HCL.HR

Recenzija

Fallout 4

apokalipso svirajte

Juraj Bevandić

Rat se ponekad ipak mijenja. Iako se Fallout 4 na prvu čini kao nadogradnja na New Vegas, kao što je svojevremeno New Vegas bio dobra nadogradnja trojke, novi Fallout nosi promjene koje će oduševiti igrače općenito, ali možda malo razljutiti vjerne fanove serijala.

Moram priznati da sam isprva i ja bio malčice razočaran. Početak igre je smješten prije pada bombe, što je potpuno novo u serijalu, ali prvih mi je nekoliko sati svejedno bilo pomalo dosadno. Smjestio bih ga negdje između potpune izgubljenosti i zbunjenosti nakon izlaska iz Valuta 101 i prilično usmjerenog buđenja u blizini New Vegasa. Zdrav razum davao mi je nekakve naznake kuda bih se trebao uputiti, ali ništa me nije baš povuklo za rukav ili barem probudilo znatiželju.

Ako se mojih prvih nekoliko sati po nečemu razlikuje od ostatka igre, to je po tome što su me u početku sesije duže od sat-dva zamarale, dok sam kasnije na trenutke gladovao, jer kontroler iz ruku nisam puštao od buđenja do popodnevnih sati. Jednom kada vas igra pusti s tog labavog lanca na kojem vas drži u početku, svijet se samo počinje graditi oko vas. Gurao sam naprijed i osjećao se pomalo kao da prvi puta u životu igram videoigre, iako sam sve te trikove i mehanike već vidio i to ne samo u Bethesdinim igrama.

Glavna priča činit će vam se u neku ruku poznato iz prijašnjih igara. Ponavlja se motiv traganja za obitelji i uglavnom ima značaja i dubine koja vas može uvući. No nije to razlog zašto volimo Fallout, a u četvorci je to naglašenije nego ikada. Glavna je priča samo nit u zamršenom klupku ostalih likova, njihovih sudbina i tegoba. I kako odmatate to klupko, kako marljivo istražujete lokacije svijeta, razgovarate s ljudima i donosite odluke tako sami krojite svoju punu priču, daleko veću i usudio bih se reći važniju od one koja vas izvlači iz tutorijala u otvoreni svijet.

A sam svijet vas zove na još, ne daje vam mira. Dugo vremena niti jedna igra nije okupirala moje misli na takav način. Vraćao bih se kući i u tramvaju planirao taktički što ću napraviti u par sati igranja kada u toplini doma upalim konzolu. Rasporedit ću resurse, nadograditi oružja, istražiti određeni dio mape, pregledati onu dojavu što sam dobio preko radija, ići u potragu za aluminijem i staklom, sagraditi tim ljudima novu sobu i pristup struji te se vratiti u „bazu“ pregledati što mi je sve ostalo.

Bojite se da je Fallout 4 prekompliciran za vas jer prijašnje nastavke niste igrali? Evo videa koji će vam pokazati početak igre iz perspektive čovjeka kojemu je ovo prva Fallout igra.


Naravno, putem bih zalutao, vidio nešto privlačno i neodoljivo, upao u nevolje, a vrijeme je samo letjelo. Prije izlaska sam kolutao očima na izjave ljudi koji se unaprijed opraštaju od svojih prijatelja i obitelji kada igra izađe, a po izlasku sam napustio stan dvaput u pet dana. Jednostavno sve što radite ima značaja i iako nije ništa neviđeno i novo kao što sam već rekao, do sada nije bilo ovako dobro izvedeno u jednom pakiranju.

Puno se fanova požalilo što je Power Armor dostupan praktički od prvog questa u igri i rekli su kako im je to uništilo gušt napredovanja i osjećaj postignuća, ali vjerujem da su im naredni sati promijenili mišljenje. Power Armor je u četvorci gotovo kao tenk kojem treba gorivo, a bome i garaža u koju ćete ga parkirati jer ga ne možete stalno furati uokolo. To vas natjera da ga negdje zgodno smjestite i na to se mjesto vraćate kako biste ga popravili, napunili i tome slično.

Power Armor je u četvorci gotovo kao tenk kojem treba gorivo, a bome i garaža u koju ćete ga parkirati…

Kad istražite i pročešljate okolna mjesta, čista potreba za resursima otjerat će vas malo dublje u svijet gdje ćete otkriti nova društva, nova naselja i ljude, nova mjesta za privremeno stacioniranje. Ondje ćete ovoga puta doslovce graditi svijet novom mehanikom kojom sav loot pretvarate u ograde, zidove, podove, zgrade, krevete, televizije, generatore, pumpe za vodu, robote za obranu i čitav je taj sustav iznenađujuće detaljan.

