HCL.HR

Recenzija

Dead Rising 3

Zoran Žalac

Sad je već malo kasno da vas savjetujemo pri izboru životnog zvanja s obzirom da je nova školska godina upravo počela, ili pak da ste ionako već prestari za to. No, svi oni koji još nisu upisali srednju još se stignu spasiti. Vidite, kad nas jednom zadesi zombi apokalipsa najbolje ćete proći ako ste automehaničar po struci. Nick iz Dead Risinga 3 je automehaničar, i premda se ne preziva Praskaton, ovaj Nick kombinira sve i svašta pa od običnog kombija napravi oklopno vozilo koje od zombija radi ogromne ćufte.

Znali smo to još i prije nekih godinu dana kada je Capcomov Dead Rising 3 izašao kao ekskluziva za Xbox One konzolu. Tada nas je međutim više zanimala sama konzola negoli igre za nju pa spomenuti naslov nismo recenzirali. Kada je isti najavljen za osobna računala, odlučili smo ispraviti taj propust i dostaviti vam dostojnu (video) recenziju.

Dead Rising 3: Apocalypse Edition na PC tako donosi jednu od prvih igara nove generacije, ponešto ušminkanu s podrškom za veće rezolucije. U paketu s igrom dolaze i četiri DLC proširenja, iako ono najsmješnije – Arcade Remix Hyper Edition EX Plus Alpha – ostaje ekskluzivno za Xbox One. Ipak, to i nije neki razlog za prigovaranje jer je i bez ikakvih proširenja ovdje riječ o uistinu sadržajnoj igri.

Radnja Dead Risinga 3 smještena je u grad Los Perdidos, gdje se već spomenuti Nick Ramos suočava s neplaniranom najezdom zombija te prikrivenim zavjerama iza nje. Nije to sad neka spektakularna priča ni ništa slično, ali je donekle originalna za današnje pojmove zombi igara. Dobar dio njezine zanimljivosti proizlazi iz psihopatskih likova po kojima je Capcomov serijal inače poznat. Glasovna gluma im je dosta kvalitetna tako da sve djeluje uvjerljivo čak i kad se Nick tijekom animacije pojavi u gaćama.


Naravno, ne bude on u gaćama sasvim slučajno, jer Dead Rising 3 je igra koja vam dopušta da budete neozbiljni na svakakve neozbiljne načine, kao što je to bio slučaj i u prva dva dijela. No za razliku od njih, trojka je mnogo pristupačnija za igrača, a samim time nudi više zabave. Na primjer, sada možete snimiti poziciju gdje god želite i više ne morate pješačiti pola sata s jednog kraja mape na drugi već imate različita vozila. Vjerojatno najkorisnija stvar je ta što ne trebate naokolo tražiti oružje da bi ga kombinirali u neku ludu napravu, nego čim nađete nacrt za nju, u blizini već imate sve što vam je potrebno. A kombinirana oružja i sve predmete koje tijekom igranja jednom iskoristite možete ponovno preuzeti u takozvanim sigurnim zonama.

Te naoko banalne stvari nisu bile prisutne ranije pa sada rješavaju brojne frustracije iz prijašnjih igara u serijalu tako da se u komadanju zombija konačno može uživati bez većeg živciranja. Na raspolaganju su vam velika mapa te hrpetina misija i kojekakvih izazova koje možete rješavati sami ili kooperativno, preko mreže s još jednim igračem. Dakle, ima se što za raditi, a tamanjenje hordi zombija jednako je zabavno i nakon desetak sati igranja jer stalno nalazite neka urnebesna oružja za taj posao.

Elementi RPG-a također su uznapredovali pa se vještine više ne nadograđuju automatski nego po vašem slobodnom odabiru. Dobro je što su logično raspoređene i što se do iskustva može doći na različite načine pa igra nije samo monotono udaranje po mrtvom mesu. Primjerice, sporedni zadaci uključuju pronalaženje tzv. tragičnih događaja, bitke s psihopatima, uništavanje razglasa, skupljanje skrivenih kipića, natjecanja u „ubij-što-više“ disciplinama itd. Tu su još i posebni izazovi koji potiču kreativnost i istraživanje mape.


