HCL.HR

Recenzija

Game of Thrones – 7. sezona

INCEST SIMULATOR 2017

Zoran Žalac

Postoji razlog zašto je Game of Thrones najpopularnija / najgledanija TV serija današnjice. I začudo, nije zbog sisa. Game of Thrones je popularan zahvaljujući svojoj bogatoj, maštovitoj priči i osebujnim likovima, dobrim i zločestim. Naravno, svaki je materijal popularne kulture kvalitetan onoliko koliko je zanimljivo prezentiran. U tom je pogledu jasno zašto je GoT spektakl, kako velikih bitaka, tako i spletkarenja izvan njih.

To je ujedno i razlog zašto je GoT serija popularnija od svog literarnog predloška, „A Song of Ice and Fire“. Uz svo dužno poštovanje prema autoru, Martinove knjige nisu najzanimljivije napisani komadi teksta koje u životu možete pročitati. Da je radnja serije, primjerice, prezentirana prema strukturi književnog predloška, GoT bi bio prilično dosadan čak i sa istom pričom. Za one koji nisu upoznati, svako poglavlje Martinovih knjiga ispričano je kroz perspektivu jednog lika, što je model koji u seriji ne može funkcionirati na isti način. Samim time, serija nije doslovna obrada knjiga od riječi do riječi, već je slobodna adaptacije priče, često pojednostavljena za onoga tko misli da se knjige čitaju jedino u školi, za lektiru.

game-of-thrones-7-sezona (2)

Čemu ovakav nepotrebno dug uvod? Pa, kroz dosadašnjih šest sezona GoT je najvećim dijelom upotpunjavao izvorni materijal. U seriji bi se, npr., izvukli najzanimljiviji dijalozi iz knjiga te bi se dodatno osnažili uz odličnu glumu, glazbu i sve ono što suhi tekst, odnosno knjiga, ne može prenijeti, neovisno o kvaliteti napisanoga. Međutim, kada je serija počela stvarati sadržaj koji još nije napisan perom Georgea R.R. Martina, dosadašnja kvaliteta scenarija i načina na koji je isti prezentiran primjetno je počela opadati. Toliko da to ni audiovizualni elementi serije više ne mogu prikriti.

Nažalost, mišljenja sam da je tijekom sedme sezone GoT-a postalo jasno da scenaristi serije nisu maštoviti u konstruiranju priče, ili se barem ne usude biti jezgroviti kao sam autor serijala. Jednostavno rečeno, kvaliteta dijaloga u seriji značajno je opala. Moglo bi se reći da je to zato što svi likovi imaju prijetnju pred sobom i žure se povući neke akcije pa više nema vremena za sjesti i ćaskati. Možda, ali ipak nisam uvjeren da je problem dijaloga taj što generalno postaju sve kraći, uz nekoliko iznimaka.

game-of-thrones-7-sezona (4)

Dokaz za to je sljedeći. U šestoj epizodi ove sezone okuplja se grupa likova koji idu na ekspediciju „iza zida“. Poslušate li što su tvorci serije rekli o tome komentirajući epizodu, čut ćete da su neko vrijeme mozgali tko bi sve trebao biti u toj postavi. Dakle, morali su prvo posložiti likove koji bi bili značajni za prezentaciju priče, a onda su dijaloge među njima pisali prema metodi – idemo im dati nešto da pričaju i napisati prvu stvar o kojoj bi mogli pričati, a da gledatelj to razumije i da mu nije dosadno. To je drugačije od metode kojom Martin dizajnira razgovore u svojim knjigama i razlog zašto su dijalozi ondje promišljeniji, dublji, značajniji i upečatljiviji od onoga što nam je dostavila sedma sezona serije.