Može se to sve potpuno zanemariti i preskočiti ako nije vaš đir, iako ćete onda propustiti neke sporedne questove i morat ćete više putovati kako biste nadogradili svoja oružja i oklop. Ali čak ni to ne narušava dizajn igre jer svakim povratkom kući kroz vrlo ekstenzivan sustav nadogradnje oružja i opreme dovoljno nadogradite da pristupite još daljim i opasnijim mjestima i ostanete duže na terenu.

Značajne su promjene doživjeli leveliranje koje je sada zbijeno u zanimljiv sustav perkova, VATS koji više ne zaustavlja vrijeme u potpunosti, a napokon i napucavanje iz prvog lica koje je sada znatno podnošljivije. I dalje je očito da Fallout nije čista pucačina iz prvog lica, pa tako neprijatelji uglavnom ne reagiraju na vaše hitce, ali barem su kontrole pristupačnije, a oružja je daleko više i svako je dorađeno boljim osjećajem i zvukovima napucavanja.

Ako nemate baš streljiva za svoju najbolju pušku, što se događa puno češće nego u prijašnjim nastavcima, jednostavno nadogradite onu za koju imate puno streljiva. Ako vam najviše problema zadaju ghoulovi koji vam se približavaju, dodajte veliki nož na cijev i duži šaržer koji se brže puni. Oni koji preferiraju obavljati svoj posao neprimjetno i iz daljine, na svoj pištolj mogu dodati kundak, dugu cijev i optiku po volji te ga praktički pretvoriti u snajper. Istu stvar radite i sa oklopom na koji možete primjerice dodati džepove koji povećavaju kapacitet opreme ili podlogu koja utišava vaše korake.

Pogledali prvi video? Pogledajte kako se isti Fallout noob snašao kada je prvi put iskoračio iz atmoskog skloništa u otvoreni svijet Fallouta 4.


Osim što si sami možete alate podrediti svome stilu igranja i bez ikakvih ih posljedica mijenjati, dizajn svijeta vam otvara više vrata nego ikada prije. Gradovi više nisu sustav jednolikih i ravnih podzemnih tunela i zakrčenih ulica koje uglavnom nude jedan put naprijed, već su pravi pravcati gradovi u kojima ćete se neminovno izgubiti prvi puta kada naletite na njih. Imam dojam da je ovo Bethesda oduvijek htjela, ali im tehnička ograničenja 2008. godine to nisu omogućavala.

Samim time, situacijama i neprijateljima možete prići iz svih kutova i sa raznih daljina. A najbitnije je što se tom otvorenošću ne gubi istančan osjećaj za detalje. Questovi i „dungeoni“ nisu revolucionarni, viđali smo i bolje dizajnirane zadatke kao primjerice u The Witcheru 3, ali su fino začinjeni tradicionalnim smislom za humor i mogu od najobičnijih mehanika poput hakiranja terminala koje ponovite stotinu puta, baciti koščicu igraču i uvijek vas iznova držati na rubu sjedala.

Ne mogu vam oslikati svijet igre, jer ćete ga sami stvoriti tek kada je zaigrate, ali mogu vam sa sigurnošću reći da će biti predivan…

Skupa sa lootom koji je razasut po čitavom svijetu i koji napokon ima možda više značaja i utjecaja na igru nego i u jednom RPG naslovu do sada, sve te ideje i mehanike, skupa sa vašim doprinosom sastavljaju taj svijet o kojem pričam. Ne mogu vam ga oslikati, jer ćete ga sami stvoriti tek kada zaigrate igru, ali mogu vam sa sigurnošću reći da će biti predivan bez obzira što napravite s njime i osjećat ćete se kao da ste postigli nešto značajno.

Meni je takav dinamičan svijet besramno progutao svo slobodno vrijeme. Uživam još uvijek u igranju i definitivno ću jednoga dana krenuti iznova, ali razumio bih kada fanovi serijala ne bi dijelili moj entuzijazam. Sustav dijaloga je doživio drastične preinake i neosporivo je najlošiji u serijalu. Ne govorim o tome da vaš lik ima glas, tu odluku čak podržavam, jer su linije snimljene vrhunski. Problem je u tome što su razgovori puno kraći i manje interaktivni, a samim time ograničavaju karakterizaciju vašeg lika.

Čitav se sustav najčešće svodi na to da vam se nude četiri odgovora i to: „Da“, „Ne“, „Sarkazam“ koji rijetko kada znate što znači i „Pitaj još“. Kao posljedica toga, osobnost vašeg lika je već usađena i ne možete ju mijenjati. Čak i kada kažete ne, to često neće značiti definitivno ne, već ćete svejedno dobiti quest ili nešto slično.

