HCL.HR

Recenzija

Driver: Parallel Lines

Blaster32

Početi ovu recenziju sa nekim uvodom i flash backom u prošlost Driver serijala bio bi grijeh jer malo tko nije čuo za kultni Driver serijal. Recimo samo da je nakon izlaska prvijenca prodano više milijuna primjeraka, a njegov nastavak također je nastavio tim tempom. Nakon toga uslijedilo je zatišje sve dok se nije pojavio Driv3r koji je najavljivan kao revolucionarni bla bla bla… Uglavnom, dotični nastavak bio je veliki promašaj i prodavao se samo zbog svoje stare slave. Nakon toga svega nadali smo se da više nikad nećemo vidjeti nove nastavke Drivera, da se ne zaprljaju sjećanja na dane koje smo provodili u igranju prva dva dijela. Oh kako smo se prevarili. Atari je odlučio zgrnuti još para, dobro probranom copy/paste metodom napravio novi nastavak, ipak ne usudivši se staviti brojku 4 kraj naziva.

Radnja Driver: Parallel Lines-a razvija se kao što bi se to po nazivu moglo skužiti, u dva razdoblja. Godina je rock ‘n’ rola, vi ste neki „oćubitroker“ pazite sad „TK“. Imate 18 godina (radnja se odvija u Americi što bi značilo da još niste punoljetni), vozite neki kul auto, živite u nekoj rupčugi, slušate muziku starog kova i uživate u svojoj gay odjeći i isto takvoj frizuri. To sve zvuči dosadno, kako meni tako i samom liku pa polako krećete u kriminalne vode, nebili se napili malo akcije, uzbuđenja i tih sranja što život znače. Malo pomalo, radite za mafijaše koji vas tretiraju kao svoju malu kuju sve dok ne skuže da vas više ne trebaju. Te okolnosti vode vas u zatvor iz kojeg zatim izlazite nakon 28 godina druženja sa toplom braćom iza hladnih rešetaka. Kako zbog traumatičnih događaja iz zatvora (ok, ovo je malo pjesnička sloboda) kako zbog izdaje, van izlazite sa novom frizurom, nešto stariji, još uvijek ružni ali puni ambicija. Uzimate pravdu u ruke i rješavate se gamadi koja vas je izdala…

Radnja je smještena u New Yorku u dva razdoblja – 1978 i 2006. To je uglavnom i jedini originalni dio igre. Prvo razdoblje donosi starije automobile tipa Ford Mustang pa oni američki Cadilaci itd., dok ćete se u ovom novijem razdoblju voziti u replikama Audija i sličnih. Naravno, nema pravih imena ali očito je da automobili i nisu neki plod dizajnerske mašte nego su „kalupe“ posudili iz realnog svijeta. Tu su i oružja, pištolji, uziji, automatske strojnice, minigun, minobacač.. Ništa novo, ništa revolucionarno, sve već viđeno. Da, ima čak i motora.. Sami zadatci koje će vam „nadređeni“ (ili pak oni koje ćete davati sami sebi) zabijati pred nos iskopirane su fore iz, pogađate, GTA serijala. Driver je ovim zadnjim nastavkom totalno, totalno izgubio svoj štih. Osjećat će te se ko da igrate neki novi GTA. Jadnim programerima iz Atarija ponestalo je mašte, pa su krenuli u furanje već isfuranog. Uglavnom, jad i bijeda.

Jedini svijetli primjer svega ovoga, praktički zaštitni znak serijala je rasturanje automobila do kostiju. Rupe od metaka ostaju na limenoj karoseriji, ispadaju kotači, pucaju gume, stakla, branici, vrata, haube. Divota, ko da pratite neki crash test. Kad smo već kod autombila jel, ludujući kroz grad (u kojem btw. voze kreteni, onako, presporo) iz auto radija dopirat će glazba, uglavnom hitovi iz razdoblja u kojem se nalazite. 1978 uglavnom rock i te šprehe dok će 2006 biti popraćena hip hop glazbom, techno i ostala komercijala.

O AI-u radije ne bih pričao jer su protivnici vjerojatno cijepljeni dozama retardacije koje su izravno uštrcane u mozak. Aj, znaju se sakrit bar. I to je sve što znadu. Policija je također žrtva metalne retardacije. Vjerujte mi, ne želite čuti. Inače, u igru je ubačen takozvani HEAT status. On se sastoji od 2 dijela. Onaj za auto i onaj za čovjeka. Radi se o sistemu koji vam pokazuje koliko ste traženi vi ili vaš automobil. Naime, ako vas murija počne gonit nakon što prođete stotkom kroz crveno ona će zapamtit samo vaš auto i nakon što im uspijete pobjeći samo promijenite auto ili se normalno šećete po ulici i nikom niš. Ako pak te iste drotove na semaforu izbacite iz auta i prebijete ih, heat će rasti na vašem liku jel, jer ste „viđeni“. Koliko sam shvatio, onda vam nema spasa. Možete se čak i predati, no to vam isto dođe ko da vas ubiju jer vam se svejedno pojavi izbornik sa „RESTART“ opcijom.

Grafika nije ništa posebno. Prosječna rekao bih. Kao i zvuk. Također, primijeti se i loša konverzija s konzola. Ono, kao da programeri ne shvaćaju da se third person shooteri na pc-u igraju s mišem. Cut scene ne razlikuju se previše od onih iz prethodnika. O tehničkom dijelu igre, nemam previše riječi jer jednostavno sve već viđeno u prethodniku.

Da završim ovaj kratki osvrt na ovo (ne)djelo kojemu preočito fali originalnosti i svježine. Igra ne donosi ništa novo i nije vrijedna tih para koje morate izdvojiti za nju. Nešto bolje od prethodnika jest, ali bože moj, ovaj koncept je čisti copy/paste GTA serijala koji će također morati donijeti nešto novo inače sve ovo polako ide u onu stvar. Ako ste fan serijala, nabavite, odigrajte pa sami procijenite igru. Ako niste fan, moglo bi vas zabaviti divljanje po ulicima, ubijanje nedužnih civila, gaženje i rešetanje prometne i okolne infrastrukture i zajebavanje murje. No, pitanje je koliko će vas dugo to zabavljati.

Nakon toliko dugo vremena Driver je ponovno među nama. Godinu dana nakon PS2 verzije stiže nam PC verzija. Vremena su imali, koliko je igra poboljšana?

0 Naša ocjena

Komentari (2)

  • ivekbbb

    07.11.2008 - 19:52

    Dosadna igra

  • marko.mestrovic

    27.12.2015 - 00:28

    Priča igre mi se sviđa.
    Pomalo me hvata nostalgija sad kad se sjetim da sam je igrao na PS2 u 480 piksela.
    Kad sam prešao na PC, osjetio sam razliku.
    Najviše sam volio utrke i kojekakve cheatove u igri.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?