Da se razumijemo, za pojmove televizijske produkcije, GoT i njegovi dijalozi još su uvijek pri samom vrhu onoga što možete vidjeti i čuti. Nije kao da vam serija vrijeđa inteligenciju. Dapače, bilo je tu čak i izvrsnih dijaloga, od kojih je jedan imala Olenna Tyrell u trećoj epizodi. Međutim, elokventni likovi poput Varysa i Tyriona sada su spali na prilično banalne razgovore, a smetalo me i učestalo ponavljanje nekih izjava, gotovo kao da me tvorci serije tretiraju kao nagluhu osobu. Daenerys je barem pet puta u zadnjih nekoliko epizoda ponovila da ne može imati djecu. Kad je u finalnoj epizodi došlo vrijeme da to kaže, znao sam što će reći prije nego je i zinula. Ne sjećam se da je GoT ranije imao potrebu toliko naglašavati i razvlačiti neke stvari, doslovno ih unositi gledatelju u lice, makar i kao očitu varku.

game-of-thrones-7-sezona (7)

Sukob između Aryje i Sanse u Winterfellu je tako ispao idealan primjer povlačenja gledatelja za nos, iako realno nije bilo nikakvog razloga za to osim da se tim likovima napiše nekakva priča kako ne bismo zaboravili na njih. Čitava „kazališna predstava“ u Winterfellu mogla se odviti u samo jednoj epizodi, ali onda ne bi bilo napetosti koja je razvučena kroz tri. Svjestan sam da to serija mora raditi, ali bez temeljitog i detaljnog predloška, u takvoj prezentaciji priče ostaje sve više potencijalnih rupa.

Nikad ranije po internetu nije bilo toliko rasprava o bezveznim stvarima u GoT-u, a tome je prostora dao upravo takav površan način prezentiranja priče u seriji. Kako to da gavrani sad prenose vijesti tako brzo?! Ma, gdje je to je vojska mrtvih našla velike lance!? Sve su to glupa pitanja na koje serija uopće ne bi trebala trošiti vrijeme odgovarajući. Jer, ako u priči imamo zmajeve, hodajuće kosture i lika koji može putovati kroz vrijeme, pa mogu se valjda smisliti i neka kvazi-objašnjenja odakle lanci i ultra-brzi gavrani.

game-of-thrones-7-sezona (5)

Eto, tko zna – možda su VJETROVI ZIME ubrzali gavranov let prema Dragonstoneu. Možda je neki div sjeverno od zida imao želju heklati, a nije bilo konca pa je radio velike lance! Na kraju krajeva, takvo što gledatelja uopće ne bi trebalo okupirati, ali je jasan znak da je nešto krenulo krivom putanjom u ovoj sezoni. Jer da su dijalozi zanimljiviji, a radnja punija, vjerojatno nitko ne bi stigao razmišljati o takvim glupostima.

Što se tiče načina na koji je sve snimljeno, tu nemam nijedne zamjerke već bih istaknuo ono očito – da Game of Thrones produkcijom nadmašuje dobar dio današnjih filmova. Završetak četvrte epizode tako nam je ponudio scene koje su u smislu dizajna i montaže kolekcija svega onoga što prikaz epske bitke čini vrhunskim. Odabir prizora i rakursa ovdje je savršen i definitivno postavlja presedan za produkciju jedne TV serije.

Ako ništa, spomenuta bitka i još nekoliko njih koje su se odvile tijekom ove sezone daju nam naslutiti podjednako epsku završnicu serije, unatoč nedavnim oscilacijama u prezentaciji priče. S obzirom na to da je sedma sezona uglavnom riješila sve važne drame, a većina se likova ponovno susrela ili upoznala prvi put, sada smo usmjereni na tzv. endgame iliti samu završnicu. Možda baš ta fokusiranost na svega nekoliko lokacija učvrsti radnju i vrati Game of Thrones na staze stare slave.

Zbrzana sezona pomalo oscilirajuće kvalitete bila je bogata događanjima, iako je ostavila dosta prostora za pitanja bi li se sve odvilo tako da je scenarij pisao sam George R.R. Martin.

80 Naša ocjena

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (55)

  • BeLLicus

    28.08.2017 - 12:14

    Brz si Zorane, sigurno si se kao i ja digao rano i pogledao epizodu, kad si već i recenziju stigao napisati. Neću ništa ovdje spojlat ni raspravljati, slažem se sa ocjenom, iako bih izdvojio 4,6 pa i finale sezone odličnim, ostatak je dobar ali… 80 realnost.

