HCL.HR

Recenzija

Grand Theft Auto 5

LIVING IN AMERICA...

Duje Kozomara

Pojam hype koristi se za intenzivno, ponekad i pretjerano reklamiranje te promociju nekog proizvoda, kreiranje interesa i podizanje uzbuđenja publike kićastim pa i dramatičnim metodama. Nema sumnje da je hype dobro odrađen kada o proizvodu pišu svi mediji pa čak i oni koji inače ne pokazuju nikakav interes za to područje, a kvartovski mesar Jozo prilikom rezanja teleće butine priupita vas koji je vrag s tom nekom igrom gdje gaziš prostitutke i pucaš po policijskim helikopterima.

Znate da ste dobro odradili taj vražji hype kada vam jedna video igra u samo tri dana prodaje donese zaradu od milijardu dolara, a mladića iz Splita kojem je pripala divna privilegija da dobije svoju kopiju za recenziranje poznanici zbog toga u prolazu gledaju mrko ispod obrva i ljubomorno mu, mrmljajući sebi u bradu, psuju rodbinu, iako su do tada zaigrali možda dvije igre u životu.

Grand Theft Auto, dragi naši, uistinu je kvalitetno nahajpan naslov, a upravo takvim proizvodima treba pristupiti oprezno, jer se zbog visokih očekivanja postavljenim radi vrsno odrađenog marketinga, nerijetko znamo prilično razočarati kada se pusta idilična obećanja jako brzo rasplinu jednom kada igru osjetite u akciji. Na samom početku dugačke recenzije koju čitate, odmah ćemo vam hrabro, nakon dva tjedna igranja te s brojem sati provedenim u igri kojeg se zapravo mrvicu sramimo podijeliti, otkriti svoje potpuno objektivno mišljenje – Grand Theft Auto 5 gotovo sve je te krasne epitete, pohvale i uzdizanja u nebesa apsolutno zaslužio.

Mogao bih vam jednostavno reći da pročitate našu opsežnu najavu igre te si predočite kako je svaki detalj koji je Rockstar obećao uistinu i ispunjen te u samoj akciji izgleda još nevjerojatnije nego što ste to vjerojatno zamišljali. Kao što nedvojbeno znate, „petica“ donosi najveći otvoreni svijet ikada u ovom slavnom serijalu, no Los Santos i njegovo okružje nisu toliko impresivni samo zbog puke goleme površine, koliko zbog nevjerojatne količine sadržaja na svakom metru – kako na kopnu, tako i u moru, pa čak i u zraku.

Rockstarovi vrsni pisci kreirali su genijalnu satiru današnje Amerike. Na svakom koraku očito je namjerno ismijavanje današnjih iskrivljenih vrijednosti, gladi za bogatstvom, popularne kulture, egocentričnih individua te modernog „fast food života“. Reklame na televiziji, radiju te billboardima uz cestu, kao i neke misije, dotiču se fasciniranosti poznatim osobama, opsjednutosti seksom i pornografijom, reality showovima, internetom, a nisu ostali dužni ni samim video igrama. Tu je, između ostalog, i prilično nesuptilno ruganje Facebooku – u igri postoji društvena mreža naziva Life Invader, čiji je slogan „Gdje vaše osobne informacije postaju marketinški profil (koji možemo prodati).“

Osim toga, igrina priča i svijet doslovno su prepuni referenci na popularnu kulturu, a na različite načine developeri su pokazali svoju naklonost prema brojnim kultnim filmovima te serijama. Primjerice, vjerojatno ste već čuli kako niz glavnih misija neodoljivo podsjeća na filmski klasik Heat, jedan od random eventova u igri rekreacija je scene iz filma No Country for Old Man, jedan od automobila koje možete kupiti korišten je u James Bondu, a tu je i čitav niz referenci vezanih uz popularne serije poput Breaking Bada, The Wirea te Sopranosa. Riječ je o finim detaljima koje uvesele fanove, a rijetko tko zna ih ubaciti u svoje igre kvalitetno kao Rockstar.


Ta pretjerana projekcija Amerike puna je kriminala i nasilja, a svaki lik kojeg ćete upoznati, što uključuje i neke obične prolaznike, nije normalna osoba s ispravnim sustavom moralnih vrijednosti već su odreda: sociopati, kriminalci, narcisi, luđaci i tako dalje. Ništa drugačiji slučaj nije ni s našim slavnim triom – depresivnim kriminalcem u penziji, Michaelom, mladim gangsta protagonistom koji se želi uzdići u kriminalnom svijetu, Franklinom te psihotičnim manijakom i Michaelovim bivšim kolegom, Trevorom. Sva tri lika prilično su kvalitetno okarakterizirana i s vremenom ćete uvidjeti da nije riječ o monotonim stereotipima kakvima se možda čine na početku.

Različitost glavnog trojca odlično je prikazana i kroz okružja gdje svaki od njih živi te krug ljudi s kojima se druže. Michael pije viski i gleda stare filmske klasike u vili s bazenom na elitnom Vinewoodu, ima prilično disfunkcionalnu obitelj (žena sa silikonskim prsnim košem mrvicu je promiskuitetna, kćer je na nekom Ava Karabatić sranju, dok sin sve vrijeme provodi psujući majku suparnicima u online mečevima) i posjećuje psihijatra. S druge strane, Franklin živi u omanjoj kući s napornom tetom u tipičnom crnačkom kvartu nedaleko od Groove Streeta, a „henga“ s propalitetima koji se očajnički trude biti gangsteri te ga uporno ubacuju u nevolje. Ludi Trevor živi u prikolici u ruralnom području punom američkih rednecka, kuha metamfetamin i usputno gazi lubanje frajerima koji ga samo krivo pogledaju.

Svaki lik ima vlastiti bankovni račun, oružja, nekretnine i prijatelje.

Gotovo u svakom trenutku (osim nekih skriptiranih dijelova u određenim misijama) možete odabrati lika kojeg želite kontrolirati, a svaki od njih ima vlastiti bankovni račun, oružja, nekretnine i prijatelje, u prijevodu – svaki ima sadržaj za sebe, što omogućuje i jedinstvene misije za svakog lika. Tako će Michaelove sporedne misije najčešće biti vezane uz rješavanje obiteljskih problema, Franklin će se baviti kvartovskim nesuglasicama i manjim kriminalnim poslićima te nerijetko služiti kao vozač, dok će Trevor… biti Trevor. Jedna od glavnih čari tog frajera bez dvojbe je njegova nepredvidljivost. Prebacivanjem na određenog lika odvit će se kratka animacija kojom frajer završava radnju koja je bila u tijeku prije nego ste preuzeli kontrolu nad njim, što nerijetko dovodi do interesantnih situacija zbog kojih je dojam kako svaki lik vodi svoj život za vrijeme dok ga ne kontrolirate prilično uvjerljiv.


Jedan od najvažnijih faktora za autentičnost likova nedvojbeno su i vrsno napisani te odglumljeni dijalozi, zahvaljujući kojima doznamo mnogo o pozadinama trojice glavnih frajera i promatramo kako se njihov odnos postepeno razvija. Budući da većinu svojih razgovora naši momci obavljaju za vrijeme vožnje do određene točke tijekom misija, iznimno često se događalo da namjerno sporije vozim (ponekad čak budem i dovoljno buntovan da poštujem prometne propise) kako bih uhvatio čitav njihov dijalog do kraja, zbog čega nijednom nisam požalio. Interesantno je kako igrača naracija dovoljno uživi u njihov svijet da mi je jednostavno bilo prirodno ponašati se u stilu sa karakterom određenog lika dok sam ga kontrolirao: Michaela sam vodio na tenis i kod psihijatra, Franklinu kupovao skupe aute i liječio mu slomljeno srce diranjem sisa djevojkama po striptiz klubovima, a s Trevorom sam se osjećao prilično neispunjeno ako ne bih nasumično bacio pokoju granatu među par nedužnih prolaznika te polio par automobila benzinom i gledao kako gore. Jer neki ljudi samo žele gledati svijet kako gori.

Da se osvrnemo i na dvije najveće kontroverze koje su se stvorile nakon igrinog izlaska – navodnu mržnju Rockstara prema ženama te misiju s eksplicitnim mučenjem taoca. Istina je kako su gotovo jedine žene u igri stiptizete ili prostitutke, eventualno tupaste kćeri koje žele postati starlete ili nelojalne supruge, no zapravo je prilično očito kako je i taj segment samo dio čitavog satiričnog osvrta na Ameriku. Nisam siguran da se može ostaviti mjesta za ozbiljnije primjedbe tog tipa u igri koja je dio serijala u kojem smo se još kao djeca zabavljali oduzimajući život prostitutkama kako bismo vratili novac za ugodnu uslugu koja joj je prethodno plaćena.

Doduše, što se slavne misije s mučenjem tiče, moram priznati kako igraču definitivno nije ugodno u situaciji gdje nedužnom tipu koji je voljan odmah pričati treba svejedno vaditi zube kliještima (da ne navodim više od toga), a sve to bez pravog motiva. Igra, doduše naknadno pokušava scenu opravdati dijalogom u kojem Trevor čovjeku objašnjava kako mučenje ustvari nema nikakvog smisla osim zadovoljenja mučitelja, no dalo bi se raspraviti koliko je ova scena prisutna upravo zbog dodatnog podizanja prašine i marketinga.

Glavne misije Grand Theft Auta 5 svode se na velike, detaljno isplanirane i razrađene pljačke: na početku svake odaberete koji od dva pristupa vam se čini primjereniji, što se najčešće svodi na jednostavan izbor – preferirate li šuljanje, pomnije planiranje i napetiju izvedbu ili se palite na eksplozije, tone potrošenih metaka i litre prolivene krvi. Nakon toga, slijedi biranje ekipe – za gotovo svaki posao osim vrckavog trojca trebate i hakera, vozača te čovjeka s oružjem. Jasno je koja je zadaća svakog od njih, a kod odabira u obzir treba uzeti njihovo iskustvo te udjel koji uzimaju u konačnoj zaradi.

Naime, ako nemaju pretjeranog iskustva, logično je da je veća vjerojatnost kako će zakazati u svojoj dužnosti, no iskusniji plaćenici zato će vam oduzeti više para. Valja znati da članovi ekipe koji prežive određenu pljačku napreduju u kvaliteti odrađivanja svoje dužnosti, no i nakon toga uzimaju jednak postotak, zbog čega možete imati plaćenike koji rade bolje, a uzimaju manje ako dobro odigrate svoje karte. Mislim, to se tako kaže, nismo doista igrali briškulu i trešetu tijekom pljačaka. Zato jesmo na Splitskom festivalu, doduše. Uf, zastranih.


Nakon toga slijedi niz manjih zadataka koje valja obaviti kako bi se pristupilo pljački – najčešće je riječ o jednostavnim stvarima poput nabave prigodnog vozila, maski za pljačku, oružja te slične opreme. Taj dio je možda najmanje zabavan, no upravo zbog vremena koje igrač potroši na takve detalje kasnije još više bude zadovoljan i impresioniran kada se tijekom provedbe pljačke sve kockice savršeno poslože na svoje mjesto. Očekivano, upravo te pljačke, najvažniji dijelovi igrine priče, predstavljaju i klimaks same igre – riječ je o epskim trenutcima koji doista podsjećaju na akcijske filmske klasike i dosta je vjerojatno kako će vam neke od njih ostati u pamćenju duže vrijeme.

Pljačke su najvažniji dijelovi igrine priče i predstavljaju klimaks same igre.

