HCL.HR

Recenzija

Bloodborne: The Old Hunters

LOVAČKE PRIČE

Gregor Stojev

Bloodborne nas je početkom godine oduševio svojom genijalnošću, vikale su se one čarobne riječi – “GOTY!”, no u međuvremenu su nam pod šape stigli brojni drugi, jednako opaki naslovi. “E ne može to tako, evo vam za kraj godine mali podsjetnik”, šapnuo nam je Fromsoftware prekriven zločinačkim osmijehom dok si je pritom gladio svoju dijaboličku bradicu.

Već znamo da je Bloodborne poprilično teška igra, a The Old Hunters ekspanzija sada tu tvrdnju samo diže na posve novu razinu. Ako već ranije niste polomili svoje kontrolere – ova ekspanzija u vama bi mogla razveseliti maloga mazohistu. Za sve vas koji smatrate da ste savladali brojne izazove odličnog ali svejedno brutalnog Bloodbornea, novi bossevi gnječit će vas toliko puta da od vas neće preostati ni trag zadnjeg atoma. Stari lovci od vas će tražiti par stvari – vježbe, strpljenja, još više vježbe, i još malo više strpljenja.

Ako ste se sa Bloodborneom rastali u New Game Plus, ili čak NG+3 ili više kao ja, možete se odmah primiti za glavu. Iako su novi bossovi raznih kalibra, očekujte da ćete neke morati vježbati i po 5-10 sati dok ih ne savladate, pogotovo prvog koji je totalno bolestan i ne sramim se reći da sam sa sigurnošću poginuo jedno 100 puta, i to čak s pomagačima… Kako su nagrade za co-op još uvijek relativno slabe, nezanimljive pa tako uglavnom i nepostojeće – nije čudno da se puno igrača s time ne bavi. Velika većina igrača naizgled samo traži pomoć dok ih se malo volontira pružati ju, a vjerujte mi, tražit ćete i vi pomoć nakon što se noću budite preliveni vlastitim znojem, no mogli bi se i načekati dok ju napokon i ne nađete.

The Hunter’s Nightmare nova je lokacija u čije mračne misterije imamo priliku utonuti, no najveća misterija tu je vjerojatno kako ju uopće započeti. Kriptična poruka natuknut će vam neke pojmove od kojih vam neće biti jasno što ili točno gdje treba napraviti, te ćete tako guglati upute na internetu kako bi uopće zaigrali to što se upravo kupili. Ukratko, nešto što smo dosad izbjegavali u širokom luku moramo sad prepustiti da nas ubije, a to čudo pak zna bit i nevidljivo. Da, u samom startu već genijalno… ako ne potrošite par sati da ustanovite o čemu se zapravo radi, no kad to jednom riješite nova lokacija stavit će vam osmjeh na lice – krvave rijeke i mračni laboratoriji popunjeni bezglavim pacijentima podsjetili su nas da Bloodborne itekako zna biti jedna jeziva igra.

Dok nove lokacije još uvijek izgledaju super te skrivaju poneke tajne u svojim ćoškovima, radi se o posve odvojenom segmentu igre pa je naspram svoje osnovice nešto više linearnije iskustvo s manje slobode. Dlakavih zvijeri ovdje uglavnom nema, protivnici su većinom lovci poput vas, i to oni koji su najinteresantniji i uglavnom najteži zbog svoje nepredvidivosti – mijenjaju oružja, posvuda skaču i izbjegavaju, pa tako i pucaju, a kako često raspolažu i unikatnim arsenalom ponudit će neke i od intenzivnijih okršaja. Svaki protivnik priča je za sebe.

Novi League of Hunters covenant tu je i da pomogne malo neiskusnijim lovcima tako da na određenim mjestima imate prilike zvati nove NPC kolege, no treba napomenuti da je ova ponuda zapravo besplatni dodatak koji obuhvaća i osnovnu igru bez DLC-a. Kako to obično bude u Souls igrama, ti pomoćnici na trenutke znaju biti malo priglupi jer im je taktičko povlačenje strani pojam, no svejedno mnogi će ih s dobrodošlicom primiti u svoje naručje radi svoje osnovne jačine, izdržljivosti pa tako i agresivnosti.

Iako su novi bossevi i lokacije tu od velike značajnosti, najjača točka ove ekspanzije zapravo leži u broju novih oružja koji praktički udvostručuje vaš izbor u lovu na plijen. Osim novih mačeva ima tu i čudnovate varijante motorne pile, luka i strijele, pa tako i komad kamena s kojim možete razbijati krvoločne beštije. Kako svako oružje zapravo ima dva različita stanja, broj mogućih kombinacija i pristupa borbi raste na n-tu potenciju. Bloodborne s ovim dodatkom u potpunosti postaje komponenta koju svaki lovac ne želi propustiti.

U najmanju ruku još Bloodbornea može biti samo dobra stvar – The Old Hunters DLC mogao bi vam biti trešnja na vrhu. Pazite samo da vas ta trešnja ne pojede. Ako je vaš razlog za boravište u Yharnamu bio izazov, onda bi The Hunter’s Nightmare svakako trebala biti vaša sljedeća destinacija.