To ne znači da je izbačena karizma i manipulacija njome. I dalje je ima i da se kao i uvijek zabavno primijeniti, a i moguće je pridružiti se potpuno dijametralnim frakcijama u borbi za prevlast i donositi teške etičke i društvene odluke. No ja sam uživao u svemu tome jer se, srećom, osobnošću slažem sa već zamišljenim likom. Najznačajniji je pak izostanak karma sustava zbog čega ćete jednostavno uvijek nekako ispasti dobrica spremna pomoći, čak i kada se trudite ne biti takvima. Siguran sam da to neće svakome biti po volji.

Dojma sam da bi puno likova profitiralo značajnijom karakterizacijom…

Šteta je onda također što baš četvorka ima više companiona od svih Bethesdinih igara do sada i čine se kao da bi imali puno više reći i pokazati kada bi imali stari sustav dijaloga ili prošireniji sustav reputacije. Dojma sam da bi puno likova profitiralo značajnijom karakterizacijom, ali ovako sumnjam da će ikome ostati u posebnom sjećanju. No, ja sam bez obzira na to uvijek dobio dovoljno informacija od ostalih likova i nerijetko se nasmijao na dobar scenarij.

S tehničke strane o grafici ne bih previše raspravljao, jer je mene igra vizualno osvojila na prvu, dok znam da se neki ne bi složili sa mnom. Iako pojedine teksture i modeli znaju izgledati zastarjelo, a animacije su i dalje krute unatoč očitim poboljšanjima, Fallout 4 je jedna od šarenijih i ljepših igara koje sam igrao u zadnje vrijeme. Korištenje boja i svjetla daje post-apokaliptičnoj pustari dašak života i ljepote koji joj je do sada očajno nedostajao pošto ga ne smije prikazati fizičkim dizajnom urušenog i mrtvog svijeta.

Jedino su možda upravo zbog grafičke nedorađenosti nešto neoprostivija „štucanja“, tj. pad FPS-a i povremena kratka zamrzavanja koja smo iskusili na konzolama. Također, fizika na trenutke zaboravi da ju je Isaac Newton još davno prije početka alternativne povijesti Fallouta poprilično dobro definirao, pa se ponaša kao da ni sama ne zna što radi. Ne pomažu pritom ni NPC-evi koji će rado stati pod vrata kroz koja morate proći ili se neprestano kretati okolo kada želite kliknuti na njih pa ćete umjesto dijaloga dobiti tri pegle, pištolj i prljave gaće.

Iskreno, te smo mane pomalo i očekivali. S jedne strane zato što igra nudi toliko puno da su određeni kompromisi očito neizbježni, a s druge zato što je to Bethesdina igra i do sada smo već jako dobro upoznati sa njihovim mušicama. Pogotovo pred kraj 2015. godine, sve je teže zažmiriti na tehničke poteškoće, ali dubina sadržaja novog Fallouta gazi preko svih tih problema.

Prepreka koju neće moći pregaziti je činjenica da iako je najdorađeniji, najdetaljniji i najsadržajniji Fallout naslov do sada, Fallout 4 je ujedno i najmanje Fallout naslov do sada. Iskače iz serijala, strši kao onaj zalizak kose na vrhu tjemena kada se dignete ujutro. Oni koje privlače otvorene igre s RPG elementima, napucavanjem i sadržajem koji će ih držati dugo vremena ne mogu promašiti sa ovim naslovom, jer je izvanredan u tom pogledu. Prava je šteta baš stoga što postoji šansa da pravi fanovi, oni koji ga najviše i zaslužuju, jednostavno neće moći u potpunosti uživati u njemu.

Simbioza raznih dobro osmišljenih sustava i preinaka čine Fallout 4 najdorađenijom igrom u serijalu i jednim od najsadržajnijih RPG igara ikada, ali određene bi odluke mogle najvjernijim fanovima ostaviti gorak okus u ustima.

89 Naša ocjena
  • čvrst dizajn mehanika i svijeta
  • sadržajnost
  • grafika
  • sitne tehničke poteškoće
  • nevjernost temeljima serijala

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (66)

  • IvanDado

    24.11.2015 - 20:32

    Odlicna igra,non stop je igram :)

  • stari ?ovik

    24.11.2015 - 21:00

    Igra je odlična ovako na prvu al pošto sam ja noob u svim skoro igrama nije to baš objektivno mišljenje al kažem moje je pa nikom ništa neću naudit :)Fino šetuckam pa open world mapi i doživljaj mi je ono odličan baš neka prve misije sam uspio i proči al teškom mukom al jbg ja igram igre da se zabavim a ne da budem "pro" u tom zanatu eto tolko od mene sve u svemu zanimljiva jako igra.
    lp

  • Toma_HR

    24.11.2015 - 21:01

    Odlična recenzija!

