nije mi se to nikada desilo na taj način pa te nisam odmah razumio. Meni je do sada u svakoj igri savegame u kojoj nisam pokrenuo nešto pomogao kada sam prethodno u tome zapeo 😀

    • R4iden

      @maxim.x, 16.07.2015 - 18:38

      Meni je to dosta unistilo igru i nakon sto su fixali. Nisam htio ic na otoke prije Novigrada, ali sam rijesio cijeli Valen i onda sam kasnije sve outlvlo i samo sam proseto kroz igru.

    • IaMarmageddoN

      @maxim.x, 16.07.2015 - 20:13

      Razumijem te. Šta reći? Ne ponovilo se u TW4 😛 hhh

  • ck7

    15.07.2015 - 20:46

    Upravo dao 95, igra je odlična (PS4), ne shvaćam komentar da Batmobile tenk nije u duhu Batmana i onda se spomene Miller, a on ima baš tenk, k tome čovjek ima mehaničko odijelo (čitajte robotsko) da se može mlatiti protiv Supermena npr, zašto onda ne bi imao Batobile tenk da se bori protiv npr. tenkova. Meni je Batmobile odličan, pogotovo sa skinom od Adam Westa. Meni jedina zamjerka ide na DLC politiku, i malko preskupi season pass, sve te stvari bi trebale biti u orginalnoj igri i bok, i to bi bio cijeli doživljaj kakav i zaslužujemo. Inače priča i gameplay su na vrhu, samo malko razočarenje sa Arkham Knightom. Boss fightovi nekako mlaki i zato minus 5 bodova. Sve u svemu odličan kraj odličnog serijala, a sad Green Arrow ili Black Canary :) Čak i The Atom bi bio jako zanimljiv…i miljun drugih, baš me zanima što će slijedeće najaviti :)

    • Apocalypse4987

      @ck7, 17.07.2015 - 22:18

      mehaničko je ispravnije reć nego robotsko

  • TeroXCro

    16.07.2015 - 07:18

    Igra je što se tiče gamplaya uredu,sviđa mi se način borbe,priča mi i nije nešto,a optimizacija za PC je samo ću reći ne dobra tako da od mene 46/100

    • VladoShady 980

      @TeroXCro, 16.07.2015 - 08:34

      Arkham origin je i dalje najbolji kad je prica u pitanju, a ostalo je sve vec vidjeno, malo su sa bamobilom osvjezili gameplay ali nista posebno

  • VladoShady 980

    16.07.2015 - 08:25

    Presao igru 100% na PC-u i mislim da je to veliki poduhvat :), uglavnom da nema problema igra bi sigurno zasluzila ocjenu blizu 90, nikako vise, ali posto nista nije u redu i posto je prva igra u poslednjih 10 godina na kojoj sam morao smanjiti detalje na najnize da bih je mogao igrati (i patiti se na bjednih 30 fps-a) od mene ce dobiti oko 20 samo sto sam je uspio preci, iako realno mozda zasluzuje ocjenu od 50-60 :) Bruka i sramota

    • drazensi

      @VladoShady 980, 16.07.2015 - 13:20

      po meni zasluzuje nekih cvrstih 60…prica bezveze, arkham knight i scarecrow bezveze i dosadni – nikakvi bossevi i jos k tome losije bitke s istima…(opalim batmobile na Antarktik)…igra o superheroju ili film (mozemo povuci poveznicu) bez dobrog i razgradenog negativca i bez dobre njihove borbe ne valja…grad je dobar i atmosfera je dobra..opet prazne ulice i nepotrebnost da uopce ides dolje na ulice zbog dosadnih negativaca koji nikome nista ne znace uzas…al ovdje su se barem sjetili pa stavili evakuaciju…batman koji nikog ne spasava i to vec po 3. put nije Batman..u opasnosti uvijek isti ljudi, Gordon, Barbara i par poznatijih policajaca..borba ista, iako dobra i standard, pomalo vec dosadnjikava…par novotarija koje su uveli su ajde zanimljivi i dobri..sidequestovi tako tako…ima par zanimljivih, a par ih je opet idi tuc nekog za kog te boli briga…ubojstva su dobra recimo i ono cudoviste..probleme s pc verzijom necu ni spominjati niti ulaze u ocjenu..da bi ulazili ocjena bi pala za koju dvadesetku..

