HCL.HR

Recenzija

Deadpool

ZLOČINAC, A NE HEROJ

Zoran Žalac

Recenzija s minimalnom količinom spoilera. Ili kako bi to Deadpool slikovito usporedio, manjom od količine pive potrebne da se maloljetna osoba pri prvom pijanstvu pomokri po sebi.

Superherojstvo je zadnjih godina postala izlizana tema u Hollywoodu. O tome dovoljno govori činjenica kako Spider-Man, Batman i Superman svaki zasebno imaju po nekoliko reboota tako da im se moraju tražiti zamjene u stripovski manje popularnim likovima ili ih pak sučeljavati u istom filmu. No, iako tematski izlizano, superherojstvo je iznimno profitabilno pa je to tlo taman plodno da netko ugrabi svoj dio kolača sprdanjem po njemu, a do to ne budu neki blesavi Hancocki ili Kick-Assovi.

Tlo je plodno za Deadpoola i njegov dugi oštri alat. Marvelov anti-heroj, vječni blebetavac i nepopravljivi zloćko već se ranije pojavio u filmskom izdanju kao protivnik Wolverinu u njegovom filmu, ali sada je zvijezda svog showa. I kad to tako kažem, pritom doslovno mislim na show jer je Deadpool u prvom redu parodija u kojoj je radnja svjesno prezentirana kao filmska. Nije to ozbiljan film, ali vas ozbiljno zna nasmijati.

deadpool-2

Gledajući trailere prije samog filma nisam očekivao da ću se uz Deadpoola nasmijati. Većina njegovih vulgarnih, forsiranih i u konačnici djetinjastih šala nisu mi se činile kao nešto što bi mi moglo izvući osmijeh na lice jer mi je obično draži ironičan humor. Međutim, moram priznati da je Deadpool uspio dostaviti specifičan način sprdanja, pa čak i kvalitetna dobacivanja. Najveća fora je u tome što je film smiješan na nižoj razini humora – kao slapstick komedija udaranja ili običnog prostačenja, ali i na onoj višoj – kao referiranje na pop kulturu, razbijanje četvrtog zida i tome slično.

Film je jednako smiješan i fanovima zahodskog humora te zahtjevnijoj publici s bogatim predzanjem današnje popularne kulture.

Baš kako je Deadpool bez dlake na jeziku, tako je i film bez kompleksa prema prikazu eksplicitnih scena. Da, ima i guzica i sisa, ali tu prvenstveno mislim na nasilje. Akcijski segmenti filma snimljeni su vrhunski utoliko što izgledaju atraktivno, a nemate onaj osjećaj da ne možete pratiti tko koga mlatara. Doduše, čista akcija čini tek trećinu filma, ali je pametno raspodijeljena kronološki rascjepkanim prikazom radnje.

deadpool-3

Inače me takvi narativni trikovi znaju izbaciti iz toka ako su prečesti ili predugi. Srećom, vjerujem da je u Deadpoolu pogođen dobar balans. Ne morate dugo čekati na prvi prikaz akcije u filmu, a taman kad prožvačete taj komad adrenalina i počnete se pitati zašto Deadpool radi to što radi, radnja se privremeno pauzira i Deadpool vam to pojašnjava svojom retrospektivom. S obzirom da radnja ne ide uvijek linearnim tijekom, može se učiniti da je završnica filma malo zbrzana. Ipak, smatram da se poklapa s trajanjem filma koje je fino pogođeno jer bi svako daljnje nizanje Deadpoolovih šala bilo forsiranje onoga što je najsmješnije kad dolazi u odmjerenim količinama.

Šaljivi i akcijski dijelovi filma dobro su izbalansirani time što radnja nije prezentirana u pravilnom kronološkom redu.

