HCL.HR

Recenzija

Call of Duty 5: World at War

Zvonimir Lolić


TOOICUTEKI-NA TAIKI

Mnogima nije bilo drago što nas novi nastavak legendarnog COD-a poslije odličnog modernog ratovanja vraća u drugi svjetski rat, toliko prožvakanu temu u mnogim igrama. Call of Duty World at War (dalje u tekstu COD WAW) ponovo se odvija u WWII atmosferi, ali na impresivan, vrhunski razrađen način. Novi COD posjeduje mnogo sličnosti sa svojim prethodnikom, ali nije njegova loša kopija bačena u prošlost nego jako dobro preneseni neki segmenti igre koji funkcioniraju i izgledaju odlično. U CODu WAW igrate sa Amerikancima koji se bore diljem Japana i sa Rusima koji gase posljednje trzaje nacizma po Njemačkoj. U ulozi pvt.Millera na strani Amerikanaca, kretat ćete se po prekrasno dizajniranim šumama japanskog otočja, visokim travama te ponešto građevina koje odišu dalekoistočnim stilom. Pošto su u igri Japanci, muke će vam zadavati svojim samoubilačkim naletima, skrivanjem po drveću, travi i sl. Atmosfera je nevjerojatna. Nikada ne znate kada će vam i od kuda iskočiti kosooki samoubojica žedan vaše krvi. Nerijetko ćete se naći u poziciji da se sa jako malo metaka morate suprotstaviti hrpetini Japanaca i tijekom cijele kampanje sa Amerima ćete imati glavu u torbi i biti jako blizu smrti. Prožima vas osjećaj da ste u manjini i igra svim sredstvima pokušava predočiti na kakvim su mukama bili vojnici na tim bojištima; osjećaj nemoći, ratnih grozota i sl. Igra vas istrenira da trznete i na najmanji japanski uzvik jer se sa uzvicima i Arisakama (puške na čijim su vrhovima noževi) zaletavaju na vas i vraćaju na zadnje chekpointove.

S Rusima će te pak harati Staljingradom i Njemačkom. Taj dio kampanje će vam na neki način biti lagano (ali samo lagano) smirenje od Japanskih grozota, ali i tamo će vas akcija uvijek držati na rubu. Razrušeni Berlin vjerno prenesen u ovu odličnu igru na mahove će vam oduzimati dah svojom realističnošću . Neke zgrade će vam biti poznate što iz dokumentaraca o WWII što iz prvog djela CODa. Sa pvt. Petrenkom ćete čistiti Njemački teritorij od nacista, boriti se u podzemnoj željeznici, igrati i snajpersku misiju koja tako podsjeća na Modern Warfare u Černobilu sa Priceom u mlađim danima, te zadati zadnji udarac nacizmu.


Tu je i misija sa tenkom i jedna avionska misija. Sa tenkom ćemo uništavati bunkere i ostale tenkove koji nisu na našoj strani, a u avionu… E, a u avionu… Prvo je cilj uništavati japansku mornaricu iz zraka, ali nakon nekog vremenana na velika vrata doleti cijelo jato Japanskih aviona. Sami pogađajte koji vam je onda cilj. Misiju zakomplicira i spašavanje preživjelih iz vode. Ma odlično zamišljeno i izvedeno, puno adrenalina! Igru ni sa Amerima ni sa Rusima ne započinjete u samom centru zbivanja, nego kroz misije napredujete ka dijelovima gdje se odigravaju ključni sukobi za tijek povijesti.