  • apenac

    16.07.2015 - 13:31

    Žao mi je pc gamera,opet su dobili pljusku u facu. Znači po većini korisnika pc zaslužuje ocjenu 1,a PS4 ocjenu 85-90. Vjerojatno su sad svi shvatili da je pc zadnja rupa na svirali,a koja je primarna platforma za gaming. Ne mogu se ni sjetiti 2-3 malo bolje igre (koje su izašle zadnjih godinu dana) a da su normalno radile na pc-u na dan izlaska.

    • pesek32

      @apenac, 16.07.2015 - 14:28

      Witcher 3?

    • VladoShady 980

      @apenac, 16.07.2015 - 14:35

      Ne mozes se sjetiti vjerovatno jer si konzolas i uporno trolujes na PC? Da li sam u pravu?

    • pesek32

      @apenac, 16.07.2015 - 15:56

      U pravu si.

    • Czar

      @apenac, 16.07.2015 - 19:48

      Uopće nije stvar u tome dali na dan izlaska igra dobije kakav hotfix ili ne.
      Ovdje je to prešlo na jednu višu razinu da smo platili gold a dobili jebenu ranu alfu.
      A i ovo ranu alfu je uvijetno rečeno jer na steamu imam par indie early access igara i da mu jebeš mater ako nisu u boljem stanju od ovog AAA blackbustera u "goldu".

    • IaMarmageddoN

      @apenac, 16.07.2015 - 20:14

      Ark Survial Evolved je dobar primjer toga 😀

  • loading

    16.07.2015 - 15:26

    Znači bolja igra od Witchera? A još i ne radi!!!

  • ShadowIam

    16.07.2015 - 15:46

    Volim ovu stranicu i svaki dan je posjetim,al sta se tice recenzija totalno gubim volju za citat i gledat! Cijenim vase misljenje,al ovo me razocaralo

    • Ementaler

      @ShadowIam, 16.07.2015 - 16:00

      Pa napiši zašto čovječe. Što ti smeta u ovoj recenziji? Ali stvarno – ako ima veze s PC verzijom – nemoj se ni truditi. Recenzirali smo igru koja zapravo postoji, PC verzije praktički nema (zaslužuje ocjenu 1) i snižavati ocjenu ovim konzolaškim verzijama na kojima se temelji recenzija zbog fijaska s PC verzijom, po stoti put, nam nema nikakve logike.

    • ShadowIam

      @ShadowIam, 16.07.2015 - 16:08

      Igra nije toliko posebna da dobije 89,vise ocijena do 84,sta i kazu u komentarima se slazem,nekako je videno sve,bossevi i nema tolike zanimljivosti! vise je prosijecan naslov,al opet i slazem se s tim u vezi pc,je povucena ali opet ima tu mrlju na sebi di ce se pamtit to,kao ac unity i driveclub

    • Ementaler

      @ShadowIam, 16.07.2015 - 16:15

      Eh, ja bi volio da vidim više takvih komentara koji zamjeraju ili hvale neke elemente same igre – mislim na to o bossevima i batmobileu itd. Ali svi se fokusirali na glupost zvanu PC verzija. :) Što se tvog razočaranja ovom recenzijom tiče… a ne znam čovječe – 89 i 84 nisu baš toliko različite ocjene da nam napišeš da gubiš volu čitat naše recenzije :/ A i ako pročitaš recenziju od početka do kraja vidjet ćeš da se spominju boss borbe i još neki drugi elementi u pomalo negativnom kontekstu.

    • Czar

      @ShadowIam, 17.07.2015 - 00:08

      Sve bi se to riješilo da je recenzent stavio ps4/xbox ocjenu 89/100, a PC da lupim 30/100 ili da je barem u naslovu koji se port recenzirao.
      Ovako to izgleda na prvu kao da i PC port zaslužuje ovoliku ocjenu od ččega me odmah trnci prođu jer najprije sam se 2 dana mučio da uopće skinem igru budući da je nakon svvakog DC počelo skidatin iznova, a kad sam ju skinuo onda sam tek vidio svog Boga u 101 minuti patnje koliko imam na njoj.
      U tih 101 minutu saam pokušavao svašta, od drivera, prčkanja po veoma skromnim postavkama, prčkanja po ini fileu, ali nema šanse jer nije do mog sistema.
      Prema tome to je jedini način borbe protiv ovakvih svinjarija da se na ovaj i slične pokušajee svugdje gdje se može maksimalno pušta ocjena, a pomogao je puno i Steam sa povrtom novca.