  • Papa6

    24.11.2015 - 21:06

    Open world odličan,ideja fallout-a mi je pregenijalna,igra ne izgleda posebno ljepo i neznam zašto nije mogla biti izbačena i za konzole stare generacije.
    I čovječe oni Deathclawsi su horor

    • Trevor

      @Papa6, 25.11.2015 - 12:45

      stare konzole su mrtve, pogotovo za ovakve hit naslove. samo sportske igre će izlazit za stare konzole sljedećih par godina i nekoliko nebitnih igara

  • Truegentlemanx

    24.11.2015 - 21:14

    Cudo od igre, jedino sto me smeta su losije animacije likova i pokoji bugovi, al sve u svemu savrsenstvo

  • TyrantTeemo

    24.11.2015 - 21:25

    80/100

    + open world
    + side questovi
    + crafting

    – bugovi
    – grafika – izgleda kao igra koja je izasla 2010
    – karizma kao da nema neki veliki uticaj na igru, nisam mozda dobio ~20 novi dijaloga

    • Markos Hristovski

      @TyrantTeemo, 23.06.2016 - 23:03

      karizma nije bas neki razlog charizma, ako mene pitas problem su perkovi, nekompaktini su

  • LittleStorm99

    24.11.2015 - 21:30

    Nemogu nešto puno reći o fallout 4 jer nikada nisam igrao tu igru 😛 ni 1 2 3 😛 ali mislim da bi ovaj broj 4 to mogao lako promjeniti, Dao sam ocjenu 70 jer igra izgleda ljepo i dobro zamišljeno možda se čak i bacim u fallout vode 😀

    • vlatko2003

      @LittleStorm99, 24.11.2015 - 21:38

      briga me za grafiku i za bugove,napokon je izasla i gazim …ocjena 95…new vegas mi je mrvicu bolji

    • Markos Hristovski

      @vlatko2003, 23.06.2016 - 23:05

      New Vegas je odlican, ali nije ti valjda bolji nego 4?

    • Pero Zdero

      @LittleStorm99, 24.11.2015 - 22:04

      Nisam igrao ali eto dat cu ocjenu 70? Ne kuzim ovakve ljude. Nisam ni ja igrao, ajd lupit cu neku odokativnu ocjenu. Ma nek svi lupe pa cemo dobit sigurno vrijednost realniju nego sto recenzenti daju…

    • TyrantTeemo

      @LittleStorm99, 24.11.2015 - 22:07

      i mene nerviraju kao ovaj iznad tebe :) "briga me za bugove, evo 95"

    • pesek32

      @LittleStorm99, 24.11.2015 - 23:59

      Ti su mi najbolji. Pogledaju par videa i ocjene igru.

    • vlatko2003

      @LittleStorm99, 25.11.2015 - 18:06

      ja sam igru kupio i igram ju.igrao sam sve serijale fallouta i to je moje misljenje a ne tvoje,ti daj koliko zelis

    • Kaiser Reinhard

      @LittleStorm99, 01.12.2015 - 16:25

      Igra zaslužuje niže, ako planiraš igrati Fallout serijal počni s New Vegasom ili jedinicom i dvojkom. Bježi od ove katastrofe pod nazivom "Fallout 4"!

    • pesek32

      @LittleStorm99, 01.12.2015 - 16:36

      Nisam za tebe govorio… LittleStorm99 očito nije igrao ni jedan Fallout, a ocjenio ju je. Na njega sam mislio.

  • IaMarmageddoN

    24.11.2015 - 21:46

    89 od mene. LIjepo izgleda; sviđa mi se gradnja naselja; pas je dovoljno pametan; ima skoro dovoljno RPG elemenata za moj ukus u takvoj igri; neprijatelji su različiti i dovoljno pametni; side-misije su dobre, glavnu još nisam igrao; igra grafički nije nimalo zahtjevna u odnosu na druge igre; jedna od najboljih igara po meni ove godine, sigurno u top 5 igara; vrijeme koje se može provesti u igri je prebrutalno za današnje okvire; oružja su mi super; kalsična glazba je savršeno pogođena za ovakvu igru; detalji dok se gradi naselje su pogođeni i tako to… Minusi su poneki bugovi; neinventivne misije; realno premalo RPG elemenata (da, meni dosta ali…) i malo repetativni sadržaj, očekivao sam nešto klasu iznad po tom pitanju.

    • ffranz13

      @IaMarmageddoN, 25.11.2015 - 08:43

      Slažem se sa svime napisanim. Od mene ocjena 90. Meni među top 3 igre ove godine.

