HCL.HR

Recenzija

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Zoran Žalac

Ma nemamo što okolišati – Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 najgora je igra u napaćenom serijalu o mladom čarobnjaku. I dok se za posljednji, sedmi dio originalnog predloška i filmske adaptacije može reći da su vjerojatno najbolji dijelovi ove sage, za igru jednostavno nemamo pozitivne riječi. Shodno tome, s opisom iste nećemo se pretjerano zamarati – jasna je činjenica je da su Harry Potter naslovi samo dno ponude u igraćoj industriji te da je to nakon Deathly Hallowsa još izraženije, unatoč velikom tematskom potencijalu o kojemu pričam svaki put kad recenziram ovaj korov od igara.

Svake godine ponavljamo ton recenzije, a ni igre se baš ne odmiču dalje od svog zacrtanog modela. Ako ste pomislili da je uvođenje akcijskih elemenata Deathly Hallows Part 1 učinilo smislenijom ili zabavnijom igrom, popušili ste još jedan reklamni trik. Priča je ponovno uništena do neprepoznatljivosti (originalni zaplet stoga je suvišno i pojašnjavati), a obzirom da je podijeljena na dva dijela (ovo je tek prvi) izmišljalo se tu koješta samo da bi igra trajala što duže, iako ju je i pored nasumičnih misija izvan svakog konteksta, scenarija i zdravog razuma, moguće završiti za manje od tri sata.


Igra se sastoji od dva podjednako loša dijela – akcije i stealtha, koji se odvijaju po isključivo linearnom postupku. Akcijski dio je TPS, a ponekad i rail-shooter debilana koja ne zahtjeva mozak već button-mashing. Stealth je, s druge strane također kretenluk u kojemu iz prvog lica pod plaštem nevidljivosti izbjegavate druge likove. Između ta dva elementa ne postoji ništa drugo, osim možda skupljanja nekakvih hidden itema koji upotpunjuju osakaćenu priču. Doduše, ubačen je tu nekakav sustav napredovanja, no to je toliko usputno da je to zapravo smiješno. Drugim riječima, napredovat ćete kad igra to želi jer drugačije ni ne može – nije ovo nekakav RPG da imate opciju izbora u nečemu.

Izmišljalo se ovdje svašta samo da bi igra trajala što duže, i to nekih tri sata maksimalno.

Manjak raznovrsnosti koji budi monotoniju, iliti najgore prokletstvo linearne igre, začudo je sastavni dio ovog naslova. Iako na raspolaganju imate nekoliko vrsta različitih čarolija, igra vas nikada direktno ne potiče da koristite ijednu drugu osim prokletog stupefya. Možda eventualno na višoj težini, no iskreno ne znam tko bi normalan želio veći izazov od ovako loše igre. Jer na kraju krajeva, svaki treći neprijatelj je isti, kako po izgledu tako i po katastrofalnom AI-u, a Ron i Hermiona su korisni koliko i Supertalent te Hrvatski Top Model zajedno.


Grafički engine ne bismo ni štapom dirali. A da iza igre ne stoji Electronic Arts još bismo i razumjeli odluku da se koristi interni, a ne komercijalni pokretač. No eto, ovako imamo očajne teksture, učestali pop-up te robotizirane likove. Zvuk ionako ne može pomoći ničemu, a i sam je polovičan – licencirana glazba je prisutna, ali isto se ne može reći i za kompletnu glumačku postavu koja posuđuje glasove likovima u igri.

Dakle, sve odreda ovdje je uvreda gamera i kupca, a u ovom kratkom opisu nismo ni zalazili u detalje koji su sprdnja originalne fabule. Stoga je pronalazak pozitivne stvari u ovoj igri uistinu nemoguća misija, tim žalosnija što nas za sedam mjeseci čeka još jedan identičan nastavak. Ironično, veseli nas tek činjenica da serijal nezaustavljivo prilazi kraju jer smo prethodnih deset godina kroz Harry Potter igre svjedočili uništavanju predivne bajke za sve generacije.

Zato prilično lako možemo doći do zaključka – Electronic Arts gori je od smrtonoša, a Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 video-igra osmi je i najgori horkruks, i to zastrašujuća nova verzija – HORORkruks koji se može uništiti jedino ako ga zaobiđemo u širokom luku, što vam uostalom toplo preporučujemo.