    • MrMagarac

      @ShadowIam, 17.07.2015 - 09:52

      Ne nebi se rijesilo jer se nema sta rijesavat,PC verzija je povucena iz prodaje i tehnicki se vodi koda jos nije izasla stoga se zapravo ni ne moze recenzirat,igra je u tehnickom rasulu ali je povucena i tko je htijeo povrat dobio je. Kao i sto je PC Gamer rekao( znas onaj portal koji se bavi samo PC-em) da nece igru recenzirat sve dok ne dode van popravljena kompletno. Inace igra je za takvu neku ocjenu i recenzija je vise nego dobra. I realno gledajuci to sto je PC verzija pokvarena je + ( da igram na PC i na 92% sam ) jer inace morate googlat one micro bugove u igrama da mozete ovdje pljuvat po njoj. :)

    • Czar

      @ShadowIam, 17.07.2015 - 11:33

      Sorry ali to ja ne prihvaćam jer ja igru takvu kakvu su napravili imam na hardu, oni imaju mogu lovu, a ja 101 minutu frustracija koju mi nitko nemože nadomjestiti.
      Prema tome igra je izašla, napravila totalni flop i zaslužila 1/10 a samo zahvaljujući Steamu i masovnim traženjima povrata love je povučena iz prodaje jer inače bi to išlo po sistemu MKX da prodaju nešto što je totalno nefunkcionalno po cijeni AAA naslova uz obećanje popravit ćemo jednog dana.
      Što se tiče mog progresa, napravio sam 1%, tj. posjeo sam Ivy u auto i tu sam odustao jer s 1-5 fpsa to je jebeni slide show, a sa zadnjim catalystima je grafika totalno pukla pa mi se vide samo neki simboli i nešto kao razmazana boja po ekranu.
      Jedinio gdje sam vidio da ova igra izgleda koliko toliko OK, ali uz redovita rušenja u desktop u mašine cjenovnog ranga oko 2500 funti(cca 25000kn) s nvidia gpuom.

    • MrMagarac

      @ShadowIam, 17.07.2015 - 12:06

      A gle,prihvaco ti ili ne tako je,igra nije napravljena,stoga nije ni izasla,i ja sam pc gamer i zalosno je i sramotno to sta su to napravili,ja bi joj dao 90 al eto,posto je takva kakva je necu je ni ocjenit isto dok je ne poprave jer vjerujem da cu je gotovu s gustom jos jednom odigrat najmanje ko ostaje iz serijala. Meni prbi dan isto nije bila ne igriva s max 7 fps-a,i dosli amd beta driveri( jos imam amd a ne nvidiu),i na mojoj R9 270 ide na 40-60 fps-a,je sve na low ide. To da sad bacim tu rage na igru koja je fenomenalna zato sta ne radi na mojoj platformi nema smisla,igra radi na konzolama i oni su ocjenjivali kvalitetu igre,a ne PC optimizaciju.

  • MrMagarac

    17.07.2015 - 10:26

    Pozdrav Hcl ekipi,imam pitanje u vezi recenzije ige,najvise za Vjerana posto je HC fan batmana i on je i recenzirao igru. Sto se tice razocarenja indetiteta AK,mislim da si ti kao i vecina fanova odmah znao tko je on,i jos su to vise manje sami otkrili u proslim nastavcima. Kada batman uporno odbija pomoc od nightwinga i robina ( Tim-a) ,gdje ocito netko fali i jos diskretno govori da je to zbog necega sto se dogodilo,da je nekoga izgubio. Zapravo me zanima vase misljenje tko bi bio "iznenadujuc" AK? Jer ovaj koliko god bio ocekivan je nekako najlogicniji. Samo sto su napravili svoju verziju death in the family i red hood-a.

