HCL.HR

Recenzija

Crysis 2 [PC, X360, PS3]

Zoran Žalac

Iako će zvučati kao da govorimo o nekom starom serijalu, Crysis je zapravo dio mlade generacije FPS igara pa za njega ne moramo pisati nostalgične uvode. Međutim, prije nego prijeđeno na recenziju njegova nastavka važno je istaknuti jednu činjenicu. Naime, Crysis je svoj imidž stekao na PC platformi, zajedno s ekskluzivnom ekspanzijom i multiplayer dodatkom. PC gameri pamte ga po grafičkom prikazu koji je još i danas ostao nenadmašen, ali i po hardverskoj zahtjevnosti pred kojom su pokleknule brojne konfiguracije.

Je li to ujedno bio glavni razlog slabe prodaje, usprkos visokoj stopi piratizacije, nikad uistinu nećemo znati. No posljedica je jasna – Crysis 2 se okrenuo konzolama, a to u biti i nije loša stvar. Dakako, s tim potezom došle su neizbježne promjene, što pozitivne što negativne, a njihova analiza je predmet recenzije pred vama.

Kao i uvijek, tekst koji slijedi nešto je detaljniji od priložene video recenzije, no moramo napomenuti kako je upravo video recenzija Crysisa 2 naša najduža do sada, a još k tome ima i posebnog gosta, holivudsku zvijezdu Nicolasa Cagea!

Mjesto radnje: New York, godina 2023. Tri godine nakon događanja iz prethodne igre svijet je u ruševinama. Gradovima se širi nepoznati virus, dok iz zemlje u isto vrijeme izviru tehnološki napredne lignje. Ok, to zvuči … LOL smiješno, ali OMG tako je. Usred tog kaosa grupa američkih marinaca je poslana prema New Yorku kako bi spasila doktora Nathana Goulda koji ima saznanja o potencijalnom lijeku za epidemiju nepoznatog virusa. No misija se izjalovi, a jedinog preživjelog marinca, ujedno protagonista pod imenom Alcatraz, spašava poznata faca zvana Prophet. U iznenadnom zapletu zaraženi Prophet počini samoubojstvo te svoj Nanosuit daje Alcatrazu, inicirajući tako nastavak misije za spašavanje čitavog čovječanstva. Alcatraza to dovodi u niz nevolja, no kako se kasnije ispostavi, bez Nanosuita on bi već odavno bio mrtav.

Iz priloženog uvoda moguće je uvidjeti da je priča u nastavku nešto složenija jer se sada pored invazije opakih liganja također isprepliću motivi o epidemiji, a Nanosuit igra značajnu ulogu u svemu tome. Istina, sve to zvuči pomalo klišeizirano, ali tako je zvučao gotovo svaki sci-fi shooter posljednjih godina, uključujući i originalni Crysis. Ono što nas pak smeta nešto više jest prazna rupa između prethodnika i nastavka. Nigdje se tako ne pojašnjava što se dogodilo sa starom ekipom – Nomadom i Psychom, kako su lignje evoluirale ili što se to točno zbivalo u razmaku od tri godine između dvaju igara. Nismo oduševljeni ni izmjenom protagonista, ponajviše zbog činjenice što je Alcatraz jedan od onih likova koji kroz čitavu igru ne progovara ni riječi. Doduše, promrmlja on nešto na kraju igre, ali to se ne računa, vidjet ćete i zašto.


Dakle, priča na određen način podilazi novoj publici, što će posebno smetati PC igračima. U najboljem slučaju na fabulu ćete ostati potpuno ravnodušni, ali daleko od toga da ju treba posebno osuđivati – još uvijek tu postoje intrigantni elementi i neočekivani preokreti zbog kojih je priča probavljiva.

Kao što je već spomenuto, radnja igre odvija se u New Yorku, što je prilična promjena u odnosu na prašume Lingshan otočja. U subjektivne rasprave o tome je li tranzicija pozitivna ili nije nećemo ulaziti ovom prilikom, istaknut ćemo tek da New York donosi manje slobode pri kretanju, ali više prostora za manevriranje. Također valja spomenuti da je sam grad iznimno detaljan i odlično dizajniran, što u startu pobija teorije da je Crysis 2 samo grafički benchmark ili sredstvo za prodavanje novog CryEnginea. Uloženi trud kod dočaravanja kaotične atmosfere grada jasno govori o tome da ovo nije generični shooter za puko demonstriranje tehničke moći.

Futurističko odijelo Nanosuit, u svojoj 2.0 verziji, donijelo je i par preinaka…

No u igri zato demonstriramo jednu drugu moć. Riječ je dakako o Nanosuitu, ovoga puta u nadograđenoj 2.0 verziji. Futurističko odijelo dobilo je sitne preinake pa se određene sposobnosti spojene, dodana je jedna nova, a dobili smo i mogućnost ugradnje dodatnih modula. Konkretno govoreći, snaga i brzina su spojene u jednu, osnovnu sposobnost, a pored nje tu su još armor mod te invisibility cloak, odnosno nevidljivost. Novitet je taktički mod koji služi kao svojevrsni dalekozor s funkcijom tagiranja neprijatelja i korisnih objekata. Što se dodatnih modula tiče, ukupno ih je dvanaest komada, raspoređenih kroz četiri kategorije. Otključavaju se tzv. nano-catalyst valutom koju kupimo od neprijatelja, a aktiviraju razne pogodnosti od vizualnog alarma u blizini neprijatelja do sporijeg trošenja određenih funkcija Nanosuita.