    • MaliMicek

      @IaMarmageddoN, 25.11.2015 - 14:02

      Slažem se sa svime osim s tvrdnjom da je pes pametan i da su protivnici pametni. Pes je gluplji od Roacha jedno 16 puta koliko je zapeo negdje i nije mogo van i bez obzira što je prvi Companion i ima odličan perk gdje praktički na samom startu imaš skill za master brave meni je taj pes bio krajnje retardiran i čim sam došo u DC rješio sam ga se i uzeo Nicka. Protivnici. Isto glupi. Nitko me ne flanka, ne surađuju, ako imaju oružje nadju zaklon i drž se ako nemaju zaletavaju se na tebe ko debili, zapinju jedan za drugog i čak zapnu na nekim prolazima. (prvi deathclaw kojeg sam ubio nije me ni pinuo jer je zapeo za vrata lol)
      Iskreno neki su tankovi i mogu pobrat 1000 metaka pa ih naizgled čini taežim i pametnijim protivnicima ali općenito AI protivnika je totalno pogođen radijacijom 😀

    • IaMarmageddoN

      @IaMarmageddoN, 25.11.2015 - 16:34

      A ok, kad malo bolje razmislim nisu neki genijalci ali da su tu negdje sa prosjekom stanovnika npr. Hrvatske ja mislim da jesu. A pas čim mojeg neprijatelja ugrize i baci na pod meni dovoljno, odmah bi mu kost dao 😀

  • hacksor1234

    24.11.2015 - 21:53

    Stvarno odlicna recenzija,dao bih igri 85,cisto zbog tih tehnickih problema,grafika nije bas najbolja a igra dosta ''stuca'' u nekim trenutcima

  • VladoShady 980

    24.11.2015 - 22:28

    Perfektna igra, pri kraju sam i odusevljen sam, srecom pri kraju sam glavne price a ima ih jos tonu :)… Uz MGS V najbolja igra ove godine

  • darijoman

    24.11.2015 - 22:38

    Ma grafika je na sasvim OK nivou.

  • mijoglavi

    24.11.2015 - 23:44

    Po meni je igra za ocijenu od 80 do 85,ali samo zbog zabave koju pruza,Jednostavno je nevjerovatno zarazna i uvuce te u taj svijet i ne pusta,ima tu neku magiju uz brojne minuse.Najveci minus je taj, da jedna tvrtka kao sta je BETHESDA nakon 7 GODINA razvoja ove igre, ne ponudi nista extra novo.Da animacije su bolje,grafika je bolja,gameplay je brzi ,a ujedno i bolji,ali ljudi 7 ogromnih godina uz silan novac koji imaju,nisu mogli napraviti kvalitetniji dijalog(tree),vrhunsku grafiku(novi engine)jos bolje animacije,bolju fiziku,koja je losa,dali uopce trebam pricati o tome da doslovno svaki fallout ima iste neprijatelje uz neki dodatak novog(deathclaw,yao guai,radroach,radscorpion,ghoul,mutatni)pa covjece to smo sve vidjeli kao da igram fallout 1,2,3, sve isto.Da nemaju neku osobu sposobnu napraviti vecu varijaciju sa neprijateljima to mi ne ide u glavu,toliko novaca a dobijes realno ljepsu i fluidniju verziju fallout 3 u globalu,Nema vise KARMA sustava,nema degradacije oruzja,po meni jako fali ta komponenta,kvalitetniji i opsirniji dijalozi.Malo tko ce spomenuti pa ovo vise nije rpg to je sada akcijska pucacina,nema vise skillova. Igra je zabavna i zbogt toga i kupujemo igre da nas zabave ali za te odrecene cijene trazimo i pravi sadrzaj,Ova igra za ovu cijenu i za godine koje je ova igra imala na raspolaganju trebamo vise od ovoga,Prica je solidna,ali prekratka,neki 10 do 15 sati fokus samo na nju,side questovi su doslovno 70% njih je odi tamo ubij,vrati se,dobijes novac(ubijas raidere i ghoulove 80%)uz pojednie kvalitetne questove tu su i odlicno pratioci koji imaju svojupricu i jako su zanimljivi,velika pohvala za to.Dali trebam pricati o BUGOVIMA zastitni znak ove komapnije,iritantno opadanje fps-a u pojedinim lokacijama,igra ima toliko losih strana ali na kraju ima ono nesto sta te drzi 100 i vise sati

  • BerkutOPz

    25.11.2015 - 01:24

    nee , igro prva 3 sata , ne hvata me nikako , nemam volje a ni zelje dalje.. fallout 4 me natjerao samo da zaigram skyrim i sknem jedno 100 modova i to je to.

