HCL.HR

Recenzija

Final Fantasy XV

BOY BAND REALITY?!

Žarko Ćurić

Deset godina duga fantazija postala je realnost – upravo nakon toliko godina projekt nekada skriven iza naziva Final Fantasy Versus XIII izašao je diljem svijeta usput odbacujući Versus dio iz naslova te dobivajući punokrvni broj 15. Mnogo toga promijenilo se sigurno u svačijem životu u jednom desetljeću, toliko toga da se čini kao da je prošlo i više vremena.

I evo nas sada ovdje te moram priznati da mi je pomalo teško pisati recenziju, čisto iz razloga što ne želim zaključiti priču, ne želim staviti posljednju točku jer bi to značilo da sam do kraja iskusio Final Fantasy XV. Znam, zvučim malo šašavo i sentimentalno, ali tako je to kada se pomalo emocionalno vežete uz nešto.

Na moju sreću, moram priznati da je Final Fantasy XV ispunio većinu mojih očekivanja kao dugogodišnjeg fana serijala te da sve godine čekanja nisu bile uzaludne. Zna se što svaki igrač Final Fantasyja očekuje od nastavka iz glavnog serijala, a to je vrhunska priča, prelijepa grafika, zabavna borba i maestralna glazba. I upravo te stvari su glavni oslonac petnaestke.

final-fantasy-XV-1

Final Fantasy XV ubacuje nas u čizme princa Noctisa koji je na putu sa svojom škvadrom u super moćnom autu pod nazivom Regalia prema svojoj budućoj ženi Luni. Njegova ekipa sastoji se od brbljavog Prompta, nabildanog Gladiolusa te staloženog Ignisa te skupa čine jednu od najboljih družina u videoigrama općenito. Sama tema putovanja i druženja s prijateljima, komentiranje djevojaka, nabacivanje zajedničkih selfija, priča o željama i strahovima čine vas toliko povezanim s tim trojcem da ćete pred kraj imati osjećaj da oni nisu samo Noctisovi, nego i vaši najbolji prijatelji.

VIDEO KOMENTAR #1


Dok sam ja pisao ovu recenziju, Igor je snimao ovakve video komentare. Pogledajte prvi u nizu koji vam pokazuje početak igre i prvi susret sa Cindy, neobično zgodnom automehaničarkom.

Što se tiče ostatka priče, ne želim vam ništa pokvariti i previše otkriti, no priča u globalu je odlična te ima teatralno dobrog glavnog neprijatelja, iako njena sama izvedba u igri i nije baš najsretnija. Jasno je vidljivo da se dosta stvari tijekom godina prekrižilo i dodavalo, zbog čega se ponekad dobiva dojam da su pojedini događaji naprosto bačeni na igrača bez previše objašnjenja.

Vjerojatno ekipa nije imala dovoljno vremena da napravi još par CGI trailera da malo bolje objasni pojedine događaje, što je prava šteta, jer jednom kada zaokružite priču svi nepovezani događaji će vam sjesti na mjesto. A moram priznati da su mi se i oči zaokružile prilikom završnih scena, pogotovo na jednoj koja će mi doživotno ostati urezana u memoriju.

Igra je podijeljena na 15 poglavlja, s tim da su oni u početku više u stilu otvorenog svijeta, a pred kraj više linearni te fino usmjeravaju igrača kada baš kada neprestano istraživanje golemih prostranstva počne biti zamorno. Ipak, jedno poglavlje je po meni prevelika promjena smjera i nepotrebno otegnuto, a ako dodam još da ima elemente horora kojih nisam ljubitelj, moram priznati da mi definitivno nije sjelo. No lako za mene, dobio sam dojam da se ne uklapa u ostatak igre općenito.

VIDEO KOMENTAR #2


Pogledajte još 30 minuta gameplaya s početka igre uz Igorove komentare i pogledajte kako naša družina vozi Regaliu i susreće neke misteriozne strance na svom putu.

