HCL.HR

Recenzija

FIFA 09 [Xbox 360]

Džordž Vulić

U slučaju da ste čitali prošlogodišnju Fifa 08 ili ovogodišnju Uefa Euro 2008 recenziju, upoznati ste s činjenicom da EA nešto kuha zadnje 2, preciznije, zadnje 3 godine. Nakon mnogo godina uspavanosti i ignoriranja, podsmjeha koji bi izazivalo svako ‘’novo’’ izdanje njihovog nogometnog serijala, očito je da je netko lupio šakom u stol (ili im donio random nastavak PES-a da programeri malo zaigraju). Naime, Fifa s brojem 07 ulazi na konkurentski teritorij s pokušajem simuliranja nogometa i završavanja svoje dugogodišnje ere fliperskog nogometa. Fifa 08 kao prva prava next-gen Fifa ogromnim iskorakom na bolje pokazuje koliko su toga programeri ‘’naučili’’ u relativno kratkom jednogodišnjem razdoblju. Nismo se ni okrenuli, a već je prošlo godinu dana i najnoviji nastavak dolazi na test. Ako vas detaljnije zanima kakav je dojam igra ostavila, svakako čitajte dalje. Ako ne, slobodno pogledajte box s ocjenom sa strane.

Prvo što nas dočeka prilikom učitavanja igre je veliki HD render našeg omiljenog nogometnog Zube (Ronaldinho, za one manje upućene) da bi se radnja pritiskom na start prebacila u glavni meni igre koji je poprilično, hm… interaktivan. Ovogodišnja Fifa nam predstavlja takozvani arena mod koji služi za ubijanje dosade dok se ne odlučite što zapravo želite igrati. Ne moramo ni spomenuti kako 10ak sekundi do učitavanja utakmice prođe još brže dok se zabavljate pucajući na gol ili izvodeći različite driblinge. Uglavnom, preuzimate ulogu Ronaldinha na kvartovskim terenima razbacanima diljem kugle zemaljske. U principu, arena mod je tu da vas upozna s kontrolama i pruži vam nekakav pogled ‘’iz prvog lica’’ na kretanje igrača, te njegove mogućnosti. Naravno, s obzirom da je Ronaldinho maneken ovogodišnjeg nastavka, razumljivo je da je igrač s odličnim statistikama, tako da ćete već za 2 minute pohvatati sve osnove i uživati u različitim čarolijama koje naš Zubo može izvesti s loptom. Jako fin detalj je da prilikom učitavanja utakmice dobivate kontrolu nad igračem momčadi koju ste maločas birali kako bi ste se dovoljno nabrijali na nadolazeću utakmicu.

Ponovnim pritiskom na start pauzirate arena mod, te vam se prikazuju sve ponuđene opcije. Osim klasičnih brzih mečeva, kao i brzog Be a Pro meča, pruža vam se i mogućnost sudjelovanja u različitim turnirima, ligama, te sasvim redizajniranom Be a Pro modu koji nudi impresivnu dubinu igranja. Naime, za razliku od prošlogodišnjeg nastavka, Be a Pro: Seasons se proteže na 4 duge sezone. U tom razdoblju, preuzimate potpunu kontrolu nad stvarnim ili umjetno stvorenim igračem, te kontrolirate njegovu karijeru u momčadi za koju igra, kao i karijeru u nacionalnoj reprezentaciji. Osim (prirodne) težnje ka pobjedi momčadi, postoje i mnogi drugi kriteriji koje valja ispuniti kako bi igrač imao respektabilan status u ekipi, postao standardni član prve jedanaestorice itd. Broj uspješnih dodavanja, startova, oduzimanja lopti, postignutih golova, sve se računa kako bi vam pomoglo ili odmoglo. Ondje gdje Be a Pro doista sjaji kao… nešto doista blistavo jest online mod u kojem može igrati do 20 različitih igrača u utakmici (možete igrati bilo koju poziciju osim golmana). Naravno, tu su I već otprije poznati Manager mod, kao i Lounge mod.

