HCL.HR

Recenzija

Crysis Warhead

Ivan Renić


Zašto se uopće toliko raspravlja o Crysisu? Fenomenalna grafika na prvom mjestu, svakako. Gameplay je također bio prilično dobar, pogotovo uzevši u obzir koliko se zabave moglo izvući iz nanosuita. Štoćereć da je Crysis bio vrlo solidan FPS, no svi ga najviše pamte (a najviše je i korišten) kao benchmark hardvera. Koliko god ste love pljunuli u svog novog limenog ljubimca, igra se vukla kao konj na samrti. Kad god je netko kupio novi komp, obavezno smo mu instalirali Crysis da vidimo koliko će jadnih FPS-ova dobiti na najvišim postavkama. No, mora se priznati, Crysis je zbilja bio najljepši slideshow koji se vrtio na našim kompovima. A Crysis Warhead je jednako lijep, ako ne i ljepši. Ultra kvalitetne teksture, najluđi shaderi vode ikad, potpuno realno osvjetljenje i sve ostale điđe baje koje još neko vrijeme nećemo vidjeti u većem broju igara su opet tu, no Warhead je, unatoč svim najavama, jednako gladan hardvera kao i njegov stariji brat.

Sve one najave o puno optimiziranijoj igri ipak se nisu ostvarile. Istina, ovaj put sam uspio pokrenuti igru na nešto višim (no ne i puno višim) postavkama, ali Warheadu se češće događaju neobjašnjivi padovi frameratea. Dakako, uvijek možete smanjiti grafičke postavke ili na internetu pronaći neki custom patch za poboljšavanje performansi. Stvarno je žalosno kad se ljudi više bave lovom na dodatne FPS-ove više nego što zapravo igraju samu igru. Ako im se već rade modovi i slične gluposti, nek naprave sljedeće skinove za protivnike – Vlatka Pokos, Simona Gotovac, Ante Gotovac, Ivo Sanader i onaj mali cigo što glumi u Koka kola reklamama i hrvatskim bračnim vodama. E to bi rulalo.


Kad jednom napokon iziđete iz optionsa i ustanovite da se igra vrti zadovoljavajućom brzinom, mogli biste malo i prošvrljati igrom? Eto, tek toliko… Priča Warheada događa se u isto vrijeme kao i priča originalnog Crysisa, no ovaj put ćete uskočiti u nano suit Psychoa. Ako ste igrali prošlu igru, zasigurno ga se sjećate. On je onaj neizbježni „aw, fck orders, I’m the boss here“ lik koji se obavezno pojavljuje u svakoj igri/filmu o vojsci i inim stvarima. To i nije loša stvar, jer Psycho je puno pričljiviji lik od Nomada, pa ćemo ovdje nešto češće čuti… dijaloge! Budući da je priča bila jedan od najkritiziranijih dijelova Crysisa, očekivali smo nešto originalniju priču i dublje likove, no pogađate, nismo. I stvarno mi nije jasno. Evo, napravimo jedan mali test. Pokušajte u pet minuta smisliti priču za igru. Ne razmišljajte previše o likovima, njih lako doradite. Siguran sam da ćete osmisliti nešto bolje od arheologa koji su otkrili nešto ejlijenskog podrijetla, pa se sad za to bore Koreanci i Ameri. Zašto onda onaj tko je smišljao priču Crysisa još uvijek ima posao? I svi likovi su potpuno plošni, a jedine tragove osobnosti nalazimo kod Psycha. No, hajde, recimo da im opraštamo za priču.