U protivnom bježite glavnom bez obzira.

(Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o proizvodu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika)

U našoj recenziji Bloodbornea ustanovili smo da se radi o jednom vrlo posebnom naslovu, no kako se u to uklapa prvi i jedini DLC – The Old Hunters?

90 Naša ocjena
  • još Bloodbornea
  • puno novih i raznolikih oružja
  • samo za najveće mazohiste
  • ponekad dugo čekanje za co-op

Gregor Stojev

Kad nema mačku na glavi, sa zadovoljstvom se prepušta atmosferičnim hororcima. Lokalni nostalgičar koji žive mrtvace vidi kao slatkiše, voli akcijske pustolovine i poneku mozgalicu dok pokušava zaobići sve stvari PvP.

Komentari (30)

  • IvanDado

    04.12.2015 - 19:01

    Opet trolovi koji nemaju PS4.Molim vas da poduzmete nesto po tom pitanju.

    • dragec

      @IvanDado, 04.12.2015 - 19:09

      već pretpostavljam koji hateri/trollovi su dali ocjenu jedan. pesek i vladolady

    • IvanDado

      @IvanDado, 04.12.2015 - 19:11

      Ma da,stvarno to vec ide na zivce.

    • pesek32

      @IvanDado, 04.12.2015 - 19:28

      Ja ti inače ne ocjenjujem igre koji nisam odigrao. Al se mogu kladit da si ti dao 100 fanboyu?

    • IvanDado

      @IvanDado, 05.12.2015 - 00:22

      Pa i ako je fanboy,znaci da mu je igra dobra,i barem ima razloga da da 100(sto sam 100% siguran da nije dao)Ovi koji daju jedan su hateri koji su ljubomorni da je igra samo za PS4.

    • VladoShady 980

      @IvanDado, 05.12.2015 - 08:33

      +1

    • VladoShady 980

      @IvanDado, 05.12.2015 - 08:34

      hahah, Da je GOW pa bi mi i bilo zao….a ne ovo

    • SKSpljuca

      @IvanDado, 05.12.2015 - 08:49

      Trolovi koji nemaju PS4 ce taman dobiti complete edition kada izadju svi DLCijevčići za PS4 pa igra bude izbačena za PC,ko sta se vec neko vrijeme šuška o tome 😉 FROM želi novčiće i ja se nisam nadao posto je Sony u igri,ali navodno Pc dobiva izdanje :)

    • Doomguard

      @IvanDado, 05.12.2015 - 09:17

      Ovo je jedini planirani DLC za Bloodborne, nebi ih trebalo biti još. I nebih se previše nadao PC releasu, taj leak se na steamu dogodio na dan kad je Bloodborne izašo, i dan nakon što je From objavio da ne planiraju radit PC verziju, potom je i uklonjeno sa steama, da ne kažem da se radi samo o slikici koja im je stajala kao placeholder aplikacije za svaki slučaj. Demon's Souls također nakon 6 godina nije nikada izašao za PC, a on je u vlasništvu Sonya isto kao i Bloodborne, tako da su šanse za PC Bloodborne još uvjek veoma slabe. Sonyu je ovo ipak system seller i teško se toga odreći za par novčića kad im je bitan dio budućnosti u kojoj potencijalno mogu još više novčića zgrabit..

    • pesek32

      @IvanDado, 05.12.2015 - 10:27

      Upravu si. Dao je 99. 84 je dobra ocjena pogotovo ako je W3 dobio 85 pa ne znam što očekuješ. Btw, baš mi je ps4 jučer došao.

    • IvanDado

      @IvanDado, 05.12.2015 - 12:22

      E moj prijatelju,daj mi samo reci jedan razlog zasto ti je igra koja kupi ovoliko dobre ocijene toliko glupa?Nisi ju ni igro,ili ako jesi pretpostavljam da ti je teska,pa ti se ne da igrat,ali jednostavno ko covjek reci nije za mene i tocka,a ne pljuvat bez ikakvih argumenata.

    • IvanDado

      @IvanDado, 05.12.2015 - 12:25

      Nema vise DLC-ova,i Sony nikad ne bi dopustio da igra izade na PC.I sam From Software je priznao da nemaju nikakvih planova izdati igru za PC.Nemoj dokazivat da je PC begging master race.Volim PC,ali nemoj ga sramotit :)

    • IvanDado

      @IvanDado, 05.12.2015 - 12:29

      Normalno da je dobra ocijena,ali igra nije nista losija niti nista bolja od Witchera 3.Prestanite se cudit zasto Bloodborne dobiva ovako visoke ocijene.Igra je odlicna,to sto nije za svakog,ne znaci da je losa.Teska je,da,ali neki to vole.