  • Lundvalnaden

    28.08.2017 - 12:24

    smeceeee od serije.
    ponosno izjavljujem da nisam uspio pogledati ni prvu ep kolka je debilana.
    jedina gora stvar od gota su fanovi gota.

    • Robert_zg

      @Lundvalnaden, 28.08.2017 - 12:29

      hvala na lijepim riječima.

    • iGameR

      @Lundvalnaden, 28.08.2017 - 12:30

      Vidis, ja sam se jedva natjerao da je pogledam….
      I kad sam se konacno odlucio da joj pruzim sansu, bila je u toku 6 sezona!
      Pocnem s prvom i 2 tjedna kasnije zavrsim sa svih 6 sezona, jednostavno nisam mogao odustati od serije.
      Meni je licno serija brutalno doba.
      7mu sezonu sam poceo gledat tek sad u Subotu, 3 epizode, juce 2 i veceras 2 :)
      Lakse mi je tako…

    • damirbritwa

      @iGameR, 28.08.2017 - 14:33

      tako sam i ja jedva se natjeram gledat izgleda debilno onda za 2 tjedna odgledam 6 sezona 😀

    • TeroXCro

      @Lundvalnaden, 28.08.2017 - 13:06

      Jesi ti na nekim drogama?

    • KingNothing

      @Lundvalnaden, 28.08.2017 - 13:21

      Uvijek se nade neko ko se mora “pohvalit” kako ne gleda GoT, nema Facebook ili tako nesto slicno. Idu mi na k**ac ti ljudi, niste bolji od ostalih zato sto ne volite iste stvari

    • AceRimmer

      @Lundvalnaden, 28.08.2017 - 15:10

      Necu nista govoriti o kvaliteti serije jer ju, osim par scena, nisam prakticki ni gledao. Ali na temelju tih par scena ucinilo mi se kao da samo tezi nekakvoj teatralnosti, soku i kontroverzi, bili oni u sluzbi radnje ili ne. Osobno puno vise cijenim serije/filmove s obicnim likovima i dogadjajima i njihovom emocionalnom pozadinom s kojom se mogu poistovjetiti ili bar razumjeti (pod uvjetom da nema patetike).
      GoT mi djeluje kao jednostavan recept za mase: seks-nasilje-kul efekti… s iole suvislom pricom to postaje instant hit…

    • tryon

      @AceRimmer, 29.08.2017 - 14:50

      Tako ti djeluje ali nije tako.

    • AtomicHood

      @Lundvalnaden, 28.08.2017 - 16:38

      Kolko ja vidim tebi je sve smeće. Kaj si smetlar?

    • movie

      @Lundvalnaden, 28.08.2017 - 17:06

      Sve je stvar ukusa ali reći da je smeće jedna od najgledaniji serija u povijesti je u najmanju ruku neozbiljno i dovoljno govori o karakteru kritičara. Ima dosta odličnih serija koje meni nisu legle i niti za jednu nisam rekao da je smeće..

    • BoBD

      @Lundvalnaden, 28.08.2017 - 17:12

      kako znas da je smece ako nisi pogledao niti jednu citavu epizodu?

    • Negan

      @Lundvalnaden, 28.08.2017 - 21:09

      Stavi si metak u glavu covjece.

    • matyX6

      @Lundvalnaden, 29.08.2017 - 13:14

      Ponosno izjavljuješ da nisi pogledao ni jednu epizodu serije, a govoriš da je loša ili “debilana”. Procjeni sam tko ovdje izgleda debilan.

    • vet

      @Lundvalnaden, 29.08.2017 - 23:31

      Ima dobrih scena, ali ne drži pozornost čitavo vrijeme. GoT serijal djeluje kao one povijesne serije tipa Medici ili Stupovi zemlje, samo sa zmajevima i ekscesom sisa.