  • ck7

    17.07.2015 - 16:10

    Ne shvaćam ovo ocjenjivanje od strane gamera, pravih, fake, ultra ili kako se već nazivali i šta mislite da jeste. Kako si možete dozvoliti da date ocjenu 1 od 100 iako igri niste ni prismrdili, iako je rečeno da se ne recenzira PC verzija, već samo konzolaške verzije gdje je igra odlična. Mislim da bi HCL trebao podijeltit recenzije na dva dijela PC i konzole, jer se u zadnje vrijeme dešava da PC verzije pate od inih razloga dok na konzolama rade odlično (kako koja). Ovako i onako se stalno svađaju PC masteri i konzolaši, dajte svakom svoje i bok, i ocjene će biti realnije a ne da vidim da je Batman na 57 od 100

    • VladoShady 980

      @ck7, 17.07.2015 - 21:50

      Kako ne kontas? Raspitaj se gde prodaju kontalice…uglavnom ja sam mu "prismrdio" i vjerujem da sam jedan od retkih koji su presli 100% igre, znaci sve ridlerove trofeje sam nasao itd…i smatram da je ocjena od 57 previsoka, zasluzuje i manju. Da jos kazem igram na PC-u

    • MrMagarac

      @ck7, 18.07.2015 - 07:29

      Ne nisi,jer je ovo dio arkham serijala u kojem je najlakse doci do 100%,i ja takoder igram na PC-u pa nisam ocjenio igru uopce iz bas tog razloga sta igra realno nije gotova za PC. Lijepo ti je jos objasnjeno sve u recenziji,tako da on ne trebe kupovat "kontalice" nego ti trebas naucit citat s razumijevanjem. I obzirom da si takva frajercina koja je uspijela doc do 100% medu tom rijetkom grupom ljudi,time jos vise sramotis sam sebe kak joj dajes 57 i govoris da bi joj dao jos manje. Trazi se ocjena kvalitete igre,ne PC optimizacija,za koju ionako stoji na steamu da igra dolazi tek krajem ove godine.

    • VladoShady 980

      @ck7, 18.07.2015 - 07:38

      Ja sam rekao da je ocjena od 57 velika, a licno sam joj dao 20… s obzirom u kakvom je stanju trenutno ne zasluzuje vise, e covjece igra je povucena iz prodaje i ti pricas o nekom kvalitetu, e moj MrMagarac :)

    • MrMagarac

      @ck7, 18.07.2015 - 07:42

      Pa o kvaliteti same igre,ne optimizaciji,na konzolama radi,tako su je i ocjenili,verziju koju radi,i bravo,s time 20 si si jos vise pomogao. Fascinantno je kako neko moze doc do tih nevjerojatno kompleksnih 100% kako ih ti smatras i dat igri 20,i dalje ne vidis da je problem u tebi? Ako je tako nevjerojatno lose,mogo si trazit povrat novca,zasto nisi?

    • VladoShady 980

      @ck7, 18.07.2015 - 07:59

      E moj mister magarac nzm zasto ti ista odgovaram, jeb* se meni sto na konzolama radi, igram na PC-u i ocjenjujem PC verziju igre a ne verziju na konzolama, o kakvom ti povratu novca pricas, ta opcija vazi samo za one koji su igrali manje od 2h a ja sam se nakon instalacije patio 3-4h da vidim moze li se sta korigovati ne bi li igra radila, sta kazes zar je tako lose stanje PA IGRA JE POVUCENA…e bas ti odgovara nick hahah
      A i pogledaj malo bolje ocjenu igre i ocjenu korisnika, tako da sam ja i blag http://www.metacritic.com/game/pc/batman-arkham-knight

    • MrMagarac

      @ck7, 18.07.2015 - 08:07

      Ako je tebi trebalo 3-4 sata da se patis oko igre za koju se odma zanlo da ne radi,na svim forumima,portalima i komjuniti hubovima,onda si stvarno jeb*** inteligentna osoba. Upalio sam igru,ista na 7 fps-a,ugasio,i oso procitat u cem je problem,vidio gdje je,i cekao par dana drivere,jer su se morali cekat novi driveri,ne stari,to je to,15 min igre. Kakav si to ti programer da si mislio sam rijesit te probleme,kak ti ne radis za rocksteaday? Ti si jedan od onih koji bi sad nakon cijele igre pare natrag samo da imas za sta prigovarat. I dobio sam od tvojih odgovora ja odgovor na svoje pitanje,ne znas citat s razumijevanjem,jer ti lijepo pise i u recenziji da je PC vezija iskljucena zbog problema,al sve mi se cini da ti imas puno vise problema nego sama PC verzija.

