HCL.HR

Recenzija

Dishonored

Zoran Žalac

Postoji nešto specifično u zabavi koju pružaju stealth igre. Šuljanje, skrivanje, čučanje u mraku, planiranje svakog koraka i pažljivo vrebanje plijena… sve su to čari stealth igara u kojima guštaju mnogi igrači. Međutim, ta specifična zabava nije zabavna i širem krugu izdavača. Na tržištu prevladavaju igre s izrazitim naglaskom na akciju, pa se tek rijetki usude poći drugim putem, bez straha da će ostati zasjenjeni. Bethesda je jedan od takvih izdavača, a Arkane Studios je provjerena ekipa koja se svojim prijašnjim igrama (Arx Fatalis, Dark Messiah of Might and Magic) već dokazala kao developer sposoban za izradu odličnih stealth naslova. Njihova nova igra je Dishonored, a o kakvom je ostvarenju tu riječ, objasnit ćemo vam u sljedećem video prilogu, odnosno u nastavku teksta.

Dishonored je smješten u tmurni pomorski grad Dunwall. Gradom se širi kuga koju prenose štakori, rastu tenzije među različitim slojevima stanovništva, a ta neizvjesna situacija savršena je podloga za političke spletke u pozadini. Njima pak svjedoči protagonist Corvo Attano, osobni čuvar carice. Naime, carica biva smaknuta već na samom početku igre, a Corvo je nepravedno optužen za taj čin. Međutim, uz pomoć interesne grupe tzv. Loyalista, Corvo izbjegava smrtnu kaznu i dobiva zadatak da očisti grad od korumpiranih ljudi koji su mu i smjestili.

Glavni junak nema izražen motiv za osvetu nego jednostavno sluša što mu drugi kažu.

Dakako, to je tek zaplet prije preokreta kojega stvarno nije teško predvidjeti već iz ovog opisa. I upravo u tome leži i glavni minus priče pa i same igre. Fabula u Dishonoredu slijedi prilično formuliran model u kojemu vas ništa ne može iznenaditi. S likovima nikad ne idete dalje od upoznavanja na razini imena, a ni glavni junak nema izražen motiv za osvetu nego jednostavno sluša što mu drugi kažu. Čak ni priča o mističnim moćima i tzv. Outsideru nije naročito intrigantna. Pozadina priče u smislu povijesti grada i kuge koja ga opsjeda zapravo je jako zanimljiva i detaljno osmišljena, no naracija tog dijela odvija se kroz brojne tekstualne zapise. Čitanje tih zapisa uvijek razbija napetost gameplaya, a nitko ne želi na svakih pet minuta igre jednu minutu odvojiti za čitanje onoga što može, a i ne mora biti važno za shvaćanje priče.

Dishonored je prvenstveno stealth igra. Naravno, možete se vi osloniti i na oružja i navaliti na protivnike, no u većini slučajeva igra nije zamišljena tako, pa to obično ne završi dobro za vas. Sustav stealtha je jednostavan – imate tipku za prikriveno šuljanje i držite se zaklona. Neprijatelji imaju tri razine alarmiranosti i mogu vas otkriti ako vas vide ili čuju. Dakle, ništa novo ni neviđeno. Ali tu na red dolazi šest posebnih moći poput usporavanja vremena, prizivanja štakora i kontroliranja drugih ljudi.


Među tim moćima svakako se ističe teleportacija ili tzv. Blink. Ova moć daje sasvim novu dimenziju kretanju okolišem. Uz Blink se većina lokacija čini dostupnima. Dovoljno je samo precizno odrediti gdje želite doći i za pola sekunde ste ondje. Naravno, ta moć ima svoja ograničenja u dosegu i potrošnji mane, ali se definitivno koristi najčešće te omogućuje maštovit pristup neprijateljima, odnosno izbjegavanju istih. Inače, svaka se moć može nadograditi na dvije razine skupljanjem skrivenih runa po levelima.

Možete igrati s više različitih pristupa, a to ne znači samo s drugačijim oružjem.