Za nekakav osnovni prelazak uz kraća zadržavanja za istraživanje trebalo mi je oko 30-ak sati, no ni nakon završetka glavne priče Final Fantasy XV ne prestaje, čak bi se usudio reći da tek tada i počinje. Brdo opcionalnih zadataka ima na svakom koraku, a iako su neki pomalo dosadni u stilu ‘idi i pokupi nešto’ ili ‘ubij x neprijatelja’, lov na divlje zvijeri, pecanje te utrke Chocoboima su zbilja zabavni.

Čak mi ponekad nije bilo jasno zašto se pojedini side questovi ne nalaze u glavnoj priči, budući da su špilje koje skrivaju neka ultimativna oružja zaista odlično dizajnirane i svaka ima drugačiji pristup, toliko drugačiji da bi pojedine mogli okarakterizirati kao levele u nekom platformeru. No barem imate što raditi dok uskoro ne dođe New Game+ i dodatni DLC, jer očigledno sadržaja u igri ima baš puno.

final-fantasy-XV-2

Što se tiče vizualne strane, osobno nisam igrao ljepši open-world naslov do sada na PlayStationu 4. Naravno da se Final Fantasy XV ne može po pitanju grafike takmičiti s jednim The Orderom 1886 (koji je uostalom linearna igra zatvorenog level designa), no količina detalja, stabilan FPS, Full HD rezolucija i možda najbolja animacija likova ikad definitivno je stavljaju barem u top 5 najljepših igara na trenutnoj generaciji konzola. Dovoljno je pogledati količinu animacija prilikom borbe s različitim neprijateljima te izvrsno „prianjanje“ likova uz površinu o odnosu na strminu. Ali više od svega igra obiluje kvalitetnim dizajnom kojim je oživljen zbilja prekrasan svijet, raznovrsne lokacije i osebujna čudovišta koja susrećete putem.

Novi Final Fantasy sam igrao na PlayStation 4 Pro, no ista se navodno dobro vrti i na običnoj verziji PS4 konzole. Ipak, na Pro verziji ima puno bolje prikazivanje udaljenih lokacija te oštrije rubove, jedino se nadam da će ispraviti frame pacing te vraćanje osvjetljenja iz Duscae demoa u novoj nadogradnji koja je obećana za početak sljedeće godine.

final-fantasy-XV-3

Ono što definitivno ne treba dirati su prekrasne melodije koje će vas pratiti tijekom avanture. Yoko Shimomura preuzela je dirigentsku palicu nakon rada na Kingdom Hearts serijalu i moramo joj spustiti kapu do poda. Kad smo već kod zvučne strane, velika pohvala za mogućnost izbora glasova, jer pojedini japanski glumci zvuče barem tri puta bolje od onih engleskih. Nije ni da su engleski svi loši, Noctis mi zvuči čak malo i bolje u ovoj izvedbi nego na japanskom, no jednostavno postoji hrpa drugih likova koji imaju pretjerane naglaske što mi baš ruši uživljenost u taj svijet.

I sad dolazimo do onog dijela gdje se fanovi kunu da je pravi Final Fantasy samo ako ima borbu na poteze. E ako ste pravi fan serijala, to nikada nećete izjavili, jer Final Fantasy je upravo serijal koji svakim nastavkom postavlja neke nove temelje što ga čini uvijek modernim. Upravo radi toga je uveden sustav aktivne borbe na poteze, izvlačenje magije u osmici ili gambiti iz 12. nastavka – Final Fantasy nikada se nije ograničavao, pa tako ni sada.

final-fantasy-XV-5

I upravo zbog toga podržavam prelazak na akcijsko orijentiranu RPG borbu koju smo dobili u 15. nastavku. Možda će vam se u početku sve činiti dosta jednostavno i bez imalo taktiziranja, no jednom kada otvorite specijalno spajanje magije, pronađete kraljevska oružja, usavršite blokiranje, izvršavate zajedničke napade sa svojim članovima tima te unaprijedite svoje likove, borba će izgledati kao najljepši mogući ples, no samo ako ga znate plesati.

