HCL.HR

Recenzija

Doom

Ajde k vragu!

Juraj Bevandić

Hvala vizionarima iz Bethesde na izvrsnoj ideji za naslov ove igre. Od sada nadalje moramo guglati Doom (1993) i Doom (2016) ovisno na koju igru mislimo, duplo posla za nešto što se moglo srediti jednom brojkom. Novi Doom je reboot starog Dooma, a ne nastavak trojke – pretpostavljam da su na to ciljali ili su se jednostavno prepustili trendu u kojem se sve igre u zadnjih nekoliko godina zovu isto. Što ustvari možda i nije toliko neobična stvar, jer svaki CoD ikada ima drugačije ime, a ja ih i dalje ne razlikujem pa slobodno mogu svake godine izbaciti Call of Duty iznova što se mene tiče.

Čisto uporedbe radi, ako je Doom 3 sofisticirani gospodin koji je spreman u svakom trenutku impresionirati kremu društva svojim prepotentnim anegdotama, onda je novi Doom čupavi divljak s ulice koji izvodi popularne pjesme kroz gumenu cijev u stražnjici. Smiješna stvar o čupavim divljacima je što im se isprva smijete, ali ponekad s vremenom skužite da su potpuno u pravu. Da se razumijemo, ne potičem nikoga da flatulira Severinu na Markovu Trgu, ionako biste imali preveliku konkurenciju gospode iz kantine obližnje sabornice. Ali ako ponekad imate takve porive, isprobajte novi Doom, svidjet će vam se.

Čisto uporedbe radi, ako je Doom 3 sofisticirani gospodin koji je spreman u svakom trenutku impresionirati kremu društva svojim prepotentnim anegdotama, onda je novi Doom čupavi divljak s ulice koji izvodi popularne pjesme kroz gumenu cijev u stražnjici.

Bum, bum, pras, demoni, bum, bum, eksplozija, bum. Ukratko, to je priča novog Dooma, a ako vas zanima nešto detaljni osvrt, kopirajte prvu rečenicu ovog paragrafa i lijepite ju u Word dok ne popunite cijelu stranicu. Čak i ako baš želite da budem ozbiljan, cijela igra ima tri lika koje prepoznajem koliko i Mladen Grdović prometne znakove, a svaki njihov pokušaj pričanja priče glavni lik prekida uništavanjem nečega čiju iznimnu važnost taman objašnjavaju.

doom-screenshoti

Pomalo je šarmantno kako priča postoji samo kako bi bilo moguće pokazati koliko je nebitna i bespotrebna, stvarno cijenim takav pristup. Videoigre nisu filmovi i općenito puno bolje funkcioniraju kada igrač može doživjeti nešto, a ne to samo vidjeti ili čuti. Možda nema previše mehanika koje bi trebalo posebno objašnjavati, pa nikada nije niti bilo potrebe za vođenjem za ručicu, ali novi Doom je igra bez pomoćnih kotačića.

Sami morate pronaći tempo borbe, sami morate razumjeti logiku iza zagonetki i tajni, a sami morate i osjetiti koja su oružja kada korisna i protiv kojih neprijatelja. Dobro, dio toga piše i u posebnom meniju, ali čitanje pozadina ambalaže nije na planu puta kroz pakao. Najzgodnije je što se alati za borbu pa samim time i borba, koja čini devedeset posto igre, mogu donekle podešavati igraču, pa ne morate tragati za iglom u plastu sijena, nego više za najzabavnijim načinom kako nekoga probiti šakom.

Novi Doom je igra bez pomoćnih kotačića.

Doom je nasljedno nasilan, ako to niste do sada shvatili. Ali hej, barem ne nosi krzno i ne vrijeđa crnce, vaše dijete praktički nema što loše vidjeti ovdje, jel’ tako? Ja sam uvijek protiv nasilja u stvarnosti, ali nisam i protiv zabave, tako da je Doom kava u kafiću, naručio bih ju produženu i bez mlijeka. To je onaj stari dobri Doom, igra za kojom plaču i oni koji ju nikada nisu igrali, samo ovoga puta u novom ruhu.