Upravo su te funkcije ono što razlikuje Crysis od ostalih shootera jer pomoću njih biramo i stil igre. Izravan akcijski pristup moguć je uz armor mod, no on je balansiran tako da vam ne garantira neranjivost već trenutnu moć za rješavanje tri ili četiri neprijatelja. S druge strane, pomoću nevidljivosti moguće je jednostavno zaobići određene bitke i prošuljati se dalje. Također je moguće kombinirati stilove pa tako stealth killovima riješiti određeni broj protivnika, a ostale dokrajčiti gušenjem i sl. Najvažnija stvar je ta da igra ne forsira takvu kreativnost, niti vas nagrađuje za nju, ali vi svejedno uživate u planiranju i provođenju različitih akcija.

U prvom Crysisu to je bilo tek naznačeno, a u drugom smo dobili više prostora koji možemo koristiti pa je i sama igra postala zabavnija. Ubačen je tako sustav zaklona koji nije bio nužno potreban, ali se dobro uklopio u okružje urbane arhitekture New Yorka. Stvar radi prilično jednostavno, što je vrlo važno jer ćete ju često koristiti. Naime, neprijatelji su sada izazovniji. Tu ponajprije mislimo na vanzemaljske lignje, ali nisu daleko ni vojnici CELL kompanije zajedno sa svojim mobilnim naoružanjem u vidu tenkova, helikoptera i sl. Vanzemaljski protivnici prizemljili su se i evoluirali u iznimno pokretne predatore koji broje nekoliko različitih vrsta (one naprednije obično su bolje opremljene i izdržljivije). Nažalost, to što su protivnici izazovniji ne znači da su ujedno i pametniji. Iako je napredak u odnosu na priglupe Korejance vidljiv, umjetna inteligencija i dalje ostaje Crysisova boljka. Naime, neprijatelji se ponekad ponašaju krajnje čudno, primjerice: trče u krug ili vas uopće ne primjećuju.


Srećom, postoji mogućnost da će se to donekle ublažiti nadolazećim zakrpama, ali ako se to i ne dogodi, preko tog problema jednostavno prijeđite. Nije ovo ni prva ni zadnja takva igra, ali je naslov koji to zaslužuje. Jer kampanja u trajanju od nekih desetak i više sati prepuna je impresivnih scena. Ako već nećemo pamtiti priču, svakako ćemo se sjećati scena urušavanja auto-ceste ili poplavljivanja Manhattana. Te trenutke vrijedi čekati, zbog njih se isplati proći kroz spor i pomalo dosadan početak. Single player kampanja stoga dobiva vrlo dobru ocjenu, a mi prelazimo na multiplayer komponentu.

Zapravo bilo bi obratno jer su osnivači Cryteka rodom Turci. No dobro, idemo odmah „u sridu“ – Crysis 2 multiplayer doslovno je precrtan po uzoru na COD serijal. I dok bi to trebala biti dobra vijest, mi Crysis nismo gledali kao serijal koji uzima tuđe ideje. Baš naprotiv, Crytek se u svojim igrama nije trudio slijediti standarde koje su drugi zacrtali. No situacija je sada obrnuta, a rezultat je u najmanju ruku solidan – multiplayer ima potencijal da vas zaokupi na duže vremena. Sistem napredovanja kroz 50 levela i otključavanja oružja, dodataka, dog tagova i ostalih stvarčica pobrinuo se za trajnost, a Nanosuit je dao specifičan začin online mečevima.


Naime, Nanosuit moći koriste se i u multiplayeru, što znači da u mečevima ima i ponešto taktiziranja. No posebno su zanimljivi zapleti u pojedinim modovima gdje jedan tim dobiva Nanosuit i slabija oružja, dok drugi igrači ostaju bez naprednih funkcija, ali dobivaju jača oružja. Šest dostupnih modova igre su čista klasika (DM, TDM, CTF itd.), samo s nešto izmijenjenim nazivima. U PC verziji svi su modovi dostupni od samog početka, a u verzijama za konzole igrači ih postupno otključavaju.

Crysis 2 broji trinaest pristojno dizajniranih mapa. Neke su tematski nezanimljive, manje pregledne ili nakrcane, ali sve u svemu dojam je pozitivan. Mape su dizajnirane za 16 igrača (iako je na pakiranju igre istaknut 6vs6 model), što je upola manje u odnosu na Crysis Wars. Veterani će „zahvaliti“ konzolama na tome, ali i ovo što je tu nije loše. Nas pak smetaju neki drugi problemi vezani uz spajanje na servere. Prvih dana spajanje je bilo otežano zbog errora koji je tvrdio da je serial key već u upotrebi, a problemi sa serverima na kojima mečevi ne startaju vuku se još od demo verzije. Crytek tvrdi da je svjestan propusta te da će ih uskoro ispraviti patchem, tako da nam ostaje nadati se da će to biti što prije.

Jedna pozitivna stvar za nas vezana uz multiplayer, nije pak direktno vezana uz samog developera igre, već uz domaću game server kompaniju Diabolic Servers, koja od samog launcha igre nudi Crysis 2 servere locirane u Hrvatskoj.