Jedini aspekt filma koji mi je ostavio mlak dojam jesu negativci. Konkretnije rečeno glavni, britanski negativac čiju nasumičnost Deadpool najbolje sumira komentirajući njegovo umjetno ime, Ajax. Ajax mi kao negativac nije djelovao prijeteće; možda zbog izgleda koji je potpuno normalan. Ne biste znali da je on negativac dok vam film to ne kaže, a nije kao da se skriva za neki preokret – to se otkrije u prvih nekoliko minuta.

deadpool-4

Ipak, mislim da je razočarao kao negativac samim time jer lik u prvom susretu s Deadpoolom bježi – da bi ga kasnije proganjao, iako mu je ovaj isprašio tur? Znam da u stripu postoji malo dublja priča i objašnjenje zašto Ajax pristaje na takvu bitku s Deadpoolom, no u filmu to nije ni na koji način istaknuto. Uostalom, nasumične su i Ajaxove moći – kaže kako ima izoštrene reflekse, no to u borbi nikada ne pokazuje. A i planovi su mu blentavi, jer da je Deadpoola htio emotivno kompromitirati mogao je to učiniti sto puta prije umjesto da čeka da ovaj dođe i poremeti mu planove.

Deadpool je očito morao biti zvijezda u svom filmu pa je redatelj valjda smatrao kako bi mu bilo kakva karizmatičnost kod negativca mogla baciti sjenu na protagonista. No bez obzira na to što se Deadpoolovo dupe moralo gurnuti u prvi plan, rezultat je na kraju sasvim solidan. Nisu ni Iron Man, Thor, Captain America i drugi odmah imali vrhunske filmove nego su postupno postajali sve bolji – zajedno sa svojim negativcima. Osim možda Iron Mana; tu sam se sada baš zaletio. Uglavnom, Deadpoola u najmanju ruku vrijedi pogledati. A kad se te najmanje ruke sjetite tijekom gledanja, shvatit ćete i zašto.

Označeno sa: ,

Deadpool u metaforičkom smislu jaše na jednorogu koji od sreće šprica dugine boje i prdi novac. Ne budite stoga stara konjusina kad možete biti jednorog.

80 Naša ocjena
  • smiješan na prostoj i referencijalnoj razini
  • dobro posložena kronologija radnje
  • akcijski dijelovi su ambiciozni i uvjerljivi u izvedbi
  • nasumični britanski negativac

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (34)

  • Minoy7

    16.02.2016 - 16:54

    A jel izasao na filmoviziji ili samo se prikazuje u kinu?

    • Lorne Malvo

      @Minoy7, 16.02.2016 - 17:23

      Ima, bez prevoda i loš kvalitet snimka. Treba se sačekati neko vreme za kvalitetniji snimak, pošto je film pušten u etar pre par dana. Uvek je tako.

    • Idealist

      @Lorne Malvo, 16.02.2016 - 20:54

      ne razumijem zasto ljudi gledaju “kino rip”. ponekad kvaliteta zvuka i/ili slike pokvari sam film. zar je problem pricekati jos mjesec-dva ili jos bolje, odi podrzi film i kupi kino ulaznicu. tim bolje sto rated R, svjesno prihvacajuci manju zaradu. ako vec zelis pogledati film odi kupi hebenu ulaznicu od 30 kn

    • Lorne Malvo

      @Idealist, 17.02.2016 - 20:01

      Ja samo odgovaram gore čoveku na postavljeno pitanje. Pitam se jesi li uopšte i pročitao moj komentar? Prvi deo tvog komentara je manje – više i moja poenta koju sam i istakao u svom prvobitnom komentaru. Preporučuješ mi da odem i pogledam film u bioskopu – kako ti znaš da ja možda to nisam uradio do sada?! Čovek je gore pitao – ima li na filmoviziji, ili se film samo prikazuje u bioskopu, na šta sam mu ja replicirao da ima (kliknuo dva puta i proverio tamo), ali da je kvalitet snimka loš i da se za bolji treba sačekati još neko vreme. To ne znači da ja nisam gledao film u bioskopu, ili da sam gledao na online sajtu užasan snimak filma, samo običan odgovor na pitanje, a ti pretpostavljaš neke stvari i na osnovu te pretpostavke baziraš pogrešno mišljenje i odgovaraš ovako.