MAHOO

Igra je nakrcana akcijom od samog početka do kraja i rijetko ćete se naći u situaciji da možete predahnuti. U početku vas kao Amerikanca spase suborci od sigurne smrti i akcija kreće istog trena dok ćete se kao Petrenko u samom početku praviti mrtvi među ostatkom leševa nebili tako preživjeli smrt koju vam žele podariti Nijemci koji šeću iznad vas. Kada Nijemci odu, otpuzat ćete do sgt.Reznova i krenuti u snajperski pohod. Igra posjeduje i odlične interaktivne ingame scene koje su nam poznate iz prethodnog nastavka kao i monumentalne dijelove poput onog kada ranjeni prisustvujete skidanju nacističke zastave sa zgrade parlamenta u Berlinu i zabijanju nove. Tu su i impresivne scene sa bojišta primjerice kada vam japanci žele napraviti zasjedu i 20ak njih leži na podu kada se odjednom sve zabljesne i cijeli teritorij postane obasjan umjetnim svjetlom. To su Japanci ispalili svjetleću raketu i svi redom ustali sa tla te krenuli sa pucnjavom na vas. Impresivnih scena poput ove ne manjka. COD5 dodatno začinjavaju i dijalozi među suborcima i ohrabrivanje vašeg nadređenoga u kriznim trenutcima. Vjerujte mi, nekada ćete se osjećati ponosno nakon što vaš nadređeni kaže nešto vezano uz vas.


Igra je popraćena i predivnom grafikom koja krasi i zadnji nastavak CODa. Sve te šume, visoke trave, razrušeni Berlin poslije kiše je tako realno i dobro napravljeno da ostajete bez daha. Voda je prilično realno dočarana, vatra također, sve sjene padaju gdje bi i trebale, a na ruci u kojoj držite oružje se mogu vidjeti i sitniji detalji. Pri padu bombe ili nekim većim eksplozijama sve će se zaprašiti, a komadi zemlje će letjeti naokolo. Kapljice kiše će ostajati na ekranu, a animacija lica je besprijekorna. Da stvari budu još bolje, igra je optimizirana do krajnjih granica tako da će ju na 1280×1024 sa detaljima na maximumu moći igrati i vlasnici slabijih računala. Glazba u igri je također izvedena na zavidnoj razini, u monumentalnim trenutcima će biti svečana, u akcijskim trenutcima će vam još dodatno povećavati adrenalin, a u određenim trenutcima je uopće neće biti kako bi se istaknulo nešto s treće strane. Zvuk je isto tako jako dobar i preporučujem igranje igre na jako glasno odvinutim zvučnicima ili slušalicama.

TAME NI SAIGO

Igra nam nudi mogućnost igranja MPa koji je rađen na bazi onoga iz COD-a 4, odlično nadograđeno napucavanje u okružju drugog svjetskog rata. O MP je sve lijepo rečeno u našoj MP BETA najavi, a ja ću dodati samo da ima pregršt novih mapa i usredotočiti se na cooperative mod. Cooperative je mod u kojem vi sa vašim kolegama COD-ovcima zajedno prelazite kampanju. Što se više igrača uključi u igru više je i neprijatelja koje treba ukloniti. Možete uključiti i competitive scoring, brojčanik koliko je tko ubio neprijatelja. Zanimljivo, ali stavlja igru u neki sasvim drugi štih jer nećete biti usmjereni savršeno taktički odraditi misiju nego će sada u prvom planu biti bodovi kojih ćete nastojati skupiti više od vašeg suigrača. Po cijeloj igri su razbacane skrivene death karte koje ćete ako ih uspijete naći kroz igranje solo kampanje koristiti kao cheatove u cooperatvnom modu. Kada pređete solo kampanju otvara vam se i Nazi Zombies mod kojeg možete igrati solo, ali i sa ostalim igračima u cooperativeu. Zanimljiva “mini igra” koja vas baca u polurazrušenu kućicu u koju nastoje ući i zombiji i ubiti vas. Vaš cilj u ovom modu je pobiti što više zombija kojih će dolaziti sve više i više i doći do što većeg levela. Ubijanjem zombija dobivate bodove kojim otključavate dijelove kuće, kupujete oružje i sl. Ugodno iznenađenje od strane autora ove igre.