Osim vrhunski izrežiranog scenarija, segment koji ovdje najviše dolazi do izražaja te omogućuje najveću količinu zabave upravo je to prebacivanje između tri lika, što je zapravo i odlično odrađen način za izbjeći ikakav prazni hod kod trčanja od jedne grupe neprijatelja do druge – u svakom trenutku se kaotična akcija odvija barem ispred jednog lika. Kao primjer možemo navesti jednu od ranijih misija, gdje Michael sajlom visi iz helikoptera, u zaletu razvaljuje prozor te upada u sobu zgrade gdje se nalazi taoc, zabija metak u čelo svemu što se kreće u prostoriji te otima taoca, za vrijeme čega Trevor upravlja spomenutim helikopterom, dok Franklin podršku daje snajperom na krovu suprotne zgrade. Veoma važna stvar za misije jest napokon sređen sistem checkpointa, zahvaljujući kojem neće biti iritantnog ponavljanja napornih te dugačkih segmenata određene misije iznova i iznova ukoliko negdje zajebete. Ovo je GTA, nekako je nužno malo zapsovati u recenziji. Jebiga.

Sporedne misije posebne za svakog od likova već smo spomenuli, a valja istaknuti kako ih ima više nego dovoljno te igrača također nerijetko dovedu u niz zabavnih i najčešće neočekivano smiješnih situacija. Tu su i random world eventovi, događaji koji se na mini-mapi pojave na lokaciji blizu vas, a hoćete li svratit tamo i vidjeti što se događa ovisi o vama. Većinom zahtijevaju da nekome jednostavno pomognete na određen način – uhvatite pljačkaša ili prevezete osobu do određene destinacije, iako se nađe i tu pokoji event koji zna pozitivno iznenaditi čistom šašavošću. U ovim situacijama igrač ima potpunu slobodu izbora pa recimo, u slučaju krađe nečijeg bicikla, nakon što lagodno pregazite pljačkaša, bicikl možete zadržati ili ga vratiti pravom vlasniku. Nitko vam, naravno, ne brani ni da vratite isti vlasniku, dopustite mu da se obraduje na par sekundi, a onda mu spucate metak u čelo. Jer upravo to je ova igra dame i gospodo. Dobro, mogli bismo reći da je upravo to i život, no GTA ipak taj obradujem-te-pa-te-minutu-kasnije-cipelarim-na-podu odradi mrvicu manje suptilno.


U jednom čudnom aktu milosrđa, s Franklinom sam upravo spomenuto ukradeno prijevozno sredstvo vratio njegovom vlasniku i dopustio mu da se sretno odveze kući, samo da bi dan kasnije dobio SMS od tog frajera u kojem objašnjava kako je milijarder te mi je zbog pokazane srdačnosti odlučio uplatiti 100.000 dolarića u dionicama. A čovjek bi pomislio da je bicikl prijevozno sredstvo za siromašne. Nadajući se kako će se nešto slično ponoviti, u takvim situacijama još sam nekoliko puta činio dobra djela, no pokazalo se kako ljudi u nevolji ipak ne plivaju nužno u parama, pa sam se vratio na gaženje istih.

Dakako, nitko vas zapravo ne tjera da obavljate ikakve misije ako to ne želite, tu je čitav niz sporednih aktivnosti na kojima naši protagonisti mogu trošiti svoje vrijeme: golf, tenis, joga, pucanje na mete u streljani, utrke različitog tipa te lov na divlje životinje samo su neke koje prve padaju na pamet, a svaka od navedenih aktivnosti zapravo ima svoju više nego solidno realiziranu mini-igru. Sve do sada navedeno još uvijek ni približno ne opisuje impresivnu količinu igrinog sadržaja i upravo to je ono najfascinantnije. Tu je, recimo, i kino s kratkim filmovima, kao i čitav sustav trgovine dionicama koji funkcionira otprilike onako kako od njega i očekujete, a možete kupovati i poslovne nekretnine koje će vam donositi profit.

Ono što GTA serijal čini tako posebnim ponajprije su divni trenutci koje ne nameće scenarij već se jednostavno dogode.

Iako će se igrine glavne misije nedvojbeno pamtiti, ono što GTA serijal čini tako posebnim ponajprije su divni trenutci koje ne nameće scenarij već se jednostavno dogode zahvaljujući igrinom genijalnom otvorenom svijetu. Poput onog puta kada sam se dobrih četrdesetak minuta pješke penjao na planinu, putem nekoliko puta zastao da uživam u pogledu na čitav grad, u posljednji trenutak uspio ubiti dva risa koja su mi pokušala oduzeti život, da bi nakon čitave te kalvarije nekoliko metara prije cilja usputno upucao dvije planinarke koje su dobacile drski komentar u prolazu te se zbog toga u pokušaju skrivanja od policije neslavno strovalio s planine i poginuo. Prijateljima sam rado prepričavao i svoju prvu krađu jet-skija, nakon čega je uslijedilo brzanje po valovima i pucanje po okolnim jedrilicama uz zalazak sunca, pa bijeg od pomorskih momaka u plavom koji je završio neuspješnim pokušajem hrvanja s morskim psom.

Rockstarova iskusna ekipa uspjela je napraviti ne samo svijet prepun sadržaja, već i svijet koji uistinu djeluje živo – količina prometa na cestama je na zadovoljavajućoj razini, a posebno su interesantni pješaci. Iako bi ih, ruku na srce, čovjek u ovakvom gradu očekivao ponešto više, vrlo je zanimljiv njihov AI, zahvaljujući kojem djeluje kao da apsolutno svaki NPC na kojeg naletite ima svoju namjeru te put, a često ćete moći i slušati njihove razgovore koji dodatno naglašavaju satirični prikaz egocentričnih Amerikanaca. Nije rijedak slučaj ni da policija naganja druge ljude po gradu pa ćete ponekad, za promjenu, moći biti i samo svjedok razmjene metaka između sila reda i mira te nasumičnih kriminalaca.


Tu je i skill sistem, logično odrađen u RPG stilu: vještinu vožnje poboljšat ćete brzim jurcanjem, utrkama te izbjegavanjem sudara, snaga će se povećati tučom ili primjerice igranjem tenisa, pucanje možete poboljšati u streljani i tako dalje. Povećanje vještina omogućit će da određene aktivnosti ponešto lakše izvodite, no nema nikakvog forsiranja zbog kojeg ćete se morati dosađivati unaprjeđivanjem neke kategorije kod određenog lika. Ovaj put nema ni trošenja vremena na gluposti poput debljanja ili mršavljenja likova jer su ostavljeni samo važni skillovi.

Svaki od likova ujedno je majstor u određenoj kategoriji: Michael je najprecizniji s oružjem, bivši vojni pilot Trevor jako je iskusan u zrakoplovima dok Franklin uvjerljivo najbolje vozi automobile. Navedeno se ogleda i u specijalnim sposobnostima koje imaju: naš Mišo može usporiti vrijeme dok puca u stilu dobrog, starog Max Paynea, a Frane također voli slowmotion, ali dok vozi brze automobile. Dobro, Trevorova specijalnost baš i nema veze s ikakvim skillom – frajer jednostavno popizdi te za vrijeme aktiviranog specijala čini puno više štete, dok prima dosta manje. Specijalne sposobnosti također su fino implementirane u igru i nerijetko znaju prilično olakšati situaciju. Ipak, u nekoliko situacija dobio sam dojam da su misije skriptirane na pomalo nelogičan način. Primjerice, u jednom trenutku je trebalo autom bježati od policije s Michaelom, dok je Franklin, čovjek koji najlagodnije ulazi u zavoje pri 200-tinjak kilometara na sat dok usputno tipka na mobitel, chillao na suvozačevom sjedalu.


Nišanjenje i sustav zaklona doživjeli su primjetan napredak u odnosu na GTA IV – ovaj segment u „petici“ je odrađen u rangu s boljim TPS igrama. Osnovni način nišanjenja olakšan je automatskim prebacivanjem na neprijatelja kojeg imate u vidokrugu, što na prvi dojam može djelovati prejednostavno, no svejedno je potrebno ponešto truda kako biste skinuli fin headshot, a unatoč laganom ciljanju, bit će potrebno mudro korištenje zaklona u nerijetkim situacijama gdje vas protivnici brojčano debelo nadjačaju.

Naravno, ukoliko se osjećate tvrdokorno, možete uvijek prebaciti na jedan od druga dva načina ciljanja – „aim assist ili pak „free aim“ za one koji žele potpunu slobodu. Pohvalna je i implementacija više nego potrebnog „weapon wheela“ – pritiskom na tipku u bilo kojem trenutku, vrijeme se usporava, a u krugu se pojavljuju sva oružja kojima lik raspolaže, kao i količina municije koju sadrže. Arsenal oružja također je na vrlo finoj razini, a svaki komad možete i modificirati s prigušivačima, nišanima, bljeskalicama te drugim lijepim i donekle korisnim stvarčicama.

Segment napucavanja odrađen je u rangu s boljim TPS igrama.

Segment koji je izazvao dosta rasprave na našem forumu jest vozni model, pa valja naglasiti kako i vožnju zasigurno možemo uključiti među niz elemenata koji su poboljšani u odnosu na igrinog prethodnika. Sami developeri priznali su da je jedna od najčešćih zamjerki fanova na Grand Theft Auto IV bilo upravo kontroliranje vozila, koje je više podsjećalo na upravljanje brodom nego na pravu vožnju automobila. Automobili u petici imaju primjereniji osjećaj težine, no i agilnosti zahvaljujući kojoj ipak možemo pri velikim brzinama izbjegavati promet te ulaziti u zavoje. Razlike između modela automobila lako je primijetiti tijekom manevriranja ulicama Los Santosa, čak i među modelima jednake klase, a brojnost voznog parka svakako je primjerena jednom ovako velikom naslovu. Esencijalna informacija svakako je ona da se automobili neće zapaliti i eksplodirati ukoliko završe na krovu – igra je u navedenoj situaciji prilično olakšala okretanje automobila natrag na kotače.


Bijeg od policije ponešto je logičnije izveden: momci u plavom imaju malo dalekometnije vidno polje nego do sada, no ukoliko se ne nalazite u njemu, nema nekog čarobnog načina da vas zamijete. Stoga prilikom manje potjere dovoljno može biti pobjeći u sporednu ulicu i skriti se iza nekakvog zida gdje vas najčešći konzumenti krafni neće lako ugledati. Prilikom ozbiljnijih potjera ipak ćete se malo više namučili kako biste im umakli, budući da raspolažu helikopterima i bržim vozilima koja vas prilično spretnije te agresivnije prate. Umjesto dosadašnjih šest, najveći broj policijskih zvjezdica je pet, no svejedno će trebati solidna količina truda kako bi ih dovoljno razljutili da prikupite sve. A Pokemoni su nas odavno naučili što se mora.

Postoje igre na ovoj generaciji konzola čiji vizualni prikaz možemo nazvati impresivnijim od onoga što ćete ovdje vidjeti, no kada u obzir uzmemo impozantnu veličinu svijeta te nevjerojatnu količinu sadržaja koji on donosi, treba se naprosto pokloniti momcima i djevojkama iz Rockstara. Jasno je kako GTA V vuče hardver ovih konzola iznad mogućnosti koje smo mislili da su one uopće sposobne dosegnuti. Ono što najviše oduševljava jest činjenica da igra u niti jednom trenutku nema primjetne scene učitavanja: cutscene kod glavnih misija počinju istog trenutka kada dođete na potrebno mjesto, sporedne misije kreću bez prekidanja, a za ulazak u unutrašnjost neke zgrade jednostavno – otvorite vrata i uđete. Jasno je kako je sistem prebacivanja likova dok niste u zajedničkoj misiji, kada se kamera polako odzumira visoko u zrak te postepeno približava do lika kojeg ste odabrali, zapravo fino zamaskiran način učitavanja njegove okoline, no upravo u tome i jest čar – ni u tom slučaju nema dosadnog ekrana koji nas moli da pričekamo koju minutu dok se stvari učitaju.

