HCL.HR

Recenzija

Far Cry Primal

PALEO DIJETA

Zoran Žalac

U Ubisoftovim razvojnim timovima rade neki od najtalentiranijih i najmaštovitijih ljudi industrije videoigara. Može se to primijetiti na širokom spektru ideja koje oni uspijevaju pretvoriti u svoje igre. Ti se ljudi ne boje izazova, njima ne fali ambicija. Međutim, Ubisoft ne čine samo njegovi razvojni timovi. Ubisoft je prije svega tvrtka kojoj je cilj što bolje prodati ideje i ambicije svojih zaposlenika. Način na koji to tvrtka radi jasno se reflektira na njihovim igrama – to su slojeviti proizvodi građeni oko rezultata istraživanja tržišta, oblikovani tako da izrastu u franšize.

Assassin’s Creed serijal to demonstrira već osam godina, Watch Dogs je sljedeća franšiza koju mogu postaviti u bilo koji američki grad i dodijelit joj bilo kakvu kriminalnu problematiku koja će funkcionirati u okviru te igre. Far Cry je posrednik između to dvoje – pokusni kunić na kojemu su se testirale varijacije ideja u istom okviru; prvo sramežljivo s DLC konverzijom Blood Dragon za FC3, a sada i sa Far Cry Primalom.

Ubisoftov poslovni model očito funkcionira jer na kraju krajeva imaju igre sa zanimljivim idejama. I cijena koju platite za njihove igre doista pokriva omjer uloženog i dobivenog. Pitanje je
samo, konkretno u slučaju Far Cry Primala, koliko puta zanimljive ideje i sadržajnost proizvoda mogu opravdati recikliranje jednog okvira za igru?

Povratak u kameno doba, deset tisuća godina prije nove ere, je ogromna stvar i ambiciozna ideja iz više razloga. Prvo, jer je to prilično neistražen teritorij u igrama. Za Far Cry Primal se prije svega moralo definirati što bi u kamenom dobu uopće bilo zanimljivo i zabavno za modernog igrača. Kao drugo, to je i drastična promjena za serijal čije su igre pripadnici žanra pucačina iz prvog lica. Samo na osnovu tih dvaju činjenica, za FC Primal odrađen je lavovski posao.

Međutim, iznenađujuće je kako je Far Cry mehanika jednostavno prebačena u novo okruženje. Ništa se u toj tranziciji nije izgubilo i sve vam je u Primalu itekako poznato ako ste igrali prijašnja dva nastavka. Nema pušaka i pištolja, ali imate luk i strijele, koplja koja možete bacati, praćku, bombe… cjelovit arsenal s kojim igru možete igrati kao pucačinu. Nema automobila i kamiona, ali jašete zato tigrove i mamute. Nema naselja i tornjeva za osvajanje, ali tu su zato spilje i lomače. Drugim riječima, Far Cry Primal igra se identično kao trojka i četvorka, bez obzira što je od njih „stariji“ 12 tisuća godina.

far-cry-primal-5

Premda je strukturno recikliran, Primal ima i neke specifičnosti. U igru su ubačeni životinjski pomoćnici koje možete pripitomiti. Postojala je slična opcija sa slonovima i u FC4, ali ovdje je to malo produbljeno. Na raspolaganju vam je 17 životinja koje možete ukrotiti. Kad zanemarite varijacije među njima, to je ukupno sedam različitih vrsta koje imaju svoje karakteristike i ocjene snage, brzine te šuljanja. Životinjama možete dati samo naredbu napada i povlačenja, no svejedno su koristan dodatak jer uz njih ne morate trčati od neprijatelja do neprijatelja. Korisna je i sova s kojom možete izvidjeti teritorij ili izazvati pomutnju u kampu prije nego ga spalite.

Na raspolaganju vam je 17 životinja za ukrotiti, odnosno sedam različitih vrsta sa svojim karakteristikama i ocjenama.