Ne sumnjam da će se naći neki gaming penzić i objasniti kako je Doom uništen modernim mehanikama koje su ubačene u ovaj reboot i kako je prije bilo bolje i da je Tito živ ne bi to trpio. U redu je dida, nije ti krepala televizija, prebacio si input na AV, to je daljinski od satelita, pusti telefon sad. Šalu na stranu, kako smo mogli igrati stari Doom bez svih ovih noviteta?

doom-final

Glory killovi nisu instakillovi prilikom kojih ste neranjivi i ne dosade nakon deset minuta, vraćaju vam health i armor, ugodno su integrirani u opći masakr i stvarno su zabavni. Motorna pila s druge strane je instakill, ali imate ograničen broj korištenja, ovisno o veličini protivnika i vraća vam svu municiju, osim za sebe samu. Dupli skok i hvatanje za litice su otvorili levele i ponudili vertikalu koja je barem polovica zabave u cijeloj igri, kako u borbi tako i u njuškanju za tajnama. Ubijanje neprijatelja daje vam tokene za nadogradnju oružja, pronalaženje tajni daje vam tokene za nadogradnju oružja i oklopa, a ne morate biti genijalac da sami zaključite što dobijete ispunjavanjem izazova.

VIDEO KOMENTAR


Provjerite kako naš Igor precizno reže demone motorkom dok prenosi svoje prve dojmove uz malo živog gameplaya iz PC verzije novog Dooma.

Sve u svemu, Doom nije bućkuriš svega i svačega nego nadahnuti kolaž na temu „pusti me da guštam“. Ili kako bi to neki albanski imigrant vjerojatno prikladnije rekao – „koljaž, koljaž, a pacovi tu ima pacovi“. Žalim li što sam u ovom tekstu do sada uvrijedio nekoliko generacija narodnih manjina i par prominentnih osoba? A ne baš, samo se šalim malo. Žalim li za nečime što sam vidio u Doomu? Pomalo, žao mi je što nije bilo više levela u paklu, primjerice. Svemirske postaje mogu malčice dosaditi, a i neki se leveli doslovce ponavljaju, dok je pakao bio uvjerljivo najljepši i najzabavni dio, nešto što nikada nisam mislio da ću reći.


Osim toga, mutliplayer je i dalje bože me sačuvaj. Iskreno, ne znam zašto je uopće dostupan. Doom nikada nije bio prevelika multiplayer uspješnica. Za to smo imali Quake, dok je Doom rasturao u singleplayeru. Trebao bih reći da su neke stvari popravljene od bete, streljivo je primjerice bolje raspodijeljeno po mapi i to je otprilike to. Ali još uvijek je dosadan, besmislen i dajem mu dva mjeseca života, što je i dalje više nego što se može reći za glazbenu karijeru Elle Dvornik.

Sve u svemu, Doom nije bućkuriš svega i svačega nego nadahnuti kolaž na temu „pusti me da guštam“.

Kampanja traje u prosjeku između osam i trinaest sati, tako kaže internet, a znamo da internet nikada ne laže i da zgodne slobodne djevojke čekaju u našem području da ih upoznamo. Meni je trebalo dvadesetak, a je li to do toga što sam igrao nogama ili što sam guštao istraživajući svaki kutak levela i vraćao se na neke najzabavnije dijelove, puštam da odlučite sami. Još sam malo vremena proveo u kreatoru levela gdje nisam ništa napravio, što totalno nije do toga što nemam ideja, nego do toga što je prejednostavan za moje genijalne zamisli. Vidio sam da su kreativni umovi već uhvatili štih pa su napravili neke super levele koje možete jednostavno skinuti i igrati. Vratit ću se tome definitivno nakon nekog vremena, utopiti još sati u igri.

