HCL.HR

Recenzija

Justice League

PRIJETNJA LOOT BOXA

Zoran Žalac

Nije teško dokučiti da je Justice League film krojen prema istraživanju tržišta. Netko je izračunao da film mora imati točno 50% akcije, 25% humora, 10% seksipila, 10% drame i 5% tzv. fan servisa. Ta je struktura prilično izražena u Justice Leagueu. Čak i ako ne razmišljate o tome kako je film posložen, jasno vam je da Aquaman svojim six-packom mora zadovoljiti ženski dio publike, a provokativni kutovi kamere muškoj publici moraju dati dobar pogled na dupe Wonder Woman. Nije da se žalim, pogled je odličan, ali…

Bilo koji uradak, bilo filmski, glazbeni ili gamerski, obično ne može očarati bez kreativnih rizika. Ovo je sad već drugi paragraf recenzije pa po nekom izmišljenom pravilu smijem spomenuti Marvel. Zadnja dva Marvelova filma pokazala su se uspješnim, čak i uz određeni zamor superherojskim žanrom, baš iz razloga što je kreativni rizik bio prisutan u odabiru relativno mladih i neproslavljenih redatelja. Možda se iz nekog razloga nećete složiti da su Spider-Man: Homecoming i Thor: Ragnarok dobri filmovi, ali za potrebe moje poante činjenica je u konsenzusu kritike.

Kako onda stoji Justice League? Stoji kao iznimno gledljiv film, definitivno kompaktniji i fokusiraniji nego Batman v Superman i znatno smisleniji nego Suicide Squad. Međutim, forma mu je šablonska, ne samo po onim postotcima koje sam maloprije spomenuo, nego i po svim karakteristikama modernih blockbustera superherojskog žanra. S obzirom da imam dojam kako je film prezentiran u uredima Warner Brosa kroz natuknice neke PPT prezentacije, na sličan ću način opisati na što mislim pod time:

  • korištenje scena u promotivnim trailerima koje na kraju uopće nisu prisutne u konačnom filmu, jer tako se to danas radi
  • isticanje poante da snaga dolazi iz suradnje, na razini pjesmice „Kad se male ruke slože“ (iako je Superman realno OP AF naspram čitavog tima, deus ex machina za radnju i nepobjediv dok god mu je mama na sigurnom)
  • u nedostatku boljih ideja forsiranje CG neprijatelja koji patetičnost svoje isprazne priče krije vikanjem generičnih stvari poput: VI NISTE DOSTOJNI TOLIKE SNAGE, UAAAA(HAHAHA)
  • obavezno i totalno nelogično spašavanje nekolicine civila usred bitke u kojoj je rizik uništenje čitavog čovječanstva
  • skrivanje šupljina u priči ubacivanjem PG-13 šala, jer lakše se nasmijati pretučenom Batmanu nego odgovoriti zašto su svi najednom zaboravili što glavni negativac traži i doslovno mu to servirali na tacni

jusice league slike (5)

S ovakvom listom Justice League zvuči kao užasan film, ali rekao sam da mislim kako je iznimno gledljiv. Upoznavanje novih likova – Flasha, Aquamana i Cyborga – dosta je zabavan dio filma. Smatram da to nije bilo lako ostvariti u manje od sat vremena, ali likovi su intrigantni (neki više, neki manje) pa je predstavljanje istih uglavnom tečno i ne usporava radnju.

Među zanimljivijim likovima u filmu svakako je Barry Allen iliti Flash koji ima klasičnu ulogu humorističnog junaka. Iako je taj njegov nespretni humor također svojevrsni klišej, Ezra Miller se odlično snašao u ulozi i po mom mišljenju odglumio ju na bolji način nego Grant Gustin u TV seriji.

jusice league slike (2)

Izvedbe ostatka glumačke postave također su na kvalitetnoj razini. Film je natrpan talentiranim glumačkim imenima i premda neki, poput J.K. Simmonsa ili Jeremyja Ironsa, nisu na ekranu ni ukupno pet minuta čitavog filma, svejedno su se potrudili odraditi taj angažman kako se to od njih i očekuje.

Jedini trenuci kada gluma u Justice League djeluje loše pripadaju scenama koje su loše napisane. Ponekad su dijalozi toliko neugodni za slušati da nije jasno jesu li zamišljeni kao prijesna šala ili su jednostavno loši. Primjerice, kad se *onaj* lik vrati, golog torza i znojnog poprsja, njegova mu dragana kao grom iz vedra neba kaže: „Fino mirišiš.“ Ako je to trebala biti šala, Justice League treba još štošta naučiti od Witchera.

jusice league slike (1)

Da zaključim priču, uzet ću si kreativni rizik tako što ću Justice League usporediti sa… slaninom! Film je povremeno prošaran vrlo „mesnatim“ elementima zbog kojih u najboljem slučaju nije dosadan za konzumiranje. Ipak, većinu vremena Justice League je samo probavljiv i ni po čemu nije drugačiji od slanine koju ste ranije konzumirali. Možda čak ne bi bilo loše ni da je malo dulje bio na sušenju. A ako ne jedete slaninu ili ne gledate superherojske filmove, Justice League definitivno nije komad s kojim biste to trebali početi raditi.