Kad već spominjemo online igranje, da malo i napišemo nešto o tome. Osim novog 10 vs 10 moda (opet, ne možete biti golman), tu je već poznati Adidas Live Season feature koji služi za ažuriranje transfera, kao i općenito trenutnog statusa određenog igrača. Recimo, ako je igrač ozlijeđen u stvarnosti, biti će ozlijeđen i u igri. Jedini problem jest što se to sve mora platiti. Za jednu ligu je potrebno potrošiti 560 Microsoft bodova, dok je za kompletni set potrebno ‘’odriješiti kesu’’ i platiti čak 1600 bodova. Jako zgodna stvar ako volite biti u toku događaja u nogometnom svijetu i ozbiljno ste navučeni na igranje liga. Inače, online igranje funkcionira zaista dobro. Lag se tu i tamo jedino primjeti u 10 vs 10 modu, kao i u Be a Pro modu što zapravo nije toliko čudno s obzirom da sudjelujete u utakmici sa 19 ljudi.

Napokon prelazimo na ono glavno, a to je osjećaj igranja nogometa koji je zbilja fantastičan. Igra je mrvicu usporenija nego Fifa 08 dok je poseban fokus stavljen na ponašanje igrača na terenu. Pod ponašanje, mislim baš to – ponašanje. Fizika kretanja je impresivna. Svjedočiti ćete velikom broju fluidnih, odlično prenesenih poteza motion capturingom. Napadači će dizati ruku kada su slobodni, utrčavati u prostor. Obrambeni igrači će stati i tražiti ofsajd iako ste pravovremeno utrčali iza njihovih leđa što će vam ponekad dati priliku za zicer koji će rješavati utakmice. Zahvaljujući 3 godine neprekidnog razvoja u jednom smijeru, doista ste ‘’prisiljeni’’ igrati nogomet, dodavati se, kombinirati, tražiti rupe i propuste protivničke obrane. Ponekad ćete nailaziti na problem u toj misiji, s obzirom da je AI poprilično dobar, pogotovo na višim težinama. Ako tome dodamo golmane, koji su iako dosta popravljeni u odnosu na prijašnji nastavak i samim time puno više ljudski, opet se tu I tamo zalomi prilika koju jednostavno nisu smjeli obraniti. Ponekad i suci budu malo bezobrazni pa olako vade kartone, kako vama, tako i protivničkoj ekipi. U svakom slučaju, ako ste godinama igrali PES i ovo vam je prva Fifa nakon dugog vremena, ili ako ste sasvim novi na području ovakvih igara, nemojte dopustiti da vas nekoliko poraza u početku odbije od nje.

Custom tactics su još jedan novitet. Ako ste perfekcionista u vođenju tima, ovo je prava stvar za vas. U mogućnosti ste podesiti čak 11 različitih faktora ponašanja vaše momčadi, da bi zatim povezati određene taktike s vašim D-padom kako bi ste ih mogli upotrijebiti u određenoj fazi utakmice. Ima toga još. Vaše taktike možete uploadati online kako bi ih drugi igrači mogli skinuti i ostaviti vam komentar u vezi vašeg načina igre. Također, i vi sami možete skidati tuđe taktike, snimiti ih na hard disk, te upotrijebiti u utakmici.

Vizualno, igra izgleda jako lijepo čak i ako nemate nekakav HD televizor. Većina igrača sliči svojim stvarnim uzorima, iako su neke igrače totalno promašili, makar vizualno. Probajte se ne nasmijati kada ugledate našeg Ivicu Olića recimo. Veliki broj jako dobro prenesenih stadiona u kombinaciji s fino pozicioniranom kamerom (po osobnom guštu) jednostavno mami osmjeh na lice. Atmosfera na stadionima je odlična, određene momčadi čak imaju svoje popularne navijačke pjesme prenesene u virtualnu publiku, kao recimo Machester United i njihova Glory, Glory Man United. Komentatori Martin Tyler i Andy Gray su solidni. Iako imaju klasični sindrom povremenog ponavljanja, iznenađujuće su britki i direktni u svojim opservacijama stanja na terenu. Soundtrack nam donosi čak 42 licencirane pjesme koje su i više nego dobra glazbena pozadina za ovakav tip igre.

Kada se sve zbroji, oduzme i podvuče crta, mora se priznati kako je Fifa 09 uvjerljivo najbolja Fifa izašla iz EA studija, kao i trenutno najbolja nogometna situacija na tržištu. Velika količina sadržaja, te modova za igranje u kombinaciji sa izvrsnim gameplayem bi vas zasigurno trebali zadržati uz ovu igru minimalno do jeseni sljedeće godine kada izlazi novi nastavak. Igrajte solo, pozovite prijatelje, spojite se online, što god napravili, uživat ćete.