Nažalost, ni uz sve pomake u pristupačnosti, Dead Rising 3 nije igra za ugodno istraživanje jer konstantno imate osjećaj kao da vam netko puše za vrat. Zombiji u igri su doslovno na svakom koraku i kad se zagubite tražeći put do krova neke zgrade (a to je često jer mapa ne govori mnogo), ne možete baš stati i promotriti jer će vas u roku sekunde namirisati grupica hodajućih mrtvaca. To je kao da vas u GTA konstantno hvata policija. Teško je to uzeti kao minus, ali situacija je takva da sve radite pod pritiskom pa na kraju odustanete od zavirivanja u svaki kutak i radije propičite ulicom bez razgledanja.

Dodatni razlog za to je nadasve nespretna mehanika upravljanja predmetima i oružjem koje nosite. Primjerice, u igri nema skupljanja streljiva pa ako želite više metaka morate pokupiti više pištolja pri čemu svaki zauzima zasebno mjesto u ograničenom inventoryju. A nije kao da možete uzeti dva pištolja i koristiti ih oba u isto vrijeme, osim ako nije riječ o oružju koje dolazi u paru. Slično je i u slučaju hrane kojom obnavljate zdravlje. Ako vam prifali energije kad ste puni oružja, nema automatskog liječenja nego morate prvo baciti oružje, zatim pokupiti hranu, potom je pojesti i onda ponovo pokupiti bačeno oružje. Odvija se to relativno brzo, ali je nepotrebna gnjavaža.

Međutim, sve je to još podnošljivo u usporedbi s najgorim problemom PC verzije. Naime, Dead Rising 3 na većini je računala slideshow zbog svoje neoptimiziranosti, ako ste te sreće da vam računalo uopće može i pokrenuti ovu igru. Navedeni minimalni zahtjevi nisu uistinu „minimalni“, ali po našoj procjeni nisu ni daleko od toga jer se igra i na snažnijim konfiguracijama vrti dosta bijedno.

Na našoj recenzentskoj konfiguraciji performanse pri maksimalnim postavkama bile su svakakve, od savršeno glatkih 60 fps-a pa do razine neigrivoga. Naravno, ovo prvo bio je daleko rjeđi slučaj, vjerojatno jer 60 sličica po sekundi uopće nije ni omogućeno unutar same igre nego to morate otključati ručno, dodavanjem datoteke s posebnom naredbom u Windowsima.


Gomila zombija na ekranu stvarno zna biti impresivan prizor, no kad igra krene zapinjati čim ga vidite onda je teško cijeniti to tehničko dostignuće sljedeće generacije. Na kraju krajeva, igra osim otvorenog svijeta bez učitavanja i stotina različitih zombija na ekranu po pitanju vizualnoga ne donosi ništa neviđeno. Samim time, hardverska zahtjevnost uopće nije opravdana te je jasno kako se radi o primjeru loše optimiziranosti. A čak i da imate super jako računalo koje bi vrtjelo ovu igru, svejedno se morate suočiti sa čestim rušenjima koja također muče PC verziju.

Zbog ovako tragično lošeg porta, Dead Rising 3 djeluje kao loša igra, premda je situacija sasvim suprotna. Ovo je dosad najbolji nastavak u serijalu i najzabavniji naslov za glupiranje sa zombijima. Stoga je prava šteta da to u ovom trenutku može vidjeti tek vrlo mali broj igrača. Izgledno je da će s vremenom gamerske konfiguracije doći na tu razinu da će Capcomovu igru vrtjeti bez muke. I možda ćemo dobiti kakav optimizacijski patch od 13 giga. Ali je također izgledno da će u međuvremenu izaći i neke mnogo bolje optimizirane igre.