Osim spomenutih moći, nadograditi se može i oprema. Nadogradnje postojećeg arsenala oružja kupuju se novcem, dok je za izradu novih oružja i ostalih predmeta prvo potrebno pronaći nacrte istih. Uz aktivne moći tu su još i one pasivne u vidu amajlija. Njih se također pronalazi po levelima uz pomoć posebnog srca, a omogućuju različite bonuse – od bržeg kretanja pri šuljanju do pronalaženja veće količine streljiva. Samog oružja nema mnogo – na raspolaganju su neizostavni mač, pištolj, samostrel s nekoliko vrsta strelica, granate i mine. Premda se to ne čini kao ubojit arsenal, u kombinaciji s različitim moćima iznimno je učinkovit. Primjerice, možete tako u potpunosti zaustaviti vrijeme, došetati se do neprijatelja i zalijepiti minu na njega, potom preuzeti kontrolu nad njim, odvesti ga do ostalih neprijatelja i zatim vratiti vrijeme u normalu, nakon čega slijedi impresivna scena.


Cilj u Dishonoredu ne mora se uvijek postići na isti način. Još na samom putu do njega možete odlučiti hoćete li doći mirno, bez da vas itko opazi, ili ćete npr. hakirati barijere koje će spržiti neprijatelje, odnosno veliki top koji će izazvati pravi kaos. Mete koje trebate ukloniti u suštini čak ne morate ni ubiti jer uvijek postoji način da im pomrsite planove bez da ih usmrtite. Samim time, Dishonored se može igrati s više različitih pristupa, a pod tim ne mislimo samo s drugačijim oružjem. U svakoj misiji postoji i nekoliko sporednih zadataka koji u nekim slučajevima mijenjaju scenarij glavnog zadatka pa čak utiču i na događaje u sljedećim misijama.

Spoj industrijalizacije i visoke kulture kombinacija je stilova koju u igrama ne viđamo često.

Sa svojih devet razina, Dishonored nije kratka igra. Slijedite li samo glavnu priču i kroz levele prolazite relativno brzo, čeka vas nekih deset sati igranja. Ako ćete istražiti svaki kutak, pokupiti sve rune i riješiti sve sporedne zadatke, to se vrijeme udvostručuje. Svaku misiju kasnije je moguće ponoviti, ali to nije u potpunosti ono što bismo nazvali New Game+ jer se na nju ne vraćate sa svim moćima nego samo onima koje ste imali kad ste prvi put započeli tu misiju. Pomalo čudna odluka, no eto – možda ju Arkane ispravi budućom zakrpom.

Atmosfera i dizajn svakako su svijetle točke u Dishonoredu. Njihovu kvalitetu već se dalo naslutiti iz promotivnih trailera, no u potpunosti ćete ju vidjeti tek kad se prošetate ulicama grada Dunwalla. Njega je dizajnirao tvorac City 17-a iz kultnog Half Lifea 2 pa su neke sličnosti između ta dva grada dosta izražene, ali teško da će to ikome smetati. Dunwall ionako ima poseban spoj industrijalizacije i visoke kulture, a to je kombinacija stilova koju u igrama ne viđamo tako često.


Nažalost, dizajn i atmosfera moraju izvlačiti igru od njezine zastarjele tehničke strane. Dishonored izgleda ok, ali ništa više od toga. Zagledate li se malo pozornije, uočit ćete prilično ukočena lica likova, teksture malih rezolucija i općenito osrednje efekte vode, vatre itd. Ako je ovaj tretman razumljiv s obzirom na limitacije konzola, to opet nije opravdanje za PC verziju koja je bez problema mogla biti uljepšana nekim dodatnim DX11 efektima (kad već zahtjeva DX11 kartice), a ne samo višim rezolucijama.

Sve u svemu, Dishonored je zabavna igra; u nekim elementima inovativna, a u nekim tek prosječna. Na papiru je to igra koju bi poželio svaki gamer, no u izvedbi ju ipak koče neke stvari zbog kojih je tek na pragu da bude odlična, a ne samo jako dobra. Ovisno o tome koliko vas smetaju priča i grafika te izostanak New Game+ moda, Dishonored vam može biti neispunjeni potencijal ili jedna od boljih igara ove godine. Premda to sve zvuči isključivo, mi igru svejedno preporučamo. Ovo možda nije naslov koji će ostati upamćen kao najbolji predstavnik svog žanra, ali ćemo ga prije svega pamtiti kao zabavnu i originalnu igru. A ponekad je i to sasvim dovoljno kada u istom tom žanru trenutno nema neke velike konkurencije.