Jer ako nastavite s istim napadima bez previše kombiniranja specijalnih poteza, teleportiranja i zračnih napada, naći ćete se u velikom škripcu u kasnijim poglavljima gdje protivnici postaju barem duplo opasniji. A da ne govorim o čudovištima nakon završetka glavne priče.

final-fantasy-XV-4

Upravo je borba samo jedan od razloga zašto je za mene ovo najbolja igra godine. Ljudi koji teže savršenstvu sigurno ga neće pronaći u FInal Fantasy XV, no ja osobno ne gledam igre kao niz stvari koje moraju biti savršene da bi one u mojoj knjizi bile najbolje. U kontekstu ove igre, jednostavno sam uživao u tom čudesnom svijetu, izvrsnoj borbi te zabavnim virtualnim drugarima s kojima sam otišao na najzanimljivije putovanje u životu, bez da sam se ustao iz kauča. Budući da Final Fantasy XV ne zahtjeva od igrača poznavanje prošlih dijelova u serijalu možda je baš ovo pravi trenutak da date priliku Final Fantasy serijalu.

Označeno sa:

Unatoč par rupa na cesti, Final Fantasy XV je putovanje koje ne želite propustiti.

91 Naša ocjena
  • Prekrasan svijet Eosa
  • Legendarna družina i badass glavni neprijatelj
  • Raznovrsni dungeoni
  • Glazba koja će se još dugo slušati
  • Savršeno zabavan sustav borbe
  • Poneka čudna poglavlja
  • Dijelovi priče su nedorečeni

Žarko Ćurić

Želja mu je jednog dana izdati vlastitu igru, na čemu naporno radi. Osim raznih retro konzola trenutno posjeduje PS4 i X1. Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su oni čudni RPG-ovi gdje likovi imaju šiljaste frizure.

Komentari (37)

  • RedEy3

    20.12.2016 - 10:36

    Znači Witcher 3 je lošiji od FF 15. 😛

    Šalu na stranu, slažem se s ocjenom.

    • baDarmageddoN

      @RedEy3, 20.12.2016 - 11:15

      Daj, fakat više… Svi to znamo i svjesni smo pogreške oko Witchera i GTA V. Ali daj, pusti to na miru više e… Pričaj radije o FFXV. Ta igra ne zaslužuje još jednu polemiku oko recenziranja pošto je ovo dobra recenzija.

    • RedEy3

      @baDarmageddoN, 22.12.2016 - 07:07

      Da boldam ovo ”šalu na stranu”?
      Ako imaš blaži oblik disleksije, oprošteno ti je :)

    • baDarmageddoN

      @RedEy3, 22.12.2016 - 09:23

      Hahaha. Dosta više. Šala ili ne. Zeznuli su sa nekim ocjenama i zeznut će opet. Jbg…

    • trulex

      @RedEy3, 20.12.2016 - 19:47

      Pa Igor je već objasnio zašto je witcher imao nižu ocjenu: kaže jer ej u početku igra bila neoptimizovana i imala par bugova, a nakon godinu dana pečovanja rekao je da sigurno puno veću ocijenu zaslužuje nego su je sami dali.

    • MaliMicek

      @trulex, 23.12.2016 - 22:23

      Pečovanje Witchera sa svim svojim problemima je trajalo jedva mjesec dana nakon toga nitko nije imao problema. Živio CD Projekt Red jer su među rijetkima koji pročitaju svaki post na službenom forumu, odgovore i reagiraju ne samo obećanjem nego i pravom podrškom.

  • baDarmageddoN

    20.12.2016 - 10:41

    Bravo za recenziju. Sve sam pročitao, vidi se da je ovo odigrano sa voljom. Hvala. Ocjena mi se čini u redu. Jedan lijep i dobar akcijski RPG kojeg je grijeh ne odigrati.

  • RapthorPechina

    20.12.2016 - 11:31

    Ajde recite Sancti neka spuste cijenu barem na 400 kuna . Prvi ću biti u dučanu!!!