I što reći za kraj? COD WAW je vrhunska igra, prepuna akcije, predivne grafike i zvuka. Da smo očekivali moderno ratovanje, jesmo, ali što je tu je, možda je bolje i ovako. Igra nema nikakvih zamjerki osim ako ćemo picajzlit pa reći da likovi djeluju malo skriptirano i da AI u nekim dijelovima zna poblesaviti. Sve ostalo je više-manje besprijekorno. Preporuka svim COD-ovcima i onima koji će zbog ove igre to tek postati!

Očekujemo vaše komentare u boxu ispod, a za kakve dublje razgovore o ovoj igri bacite pogled na naš forum i ostavite koji post u COD 5 topicu.

Nakon što smo godinu dana moderno ratovali, Treyarch vraća Call of Duty serijal korijenima drugog svjetskog rata. Pročitajte recenziju i saznajte jesu li nas uspjeli impresionirati.

91 Naša ocjena
  • Grafika
  • zvuk
  • igrivost
  • interaktivne ingame scene
  • neprestana akcija
  • Skriptirano ponašanje likova
  • ponekad AI
  • drugi svjetski rat

Komentari (44)

  • Seengeer

    16.11.2008 - 15:11

    Ja bi još kao minus dodao i kratkoću.

    Odličan posao loky 😉

  • Protector

    16.11.2008 - 15:51

    GG na recu. Inače igra mi je odlična, a MP owna :)

  • Armor

    16.11.2008 - 15:57

    GG loky :)

  • Prince-Artas

    16.11.2008 - 16:19

    hm, avionsku misiju ne igramo s Millerom…
    Ispravi to 😀

  • beaver hunter

    16.11.2008 - 16:21

    ma igra je bezvezna… nema niti jednu trunku atmosferičnosti koju je imala četvorka… misije sa japancima se svode na flejmić i montiranu strojnicu, rambo uletavanje u bunkere…

    s rusima je malo druga priča. naime, tu nema flejmića… tired

  • Del@

    16.11.2008 - 18:31

    objektivno, prevelika ocjena…

  • wyzard

    16.11.2008 - 18:51

    precjenjena igra, živi dokaz da nam se može podvalit magarca koji izgleda kao konj a mi ćemo to prihvatit samo zbog imena. prije mi liči na nekakav veliki mod s dodatnim patchem nego na punokrvni nastavak. jedini pomak je možda co-op, ali nisam ga imao priliku isprobati, tak da ne mogu s pravom tvrdit da je pozitivan pomak.

  • goGAMERo

    16.11.2008 - 20:09

    OMG OMG OMG buahahahahahhahah ne mogu vjerovat! Pa vi ste jebeni GEJmspot. Ono dati ovakom ološu od igre 91, nevjerojatno, a autor rekao bih nema više od 12 godina jer daje dojam kao da je tek otkrio “kAl of djuti”

    Nevjerojatno!

  • kuky

    16.11.2008 - 20:15

    imam 4. i 2. i ne rade mi multy.mislim da je razlog to što imam vistu.ako neko zna riješenje neka napiše.i zanima me jer će 5. radit na visti.

  • xGAME

    16.11.2008 - 20:18

    91??!! definitivno previsoka ocjena, od mene dobiva 77…

  • Del@

    16.11.2008 - 20:20

    eh da, kad si vec poceo, mogao si i prohod napisati u recenziji =)

  • Loky1862

    16.11.2008 - 20:22

    Autor je odigrao sve CODove kak su izlazili (osim trojke), i sigurno će se velika većina koji su igrali COD od samih početaka pa i oni koji se prvi put susreću sa igrom složiti sa ocjenom. Ocjena je donesena iz pogleda na sve segmente igre.

  • kuky

    16.11.2008 - 20:45

    dajte ljudi odgovorite na predhodno pitanje ak znate…
    plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  • bURn

    16.11.2008 - 21:17

    kuky pogledaj si firewall…
    i potpuno se slažem s wyzardom… dost losa i dost bugovita.. u vrlo cesto zamorna

    uspijesan marketing i prodano ime..