Jeste se i vi šuljali u Dishonoredu? Slažete li se s našim sudom? Znate već što volimo vidjeti – ostavite nam svoje komentare i ocjene.

VIDEO RECENZIJA – Arkane Studios odradio je častan posao i očuvao svoj ugled novom igrom pod imenom Dishonored, no što je dotični naslov ponudio žanru stealth igara?

89 Naša ocjena
  • raznovrsnost pristupa
  • dizajn svijeta
  • atmosfera
  • ispodprosječna priča
  • zastarjela grafika

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (77)

  • Maximum

    23.10.2012 - 16:03

    Pa nebi se bas slozio sa negativnim aspektima. Ima dosta ''price'' kad se koristi srce za likove i dogadjaje a i knjiga i spisa ima dosta.Zasto se onda smatra da HL ima dobru pricu onda ? A i grafika meni na PC sasvim dobra mozda bolja nego u Deus Ex:HR.

    • BiGGY

      @Maximum, 23.10.2012 - 18:11

      jesi vidio pocetak price(rasplet) pa to je za umrijeti od smijeha, da sam radio review ta bi overrated igrica dobila max 75

  • dado01

    23.10.2012 - 16:23

    Meni je igra super. Baš mi je "sjela". Grafika mi je na PC-u pravo dobra. Po meni jedina mana je prelagana igra kad se koristiš moćima ostalo je pravo dobro. Recenzent malo bez veze kuka na mane igre. I nisu tako strašne. U svakom slučaju od mene 95. Zaljepila me je za monitor i ne mogu da se odljepim.

    • Mr Newization

      @dado01, 23.10.2012 - 17:27

      U potpunosti se slažem. Dao sam istu ocjenu. Kada je neka igra zanimljiva i atmosferična, grafika pada u drugi plan.

  • Black_Pirate

    23.10.2012 - 16:25

    A vala ste mogli OVOJ igri nategnut minimum 90. Nego taj maestralni momenat "89":) Mislim da nije u redu da 89% recenzije pise gospodin Wizard. Mogao bi malo da odmori. Dishonored je najprijatnije ovogodisnje iznenadjenje. Usudjujem se reci da je jedno od najprijatnijih osvjezenja u gamingu zadnjih 10 godina. To sto graficki nije dovoljno superioran, razlog su proklete konzole. Ali igra, kao gameplay, zasluzuje iznad 90 ocjenu. Sto mu gromova…

  • Dishonored

    23.10.2012 - 16:27

    Igre je mnogo dobra, a i naravno mislim da ovo bar zasluzuje 95.Grafika na pc nije losa,a za pricu rekao bih da je solidna.Jedino sto meni stvarno smeta jeste nedostatak multiplayera a i singleplayer je kratak.Mislim nije bas toliko kratak ali mogao je biti duzi.

  • duxqwe

    23.10.2012 - 16:31

    Deus Ex ima bolju grafiku, Maximum jesil trezan? XD

    • Maximum

      @duxqwe, 23.10.2012 - 17:04

      Pa sta znam nekako mi je je Deus HR narandzast previse 😀

    • dado01

      @duxqwe, 23.10.2012 - 20:47

      HAHAHA… Proljev žuta boja.

    • duxqwe

      @duxqwe, 24.10.2012 - 17:34

      Zlatan je, zlatan, kakva je i sama igra 😉

  • DxD

    23.10.2012 - 16:35

    Ne slazem se s recezentima, mislim da sve vise postaju subjektivni. Igru presao 3 puta i svaki put imao drugaciju pricu, uz druge likove i drugaciji zavrsetak. Postaje izuzetno teska, ako pokusate odigrati onako kako je namjenjena, da kraj bude s low chaos. Odnosno da ne ubijate nikoga nego sam onesposobite. Stalno vam se namecu moralne dileme. Grafika je sasvim ok, grad izgleda vrlo realisticno. NI tu nisam vidio toliki minus, i ako nije vrhunska.
    Steta za hcl