    • Bogy

      @Lundvalnaden, 30.08.2017 - 01:24

      Uvijek se mora naći neki debil koji će pljuvat seriju a da je ni ne pogleda i sve što je povezano sa time. Ukusi su različiti nemoraš odma seriju pljuvat i njene fanove.

  • Robert_zg

    28.08.2017 - 12:28

    kako je divan osjećaj kada pogledaš sve epizode i nastaviš dalje na portale bez straha od nekog spojlanja :D….kaj se tiče sezone, odlična. 4,6,7 epizoda pogotovo. Cijeli sam se naježil na zadnjih 20 minuta ove zadnje :)) Po meni 90

  • Gem_mhz

    28.08.2017 - 12:28

    e sad tek mogu sve poskidati i u miru pogledati :)

  • Toma_HR

    28.08.2017 - 12:58

    Nisam gledao sedmu sezonu, ali bravo Zorane na stilu i izričaju recenzije – vrhunski. Lijepo je vidjeti da još ima ljudi koju mogu spojiti više od dvije smislene rečenice.

  • TeroXCro

    28.08.2017 - 13:07

    Mogu sad sretan krepat.

  • VelvetOverlap

    28.08.2017 - 13:45

    jeli samo meni ovo najgora sezona?

    • Bogy

      @VelvetOverlap, 30.08.2017 - 01:30

      I po meni je ovo najgora sezona iako je serija još kvalitetna i dobro režirana.

  • Stryderist

    28.08.2017 - 14:00

    Nije bila loša sezona, ali definitivno fali ono nešto što je krasilo one prethodne. Nema više toliko političkih spletkarenja, velikog broja likova, 6-7 lokacija po epizodi kao nekad, što je i logično, ali svejedno mi nedostaju te stvari. Zvučat će čudno ali sad mi nekako djeluje manje nego prije, unatoč svim tim bitkama koje su bile u sezoni. Nema više odličnog negativca kao prije, Cersei je ok, ali nije Ramsay ili Tywin ili Joffrey. Night King mi je predosadan i neadekvatan nositi naziv main villaina. I nema više “svaki lik može umrijeti u bilo kojem trenutku” sheme. To mi fali. Svi glavešine su zaštićeni, i ni u jednom trenutku se nisam zabrinuo da bi Jon ili Dany ili Tyrion mogli umrijeti. Mislim da je 80 realna ocjena.

  • Stryderist

    28.08.2017 - 14:03

    SPOILER!!!

    Nemojte čitati moj prethodni komentar ako niste pogledali do kraja. Nesvjesno sam stavio par spoilera.

  • atom

    28.08.2017 - 14:25

    Kvaliteta serije je poprilično pala od pete sezone. Prve četiri sezone bile su jako realističan politički simulator. Sad je ostao samo fantasy element pa su malo izgubili na težini ali u drugu ruku počeo sam gledat samo zbog wwalkera pa sam sad zadovoljan 😛

  • vidovitiPEPO

    28.08.2017 - 14:29

    Zorane knjige se zovu A song of ice and fire , a ne game…
    i teže su za citati od Harry Pottera sigurno ali vrijedne svake minute vremena.
    Recenzija vrhunska i kvalitetna. :)

    • Zoran Žalac

      @vidovitiPEPO, 28.08.2017 - 14:37

      Istina, ispravljeno.

  • lukakeanu

    28.08.2017 - 17:40

    od mene 95 za ovu sezonu….kuztim da su smanjili broj epizoda jer tako imaju vise para za velike epske scene….iako ja bi jos da se drze formata od 10 epizoda….sve u svemu odlicno…sad se samo ceka sljedeca godina kad dode 6.knjiga

  • delight353

    28.08.2017 - 17:53

    Vidim dosta komentara / kritika na racun slabijih dijaloga, manje lokacija, losijih negativaca, etc… No ja mislim da je serija upravo sada dosla do onoga o cemu je, zapravo, cijelo vrijeme rijec – prava opasnost koja se nalazi iza zida, a koja prijeti cijelom Westerosu i tako cini sve politicke spletke, prepiranja i samo Zeljezno prijestolje mizernim.