Tamni oblaci prekriju nebo, munje krenu sijevati na sve strane, pješaci žure da se negdje skriju, a na cesti se stvaraju lokve koje prskaju ako prijeđete preko njih…

Fascinantna je i razina detalja koji oslikavaju raznolikost između urbanih gradskih ulica, ruralnih područja te neistražene divljine – svakom području posvećeno je jednako pažnje. Svjedočit ćete i realnoj izmjeni dana i noći, kao i različitim vremenskim uvjetima, među kojima želimo posebno pohvaliti olujni pljusak: tamni oblaci prekriju nebo, munje krenu sijevati na sve strane, pješaci žure da se negdje skriju, a na cesti se stvaraju lokve koje prskaju ako prijeđete preko njih. Jedine zamjerke mogu se uputiti povremenom padu frameratea i naknadnom pojavljivanju nekih objekata i kvalitetnijih tekstura, no nijedno u bilo kojem trenutku nije primjetno u tolikoj mjeri da može ozbiljnije utjecati na igranje.


Po dobrom, starom običaju serijala, tu je čitav niz interesantnih radio stanica na kojima, koliko god to isfucano zvučalo, doista svatko može pronaći nešto za sebe. Nekako je prigodno bilo i stanice prilagođavati liku kojeg trenutno kontroliram, pa je Franklin jednostavno morao guštati u old skul gengsta repu, Michael se prisjećao davnih dana slave uz stare rock klasike, dok je s Trevorom bilo nekako logično gaziti ljude uz Rihannu. Pohvale idu i atmosferičnom soundtracku koji solidno podiže tenzije za vrijeme glavnih misija. Spomenuli smo da su dijalozi odlični, a logično je kako su, osim kvalitetnih scenarista, za to najzaslužniji vrsni glasovni glumci. Zapravo, treba se ispraviti, motion capture trojice glavnih glumaca u Rockstarovim studijima sniman je pune tri godine pa ih nema smisla nazivati samo „glasovnim“ glumcima. Vjerujem da bi bilo prilično zabavno vidjeti neku snimku iz studija gdje Steven Ogg oživljava Trevora sa svim onim motion capture priljepcima po tijelu. Upravo šjor Ogga valja posebno istaknuti jer ne sumnjamo kako će baš njegov lik ostati najupečatljivija faca Grand Theft Auta 5, s genijalnim psihotičnim ispadima, ludim pošalicama i povremenim neočekivanim iskazima humanosti te emocija.

Rockstar je još jednom očitao pravu lekciju drugim razvojnim studijima o tome kako se radi otvoreni svijet – niti jedna open world igra današnjice jednostavno nije niti do koljena imerzivnom, adiktivnom te jednostavno zabavnom svijetu Grand Theft Auta 5. No, činjenica je i da drugi studiji nemaju iza sebe naslove kao što su Red Dead Redemption, od čijeg otvorenog svijeta su mogli puno naučiti, Midnight Club: Los Angeles, čiju vožnju i modifikaciju automobila mogu posuditi, kao ni Max Payne 3, na čiju se mehaniku napucavanja mogu nasloniti. Jasno je kako je ovoj divnoj igri prethodio čitav niz kvalitetnih naslova čiji su određeni segmenti prilično očito služili kao utjecaj za kreiranje ove, najimpresivnije Rockstarove igre do sada. No, mogli bismo reći kako je najveći pogodak ove igre upravo njegova najinteresantnija novina – kontroliranje tri lika omogućuje produljenje scenarija njihovim individualnim pričama, autentičnost zbog osobnih ambicija svakog frajera te daleko najintenzivniju akciju do sada

Zahvaljujući pisanju za ovaj portal, u posljednja četiri mjeseca imao sam privilegiju odigrati te recenzirati The Last of Us i GTA 5, dvije igre koje imaju vrlo malo dodirnih točaka, no obje nedvojbeno predstavljaju vrhunac onoga što gaming ima za ponuditi ove godine te zapravo maksimum onoga što nam generacija konzola s kojom se družimo već gotovo osam godina uopće može dati. Ako nam nadolazeća generacija bude u stanju ponuditi naslove barem na jednakoj razini, jer podizanje letvice u ovom trenutku djeluje gotovo nemoguće, čeka nas još niz inspirativnih te izuzetno zabavnih godina s gamepadom u rukama.

Druženje s Michaelom, Franklinom i Trevorom po najzabavnijem otvorenom svijetu do sada oduzelo nam je nevjerojatnu količinu vremena i uspješno nas udaljilo od prijatelja, djevojaka, obitelji i obaveza. Nije nam ni najmanje žao.

99 Naša ocjena
  • najimpresivniji otvoreni svijet viđen u igri
  • prednosti kontroliranja tri lika
  • ništa vrijedno spomena

Duje Kozomara

HCL-ov doktor lošeg humora. Odbija sebi i drugima priznati koliko već dugo piše o igrama. Kad ne baulja mračnim podrumima u potrazi za muzikom s gitarama, radi na preuzimanju titule najdugovječnijeg studenta splitskog Prava, osvaja kvartovske turnire u PES-u, dira tuđe pse i promatra odraz u ogledalu.

Komentari (160)

  • Black op

    09.10.2013 - 17:25

    "najimpresivniji otvoreni svijet viđen u igri, prednosti kontroliranja tri lika"…I samo zbog toga je dobio 99?

    • Ementaler

      @Black op, 09.10.2013 - 17:28

      Pa nisi ovdje od jučer čovječe, nisu plusevi i minusi = ocjena. Tamo se samo ukratko sažmu neke pozitivnosti i negativnosti. Pročitaj/pogledaj recenziju – znam da nisi jer komentiraš ovo, a recenzija nije objavljena ni 10 minuta. A samo video recenzija traje 11 :)

    • Neol

      @Black op, 09.10.2013 - 20:41

      Ovo sa tri igriva lika nije uopće nikakva novost. Scarface: The World Is Yours je isto imao tri igriva lika s kojima si mogao obavljati prljave poslove za glavnog lika. Igra je izašla još 2006.

    • Ementaler

      @Black op, 10.10.2013 - 07:28

      Zašto si to komentirao kao odgovor meni? :) Nisam ja pričao o tome uopće u svom komentaru. I ne, naravno da to nije "novost", teško je izmisliti nešto uistinu novo u ovo vrijeme, ali je ipak novo u ovom serijalu, novo je kao koncept u GTA svijetu, a izvedeno je odlično, kako u pogledu priče, tako i u pogledu gameplaya gdje taj koncept mijenjanja između likova pomaže održati akciju konstantno napetom tijekom nekih od glavnih misija. Pročitaj recenziju, sve je to obrazloženo.

    • Black op

      @Black op, 10.10.2013 - 09:02

      Znam ali malo je cudno kada vidis da je ocjena 99 a samo 2 pozitivne stavke imaju.

    • Ementaler

      @Black op, 10.10.2013 - 09:22

      Pa to mjesto za pluseve i minuse nije ni predviđeno za više od jedne ili tri stavke. I očito je da nije svaki plus podjednake važnosti, tako da nije ni bitno koliko ih stane, ni koliko ih brojčano ima – bitno je što taj plus govori i koliko je to što govori važno u kontekstu igre i eventualno žanra. "najimpresivniji otvoreni svijet viđen u igri" – je ogroman plus sam po sebi.

  • Metalni

    09.10.2013 - 17:26

    Po meni, zasluženo!

  • Andjo

    09.10.2013 - 17:40

    A dobro, nije tolko los kolko sam ocekivao da ce biti, ali za mene su San Andreas i RDR najbolje Rockstarove igre (i open world igre opcenito).

    • ImasKunu?

      @Andjo, 09.10.2013 - 19:59

      Ako pridodamo svaku igru njenom vremenu izlaska,za san andreas se slažem definitivno!

    • Zael

      @Andjo, 09.10.2013 - 21:10

      također se slažem. ako je ova igra napravila nekakvu eksploziju u žanru sandboxa onda je gta 3 bacio atomsku. al to ne govori ništa o ovoj igri, ona je i dalje super, naravno. jedan veliki svijet zabave koji je ipak malo precijenjen.

    • LoveGames

      @Andjo, 10.10.2013 - 17:09

      +1

  • SuperWarrior

    09.10.2013 - 17:48

    Mislim da je to pretjerana ocjena. Ovo malo sta sam igrao i gledao gameplaye cini mi se u rangu 90. Ali svoju ocjenu cu dat tek kad dode na PC.

    • WaT30

      @SuperWarrior, 09.10.2013 - 18:01

      Nacekat ces se 8 mjeseci + morat ces jos pricekat 1, eventualno 2 mjeseca dok oni to sve pokrpaju patchevima 😀

      Neznam zasto se Rockstar pravi blesav, i ne izbaci odmah i za PC… Kako sam negdje procitao, vjerojatno je netko dao velike novce da izbace samo za konzole…

    • rokonja

      @SuperWarrior, 09.10.2013 - 18:22

      slažem se.

    • SherlockHolmes

      @SuperWarrior, 10.10.2013 - 08:13

      Zasto se pravi blesav? Pa da je izbacio na PC vjerojatno bi zaradio puno manje u puno više vremena, zbog piratovanja i slično. Ovako ce zgrtat pare još dugo, dugo vremena dok to ne izbace na PC, a onda će i od toga profitirati jer je većina konzola + PC igrača već kupila igru na konzolama, stopa piratizacije bit će velika ali ne će izgubiti toliko novaca…To je sve biznis čovječe, pa i njima je u interesu da zarade što više, i ti bi isto postupio da si ti big boss Rockstara :)

    • WalwRafii

      @SuperWarrior, 09.08.2014 - 17:17

      +1

  • gamelaker

    09.10.2013 - 17:52

    Duje svaka čst iden sad prvo pogledat video recu a čitanje ču kasnije ipak ima toga…

  • cakebomb

    09.10.2013 - 17:59

    igra je zakon
    ocjena je zaslužena

  • Me666

    09.10.2013 - 18:01

    Nisam igrao igru, ali mi se ovo snižavanje ocjene čini namjernim :'(

    • ImasKunu?

      @Me666, 09.10.2013 - 19:57

      PC gameri rage-aju hehehe :)

  • peaNuT_ButTer

    09.10.2013 - 18:09

    99 Je DEFINITIVNO PRETJERANA ocjena…sve u svemu, igra jako dobra, mnogo bolja od IV, nevjerojatna kolicina detalja i doradjenosti, jedin zamjerka od mene je grozna grafika za skoro 2014. godinu.

    • makinamarko

      @peaNuT_ButTer, 09.10.2013 - 18:50

      Grozna grafika za 2014 godinu? nemoj me krivo shvatit al jesi li je odigro? probaj je igrat na tvu koji je full hd i ima 200MHz refresh, po meni za ovakav žanr grafika je vrh vrhova 😀

    • Ne[c]ro

      @peaNuT_ButTer, 09.10.2013 - 19:59

      Mislim da ti ne znas o cemu pricas. Ekran od 200 megaherca bi bio u stanju izmjeniti sliku 200,000,000 puta u sekundi. Ukoliko si mislio 200hz mogu ti reci da si bacio pare na to. Svi filmovi i igre barem za konzole trenutno runnaju na 24-30 fps-a odnosno iako je tvoj ekran u stanju prikazivanja 200 slicica po sekundi razlike neces vidjeti jer ti gta radi na pisljivih 30.

      Sto se tvog full hd-a tice isto ti nece igrati nikakvu ulogu posto gta na konzolama radi na rezoluciji od 720p sto je daleko manje od full hd.