Glazba je atmosferična, glasovna sinkronizacija uvjerljiva. Eto, sad kad smo to riješili, idemo na ono što zanima sve vas – grafika. Je li Crysis 2 grafički najljepša igra ikada? Pa, nije – impresivan je koliko i PS3 ekskluzive poput Uncharteda ili Killzonea. Je li Crysis 2 ljepši od svog PC prethodnika? Pa, zavisi kako gledate. Dizajnerski jest, ali po pitanju tehnikalija baš i nije. Da ne bi bilo zabune, još uvijek se tu radi o samom grafičkom vrhu, no Crysis 2 ne ostavlja isti dojam oduševljenja kao prvi dio, koji je bio igra ispred svog vremena.


Osvjetljenje je unaprijeđeno, a kako igra ima više interijera nego prvi dio (ili barem objekata koji pogoduju modelu osvjetljenja) rezultat je oku ugodan. Međutim, okoliš nije na razini prvog Crysisa, pogotovo po pitanju destrukcije. Fizika ovdje ne igra toliku ulogu pa više nećete demolirati čitave nastambe, iako će igra radi atmosfere oko vas rušiti čitave zgrade. Nemogućnost uništavanja okoliša nekad zna biti tragikomična, pa u jednom trenutku trebate okružiti zgradu da biste došli do željenog hodnika, iako vam je sa strane ponuđen bacač raketa s kojim bi bilo jednostavnije napraviti si prolaz u zidu.

Također, dok je originalni Crysis bio jedna od prvih DirectX 10 igara, dvojka je isključivo DX9 naslov, iako pod preporučenu konfiguraciju idu DX11 grafičke kartice. Obećavano nam je doduše, da će DX11 patch doći naknadno po izlasku igre, no u trenutku pisanja ovih redaka Crytek je službeno opovrgnuo tu informaciju izjavivši kako takav patch nikada nije bio najavljen. Sretna vijest u svemu tome jest da su performanse nastavka bolje u odnosu na prethodnu igru. Tako da smo zapravo na zlatnoj sredini, mada u svemu najviše ispašta PC publika.

Ispaštanje je oštra riječ, ali situacija je sljedeća. Osobno ne mrzim konzole i ne preuveličavam PC, ali različitosti tih platformi su jasne. Kad netko tvrdi da je pri izradi njegove igre PC glavna platforma, ne može se i ne smije dogoditi toliko stvari zbog kojih igra djeluje kao port s konzola. O čemu pričamo? Moglo se to naslutiti već u demo verziji gdje je uvodni ekran pokazivao „press start“, a postavke „adjust TV settings“; gdje su nas dočekale tek tri postavke kvalitete i nemogućnost otvaranja konzole, te konzolaški auto-aim.


Osjetljiva PC publika na to je planula nakon čega je Crysis 2 dobio patch prije nego je igra izašla. Gluposti su popravljene, ali neke su stvari i dalje tu. Mizerni FOV iliti Field of Vision ostao je nepromijenjen, a onda je otkriveno da je quick save zamijenio checkpoint sistem. Iskreno govoreći, nisu ovo nekakve mane zbog kojih bi trebalo kukati, no opravdanja za te sitnice nema. Pokrenete li prvi Crysis ili Warhead, a nakon njega dvojku, osjećat ćete se kao da ste s konja sjeli na magarca. Opet dosta oštra usporedba, ali kako to drugačije gledati – već smo ustvrdili da priča dosta podilazi novoj publici, a onda smo zaključili i da je broj igrača u multiplayeru prepolovljen u odnosu na CW. Nemojte me krivo shvatiti, Crysis 2 je najbolji mogući port koji ste mogli dobiti, ali ako ste alergični na konzolitis, budite spremni na kompromis.

Nakon ovog kritičkog osvrta uz Crysis 2 se kao zaključak nameće jedan meni omražen izraz: mainstream. Iako volim vjerovati da takvo što u igrama ne postoji, ovaj naslov je dokaz za suprotno. No problem nije u njemu, problem je u percepciji – mainstream ne znači nužno lošu stvar jer Crysis 2 je kroz svoju kampanju većim dijelom iznimno zabavan! Istina, pomalo je čudno gledati ga kako se povodi za ostalim FPS naslovima današnjice znajući da im je prije četiri godine praktički bacio rukavicu u lice. Međutim, nedvojbeno je kako u ovom paketu dobivate sadržaj zavidne trajnosti i iskustvo koje bi FPS sladokusci svakako trebali doživjeti. A sad je li taj paket ograničeniji u nekom pogledu, ima li teksture veće ili manje rezolucije … na kraju je zapravo svejedno. Crysis i dalje ima svoj identitet, samo u novom ruhu. A mislim da bi svi PC igrači radije prihvatili optimiziran port nego izostanak igre na njihovoj platformi.

Što vi mislite o Crysisu 2? Jeste pogledali video recenziju? Očekujemo vaše komentare, a ne zaboravite ostaviti i vlastitu ocjenu, naša je, kao što vidite, poprilično visoka.

VIDEO RECENZIJA – Odijelo ne čini čovjeka, a dobra grafika ne jamči zabavnu igru. No u slučaju Crysisa 2 ne govorimo o tipičnom odijelu i standardnoj grafici. Otkrivamo kako se ta kombinacija snašla u novom okružju.

