HCL.HR

Recenzija

Football Manager 2011 [PC]

Filip Mamić

U uvodu možda malo preuveličavamo stvari – Football Manager (ili Championship Manager ako ga pamtite iz davnih dana) zapravo nikada nije stagnirao i svake je godine sve bolji. To u prvom redu možemo zahvaliti odličnom temelju koji se svake sezone samo nadograđuje, no nakon druženja s ovogodišnjom inačicom dolazimo do zaključka da te nadogradnje više nisu samo puke nadogradnje već pažljivo balansirani noviteti i tweakovi, ali ponajprije zahtjevi samih fanova ovoga serijala. O čemu to pričamo, pitate se?

Ova je godina revolucionarna za FM iz razloga što je igra po prvi puta dobila dinamičnu ligašku reputaciju. Rječnikom običnog laika, radi se o sljedećem: sigurno ste u prošlim nastavcima vodili klub iz niže lige, osvojili s njim naslov prvaka, kup i još koješta, da bi vam nakon svega toga neki igrač iz priznatije lige odbio i ponudu za posudbu jer nije zainteresiran za igranje u nižem rangu. Uz dinamičnu reputaciju situacija je znatno drugačija.

Ako ostvarujete zapažene rezultate, rast će i reputacija vašeg kluba, ali i čitave lige, što znači da ista postaje poželjna destinacija za velik broj igrača. Broj gledatelja koji posjećuju vaše utakmice konstantno će se povećavati kako budete napredovali, samim time povećat će se i ukupni prihodi od prodaje ulaznica i suvenira. Privući ćete tako i nove sponzore koji će vam davati sve izdašnije ponude.

Kada započnete novu sezonu i preuzmete svoj klub, prva zadaća biti će vam restrukturiranje tima putem transfera. A na tom polju očekuje vas važan novitet. Naime, kada nađete igrača koji je zadovoljio vaše apetite, morate mu ponuditi ugovor, što ćete napraviti ni više ni manje nego u četiri oka s njegovim agentom. Dakle, ponudu stavljate na stol, a igračev agent vam u realnom vremenu daje do znanja odgovara li ona njegovom klijentu ili ne. Ako nije zadovoljan možete mu odmah ponuditi ugovor s većim premijama, no ograničenje postoji, pa kod pregovaranja ipak treba biti oprezan i odmjeren jer igrač može izgubiti strpljenje nakon natezanja s ugovorom, te prekinuti pregovore. Za posebnu pohvalu je i činjenica da su agenti većim dijelom različiti – neki su popustljivi, a neki prilično osjetljivi.


Kao što znate, važan dio trenerskog posla je konstantan razgovor s igračima: ohrabrivanje, smirivanje, sugestije kako poboljšati igru. U ovogodišnjem manageru to odlazi na novu razinu jer za svakog igrača možete izabrati Private Chat i razgovarati s njim, ovoga puta u realnom vremenu. Isti tretman dobila je interakcija s upravom kluba, pa sada tako možete zahtijevati veći broj stručnog osoblja (trenera, skauta ili psihoterapeuta), uz dodatak standardnih zahtjeva za izgradnju novog stadiona, omladinskog pogona, traženje novog ugovora i slično. Sve to na prvi pogled nije ništa novo, ali se odvija u stvarnom vremenu što znači da više nije potrebno čekati idući dan za odgovor uprave ili igrača.

Što se tiče interakcije s uvijek znatiželjnim i krvožednim novinarima, press konferencije su učestalije, a pitanja osvježena u odnosu na prošle godine. Međutim, nakon jedne sezone postaju jednolična, pa ćete sve češće slati asistenta da govori umjesto vas.

Značajnijih skokova na polju prezentacije ove godine nema, no slobodno možemo reći da je ovo sučelje, s tek manjim promjenama unutar pozicioniranja, najugodnije i najfunkcionalnije unazad nekoliko godina. Može vam se učiniti da smo to rekli i za prošlu igru, no Sports Interactive nas je iznova iznenadio. Inbox je po tko zna koji put redizajniran, izbornici su pregledni pa sve ono što treba vidjeti lako se uočava zbog dobrog kontrasta boja.


Prijenos utakmica u 3D prikazu još uvijek je samo kozmetički dodatak, a njemu kao takvom Sports Interactive nije dao dovoljno pozornosti. Ipak, sitne preinake su napravljene pa su igrači obogaćeni novim animacijama, a poradilo se i na osvjetljenju tijekom noćnih mečeva uvođenjem reflektora. Nažalost, to još uvijek nije dovoljno. Ne očekujemo nekakvu naprednu grafiku kod prikaza meča, ali jasno nam je da ista može i mora biti bolja.

Dobro posložena taktika ključna je u ostvarivanju dobrih rezultata. Opcija Match Preparation ponudit će vam da spremite svoje taktike koje su se pokazale najuspješnijima i jednim klikom prije meča možete birati koju ćete upotrijebiti. U istom izborniku možete vidjeti prošle susrete između vas i protivnika, sljedeće mečeve i što je skaut saznao o protivniku. Sve u svemu korisna stvar koja će vam skratiti muke gledanja u tablicu ili namještanja odgovarajuće taktike. Što se tiče same utakmice i njezinog izvođenja tu nema važnijih promjena u odnosu na prethodna izdanja, no isto tako ništa nije izostavljeno, a dobro znamo da je i prošlogodišnji FM obilovao raznim mogućnostima.