    • apach

      @peaNuT_ButTer, 09.10.2013 - 22:28

      Koje ste vi bubasvabe, ljudi vam naprave igru koja je full ogromna sa full milon detalja i sa full malo stekanja prilikom igranja i opet ste nezadovoljni tamo nekom grafikom. E pa trebali su nabit takvu grafiku da ti oci ispadnu pa da ti igra zvog ogromnog broja detalja ide ko staro kljuse, bil ti onda bilo super gledati u grafiku i
      blejati u zaledjenu sliku, sta bi onda smetalo "dobra grafika" mozda.
      Ko god kaze da je ova igra graficki losa taj pojma nema ni o cemu, ili je igru vidio samo putem neke recenzije i videa.
      Recenzija je super, igra je full super, mozda je ocjena malo veca ali kad se sagleda sav trud ulozen u igru nije ni mnogo daleko, ovo je jedna od onih igara koje se moraju odigrati kako su tvorci zamislili pa tek onda suditi i ocjeniti.

    • doky89vk

      @peaNuT_ButTer, 10.10.2013 - 05:10

      apach slažem se s tobom i ako se mene pita mogli su joj dati i 100! A što se grafike tiče, makinamarko je upravu, na kvalitetnom fullHD tv-u igra izgleda puno bolje nego na HDready, imam oba kuci igrao sam na oba i znam o cemu pricam. I zato Ne(c)ro nemoj trolat i pricat gluposti zasnovane na nekim tvojim frustracijama i bijesu sto ocito nemas konzolu pa ne mozes igrati.

    • doky89vk

      @peaNuT_ButTer, 10.10.2013 - 14:44

      Uopće se ne zelim raspravljat s trollovima…. Uzivaj u svojoj frustraciji….

    • maxim.x

      @peaNuT_ButTer, 10.10.2013 - 15:28

      Koji si ti kralj. Covjek ti objasni kako tehnologija funkcionira a tebi se to ne svida te ga automatski nazivas trolom i odbijas daljnju raspravu :)

    • doky89vk

      @peaNuT_ButTer, 10.10.2013 - 16:08

      Mene briga sta covjek prica, ja znam sta sam vidio na svoja dva televizora i zasto da se upustam u prepirke. Igra izgleda bolje na fullHD TVu i tocka!

    • doky89vk

      @peaNuT_ButTer, 10.10.2013 - 17:20

      Cmooook! :*

    • doky89vk

      @peaNuT_ButTer, 10.10.2013 - 18:03

      A osim svega, svatko ima pravo na svoje misljenje i stajalista. Ti mislis jedno ja mislim drugo i dobro. Svako od nas je uvjeren da je u pravu.

  • limbo98

    09.10.2013 - 18:21

    Jos nisam igro, pogledo sam par recenzija i igra mi izgleda super, al cekam za komp, grafika ni nemoze bit bolja s obzirom na hardware trenutne generacije konzola.

  • drazensi

    09.10.2013 - 18:26

    naravno da pretjerana, ja ne znam zasto vise nitko realno ne ocjenjuje neku igru..
    grafike je ok, nije sad odlicna, ali je tj. vise nego ok i ne bi trebala biti zbog toga sporna ocjena..
    ali brate mili fizika je cisti jad za jednu takvu igru kao i naravno sve do sad gta igre i to ne priznati, ponasanje ljudi oko tebe, zabusavanje u zidove, kojekakve gluparije, ne to nije simpaticno nego je mana, ponasanje auta na cesti itd., i onda to ne staviti pod minus je pretjerivanje..
    i da, nikakva zanimljivost sporednih misija..
    90 sigurno igra zasluzuje, mozda malo i vise, ali 99, to znaci da bi igra trebala biti skoro pa cisto savrsenstvo, ali je daleko od toga..nestalo je definitivno realno ocjenjivanje igara, zar je stvarno do toga doslo da ima toliko malo kvalitetnih igara da ova igra dobi 99..

    • LordHezi

      @drazensi, 09.10.2013 - 19:10

      svako ima svoje mišljenje, zapamti to 😉

    • Bone_Digger

      @drazensi, 18.10.2013 - 01:08

      Ovo nije "svoje mišljenje", ovo je profesionalna stranica koja između ostaloga radi recenzije igara, ovo nisu euforični fanboy-ovi koji su jedva dočekali igru, pa su joj od sreće dali 99… Tako bi bar trebali biti. Naravno da je ocjena pretjerana, igra je super i sve 5, iako nisam fan gta iz prostog razloga što je precjenjena. Ajde razmisli, kakva mora igra bit da bude savršena (skoro)?

    • LoveGames

      @drazensi, 02.11.2013 - 19:46

      Pa ako oni nisu "euforični fanboy-ovi" i dali su igri 99, šta bi to moglo značiti ? Hmmm. Pa valjda je onda stvarno savršena.

  • LRusso465

    09.10.2013 - 18:34

    zato sto nije izasla na PC nije razlog da PC ekipa snizava ocjenu.

    • Antkiller1

      @LRusso465, 09.10.2013 - 18:44

      nope! dao sam igri ocjenu koju je zavrijedila.. to sto nema za PC me nije briga 😛

    • Me666

      @LRusso465, 09.10.2013 - 18:49

      Nema smisla da igri koju nisi igrao daješ ocjenu, ako si igrao onda se ispričavam na pretpostavki.

    • Antkiller1

      @LRusso465, 09.10.2013 - 19:29

      naravno da sam igrao, nebi dao ocjenu da nisam 😛
      ali ako pod "igrao" mislis da sam presao kompletnu igru, onda ne, jer nemam konzolu kod kuce

  • DinOsouR

    09.10.2013 - 18:50

    Ocjena je 100% zaslužena 😉

  • stru?njak

    09.10.2013 - 18:59

    Još jedan gta u nizu koji nije donio ništa novo i isti kao i svi ostali, sa 3 lika, što po meni izgleda gluplje nego kad igraš s jednim likom jer tamo customiziraš jednoga kroz cijelu igru, ne mogu to zamisliti sa 3 lika. I ta 3 lika imaju nekakvo usporavanje vremena i "rage", već viđeno milijun puta u igricama. Po čemu je ovo zaslužilo ovoliku ocjenu?

  • skorpius

    09.10.2013 - 19:05

    Gde u igri mogu da trgujem deonicama

    • MirkoErvacic

      @skorpius, 09.10.2013 - 19:18

      otvori mobitel(strelica gore), otvori internet na mobu i "zguglaj" stocks ili ga probaj naci na glavnoj stranici

  • MirkoErvacic

    09.10.2013 - 19:17

    Presao sam igru jos prosli tjedan i igra je stvarno fantasticna, ima ogroman svijet i mnostvo, zapravo nikad vidjeno, sadrzaja ali sve to na stranu, igra nema neku pricu. 95.

    • ImasKunu?

      @MirkoErvacic, 09.10.2013 - 19:54

      Složio bih se sa tobom polovično,nije baš nikakvu,al mogla je biti puno bolja.

  • Madridista1902

    09.10.2013 - 19:22

    Ovako ja sam veliki fan gta serijala,dobro nemam one starije gta london i gta za ps1 ili što već,ali imam sve ostale i jako mi se sviđa gta 5.Mislim da je malo bolji od gta san andreas ali za dlaku.Jako sam,ali zaista JAKO iznenađen što je hcl dao ovako visoku ocjenu za igru.Mislim ono ok jako volim gta i nemojte me krivo shvatiti ali smatram da u gta 5 fali :više sportova (nogomet,košarka…),pa da se likovi mogu fizički promijeniti,malo više story line misija i više side misija…od mene realno 95

  • nafiksani

    09.10.2013 - 19:26

    ako je neka igra zaslužila ocjenu 100/100 onda je to ova.

  • Red Falcon 2

    09.10.2013 - 19:30

    GTA V je dakl spoj klasičnog GTA-a, need for speed-a i Mx Payne-a 3.

  • ImasKunu?

    09.10.2013 - 19:53

    Moja ocjena 97. Taman sam je prešao jučer,i kada uzmes sve u obzir i taj veliki svjet i kako je to dobro napravljeno nemogu nac nikakvu konkretnu manu,jedino mi fali kasino za potrosit sve one novce i nisam se bas ono stopostotno uzivio u pricu kao kod nekih igrica. Ali i te dvije mane koje mi sada padaju na pamet nisu toliko izražajne i tek su tu da se nešto kaže :).Ali ocjena 99 je po mom mišljenju također realna. Svaka čast HCL

  • veki1994

    09.10.2013 - 20:30

    od mene 100… najbolja i najkompletnija igra ikada

  • Black_Pirate

    09.10.2013 - 21:03

    Jedina po meni mana bi bila ostecenja na automobilima, koja su mnogo realisticnije djelovala u GTA4. Ostalo sve klizi, do te mjere da gubi svoju dusu, ali zadrava supersjajni kvalitet. Fun Fact! Zanimljivo je kako ljudi obozavaju negativce, narocito ako su oni psihopate, poput Vasa iz FC3 ili Trevora IZ GTAV. Sto veci psihopata to vise fanova.

    • Ementaler

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 07:34

      Ma i oštećenja su ovdje naprednija – više točaka, odnosno površina na vozilu se može deformirati i to malo više utječe na vožnju nego prije. Ne sjećam se više, je mogla puknuti guma u GTA IV kada ju "pališ"? Jer ovdje mi se to desilo par puta.

    • IaMarmageddoN

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 08:03

      Meni nije nikad pukla, sad to moram isprobati!!!

    • Black_Pirate

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 10:56

      Najprije sam mislio na efekat kada se punom brzinom slupas o drugo auto ili zid, ali i na efekat kada auto skotrljas niz brdo. Cak su rijedje situacije kada izletis iz auta pri udaru ili izgubis nesto vise energije od snaznog sudara, eventualno pogines. Mogu ti reci da me zivcira i ono manuelno prevrtanje auta ako zavrsi naopako. Jasno mi je da su to neki kompromisi kako bi igra tekla bolje i bila laksa, ali je sigruno ugodniji dozivljaj kada nakon sudara u high speedu sa 18wheels of steel pogines ili jedva prezivis, a tvoje auto ostane realisticki smrckano. GTAIV je otisao dalje sa tim, a GTAV skrenuo sa puta, umjesto da ono esencijalno u smislu zabave, a to su sudari, predstavi sto je moguce realnije i ljepse oku. Dakle , minus od mene gusara crnog! Pa nek paze sledeci put..

    • Black_Pirate

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 11:05

      2008 godina http://youtu.be/w4owoMdT53w ( Sto ce reci, nismo dobili kvalitetne lomove u GTA V jer su konzole hardverski ogranicene )

    • Ementaler

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 11:36

      To u videu je mod i to je PC verzija igre. Inače, još jedan detalj – ne sjećam se ni da bi se kotač zablokirao u GTA IV kada bi se karoserija tako deformirala da doslovno smeta gumi. Mislim na normalan GTA IV naravno, ne neku modifikaciju.

    • Black_Pirate

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 11:45

      Sasvim nebitno sto je mod. GTAV u globalu djeluje bolje od svih PC GTAIV modova. Logicno je bilo ocekivati da ce se i car demage unaprijediti, ali do toga nije doslo i to mora biti minus, sem tih sitnica koje ti istices. Pukla guma nakon trljanja u mjestu, zamisli inovacije. Koliko se ja sjecam, a igrao sam samo na PC verziji, bez modova, ukoliko bi dobro slupao auto, iskrivili bi se tockovi i vukli bi ka jednom smjeru. Usudjujem se reci da na GTA5 dolazi precesto do tog kvara, umjesto da nas izneadi nekim novim ostecenjem. Ne budi fanboy, vec priznaj se stedilo na ostecenjima, kako bi se doprinjelo brzini, akciji i jednostavnosti.

    • Black_Pirate

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 12:03

      jos malo dokaza , direktno poredjenje http://youtu.be/HcojHOX70kE

    • Ementaler

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 14:17

      Ne može bit nebitno da je to mod i da to doslovno zbog toga nije više GTA IV :) I kakav fenboj čovječe? Zašto bi mi to sad rekao doslovno odnikud? Dobro, retoričko pitanje, zanemari. Ja ti samo kažem da sam u GTA V vidio i neka oštećenja kakva nisam u GTA IV i da je model oštećenja itekako dobar, pogotovo u smislu open-world igre.