84 Naša ocjena
  • gameplay
  • trajnost
  • grafika
  • umjetna inteligencija
  • PC verzija djeluje kao port

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (73)

  • HCL fan

    02.04.2011 - 18:14

    prva misija mi se ucitavala pola sata 😮

  • petebrks

    02.04.2011 - 18:19

    Dobra reca i naravno novi guest. Samo tako nastavite 😉

  • Deadwalker

    02.04.2011 - 18:26

    Jako dobra recenzija, ali prestroga ocjena definitivno. Ako se zadnjem Call of Duty-u dali preko 90, Crysis 2 koji je zasigurno s tehnicke strane svjetlosnim godinama ispred CoD-a, te po gameplay karakteristikima ispred također, zaslužuje veću ocjenu. Osim toga, multiplayer koji je unatoč tome što je CoD replika, daleko je izazovniji za igranje. Dok se još riješe određeni problemi s patchom, biti će još bolji.
    S druge strane, PC verzija možda je pomalo okaljaštena, ali je vrh vrhova današnje računalne grafike te u samom vrhu kada su ostali gameplay aspekti u pitanju. Ja od Crysisa 2 dalje za kvalitetnu pucačinu ne moram gledati. Ocjena je ona koju sam sam naveo u svojoj recenziji.
    Inače Wyzard, odličan posao, thumbs up :))

  • Overdeath

    02.04.2011 - 18:42

    Deadwalker je uspio ono sve reći što sam ja htjeo.

  • redhillunited

    02.04.2011 - 18:47

    Ne sviđami se novi guest 😀

  • Pajko

    02.04.2011 - 19:01

    kadće wyzard govorit u video reci?

  • MaliMicek

    02.04.2011 - 19:06

    Ocjena malo veća -90
    Cage totalno ne paše nit je baš neš smješno bilo, ajd ono kraj ; I was drunk…and horny 😀
    Pod gameplay dosta pričate o odijelu mogli ste čak i malo više gameplaya snimit ne toliko in-game sekvenci. Usprkos dobra reca, detaljna. Ali ocjena mrvicu veća. I čeka se taj patch. Fizika je naprednija.

  • HCL fan

    02.04.2011 - 19:31

    igrica je cisto sranje,goru grafiku nisam vidio cak super mario ima bolju,zvuk je smece,predosadno je,gamepaly je retardiran,covjece igricu sam prosao u 2h a igro sam na najteze,cak sam i mp do kraja presao (nekako) vise ga ne mogu igrat

    dobro : nista
    lose: sve

    ocjena :0.00000000000000000000000000001

  • rejn?er

    02.04.2011 - 20:18

    nemogu opisat kolko mi je drago da je igra popljuvana

  • tM4k3r

    02.04.2011 - 20:43

    @HCL fan jbt kolko sranja si uspio nadrobit u samo jednom komentaru

  • Infidel72

    02.04.2011 - 20:44

    Da sam odusevljen i nisam i mislim da je recenzija cisto ok svakim danom nas ova industrija smatra sve vecim biiiip da nebudem neugodan za recenziju palac gore za igru onak ni vodoravno ni dolje srednji prolaz

  • buby0706

    02.04.2011 - 21:21

    Ma šta pričaš gluposti HCL Fan,prošao si ju u 2 sata na najtežem,dosadna igra…jer ako ti je Crysis 2 dosadan,onda neznam šta ti valja…priznaj narodu i reci im da nisi ni ti igrao igru..istina je da svatko ima svoje mišljenje,ali ti hcl fan malo sereš…meni je igra odlična.nije 100-tka ali sigurno zaslužuje 90…

  • MaliMicek

    03.04.2011 - 01:05

    @HCLFan
    “cak sam i mp do kraja presao”

    :facepalm:

  • HCL fan

    03.04.2011 - 07:04

    zapravo to sto sam napiso za igricu nije zastvarno,samo sam komentiro bas kao ovi glupi BF fanovi koji nesto seru po cod-u a nikad ga nisu igrali.tako i ja nisam igro crysis 1 ni 2 pa eto serem po njima -.-

    postujem misljenje onih kojima je dobar cod,ali im je bolji neki drugi fps,ali da kazes da je cod smece pa za to stvarno moras biti idiot

    i znam,mp se beskrajan,ne moze se preci do kraja :)

  • Kreza

    03.04.2011 - 07:45

    Prevelika ocena! Svako ko misli da igra zasluzuje vec ocenu od 90 verovatno nije igrao ni jedan kvalitetan FPS koji je tu ocenu preko 90 zasluzio.

  • smigl

    03.04.2011 - 07:57

    Igra je malo razocarala jer su ocekivanja bila uzasno visoka. i dalje je to jedan odlican fps shooter kojeg se svakako isplati odigrati. Cudno mi je da ste izostavili kvalitetu pricu i najveci plus trajanje sp moda. Koji je daleko ispred konkurencije.

  • B1gfooT

    03.04.2011 - 08:22

    @Kreza ako je ono govno od Black opsa dobilo 90 onda ovo zasluzuje 120

  • MaliMicek

    03.04.2011 - 08:59

    Kako je ovaj 11 godišnji debil od HCL fana spustio ocjenu -.-

  • HCL fan

    03.04.2011 - 09:17

    daj ne seri preimenuj se u mali idiot , ma da i jesam ocjenio lose to je zbog vas idiota koji serete po cod-u a nikad ga niste igrali,nisam jedini koji je ocjenio lose,36 ih je ocjenilo znas?