  • frost135

    16.11.2008 - 21:17

    ocjena je u redu…

  • [proGABBEing] Ixy

    16.11.2008 - 21:20

    Meni se čini užasno previsoka, ali igru nisam niti probao, pa ne mogu ništa tvrditi.

    Al kad razmislim, stvarno ne znam više što to jedna WWII pucačina može donijeti da zasluži 91…

  • mOOha

    17.11.2008 - 08:42

    malo mi je presmijesno kad se u recenziji kaze da su likovi “malo skriptirani” — likovi su toliko skriptirani da je na veteran tezini tvoja ekipa oko tebe potpuno beskorisna, svi od vas recimo 8 napadaju isključivo tebe i igra se od trigera do trigera uz 5-6 ponavljanja …… single player je radi toga katastrofa – ali igra je ionako napravljena zbog multiplayera ….

  • gta_fan

    17.11.2008 - 15:45

    UH jes dobar ovaj COD meni najbolji do sad

  • mr_solidus

    17.11.2008 - 20:38

    apsolutno preveliko razočaranje, a iako “ocjena nije važna” dati 91 ovakvom nečemu je morbidno.

  • Loky1862

    18.11.2008 - 00:12

    Stvarno mi nije jasno što vam toliko smeta u ocjeni. Neki nosivi stupovi za svaku ocjenu su igrivost, grafika, zvuk, smislenost, i onaj osječaj da ćete se igri nekada vratiti. Ova igra sve to ima. Na samo dvije gejmerske stranice je dobila ispod 90 i to su ocjene 85 obje. A igru sam recenzirao prije nego su i izašle te recenzije i gledajući u tom smjeru pokazalo se da i ostali recenzenti sa drugih stranica misle isto.

  • Loky1862

    18.11.2008 - 00:13
  • TT21

    18.11.2008 - 09:23

    Ajmo bit iskreni – ponavljanje je majka mudrosti, moš mislit!
    Igra je odrađena u stilu “zaraditi još koji dinar na staroj slavi”!
    Ima tu tehničkog napretka – grafika, zvuk, dočaravanje užasa rata, ali…
    Ali ruku na srce ja sam poklonik FPS još iz doba Spectruma, pa Amige, igračih automata i sve do danas, i ovaj nastavak će brzo pasti u zaborav – AI je “katastrofa”, sve je skriptirano “do bola”, više mi je dosta u WWII pucačinama Staljingrada i Berlina (zastavu sam stavio na vrh zgrada već nebrojeno puta), a isforsiravanje horor atmosfere je nepotrebno – jedan detalj: ruke i noge lete na sve strane, ali kada pogodite vojnika sa bacačem plamena – eksplozija i gle čuda on pada mrtav ne oštećen!?.
    Po meni ovi bodove, sorry, smješno…

  • kiki3000

    19.11.2008 - 13:16

    Rekli su da od ovog nastavka neće davat brojeve nego imena. Znači da će još pravit “nastavaka”. Zanima me kojom će temom ili templatom koristiti za sljedeći cod. Oce li to bit Cod lord of the rings ili cod space invasion ili možda lokalizacija, cod Yugoslavia ili možda cod world war 3 – nije bitno glavno je da će mi cura poklonit ovo za božić a ja ću kupit sebi razor miš i4000dpi i razor tipkovnicu – bice sexsa . zz

  • bobinho

    22.11.2008 - 08:58

    Meni je igra odlična.

  • scorpion

    24.11.2008 - 00:44

    neslažem se sa ocjenom, ocjena 90 ili više to je za igre orginalne ideje razrađenosti. Ovoj se igri može dati 80 ili 85 zbog toga što eto nisu sfušali cod5. Igra nema u sebi nema ništa novo grafika je ok , misije su ok ali to je sve več viđeno na stotinama drugih Fps-ova. Ja bi igri dao 90 ili više da su se odlučili napraviti misije sa švabama. E to bi bilo orginalno jer nitko nije napravio takvu igru.