  • Negan

    28.08.2017 - 21:10

    Realno, puno bolja sezona od zadnje dvije, izuzev par epizoda iz tih navedenih. :)

  • Someone

    28.08.2017 - 21:43

    Ako se mozak ostavi po strani, ova sezona je bila vrhunska. Gotovo niti u jednom trenu nije bilo praznog hoda, dosta stvari je konačno razjašnjeno, a produkcijski je bolje izvedena od većine filmova. Ako se mozak ostavi po strani, jel… inače se vidi koliko je scenarij kad se nema nit vodilje u obliku knjiga tanak pa tako dobijemo bućkuriš upitnih odluka i scena koje su tu jer zombi zmaj zato. Moglo je to i bolje, ali ako se sjetimo i neki prijašnjih sezona, i gore…

    • croBilly394

      @Someone, 28.08.2017 - 22:16

      Upravo to, zabavna sezona i idealna za ubiti vrijeme, ali nista vise od toga. Priča odavno nema dubinu, a odluke pojedinih likova nemaju nikakvog smisla.. Sve je to nula bez Martinovog raspleta.

    • BONZO

      @croBilly394, 29.08.2017 - 17:05

      Imaš zanimljivu sliku profila, suvislo za reći jako dobar ukus u glazbu.

    • croBilly394

      @BONZO, 29.08.2017 - 20:28

      Hvala ti, također dobar ukus za filmove, sudeći po slici profila :)

    • BONZO

      @croBilly394, 29.08.2017 - 21:21

      Eto, našla se dva koja bi mogla u nedogled kakvi su genijalci jedni i drugi u svojoj domeni.
      Doduše, lik sa slike predstavlja film koji je s godinama čak i postao mainstream, ali sudeći po tvom komentaru o seriji vidim da ima tu i pomnijeg opažanja, tako da sve u svemu mislim da ako se nekim čudom ikada susretnemo imali bi i čemu porazgovarati 😀 (no homo)

    • croBilly394

      @BONZO, 30.08.2017 - 17:21

      Problem je u tome što ako se ikad nekim čudom susretnemo, vjerojatno nećemo ni biti svjesni da smo se susreli. Tako da ako ikad budeš prolazio kroz Osijek, javi u inbox, pa ćemo nekako dogovoriti meeting dvaju genijalaca u svojim domenama 😀 (no homo)

    • BONZO

      @croBilly394, 30.08.2017 - 17:42

      Može, a ti ako ikada budeš prolazija kroz Zadar. Zamisli samo da je jedan od nas toliko lud, pa da se zapravo i tako nešto dogodi. Pitanje je – da li bi to bio toliki cringe ili baš suprotno?

    • croBilly394

      @BONZO, 02.09.2017 - 16:47

      Nema ništa cringe u ostvarivanju susreta dvaju velikih umova koji slično razmišljaju, ma koliko taj susret bio nekonvencionalan, tako da računaj da ću možda i biti dovoljno lud da se javim 😀

  • maxim.x

    28.08.2017 - 22:16

    Imam jedino problema malo sa pacingom 5. i 6. epizode, ali sve u svemu odlicna sezona. Meni i najbolja do sada.

  • Iris94

    29.08.2017 - 02:18

    Meni je odlično. Trebalo je seriji da malo obrza i počne privoditi stvari kraju. Već se sve otegnulo i ovo je super ispalo. Ogroman budžet na sedam epizoda. Uživao u svakoj :)

  • titan1

    29.08.2017 - 10:14

    Zorane,mislim da si na startu sezone napiso da ce walkeri uzeti zmaja i pogodio si 😀

  • blacklist0907

    29.08.2017 - 10:58

    Hcl je najboljoj seriji u zadnjih 10 godina ako ne i vise dao prosječnu ocijenu jer se fakat vole pravit prepametni kad je rijec o vrhunskim dijelima…al isto tako su dali najboljoj igri u zadnjih 10 godina 8.5(witcher 3)