    @bigfoot ako ovo zasluzuje 120,cod 7 zasluzuje 150

  • HCL fan

    03.04.2011 - 09:18

    i da prestanite srati s tim staromodnim šalama kolko je ko star -.-

  • Deadwalker

    03.04.2011 - 09:19

    @smigl
    kvalitetna priča? O čem ti pričaš? Priča je kao i prvom Crysisu čisti promašaj, al ajde, ta komponenta nikada nije bila previše važna u FPS-ovima pa nema toliku težinu na igrinu ocjenu…

  • MaliMicek

    03.04.2011 - 10:58

    Ako nisi igrao nemoj ocijenjivati. Igrao sam sve Cod-ove i sve BF i sve Crysise. A općenito po tvojim komentarima čovjek može zaključiti da ili imaš 12 ili si mentalno ostao u 12-oj godini.
    Black Ops. kao zadnji izdanak COD-a nije smeće al bi rang ocjena COD:BO trebao biti 80 a Crysis 2 90. Toliko o tome.

  • Figo

    03.04.2011 - 11:22

    dobra recenzija, sve ste odlično napisali u njoj, ali na temelju recenzije niste joj mogli dati tako malu ocjenu.. hvalite ju u cijeloj reci i onda date 84 radi 2 stvari?? wtf??
    A CoD i ostale FPSove kudite i serete po njima u recenziji i onda im date 90?? wtf??
    ko je ovdje lud.. :)

    znao sam da će se u ovim komentarima pojaviti HCL fan, pogotovo dok mu je netko spomenuo CoD… hjaooo.. pa ovjde se govori o Crysisu ne o Battlefieldima i CoDovima.. kladim se da će kroz narednih tjedan dana ovjde biti više komentara nego na onom postu gdje ste spomenuli MW3.. tamo je bilo oko 120 komentara ako se ne varam :)

  • HCL fan

    03.04.2011 - 12:22

    @malimicek ne,nisi igro nista osim BF-a i crysisa pa onda nemoj srat,sigurno imas 5 god i starci ti nece kupiti cod ili neku drugu dobru igricu pa onda ako nisi igro nemoj ocjenjivat

    @figo cuj,da vi 3-godisnji debili tolko ne serete po codovima….cccc

  • Zeus_CM

    03.04.2011 - 12:28

    razočaran sam, jer sam očekivao tehnološko čudo, kao što su to prikazali na crysis 1. svejedno doigrat ću igru. igrao sam do sad samo multiplayer demo i nije tako loše, ipak bolji je battlefield bc2 i COD.

  • MaliMicek

    03.04.2011 - 12:40

    Hahaha čovjek zna što sam igrao. Strašne moći ima, strašne.

  • HCL fan

    03.04.2011 - 13:07

    aha,cak sam odigro forzu :)

  • wyzard

    03.04.2011 - 13:52

    usporedbe ocjena s codom su malo nategnute jer su igre recenzirala dva različita autora, a ove godine postrožili smo i sam sistem ocjenjivanja, ili barem tome težimo, o čemu ćete čitati jednom drugom prilikom.

    minusi koji su istaknuti nisu jedini, ali priča i multiplayer su ni tu ni tamo – zavisi kako će kome sjesti, pa nisu stavljani pod loše stvari iako bi ih se generalno moglo tamo strpati kad bi sitničarili. u recenziji to nije naznačeno, ali ako vas PC port ne smeta, ili jednostavno samo gledate verziju za konzole, ocjenu slobodno možete smatrati nešto većom.

  • AntraX

    03.04.2011 - 13:56

    po meni ocjena oko 90 igro i prešo prezakon je

  • Deadwalker

    03.04.2011 - 14:07

    @Wyzard
    Ok je postrožiti sustav ocjenjvanja i podržavam to s vaše strane, ali ono, ne vidim trenutno koja bi pucačina mogla biti na produkcijski većoj kvaliteti od Crysisa 2. Možda Battlefield 3, ali ta igra stiže u prodaju tek na jesen. Ako Crysis 2 ima tu ocjenu koju ima, koja onda pucačina zaslužuje danas ocjenu u rangu 90? Vi ste naveli da je to Black Ops te onda ispada pomalo nepravdeno na koji su način ocjenjene obje igre, bez obzira tko je autor recenzije.
    Ako pogledamo današnje FPS-ove, Crysis 2 je vrh-vrhova tog žanra te zasigurno zaslužuje veću ocjenu. Naravno, recezent ima pravo dati koju god ocjenu želi, samo eto, pasivnom promatraču koji će čitati vaše recenzije će doći do krivog zaključka da je Call of Duty bolja igra. Ako ništa drugo, sigurno su jednake kvalitete, a zapravo je Crysis 2 i bolji.
    Ako ste već naveli tu ocjenu, onda ste mogli jasno istaknuti da je niža zbog lošije odrađenog PC porta jer netko tko će igrati recimo X360 verziju, biti će mu full čudno kako najljepša igra na toj konzoli može imati tu ocjenu koju ima.

  • Kreza

    03.04.2011 - 14:41

    Ko kaze da je prica u crysisu 2 epska preporucujem mu da uzme shotgun i raznese sebi glavu, tako ce i sebi, a i okolini uciniti veliku uslugu.

  • Black op

    03.04.2011 - 14:57

    @wyzard brate nije bitno ko je ocjenjivao igru ali nije fer da call of duty black ops ima vecu ocjenu.Bolje zatvorite ovaj gaming portal kad ste nesposobni da ocjenjujete igre.Pa gori ste i od ovih seronja sto uvijek pametuju koji je serijal bolji.Pa vece budale nisam vidio.Pa kako to da niko od vas nije barem vidio ocjenu od cod black ops-a pa da vidi koja je dobra za crysis 2.Pa ako je call of duty black ops imao ocjenu 90 pa crysis 2 bi onda trebao imati 100.