Gameplay je prilično dobar. Opet su tu sve one fore sa nano suitom i modifikacijom oružja, tako da ćete svakoj situaciji moći pristupiti na nekoliko načina. Nažalost, i tu je sve ostalo potpuno isto, iako su govorili o mogućim novim funkcijama nano suita. Kao da i ovako nismo dovoljno superiorni… Doduše, čini mi se da su ipak izmijenili potrošnju nano suita. Možda sam to samo ja, no čini mi se da ovaj put stealth ipak traje nešto dulje… AI protivnika je opet relativno dobar, no neće biti nekakvog timskog rada i naprednih AI rutina. Ipak, nekad znaju biti jako iritantni svojim super vidom. Kao i u originalu, protivnici imaju vid sokola, pa će vas iz svog čamca bez greške vidjeti kako stojite iza grma iza kuće iza drveta iza kamena. Dobro, ne baš, no ukoliko dođete iza grma i ustanete, a baš u tom trenutku i nemate uključen stealth, zasigurno će vas vidjeti. Također, ako bace dimnu bombu, nije im problem uočiti vas kroz sav taj dim, što je užasno iritantno.


Zasigurno ste već bacili pogled na ocjenu te pluseve i minuse igre pa se pitate kako je igra dobila tako malu ocjenu. Odgovor je jednostavan – nije. Dodajte nekih 30,35 na ocjenu i eto vam prave ocjene. Tako vi koji čitate tekst znate koja je ocjena, a oni koji samo pogledaju ocjenu… očekujem masno flejmanje u komentarima i na forumu. Zanemarite i zaključak, on je tu zbog uvjerljivosti.

Level design je opet vrlo dobar. Iako se većina radnje opet odvija na otoku, rijetko ćete naići na dvije lokacije koje su slične. Raznolikost je velika i opet je tu puno onih pamtljivih trenutaka gdje nećete znati što je bolje – level design, boss ili atmosfera. Dečki iz Cryteka su stvarno uspjeli napraviti dovoljno raznolike i izazovne misije tako da nikad ne dolazi do zamora. Da, igra je gotovo potpuno linearna i jedini izbor je hoćete li obaviti i side misije ili ćete jednostavno projuriti kroz level, no to čak i ne smeta toliko, upravo zbog toga što svaku situaciju možete proći šuljanjem, ubijanjem i razaranjem svega (što se miče i što se ne miče) ili taktičkim prolaskom kroz baze. Vjerujem da ste pomislili kako igra zbog toga dobiva replay value, no ne vjerujem da ćete ponovno odigrati igru samo da vidite kako bi bilo da ste se kroz igru probijali sa što manje ispucanih metaka. To ipak samo pridonosi igrivosti. Kad pređete kampanju (a preći ćete je jako brzo, ovo je na kraju krajeva ipak ekspanzija), dodatne izazove potražite na službenim forumima Crysis community-ja.


Intel je pokrenuo natjecanje u dizajniranju levela, modova i dodatnih misija za Crysis i dijeli obilne nagrade pobjednicima. Naravno, sve te sadržaje možete naći na tim forumima, a među njima se mogu pronaći pravi mali dragulji. Svakako probajte, igra je ionako prekratka da biste se pošteno naigrali jednim prelaskom.

Na kraju svega, nije potrebno posebno napominjati da je Crysis Warhead uvelike razočarao. Ekspanzija koja ne donosi ništa novo, a ono što je obećala, nije ispunila. Bolja optimizacija? Kako da ne! Dodatci nano suitu? Da, možda u sljedećem nastavku. Bolja priča? Ne, ni ovdje ništa novo. Duga kampanja nakon koje ćete poželjeti zaigrati opet? Hmmm, ipak ne. Ekipa s najnovijim grafičkim karticama i moćnim procesorima svakako će koristiti ovu igru kao showcase. I to s pravom, jer Warhead opet izgleda bolje od svega što smo ikada vidjeli u ovoj industriji. Nasreću, nismo potpuno izgubili pamet i to nam nije dosta. A kako su EA i Crytek krenuli, sljedeći nastavak ove franšize mogli bismo vidjeti prije Uskrsa. Sad bih rekao da otrčite u dućan s hardverom i opremite se za Crysis, no nemojte. Nije vrijedan toga. Čekajte Far Cry 2. Obećajem da će biti bolji.