    • metalshegy

      @RapthorPechina, 20.12.2016 - 11:43

      na PSN EU 12 weeks of christmas ce ti bit digital copy na popustu makar 20%. netko je na internetu stavio leak popis igrica i do sad je sve tocno bilo, FF XV je zadnji na listi

    • RapthorPechina

      @metalshegy, 20.12.2016 - 11:52

      To majstore . Jako vrijedna informacija

  • RapthorPechina

    20.12.2016 - 11:42

    Inače ,detaljna i odlična recenzija koja me još više nahajpala za igru!

  • metalshegy

    20.12.2016 - 11:51

    super recenzija 😀 “onaj” chapter je stvarno bio naporan… jedva sam cekao da zavrsi. jos jedna stvar koja me malo smetala je dugacak loading kod return to car i fast travel opcije koje se jako cesto moraju koristiti, ali dobro otvoren svijet je i lijepa grafika pa naravno da mu treba dugo loadanje.

    e da, POTENCIJALNI MINI SPOJLER NEVEZAN ZA PRICU

    end game dungeoni su isto mrvicu prejednolicni (izuzetak onom jednom koji je u rangu tezine skakanja u dark soulsu). ne znam da li se pred kraj zakompliciraju, presao sam 3 ona iza zakljucanih vrata trenutno. i boze, kamera protiv borbe s adamantoise, ajmeeeeee patch that xD svejedno 90 ocjena minimalno, predobra je igra

  • Mrky1337

    20.12.2016 - 14:04

    Skroz se slazem sa recenzijom, igra je super, i odigrat cu je jos jednom kad zavrsim sa listom igara koju vec posjedujem, vidi se da si uzivao u igri kao i svaki final fantasy fan i recenziju odradio sa ljubavlju prema igri, meni je isto osobno game of the year, i upavo sad nakon 4 godine nova najdraza igra koju sam odigrao. 10/10

  • MarinCRO12

    20.12.2016 - 14:07

    postoji li šansa da Final Fantasy XV izađe za PC?

    • mile159

      @MarinCRO12, 20.12.2016 - 14:19

      Nešto se šuškalo da bi mogla doći, zajedno sa FFVII Remakeom 2018 godine

    • MarinCRO12

      @mile159, 20.12.2016 - 16:24

      mislim da bi to bilo uredu al brate dugo mi to za cekat haha 😀

    • Alkaram

      @mile159, 20.12.2016 - 18:26

      bem ti pc nekad stvarno odlicne igre izlaze za konzole koje ne budu dostupne za pc, ali radi jedne igre koliko god da je dobra ne isplati mi se kupovat bilo kakvu konzolu.
      Daj srece da se ova igra pojavi na pc-u koliko sam vidio svi je hvale kao jednu od boljih igara ove godine.

    • Eldar Tutnić

      @Alkaram, 20.12.2016 - 22:10

      Pa brate nije jedna igra. Imaš ti podosta ekskluziva za PS4. Samo Uncharted collection + 4. dio vrijedi odigrati, a da ne spominjem Until Dawn (konzolaška ekskluziva) ili evo FF XV ili…

    • mpx

      @MarinCRO12, 20.12.2016 - 20:39

      zašto se ne bi pojavila na PC-u?

      skoro pa svi glavni dijelovi su dostupni na osobnim računalima.

    • Artyom

      @MarinCRO12, 20.12.2016 - 22:26

      Bit će za PC. Svi glavni FF naslovi su ili izašli ili su u u izradi remastera za PC.

  • Eldar Tutnić

    20.12.2016 - 22:06

    Neću još čitati recenziju, samo sam ušao da vidim ocjenu 😀 Svoju ću dati, ako Bog da, kad je za koji dan završim. Mislim da mi nije puno ostalo, a za sad se potpuno slažem sa ovom ocjenom, čak bih možda malo i veću sada dao. Međutim, tek za koji dan se abd vraćam da je ocijenim, ali tek kad je još do kraja pređem.