  • Black op

    03.04.2011 - 14:59

    @Kreza tako je brate.Ovaj HCL fan nema pojma o igrama ako mu crysis 2 ne valja onda ne znam kako mu se svidja call of duty.A i ovi sto recenziraju igre isto bi trebali da raznesu glavu jer nemaju pojma o igrama.

  • Ementaler

    03.04.2011 - 15:02

    Ništa, odoh si raznest glavu. Wyzarde dolaziš?

  • Black op

    03.04.2011 - 15:06

    @Ementaler neka mogu ti ja donijet bombu,bacim na tvoju kucu i komadici ementalera leteeeeeeeeeee:)))))))Ako hoces narucit ubojstvo javi mi.))
    @Figo u pravu si jer ja stvarno ne znam koga oni zajebavaju.

  • MOH-Thomo9

    03.04.2011 - 15:25

    Iskreno Crysis 2 me jako razocarao nakon savrsene jedinice da naprave ovakvu dvojku mislim stvarno…..kao vecini proizvođaca njima je vazan samo NOVAC a ne misljenje i zadovoljstvo igraca!!!!!!!!!!!!!!! nemam nista vise za reci

  • Mahjongg

    03.04.2011 - 16:53

    Sve dobro rečeno. Jedino što ste pod vašu ocjenu pod minus napisali da PC verzija djeluje kao port, što nije istina. Ne djeluje kao port već je čistokrvni port sa konzole!

  • Mahjongg

    03.04.2011 - 17:08

    Sada tek pročitao komentare! Hbo vas sve skupa cod! Ko mala djeca! Koja god igra izađe odma usporedbe sa cod sranjem. Svakome se nešto sviđa a nešto ne ali za boga miloga dosta o tome čiji je piša veći! Ko da imate nekakve koristi od toga!

  • HCL fan

    03.04.2011 - 18:16

    cuj mahhong ,AP22 i druge budale…jel vi znate citat ili ne? uopce ne mislim da je igrica losa jer ju nisam igro,zato prestanite srat,a ono kad sam napiso da je crysis 2 smece to sam napiso vama idiotima koji serete da je cod smece a nikad ga niste igrali,jer da JESTE,bar bi rekli da vam je dobra igrica,a i zasto bi cod mijenjao engine kad ne moze bit bolji? pa mislim ono…. -.- .-.-. -. -. -. – .- .- .- .- . -. -. -. – .- .- .- .- .- .- *

  • Mayhem

    03.04.2011 - 18:18

    ne kužim zašto se očekuje da igra probija granice PC konfiguracija pa bi opet svi kukali kako ju ne mogu igrat… igra je odlično optimizirana i grafika i zvuk su na razini… malo je “AI Pathfinding” čudan i to je uz priglupu priču jedini minus od mene za crysis 2. moja ocjena -> 85

  • HCL fan

    03.04.2011 - 18:19

    @elementaler kad se vec planirras ubit,sakupi ove BF fanove u svoju kucu i razni si ju tada,tako je najbolje za njih i za cijeli ssvijet

  • HCL fan

    03.04.2011 - 18:21

    @figo onaj clanak o mw3 ima 140 komentara,bio si blizu

  • Pajko

    03.04.2011 - 18:28

    ako vi svi već toliko serete po recenzentima da bi trebalo banat pola foruma, napišite svoju recenziju ovdje pa recite svoje http://www.hcl.hr/forum/index.php?topic=12951.0

  • HCL fan

    03.04.2011 - 18:46

    @mgs OFF se kaze OF :facepalm:

  • ?ester

    03.04.2011 - 19:16

    OMFG 84?! ZAŠTO TO!?

  • UltimateXioni

    03.04.2011 - 19:39

    Dobra recenzija. Samo su mi glupi ovi gosti 😛

  • Kreza

    03.04.2011 - 20:28

    Cudi me da ovi konzolasi nisu dali igri 100, jer su graficki kompleksasi, da, da, stojim iza toga da jesu!

  • skeleton-47

    03.04.2011 - 20:35

    Svaka cast majstore !!!Super reca ,u ostalom kao i igra .
    Samo tako nastavite .Pozdrav iz BiH!!!!!!

  • Figo

    03.04.2011 - 20:52

    @MGS imam 23 god.. zašto pitaš?? zato jer sam već urednik portala? 😀

  • HCL fan

    03.04.2011 - 21:09

    @fps gamer onda vi prestanite srat po cod-u! pa mislim govorite o crysis-u da je dobar a kad je clanak o cod-u onda govorite da je smece,ma znas sto #%”#%!&!”&”#&#/&”#&”#&#&”&”#&#/!/$/$/$”/$/$/$/$”$#%&/()$#/%)%/?”%%()!$%($%&$/%(!#$%!(#/$%!&(!#/$%/=%!#$%=!#(%# !

