HCL.HR

Recenzija

de Blob 2 [PS3, X360, Wii, DS, 3DS]

Petar Karabatić

Prvi de Blob upoznao nas je s gradom Chroma kojega je preuzela zločesta INKT korporacija s ciljem uništavanja svih boja i kontroliranja umova Raydianaca. Na svu sreću pojavio se Blob, s razlogom buntovni mjehur, ujedno i glavni lik igre, koji im je pomrsio planove i vratio boje Chroma grada.

de Blob 2 nastavlja tamo gdje je prethodnik završio – kroz simpatične prerenderirane filmove saznajemo kako je Blob na odmoru no počinju se događati čudne stvari… Boja ponovno nestaje i Blob saznaje kako je za nesretne događaje kriv Comrad Black. Black ispire boju iz gradova kako bi vladao umom građana i pobjedio na nadolazećim izborima. Naravno da se Blob odlučio ponovno suprotstaviti nepravdi i tu počinje vaša nova avantura.

de Blob je platformer, stoga se može zaključiti kako kontrole nisu viša matematika. Mogao bih reći kako su one tipično platformerske i brzo ćete ih pohvatati. A obzirom da je ovo primarno Wii igra upscaleana i portana na HD konzole, ukoliko posjedujete PS Move, igru možete igrati i s njim. Zapravo je i preporučljivo igrati sa Moveom jer su kontrole u tom slučaju prirodnije. Ukoliko nemate Navigation kontroler koristite lijevu stranu Dual Shocka za kretanje, a u desnoj ruci s Moveom izvodite udarce, skokove i pomičete kameru. Jako ugodno izvedeno, što definitivno pomaže igrivosti.


Što se same strukture igre tiče, u pitanju je tipično „dođi od točke A do točke B“ kako bi završio level, no raznolikosti pridonose razni zadaci poput spašavanja građana, bojanja krajolika u određene boje ili ubijanja određenog broja neprijatelja na specifičan način. U prvih pet levela, a ima ih deset, to je jako zanimljivo, no kasnije postane dosadnjikavo jer se sve bazira na istom principu. Iako je većina platformera sličnog principa kod de Bloba dobivate „završit ću ga reda radi“ osjećaj. A to nije dobar osjećaj. Za završavanje igre trebat će vam oko osam sati, eventualno deset ukoliko ste kompulzivni sakupljač.

Jedan od noviteta također je i prelazak igre u dvoje, čiji je princip preuzet iz Super Mario Galaxyja. Naime jedan igrač ima kontrolu nad Blobom dok drugi igrač Moveom skuplja dobra (poput power-upova), ubija neprijatelje i obavlja druge pomoćne radnje. Dakle multiplayer je tu više reda radi, a ne s nekom posebnom svrhom.

Proizvođač Blu Tongue zna znanje kada je prezentacija u pitanju. Dodatna snaga HD blizanaca dobro je iskorištena. Ono što je na Wii-ju bio lijep svijet , sada je još ljepši. Počevši od menija pa do samog svijeta za koji imate osjećaj kao da je napravljen od vodenih boja. Veliki su plus i CG filmovi koji mogu bok uz bok stati Pixarovim djelima.


Za glazbenu podlogu korišten je čisti jazz. Ništa pamtljivo, no služi svrsi. U konačnosti se dobije nekakva ghetto atmosfera, netipična za platformere, ali svakako novitet u svijetu istih. Ne pitajte zašto, igra jednostavno ima takvu atmosferu.

de Blob 2 donio je poboljšanja po pitanju grafike, zvuka i prezentacije općenito. No ne i u onom najvažnijem – gameplayu. Početna zabava brzo prerasta u zadatak, pa ćete jedva dočekati kraj igre, ili ćete je jednostavno ostaviti nezavršenom. Željni ste platformera? Ima boljih, Super Mario Galaxy na Wii-ju, Little Big Planet 2 na PS3. A ako ste ih sve odigrali i željni ste nečeg novog, posudite de Blob 2… Da, posudite ga, jer nekako nema smisla davati novce za nešto što će vam brzo dosaditi.

Zanima nas i vaše mišljenje. Jeste li odigrali de Blob 2? Slažete li se sa recenzentom? Komentari su uvijek dobrodošli.

de Blob je bio jako ugodno iznenađenje u moru portova i kompilacija mini igara na Wii-ju, nakon čijeg je uspjeha THQ odlučio proširiti serijal na druge konzole. Opravdava li nastavak ugled prvijenca pročitajte u ovoj recenziji.

71 Naša ocjena
  • prezentacija
  • atmosfera
  • Move kontrole
  • dosadnjikav gameplay
  • premalo noviteta u odnosu na prethodnika

Komentari (6)

  • Pajko

    10.03.2011 - 16:53

    i baš sam mislio da će Celeber ovu odradit 😛

  • Celeber

    10.03.2011 - 18:30

    :))
    A sto cu , mora netko ove alternativnije, koje drugi bas ne preferiraju. Sva sreca pa volim platformere i dijete u meni zaigra kada izadje neki novi i kvalitetni 😀

  • xboxer

    10.03.2011 - 19:03

    sorryyy ali loša reca,ništa konkretno nisi rekao o gameplayu. kAO DA NISI IMAO VOLJE PISATI

  • Celeber

    10.03.2011 - 19:43

    U Gameplay dijelu je sve najbitnije receno vezano za gameplay. Ovo i nije AAA igra koju je potrebno analizirati previse pa nije bilo potrebe ici podrobnije kakav je gameplay s obzirom da su najvaznije karakteristike istog napisane 🙂

  • Syzygy

    11.03.2011 - 14:19

    Pa, zapravo si kurca rekao o gameplayu 🙂 nista ne kuzim, sta se krece gdje, di je zabava, sto je opcenito cilj… stajaznam.

  • MaliMicek

    13.03.2011 - 11:43

    Prilično kratka i nabrzaka napisana recenzija. Nije baš nešto.
    Premala ocjena za de Blob 2, a prevelika za Fight Night Champion 🙁

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?