  • Shazaam

    23.10.2012 - 16:36

    Igra je prosjecna i nezanimljiva kao i svi ti tkz. naslovi koji "pokusavaju" promjeniti nesto. Bezvezna prica, gameplay mehanika i suljanje te linearnost dosade brzo. Grafika je stilizirana pa nije uredu da se kaze da je losa, isto bi se moglo reci i za borderlands onda. 70/100

    • Me666

      @Shazaam, 23.10.2012 - 16:42

      *uzima kokice* :3

    • buby8992

      @Shazaam, 23.10.2012 - 16:49

      Kakva linearnost čovjeće? O čem ti pričaš? Igra ponuđa jako puno načina za prelaženje misija.

    • Rogue

      @Shazaam, 23.10.2012 - 17:35

      Kakva linearnost ? Tom izjavom si pokazao da nisi vjerojatno igrao igru duze od 2 minute.

    • BiGGY

      @Shazaam, 23.10.2012 - 20:45

      napokon pametan komentar!!

    • dado01

      @Shazaam, 23.10.2012 - 20:49

      Druže ništa ja linearno ne vidjeh u toj igri… De nam malo pojasni.

  • buby8992

    23.10.2012 - 16:47

    Nisam još stigao odigrati igru zbog faksa, ali ovo što sam do sad vidio mi se jako dopada. Htio bih samo pitati vas koji ste uspjeli dovršiti koliko igra traje? Čujem po netu da se svi žale da je prekratka.

    • Rogue

      @buby8992, 23.10.2012 - 17:41

      Bit ce ti kratka(7-8 sati) ako proletis kroz igru nabrzaka. Meni je trebalo 17 – 18 h s tim da sam svaki level maksimalno istrazio i pokupio sve rune i bone charmove.

    • Dishonored

      @buby8992, 23.10.2012 - 18:14

      Pa igra ima 9 misija, sto je po meni vrlo kratko.Ako si jedan od onih gamera koji vole istrazivanje,samim tim igra ce postati duza.

    • dado01

      @buby8992, 23.10.2012 - 20:50

      Ja sam završio za oko 15-ak sati. Slobodno stavi na hard. Normal je baš laganica, posebno sa svim onim moćima.

    • buby8992

      @buby8992, 24.10.2012 - 13:47

      Hvala vam na informaciji. Istražit ću svaki dio igre i stavit težinu na hard, tako da ne završim prebrzo jer nešto se mora igrati do idućeg mjeseca kada dolazi Hitman.

  • MaliMicek

    23.10.2012 - 16:47

    Dobra igra sa sitnijim problemima koji neće toliko smetati. Korektna recenzija, i vrlo realna ocjena. Možda zaslužuje čak i koji bod manje. Lijep križanac steampunka, half-life itd itd. AI prilično glup. Priča nije loša, već to što 456 put igramo s likom bez svog glasa. Osim nekog mrmljanja. Fora moći, dosta različitih pristupa. Kratkoća i nedostatak MP su minusi. Dobra reca, lijepo rečeno Wyz. Samo čak sam i očekivao malo manju ocjenu.
    Iznenađenje godine, ali ne i igra godine.

  • -Aragorn-

    23.10.2012 - 17:29

    vidim imate sve više recenzija.Svaka čast ,samo nastavite tako!

    • armin221186

      @-Aragorn-, 23.10.2012 - 18:05

      sta sve vise u ova doba prosle godine za 7 dana bude po 7 reca 😀 xD

  • BsTyLer

    23.10.2012 - 17:42

    najbolji kozolaški port ove godine

    http://www.youtube.com/watch?v=gYfc1Ong5Gc

  • armin221186

    23.10.2012 - 18:06

    igra znaci kidaaa 89 od mene 😉

    • armin221186

      @armin221186, 23.10.2012 - 18:13

      slazem se za grafiku jos zahtjeva 3gb rama…

  • FiXaRa

    23.10.2012 - 18:21

    postoji li new game+ u dishonoredu???

    • wyzard

      @FiXaRa, 24.10.2012 - 08:21

      piše u recenziji

  • Mayhem

    23.10.2012 - 19:36

    Odigrao 10 minuta i nakon što sam vidio kako je loša grafika i lip-sync, izašao iz igre i kliknuo "uninstall" opciju. Inače ne patim na grafiku, al ovo je stvarno loše.