  • Figo

    03.04.2011 - 21:15

    što ti je čudno? :)

  • buby0706

    03.04.2011 - 21:58

    Šta nemožete normalno kao ljudi iznjet svoje mišljenje o igri i to je to…bez ovakvih glupih i jadnih svađa…ružno vas je za čut…ako HCL fanu igra nevalje,neka nije mu sjela i to je to,čovjek voli COD i bože,,pa ne volimo svi iste igre…valjda bi trebali mi,ja i svi gameri svijeta biti složni i prepucavati i svađati preko multiplayera,zar ne!!ili več ako je neizbježna svađa onda si barem napravite novu temu za svađanje i prepucavanje na forumu,a ne ovdje…jer i moj sin David od 11 godina isto čita recenzije

  • Figo

    03.04.2011 - 22:06

    badava se trudiš kolega, djeca će se uvijek svađati koja je igra bolja, a konzolaši i PC-jaši na kojoj platformi igra bolje izgleda i na kojoj platformi se treba igrati.. to je tako bilo od pamtivjeka a kako vidiš tako je i sada..

  • Ementaler

    04.04.2011 - 06:07

    Izbrisano par trollerskih komentara našeg milog HCL fana. Ajmo malo normalne komentare postati 😉

  • smigl

    04.04.2011 - 06:13

    Mrvicu ste zeznuli s ocjenom, jednostavno ako ste vec presli na neki novi nacin ocjenjivanja morali ste i ostale recenzije do sada prilagoditi tom nacinu ocjenjivanja i rucno ili autoatski podesiti sve ocjene.

    – iznenadjujuce glup AI sustav koji precesto steka
    – port s konzole
    – fizika (cak bi rekao da je nazadovala od odnosu na c1)
    + prica jednostavno nije jos jedan klisej i lijepo iznenadi na kraju
    + duzina trajanja sp kampanje
    + grafika
    + gameplay

    Moja ocjena:
    88 (na mojoj osobnoj ljestvici na kojoj cod_bo ima ocjenu 77)

    Svi cekamo dx11 kao nesto sto bi moglo izvuci pc verziju, ali koliko citam nece nista biti od toga i dobili smo jos jedan port s konzole koji je ruku na srce jako dobro odradjen ali se po mnogo cemu vidi da je to jos uvijek port. Ostaje na BF3 i nada da ce uciti na greskama i nece raditi port na pc :)

  • GrinnRipper

    04.04.2011 - 08:14

    Lol na prijašnje komentare ljudi XD. Dobra je recenzija, grafika je dobra, gameplay je dobar, priča je dobra. ocjena 7/10 i to samo zbog grafike (koja je za dx9, priznajmo, i više nego zadovoljavajuća). Ali nešto što je Crysis 2 zaboravio je da je to CRYSIS…the one that dared to go where no man has gone before crysis…otvorio sam jedinicu nakon šta sam završio igricu (na easy, normal i hard -.-*) i da nisam pročitao crysis 2 na početku nebi nikad rekao da je isti tim radio igricu. Priznajem nisam fan Cod serijala (osim dvojke, koju i još dan danas zašpilam), i sve sam CD-e prodao nakon tjedan dana jer su izštampano smeće, no offense, ali crysis 2 bi se trebao zvat COD: future warfare…konzolivitis je prisutan i posjedujem i shitbox i tardstešn 3 (idalje sam najviše na kompu XDXD) tako da barem znam o čemu govorim ;)…Ali jbga prošli crysis se loše prodavao…EA ih je pritisnuo, pa su morali “štancat” kako god su znali i umijeli…kao šta rekoh 7/10…HCL.hr good job, zato šta niste skroz popljuvali igricu ^^

  • Shimmy

    04.04.2011 - 10:56

    Iskreno, nisma ni pročitao recenziju, ni pogledao, niti pročitao većinu komenatar ovdje, razlog je jer nisma u mogućnosti trenutno, ali sma pogledao ocjenu, i opis ocjene, te dao svoju – jako sličnu Vašoj (85). No ono što mi je zapelo za oko i što stignem prokomantirati je stavka umjetne inteligencije pod polje “loše”.
    Ispričavam se ako je u recenziji objašnjeno ZAŠTO A.I. smatrate lošim, pa ako će itko i odgovarati na ovaj komentar, slobodno mi uputite opasku, ali ako nije, ja moram reći da mi nije jasno to – čitao (gledao) sma još jendu recenziju gdje su isto popljuvali umjetnu inteligenicju, i bojim se da je to trend koji je neki provokator pokrenuo, i da se ni ne gleda na AI. Jer ono što sma ja doživio je sve samo ne loša umjetna inteligencija. Ali opet, ja sma igru prelazio na trećoj od 4 postavke težine, i možda je stvar toga. No u svakom slučaju, ja sam se bome poprilično namučio sa njima kada su znali gdje sam. ali opet, nisu smao trčali za mnom kada bi me otkrili ako bih se ja negdje pritajio (cloakao). Ugl, da ne pišem esej, ako će još biti komentara za koji dan, mogu iznijeti dodatne argumente, no sad žurim. Pozdrav!

  • buby0706

    04.04.2011 - 10:59

    Bravo Ementaler..
    Figo da te pitam nešto,pošto si više upučeniji od mene u tim stvarima…
    Što očekuješ od Mortal Kombat 9!!!imaš li kakvu vijest kad bi mogao biti kod nas dostupan za prodaju!!

  • wyzard

    04.04.2011 - 11:08

    @figo

    generalno nije loša – neprijatelji se trude flankirat, preskaču kojekakve objekte, blindfire koriste i sl. ali kao što možet vidjet u video recenziji ima tu mušica – primjerice pogodit neprijatelja i on to uopće ne primjeti.