Za slučaj da vas ovaj tekst nije uspio odvratiti od kupnje igre, pripremili smo i gameplay video koji ju prikazuje u svoj njenoj lošosti.


Sramota je ovo zar ne? Izjasnite se Ima li nade za virtualnog Harry Pottera putem boxa za komentare, a za više gameplay videa poput ovoga gore te pogotovo video recenzija i najava, pretplatite se na naš YouTube kanal.

Moramo priznati da nas je Harry Potter ove godine iznenadio – baš kad smo pomislili da ne može izgledati gore nego u promotivnim trailerima, zagazili smo u drek neslućenih razmjera.

30 Naša ocjena
  • serijal polako prilazi kraju
  • najgora Harry Potter igra dosad i jedna od najlošijih igara godine

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (29)

  • Protector

    26.11.2010 - 17:17

    Iako veliki fan čarobnjaka, ovo je stvarno sranje.

  • patafix

    26.11.2010 - 17:28

    A na gametrailersu kažu da je najbolja HP igra. Ja mislim da se ipak slažem s vama 😀

  • Garamel

    26.11.2010 - 17:29

    Iskreno meni se ovo svida. Mislim svida mi se zbog toga sto volim ovaj serijal i sve. Ali tek cu za nekoliko dana probati igru. Ali kroz sve gameplay-e na youtube izgleda fino.

  • MaliMicek

    26.11.2010 - 17:34

    Haha predobra reca baš sam se nasmijao. Bezjaci iz EA Bright Light studija XD
    Igro sam malo i gledao rece i videe i je fkt crap, al opet da je ovak niska ocjena ? 😛
    Aj one stealth misije po ulicama su fora. Al u globalu igra je fkt smeće. Izrečeno od velikog fana Herija Lončara, knjiga ponajprije.

  • Apocalypse4987

    26.11.2010 - 17:35

    daj molim te napravi video recenziju od nekih pola sata, večeras mi se gleda neka komedija XD

  • PetarMKD

    26.11.2010 - 18:03

    nisam citao recenziju… ali ovo sa strane, info igara… bas i nije profesionalno…

    Naziv igre: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
    Žanr: TPS ili rail-shooter sa stealth elementima
    Proizvođač: Bezjaci iz EA Bright Light studija
    Izdavač: Smrtonoše Electronic Artsa
    Platforme: kompjuteri, konzole, mobiteli, digitroni, vage
    Multiplayer: čarobno izostavljen
    Datum izlaska: želimo zaboraviti 19. studeni

    nebitno jel dobra ili ne igra ne bi trebao da se tako izrazivate … no offense 😀

  • maliZeleni

    26.11.2010 - 18:21

    iz ovog videa igra mi izgleda ko star wars hahah

  • Ementaler

    26.11.2010 - 19:01

    @PetarMKD Srećom, sami određujemo kako bi se smjeli izražavati :), a ovo nam se u ovom slučaju čini čisto okej 😉

  • Trbonja

    26.11.2010 - 19:20

    Zašto ovo nije otišlo u recenziju trash igara?

  • PetarMKD

    26.11.2010 - 19:32

    @Ementaler

    imas pravo 😀

  • Corbel

    26.11.2010 - 21:11

    To mi je ono : ” Zašto bi se trudili kad će i ovako i onako masa glupih ljudi kupiti bilo kakvo sranje samo nek se zove Harry Potter ” , žalosno … Ne znam koji su gori , ovi što kupuju igru ili koji je prave ..

  • ScaR

    26.11.2010 - 21:47

    infobox dize rejting igri

    hahahaha! nasmija me do suza :)

  • domy32

    26.11.2010 - 21:54

    omg ocjena je 30!

  • ALG

    26.11.2010 - 22:41

    Mislim da se malo pretjeruje u ovoj recenziji i morao sam joj dat stojadina da malo popravim ocjenu jer 17% je sramotno malo ako se uzme u obzir da je ova igra pravljena za manju djecu.
    Uglavnom da ne duljim, sasvim pristojno za kupit klincu od +- 10 godina ako voli HP.