    • Idealist

      @Lorne Malvo, 17.02.2016 - 21:51

      ma odgovarao sam postavljacu pitanja… no svejedno, i to je piratluk i ne bi trebalo biti spomena po forumima…

    • Lorne Malvo

      @Idealist, 18.02.2016 - 00:57

      Ok, izvinjavam se onda na odgovoru na komentar koji nije meni upućen :) Ovo što kažeš za piratluk – to je na administratorima da uklone, ako nije u skladu, ili ako ne bi trebalo da se spominje :)

    • xOna

      @Minoy7, 16.02.2016 - 20:23

      Samo u kinima :)

    • iFeelHigh

      @Minoy7, 25.02.2016 - 20:38

      Imas na vojvodina.net , samo treba javu :)

  • telepgamer

    16.02.2016 - 17:02

    Gledao sam vec film i da shvatam ovo sto je napisano na kraju xD hehe ,ali mislim da je negativac okej ,mislim taj glumac ipak izgleda nekako kao nekakv pshihopata i tako,a za ovo sto je odma nije ubio ,hehehe pa ne bi bilo zabavno da je xD ,mislim vecina akcionih filmova i jeste takva: Liku otmu cerku ili zenu ,on pobije sve ,i eto…….mada po menii je ocena 90

    • SorryError

      @telepgamer, 16.02.2016 - 17:44

      I ima nesto zeleno izmedju zuba.

  • Billy _the _kid

    16.02.2016 - 17:50

    Kao fan Marvel filmova čekao sam Deadpoola još od prvog trailera. Prošle nedelje sam odgledao u bioskopu. Samo ću reći da je nadmašio moja očekivanja 😃

  • MoGaming

    16.02.2016 - 17:59

    Ovaj minus zvuči kao da imate problem sa britanskim glumcima.Glumac je sasvim ok kao i njegova gluma.Cilj filma je bio borba deadpoola sa svim svojim problemima a ne samo sa glavnim negativcem zato se na njega ne privlaci baš previše pažnje kao u drugim filmova po stripovima

    • Zoran Žalac

      @MoGaming, 16.02.2016 - 18:21

      Ma ističem britansko jer tako i to i film ističe u uvodnoj špici odmah.

    • Shepy1999

      @Zoran Žalac, 27.02.2016 - 00:50

      Tako je! Ako se čovjek usredotoči na detalje onda je sve jasno! Zorane, dobra je fora s tim “minusom” i super recenzija, u skladu s Deadpoolom. 😉

  • Apocalypse4987

    16.02.2016 - 18:24

    Pročita sam skoro pa sve stripove do 2013, stvarno su film predobro napravili, čak su se potrudili ubacit Bob-a i Blind Al, Weasel (lik je genijalac i haker, a ne konobar, al nema veze) , čak i one dvi gorile u birtiji šta se uvik potuku. Francisa su mogli napravit malo opasnijega, u stripu izgleda ka kiborg, al nema veze, sve u svemu nadam se da će u više marvelovih filmova bit sa oznakom R, jer ovi disney polako pretvara marvel i star wars u bajke za djecu. Deadpool 2 je potvrđen, volija bi da ubace Cable-a ili barem Great Lakes Avengers

    • DjokaBA

      @Apocalypse4987, 17.02.2016 - 00:21

      Suska se i da ce biti X-Force filma, i to sa oznakom R. Hocemo R filmove, a ne decije !!