  • Figo

    04.04.2011 - 11:23

    strpi se buby još jedno par dana, prati konzolaš i ostale portale, pisat ćemo o mortal kombatu sigurno u superlativima, vjerujemo da će biti bolji od Tekkena i SoulCalibura, demo nas je jednostavno oduševio, znači da bi full verzija morala biti pun pogodak! samo što nije, samo što nije..

  • smigl

    04.04.2011 - 12:09

    @Shimmy

    U globalu AI nije toliko los, ali postoje takve glupe musice da ne mozes povjerovati, AI ne reagira na pogodak (pogodis ga snajperom s drugog krova lik nista, ni da trci ni da se sagne nista, padne na pod ustane se i kao da se nista nije dogodilo, previse puta se to desilo ad se moze ignorirati) AI koristi glupu skriptu kad preskoci neki objekt ti stojis ispred njega on trci kraj tebe u nekakav zaklon, bacim bombu na njih, AI istrci ispred tebe dok bjezi od bombe i onda trci nazad u zaklon??? WTF…

    –>> SPOILER!

    –>> dok su u onom labosu di unistavas racunalo to je strasno lose, trce po krovu i ako koristis stalno izvirivanje iza zaklona uopce ne reagiraju dok ih skidas 1 po 1. ima jos masu primjedbi. AI nije na nivou, za igru kao sto je crysis to je veliki fail i problem. ne znam hoce li sto rijesavati patchem ali ovo je za sada srednja zalost. uopce me ni u jednom trenu AI nije iznenadio s nekom taktikom ili potezom, flank ne postoji, jednostave se zalete tamo di su te vidjeli kroz ista vrata/prolaz/stepenice. tak da jako lose

  • movie

    04.04.2011 - 14:36

    ova igra je u onom stilu o brdu koji se trese i mišu koji se iz toga izrodi …

  • Khalarius

    04.04.2011 - 15:47

    Neloša recenzija, a i komentari su ugodni za čitat (minus pokoji tipični balkanski post kojem je glavni argument fraza “ne seri”). Osobno nisam baš i ne igram pucačine, prebrzo mi se sve to odvija i ima previše boja (odraso na smedje-sivo-polusmedjem kvejku), ali neznam zašto bi netko kazao da crysis2 nema dobru grafiku? Onak, prekrasno je svei još ga može nekakva mediokritetska mašina vrtit. Što se priče tiče, a ono, fps, kolko duboku pricu može imat (općenito danas i igrice i filmovi imaju nekave klišejaste pričice). Jedino kaj se meni ne svidja je to što kad igram igru na PC.u očekujem da bude za PC (isto kak bi očekivao da igra za konzolu bude igra za konzolu), a ne da mi u grafickim postavkama bude rezolucija i brightness :).

  • Mahjongg

    04.04.2011 - 15:58

    Primjer glupog AI-a kada se sakriješ i snajpaš lika u glavu i brzo se sakriješ da ti ne skuže položaj drugi lik priđe do njega i gleda ga i ti ga skineš u glavu i opet se sakriješ i tako u nedogled!

  • HCL fan

    04.04.2011 - 19:37

    pa dobro ljudi sta vam je…da izbrisano mi par komentara..vise od 8 -.-

  • Zeus_CM

    05.04.2011 - 08:46

    počeo sam igrat i za sad mi se sviđa. grafika je dosta optimizirana igram na max, makar crysis 1 nisam mogao. to znači da su ipak kao što je rečeno pucali na što veću publiku, tj. na zaradu, ali mislim da cry engine 3 može mnogo više postići od ovoga.

  • Shimmy

    05.04.2011 - 16:55

    @smigl – hvala na detaljnom opisu, i istina, događale su mi se te stvari, ali opet, mene su bome znali flankirati itekako (iako na žalost ne ljudi nego alieni – mora da zato što su razvijenija rasa od nas :D), i ne znam, možda sam ja imao sreće, ali imao sma manje propusta nego obrih trenutaka. Zaista, 80% vremena se nisam mogao požaliti na AI

  • HCL fan

    05.04.2011 - 21:04

    zasto ti uvijek pises ”sma” umjesto ”sam”? jel si se naviko tako tipkat ili pak tako govoris?

  • smigl

    06.04.2011 - 13:40

    @Shimmy

    Ja na zalost jos nisam prosao onaj tromi i dosadni uvod, tu sam zapeo i vec par dana mi se jednostavno ne igra c2, koliko sam citao recenzije igra se kasnije znatno poboljsa, mozda jednom i sam otkrijem taj bolji dio .) Inace AI opcenito je jako malo napredovao u zadnjih par godina, najzalosnije je sto na brutal (max) tezinama AI uopce ne reagira bolje nego jednostavno primas samo puta x veci dmg, uopce ne predstavlja nekakvu zapreku ili izazov, dobro to je nesto s cime sam se pomirio ali ajde, sve se danas stanca za casual publiku tako da ni ne ocekujem neke izazove.

  • HrBomb

    20.12.2012 - 16:39

    grafika je super kad se igra directx11…………………

  • sebo

    19.02.2013 - 10:07

    Grafika je odlicna mod za neviljivost je odlicna

  • xD17

    23.03.2013 - 19:57

    igrica je ultra :)) ali precesto ostajem bez municije … i neke neprijatelje je jako tesko ubit … samo ciljajte glavu i leđa … čak sam očekivo i više od ove igre …

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!