  • kuli?

    26.11.2010 - 23:25

    Dakle, mislim da ste definitivno pretjerali… igra je sasvim OK, i definitvino zanimljivija od prošlog nastavka… jedino ti naporni dijelovi pod Plaštom nevidljivosti samo frustriraju, ali to barem razbija monotoniju… za priču nisam ni očekivao da će se imalo moći razumjeti, i to dosta kvari ugođaj.
    No, ovo dolazi od velikog HP fana, tako da se vjerojatno većina neće ni djelomično složiti sa mnom…

  • croMeister

    26.11.2010 - 23:51

    Ajde, molim vas nek mi neko kaže kad je EA zadnji put naprvio dobru igru, da ste onako istinski uživali!?…Pa EA treba zatvorit, ukinut, razbit…itd…da ne koristim teže rječi
    Sve igre koje su napravili, treba im oduzet i na njihov trošak dati nekom boljem proizvođaču da napravi remake…..ovo kaj oni rade je bolesno!!!!

  • croMeister

    26.11.2010 - 23:53

    Naziv igre: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
    Žanr: TPS ili rail-shooter sa stealth elementima
    Proizvođač: Bezjaci iz EA Bright Light studija
    Izdavač: Smrtonoše Electronic Artsa
    Platforme: kompjuteri, konzole, mobiteli, digitroni, vage
    Multiplayer: čarobno izostavljen
    Datum izlaska: želimo zaboraviti 19. studeni

    hahaha – svaka čast!

  • supa

    27.11.2010 - 09:02

    @cro

    jesi cuo za fifu 11?

  • wyzard

    27.11.2010 - 11:57

    ALG ne bih se baš složio da je pravljena za malu djecu. Pa PEGI je 12+ godina.
    i kad bi djetetu već kupovao nešto vezano uz Harry Pottera, radije bih mu kupio knjigu ili film, od ovoga ionako nema ni približno toliko zabave.

  • croMeister

    27.11.2010 - 12:50

    Supa

    Igram fifu 11, i neznam dal si primjetio, al igra ima tolko grešaka koje je EA morao popraviti da je to strašno….kako možeš uživati u igri u kojoj igrač vidljivo gurne protivnika, i sudac ne sudi fau…daj molim te…..i širi pederluk…to ipak mislim da nije pimjereno….

  • sajo

    27.11.2010 - 14:51

    vagu inace nemam uza sebe, ali na digitronu ili mobitelu cu je sigurno zaigrati dok cekam da mi pocne cas matematike, nebi skrenuo misli sa mucenja koje tek treba da nastupi, sjajna recenzija

  • RAFAEL RAFO

    27.11.2010 - 17:30

    Igra je loša.
    Ali previše ste ju popljuvali………
    Vi ste me čak potakli da to kupim !!!

  • nonoKING

    28.11.2010 - 09:18

    oči su me zaboljele od grafike

  • primorac_vk

    28.11.2010 - 09:42

    Jel moguče da je ova igra na Gametrailersu dobila ocjenu veču nego James Bond Blood Stone?? :O

  • Ementaler

    29.11.2010 - 12:37

    A čuj, očito ne vide baš svi ovu igru kao veliki fail poput nas :). Blood Stone je definitivno kvalitetnija igra, iako ni on nije nešto osobito kvalitetan.

  • FakeName

    08.12.2010 - 13:30

    kak neko to meže igrat taj harry sranje

  • FakeName

    08.12.2010 - 13:30

    kak neko to meže igrat taj harry sranje

  • malimedo22

    03.01.2011 - 10:09

    igra mi se zgadila nakon 3 minute :(
    reterdirani Harry drži onaj štapić gore cijelu igru ko da mu je ruka iščašena??
    inače sam veliki fan HP-a i volim retovanje čarolijama,ali ovo je [u]KASTASTROFA[/u]

  • CROguys

    14.08.2014 - 10:15

    Sjecam se vremena kada sam za ps1 imao prve dvije Harry igre.Igre se nemaju puno hvaliti,ali bile su mi jedine pa tako i najbolje.
    A,ovo.Lose.Gledajte filmove oni su puno bolji.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!