  • mokrEE

    16.02.2016 - 19:18

    bilo bi lijepo kada bi na pocetnoj strani uz naziv (u ovom slucaju) filma barem u zagradi pisalo “film” ili da na neki drugi nacin da do znanja da se ne radi o igri. ipak je ovo gaming portal i ne ocekuje svatko recenziju filma (a ako se ne varam, postoji i istoimena igra). nije da me smeta kada tu i tamo recenzirate nesto a da nije igra, dapace, raznovrsnosti i novih ideja nikada dostai, ali mozda bi bilo onako, da ne kazem “profesionalnije” i urednije odradjeno da znamo na prvu o kojoj je kategoriji rijec. (npr, na metacriticu je dosta dobro odradjena ta raznovrsnost tema)

    • krosis

      @mokrEE, 16.02.2016 - 20:19

      Pa kralju piše u naslovu “Gledali smo Deadpool”….ne sjećam se da je HCL do sada “gledao” igre

    • Dom3gaming

      @mokrEE, 08.04.2016 - 14:04

      Deadpool igra postoji i prilično je losa.

  • uzyuss

    16.02.2016 - 20:05

    nije brbljav ko curica nego ko baba

  • Sick Individual

    16.02.2016 - 22:22

    Nisam još pogledao ali ako je humor kao u igri onda ću definitivno uživat. Igra kao igra nije bila ništa posebno, ni loša ni odlična ali humor me oduševio i još sam je dva puta prešao samo radi toga.. ne radi stila humora jer upoznat sam s deadpoolom od prije i volim takav humor nego radi toga što su ga stvarno kvalitetno odradili. Ako je i film s tim pogodio onda zasluženo kupi lovu po kinima.

  • RedEy3

    16.02.2016 - 23:47

    Zašto se ne može dati ocjena?

    • Igor Belan

      @RedEy3, 17.02.2016 - 00:29

      To je jedna od stvari vezanih za beta status novog HCL portala. Trenutno korisnici mogu dati ocjene samo za igre, ne i filmove, TV serije ili hardver.

    • FFORI

      @Igor Belan, 17.02.2016 - 20:45

      A da li je moguće promijeniti nickname?

  • DjokaBA

    17.02.2016 - 00:13

    TO, sinoc sam gledao i ocekivao sam recenziju i dobra je.. ALI malo veca ocena Zoranee.. iskreno, film je najprijatnije iznenadjenje u poslednjih par godina. R rated Marvelov film, konacno bre ! Odlican film u svakom pogledu, mane necu ni da spominjem jer nisu toliko bitne.. oduvan sam kvalitetom ovog filma, bukvalno.

  • RedEy3

    17.02.2016 - 12:21

    Od mene 95. :)

  • FFORI

    17.02.2016 - 20:22

    Sad ste mi još draži 😀 Nisam znao da radite i recenzije filmova? 😀

  • Ares88

    18.02.2016 - 13:59

    Jedan od dražih mi stripovskih junaka

  • ivancrogaming

    19.02.2016 - 14:47

    WTF is that.

  • Rab1906

    19.02.2016 - 15:37

    Nisam gledao film, ali po traileru on je kraljina. xD

  • McChombe

    20.02.2016 - 12:36

    Pogledao sinoć film. Pa koje ovo jeftino smeće. Humor na razini pubertetlija. Američka pita je remek djelo za ovo. Dobro da se film ne može ocijeniti

  • MyWishIsToEndThisWorld

    21.02.2016 - 15:44

    Trebali bi razdvojiti recenzije filmova i igara

  • Mon@

    24.02.2016 - 16:21

    Film je fantastičan, čak i iznad očekivanja! To je film za koji se isplati ići i više puta pogledati u kino 😀 koliko čujem počinju sa snimanjem justice leauge u četvrtom mjesecu a do BvS-a ima još mjesec dana 😀 😀 soo excited! *-*

    BtW portal i recenzije su vam zakon!

  • BONZO

    04.11.2016 - 13:06

    Definitivno je najveći minus sam scenarij, u kojem se moglo predviditi sam kraj filma i negativac koji je klišejiziran do bola. Ali inače zabavan i malo drugačiji od ostalih superherojskih filmova.
    80.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!