    • nemadruge

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 14:22

      Huh? Gta 5 izgleda bolje od modanog Gta 4. http://www.youtube.com/watch?v=gzWHz8RrxzQ

      Ja trenutno koristim 2.1 verziju, jer zadnja verzija 2.5 tek treba izaći. Također nije icehancer samo prisutan, tu su još i hd tekture ceste, implementacija pravog new yorka, trgovina , znakova itd. te traffic mod koji daje pravilno (nasumično) nastanjen grad vozilima i još niz sitnica, od implementacije realnijeg handlinga, goriva te brzinomjera, itd,itd te licenciranih auta.

      Da bi se modalo gta ne trebaš biti nuklearni fizičar, ali ipak ne možeš ni pristupiti tome kao seljačina.

      Ono što mene zanima je kako če tek izgledati gta 5 modan za par godina jer to mi je jedino i bitno u ovoj igri. Daj mi licencirana auta , dobro podvozje jer je ovo igra koja se igra kad se nema što drugo. Nije da vrijeđam , ali svaka budala može proći ovu igru bez neke muke. Čak i ovaj ementaler koji je pravi noob može ovo da prođe, a lik ne zna ni skočit s padobranom.

    • nemadruge

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 14:38

      Pa mod ili ne, igra ostaje ista. Nije ovo trkaća igra pa da se mijenja ponašanje vozila koje utječe na vještinu. U gta serijalu je ubiji budi ubijen- all the fucking time.

      Mod samo poboljšava grafiku i nadograšuje neke stvari, ali sve ostaje isto. Ne znam što vam je s modom problem. I kako je moguće da sa mod može izgledati ovako lijepo. A zašto igra po defaultu ne izgleda ovako. Što to developeri rade? Ja sam morao skinuti 2,55 GB moda. 2 GB su bile teksure, 500 MB licencirana auta, a glavni mod sa icenhancer plus ovo ostalo 50MB. Pa ko tu koga?

    • Ementaler

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 16:53

      nemadruge, pola komentara ti nema smisla – prelaziš s teme na temu i pišeš kontradiktorne stvarim, postavljaš pitanja koja nemaju smisla. Skoncentriraj se malo. I ne kužim čemu ta djevojačka uvreda na kraju, al ajde dobro. @Black_Pirate, ako me nisi skužio prvi put – nemam ja ništa protiv modova, ali onaj prvi video što si pokazao pokazuje PC mod u akciji, a taj mod između ostaloga pojačava deformiranje automobila prilikom udaraca. Zato kažem da taj video nije baš dobra usporedba kad pričamo o modelu štete na autima u jednoj i drugoj igri. Ali zato ovaj drugi video koji si pokazao – e to je već bolje.

    • Black_Pirate

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 17:11

      Ja ti opet ponavljam, ne bitno koji mod i koji video. Taj mi je prvi izasao na yt kada sam ukucao GTA 4

    • Black_Pirate

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 17:19

      Kliknuo enter greskom! Taj mi je prvi izasao na yt kada sam ukucao GTA 4 car crush. Igrao si igru, nije taj mod daleko unaprijedio bilo sta. Ono sto sam ja ocekivao, kao gamer, jesu mnogo zanimljivija ostecenja od onih koje smo dobili. Mozda toga bude u PC verziji, mozda ne. U svakom slucaju, ako poredimo nastavke, a prisiljeni smo na to, onda MINUS mora ici za losiji car damage sistem. Jasno, iz razloga jer se ocekivala nadogradnja i tog vizuelnog elementa, koji svakako utice bitno na gameplay, a koja je izostala, odnosno, odradjena je losije. Nista vise, mala korekcija na recenziju, koja je odlicna u video prilici, samo eto.. mislim da je bilo mjesta za minuse i da bi ih bilo simpaticno pomenuti, cisto zbog smeka ovog portala. Umjesto naravno – "nista vrijedno spomena". Ne budimo zrtve globalnog GTA5 hajpa :)

    • maxim.x

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 17:50

      Pa velikoj vecini ljudi takve stvari i nisu vrijedne spomena, pogotovo u jednoj GTA igri.

    • Black_Pirate

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 19:34

      Onda ta velika vecina ljudi ne razumije razliku izmedju Saint Row i GTA.

    • Ementaler

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 19:51

      Pa pokriven je taj "užasno pokvareni i unazađeni" car damage sistem u minusima recenzije. Vidiš da piše tamo "ništa vrijedno spomena" 😉

    • Black_Pirate

      @Black_Pirate, 10.10.2013 - 20:54

      E pa ako ti to u GTA igri nije vrijedno spomena, onda su ti kriterijumi fanbojevski niski :)

  • trulex

    09.10.2013 - 21:03

    odlicna igra

  • Zael

    09.10.2013 - 21:08

    najduža recenzija ikad. naravno, sve u vezi ove igre mora bit napuhano. naučija san ignorirat hajp al ne kužim koja je baza da ova igra na ovoj stranici dobije sat ipo video materijala, šta je količina koju dobije 15 drugih igara skupa?? eto samo to. kužim skupljanje klikova al zbog ovakvih stvari se gaming smatra danas dosadnim i jednodimenzionalnim. čovjek bi rekao da ništa više trenutno nije vrijedno paženje osim gta 5. šta se tiče same recenzije, plusevi mi ne djeluju nešto spektakularno, najimpresivniji otvoreni svijet se očekivao oduvijek i mislim da ga ne bi trebalo tako žestoko shvaćat. takve stvari će uvijek napredovat i to sve jače, svijetovi će bit sve bogatiji i prema tome bi svi sandboxi za 5 godina trebali dobivat 90?? gameplay i neki drugi elementi nikad ne stare, dobra priča isto tako, i mislim da bi takve stvari tribalo naglasit i ocijenit. 3 lika su nešto oko čega se još uvijek lome koplja i mislim da to ništa strašno ne doprinosi igri (ali ruku na srce ni ne šteti) uvik je dobro imat što više kvalitetnih likova u igri al oni ne moraju nužno svi biti igrivi, i razlikovat se po glupim sposobnostima (usporavanje vremena, bezveze) btw prognozirao sam 97! 😛 samo moje misljenje, uzmi uz zrno soli

  • Maximum

    09.10.2013 - 21:43

    Ako si svaki GTA igrao tako sto ukucas sifre za oruzije ,pucas po prolaznicima da dobijes zvezdice da bi mogao da se napucavas sa vojskom i policijom , u tom slucaju mozes igrati i GTA 3 jer takvi ne vide razliku

    • nemadruge

      @Maximum, 10.10.2013 - 14:43

      Ja samu u gta serijalu uvijek tražio ultraduboka egzistencijalana pitanja. Vrlo duboka i pametna igra, također iznimno teška sa nikad boljim AI-om. Da je malo bolja, cijeli sistem bodovannja bi se srušio jer bi joj morali dati više od 100, a kako je to nemoguće došlo bi do plazmetarno-fazorskog bodovanja putem ionski frektualnih sekvenci što bi dovelo do dispozionog monumentalnog konklupiziranja, tj kraja svijeta.

  • IaMarmageddoN

    09.10.2013 - 22:01

    San Andreas je imao MNOGO više aktivnosti u igri, čak je i Vice CIty imao za ono vrijeme puno više inovacija nego što je to GTA 5 donio ove godine. Mislim, super je igrati sa tri lika ali kada moraš raditi neke iste stvari baš sa svom trojicom zna dosaditi. 98 od mene, to mi je neka maksimalna ocjena koju mogu dati ovoj igri, mada bi realnije bilo oko 94, jbg… Zasad igra godine po meni.

  • Infidel72

    09.10.2013 - 22:15

    "Now go i must to meditate or masturbate or both" LOL super recenzija igra zasluzuje ocjenu onak posteno receno sve ostalo na stranu……

  • DaDoXy

    10.10.2013 - 01:06

    Nisam igrao ovu igru al evo po ovome sto citam i "gledam" usudio bih se reci da vrijedi svakog ulozenog dolara… kad dodje na pc igram a do tad ne mogu komentirati ocjenu al da se isplati uzet i zaigrat to svakako da :)

  • dino26

    10.10.2013 - 08:32

    Majko mila :O

  • Ja Sam

    10.10.2013 - 08:43

    Zašto ste toliko fascinirani ovom igrom? Mislim, super je igra, ali jebemu, nije igra desetljeća, a vi ste napravili 3 gameplay videa, a ni za jednu igru dosad niste ni 2, najduzu video recu, a svaka druga vijest vam je bila o gta 5. Zašto ne posvetite toliko pažnje i drugimigrama?

    • Ementaler

      @Ja Sam, 10.10.2013 - 10:16

      Imaš ogromnu recenziju s mnogo argumenata za najvišu ocjenu koju smo ikada dali nekoj igri. Iz toga bi već trebalo biti jasno čemu sve to. Ne radi se o bilo kakvoj igri, ovo je po nama, a i po mnogima drugima, najbolji predstavnik svog žanra. I to žanra koji je teško povezati u smislenu i konstantno zabavnu cjelinu. Osim toga, igra je takva da možemo napraviti još jedan video "glupiranja", a i da dalje nećemo spoilati ništa previše jer ne igramo neke glavne misije – zato, a i zato jer su ljudi tražili nakon prvog videa, smo se odlučili na još dva. Koga briga na kraju krajeva? – gledaj ako ti se sviđa i uživaj. Inače, za Rayman Legends smo imali dva gameplay videa prije video recenzije 😉

    • Zael

      @Ja Sam, 10.10.2013 - 11:54

      kako misliš "koga briga" ementaler? mene briga recimo, a i Ja Sam očito briga. smatram kako su vaši video materijali/komentari najvrijednija stvar na ovoj stranici. svatko može prevodit vijesti s ign-a (mislim da ih većina najprije i pročita na stranim stranicama) ali kad imaš tu i tamo neki originalni gameplay uz originalni komentar onda je to sve…. pa originalno i super! i vi to radite jako dobro. i dan-danas su takve stvari rijetkost na youtubeu, dan-danas nema pristojnih domaćih gaming kanala. i onda kad jedna igra dobije sat ipo prostora a druge po 6 min, naravno da je bezveze… ili je tebe briga za nekim konstruktivnim komentarom/feedbackom?

    • Zael

      @Ja Sam, 10.10.2013 - 11:55

      zaboravih spomenit recenzije, poslije tih video materijala mislim da su najkvalitetniji sadržaj na ovoj stranici u koji se i garant ulaže daleko najviše truda (y)

    • Ementaler

      @Ja Sam, 10.10.2013 - 13:21

      Daj čovječe, uhvatio si se za "koga briga" bez da si to shvatio uopće kako treba. I bez da si prvi dio mog komentara uzeo uopće u obzir. I onda još svedeš pisanje vijesti na prevođenje sa stranih portala… koje smo nebrojeno puno puta ispravili ili nadopunili kroz naše vijesti. Dobro, nebitno – samo ti uživaj u video sadržajima, a mi ćemo ih raditi što više možemo kad god to ima smisla.

    • Zael

      @Ja Sam, 10.10.2013 - 20:38

      možda da lipo priznaš ka čovik da si sam kriv jer si se loše izrazija a ne mene krivit jer se hvatan na to šta ti pišeš. razgovor u porukama je zajeban jer ne kužim jesi li ozbiljan ili ne. čovječe.

    • Ementaler

      @Ja Sam, 11.10.2013 - 13:34

      Zael, smiri se malo s takvim nepromišljenim porukama. I čitaj cijele komentare ako nekome želiš odgovoriti.