  • Ekstrim77

    25.11.2015 - 03:57

    Neću pisati pluseve i minuse(kojih ima previše), samo mogu istaknuti da sam razočaran igrom, očekivao sam kultni i nezaboravni RPG dobio avanturističku pucačinu s pojednostavljenim RPG elementima, zaboravne priče, priglupim AI-om, "same old thing, different package". Sve elemente koji su krasili Fallout serijal su ili nestali ili toliko pojednostavljeni da je to za zaplakati. Kad će više ljudi shvatiti kvaliteta>kvantiteta, da igra traje 500 sati, ne znači da je dobra, znači da radiš istu stvar 1000 puta, samo na drugom mjestu ili s drugim NPC-om. A grafika kao plus?! LOL na modanom engine-u iz 2011 koji je samo uljepšana (dobro ajde nadograđena) verzija engine-a iz 2008. Nadam se da će glas razuma prevladati i da će Bethesda prodati prava Obsidianu, samo oni mogu popraviti ovu robu s greškom :P, već jednom i jesu…

    • Czar

      @Ekstrim77, 25.11.2015 - 07:51

      Je, baš mi je CEO od Bethesde javio da ozbiljno razmišlja o prodaji licence kako im se igra slabo prodala. :)

    • All-The-King-Bundy

      @Ekstrim77, 25.11.2015 - 10:07

      Da, kao fan Fallout serijala složio bih se s tobom u većini stvari koje si naveo… Ali, ljudi ja jednostavno ne mogu prestati igrati! Mislim, uđem u igru onako da nešto vidim, ej nisam ni trepnuo prođe 4h! Tako i uz sve minuse koji su na mjestu, meni je Fallout 4 opet WIN!

    • vlatko2003

      @Ekstrim77, 25.11.2015 - 18:15

      meni najvise fali hard core mode ali bude to fallout 4 nexus rijesio uskoro

    • Kaiser Reinhard

      @Ekstrim77, 01.12.2015 - 16:13

      F4 je definitivno ispod svojih prethodnika, razočarenje godine s novim Battlefrontom. New Vegas je mnogo bolji bio.

  • Apocalypse4987

    25.11.2015 - 06:07

    NIsam moga više izdržat i na svome smeću instaliram fallout, da bi grafička kartica nakon 3 minute pala u komu. Nakon par resetiranja, overclockavanja grafe i prisilnog hlađenja kučnim ventilatorom, uspila je proradit na low postavkama. I dalje mi izgleda lijepo i igrivo, al igra nije baš 100% šta sam očekiva, power armour mi je ćak i draži ovako, jer daje osjećaj da nosite na sebi tonu čelika, a ne ka kazališni kostim šta je bija slučaj u prethodnim nastavcima. Jedino me razočara sustav leveliranja i perkovi, di su sad spojeni u jedno, tako da sam malo zbunjen šta se tiće dizanja lockpickinga i hakiranja, al rješit ću to nekako

  • delight353

    25.11.2015 - 08:20

    Igrao sam trojku. Igrao sam New Vegas. Volim Fallout. Četvorka mi je izvrsna. Trenutačno sam na godišnjem. Ne znam jel vani dan, ili noć… 😛

  • zlakob

    25.11.2015 - 13:41

    40h odigrano , glavni quest nezz jesam do pola doso xD
    igra vrh vrhova, bugova jako malo ( ima ih al nije nista ozbiljno )
    grafika odlicna, po mom ukusu, nisam frik koji ce ubit za grafiku, ma vise manje sve vrh ali nema karize i zbog toga 95/100 (inace uvjek prvi put dok prelazim igru igram bad guy-a)
    toe to od mene :* [3

  • markogal

    25.11.2015 - 14:51

    ja sam svoje o igri rekao pa se necu ponavljat samo cu rec to da mi je igra odlicna i jedna od boljih ove godine ali da dobiva vecu ocjenu od witchera mi nikako nije jasno a ni to da je grafika pod+ mi ne ide u glavu s obzirom da je to jedna od najruznijih AAA igra

  • goldfinger

    25.11.2015 - 15:11

    Nisam igrao,ali mi se ipak čini suludo da ima veću ocjenu od Witchera 3…

    • IaMarmageddoN

      @goldfinger, 25.11.2015 - 16:34

      Ne znači da je bolja igra, jer po meni nije 😀

    • RedEy3

      @goldfinger, 25.11.2015 - 22:11

      Pogledaj user ocjenu ovdje i na witcher 3. I pogledja broj komentara na recenziji od witchera 3, mislim da najviše komentara ikada na ovom sajtu, i to većina negativni. Zaigrao se recezent, ali šta ćeš.