Ako vas muči ova igra pročitajte i naš Crysis Warhead prohod / tips & tricks tekst, a ako vas zanimaju Warhead šifre njih možete naći iza ovoga linka.

Prošlog Božića donijeli smo vam recenziju Crysisa. Uobičajeno za EA, ekspanzija dolazi prilično brzo. Za Warhead su obećali neke promjene te puno bolju optimizaciju. Jea, raaajt.

45 Naša ocjena
  • filmski momenti
  • grafika
  • gotovo sve ostalo
  • ne čitanje teksta

Komentari (28)

  • --HS--

    12.10.2008 - 12:05

    wtf kakva sugava ocjena ? :S

  • Armor

    12.10.2008 - 12:13

    Ixy ti uvijek daje “šugave” ocjene :)

  • Armor

    12.10.2008 - 12:15

    WTF slučajno sam dal 9 umjesto 90%.
    Ispravite to!

  • Under

    12.10.2008 - 12:19

    Čovjek je napisao da dodate 30-35 na ocjenu. Ovo je čisto njegovo subjektivno mišljenje o dotičnoj ekspanziji.

  • Ementaler

    12.10.2008 - 12:21

    Ixy uvijek daje šugave ocjene? :)

    Aj pročitajte malo tekst dečki.

  • wyzard

    12.10.2008 - 12:25

    kontroverzan i originalan. ixy, ne crysis.

  • Aral

    12.10.2008 - 12:33

    Ma glupost, ispod razine originalnog crysisa nije sigurno a napetije je i stvarno je gust igrat. Optimizacija je takva kakva je, odnosno nema je ali danas vec slobodno 80% ljudi to moze igrat a prosjek se svakim danom popravlja, svaki klinac u kvartu ima masinu da to pokrene. Ja joj osobno ne bi dao ispod 85%…makar je EA u igri a kolko vidim mnogi ga mrze kao izdavaca pa sibaju manje ocjene. Sve u svemu dobro je, treba ostaviti nesto i za drugi nastavak, expanzije nisu nikad ni bile namjenjenje da mijenjau srz originalne igre

  • mr_solidus

    12.10.2008 - 12:44

    ..i upravo zbog toga nesmiju dobit ocjenu veću od 70-75 maks. Mislim, istu igru smo igrali i prošle godine.

  • [proGABBEing] Ixy

    12.10.2008 - 13:00

    Nikako se ne bih složio da 80% gamera može pokrenuti igru. Ako govoriš o najnižim postavkama, onda može, no onda igra gubi najjači argument – grafiku, jer ona na niskim postavkama ne izgleda ništa bolje od ostalih igara.

    Što se tiče same ocjene, ona je za jednu ekspanziju prilično dobra, jer na kraju krajeva – igra je od novosti nije ponudila ništa. Warhead je, kad malo bolje pogledaš, samo nova kampanja za Crysis. I to toliko kratka da se može proći u jedno popodne.

  • [email protected]

    12.10.2008 - 13:22

    neoptimizirano đubre od igre
    inace super recenzija, obilata humorom i veoma lijepo za citati ; )
    slazem se s ocjenom, cak i manje bi stojalo 😛

  • Yuri

    12.10.2008 - 13:43

    “Fora” sa ocjenom je glupa i besmislena. Eto, toliko.

    Onda bolje ne imati uopce ocjenu, nego jednostavno napisati recenziju i pustiti ljude da sami odluce na temelju toga.
    Ne se (polovicno) furati na Kotaku.

  • [proGABBEing] Ixy

    12.10.2008 - 14:06

    Pa ima ocjena. :S
    Piše u tekstu – uzmeš ocjenu koja piše sa strane i dodaš 30.

