HCL.HR

Recenzija

Ceville [PC]

Zoran Žalac

U bajkovitom kraljevstvu Faeryanis sve bijaše idilično osim jedne stvari. Na vlast je dospio sadist Ceville – malen, ali okrutan vladar. Nakon godina opresije i recesije, narod se konačno odvažio na pobunu i nasilno svrgavanje Cevillea s njegova trona. Ipak, bila je to ciljana i planirana revolucija, zlobni plan Cevilleovog pomoćnika Basiliusa koji čitavo kraljevstvo želi pretvoriti u demonsko utočište. Ne znajući za njegove okrutne namjere, narod hvata bivšeg vladara i na čelo kraljevstva postavlja Basiliusa. Ceville pak želi instantnu osvetu nad svojim pomoćnikom te uz neočekivanu pomoć male djevojčice Lilly započinje akciju spašavanja svog kraljevstva.


Ovo bi dakle, ukratko bio zaplet Cevillea, klasične point’n’click avanture koja se može opisati kao spoj Monkey Islanda, Discworlda i Shreka. Računajući na to da naglasak stoji na riječi ‘klasična’, ne treba previše pameti kako bi se zaključilo da gameplay nose zagonetke i dijalozi. Sve u svemu, oba elementa u ovoj igri na kvalitetnoj su razini. Doduše, možda ne onoliko kvalitetnoj kao u zlatno doba avanturističkog žanra, ali uz pomoć nekoliko popratnih efekata Ceville slovi za jednu od boljih avantura posljednjih godina.

… Kad Ceville započne svoj kritički osvrt na svijet oko sebe, nitko ne ostaje pošteđen, redom od Chucka Norrisa, preko Gospodara Prstenova pa sve do Diabla …


U prvom redu ističe se humor. Bilo da je riječ o pametnom humoru ili čistoj travestiji, Ceville svojim šarmom nikoga ne ostavlja bez osmjeha na licu. Gotovo svaka lokacija, lik ili dijalog podređeni su upravo tom efektu humora, ali to je izvedeno toliko vješto da nikada ne izgleda kao pretjerivanje i nikada ne odskače toliko da biste se odvojili od glavnog koncepta igre. Kad Ceville započne svoj kritički osvrt na svijet oko sebe, nitko ne ostaje pošteđen, redom od Chucka Norrisa, preko Gospodara Prstenova pa sve do Diabla. Primjera radi, u jednoj sceni Lilly uzima željeznu polugu aka pajser, a Ceville sarkastično komentira: „Should I call you Miss Freeman from now on?

U igri imamo priliku kontrolirati tri lika, od kojih svatko ima svoje prednosti i mane. Osim već spomenutog glavnog junaka, tu su i dobroćudna djevojčica Lilly, te narcisoidni paladin Ambrosius. Iako taj sistem s više igrivih likova sa sobom ne povlači kompleksniji kooperativni gameplay, barem je lijepo vidjeti malo raznovrsnosti. Pogotovo kada su likovi iznimno dobro odrađeni. Osim karakterno, već smo spomenuli da svaki od njih ima slabosti i prednosti, a to će u nekoliko situacija utjecati i na sam gameplay. Ceville je tako zbog svojeg patuljastog izgleda nerijetko primoran tražiti alternativni pristup rješenju, Lilly zbog vlastitih uvjerenja odbija izvršiti stvari koje štete drugima, a Ambrosius poradi važnosti svog izgleda biva često nasamaren i izigran.

Grafička strana igre izvedena je sasvim pristojno te neodoljivo podsjeća na prošlogodišnji Jack Keane – nadasve šarena i detaljna, s povremenim pretjerivanjem oko blur efekta. Moje osobno mišljenje je da bi igri bolje pristajala rukom crtana grafika nego 3D, no što je tu je, kao što rekoh, rezultat je sasvim pristojan. S druge strane, puno važniji stvar kod prezentacije u avanturama, glasovna sinkronizacija, odrađena je na iznenađujuće visokoj razini (proizvođači su iz Njemačke, ako vam to igra kakvu ulogu). Svi likovi imaju svoj specifično izražavanje (govorne mane, novotvorenice, poštapalice), a lako su razumljivi čak i ako vam engleski nije toliko razvijen da možete pratiti brzinu govora.

… priča o osvetničkoj misiji Cevillea poprilično je izravna, linearna i predvidljiva …


Tražimo li Cevilleu mane, moramo se prvo pitati je li ova avantura dovoljno ambiciozna da bi je tretirali s najboljima. Dakle, jeste li prije ove recenzije čuli za Ceville? Vjerojatnost je da niste. Igra dolazi iz malenog studija koji broji svega deset zaposlenika, završena je za manje od godinu dana pomoću skromnog budžeta, pa je logično očekivati da nije sve odrađeno na razini savršenstva. Ceville ponajprije pati od nasumičnih rušenja igre, i to čak nakon prijavljenog patcha. Samo rušenje nije strašna stvar jer autosave funkcija sprema poziciju doslovno svaku minutu, no s vremenom to rušenje postaje iritantno.


Drugi nedostatak pripisat ćemo nedovoljno razvijenoj priči. Upravo bi ona trebala držati gameplay, ali s obzirom da je trajanje igre nekih desetak sati, priča o osvetničkoj misiji Cevillea poprilično je izravna, linearna i predvidljiva. Unatoč postojanju tri igriva lika, nema tu nikakvih višeslojnih zapleta, važnijih preokreta ili nepoznanica koje treba otkriti. Ako vam to ne smeta, Ceville bi vam se mogao itekako svidjeti, no mišljenja smo da su avanturisti željni bogatijih fabula.

Ukratko rečeno, Ceville je simpatična i zabavna avantura koju bi svaki PNC nostalgičar trebao zaigrati. Igra dakako ne spada u sam vrh žanra, no definitivno je jedna od boljih avantura u posljednje vrijeme.

Njemu je zlo nenadmašna zabava. Ciničan je i ne tolerira sreću drugih. Sebični oportunist! On je Ceville, glavni junak istoimene PC avanture Realforge Studiosa.

80 Naša ocjena
  • humor
  • likovi
  • glasovna sinkronizacija
  • problemi sa stabilnošću
  • plitka i kratka priča

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?