Da Capcomovi mrtvi ne ustaju kako bi šepali po ulicama, vjerojatno bi se tjeskobno trzali u grobovima zbog neoptimiziranosti Dead Risinga 3 za osobna računala.

70 Naša ocjena
  • zabavan gameplay
  • količina sadržaja
  • nelogičan sustav inventoryja
  • užasno neoptimizirano za PC

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (33)

  • drazensi

    10.09.2014 - 18:41

    uzasno neoptimizirana? pa ja se npr. ne bih slozio..
    nemam crem de la crem hardware danasnjice, ali mi bez problema ostaje iznad 40 fps-a na r9 280x..
    tako da ja nemam problema sto se tice s igrom i optimizacijom..
    i igra je stvarno zabavna i dobra..

  • sajo

    10.09.2014 - 18:45

    ne bi se tako provodili u The Walking Dead

  • Daki812

    10.09.2014 - 19:35

    xD kakvo ludilo

  • goldfinger

    10.09.2014 - 19:47

    Fora je igra,ali je doslovno neigriva na pc-u…

  • MoGaming

    10.09.2014 - 19:53

    mogu na low,tuga.Nadam se popravci :(

  • TheColossus

    10.09.2014 - 21:38

    I najvažnija stvar nije rečena. Dakle jel postoji i ovdje vremensko ograničenje kao u dvojci tipa da ti side misije same nestaje nakon nekog vremena ili main misije ako ne riješiš u odredjeno vrijeme – game over? To je bilo prilično frustrirajuće u dvojci iako je bila dosta dobra igra jer jednostavno nisi imao vremena kemijati oružja ni istraživati mapu.

    • wyzard

      @TheColossus, 10.09.2014 - 22:39

      Da, ograničenje za side misije postoji. I za cijelu kampanju zapravo, ali nije toliko ograničavajuće kao u dvojci. U dvojci je koliko se sjećam bilo svaka 24 sata zombrex… ovdje ti samo odbrojava nekih pet dana do evakuacije.

    • MoGaming

      @TheColossus, 10.09.2014 - 23:15

      a glupost su ta ogranicenja

    • pesfan

      @TheColossus, 11.09.2014 - 08:40

      Vremenska ograničenja postoje, ali za razliku od dvojke nisu ni blizu tako naporna. Sad sam na 4. chapteru i nisam niti jednu side misiju propustio obaviti kao što mi se stalno dešavalo u dvojci jer bi vrijeme iscurilo.

  • Black_Pirate

    10.09.2014 - 22:32

    Dobra smjesa.. Osjeti se prostor mnogo bolje sada i pravi je uzitak autom gazit zombi gamad. 80%