  • scorpion

    24.11.2008 - 00:50

    E tek sam sad vidio da je igra dobila minus zbog toga što je WW2 tema..
    To je jedino zakaj sam je i nabavio, a što se tiče ocjenjivača ove igre, trebao bi biti objektivniji a ne ocjenjivat igru zato kaj se tebi sviđa moderno vrjeme ukratko cod4.

  • Loky1862

    24.11.2008 - 07:43

    Nije da mi se sviđa moderno ratovanje nego ima ima previše igara sa WWII…

  • scorpion

    25.11.2008 - 03:28

    ima puno igra na ww2 temi ali jedine koje su vrjedne spomena sad su cod serial ( ipak je igra reputaciju izgradila na ww2 temi i vodeča je u svjetu po tom pitanju ) i Company of Heroes. Kad pogledaš baš i nema puno igra koje su dobro napravljene. Znam za još neke strategije ali to rjetko tko igra jer su turnbased strategije itd.

  • marko321

    27.11.2008 - 13:35

    igra ne zavređuje više od 5.0

  • koji-lik

    27.11.2008 - 18:09

    Hrvatski Hamachi Coop Server
    Network name: COD5 CRO
    Network password: cod5

    Upute za namještanje hamachia mozete pronac na ovoj strani http://www.cod5waw.vcr.pl/hamachi.html#profilefix

  • bart777

    07.12.2008 - 14:17

    Add me on my hamachi networks:

    Call of Duty 5 co-op gaming pass: 123

    Call of Duty 5 All types 3 pass: 123

    Call of Duty 5 BoA Clan pass: 123

  • bart777

    07.12.2008 - 14:23

    Dodajte i ovaj hamachi network:
    co op boa server pass: 741

  • bart777

    07.12.2008 - 14:26

    Nazi zombie hamachi network:
    boa clan nazi server
    pass: 852

  • Grobar_RS

    28.12.2008 - 14:43

    Dobra igra ali je cod 4 bio mnogo bolji.Ovde SP malo smara dok je u cetvorci bio toliko zarazan da ga je svako presao bar 2 puta.Ocjena 82.

  • lzgr

    30.12.2008 - 09:23

    Otvorio sam hamachi mrežu za CoD 5
    Ime mreže: HelloCoD5
    Šifra:pegi

    Tko želi nek se prijavi.Što više to bolje.Usput,treba li mi Lanfix ako imam original?

  • pekmez_ftw

    11.01.2009 - 21:30

    odlična, ne razlikuje se previše od preostalih djelova ali to je i dalje ne čini lošijom…sviđa mi se kako ljudi lete na djelove kad ih razneseš bombom

  • Bleko

    02.02.2009 - 11:22

    i četrdesete su bile godine kad se vosio jebeni rat…

  • pivac

    21.08.2009 - 16:51

    CALL OF DUTY JE EXTRA(to je od mene)

  • Marcus-07

    04.10.2009 - 23:01

    Ni blizu COD4….Moderen Warfare je predobra,al World at War mi nije nešto… Jedva čekam Moderen Warfare 2!

  • Maki

    21.09.2010 - 19:33

    Multplayer je odličn na PC-u. Coop na PS3 je isto super. Na Ps2 ne baš dobro barem zbog grafike.

  • Kapinho

    02.02.2011 - 10:27

    De šta vam je?
    Igrica je PREDOBRA!!
    P.S. Jel igra tko na serveru ARENA HERNI TDM ili S&D?

  • HCL fan

    03.04.2011 - 09:29

    to sto je drugi svj to meni ne smeta

  • -Aragorn-

    05.11.2012 - 21:21

    igra rula-najbolji cod ikad

  • Midža.01

    02.05.2013 - 18:50

    igra je vrh. a mod od nazi zombia igram svaki dan .

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!