Sukladno rečenom, možemo zaključiti da je Football Manager 2011 zadržao dubinu i kompleksnost kakvu znamo, a obogatio ju korisnim dodacima zbog kojih ćemo u nadolazećim sezonama uživati još više. Uz dinamičnu reputaciju trud koji uložimo sada će se cijeniti na pravi način i donositi konkretne rezultate, što igri daje sasvim novu dimenziju. Osjetit ćete ju kroz emocije koje dobivate svakom pobjedom i novim porazom, prolaskom u skupinu priznatog natjecanja ili prezimljavanjem u Europi nakon 40 godina. A kad dođete do toga, shvatit ćete da je ovo najkompletniji i najsadržajniji FM do sada.

Koliko je sezona iza vas? Je li vaša žnj liga postala svjetski poznata? Jeste uopće nabavili već novi Football Manager? Sva svoja menadžerska iskustva podijelite s nama putem komentara.

Football Manager 2011, stigao je u naš recenzentski laboratorij, a nakon par virtualnih sezona donosimo detaljnu recenziju najbolje FM igre do sada.

91 Naša ocjena
  • dinamična reputacija
  • agenti
  • manje čekanja
  • sučelje i dalje izvrsno
  • jednolična pitanja novinara
  • 3D grafika može biti bolja

Komentari (13)

  • petebrks

    08.11.2010 - 19:19

    joj stavio stavio sam 10 umjesto 100 sorry

  • petebrks

    08.11.2010 - 19:19

    krivo stisnuo

  • Ementaler

    08.11.2010 - 19:23

    Np, peterk, popravit ćemo 😉

  • jinx666

    08.11.2010 - 21:25

    Igru igram i mogu reci da je stvarno naljbolji manager do sad…konacno je uveden novi sustav davanja ugovora igracima,a manageri od igraca su dali jednu novu dinamiku igri…novi sustav chatanja sa igracima nije mi sjeo,npr ja pohvalim jednog svog igraca zbog nekoliko dobro odigranih utakmica,a on mi odgovara u stilu”nisam to nicime zavrijedio” ili “necu vise razgovarati da nekazem nesto sto bi bilo lose za nas odnos” ali dobro chatam samo sa igracima kada mi se na nesto zale,skauti su na razini zadatka i pronaci ce vam jako puno igraca,mogucnosti koje pruzaju taktike stvarno su porasle s obzirom na prijasnje managere tako da je to jos jedna pozitivna strana igre,grafika na razini,prikaz stadiona i publike dobar ali bi mogao biti puno bolji,e neznam dali ste spomenuli ali ima nekih bugova ali oni se daju rijesiti instaliranjem patcha, takodjer su uvedene nove mogucnosti kod pregovaranja sa svojim odborom,ali najvece poboljsanje je reputacija klubova kao sto ste i sami naveli mada bi po meni moglo biti za mrvicu bolje napravljeno,ali kao i svakome manageru do sad glavni adut je duzina same igre koja traje i traje,a mozete je igrati do izlaska sljedeceg managera.

    MOJA OCJENA-99
    Manager je ispunio sva moja a vjerujem i vasa ocekivanja.

    Ode opet skola u picku materinu kao i svake godine kad izadje manager.:D

  • ScaR

    08.11.2010 - 22:44

    moja ocjena 85.. samo zbog grafike…

    mada su se mogli ugledati i na fifu,i ubaciti personal life…ali ni ovako nije lose.

  • ScaR

    08.11.2010 - 22:45

    btw,hoce li biti fifa manager 11 recenzija ?

  • UltimateXioni

    09.11.2010 - 15:45

    Jedno pitanjce: Kada ce reca Fallout: New Vegas-a ???

  • Ementaler

    09.11.2010 - 19:04

    Pa di si baš ovdje našao to pitat 🙂 Imamo primjerice temu na forumu u kojoj si to mogao pitati. Ali ajde – recenzija malo kasni jer malo duže raidmo odgovarajuću video recenziju. Tekst je odavno napisan, ali video produkcija maaloo kasni :). Bude ovih dana 😉

  • UltimateXioni

    09.11.2010 - 21:54

    Sorry, ali eto sta cu moram negdje pitati 😀

  • FakeName

    15.11.2010 - 08:23

    Imam jedno pitanje jel mi neko može reć neku straciu di ima za skinit FM 11?Mlim vas treba mi umrt ću bez FM-a HVALA unapred.

  • Ementaler

    21.11.2010 - 14:57

    A da ga jednostavno… kupiš? 🙂

  • skituljko

    26.11.2010 - 19:04

    Ko jos kupuje igrice ?!
    Verovatno samo oni debili iz USA , mnogo je lakse i bezbolnije skinuti negde besplatno za 2 3 minuta posla.

  • ZORG

    27.11.2010 - 21:12

    FM 11 je ispunio sva očekivanja bez daljnjeg, ja ga šutam sa dvaprijatelja online, malo je bilo komplikacija da se sve to pokrene i na kraju kad smo krenuli i sve …. crash dumps… a original je igra u svih nas? Jel imate ideju kako to riješiti!
    nije fer platiti 300 kuna za igru u kojoj se to dešava!!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?