  • Eldar Tutnić

    20.12.2016 - 22:08

    Ne napisah nešto, da ne bi pomislili da ne čitam recenzije 😀 Sve koje objavite čitam sa velikim zadovoljstvom, i iskreno draže su mi od video recenzija, jer su detaljnije i nekako ljepše (bar meni). Još je nisam pročitao jer mi je igra toliko dobra, da ne bih volio ni najmanju dozu nagovještaja spoilera nekog dijela igre.

  • funky0308

    20.12.2016 - 22:30

    Jos jedan razlog za ponovnu nabavku PS4 ili PS4 PRO, toliko se mrzim sto cu to opet napraviti i ne zelim podrzavati takav Sony ali kako ovakve stvari preskakati?! Vec vas vidim kako pricate o TLOS2, Unchartedu (DLC) i RDR2 , iduce god…igrate odlicne konzolaske ekskluzive i uzivate a ja i dalje meljem istu pricu o piratiziranju i ostalim glupostima 😉

    • mili1985

      @funky0308, 20.12.2016 - 23:05

      I ja si planiram uzeti sad 1-2 mjesec, baš zbog ovakvih stvari.
      Plejku nisam igrao još od PS2, tako da se veselim tome ko klinac :)
      Samo razmišljam da li PS4 ili Pro. Tv mi je isto dosta star a i nije mi baš preveliki budžet, ali otom potom.

    • funky0308

      @mili1985, 21.12.2016 - 12:16

      E….to je dilema. PS4 se uzme za smjesne pare sada. Na njemu radi sve i vise nego dobro…s druge strane, ukoliko planiras nabavljati PS VR ipak je bolja opcija PS4 PRO rade te dodatne snage. Kada bi PS5 izasao do kraja 2019, ja bih sada uzeo PS4 i pricekao peticu…samo, tko zna kakvu politiku vode u Sonyu i sta ce kada izaci. Ja vjerujem da cemo peticu vidjeti puno prije nego svi mislimo ali opet, tko je ocekivao medjugeneracijski PS?! Mozda dobijemo PS4 PRO Plus 😛

    • mili1985

      @funky0308, 21.12.2016 - 19:10

      Više volim “klasični” gaming, tako da mi VR nije neki prioritet. Možda u nekoj bliskoj budućnosti ako/kad postane mainstream i svi ga budu imali, onda ću ga probati :)
      Vidio sam fini bundle sa super igrama za pristojnu cijenu, tako da ću vjerojatno ići sa klasičnim PS4.
      Svejedno, hvala za info :)

    • Lazy

      @funky0308, 21.12.2016 - 10:41

      Bas si mislim kako cu popusit spiku i kupit ps4 za 2-3 igre…joooh a jos i ovi nadolazeci blagdani, taman da si uzmem poklon ccc

    • Pussybomber

      @Lazy, 23.12.2016 - 21:43

      I ja isto tako razmisljam. Samo zbog ovog cuda i Uncharted

    • RedEy3

      @funky0308, 22.12.2016 - 07:08

      Igram ju na pro i izgleda i vrti fantastično. Možda najljepša open world igra do sada.

    • RedEy3

      @funky0308, 22.12.2016 - 07:09

      Igram ju na PS Pro i izgleda fantastično.
      Možda najljepša open world igra do sada, IMO.

  • Naked Snake

    20.12.2016 - 22:55

    Trenutno igram FFXV pa nemogu još ništa reći,ali kada ga krenem igrat,zbogom svijete na minimalno 5 sati xD