    • UltimateXioni

      @Mayhem, 24.10.2012 - 18:06

      E pa bas zato si propustio odlicnu igru. Prvo, lip-sync nije los (osim ako imas sranje od graficke) i drugo ako sve stavis na high igra izgleda i vise od zadovoljavajuce :)

  • maxim.x

    23.10.2012 - 19:58

    Jos nisam zaigrao igru, uskoro planiram ali moram reci da me od pocetka nije nesto odusevila..Izgleda mi kao sjajna igra na papiru ali kao da izvedba i nije nesto..Vidjet cu kada zaigram ali za sada mi tako izgleda.

    • Badass_Bunny

      @maxim.x, 24.10.2012 - 15:51

      Igrati igricu zbog grafike, je kao platit kurvu da te samo zagrli.

      Znači nema smisla…

    • maxim.x

      @maxim.x, 24.10.2012 - 21:24

      O cemu ti pricas?! ja uopce nisam spomenuo grafiku…

    • Badass_Bunny

      @maxim.x, 27.10.2012 - 23:43

      To je trebao biti odgovor Mayhem-u a ne tebi, pažnja mi malo popustila pa nisam primjetio…

    • Mc Nane Uvijek u fazonu

      @maxim.x, 28.10.2012 - 01:35

      EPIC FAIL HAHAHAHAHHHA ;D

  • PavleC

    23.10.2012 - 20:55

    Precenjena igra, nije losa ali je precenjena, 80 od mene

  • Lovac

    23.10.2012 - 21:18

    Spadam među one kojima je igra neiskorišteni potencijal. I da, precijenjena je. Nije loša, ali sve preko 85/100 je poklon. Fali "ono" nešto; priča je mlaka, kao što kažete u recenziji, nije mi se dalo čitati nakon par onih textova; kretanje mi je prekaotično, fov i na najvećoj postavki premali, Hud elementi i oružja preveliki (čitaj prilagođeni za konzole), AI ima čudan line of sight itd., itd. Sve ovo je kao suzavac u oči inače lijepom steampunk/barok okruženju. Igrao sam nekih 2 i pol sata, 3 možda i obrisao.

    Objektivnih: 83/100

  • Princess Mononoke

    23.10.2012 - 21:40

    igra je odlicna ali ne i savrsena 😉

  • night noir

    23.10.2012 - 21:53

    Meni je igra bila dobra, gameplay je bio vrhunski, atmosfera isto, neki od važnijih likova su dobro napravljeni, pozadina i svijet igre su originalni i veoma dobro odrađeni. Ima tu i mana kao milijun puta prožvakana i predvidiva priča, igra je na normal postavki lagana,
    djelomični "tabula rasa" glavni lik nikako ne pristaje ovakvom tipu priče. Ne bih se potpuno složio s time da glavni lik nema izraženi motiv osvete, problem je samo što ne može govoriti i što mu nije u priči dana veća sloboda, a u vezi izraženog i stvarnog motiva osvete treba paziti na neke dijaloge i područja u igri. Lik Outsidera nije loš niti je dosadan i služi svrsi. Od mene 91.

  • chao5

    24.10.2012 - 10:00

    Istina je da lik nema izražen motiv za osvetu, što je ujedno i mana pošto se igrica temelji na "osveta riješava sve".

    Meni se čini da je naš junak u stvari lutka koja izvršava zadatke. I nažalost nemoguće je povezati se s istim.

    Donekle mogučnost ubojstva ili ne likova je dala kakvu takvu slobodu.

    Sve u svemu očekujem DLC, ali i zakrpa bi trebala. Blink neki put zna biti zbunjen i neprecizan.

  • ZgodanElegantanŠarmantan

    24.10.2012 - 11:34

    Igra me zalijepila za monitor, zanimljiva je, dobar gameplay, priča mi nije loša, jedino grafika koja je mogla biti puno bolja i dorađenija. Grafika mi je nekako smeđo-siva… sve u svemu dobija od mene 94 upravo zbog dobrog i zanimljivog gameplaya, sustava naoružanja….