Nije baš Božić, ali novim Doomom barem je ljeto uranilo. Kažem to jer je pravo osvježenje na ustajaloj i mučnoj FPS sceni. To je kao kad ste student i svaki dan jedete konzerve tune i onda vam jedan vikend majka izvadi sočni odrezak koji stoji u frizeru još od rata i začini ga vegetom i slatkom paprikom i onda vjerojatno dobijete salmonelu i trihinelu ili kako to već ide. Uglavnom, usporedba sa živim mesom ipak ne funkcionira nažalost… od Dooma nećete dobiti salmonelu, ali garantira pristojnu količinu zabave i možete znati da ćete mu se vraćati.

Ne valja suditi knjigu po koricama, jer je novi Doom daleko maštovitiji od svog naslova i puno bolji od svega čime nas je razočarao prije izlaska.

86 Naša ocjena
  • napucavanje
  • dizajn
  • potencijal za vraćanje
  • multiplayer
  • leveli koji se ponavljaju

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (45)

  • markogal

    23.05.2016 - 19:29

    intresantno

    mozda ga uzmem

  • don5pro

    23.05.2016 - 19:37

    Hahahahaha odlična recenzija

  • Papa6

    23.05.2016 - 19:40

    U moru BF-a i COD-ova baš mi je trebala neka ovakva pucačina

  • Marac77

    23.05.2016 - 19:52

    Super igra,još malo pa prešao.

  • MoGaming

    23.05.2016 - 19:56

    doom je doom nema se tu šta dodat :)

  • GTA222

    23.05.2016 - 20:10

    Ma Brutal Doom je bog i batina naspram ovog.

  • Skyprotokol

    23.05.2016 - 20:12

    Nekuzim kretanje sta frajer leti ,lebdi skejta , sta nisu te kretanje mogle bit normalne .? Meni je to koma.

    • BB-8

      @Skyprotokol, 23.05.2016 - 21:25

      I zbog toga si dao ocjenu 38?

    • Igor Belan

      @BB-8, 24.05.2016 - 10:26

      Ma daj čovječe :(

    • afaron

      @Skyprotokol, 25.05.2016 - 09:24

      dafuq did i just read

    • flavakid

      @Skyprotokol, 28.05.2016 - 14:25

      Dobro je to . To dodaje osjecaju slobode

  • Hcl user

    23.05.2016 - 20:23

    Najbolja ova fora za pucanje prije pitanja :).Odlična recenzija.

  • MARIOtheBOSS

    23.05.2016 - 20:24

    Dobra recenzija…slažem se sa svime napisanim

  • forentB

    23.05.2016 - 20:32

    ODLICNA IGRA, zasluzuje bar 90 ocenu

  • trulex

    23.05.2016 - 20:41

    samo čekam da Denuvo rip pa da kampanju odigram, al toliko sam nahajpan

    • GTA222

      @trulex, 23.05.2016 - 20:51

      +1 i ja čekam :P, sva sreća pa je denuvo v2 pa će ga razbit brzo.

    • drazensi

      @GTA222, 23.05.2016 - 21:10

      decki znate kako se kaze, nada umire posljednja..samo se nadajte..cisto sumnjam da ce itko barem za sad i u sljedecih nekoliko mjeseci, ako ne i godinu razbiti denuvo ili uopce pokusavati..umijesali se tu drugi interesi, a i Denuvo zapravo jeste vrlo dobra zastita..

    • KhorneFlake

      @trulex, 23.05.2016 - 21:42

      Što reče čovjek ispod, možda krekovanje potraje, ako se ikad i dogodi. Nema potrebe da se hajpuješ previše, takvi se najviše razočaraju na kraju ako previše očekuju, igra je zabavna i brutalna, ništa više od toga. Ne znam da li bi mnogima vrijedila 60€, na kraju krajeva – ni sam je nisam platio toliko nego dosta jeftinije. MP nije toliko loš kao što se priča, ali neće dugo poživjeti, mada ima snap-map sekcija gdje ljudi prave sve i svašta u editoru.
      Uostalom, s obzirom kako se igra završava, ne sumnjam da ćemo vidjeti dosta jeftiniju ekspanziju ala novi Wolfenstein. Bilo koju od ovih možeš nekad posle naći na popustima i fino se provesti uz kampanju, nije da se nema šta igrati u međuvremenu.