    • IvanDado

      @IvanDado, 05.12.2015 - 12:30

      I sretno s PS4-om :)

    • pesek32

      @IvanDado, 05.12.2015 - 12:44

      Ja se ne čudim da igra ima dore ocjene nego dragec odmah pretpostavlja kako Vlado Shady i ja dajemo lošu ocjenu jer smo "hateri". I ti se očito čudiš za "malu" ocjenu kad si rekao "Opet trolovi koji nemaju PS4".

    • IvanDado

      @IvanDado, 05.12.2015 - 12:48

      U vrijeme kad sam ja postao taj komentar 3 korisnika je dalo ocijenu i bila je 50 i nesto.

    • pesek32

      @IvanDado, 05.12.2015 - 13:59

      ok

  • dragec

    04.12.2015 - 19:08

    znači igra godine je postala još bolja

    • SteXoN

      @dragec, 04.12.2015 - 19:20

      jes odma poslije witchera 3

    • IvanDado

      @dragec, 04.12.2015 - 19:24

      Meni osobno Bloodborne bolji od Witchera 3.

    • SteXoN

      @dragec, 05.12.2015 - 11:10

      ja iskreno nisam igrao bloodborne pošto neam ps4 al realno mislim da nijedna igra dosad može da se poredi sa witcherom 3 :)

    • IvanDado

      @dragec, 05.12.2015 - 12:20

      Witcher 3 je odlican,normalno da je nekom najbolja igra godine :) Nije Bloodborne tip igre koji svi vole,ali meni srce kida kad ga vidim xD

  • milenko

    04.12.2015 - 21:14

    Dao ocenu 94,DLC je vrhunski,mnogo novih oruzija,boseva koji su savrseno napravljeni,i takodje užasno teski,sto mi se i svidja,presao sam bloodborne 7 puta i sad sam krenuo jos jednom,ali mi je igra postala malo lagana sa svim unapredjenim oruzijima,ali ovo je došlo da sve promeni.Sa ovim DLC nemam ni jedan problem,ali mi nije bas za 100,jedino sto je drži da ne stigne do 100 jeste sto su neke lokacije slicne onima u običnoj igri,ali su opet promenjene taman da se drugačije osecaju,ali imaju takodje neke nove lokacije koji su odlicne,mozda i bolje od lokacija u pravoj igri.Sto se tice ovog vašeg minusa da treba dosta vremena za co-op,ja nemam problem sa tim jer ja ne prihvatam pobedu ako to nisam sam uradio,tako da ne radim co-op.

    • Doomguard

      @milenko, 05.12.2015 - 08:55

      Tim bolje ak možeš solo, svaka čast, ja sam inače također sve Souls igre solo prelazio, al kako recenziju nisam baš mogao odugovlačit mjesecima (a plus mi je trenutno aktiviran) morao sam to nekak što prije riješit. Co-op je nešto što sam usput primjetio i taj minus je tu tek tolko reda radi da i toga ljudi budu svjesni ali nije previše utjecalo na ocjenu. Kao što kažeš ništa joj ne fali, sve je tu odlično, no jedino kako bi se moglo uzdić na 90+ bi bilo da je malo duže, recimo još nekoliko mapa. Da nije do ekstremne težine prešlo bi se u par sati, a ovak sa dugim vježbanjem kratke igre dobivam osječaj da samo odugovlače na neke dirty fore, pa eto zato nije 95+, ali svejedno je odlično.

  • lepiakadodo

    05.12.2015 - 07:59

    Odigral sam osnovni dio igre NG+5, i za mene ovo je igra godine. Cak i ispred favoriziranog mgs5. Igru sam posudil frendu pa jos nisam odigral dlc al izgleda ds cu i taj dlc peglati par puta te se ljutiti na neuspjehe boss fightova. Al nevjerojatno je koliko je ova igra precizna i postena,sto uvecava postignuti uspjeh. Nems razloga da niti sa ovim dlcom bude drugacije.

  • rafter950

    05.12.2015 - 14:34

    Previsoka ocijena za bajku na nivou crtanog romana za djecu…

    • IvanDado

      @rafter950, 06.12.2015 - 00:52

      lol k

  • krosis

    07.12.2015 - 16:29

    Probao i to i Dark Souls 1 i 2….sve lijepo prezentirano i s graficke strane nemam nikakvu zamjerku….ali to je jednostavno pretesko za mene…i zao mi je sto sam morao preskociti sve tri igre….kao sto cu preskociti ovo i dark souls 3 ma da izgleda fantasticno….lords of the fallen sam presao jedino jer mi je to ajmo tako reći lakša verzija DS igara….

  • lepiakadodo

    28.12.2015 - 11:18

    Ha! Dobil sam od žene ovaj DLC na poklon! Fenomenomenalno….

  • DINEK

    26.02.2016 - 15:25

    Meni izvrsno nadopunjuje igru. Težina traži co-op koji je izgleda s vremenom postao puno pristupačniji pošto je na nekim mjestima frekventnost igrača ravna onoj u shopinng centru pred Božić. Oružja su fantastična! Od mene 100tka.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!