    • Someone

      @blacklist0907, 29.08.2017 - 11:33

      Najbolja serija u zadnjih 10 dana, how yes no… prije najhajpanija… kad kažeš najbolja pretpostavljam da misliš na kvalitetu. Baš me zanima, po čemu je to najkvalitetnija serija u zadnjih 10 godina? BTW, ne prihvaćam odgovor da pogledam ocjenu na IMDB-u

    • blacklist0907

      @Someone, 29.08.2017 - 12:31

      Kakav imdb…ne treba ti to da shvatis da je ovo najpopularnija serija pa usudim se rec ikada…i ja sad ne prihvacam gluposti da je to zbog hypa jer ak neko hypa to je sama serija a ne lazni traileri i pusta obećanja

    • Someone

      @blacklist0907, 29.08.2017 - 13:30

      Care, jedno je najbolja, drugo je najpopularnija…odluči se što je… da je najpopularnija, tu bih se i mogao složiti, to sam i mislio pod najhajpanija… ali zato što je najpopularnija ne znači da zaslužuje najveću ocjenu

    • blacklist0907

      @Someone, 29.08.2017 - 13:53

      Casting je brutalan a gluma pogotovo…ima puno emocija i zanimljivih poveznica i jos k tome mogu dodat odlicne scene borbi i dosta odlicnih negativaca tak da si malo razmisli zašto ima visoke ocijene gdje gos pogledas osim na hcl-u naravno

    • Bogy

      @Someone, 30.08.2017 - 01:38

      Meni osobo je ova Game of thrones uz house of card najdraže serije. Ali ima puno još dobrih serija poput Narcos, Združena brača, westworld,the walking dead, rome, Obitelj soprano itd… Teško je reći koja je najkvalitetnija.

    • Zoran Žalac

      @blacklist0907, 30.08.2017 - 00:07

      Ako ti je 8/10 prosjek, bojim se da ti je skala vrijednosti malo poremećena.

    • blacklist0907

      @Zoran Žalac, 30.08.2017 - 00:43

      Ne ko vaša…serija je epic i reci mi jednu bolju od nje

    • Zoran Žalac

      @blacklist0907, 30.08.2017 - 08:05

      Dobro… Jel shvaćaš ti jednu stvar… Da ovo nije recenzija čitave serije nego 7. sezone.?

    • blacklist0907

      @Zoran Žalac, 30.08.2017 - 11:50

      Shvaćam…bas zato i govorim da je 8 mala ocijena….al na kraju krajeva sve je to individualno misljenje tak da se nema smisla raspravljat o ocijenama!!

  • MaliMicek

    29.08.2017 - 12:41

    Jel moguče, da li je ono moguče da je Baelish konačno naj….? Ja još uvijek to ne mogu vjerovati, više od zmajeva. Odlična sezona, ali me jako jako zbediralo to što ima samo 7 epizoda. Gadno sam vjerovao da nas čekaju još tri epizode :(

  • Zvonimir Komar

    29.08.2017 - 12:51

    Jedna možda malo razočaravajuća stvar sada sa sedmom sezonom mi je to koliko uredno se sve posložilo. Neke stvari mi djeluju gotovo kao “fan service”. Ništa više od one “sive zone” kad su likovi u pitanju. Nadam se da neće sve skupa završiti u gomili klišeja. To bi bilo pogotovo ironično s obzirom na to na što se ova serija fura(la).

    Ali izuzev toga, svakako super posložena, zabavna moderna komercijalna serija.

  • DiVojic

    29.08.2017 - 14:07

    Pogledah jučer zadnju epizodu. Sveukupan dojam 7.sezone mi je onako, solidna trojka. Jedino što vrijedi izdvojiti je šesta epizoda, po mom mišljenju. Previše patetike u zadnje vrijeme, premalo sisa :D…Šalu na stranu, očekivao sam više akcije i kvalitetnijih dijaloga.

  • goldfinger

    29.08.2017 - 20:33

    Bez obzira na oscilacije u kvaliteti dijaloga,i sl.-ovo je i dalje uvjerljivo najbolja serija koja se trenutno može pogledati…To je 1/1.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!