  • Resycler

    11.09.2014 - 00:11

    Nakon 3 chaptera provedenih u DR3 pc verziji zaključci su sljedeći:
    Igra je pomak naprijed s obzirom na bilo koji drugi open-world naslov – view distance je vrlo dalek a količina detalja u svijetu zadivljujuća.
    Komadanje goleme količine zombija je vrlo zadovoljavajuče – udarci i gaženje s raznim vozilima uvijek ima povratnu reakciju i osječaj povratne sile.
    S druge strane sam vozni model mehaničkih naprava kojima upravljate je poprilično arkadan, što nekome može pasati, dok bi drugima bio bolji realniji model.
    S tehničke strane grafika je odlična pa, iako nije na razini Crysisa 3, trenutno je najljepša third person view open world igra – znatno je ljepša od Watch dogs-a.
    Što se pak optimizacije samog gameplay-a tiče tu se nikako ne slažem s zaključkom HCL-recenzije – u scenama s stotinama zombija na ekranu+eksplozije DR3 se izvodi u 40+ FPS.
    Ja bih takav framerate nazvao odličnom optimizacijom. Cut-scene u igrinom enginu su pak druga priča i framerate pada i ispod 20FPS, ali koga briga za cut-scene kada je gameplay gladak kao putar.
    Konfiguracija na kojoj sam dobio ovakve rezultate:
    I7 950 3,06Ghz, Gtx 770 OC 4gb, 6Gb RAM
    Napominjem da ni jedna igra osim možda Crysis 3 ne koristi resurse procesora dobro kao DR3 – čak do 80%, što je samo po sebi uspjeh (overclock na 4Ghz bi polučio još nekoliko FPS više).
    Kao što vidite igram na I7 prve generacije, starom nešto manje od 6 godina. GPU mi se također ne može mjeriti s R9 290x, tako da ne znam koji je problem kod HCL verzije igre. I BTW DR3 mi se nije srušio niti jednom – niti na najnovijim driverima, tako da oni nisu problem.
    HCL-recenzentima preporučam da iskoriste program koji se zove Dxtory, a služi za dobivanje stabilnog framerate-a od npr. konstantnih 40FPS u DR3. GPU će vam se manje zagrijavati a i neće biti konstantnih padova FPS, što dovodi do osječaja loše optimizacije. Možda vam se igra i prestane rušiti, ali možda i ne.
    Pozdrav

    • pesfan

      @Resycler, 11.09.2014 - 08:51

      Slažem se u potpurnosi, igram na i5-3350P, 8gb ram, gtx 760 2gb i igra radi savršeno na 1680*1050 max. detaljima, čak i s cut scenama nemam problema(jedino kaj se tu i tamo u cut scenama znaju pojavit nekavi artefakti na rubovima ekrana, ali ništa što bi smetalo). Samo da napomenem da nisam dodavao datoteku za otključavanje FPS-a tako da neznam kako bi se ponašala u tom slučaju.
      BTW igra mi je odlična.

    • drazensi

      @Resycler, 11.09.2014 - 12:32

      eto istu stvar i ja ljudima govorim pa me salju po raznim youtube-ima i google-ima jer ovdasnja djeca niti ne znaju da nece postati pametna ako se sluze google-om nego upravo suprotno..igra radi bez problema i ugodna je sto oku, sto ludim ubijanjem horde zombija..
      a vjerojatno igru nisu ni pokrenuli, ni kupili, pa zato ima samo i ostaje google i jubito..

    • drazensi

      @Resycler, 11.09.2014 - 12:34

      ja sam dodao tu datoteku cim sam saznao za nju i nemam nikakvih problema s ponasanjem igre nakon nje..
      velim konstantno mi je iznad 40 fps-a..
      tesko ti je zapravo i bez te datoteke vidjeti neke probleme jer je igra zakljucana inace na 30 fps-a..

  • RedEy3

    11.09.2014 - 14:39

    ne lazite ovaj napaceni narod! Ili to ili uzmite nvidia grafičku. Ne vidim na koju foru imate tako loš fps? Ja na gtx 780 i fx8350 vrtim ovo na konstantih 50-60fpsa na 1080 max postavkama. Čak ni u custcenama mi ne pada ispod 30. Isto kako su i drugi rekli, igra mi apsolutno nikada nije izbacila, i to je jedna od 10 igara koja ima tako malo bugova koja ova, barem da sam ja to dozivio. Stvarno se vrhunski vrti.

    • Ementaler

      @RedEy3, 11.09.2014 - 14:50

      Gle, imaš konfiguraciju u kojoj samo grafička košta kao cijela jedna next-gen konzola. frame rate na 1080p rezoluciji ispod 30 u cutscenama nije ništa za pohvalu :) Činjenica je da se radi o lijenom portu, lockanje igre na 30fps-a po defaultu govori već mnogo… ali da, činjenica je i da će nekima raditi dosta lijepo (pogotovo ako imaju tako skupe grafičke), ali i to da se ponaša krajnje čudno na mnogo drugih konfiguracija.