  • VladoShady 980

    18.07.2015 - 08:25

    Hahah…. pogledaj malo na internetu sta ljudi misle o roku od 2h za povrat novca hahahha Kaze kakav si ti to programer hahah….jedva cekam tvoj sledeci komentar

    • MrMagarac

      @VladoShady 980, 18.07.2015 - 10:07

      Meni nije jasno kako ne mozes shvatit da se tu radi o recenziji igre,a ne o PC optimizaciji,da sve stranice ignoriraju PC verziju,da PC gamer,stranica koja se bavi samo PC-em odbija recenzirat igru dok je ne poprave. Ako zelis napravit kamp rage trollova onda otvori temu na forumu. Sramortno je i jadno sto je tako igra optimizirana,ali ovdje se o tome ne prica,argumenti gledaj sta ljudi kazu,to su isti bijesni trollovi poput tebe koji ne mogu ocito shvatit da su ljudi odlucili pravit se koda PC verzije ni nema jer je i jos povucena iz prodaje,mislim 2 sata ti nije bilo dosta da kuzis da igra ne radi uz to sta cijeli internet pise o tome. Samo cekam da mi izbacis Angry Joe argument,koda se trudis dokazat da je moguce imat IQ s jednoznamenkastim brojem.

    • VladoShady 980

      @VladoShady 980, 18.07.2015 - 18:17

      Sta tebi treba da urade da i dalje budes fanboy necega, jos jedino da se naguzis ovima iz rockstedya, ali opet tvoj nick sve govori, uglavnom slazem se da nisam ni ja bas dobar kad raspravljam sa covjekom koji sebe naziva majmunom.LP

    • MrMagarac

      @VladoShady 980, 19.07.2015 - 09:53

      Kao sto rekoh,citanje s razumijevanjem,malo teza stvar,ispricavam se na koristenju predugackih rijeci,ja sam kriv,vidim da ti je Angry Joe opro mozak.

  • maxim.x

    18.07.2015 - 09:51

    Apsolutno smijesni argumenti su mi da igra nije niti izasla. Recite to onim ljudima koji su je platili i jos je imaju na svome hard disku. Witcher je isto proradio savrseno na PS4 verziji nakon pokojeg patcha pa tamo i dalje stoji to kao minus, a ovdje iz nekog razloga ajde necemo to uzimati u obzir. Iskreno ni ne smeta mi to sto se to nije ovdje uzimalo u obzir, ali mi smeta sto se uzimalo kao minus Witcheru. Znaci totalno dva razlicita kriterija ocjenjivanja.

    • MrMagarac

      @maxim.x, 18.07.2015 - 10:11

      Ja sam je platio i imam na svom hard disku,i mogao sam trazit povrat novaca ali nisam,isto kao sto su mogli svi ostali. Witcher nije imao ni priblizno ovakve probleme i bio je igriv,nije povucen iz prodaje,te dvije igre nemaju ni priblizno slicne probleme,i svi se recenzenti slasu da se PC verzija ignorira dok se ne popravi,tako da stvarno ne razumijem sta pokusavas vise od trollanja. Da se razumijemo,ne opravdavam rocksteady,al ovo nije tema kak je igra na PC pokvarena,vec je recenzija same igre dok radi kako bi trebala i ta je igra fenomenalna.