    • BioShock 4 Life

      @Ja Sam, 11.10.2013 - 14:29

      @Zael Neka, ne moze on to priznati. On je uvijek u pravu. Pa i kad nije, pucace argumente jer mu je tesko priznati da nije u pravu. Ne znam sto toliko ''branis'' ovu igru. Igra je uglavnom nidje veze. Igrao sam i duboko sam razocaran. Inace, na svaki negativan komentar koji ima nesto protiv igre, odgovorio si da im pobijes tvrdnje. Be reasonable dude.

    • Ementaler

      @Ja Sam, 11.10.2013 - 14:49

      Bioshock 4 Life, o čemu ti uopće pričaš? Pročitaj o čemu mi pričamo ovdje – uopće ne govorimo o samoj igri nego je rasprava malo skrenula u domenu samog sadržaja na portalu i zašto je ova igra dobila dva videa više nego je nekakav običaj kod nas. Tako da i tebi šaljem samo savjet da čitaš komentare prije odgovaranja na iste, inače ćeš nakon nekoliko takvih grešaka dobiti opomenu jer ne činiš ništa drugo nego negativno i nelogično komentiraš što odvodi rasprave u krivom smjeru.

    • Zael

      @Ja Sam, 12.10.2013 - 14:28

      nemam 5 godina, pročitao sam cijeli komentar (i više puta zbog tebe) i to je irelevantno šta ti pričaš, postoji milijun igara u kojima možeš "free roamat" pa ne radite uru glupiranja za njih. promjena u tonu komentara ti isto ne bi loše došla, malo više poštivanja jbg, nismo svi dica, vjerojatno imam i koju više od tebe

    • Ementaler

      @Ja Sam, 12.10.2013 - 14:46

      Ne znam što ti reći na tu tvrdnju da si pročitao cijeli komentar – budući da očito u njemu spominjem daleko više od "free roama" kao objašnjenje.

  • Daky101

    10.10.2013 - 09:18

    Odlična reca,slažem se sa svime. Ja sam dao ocjenu 98,smanjio sam za još jedan zbog retardirane vožnje motora,bicikala i quadova.
    P.S. Je li tko primjetio da Trevor ima tetovažu ''RIP Michael''? :)

    • Ementaler

      @Daky101, 10.10.2013 - 18:45

      Bome, nisam tu tetovažu skužio, fin detalj. I da, slažem se za kontrolu quadova, još su mi bicikle i motori u redu, ali quadovi se čudno ponašaju. Doduše, quadovi se nekako "čudno" ponašaju i u stvarnom životu :)

    • Black_Pirate

      @Daky101, 10.10.2013 - 20:56

      Ne znam d ali je ima, ali znam da moze da je nalijepi u Tattoo radnji.

  • snooker

    10.10.2013 - 09:39

    Sve recenzije dosad san pogleda ali sad mi se uopće ne da gledati 11 minuta hvaljenja "najbolje igre ikad". Sorry.

  • kenrox

    10.10.2013 - 09:42

    99? komedija žešća

  • RedEy3

    10.10.2013 - 10:15

    Evo i mojeg osobnog iskustva sa igrom.
    Mislim da je precijenjena, i to sve zbog ogromnom hype-a ( najvećeg ikada zbog ikoje igre ) i samog kredibiliteta imena igre.
    Nije da mislim da je loša igra, igra je odlična, jedna od najboljih koje sam igrao ove godine. Ali više od 90/100 ne zaslužuje, a ako računamo MP kao dio igre (što i je )
    onda više od 85/100.
    Da odmah kažem zašto MP pogoršava ocijenu, mislim da to nebi ni trebalo biti naglašeno ali ako netko ne zna: Još uvijek ne radi 100%, odkada je Online izašao većinu igraća ima problema sa njime,
    ja osobno nisam mogao 10 dana da se uopće logujem već bi bugove bacali, a kad sam mogao nije mi saveao progress i par puta mi se igra zamrzla iako imam brzu internet konekciju.
    Nisam jedini u tome, nego 75% interneta bruji o istome. A meni je zanimljivo kako recezenti to ili uopće ne spominju ili napominju da to uopće nije bitno. A kada je slično stvar napravio sim city, diablo
    bio je sveopći linč.
    Da remiziramo, ljudi ako igra ima MP onda on treba raditi od prvog dana, ako ne radi od prvog dana već nakon kupovine igre čekaš još par tjedana kako bi oni to dovršili, i onda OPET ne radi, čak uništava igru,
    onda nešto NE valja sa pripremom za Online. I točka. Koliko god to htijeli sakriti, ublažiti ili ignorirati, ONLINE dio igre je katastrofa započeo, što se pogotovo nije smijelo dogoditi s obzirom koliko su
    jedinica igre prodali i mogli su se bolje pripremiti za isto jer ipak je to GTA franšiza.
    Znači ONLINE očajno radi, a kada proradi, onda je zabavan – naravno ako vam se ne izbriše save.

    Što se tiče svijetle točke GTA V tj SP, on je odličan. Sigurno najdetaljniji i najispoliraniji open world svijet u bilo kojoj igri ikada. Toliko stvari možete raditi da će vam trebati barem 50 sati da izvršite sve
    glavne i glavne sporedne misije. Stvarno tu nema mane, čak mi je i fizika vožnje osobno odlična, malo se teže priviknuti na početku ali kasnije odlično reagira.
    Nemam zamjerke na ništa osim na jedan meni osobno bitan dio igre. Priča.
    Sad je ovdje mali spoiler pa tko ne želi ne mora dalje čitati. Dakle, priča je zanimljiva i bogata likovima, ALI… ALI veliko ali… Još uvijek imate osjećaj da ste nečije potrkalo, pa makar sa sva 3 lika.
    Kad su reklamirali igru, govorili su o ogromnim pljačkama gdje ćete određivati apsolutno sve… Način ulaza, likove koji vam pomažu te samim time ćete imati ogroman plijen.
    Što je tek djelomično istina, naime, način ulaza ćete imati kod gotovo svih heist-a ali će se to voditi na samo 2 načina, birati likove ćete moći minimalno jer samo na par heistova
    vam treba više nego jedan pomoćnik, i što je još strašnije to je još groznije izvedeno. Govore vam da je bolje koristiti one koji imaju slabiji skill ali uzimaju manji cut jer će oni nakon heist-a poboljšati skill
    a cut će im biti isti. Wrong, svi likovi koje sam ja uzeo sa manjim skillom su scriptirano umrli na tom istom heistu tako da sam ih odmah izgubio te njihov cut kao troškovi pogreba i što ja znam čega.
    Drugo, što je meni osobno još gore, reward sistem je NULA. Većinu heistova koje ćete raditi su za proklete, naporne FIB agente ili kako bi rezimirali troškove koji je, opet scriptirano, netko od vaših likova napravio
    tako da vama ostane prava sitnica ili NIŠTA. Čemu uopće heistova ako nagrada nakon njega nije zadovoljavajuća? Ako nemamo pravo izbora na baš ništa? Imamo likove koji vlastoručne uništavaju stotine gangstera, vojnika i vozila
    ali se boje par FIB agenta i ne mogu smisliti način da im se suprostave… Očajno, taj dio igre je stvarno očajan i mislim da će oni realniji od vas to shvatiti kada budete prolazili, ako već niste. Taj dio igre jako podsjeća na GTA IV
    i trčkaranje za ostale. Dalje, meni osobno frank je potencijalno bio najdraži lik. Jer je jedini nekakav u nekakvom ''blank'' state-u tj. nije još dorečen kao lik te ga zapravo vi stvarate, dok su trevor i micheal već proživjeli svoje
    najbolje i sve što su ostali su kao ogorčene stare drkadžije koje se non stop svađaju. Zato sam za franklina imao nekakve nade, da ću moći utjecati na njegov razvoj ili barem da će se probiti s obzirom da je ipak najambicijozniji od spomenute trojice.
    Opet krivo. On je dežurno potrčkalo trius fantastikusa koji se vak i onak sastoji od potrčkala, dakle, on je potrčkalo potrčkala. I to za sve, ne samo za njih. Samo potrčkava okolo i nema nikakvu osobnost, na sve se da nagovoriti, koliko god on to ne odobravao.
    Mogao bi nastaviti, ali da ne ispadne da previše pljujem ostati ću na ovome. Većina ovih komentara se sastoji od mana upravo zato što na gotovo nikakvoj recenziji nećete vidjeti da ima mana, svi ko papige ponavljaju istu – savršena igra. A kao što vidite, nije savršena,
    daleko od toga. I dalje je igra koja se MORA odigrati ako već nije, ali da je najbolja igra generacije – nije.

    • Ementaler

      @RedEy3, 10.10.2013 - 10:24

      Online trenutno ne radi baš najbolje, istina – ali nije ovo igra koja OVISI o online segmentu pa singleplayer ne radi ako ne radi online. Taj dio igre je samo jedan jako veliki dodatak koji će joj u konačnici još više podignuti vrijednost, odnosno isplativnost kupnje. Dakle 500kn košta ova igra, kao i mnoge druge AAA igre, ali od ove ćeš uz ogroman, zanimljiv, detaljan i dugotrajan sp, izvući puno i iz mp-a (kad proradi kako treba, a hoće – nije kao da će Rockstar odustat od njega). I da, slažem se za Franklina – definitivno najslabiji lik od njih troje… mislim da sam to već negdje napisao. Al' kako vrijeme prolazi u igri postao mi i on malo draži, u početku mi je bio malo iritantan, bezkarakteran… I da, spominješ da ovo nije igra generacije, što je okej, ali reci slobodno koja bi po tebi onda bila najbolja igra generacije.

    • Black_Pirate

      @RedEy3, 10.10.2013 - 12:38

      Sam sebi si dao odgovor na online primjedbu. Zbog tolikog hajpa, ne znam koja igra da je u pitanju, sve bi blokiralo. To je bilo sasvim predvidivo, zbog toga su i izolovali Online komponentu igre, kako im ne bi narusila ocjenu glavne. Slazem se da je Franklin neiskoristen.. Moglo se mnogo vise paznje posvetiti Groove streetu i slicnim nostalignicnim gangsta momentima. Nagalo i brzo mi je i dosao taj njegov transfer iz one male kucice u najluksuznihu vilu u igri. Imam primjedbu i na pojedine misije, koje djeluju previse organizovano – uradi to, prebaci na tog lika sad, idi tu, prati ovo… Fali te slobode pristupa, kakvu su obecavali.

    • BioShock 4 Life

      @RedEy3, 10.10.2013 - 14:40

      Sve u ovoj igri je vec vidjeno u prethodnim GTA igrama. Nista novo, osim mozda za 3 protagonista. Prica je ista kao u prethodnim igrama, nacin prelazenja misija je takodje isti. Pojedine sposobnosti i izbori u igri su takodje isti. Dosta stvari je vec vidjeno tako da ne znam sto ovolika frka zbog igre. Ovo je samo jos jedna igra u nizu od mnogih koje izlaze.
      I da, zivotinje. Jel' Rockstar toliko glup da nije mogao ranije da stavi zivotinje u igru? Trebalo im je dugo. I danasnji klinci kad spomenu GTA V, reci ce i to:" Eee, ima i zivotinje !" "Koje sranje, trebali su to davno, davno staviti."
      Online ce biti samo jedan neuspjeli pokusaj. Argumenti za ovu izjavu nisu relevantni.