  • MoGaming

    12.09.2014 - 10:58

    ima li još iko da se nije pohvalio svojom grafičkom?

    • drazensi

      @MoGaming, 12.09.2014 - 17:21

      koju ti imas? :)..ostatak se vjerojatno samo cudi sto ekipi iz hcl-a zna biti igra skoro pa neigriva u nekim trenucima, a imaju poprilicno super hardver..pa onda ljudi usporeduju i govore da njima na slicnom hardveru igra radi sasvim ok..meni npr. na slabijem hardveru igra radi ok..nikad mi nije dosla do stupnja neigrivosti..

  • ghostriderno1

    18.09.2014 - 11:26

    evo ja nisam imam jadnu žalost od grafe gtx 660 2 gb ddr 5

  • laibach2

    22.09.2014 - 15:06

    meni radi ok. 😀

    system:
    CPU Type HexaCore AMD Phenom II X6 Black Edition 1090T
    Motherboard Name Gigabyte GA-890GPA-UD3H v2
    System Memory 8188 MB (DDR3-1333 DDR3 SDRAM)
    3D Accelerator AMD Radeon HD 6870 (Barts)

  • drazensi

    @Ante007, 10.09.2014 - 18:44

    i da, igra mi se ni jednom nije srusila, a trenutno sam na chapter 4..

  • Lovac

    @Ante007, 10.09.2014 - 19:10

    Ako je to tebi dobro svaka čast. R9 280X bi ovo trebala gaziti ko plitki potok. Zahtjevi ne opravdavaju prikaz.
    Ovako vjerujem da je zabavna.

  • drazensi

    @Ante007, 10.09.2014 - 19:32

    pa dobro je s obzirom na izbrzani port..
    nikad ni ne ocekujem od obicnih portova da lete preko 100 fps-a..
    a iznad 40 fps-a je igrivo i razlike su nevidljive na dalje..
    i s obzirom da je open world, da ima gomile zombija i svega i svacega, itekako da je cisto ok…i velim da je vecinom iznad 40, zna biti i iznad 50..
    s tim da je i grafika itekako dobra, sve izgleda poprilicno lijepo..
    meni je ovo premala ocjena za tu igru jer nudi veliku kolicinu zabave, samo mi je ista zamjerka inventory, koji je stvarno zbrckan..a ljudi koji daju ocjenu vec po prilici igru nisu ni probali jer sigurno ocjena nebi bila tako niska..
    cekaj gta 5 na pc-u pa ces vidjeti da ni kod njega nece to letjeti na pc-u..
    i isto tako cu biti zadovoljan ako bude konstatno iznad 40 fps-a..

  • armin221186

    @Ante007, 11.09.2014 - 12:00

    cudime da ti ide 40 fps sa R9 280x :DDDD

  • WaT30

    @Ante007, 11.09.2014 - 12:02

    Baš.

  • Vekzzy

    @Ante007, 11.09.2014 - 12:08

    Ti si malo munjen, ali ono, teze munjen…

    Imas graficku koja kosta 2,400kn u Links prodavaonicama.

    Malo se obrazuj po internetu, gledaj forume, malo prodji tim internetom nisu ti ga bezveze dali, sto radis na njemu? Drkas?

    Idi malo i prvo procitaj sto ljudi govore jebemu kajmak… Imas YouTube i Google za to, ako ne znas kako doci do jednog od ovo dvoje sto sam naveo napisat cu ti ovdje

    Dakle za YouTube ides i ovo napises ili samo copy&paste u trazilicu:
    http://www.youtube.com
    Za Google ides:
    http://www.google.hr

    Nadam se da ti je ovaj mali tutorijal pomogao.