    • Ementaler

      @maxim.x, 18.07.2015 - 10:18

      Ne, kriterij je isti. Vrlo je jednostavno zapravo – ako igra u vrijeme recenziranja ima neke tehničke probleme u verziji koja je recenzirana (i kao takva se nudi kupcima), to ćemo spomenuti. Ne znam što tu nije jasno. S time na umu, sasvim je očito da je Batman jedna specifična situacija gdje je igra doslovno povučena u jednom izdanju, pa to izdanje zaista nemamo zašto recenzirati dok ga ne izbace ponovno. Mnogi mediji ga nisu uopće recenzirali u PC izdanju zbog toga. Mi smo čak imali tu "sreću" da smo testirali neko vrijeme i to izdanje, napravili čak par videa iz istoga, ali ono očito nije bilo spremno pa ga možemo samo spomenuti u jednom negativnom, upozoravajućem kontekstu unutar recenzije i ne dopustiti da utječe na ocjenu ostalih, savršeno funkcionalnih izdanja koje zapravo u tom trenutku opisujemo i kritiziramo. Svakome tko je pročitao recenziju je jasno da smo to i učinili. Kada ga ponovno izbace na Steam vjerojatno nećemo raditi baš zasebnu "recenziju" PC verzije, jer radi se o istoj igri pa to ne bi imalo previše smisla, ali definitivno ćemo nabaciti barem kakav informativni video komentar o tome kakva je situacija s PC portom nakon što su ga ponovno izbacili.

    • Cro-K

      @maxim.x, 18.07.2015 - 19:01

      Eto sad je izasao za witchera 3 1.07 patch koji je popravlja framerate na ps4

  • funky0308

    18.07.2015 - 12:08

    Arkham serijal zaslužuje bolji kraj…pogotovo PC verzija..
    Sa boljim borbama sa Bossovima i sa ispoliranom verzijom za PC – iskreno se nadam da ćemo imati prilike zaigrati neki Reborn ili Return Arkham..

    Završio sam glavnu priču na PCu(igra mi radi iznenađujuće dobro), imam još nešto sporednih misija (na godišnjem sam, inače bi već završio igru) i nemam feeling da je to kraj.
    Nadam se da će popraviti to iduće godine…
    Iskoristiti neki bolji Engine (Unreal 4, SnowDrop i sl . odlične fore) i dati nam pravi kraj…

  • Czar

    18.07.2015 - 15:27

    U svakom slučaju glas naroda je rekao svoje i ocjena je taman tu negdje zaslužena (ili bi možda trebala biti još koji postotak niža) kad se uzme u obzir sve skupa kako i treba, jer nemožemo se praviti da se PC port nije dogodio, a bome niti da je ovo izgred koji su WB napravili drugi put zaredom u kratko vrijeme(april MKX) da PC port/ili bilo koji bace radi rezanja troškova nekome tko se jučer naučio windowse instalirat, a nama prodaju po 60-70 eura to smeće.
    Ono ruku bi si odrezao na živo da sam s njom ukucao samo postotak više nego 1/100.

    • apenac

      @Czar, 18.07.2015 - 16:52

      another troll kid

  • Leodani

    19.07.2015 - 14:09

    To mi najbolji serijal ikad uz uncharted

  • Leodani

    19.07.2015 - 14:10

    Ta dva serijala 100/100

  • funky0308

    26.07.2015 - 20:19

    Ako netko ima PC verziju Batman AK i Windows 10 RTM (zadnju verziju), neka enablea on-board grafiku i proba odigrati sada Batmana…
    Meni je radio odlično od prvog dana…sada radi savršeno… 😀

  • Jokerhere

    27.07.2015 - 10:39

    Ja cekam da mi je poprave za pc, ionako mi je Batman vise zimki 😉

  • Leodani

    27.07.2015 - 13:28

    Kako neko može ocjeniti ovakvu igricu sa 60

  • Leodani

    31.07.2015 - 19:49

    Baš ste jadni i uporni vi sa witcherom witcher je super isto kao i batman ali nema razloga da zbog toga dajete loše ocjene pc verzija nije u prodaji i zato ju netreba recenzirat a witcerova verzija za ps4 je u prodaji i igriva je tak ona daj skuzite više

  • Leodani

    31.07.2015 - 19:50

    Krivo sam napisao treba pisat onda

  • Donat Miletic

    10.01.2017 - 17:49

    Igra je odlična,draže su mi borbe sa šakama,glupo je što nisu napravili bolju boss borbu Deathstroke-a i Harley Quinn .Na PS-nu igra izgleda odlično.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!