    I ne furam se na kotaku jer ne čitam kotaku. D;

  • bURn

    12.10.2008 - 15:13

    koja sugava recenzija… strava
    optimizirana je malo bolje… jer ja na istom stroju sam je vrtio lakse i tecnije, neznam sta ste vi ocekivali, nece pisat iznova cijeli engine?!
    samu radnju igre su poboljsali i nije monotona ko prvi dio
    jedino zamjerka zataj glupavi AI, koji je dosta los i malo mi kratka

    uopce negledate igru kao igru, neg kao igru izdavaca EA, ekspanziju i nesto to bi trebalo bit uberuberultra kul al normalno ispala je samo jedna dobra igra pa se razocarali

  • xGAME

    12.10.2008 - 16:04

    jos uvijek ne kuzim ljude koji vele da je to jako zahtijevno, istina je da je zahtijevno ali kad ti vidis sto dobis zazvrat odmah ti je sve jasno…igri sam dal ocjenu 86, za moj ukus je prekratka, jbt pa presel sam je u roku manje od 3h (ispunjaval sporedne misije)…pa kaj mislite da ce FC2 manje zahtijevan, je bas, mozete si misliti…svi bi sve igre htjeli igrati na max postavkama a imaju komp iz kamenog doba….

  • Duksy

    12.10.2008 - 16:08

    jebeš sve, svaka čast za recu ixy =)
    Uberkul mi je ideja i pristup. Dosta sam uvjeren i da nijedna reca do sada nije skupila ovoliko komentara u ovako kratkom roku.

  • [proGABBEing] Ixy

    12.10.2008 - 16:45

    burn, uopće nema nikakve veze što je igru izdao EA.

    Kako god pogledaš, igra je vrlo kratka, nije puno optimiziranija i boljke prvog nastavka nisu popravljene. Dobili smo jednostavno još Crysisa. I ne kažem da je loše, al eto…

    I bar ove jeseni/zime ima puno naslova na koje će vjerojatno biti pametnije potrošiti novce. 😉

  • bURn

    12.10.2008 - 18:17

    sve te price o optimizaciji su mal preuvelicane… sad stroj za ugodno igranje krajsisa nije nist skupo
    gledam po forumima, svi se hvalisaju tek izaslim grafama, procovima…
    a i to sto postoji graficka opcija “ultra high” neznaci da moras igrat nanjoj.. gledaj to s strane da ce igra imat duzi zivotni vjek s strane grafike…

    je da je fora sto si mal i popljuvo igru.. al objektivnosti nema nakraju..
    ocjena od 45!?!?… ijako piše da treba dodat još 30, tam je ocijena i dalje 45…

    pa ajdmo mal usporedit

    NFS PS >80
    turok >65
    space siege >73
    i nakraju spore koje su takodjer dost kratke i uzasno prejednostavne na razini flash igrica ocjena 91

    sad probat to odigrat… pa poslje toga krajsis… da su sve te toliko bolje i zabavnije

    i nakraju se nadam da je cijela recenzija proizasla od toliko velike tvoje razocaranosti igrom i mucenjem dok si je morao preć da napišeš ovaj članak, a ne od želje da clanak bude samo provokativan.
    jer ak je prvi slucaj istinit mozete ovo prebacit u dio recenzija tresh igara

    i ja nemogu vjerovat kolke dugacke komentare imam xD

  • Ementaler

    12.10.2008 - 18:23

    Skroz sam zadovoljan objektivnosti recenzije, a ako se potrudite PROČITATI recenziju i dodate onih 30,35 posto na ocjenu koja stoji u boxu dobivate skroz realnu i objektivnu ocjenu.

    Ovu foru sa ocjenom koju je ixy predložio sam shvatio kao način da vas se potakne da tu i tamo koju recenziju zapravo i pročitate, umjesto da samo kliknete i pogledate ocjenu, minuse i pluseve.

  • [proGABBEing] Ixy

    12.10.2008 - 18:58

    Gle, burn.
    Zanimljivo je što spominješ ove 4 recenzije, budući da niti jednu od nisam napisao ja. Ocjena je oduvijek bila subjektivna stvar recenzenta.