Novitet je i tzv. „hunter vision“ koji vam u maniri Batmanovog detektivskog vida ili Witcherovog osjeta obilježava sve interaktivno pred vama, daje trag do životinja i tome slično. Premda je ovo nova stvar za Far Cry, upitno je koliko je zapravo bila potrebna s obzirom da je ekran već pretrpan obavijestima i informacijama o tome što skupljate, kamo trebate ići, gdje su vam neprijatelji, gdje vam je životinjski suborac, koliko ste iskustva dobili što ste proletjeli pokraj neke spilje i kakvo kamenje ili drveće možete pokupiti. Sva sreća pa se većina tih HUD elemenata možete isključiti.

far-cry-primal-4

Tolika „informiranost“ smeta imerzivnosti, a uopće nije ni potrebna jer su misije u igri ionako samo hodanje od jedne točke do druge, s tim da vam „lovački vid“ doslovno crta put kojim trebate ići. U zadatcima zato nema nikakve živosti nego se sve kreće po toj traci. Priznajem da je teško biti originalan u eri kada se život svodio na samo na lov i bitke, ali ponavljanje jednih te istih aktivnosti uz forsiranje vizualnog pomagala jako brzo dojadi.

U misijama nema gotovo nikakve živosti ni raznovrsnosti nego se sve kreće po traci, i to iscrtanoj koju samo trebate slijediti.

Iznimka su misije lova na velike životinje (koje su samo opasnije verzije onoga što ste već pripitomili). One slijede proceduru u kojoj je važna priprema terena prije nego bitka krene. Važno je postaviti prave zamke, a onda se što bolje snaći kad vas zvjer dovuče na svoj teren, a bitka se sa otvorenog prostora preseli u skučene spilje.

Glavne misije također su jednim dijelom interesantne, više zbog likova koje susrećete nego zbog onoga što za njih obavljate. Ovdje je Far Cry u svom prirodnom okružju, a kreatori su si dali oduška s vračevima koji imaju najgore recepte, muževnim lovcima koji se pozdravljaju udaranjem o glavu ili neshvaćenim vizionarima čiji izumi uvijek propadnu.

far-cry-primal-9

Priča je iznimno plosnata, i to ne zbog namjerno jednostavnih dijaloga nerazrađene gramatike. Tek na trenutke pokazuje da je mogla biti nešto i više, podsjećajući na odlični film Apocalypto, ali brzo se vrati u svoj plićak. Od srednje žalosti spašavaju je tek njezini osebujni likovi. Tako je očito moralo biti, jer Ubisoft mora prodati priču u kojoj je igrač veliki junak.


Taj junački gameplay dobro se drži desetak sati prije nego postane čista rutina. Isprva je svaki kutak mape interesantan, ranjivi ste i strahujete ići dalje. No kako vam se svijet širi tako se rasplinjava i taj oprez kad prokužite proceduru po kojoj profitirate. Umjetna inteligencija životinja i neprijatelja je predvidiva i već nakon sat vremena igre znate kako pristupiti svakoj situaciji. Vještine koje otključavate i oružja koja nadograđujete nisu jednako bitne, a to uništava gameplay u drugoj polovici igre, nakon tih desetak sati.

Crafting nove opreme je pokretački motiv u Primalu, ali se ne proteže kroz čitavu igru pa se gameplay bez njega praktički raspadne.

Craftanje bolje opreme najvećim je dijelom pokretački motiv za igranje FC Primala, ali sustav je postavljen tako da vam u kasnijem stadiju igre ostane izrada opreme koju uopće ne koristite. Time gubite potrebu da dalje prikupljate materijale i lovite životinje, dio toga ionako dobivate automatski; a ostaju vam samo misije za koje sam već rekao kako su repetitivne. Isto je i s vještinama – pri kraju vam za otključavanje ostanu vještine koje vam nisu ni potrebne.

far-cry-primal-8

Nažalost, igra tada više ne nudi apsolutno nikakav izazov. Iako postavke težine postoje, one određuju samo količinu udaraca koje možete primiti. Nema nikakvih kazni za umiranje, ni za vas ni za životinjskog pomoćnika kojega oživite iz menija. Nema nikakve dubine u borbi dalje od principa mlati pa bježi, jer blokiranje udaraca ne postoji. Nema nikakvog ograničenja koliko dugo možete koristiti svoj lovački vid, nema alternativnih mogućnosti rješavanja misija.

Zbog svega navedenog Far Cry Primal kao da je na paleo dijeti. I ta dijeta funkcionira – jer tko ne voli lijepe, vitke ljude; odnosno atraktivne, dinamične igre. S takvima se lako zabaviti i prvih nekoliko „dejtova“ je vatreno. Ali s vremenom uvidite da nije sve u vanjštini koju Ubisoft prodaje; pogotovo ako ste ranije poznavali nekoga na sličnoj dijeti. Naravno, to ne znači da automatski trebate otpisati ona „vatrena“ druženja, ali im pristupite tako da vas ne oderu. Ako imate priliku, Far Cry Primal posudite ili ga uzmite na popustu, makar i samo da pripitomite jazavca i pošaljete ga na kanibale. To je dobar osjećaj, mora se priznati.