    • Cryster

      @goldfinger, 04.01.2016 - 21:52

      Ma Witcher je ionako GOTY…

  • shepard-fan

    25.11.2015 - 15:28

    Igra je đudo dobra priča gameplay itd

    I ja sam sam sda zadovoljniji kad je došao patch , ja ti imam i5-2300 , 8 gige rama grafička AMD/ATI Radeon HD 6770 GDDR5 1 GB i mogu na medium , znači za igrati ti treba moj procesor namanje i treba ti 8 gige rama a grafička najmanje AMD 7000 series ako igraš sa AMD grafičkom

  • SuperSaiyan86

    25.11.2015 - 16:47

    Sve što ja mogu reć je da, unazad nekoliko godina i toliko pređenih igara da niti jedna, ama baš niti jedna igra me nije toliko uvukla u svoj svijet ko Fallout. Inače dok igram neku igru, ja sam svjestan da kontroliram nekog kompjuterski generiranog lika, dok igrajući Fallout ta svijest ispari, al doslovno… Osjećaj je jednostavno neopisiv, neznam da li je to zbog brutalno pogođene atmosfere, odlično osmišljenog svijeta ili nečeg trećeg, ali tolko se uživit u nešto naprosto je nevjerovatno, kao da je taj svijet neka alternativna stvarnost i ja lično nalazim u njemu (nedaj Bože da zaigram ovo sa VR headsetom kada bi to bilo moguće)

    Inače sam tip koji pristupa igrama sa frazom – Idi mi, dođi mi, pređem nešto i idem dalje, ali ovdje se mogu vratit bilo kad i nikad mi neće dosaditi, fascinantno mi je to, a znam da i dosta drugih ljudi ima tu neku, kako bih to nazvao, povezanost s igrom, barem dok ih slušam s kakvim ushićenjem pričaju o njoj i opisuju u najsitnije detalje, o bilo kojoj igri da se radi, za mene je to Fallout i to je to…

    Unatoč svim pohvalama i meni kao hardcore fanu cijelog serijala, zbog same činjenice da su neki elementi koji su činili samu srž ove igre odbačeni ili ublaženi kao što je rečeno u recenziji, ostavlja mi malčice gorak okus u ustima. Nisam razočaran nimalo dapače, samo mi je falio taj prokleti šlag na tortu kako bi se igra doimala kompletnim RPG iskustvom..

    " War. War never changes." – 90/100

    • Ante007

      @SuperSaiyan86, 26.11.2015 - 20:29

      u potpunosti se slažem sati prođu ko minute

  • closingtime

    25.11.2015 - 20:40

    70/100. Na početku je bilo toliko ogrominh bugova da sam skoro obrisao igru, ali kasnije se smirilo (svejedno ih ima puno). Atmosfera je na početku bila izvrsna ali što sam dalje igrao to je okoliš počeo bit stalan i dosadan. Pokušao sam uvjeravat sam sebe da je igra zanimljiva al nije išlo, nije me uspilo uvuć u taj svijet. Ali je zato osim bugova gameplay odličan i ima dosta toga za istražit. Grafika je ok. Uglavnom, igra nije loša ali nije ništa specjalno da bi se digao onoliki hype i da bude GOTY.

  • Lazy

    25.11.2015 - 20:57

    Nakon 10 sati igre i dalje mlako,inače igrao sve nastevke do sad…70 od mene!!!

    • Cryster

      @Lazy, 04.01.2016 - 21:57

      Stvarno 10 sati?! Ti mjeriš ogromnu RPG igru u 10 sati? Ja sam tek na nekih 75 sati dovoljno proucio igru na razini gdje bih mogao pretpostaviti što će se sljedeće dogodit i dovoljno sam istražio svijeta da bih zakljucio ocjenu ,a ti u 10 sati ni pola mape ne vidiš i daš igri 70… Bravo majstore!

    • Lazy

      @Cryster, 12.01.2016 - 19:56

      Frende ako me nešto ne zaintrigira u 10ak sati igre,hvala lijepa i doviđenja,bar danas na tržištu ima dovoljno kvalitetnih naslova da mogu birat između proizvoda i “poluproizvoda”.Inače, odigrao sam sve naslove do sad fallout franšize a ovo je uvjerljivo najgori izdanak iste.Inače susjed mi je odigrao,kaže da mu je trebalo negdje 50-60 sati do kraja i on je zadovoljan (a njemu vjerujem) jednostavno meni igra nije imala ono nešto. Ako te smeta moja ocjena jbga,bila bi i niža, al zbog objektivnosti,eto…

  • Dovla Van Pit

    25.11.2015 - 21:39

    nevjernost temeljima serijala,da mi se to malo pojasni???Ak može neko…

    • Cryster

      @Dovla Van Pit, 04.01.2016 - 22:02

      Pa vjv to da igra više naginje modernom shooteru nego RPG-u kao što su neki prethodnici bili.