    Što se tiče optimiziranosti, naravno da treba to napomenuti kao lošu stranu, pogotovo uzevši u obzir da su najavljivali veliko poboljšanje na tom polju. Uostalom, ako fan zajednica svojim modovima može prilično poboljšati izvođenje igre uz zbilja minimalne grafičke gubitke, zašto isto ne napravi i Crytek?

    Ako netko još nije shvatio, ocjena igre je 75. Smatram da će ljudi koje igra stvarno zanima i pročitati recenziju (i samim time znati da je ocjena 75, a ne 45), a ekipa koja je već odigrala igru, pa klikne na recu, vidi lošu ocjenu i onda pljuje po tome me ne zanima. I baš sam htio vidjeti koliko uopće ima smisla pisanje recenzija. Očito ne prevelikog – izgleda da velika većina samo pogleda ocjenu.

  • bURn

    12.10.2008 - 22:24

    da ond taj pojam same ocjene se gubi smisao..
    napisite umjesto ocijene jenađbu i sakrite ju u članak..
    pa kog zanima nek računa
    valjd če vam zaživit ta fora zbroji pa oduzmi ocijene kak bi se čitali članci pa da budete poznati potome, sretno

    i negledaju svi sam ocijenu ixy, to bi bilo blesavo i neznam odakle ti to
    i da sam mi bitna ocijena nebi ni piso ovo sve jel u proslim komentarima komentiro sam sadržaj recenzije, ne sam ocijenu..
    al eto nekak je završilo na ocijeni

  • Yuri

    13.10.2008 - 07:48

    LOL na Duksyev komentar. XD

    Ono, ajmo ubacivati “kontroverzne i inovativne” stvari pa cemo imati komentiranu recenziju.
    Fail.
    Ljude ne bi trebalo tjerati na citanje takvim jeftinim forama.
    Ljude treba tjerati na citanje dobrim recenzijama.
    Sto ova i je, izuzev te bogovske retardacije u njoj.
    Ovako samo jebes u mozak ljude koji zapravo i citaju recenzije.

    Uglavnom, poanta(koju Ixy istice) je failana isto.
    Ljudi koji samo gledaju ocjenu ce ionako samo pogledati ovu ocjenu i otici dalje.
    Ako imas polje za ocjenu, upises ju shodno recenziji.
    Ovako ce oni koje zanima samo ocjena i koji su sposobni nagledati se na metacritic ili gamerankings zakljuciti da je recenzent malo “maka”.

    Kod mene recimo ide ovako, po prioritetima:

    1.) Ako me igra zanima, definitivno cu procitati recenziju, bez obzira na ocjenu.
    2.) Ako sam stvarno zagrijan za igru i uvjeren da ce biti dobra, recenzije cu izbjegavati radi boljeg dozivljaja u igri.
    3.) Ako me igra bas ne zanima, ali ljudi pricaju o njoj, prvo cu pogledati ocjenu.
    4.) Ako je ocjena visa nego sto sam ocekivao i zainteresira me, u recenziji cu pogledati detalje i shodno tome odluciti hocu li ju odigrati ili ne.

    Ovakav je slucaj kod 99.9% ljudi.

    Ljudi citaju recenzije radi dodatnih informacija o igrama koje jos nisu odigrali.
    To sto ti mislis da su ju vec svi odigrali ne znaci da nema ljudi koji mozda traze jos par detalja za odluku.
    Ljudi koji stvarno citaju recenzije to rade jer u 99% slucajeva nemaju dovoljno vremena(ili para) da bi odigrali sve sto zele.
    Recenzije koriste kao preporuke.

    Ako tebe jebe sto pises recenzije za sajt na kojem je 80% clanova sa prosjekom od 16 godina, sa brdom vremena i flatom na raspolaganju, pa poskidaju sve sto zele i pljuju po 99.9% tih stvari…
    Onda jebi ga, jer u nasoj drzavi je takva situacija da svaki balavac moze imati sve i definitivno nema smisla truditi se oko recenzija.