    • vlaja

      @trulex, 23.05.2016 - 21:54

      Pa ako si toliko hajpan, mozda bi bilo dobro da podrzis developere i potrosis koju kintu umjesto da promoviras piratizaciju na stranici ekipe koja je protiv toga. A za Denuvo se ne moras nadati, vjerojatno nece niti biti krekirana, barem ne u skorije vrijeme.

    • GTA222

      @vlaja, 23.05.2016 - 22:37

      Momci nepromicem piratstvo ali ako pratite malo reddit temu zapravo je već napravljen veliki napredak jer su uspijeli pokrenuti igru na acc bez igre, sada rade taj neki CPU emulator vjv kao ono za The Talos Principle sto je bilo problema. A JC3 mi se neda više čekati crack pa ću ga sad fino u petak na g2a ruski kljuc i uživat.

  • IvanDado

    23.05.2016 - 20:51

    Drago mi je :)

  • BB-8

    23.05.2016 - 21:21

    Odusevljen san, volin ovakve old fashioned pucacine, wolfenstein… Uglavnom 95 od mene, mozda to nije realna ocjena ali nostalgija djeluje :)A ovim hejterima sa 20,30 ocjenom treba ih obrisati!

    • KhorneFlake

      @BB-8, 23.05.2016 - 21:36

      Iskreno, da ovakve pucačine izlaze redovno i danas vjerovatno se Doom ne bi fino proveo. Svi su se umorili od story/cutscene-driven, QTE splačina koje se redaju kao na traci, što je i novi Doom bio na putu da postane i sam, nego srećom su resetovali razvoj i napravili ovo. Što reče autor, baš je pravo osvježenje, ni sam se ovome nisam nadao.

  • bojanum

    23.05.2016 - 21:31

    Kupio je jucer na popustu, upalio Nightmare graficke opcije, pokrenuo SP kampanju, FPS oko 90-100 koliko god stvari bilo na ekranu, igrica klizi kao niti jedna do sada, oruzje, atmosfera, zvukovi posebno, brzina igranja koja je uzassno brza i takva mora biti, raj za igranje, apsolutni raj. Hvala Beth. sto ne da nisu upropastili naslov kojem sam se toliko radovao, nego su napravili naslov vrijedan svake kune. Ako imate 280kn (toliko sam ja platio i dobio jos Demon multiplayer pack DLC), kupite igricu i necete pozaliti niti sekunde. Ako nista drugo, barem cete uzivati u glatkoci FPS-a sto se danas rijetko moze dozivjeti.

  • adin_trako

    23.05.2016 - 22:03

    Nisam jos dosao do kraja, ali mislim da zasluzuje 90

  • Zoran Žalac

    23.05.2016 - 23:32

    Nisam mislio zaigrati, još od Painkillera nisam igrao ovakav tip shootera, ali kad ga se hvali toliko morat’ će doći na red.

    • zlakob

      @Zoran Žalac, 24.05.2016 - 07:47

      božee zorane… kakav si ti to igračina ako neces stari klasik odigrat…. trci kuc, pali pilu i masakriraj licimure i demone, neces pozalit

    • IvanDado

      @Zoran Žalac, 24.05.2016 - 15:17

      O dobri stari Painkiller, da mi je nastavak toga docekat :(

  • Czar

    23.05.2016 - 23:50

    Ja sam uzeo PS4 verziju i sve OK osim što me malo sexa brzina igre jer je s kontrolerom malo teško naciljat demone i još bit konstantno u pokretu a da usput ne zgineš. Neznam, valjda treba malo duži period privikavanja kod ove igre na konzoli.
    Inače čisto pristojna igra, taman za ovih 86% gore.