  • goldfinger

    24.10.2012 - 12:49

    Tolko različitih komentara & ocjena da je to kaos!Ali to ću sigurno isprobati..

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

    24.10.2012 - 14:08

    Pa da vam kazem nisam igrao , igracu ali vidi se da je precijenjeno , sama informacija da igra ima dosadnu i mlaku pricu znaci da igra nije na velikom nivou , i to bi trebao biti veliki minus , pa Boze ne mora biti dobra prica, ali moze biti charachter driven igra sa likovima toliko dobrim da sve nadoknadzuju , najvise glavni naravno. Msm da je sramota za ovakvu igru sa blaah grafikom (sredinom) 2012 godina i grafika treba da cvjeta. Jedino sta u ovoj igri ostaje to je gameplay , a to je ocigledno dobro , ALI poredit je sa Deus Ex-Human Revolution koji je stvarno i igra sa boljim likovima , pricom , grafikom , atmosferom i slicnim stealth i drugim mehanikama gameplay-a NIJE BAS FER. 😀

  • UltimateXioni

    24.10.2012 - 18:04

    Obožavam ovu igru, 100/100 :)

  • Ja Sam

    24.10.2012 - 21:59

    Dobra je igra, al daleko je to od stealtha kakav imamo u starijim splinter cellovima ili u mark of the ninja. A i ovi spellovi mi nisu baš sjeli. I rpg elementi, zašto u zadnje vrijeme u svaku igru guraju te rpg elemente. Od mene 80/100

  • glava11

    25.10.2012 - 11:12

    Ne bih se složio da su ni priča ni grafika mane igre. Na full grafičkim postavkama je pravi slatkiš za oči i odlično opisuje atmosferu a mene osobno je igra obuzela da sam odgađao sve obveze da što prije prijeđem tj da vidim ishod svojih dijela na kraju. Ako vam se ne da čitati imate ono srce koje vam priča o svemu i usput pokazuje gdje su Runeovi i Bone charmsi. Nije sasvim ni linearna jer načinom igranja određujemo što se u gradu dešava npr više ubojstava = više leševa koje jedu štakori i više šire bolest, mete uopće ne moramo ubijati a pošteđivanjem dobivamo drugi ishod, opcionalni zadaci… A i bar su 2 načina da završimo igru i (bar) 2 različite animacije na kraju.
    Sve u svemu ja sam prezadovoljan al očito je dojam stvar ukusa, kao i sve drugo.

    • Chocomaniac

      @glava11, 25.10.2012 - 16:57

      U potpunosti se slažem, čemu išta ako nećeš uživat u igri i istraživat? A evo, već su i najavili novi DLC u prosincu…

  • Forest_Witch

    25.10.2012 - 16:31

    Mislim da je igra dosta zanimljiva, no nikako mi ne sjeda igranje stealth igre iz prvog lica. Nije to to.. A grafika je sasvim dobra, ionako nemamo svi mrcine od kompova.

  • apach

    25.10.2012 - 17:50

    Pojedinim pc-jašima bi trebalo napraviti grafiku kao u vrijeme crysisa pa da onda imaju razloga za plakanje i kukanje na istu,al ne zbog toga sto je "losa" nego zbog toga sto je uopste ne mogu pokrenuti ni pod razno,pa nek onda uzivaju i pare oci na trailerima i slikicama .

    • Mc Nane Uvijek u fazonu

      @apach, 25.10.2012 - 19:25

      Velika negativnost u tvome komentaru, ovo je 2012 godina covjece i igra treba da ima lijepu grafiku , ne mora biti bas amazing ,ali na nivou danasnjih standarda , makar teksture i slicno.

    • blackswanwhit

      @apach, 25.10.2012 - 23:37

      Covice stavi igru na maximum i vidit ces da grafika nije losa.Nije crysis ali je ugodna oku.Nesto ala bioshock.Ne znam cemu tolika prasina oko te grafike.
      Je da teksture nisu ti i tamo na nivou ali nista strasno.Igra ima dobar gameplay i dosta je zabavna a to je najvaznije.