  • drazensi

    @Ante007, 11.09.2014 - 12:27

    o kome ili cemu ti? droge? ne kuzim cemu vrijedanje i koji je tvoj problem tocno?
    to sto graficka kosta 2 400kn u Linksu nema apsolutno nikakve veze s performansama graficke niti ne znaci da sam je ja toliko platio jer tko je jos lud da kupuje u Linksu graficku karticu gdje su najvec cijene..i o cemu tocno da se ja to obrazujem?
    a armine mene uopce ne cudi..
    neda mi se snimati i vama dostavljati neke dokaze, jer ni inace ne snimam gameplay niti se bavim previse djecom koje ovdje ima previse..nemam kome ista dokazivati..
    i iskreno mene zaboli sto ljudi govore jer ljudi govore kojekakve bedastoce sto se vidi i ovdje svakodnevno po komentarima..

  • armin221186

    @Ante007, 11.09.2014 - 14:56

    Drazesni nadam se da trollas :DDD

  • drazensi

    @Ante007, 11.09.2014 - 17:04

    naravno sinek….zapalio me ovaj Vekzzy pa sam tvoj komentar samo preletio i krivo shvatio :)..a 280x nije bas toliko mocna graficka koliko bi trebala biti i s obzirom na cijenu..cisto sam zbog toga rekao..ni jedan port s konzola nece raditi bolje..
    recimo alan wake je isto slicna situacija s portom i na 280x radi isto kao i ova igra, a igra ima vec godina na svojim ledima..sad cekam ryse pa da vidim sto ce to biti od porta, mada crytek za cudo nije los port napravio s dvojkom, pa valjda nece ni s ryse-om..
    ljudi previse ocekuju od portova, pogotovo kad dode jedna igra koja je toliko sadrzajna kao ova i teska za hardver s jednom od ljepsih grafika u zadnje vrijeme..
    onda bi svi igrali na racunalima starim po 5-6 godina pa kad ne mogu cuda..nikad jedan port nece raditi kao igra koja je posebno radena i odmah u vidu za pc..
    gledajmo i ubisoftove igre, one su isto primjer..u danasnje vrijeme ako zelis nesto igrati ipak moras malo vise riskirati jer su igre sve losije i losije optimizirane..

  • WaT30

    @Ante007, 11.09.2014 - 19:32

    Mislim da nisi shvatio poantu sto je Vekzzy rekao… Ti si izjavio sljedece: "nemam crem de la crem hardware danasnjice, ali mi bez problema ostaje iznad 40 fps-a na r9 280x.. ". Znaci ne znam jel se pravis lud ili jesi lud. Imas graficku koja vrijedi 2400 kn (tj VRLO SKUPA) i kazes nemas jak komp (LOL!) ali ti bez problema ostaje iznad 40 fpsa (no shit s takvom grafickom!!!).

  • drazensi

    @Ante007, 12.09.2014 - 17:16

    shvatio sam ja potpuno, a graficka me nije ni priblizno toliko kostala, i ako ti smatras da je r9 280x top graficka (pusti cijenu, cijena nema veze s peformansama), znam po sebi kako radi u drugim igrama i po tome govorim..
    da imam 780, 780ti, r9 290, 290x, e onda bi vec razgovarali o nekom jakom hardveru, ovako nikako..
    i ako se bas razbacujete cijenama ja sam svoju platio oko 1700kn, narucena iz UK prilikom rasprodaje..

  • drazensi

    @Ante007, 12.09.2014 - 17:18

    i da, jos jedna stvar, zasto nitko na crysisu 3 ne ocekuje fps iznad 100? zasto se tamo nitko ne buni sto je 40 vec puno na kojekakvim masinama, a ova igra je ako ne toliko lijepa ko crysis, onda prva do njega..tako da ne kuzim vase komentare..prvo treba vidjeti kako igra izgleda na max postavkama i onda suditi..s time da na ekranu ima trostruko vise sadrzaja nego crysis..treba to vrtit..

  • Kinaivan

    @Ante007, 12.09.2014 - 19:08

    po meni je drazensi u pravu. ja isto imam 280x i nisam ocekivao nista vise od 40 fps, buduci da je to port.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!