    • RedEy3

      @RedEy3, 10.10.2013 - 16:17

      @Ementaler Meni osobno najbolja igra generacije je Last Of Us. Ono što igra nudi i što predstavlja radi savršeno, čak je i online jako zabavan, što uopće nisam očekivao.
      @Black_Pirate Naravno da bi, ali zato su i uzeli dodatno vrijeme i oduzeli tu online komponentu neko vrijeme da bi ga 'pripremili' za toliku bazu igrača. Bolje da su uzeli još par tijedana nego da se tisuće igrača brišu likovi s kojima su napravili već neki progress. To je nešto najgore, pogotovo ako ste za igru dali 500 kuna ko ja. Ako online komponenta ne radi, onda bolje da ju nisu stavljali. Nisam očekivao čuda od nje, već samo da radi normalno kada su već 250 milijuna dolara utrošili u igru.I dobro da si spomenuo to prebacivanje likova tokom misija, u pravu si, to su također obećavali a u stotine puta bi nas tjerali da prebacimo lika na određenog, eventualno dva puta kroz cijelu igru sam imao pravo izbora s kojim ću likom proći taj dio misije… Lažni marketing, ali ipak je to Rockstar

    • Black_Pirate

      @RedEy3, 10.10.2013 - 17:34

      Da i to kada bi imao priliku prebaciti na drugog igraca, ne bi imalo veceg smisla od bolje pozicije za rostiljanje i punijeg energy bara. Jasno da je to bio marketingski trik. Ne znam, generalno gledajuci treba odati priznanje za toliko bogat open world, koji zaista djeluje fasinantno. Ostalo je sve u GTA fazonu, nista revolucionarno, a zasto bi i bilo ? Gta V je spojio i ponudio sve u jednom. Na nekim poljima se okliznuo, na nekim su odskocili veoma daleko- na primjer sa grafikom mora, podvodnim svijetom. Sve u svemu opravdan nastavak, ali neopravdan ovoliki hype.

    • Duksy

      @RedEy3, 10.10.2013 - 22:06

      Upravo ja sam bio zaslužan i za recenziranje TLoU-a, kao što navodim na kraju ove recenzije :) Nedvojbeno jedna od najboljih igara koje sam ikad imao priliku zaigrat, s uistinu nevjerojatnom atmosferom, pričom i likovima. Ne kažem da na mene osobno zapravo The Last of Us nije imao veći utjecaj.
      No GTA 5 može, ako ništa, zaslužiti mrvicu višu ocjenu zbog činjenice da i nakon preko 50 sati provedenih u igri, ista ni najmanje ne dosadi i još se tu može naći doista hrpa stvari za dobro se zabaviti.
      Što se prebacivanja likova tiče, u glavnim misijama to većinom jest skriptirano, ali ne vidim zašto bi ikome i najmanje smetalo – upravo taj segment izrežiran je na način da misije djeluju tako spektakularno i filmski, u bilo kojem trenutku je ludnica ispred lika kojeg kontroliramo.

    • RedEy3

      @RedEy3, 12.10.2013 - 12:23

      @Duksy sve je to relativno jer svatko ima svoj ukus i svatko će propagirati svoje mišljenje. Drago mi je da cijeniš TLoU ali se ne slažem, kao što sam prije rekao, da je GTA V bolja igra. Da – duži je SP i ima više stvari za raditi – pa ipak je open world. Istoj logici bi onda Skyrim trebao dobiti čistku 100-tku jer možeš raditi do besvijesti questove – i dalje će ih biti – pogotovo zbog raznih modova. Ja sam u Skyrim utuvio ukupno 150 sati, sa time da nisam radio random generated side questove vec main q, main sq, guildove i ekspanzije i opet nisam sve zavrsio u tih 150 sati, bilo mi je jako zabavno tokom tog vremena ali nikada skyrim-u nebi dao ocjenu vecu od 90 – ni u najludim snovima. Jer igra ima svoje podosta velike mane, u kojem su priglup AI ( koji ima i GTA V ) i ocajna borba jedna od glavnih. Ali to nije utjecalo na to da bude prezabavan. Sad bi se vratio na GTA 5, s obzirom na sta su propagirali – nisu ostvarili. Heistovi jesu bili zabavni, ali preskreptirani s obzirom na sta su obecavali i na izbore koje smo trebali imati, a da ne govorimo da bi gotovo svaki zavrsio sa zivcanim slomom kada bi vidio koji bi smijesan iznos dobio zbog bezvezne gluposti na koji, opet, ne mozemo utjecati, ili nebi uopce dobio iznos u dolarima kojoj su igri prijeko potrebni ( s obzirom da je neke stvari nemoguce kupiti pa makar napravili apsolutne sve misije i opljackali doslovno 100 ducana – vec se za te iznose trebate pazljivo igrati sa stock marketom u bazi save/load/repeat a za to nemam zivaca ). To su objektivno mane igre i nitko ne moze reci da je to plus ili da bi trebalo biti zanemarivo. Na kraju krajeva, to su glavne misije igre a ne donose nikakav reward ( osim dvije-tri ), pa sam nakon nekog vremena izgubio volju za iste i radio sam ih prek one stvari… Za pricu sam vec spomenuo, nije tu nista orginalno ili pretjerano zanimljivo, isfurano trčkaranje likova u kojemu jedan nema gotovo nikakvu osobnost. Teoretski jedino trevor ima nekakvu osobnost, nepromisljeni je ludak i tu je njegov pocetak i kraj. Cak i micheal je prava curica kada treba nesto poduzeti: zena mi je bivsa striptizeta sa umjetnim sisama, i prevarila me vise puta, kcer mi droljetina i najnaivnija osoba na svijetu, sin narkomanski buco sa drustvenim problemima koji me nadrogirao, bacio nasred ceste, i uzeo novce i automobile, ali molit cu ih da mi se vrate jer ja nemam osobnost. Znam da su ciljali na klišejeve, ali da su ciljali da su nam likovi redovni prvaci u trčkanju okolo sam sumnjao. Pravi primjer za to je Saints Row 2, Mafia 2, pa čak i Sleeping Dogs. Puno kvalitetnije igre izrađene što se tog djela tiče, po tim mislim realnost likova i njegova uloga kroz priču. Koliko god je GTA V bogata aktivnostima, grafička jaka, ispolirana igra toliko se, meni osobno, te mane još više ističu. I nikada ju nebi svrstao iznad the last of us-a baš zbog toga što je ta igra odradila apsolutno sve što je obećala bez premca. Nisu davali obećanja koja nisu mogli ispuniti, dapače, još su bolji nego što sam očekivao jer sam mislio da će MP biti loš a na kraju ispao više nego dobro. Eto, toliko od mene.

  • Milo Hrnic

    10.10.2013 - 12:31

    ja igram GTA 2 na pleju 1, tako da je meni ovo holywood. 117 bi joj ja dao.

    • nemadruge

      @Milo Hrnic, 10.10.2013 - 18:10

      "Uzalud tugu htjeli bi skriti
      ostat ce prazan jos jedan san" – Milo Hrnić – pjesma Vrati se

  • Gervasius

    10.10.2013 - 13:00

    Stvarno genijalna recenzija svaka čast autoru. Nisam je gledao nego sam je sa zadovoljstvom pročitao.

  • dado01

    10.10.2013 - 13:18

    Predobra recenzija, svaka čast. Ocjenu budem upisao kada izađe na PC.

  • C4R3ON

    10.10.2013 - 13:43

    Mislim da je snooker isto zasluzio BAN!

    • snooker

      @C4R3ON, 10.10.2013 - 14:38

      dobro je časni suče, smiri se. niko više neće reći ni rič protiv tvog dragocjenog GTA, jesi zadovoljan? 😛

  • Apocalypse4987

    10.10.2013 - 13:59

    koja su ovo dičija posla

    • C4R3ON

      @Apocalypse4987, 10.10.2013 - 14:03

      ???

    • Apocalypse4987

      @Apocalypse4987, 10.10.2013 - 14:15

      90% ljudi na ovom portalu

  • BioShock 4 Life

    10.10.2013 - 14:18

    Koji insan moze ovoj igri dati ocjenu 99?? Be reasonable for once.

  • Mr.black

    10.10.2013 - 16:44

    Najjaca igra trenutno ocjena opravdana :)

  • nemadruge

    10.10.2013 - 18:06

    A možda je ovo nekome igra života. I što onda. Ako netko voli određeni žanr onda je nepotrebno diskutirati kome bi što trebalo biti bolje. Ako su recenzenti dali igri 99, možda je to ocjena na ukupni dojam igračkih ispljuvaka koje danas dobivamo.

    Da ne duljim, gta 5 je vrlo dobra igra sa velikom mapom i realnim morem, ali bih želio da na pc bude grafički daleko bolja i da se vidi trava umjesto teksture itd.. te da ima više ljudi po gradu. Za ostalo će se pobrinuti moding zajednica.

    Po meni razlika u grafici i gameplay u SA i gta 4 je veća neko između gta4 i gta5. Barem za sad.
    Nije da je grafika najvažnija , ali je važna.

  • Brko28

    10.10.2013 - 19:11

    neću je igrat ni da mi je đabe daju! sranje

    • Madridista1902

      @Brko28, 10.10.2013 - 19:35

      ni ne moraš!

    • nemadruge

      @Brko28, 10.10.2013 - 19:40

      Iako duboko u sebi obožavaš ovu igru i žao ti je što nije došla na pc. Sad si sretan zbog mogućeg dolaska pa koristiš obrnutu psihologiju.
      Priznaj da si napaljen i da ti sline cure.

  • markogal

    11.10.2013 - 12:00

    po meni 97

  • maxim.x

    12.10.2013 - 14:57

    Obozavam ove silne dusebriznike koji nas svim silama pokusavaju osvijestiti i odvratiti nas od zla zvanog hype. Oni zive za to da nam objasne kako je ova igra u sustini samo jako nahajpana i da je daleko manje kvalitetna nego sto se to cini, samo sto mi to ne vidimo! Oni su usamljeni heroji koji nas pokusavaju vratiti na pravi put a mi ih samo tako zanemarujemo… :)

  • wausai

    16.10.2013 - 04:31

    Mi koji imamo kompove monstrume ćemo tek uživati u igri, a vi na trici i 360…a ono…

  • goldfinger

    17.10.2013 - 14:49

    Genijalno!!!

  • Bone_Digger

    18.10.2013 - 01:17

    GTA = izađi iz kuće, uđi u (svoj) auto, vozi 130 km/h, zatepi 5 ljudi, sudari se, izađi van, pucaj malo, bježi od policije, ukradi auto, pucaj iz auta po ljudima, kad se zapali auto iskoći van, uzmi zolju i još malo pucaj okolo, onda skoći u more i ukradi gliser i pobjegni policiji, pa ako imaš volje usput ukradi avion i malo leti pa skoći sa padobranom, sleti na xy destinaciju… sve to ponovi (bez djela "izađi iz kuće") ili započni novu misiju, ili se ošišaj, promjeni outfit, nabaci koju tetovažu… itd itd.
    Vrlo inovativno! Oke, naravno da su misije inovativnije nego prije – sve 5, ali sama srž igre je puko divljanje i iživljavanje i naravno da to pali mnoge – BUT GUESS WHAT! To ne znači da je igra skoro pa savršena! Igra je stvarno jako dobra i puno je novca uloženo s razlogom, ali budimo realni – smanjite euforije i shvatite da igra očito nije za 99.

    • MrWilkos

      @Bone_Digger, 02.12.2013 - 22:20

      HMMM,,,

  • 1red2rum

    18.10.2013 - 12:10

    best geme ever tocka.

    • 1red2rum

      @1red2rum, 18.10.2013 - 12:11

      +game

    • nemadruge

      @1red2rum, 18.10.2013 - 14:11

      @1red2rum koji fail hahaha

  • afterlife

    28.10.2013 - 20:53

    jucer igrao par sati,nisam je prosao al za sada sta sam vidio precjenjena ocjena,al ne zelim rec da je losa samo precjenjena

  • LeonRene5

    13.11.2013 - 15:43

    Odlicna recenzija , a i igrica…
    Vec sam narucio jedan primjerak :) jedva cekam da pocnem igrati.