  • barba_Foka

    21.12.2016 - 13:51

    Igra je vrh. Prica isto al zao mi je sto su promjenili cijelu pricu kakva je trebala biti u versus xiii no neka bude. Volio bi da su stavili borbu sa bilo kojim od masivnijih cudovista u samom main questu bar jednom i da si trebao skupit svih 13 oruzja prije nego mozes odigrat sami kraj igre buduci da ih Noctis koristi svih 13 nakraju i u cut scenama. Glavni negativac je stvarno Preee. Meni je na sam vrh ljestvice negativaca i izrazito mi je drag te mi ga je nakraju zao da budem iskren :( . Grafika je vrhunska. Smeta mi jedino taj jako jako dug loading jer fast travelas cesto buduci da koji put treba 10 min s autom od jedne lokacije do druge a i stvari oko tebe gube ostrinu na neku jako malu udaljenost al to je mozda do mog obicnog ps4 vjerujem da je na pro to drugacije. 13 chapter je stvarno naporan i jedva sam cako da ga zavrsim buduci da je tu po meni stavljen samo da bi trosio vrijeme pa da bi ispalo da igra traje duze (ono 3 tika da se vrata otvore a ima milion vrata) a i dosta je u njemu prica ubrzana i ne doradjena . Tio bi jos dodat da mi je jako zao sto je prica zavrsila za neke negativce u igri jako glupo. ne zelim davat imena da ne spojlujem al oni koji su odigrali znat ce da su ocekivali u chapteru 13 da budu dobre boss borbe sa nekim negativcima al su bile samo tako nabacane bez nekog dubljeg objasnjenja (kako je to tipicno za ff igru) totalno random i jako lagane. Za kraj da kazem kako me strasno zasmetalo to naporno odugovlacenje gameplaya tipa izlasku iz auta koji traje 10 sec ili penjanje po stepenicama koje ili ide skroz do gore ili skroz do dole ne mozes u pola stat i vratit se ako si svatio da ides krivo, a o penjanju do vrha strme litice da ne pricam to je bas naporno i traje godinama a i jos cesti prolasci kroz rupe i uske prolaze u zidu koji isto traju godinama :) moja ocjena je 92 da nema tog odugovlacenja gp i da su likovi bilo sporedni ili glavni bilo negativni ili pozitivni odradjeni do kraja ( kao u svakom ff do sada) ocjena bi bila vjerojatno 100 al cuo sam da ce dodati jos cut scena i doraditi price likova kroz dlc sto je jako dobra vijest .

    • Eldar Tutnić

      @barba_Foka, 22.12.2016 - 22:41

      Slažem se sa svim napisanim. Toliko ima tih nekih malih detalja koji su ubijali atmosferu donekle, ali čim bi zajahao Čokoboa, sve muke bi nestale 😀

  • Eldar Tutnić

    22.12.2016 - 22:38

    Recenzija je fantastična, odličan posao. Što se tiče igre, ima jako mnogo pluseva i jako malo minusa, izuzev onog nakaradnog poglavlja koje mi je jednostavno “pojelo vrijeme” jer sam se nekoliko puta izgubio. Što se tiče priče, novi sam u serijalu, ali sam pogledao film i one “crtiće”, te mi se sve uklopilo izuzev nekih dijelova koji su fakat prebrzo odrađeni i koje nisam odmah shvatio, ali sam ih razumio kada sam po prelasku igre pročitao “story plot”.

    Koliko znam novi update bi trebao riješiti problem tog poglavlja, koji je glavni razlog zašto nisam dao veću ocjenu od 90. Lično, sada mi se ne vraća da igram side quests, jer me priča toliko nekako emotivno dirnulo i zapitala da će trebati neko vrijeme da prebolim ovo sve. Jedva čekam da vidim šta će nam doći u DLC paketima :) Lijep pozdrav

  • Ante2510

    23.12.2016 - 15:29

    pozdrav,evo kupio je danas na ps storeu,30% je sad 2 dana…pa eto tko nije nek pozuri!!

  • Dilu210

    26.12.2016 - 19:40

    Ja sam ljubitelj Final Fantasy igara, ali ipak mislim da je ovo malo previse velika ocjena.

  • Hamza15

    08.01.2017 - 21:52

    Oprobao sam igricu prije nekih 7-8 dana igrajuci 7h i nije mi dosadio FFXV,recenzija i ocjena super.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!