Označeno sa:

Far Cry Primal djeluje svježe dok ne shvatite da je zapravo sirov. Do tada vas može pošteno zabaviti, ali na kraju s njim možda ipak ostanete gladni i žedni.

76 Naša ocjena
  • zanimljivi likovi nose radnju
  • koristan dodatak životinjskih pomoćnika
  • lov na životinje
  • ponavljajući zadaci bez živosti
  • gameplay se raspadne kad završite s napredovanjem

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (39)

  • IvanDado

    10.03.2016 - 22:33

    Odlicna recenzija Zoran. Stvarno se rekao sve sto je trebalo reci. Od mene jedino malo manja ocijena.

  • Vejn

    10.03.2016 - 22:42

    Ja da sam ovako sklapao fraze i recenice dobio bi ban barem na 15 dana haha… Ne svidja mi se uopste ovoika doza humora u recenziji, jer je cijela recenzija kroz humor prepricana… ali hajde, sta ima veze… U sustini moze se dosta jednsotavnije reci. Far Cry Primal je smece od igre lol

    • trulex

      @Vejn, 11.03.2016 - 00:39

      Ti si dosta naflejman ovde na HCL-u, uvjek daješ neke kritike koje nemaju veze sa životom.

    • Vejn

      @trulex, 11.03.2016 - 00:49

      hoces tebe da pitam sta da pisem ”naflejmani” Kritike igara samo budali imaju veze sa zivotom :)

    • RedEy3

      @trulex, 11.03.2016 - 16:58

      Vidiš da je neko dijete usred puberteta. Hormoni ga pucaju, pusti ga.

    • brlja

      @Vejn, 11.03.2016 - 18:03

      Meni je osobno tekst jako zabavan i da je bilo kako drugacije napisan sigurno ga nebi cito posto je u pitanju recenzija farcry (ubisoft) igre. Ocijena je 76 kolko je i na metacriticu, a realno je sigurno puno manje. No u takvom svijetu zivimo kad je u nesto ulozeno puno novaca onda to nikad nije realno ocijenjeno. Danas je tesko bit komercijalan i objektivan. A HCL je u svakom slucaju srednjestrujaski portal jer da je bilo sta drugo nebi postojo posto smo mi ako se gleda i cijeli balkan premalo trziste. Nadam se da sam u krivu al predpostavljam da urednici nisu zaradili milijone na ovom portalu, a da imaju realne ocijene za ‘AAA’ naslove bi propali za tjedan dana.

    • Vejn

      @brlja, 11.03.2016 - 19:23

      Imam dobar komp i mogu sve da igram tako da nema potrebe da gledam, niti gledam bilo cije recenzije i snimke na YT jer me na zanimaju… Sa ovog portala gledam svaku, jer su stvarno ludi, u pozitivnom smislu, vrh su u svakom slucaju. Samo sam se nasalio kad sam rekao za recenziju, nije mi se dopala ali sta ima veze, nista strasno :) Kakve veze ima sto je portal sa Balkana, i sto smo mali… Ne mislim da su dali 76 zato sto ima toliko na meti i games rankingu, da su kopirali nekoga, ne znam zasto bi…. Dugo se bave sa ovim ljudi ih vole i odlicni su… Niti imam svoj portal, niti me placaju a nakon ovoliko godina stekao sam ogromno iskustvo, vise ne moram cekati recnziju da bi znao kakva je igra, sad samo pogledam i znam sta ce dobiti 😀 A zasto ona i ovi ljudi ne bi mogli isto, ne mislim da sam i ja i ovi sa mete bolji, samo smo drugaciji :) Ne kontam zasto bi propali… Ja ih nisam poceo pratiti zbog brojke koja stoji pored opisane igre, to me ne zanima, evo tek sad skontah da je 76 lol

    • LudiGamer

      @Vejn, 10.01.2017 - 08:17

      Ako je Far Cry Primal “smeće”,a ima bolju grafiku od GTA 5,onda ti napravi “dobru” igru pa ćemo vidjeti.