  • lukakeanu

    25.11.2013 - 00:04

    ma igrica je super…ali me ziviciraju ovi sto govore da je grafika odlicna,ti nek pogledaju AC4 ili watch dogs…to se zove dobra grafa u otvorenom svijetu iliti sandbox…i molim bez izgovora joj mapa je velka.da velka je ali isto zbog te velke mape na ulicama jedva ljudi i zivota.cini se kao da je grad pustos,ponasanje likova je katastrofa,igram skocim i lik odleti ko da je ispaljen iz topa (stisni kocku pa krug)…ne kuzim,to je u svakoj gta igirici di su likovi ko ragdoll,kao gta se fura na tu neku realnost,ak ocu da mi lik leti igrat cu saints row4…eto to je moje misljenje i razlog zasto sam dao 75 ocjenu

    • Strength

      @lukakeanu, 17.12.2013 - 19:23

      Dali si ti uopce igrao igricu? Po tvojim nebulozama koje pises rekao bih niti priblizno. Usporedujes AC4 koji je graficki daleko od GTA V po svemu, (tvrdim iz prve ruke) i Watch Dogs grafiku koji si imao prilike jedino vidjeti putem trailera (za koje se zna da se vecinom uljepsavaju). Svijet je masivan, detaljan i grafički jako, jako impresivan. Izmjene dana i noci, ciklusa mjeseca i sunca, vremena i nevremena je daleko najbolje odraden u GTA serijalu ikada. Isto ovo tvoja stavka ' svijet je prazan' nikako ne stoji. Na ekranu se odjedamput moze pojaviti preko stotinjak auta kada si na autocesti i kada napravis kolaps, bez imalo gubitka frame ratea. U odredeno doba dana (vecinom ranoposlijepodne i sredina dan) do nekoliko desetaka ncp-a se pojavljuje hodajuci po ulicama, gdje poprimaju realne životne radnje (puse, piju, pričaju, šeću pse, jedu, sjede na stanicama, putuju javnim prijevozom, rade na standu, vrtovima, ducanima i jos puno, puno, puno toga). Zasto govorim u odredeno doba dana, zato sto sigurno u realnome vremenu po noci u 2 tri ujutro neces na cesti vidjeti stotine ljudi nego nekolicinu, i to ne ako dodes u selo, šumu, pustinju, u netko opasno predgrade ili negdje gdje su stambene kuce i naselja, nego u centru grada ili malog veceg mjesta. Ljudi serete bezveze po necemu o cemu nemate ni pojma, niti ste vidjeli niti dozivjeli, ali glavno je da se bez cinjenica pokusavaju uvjeriti ostali u nesto lose, koji nisu mozda imali prilke odigrati GTA koji je definitivno zakljucio ovu genereciju konzola kao jedna od najboljih igra. 95 od mene zbog najdetaljnijeg svijeta ikada i relanog prikaza suvremenog zivota. – 5 zbog bugova (koji ce se pokrpati) i GTA Online-a. Sve u svemu vrijedno potrositi nekoliko mjeseci zivota ako ne i godina.

  • MrWilkos

    02.12.2013 - 22:20

    Realna ocjena je 95/96

  • mainstar

    26.01.2014 - 09:46

    Super je.

  • idiotnaivni

    30.01.2014 - 16:30

    jel netko igrao na ps3..kakva je grafika,oce li stopat

  • supergaimer

    10.07.2014 - 15:34

    Igrao sam je nešto kod frenda, gledao par recenzija igrica je super. Najbolja igrica na svijetu.

  • CROguys

    22.07.2014 - 13:48

    Odlicna igra.Stvarno se vidi da je Rockstar za sada najbolji.Igra je savrsena u svakom aspektu,no najbolja GTA igra je GTA San Andreas po meni.Game of the people,by the people and for the people,shall not perish from the earth.

  • duje.vasilj.10

    05.10.2014 - 19:01

    oće li moć upalit na 32 bitnom sustavu

  • Vesper

    12.10.2014 - 18:53

    Zasto se zalite na sitnice, a igra je napravljena do takvih detalja naspram tako velikog svijetada nema igra koja joj moze konkurirati ….i onda se neki zale na grafiku…i ne shvacam one koji navaljivaju s tim "kad ce na PC" i onda jer je nemaju kritiziraju je, a kad dode za next-gen bit ce jos bolja i onda se zapitajte kako je to uopce moguce napravit takvu igru, s kojom se moze usporedit …jer gotovo sve sti zamislis je.moguce napravit kad god hoces,ici kamo god zelis , rijesavat misije na bilo koji nacin kako ti zelis…i zasto ljudi nikad ne zele priznat da je nesto najbolje nego odmah stvaraju razlike i onda dolazi do svada…u ovoj igri se zabavljas i igras za gust jer imas slobodu, pa se pojave oni koji kazu glupost losa prica ,pa ma kakva prica prica nije najbitnija stvar u igri ako hoces pricu gledaj film…ovo je blockbuster i treba se divit ovoj igri i bit sretan da je takva igru uopce moguce napravit i jos se odlicno ismijava ljudska glupost…i kritiziraju ju najvise oni koji je uopce nikad nisu igrali nego pogledaju jedan video na youtube te igraju lol i prave se da su neki strucnjac,a zna se sto strucnjaci misle o gta…

  • rko1237

    14.01.2015 - 12:36

    Zasluženo GTA V je najbolja igra svih vremena

    • jack66

      @rko1237, 28.07.2015 - 12:26

      Zasluzeno gta v najgora igra svih vremena

  • jack66

    28.07.2015 - 12:16

    Grafika je relativno ok voznja simulatora je sjajna tu nema zamerki toliko, mana ima po meni puno preko 30 mana sam naso u igrici ,ne mogu ih nabrajati moja ocena od 1-100 je 45 ispod proseka,gta iv i san andreas nude vise, mana sto puno zauzima podatkovog prostora ukupno mi zauzelo 90gb sto je uzas nevidjeni instaliranje 4 sata za sporiji komp vise sati,sta god ova igrica po meni ni ostavila veliki bum, moze posluziti za voznju i neke sitnice

    • Himand

      @jack66, 28.07.2015 - 13:13

      ne seri

  • MrPhillips

    03.01.2016 - 17:26

    Najbolja igra ikada.

  • Virty

    05.01.2016 - 14:36

    Sam vrh ovog žanra!

  • Pokiul

    07.01.2016 - 09:39

    gta 5 he najjjj

  • hrcfaca

    22.02.2016 - 18:22

    Ljudi imam jedno pitanje u vezi GTA 5 na pc-u, prije par dana sam si i ja napokon instalirao igru i ono što mene muči je ne normalno ponašanje automobila u vožnjii auto se ponaša baš nekako divlje koju god da ja tipku pritisnem on ko da je ubrzan tako još je to i ok naprijed i natrag, ali lijevo i desno ćim pritisnem malo on skrene odmah jako. Da li mi može netko reči da li ima u postavkama nešto što bi se trebalo promjeniti ili je
    Hvala.to tako?

  • nikola720p

    12.05.2016 - 22:44

    meni je nekako bolji gta 4 ,dosta je jednostavnije uradjeno i tamo mozes da radis dosta toga,kod gta 5 je nesto bolja grafika

  • Maxgames350xx

    04.12.2016 - 22:04

    Grand theft auto 5 je najbolja igra

  • MatejBro

    05.01.2017 - 20:50

    Jedino što po mom mišljenju može biti bolje od ove igrice je GTA 6

  • Ajdin22

    26.01.2017 - 18:39

    Igra je VRH! Stvarno nema zamjerki, online je najzanimljiviji u igri, prica sa tri lika je nevjerovatna…

  • Tony543

    17.03.2017 - 22:51

    Imam ovu igru, igrao sam je neko vrijeme, ne bas predugo presao sam je onda sam malo igro gta online brzo mi je dosadio, ja nemoslim reci nista lose o igri ali to je sve malo prenapuhano singleplayer jos nekak ali online postane stvarno repetitivan jer grindas satima a parama ni traga. Najvise me frustrira kako je rockstarov costumer service toliko loš, jedini nacin da rijesis neki problem s njima je da nabijes racun zivkajući London. Preko mail-a dobies samo spam, igra nije losa ali kad je kupis shvatio si da nisi bas najbolje spiskao 400kn (tolko je kostala kad sam je ja kupio, mislim da je pala cijena)
    nemislim nista lose ali igra je stvarno prenapuhana online traje 10-ak sati i onda nist (btw 4 od tih 10 sati ces cekat da se online ucita 😉 singleplayer je vrlo dobar ali nista posebno zanimljivo. Nebih preporucio ali ako bas os nije igra tolko losa kupi je, suska ce da ce dodat novi dlc mozda bude od toga nesto ali svejedno ima i boljih nacina za potrosit tih 300-400 kuna kad gledas kak drugi igra cini se mnogo zanimljivija ali i nije bas NEMISLIM NISTA LOSE TO JE SAMO MOJE MISLJENJE I OPRAVDANJE ZA OCJENU 60

  • Tony543

    17.03.2017 - 22:54

    mislim da sam napravio neke greske u proslom komentaru moze li se to editat

  • Leo Kocijan

    24.03.2017 - 16:05

    Meni je malo pre visoka ocjena

  • Madridista1902

    @Dovla Van Pit, 09.10.2013 - 19:25

    Onda igraj igre koje uvode novitete poput call of duty-a !

  • ScaR

    @Dovla Van Pit, 09.10.2013 - 19:53

    E po čemu li si ti stručnjak, da mi je znati…

  • ImasKunu?

    @Dovla Van Pit, 09.10.2013 - 19:55

    Kad nemožeš zamislit,bar odigraj pa komentiraj. Youtube je slaba konzola :)

  • Marizzard

    @Dovla Van Pit, 09.10.2013 - 21:11

    A sta bi po tebi bila inovacija. Da presele radnju u svemir? Da ubace dinosauruse? Da naprave FPS GTA? Nastavak kao svaki nastavak, nadogradjuje svoju formulu i ubacuje neke nove elemente. Razlika izmedju GTA IV i V je poprilicno velika

  • DaDoXy

    @Dovla Van Pit, 10.10.2013 - 00:58

    strucnjak nema recenzije , najave, niti bilo sta drugog na hcl-u da se objavi a da on ne baci neki komentar da to nije bas kako bi trebalo biti aj molim te sjedi kuci i probaj napraviti makar skicu neke inovativne igre … ako uspijes onda slobodno reci da je ovo najgora igra godine i da treba dobiti ocjenu 5 i to da ne budes prestrog 😀

  • stru?njak

    @Dovla Van Pit, 10.10.2013 - 10:08

    Pa cod uvodi novitete,to što gameplay izgleda slično, to ne znači da je cijela igrica ista. @ImasKunu? evo to reci ovomu a ne meni

  • Ementaler

    @Dovla Van Pit, 10.10.2013 - 10:28

    Znači noviteti u rangu onih koje COD uvodi svake godine su ti okej i lako vidiš da je svaka nova COD igra drugačija zbog njih… ali GTA 5 ti izgleda, da te citiram: "isto kao i svi ostali", unatoč svemu što je u igri zapravo novo ili drugačije u odnosu na prethodne igre serijala? Daj se smiri s tim trollanjem stručnjače, znaš da već imaš opomenu.

  • stru?njak

    @Dovla Van Pit, 10.10.2013 - 14:21

    Rekoh milijun puta da ne trollam, On je rekao da cod nema noviteta, ali ima. A GTA5 nije donio ništa novo A ti meni opomene daješ bezveze. Ajde objasni što ti je to trollanje. To što je nekomu nešto nemoguće objasniti ovdje pa se zbunim, to je tebi trollanje? *facepalm*

  • kurtmarshall

    @Dovla Van Pit, 10.10.2013 - 19:32

    neznam da li se dobro sijećam al ovaj pametnjaković(stručnjak) je bio nezadovoljan što nema za PC i što će morati čekati da odigra,a sada drži govore i pametuje da nije donijela ništa novo,a CoD je inovativan svake godine?!?!?! hahahahahhahahahahahaha
    aj bar sam se nasmijao 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!