    • Juraj Bevandić

      @Czar, 24.05.2016 - 00:05

      Probaj u postavkama isključiti potpuno Mouse Smoothing i povisiti osjetljivost ciljnika koliko ti odgovara. Ja sam tek nakon toga mogao igrati kako treba.

  • zlakob

    24.05.2016 - 07:57

    doso sam pred sami kraj igre, igram negdje oko 11-12h kampanju, teram sve na high/med i imam 60 frejmova, znaci ide glatko skroz, igra lijepa, za jedan FPS i vise nego dovoljno, kupio prek cdkeys za 32€ i nisam pozalio ni lipe :)
    atmosfera je vrh, muzika da i nepricam, lik je fino to ukompenziro cak mi se cini da vuce korijene na Meshuggah… do jaja! gamplay je taman koliko potrebno, priča je tu ali kao da je ni nema nesmara sto je upravo to sto treba bit, prelazim na hurt me plenty, kad to rijesim idem na nightmare a onda ako me nešta lupi u vugla probat cemo i ultra nightmare pa nek me mati ujutro pronađe demoniziranog u sobi kako jedem vlastite udove :3 toliko od mene, ocijena 95/100

  • darijoman

    24.05.2016 - 13:52

    Kao što sam i ranije rekao igra je odlična i zabavna. Možda bih još uz recenziju nadodao kao + optimizacija i old school filing napucavanja a kao – nedostatak one horor atmosfere koja nas je pratila u Doom 3 ali sve u svemu drago mi je što ponovo mogu zaigrati Doom i hvala Bethestdi na tome. Ocjena 90/100

  • funky0308

    24.05.2016 - 14:31

    Ne zanima me igra niti malo..ali recenzija je , kao i uvijek, odlična… haha..kao na koncertu Miše Kovača 😀

  • Cole

    24.05.2016 - 17:04

    Kaj bi te ubilo da si dal 90?

    • Juraj Bevandić

      @Cole, 24.05.2016 - 17:41

      Vrag je u detaljima 😉

    • darijoman

      @Cole, 24.05.2016 - 17:52

      Evo naša ocjena se približava 90-ki :)

  • sgtbare

    25.05.2016 - 11:31

    Vrhunac od recenzije! 😀

  • lucho-CRO

    25.05.2016 - 15:41

    Zanimljivo ali brzo dosadi..ocjena je mogla biti i nesto manja.. meni osobno je Doom 3 bio puno zanimljiviji..a mozda mi jednostavno nije sjela toliko zbog svega ostalog sto je izaslo u zadnjih par mjeseci..sve u svemu netko ce uzivati vise netko malo manje u njoj..ocjena 70 od mene

  • shadow100500

    26.05.2016 - 10:22

    Nisam još odigrao ali naravno budem, odlična igra

  • Mikipedia00

    28.05.2016 - 16:08

    Jel biste mogli recenzirati Heroes and Generals?

    • Toka123

      @Mikipedia00, 26.06.2016 - 15:48

      to je free to play

  • Jokerhere

    01.06.2016 - 14:55

    Moze li mi ko pomoći koje opcije imaju najviši udar na performanse? Igram na nekom medium-high miksu ali performanse su od 60-20 fps.
    Gtx 770 2gb, I7 4790k, 14 gb ram, ssd Win 10, najnoviji drajveri Nvidia.

  • Toka123

    26.06.2016 - 15:46

    Meni je igra sup samo praznina između akcije i slobodnog vremena

  • Leonardo98

    27.12.2016 - 10:13

    Definitivno jedna od mojih najdražih pucačina, odlican SP, a očekivao sam razočaranje, odličan ibrzi gameplay, odlična grafika, na priču nisam obraćao veliku pažnju, jer to je ipak DOOM. I naravno MP koji sam prestao igrati nakon 3 sata zato što je meh.

  • invictum

    18.02.2017 - 22:33

    Grafika ok, napucavanje ok, sve u svemu realna ocjena

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!