  • smokybandit

    10.03.2016 - 22:43

    DA točno recenzija je odlična iako se meni igra jako sviđa mislim da je ocjenjena ocjenom kakvu je zaslužila

  • smokybandit

    10.03.2016 - 22:52

    Igra mi se sviđa ,ali mislim da ju se još sad ne isplati kupiti kao sto je Zoran rekao “Ako imate priliku, Far Cry Primal posudite ili ga uzmite na popustu, makar i samo da pripitomite jazavca i pošaljete ga na kanibale”

  • MoGaming

    10.03.2016 - 23:13

    Jel još nekom udaranje sa oruzjem izgleda kao u nekoj nisko budzetnoj igri? Nisam igro jer me ove borbe ne mame da probam,pomirio sam se da će bit kopija i prije nego što su bilo šta prekazali al ovo je ipak previše

  • Hazardous Material

    10.03.2016 - 23:35

    Ako ste igrali prijasnje naslove,necete nac dovoljno novog sadrzaja.Ako niste,moze bit jako zabavno i zanimljivo

  • pesek32

    10.03.2016 - 23:39

    Možda ju nabavim na nekakvom popustu. Milim da je igra mogla bit puno bolja da je bila “teža”. Glupo mi je šta možeš oživit umrlu životinju. Da barem onda ideš pripitomit drugu… Ovako se čini prejednostavno. I hunter vision je bespotreban i čak mi neke igre malo već idu ić na živce s tim šestim čulom il štogod.

  • Onaj Koji Igra

    10.03.2016 - 23:53

    Ova cijela igra je Ubisoftova reakcija na popularnost igre Ark: Survival Evolved. Očito je da su primijetili trend i napravili skin za FC4 samo kako bi izmusli malo novaca iz konzolaša koji neće nabaviti taj early access propalitet od igre.

  • Igrec98

    11.03.2016 - 00:53

    Sve kaj si reko stoji :)

  • Negan

    11.03.2016 - 00:57

    Izgleda fora, ali nista vise od toga… Pripitomljavanje zivotinja mi lici na obavezu, a ne na nesto sto bi trebao biti neki selling point.

  • NomadCro

    11.03.2016 - 02:41

    Mislio sam se dali kupit ili ne.. ali ovo mi ukratko zvucki kao: Smeće!

  • baDarmageddoN

    11.03.2016 - 04:27

    Ja koji imam Ark ovo neću niti probati jer je daleko ispod te igrw u onim segmentima koji su meni bitni. Kao prvo Primal nema dinosaura. Kao drugo, nema neki survival osjećaj. Pa nema toliko mogucnosti za leveliranje, načina na koje se može odigrati igra… Ma, nema ništa osim bolje grafike, mehanike i zvukova što opet ne čudi jer to radi Ubisoft. E da, i Ark nije užurbano napravljen copy paste nekog svojeg prethodnika. Taj primal bi jedan Project RED ili neka slična grupa dala kao jeftini dlc a ne kao novu igru. Dosta mi je lova na životinje u far cry igrama, to je glavni razlog zašto ovo neću igrati.

    • LudiGamer

      @baDarmageddoN, 10.01.2017 - 08:21

      Stime da se pripitomljavanje dinosaura u ARK-u odvija najčešće kad se životinja zaglavi,ima tonu i tonu bugova i glitcheva.GTA 5 iz 2014. ima bolju grafiku od ARK-a.Iako ja bi htio imati ARK na PS4,ali košta 229 kn na PSN Storu.

  • Rickie

    11.03.2016 - 11:37

    Sami koncept igre je loš, nezanimljiv.. ali svaka igra nađe svog kupca pa će i ova.

    Jungle is massive!

    • LudiGamer

      @Rickie, 10.01.2017 - 08:23

      Imam i FC 4 i FC Primal i jako me žalosti činjenica da ne mogu promijeniti neke mehanike u igri i npr. dati joj nešto “novo” i zanimljivo.