I na kraju, relativno kratki disclaimer. Sve što ste pročitali u ovoj recenziji se odnosi na Xbox360/PlayStation 3 verziju igre. Naime, većina vas koji koriste PC za igranje su upoznati s činjenicom da je Fifa 09 loša na spomenutoj platformi. Unatoč tome, smatramo da ukupna ocjena ne treba biti smanjena kao nekakva kazna za laž koju je EA plasirao (da će PC verzija biti identična X360/PS3 verzijama), čisto kako se ne bi popljuvao trud uložen u uvjerljivo najbolju Fifu na konzolama do sada. Naravno, u potpunosti smo na njihovoj strani i opravdavamo gnjev PC igrača koji već godinama dobivaju najlošiju verziju igre. Možemo se samo nadati kako će se ozbiljno poraditi na patchevima koji će izlaziti narednih godinu dana, te kako će sljedeća Fifa biti napokon biti prava i na PC-u.

Volimo vaše komentare pa se ne stidite ostaviti nam koji ispod recenzije. Osim toga, volimo i vaše postove na forumu, pa za nešto dublje rasprave o ovoji igri i recenziji slobodno se uputite na naš forum i to u FIFA 09 topic.

oš jedna godina, još jedna arkadna Fifa i još jedan random PES rulz uzvik? Napokon možemo reći; upravo suprotno…

90 Naša ocjena
  • Osjećaj igranja
  • offline i online modovi
  • grafička prezentacija
  • licence
  • AI prebrutalan na najtežoj postavci
  • golmani povremeno spašavaju nemoguće
  • lag pri online igranju

Komentari (15)

  • Pi?kica

    27.10.2008 - 14:35

    Fifa > PES. Amen.

  • Facaa

    27.10.2008 - 15:32

    Jel sve nove igre utomatski dobivaju 90 ili?

  • Ementaler

    27.10.2008 - 15:33

    Samo one koje to zaslužuju 😉

  • dayer

    27.10.2008 - 15:39

    postovani dali ste pod minus kao razlog “lag” kod online igranja, pitam se samo jeste li prepisali ovo/preveli 😀 btw samo vi uzmite brzi internet i “laga” nece biti vjerujte mi, isprobao sam… fifa rulez ove god 😉 a ocijena je zasluzna

  • Under

    27.10.2008 - 16:18

    Poštovani, ništa u ovoj recenziji nije prepisano, sve je testirano. Čak i online s brzim internetom kako vi to zovete. Sve napisano stoji. Svejedno, hvala na zapažanju. 🙂

  • Hann

    27.10.2008 - 16:57

    samo mala opaska inace jako lijepo napisanoj recenziji. ne znam di je under vidio da je fifa09 sporija od 08 verzije, jer to nikako nije istina. istina je obrnuta. dovoljno je pogledati EA forume di neki hvale ubrzanje, a nekima se ne svidja. meni osobno jedini dio igre koji mi kvari uzivanciju u gotovo pa odlicnom gameplayu. igra je DOSTA brza od prethodnika, a ne sporija.

  • Under

    27.10.2008 - 17:17

    U topicu sam objasnio.

  • mr_solidus

    28.10.2008 - 03:15

    bar nisi fifi dao 90. 🙁

  • T.N.T.

    28.10.2008 - 06:47

    Ali zato će novi PES dobiti stotku.

  • Under

    28.10.2008 - 13:47

    Grga, Fifi sam da ocjenu koju je ovim nastavkom objektivno gledajući pošteno zaslužila. Ali zato ćemo viditi koliko ćeš ti biti objektivan s PESom.

  • T.N.T.

    28.10.2008 - 14:50

    DAJ PESINE I MESINE :DDD

  • Under

    29.10.2008 - 20:40

    ;D

  • mr_solidus

    29.10.2008 - 22:27

    ane.

  • Tieger

    30.10.2008 - 06:23

    dobra recenzija, ali opet, evo moje subjektivno mishljenje…
    ni po chemu se FIFA ne mozhe nazvati simulacijom nogometa (kao shto je u tekstu navedeno), jer dolazak do 2,31m ispred golmana slalomom izmedju stajacih figura se ne mozhe nazvati simulacijom….proshle godine bih i mogao priznati da je FIFA bila bolja od PESa, ali ove definitivno ne….sve ostaje po starom koliko god to shminkali…..a da PES ima tolike licence….auuuuuuu
    velim, subjektivno mishljenje…

  • Under

    30.10.2008 - 17:10

    Ovo što si ti napisao je moguće izvesti… znaš već gdje. U Fifi ne.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?