    • Adam Jensen

      @apach, 26.10.2012 - 12:47

      Ja stvarno ne razumijem zašto neki kukaju na grafiku, meni ne samo da nije loša nego je odlična (a meni je grafika vrlo važna u igrama). Borderlands 2 npr. ima mnogo lošiju grafiku i opet je nije niko kritizirao. Kao što si rekao ovo je 2012 godina i cell shaded grafiku bi trebalo izbaciti.

  • Black op

    27.10.2012 - 18:50

    U pocetku grafika i igra izgledaju fenomenalno, ali kada se bolje pogleda nije tako dobro, grafika je zastarjela, prica je predvidiva, likovi su odlicno dizajnirani, samo da je prica bolja i sve bi bilo ok, 88 od mene.

  • rsv051

    27.10.2012 - 20:26

    Slažem se sa Black_Piratom igra je definitivno osvježenje.
    Jedna od boljih igara u zadnje vrijeme u first person obliku.

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

    27.10.2012 - 22:59

    Evo javno se izvinjavam posto cu priznati da sam bio veliki TROLL i osudjivao igru , a nisam je ni probao POSTO CU IGRI DAT 95 I TO NAKON SAMO 2 MISIJE POSTO ME OSVOJILA , A SIGURNO CE BITI JOS BOLJA , GRAFIKA NA MEDIUM I HIGH POSTAVKAMA JE NESTO NAJBOLJE STO SAM VIDIO U ZADNJE 2 GODINE , ART STYLE JE UBIO , PRICA JE SOLIDNA , LIKOVI SU SUPER , SVE OSTALO JE 10 , SAMO SAM OGROMAN NOOB ALI NEMA VEZE , POSTA CU BOLJI DAO BI JOJ 100 ALI ME STRAH BOGA , KOLKO SAM TROLO NA IGRU DA ME NE KAZNI

    • machinevr

      @Mc Nane Uvijek u fazonu, 27.11.2012 - 09:38

      svi uviđamo greške.. .igra je napravila sto nitko nije vec dugi niz godina

  • n4ToCkA

    30.10.2012 - 12:23

    Ja sam igru odigrao do kraja, nalazio sve moguce rune i charmove koje sam mogao i mogu reci da mi se taj sveukupni nacin igranja sviđa. Svaka misija i nastavak price ovisi o playerovim odlukama, pa buduci da je tako i da sam ogromni mazohisticki gad, rijetko sam se suljao i pobio sam sve neprijatelje na koje sam mogao naic, a o endingu i end muzici da ne pricam. All in all, super igra, ali eto jedino me zivciralo to sto moj lik pati od Gordon Freeman sindroma. U Half-Lifeu to je sasvim ok, no ovdje mi bas ne drzi vodu..

  • ReoTheYokel

    02.11.2012 - 13:53

    Igra defo ima potencijala i prvih sat-dva sam igrao s čeljusti do poda kako mi je fora bilo, al prema kraju se nesumnjivo barem malo razvodni, nažalost. Jedini lik koji ima kakvu takvu osobnost je mala simpatična Emily, ostali su… a tak.
    Konceptualnu paralelu sam povukao s HL2-svijetom i njegovim City 17-om. To me samo rastužilo jer GabeN ništa ne govori po pitanju nastavka :'( Ali osim toga, evociralo je lijepe uspomene.
    Što se gameplaya tiče, mislim da se arsenal mogao malko proširit, možda s nonlethal opcijama. Ovako sam ostao na davljenju i eventualno tu i tamo Sleep Dart neki. I, naravno, kad me se otkrije, prije quickloadanja se pokefam žestoko, lolol. Al osim toga, ovo blinkanje je megafora, i neopisivo je zabavno pentrat se po zgradama i lusterima, lol.
    Izuzev likova koji imaju karakterne osobine prosječnog kamena, atmosfera je genijalna i steampunk neoviktorijanski stil mi je briljantan, baš je jako fora, lol.

    Recenzija je, mislim, prilično precizna, igra je svakako vrijedna pažnje, ali ima više potencijala nego što ga je zaista i ostvarno.

  • Zael

    20.11.2012 - 00:11

    "Glavni junak nema izražen motiv za osvetu nego jednostavno sluša što mu drugi kažu." MOTHERFUCKING LOL

  • machinevr

    27.11.2012 - 09:34

    ja mislim da ce ova igra pomest konkurenciju na zlatnom dabru….