    Ali ako uracunas da mozda ima ljudi koji traze preporuke oko igara, kao sto sam spomenuo gore, onda ima smisla pisati.
    Ali jel, HCL toga prakticki nema ionako. Svi po svemu pljuju. -_-

    Generaliziras.
    Da direktno kazem, ovako samo jebes u mozak ljude koji citaju recenzije i ocekuju kvalitetne recenzije. To nikad nije dobra ideja.
    Oni koji gledaju samo ocjenu ce ionako napraviti isto ponovno.

  • gta_fan

    13.10.2008 - 12:06

    U prošlu subotu ga kupio a prešao ga u nedjelju odmah sutra znači.Odličan je.

  • frost135

    15.10.2008 - 00:37

    A šta reći ,ovako Warhead sam završio ima već dosta, prvi dio igram ponovno, već neko vrijeme(polako) jer me je zanimalo da malo probam kao povuć neku crtu. Ovu sam recu slučajno vidio pa reko da vidim šta se misli o igri. Ma od prvog dana kad je itašao Warhead govorim da su priče kao o nekoj optimalizaciji boljoj totalne glupost igra je gladna ko i prvi dio. Imam neku nvidi-a 7900gt/gto ma šta reći stvar je identična što se tiče performansi.Osim onih kao nekih dodataka novih pištolja i tak neke gluposti igraje ista, jedino što sam odmah primjetio da ih lakše skidaš nemoraš im zakucat šaržer da padnu dobar hitac u glavu i to je to i što te malo teže kao pogode valjda duže i traje onaj suite… Ostalo je sve isto na prvu loptu, sve u svemu odlična igra. Čim igram ponovno znači da mi je supač boga je….

  • TeraBajt

    16.10.2008 - 19:30

    reca je odlicna, ova fora sa ocijenom je vgg 😀

  • pekmez_ftw

    11.01.2009 - 16:03

    igra je kratka i dosadna za popizdit, ne volim taj EA engine. Far Cry>Crysis…razlika je nebo i zemlja

  • Figo

    10.07.2009 - 00:41

    istina je ta da Warhead nije doni nikakve novitete u odnosu na orginalni Crysis i zapravo je jedna te ista igra ali s drugim misijama.. mene je također razočaral.. ali ipak Crysis je odlična igra pa tako je i dodatak na razini orginala.. posebno me razveselila optimizacija.. jer orginal sam vrtio na medium i high postavkama i znalo mi je zaštekati ali Warhead sam prošao sa very high ili ti ga enhusiast postavkama.. i moram reći da pričate laži ili pa jednostavno nemate pojma o pojmu ako kažete da igra nije optimiziranija od orginala.. ja sam orginal morao igrati na medium postavkama a Warhead sam bez problema prošo na enhusiast postavkama i to na grafulji ATI Radeon HD 4850.. tak da ne serite.. realna ocjena za ovu igru je 75.. ne čudi me što je Ixy dao tako malu ocjenu nego me čude poznate gamerske stranice poput gamespota koje su mu dale visoku ocjenu npr 9,0 od 10.. čovjek se zapita 😀

  • Night Knight

    27.02.2010 - 11:23

    Potpuno se slažem s ocjenom. Ovaj serijal forsira mainstream publiku koja ne želi pretjerano mnogo razbijati glavu igrajući igre.

  • Lomonosov

    02.08.2010 - 13:30

    Svi vi koji misliti mjenjati hardware radi igre – nemojte!Ne isplati se!Ukratko – Igra je bezveze.Dali su si samo truda na početku nekih 30% napraviti lijep teren , nakon toga igra prelazi u muljevita rižina polja , močvare , kasnije u neki glup i ružan bezgravitacijski prostor , onda izlazite nazad a otok sav bijel i smrznut.AH!A imali li vi pištolj , pušku ili sniper – sva ta oružja rade isti demage.Tako da vas uopče nemože razveseliti neko novo nađeno oružje.Jedan Half – Life star koliko? 11godina daleko je bolji za igrat od ove bezveznoče.Dajem ocjenu 30 .

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!