  • Dovla Van Pit

    25.11.2015 - 21:49

    Jer ja fakat ne kužim…al to stoji u tekstu…PS:ocijene…

  • LuxUltime

    25.11.2015 - 22:18

    O Bože XD gle ovoga, igra Fallout sa ženskom, stavi pink boju sučelja i još drži ime Juraj XD sorry frende, nemoj se uvrijediti, ali to je jako gayish XD hahah lol

    • Freddy

      @LuxUltime, 25.11.2015 - 23:02

      To je boja lavande, ne pink :(

    • shepard-fan

      @LuxUltime, 26.11.2015 - 03:36

      Pa igram i ja sa ženskim likom i šta tu ima loše , onda neko misli da si gay ili trans to su glupa razmišljanja jbt

  • Kaiser Reinhard

    01.12.2015 - 16:23

    Grafika kao plus? Dobar vam je vic. Ova igra je razočaranje i to veliko. Priča je loša, već nakon par sati sam u igri sam zaboravio na nju. Kraj igre je loše napravljen, New Vegas je to mnogo bolje izveo kao i mnoge druge stvari. Nema nikakvih značajnih promjena u odnosu na trojku. Grafika je užas za 2015., vidi se da se Bethesda ulijenila. Igra ima i mnogo bugova i animacije su ponekad dosta loše. Svijet je fora. Protivnički A.I. je idiotski. Radije ću se vratiti 1,2 ili New Vegasu nego ovoj igri, presuda- 6/10 ok.

    • Toma_HR

      @Kaiser Reinhard, 07.12.2015 - 08:16

      Slažem se sa svim navedenom!

    • Dom3gaming

      @Kaiser Reinhard, 01.05.2016 - 09:14

      Ispravak. Bethesda se nije ulijenila,već nisu napravili novi engine, pa je u Falloutu 4 grafika na razini New Vegasa.

  • Toma_HR

    07.12.2015 - 08:15

    Poštujem ocijenu recenzenta, kao stručne osobe i Jjdino bi htio dodati da ako ovo ima ocijenu 89, onda Witcher 3 treba imati otprilike 109 !

  • Michael Mistan

    12.12.2015 - 08:15

    Nisam probo :-( ,ali mi izgleda pre dobro.

  • MrPhillips

    03.01.2016 - 17:21

    65 Da ne duljim, Nije nešto posebno.

    • Cryster

      @MrPhillips, 04.01.2016 - 22:00

      Kladim se da nisi ni igrao.

  • Dom3gaming

    01.05.2016 - 09:17

    Ja dajem 80 zbog bugova i lose grafike.

  • Jokerhere

    09.08.2016 - 13:04

    Ja ovo sad igram, koliko vidim moze se oteć do iduće god.

  • Jokerhere

    11.08.2016 - 08:40

    Da li kat premjestim sav Junk u workshop, a za neke izgradnje i modifikacije mi trebaju određeni elementi, da li se po automatizmu scrapuje iz workhopa ili ja moram pojedinacno da srcap item koji sadrzi potrebnu komponentu ?

  • Jokerhere

    11.08.2016 - 08:42

    Inace donbar je Fallout, a skoro d anisam imao namjeru da ga igram posle fallout 3 i new vegasa i Skyrima ali mio se bas dopada samo ovaj invetori mi je jos nerijesen potpuno

  • MaliMicek

    @ReflectoR, 25.11.2015 - 14:10

    Svaka čast pogodio si u sridu. Slažem se apsolutno sa svime šta si nabrijao i uzimajući sve u obzir baš sve segmente koji me kopkaju a ti si ih upravo nabrojao vrti mi se u glavi ocjena i bez obzira na tu neku "kvalitetu" smatram da je Fallout 4 dobio na HCL preveliku ocjenu. I da opet mlatim praznu slamu ali s obzirom na usporedbu tih segmenata i kvalitetu sadržaja (ne kvantitetu) i dalje smatram da je W3 dobio prenisku. Smatram i da su obje rece izašle prerano. Ne sudi igru od 200 sati + nakon 35 sati :(
    Neću u detalje ali baš to. Totalna klasika od Bethesde u vezi animacija, questova, isti protivnici odkad postoji Fallout, nezanimljivi questovi, side questovi su 80% fetch questovi, glavni quest zanimljiv, ali prekratak. Igra je u izradi 7 godina i ima samo 3 chaptera u vezi priče ? Wtf ?
    I gdje je onih 400+ kaj je Bethesda najavila. Toliko lokacija i questova sam rješio (gledam na Fallout wiki) da imam osjećaj da neću doć ni do 100 sati a rješit ću skoro sve. Jedino kaj u vezi questova čupa i diže igru su companion questovi.
    Imam osjećaj da igram Fallout 3 sa brdo modova i da se dev tim iznimno potrudio oko dizajna svijeta. Sve ostalo kao da nekako nije završeno.

  • uzyuss

    @FFORI, 24.11.2015 - 20:57

    cak imas i sliku na fallout 4, al stvarno je super

  • IvanDado

    @FFORI, 24.11.2015 - 22:06

    yep 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!