  • cwenda123

    27.11.2012 - 22:31

    Jedinstveno ali veoma kratko

  • nnnnn99

    03.12.2012 - 18:25

    Ja ću je zaigrati za par dana, pa da vidimo.

    • Dishonored

      @nnnnn99, 03.12.2012 - 18:33

      Zaigraj neces zazaliti.Ali jedan savjet ako zelis da stvarno dozivis igru i da prosiris njeno igranje onda pretrazi svaki kutak!

    • nnnnn99

      @nnnnn99, 08.12.2012 - 16:44

      Eto jučer sam započela Dushonored i onaj prvi dojam koji je na mene ostavila igra je dobar,štaviše odličan.Pokušat ću da bude što manje ubijanja(do sada nisam nikoga ubila) i što više stealtha.Istražujem baš kao što si mi savjetovao.Prvu misiju sam završila vrlo uspješno,niko me nije vidio,nikog nisam ubila i nisu našli nijednog onesviještenog čuvara,tako da je sve u svemu perfektno.

    • xD17

      @nnnnn99, 23.03.2013 - 18:57

      LoL nako sta sam procito tvoj komentar … sramim se ahahha znaci za mene su pucacine i ubilacke igrice :))

  • xD17

    23.03.2013 - 18:56

    Igrica je preodlicna !!!! Kad sam tek vidio recenziju nisam ocekivo jako puno ali nakon sta sam ju preso odma imam drugacije standarde za ovakvu vrstu igre … stvarno je zarazna i BRUTALNO DOBRA !!!!

  • ahusic

    02.12.2015 - 22:45

    Nedavno sam tek odigrao Dishonored, i uputio sam puno sati na igru, jer sam istrazivao sve svaki kutak, otkljucavao svaki sef(nazovimo to Sizifovim poslom, isprobavao sam sve kombinacije, jednom sam zaspao pokusavajuc otvorit sef), medjutim hocu da kazem, igra mi se pravo svidjela, cak sam igrajuc pravio save pa nakon nekog vremena load-am da vidim kako bi nesto bilo da uradim drugacije, u biti sam se zarazio igrom, iako dok nisam poceo igrat nisam smatrao da ce mi se dopast tako, tek nakon nekih 2h igranja sam se navukao…Grafika na svim max postavkama bila je ok, nije to nesto vao, najveca zamjerka je meni bila na izgledu vode jer tokom cijele igre gdje god da odes okolo grada je more ili izgled vode u kanalizaciji u gradu, ali da bi neko odustao od igre samo radi grafike, to za mene nije gamer…Preporuka odigrajte ako niste iako je 2015. uskoro 2016. igra i dalje ima sta ponudit ako joj date sansu…Jedva cekam Dishonored 2 s mogucnosti izbora lika vjerujem da ce biti duzi gameplay.

  • brunojekralj

    @Xpider, 24.03.2013 - 20:29

    isto igro 2 i pol h obriso

  • Rogue

    @Commander Shepard, 23.10.2012 - 17:43

    Nedostatak MP-a je plus. Drago mi je da Metro Last Light nece imati multi takodjer

  • Dishonored

    @Commander Shepard, 23.10.2012 - 18:16

    Nije mi jasno zasto mislis da je nedostatak MP-a plus?

  • Rogue

    @Commander Shepard, 23.10.2012 - 19:47

    Zato sto su se developeri time vise fokusirali na singleplayer , da su i mp radili za Dishonored vjerojatno bi dobili Steampunk Cod a ne ovo remek djelo .

  • MaliMicek

    @Commander Shepard, 25.10.2012 - 14:08

    A jak ti SP koji traje cca 10 sati jedva. Bez obzira na različite krajeve.

  • xPh4rIm

    @MoGaming, 24.10.2012 - 23:40

    +5

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

    @Ementaler, 24.10.2012 - 18:31

    skromnost na nivou 😀

  • Stormrage

    @ecan, 23.10.2012 - 17:01

    A jbg, to ti je kao kad u Konzumu stave cijenu 9,99 kn xD

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!