  • sushii

    11.03.2016 - 11:45

    Zorane ovo za ubisoft mi nema nikakvog smisla, mislim, bespotrebno je to komentirati. Zar ostale kompanije nee prate trendove i ne pokusavaju ostvariti dobit formulom dobiveno/ulozeno? Ubisoft ima dovoljnu koliicinu novaca da si mogu priustiti tehnixki doradjene igre, a ruku na srce, fc serijal nije nista vise od toga. Ubisoft je uspio napraviti sprdacinu od fc i ac naslova i ne vidim zasto bi im se netko divio. Sa takvim budzetom raditi toliko lose naslove iz godine u godinu je nesto sto mene ne fascinira, osim ako nisi vidno ponosan naa njihovu godisnju bilancu. Umjesto da se takve moneymaking kompanije kritiziraju i guraju samostalni developeri koji imaju ideju, viziju, znanje i kvalitetu ali nemaju novaca, na hcl- u se svaka dlaka gleda niskobudzetnim naslovima a ovim velikima se sakom i kapom dijele prevelike ocjene. Meanwhile on balkan …

    • Zoran Žalac

      @sushii, 12.03.2016 - 11:46

      Mislim da je to bilo potrebno reći jer svi znamo pretjerati s kritikama kad smo razočarani igrom, govoreći kako su napravili reskin fc4 ili da se uopće nisu trudili. Iako je Primal dobrim dijelom sličan FC4, kad se malo bolje zagledaš dosta je truda otišlo u razvoj igre. Samo istraživanje prapovijesti je velik zadatak. I realno, Ubisoft je dostavio igru bez većih bugova i problema s frejmrejtom. Igru koja izgleda lijepo, ima sadržaja… Naravno da je svim kompanijama cilj pratiti trendove i zaraditi, a one koje imaju više para mogu dostaviti tehnički dorađenije igre. To stoji. Ali neki za razliku od Ubisofta rade prečace do toga i to onda ispadne još veći problem. To je ono što treba posebno kritizirati. Inače, percepcija loše igre ti nije potupna dok ne igraš igre za koje je sramota što su uopće u prodaji. Igre koje su iznad treš naslova ali su jednostavno pokvarene. Dosadna igra ne mora nužno biti loša igra. Isto je i sa subjektivnim viđenjem ocjene. Onome kome se igra sviđa 76 je malo. Onome kome se ne sviđa – njemu je previše.

  • mikke58

    11.03.2016 - 11:57

    Recenzija je super, ali meni se igra iskreno ne sviđa baš zato što se dosta stvari ponavlja iz prijašnjih naslova, kao ona fora s drogiranjem…

  • l)oolvl

    11.03.2016 - 16:38

    zanimljivo kako ljudi tek kroz 4. naslov u serijalu uvide da možda taj gameplay ipak i nije baš tako dobar i zanimljiv.

  • birro

    11.03.2016 - 17:42

    Ovo je najjača recenzija ikad. Svaka čast, dobro sam se nasmijao! 😉

  • Virty

    11.03.2016 - 19:49

    Svakako kupim na nekom od popusta.
    Sviđa mi se.

  • croBilly394

    11.03.2016 - 20:20

    Previše prašine oko ove jeftine kopije Far Cry-a 4 koji je opet jeftina kopija FC 3… Ne znam samo koliko će nas dugo ubisoft pravit budalama, ali odlično im ide..

  • tothwow

    11.03.2016 - 20:45

    recenzija odlicna, ali igrica je grozna, bar meni. mogli su bar nesto novo smislit, bar mapu novu…i definitivno dulje treba bit, ja sam ju zavrsio u 5 sati :S

    • smokybandit

      @tothwow, 12.03.2016 - 20:26

      Neznam baš da se igra može završiti u 5 sati ,a jesi li rješavao samo glavne misije ili..

  • delight353

    12.03.2016 - 11:22

    Recenzija odlična!

  • MatejBro

    12.03.2016 - 14:05

    Sve super BRAVo na recenziji…

  • Wachtmeister

    12.03.2016 - 17:25

    Igra izgleda odlično, nisam imao priliku da je igram, vjerovatno kupujem, zahvaljujem ! :)

  • goldfinger

    13.03.2016 - 20:07

    Ovaj FC me jednostavno ne zanima ni malo…

  • Glavas_ZG

    24.03.2016 - 03:13

    hahaha – dobar uvod

  • pleto

    18.04.2016 - 14:07

    igra mi se čini ko srednja žalost…treba probat pa vidit

  • shadow10050

    12.05.2016 - 17:15

    Far cry serial je sve lošiji i lišiji…

  • invictum

    18.02.2017 - 22:41

    Meni se igra dosta svidjela, no kako je receno, kada zavrsite s napredovanjem postaje monotono. No moze pruziti dosta zanimljivog gameplaya

  • joza

    17.08.2017 - 14:49

    Jedna od mojih najdražih igrica.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!