U najboljem slučaju vrlo gledljiv superherojski film, premda ne osobito promišljen, a pogotovo ne naročito drugačiji od onoga što se već na desetke puta moglo vidjeti u drugim ostvarenjima.

65 Naša ocjena

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (35)

  • RapthorPechina

    17.11.2017 - 10:17

    Marvel radi puno bolje filmove od DC-a zadnjih godina . Wonder woman je bila zakon . Slažem se s ocjenom. Po mojem, nezntatno iznad prosjeka. Bio sam kritičan prema novom flash glumcu u prošlosti, ali ovdje se pokazao kao največa pozitivna stavka u filmu. Gal gadot na razini ! Sve ostalo trunkici iznad prosjeka . 6/10

    • DjokaBA

      @RapthorPechina, 17.11.2017 - 12:44

      Wonder Woman je njesra. Da ne duzim, znam da se vecina ne slaze sa mnom, ali taj film nema nista posebno dobro u sebi, bas nista osim Gal Gadot. Sto se tice Justice League, po ko zna koji put.. zar je iko ocekivao od Snydera da napravi dobar film ?

    • Chronosus

      @DjokaBA, 17.11.2017 - 12:57

      Eto, ja se slažem. WW je na razini prvog Captaina Americe, superhero špranca smještena u svjetski rat, nešto što je Marvel odradio prije 6 godina i nakon čega su se krenuli poigravati sa šprancom. WW je hvaljena isključivo jer je prvi gledljiv DC Universe film.

      Ja više ne dajem novce za DC filmove.
      BTW, Zack Snyder je napravio jedan od najboljih superhero filmova – Watchmen, film koji je uspio čak poboljšati u odnosu na izvorni materijal i koji se može gledati kao špranca za DC filmove poput BatmanVSuperman i Justice League.

    • DjokaBA

      @Chronosus, 17.11.2017 - 15:04

      Tacno, to je i moj utisak. Ma rekoh da ne duzim, ako pocnem, napljuvacu 90% tog filma. Sustina je da je sranje.
      Za Watchmena si u pravu, ali to je jedino sto je uradio da valja u celoj karijeri i bilo je pre 8 godina. Od tad je imao dosta filmova, i svaki je gori od prethodnog.

    • snooker

      @Chronosus, 17.11.2017 - 17:35

      WW je hvaljena isključivo zato što je ženska glavni lik

    • FrenkMillerftw

      @Chronosus, 23.11.2017 - 16:57

      Ah kako me nerviraju ovakve napaljene klince poput Chronosus . Zasto ? Zato sto kaze da je Zack Snyder lik koji je najgori redatelj u svetu uradio jedan od najbolji cbm filmova . A istina je da Watchmen je 6/10 . Citajte stripove djeco . A vi snyderovce koji kazete da je uradio dobar film u svoju karijeru , spavajte na to uho . Cheers !

    • FrenkMillerftw

      @Chronosus, 23.11.2017 - 17:35

      Ajme meni koji si ti vic reko sad sinko .. Ako mislis da je watchmen dobar film ima 2 razloga zasto to moze bit : 1. Nisi citao strip 2. Neki napaljeni klinac ( kao u zadnje vreme sto ima po forumima ) na 18 + scena u filmu . Idi gledaj crtane sine , nisu superherojske filmove za tebe .

    • SanKa

      @DjokaBA, 20.11.2017 - 17:03

      ja se slazem s tobom, film je govno.

    • Loghain

      @RapthorPechina, 17.11.2017 - 22:38

      WW je po mom mišljenju jedan ispodprosječan film slabe i “generičke ” priče. A dobio je toliku pažnju radi toga što nakon dugo vremena stavlja jednu ženu u glavnu ulogu superheroja u nekom filmu . Što se tiče DC-a za mene su filmovi Nolana i Burtona još uvijek zakon, sve nakon toga je prosjek ili niže od toga. Marvel ih u zadnjih nekoliko godina nadmašuje u kvaliteti. Jedini Marvelov loš film po mom mišljenju koji sam bio gledao je bio Dr Strange gdje se premalo pažnje posvetilo karakterizaciji jednog takvog kompleksnog lika a priča u njemu nije imala nikakvu dubinu.

  • hrvoslav1993

    17.11.2017 - 10:36

    Čini mi se da Zack Snyder lagano vodi franšizu u propast. Još od Watchmena nije napravio kvalitetan superherojski film, svi su ispodprosječni. Kvalitetu filma ne možemo samo mjeriti koliko će novca zaraditi na kinoblagajnama po izlasku, nego i koliko će ljudi kasnije kupovati Blu-rayeve i ostale proizvode vezane uz film i koliko će ga često ponovno gledati. Nolanovu franšizu sam pogledao više puta, a čisto sumnjam da ću ijedan od ovih filmova ponovno pogledati, osim možda Wonder Woman. Stvarno bi mi bilo zanimljivo kako bi se Patty Jenkis snašla sa svim superherojima, siguran sam da ne može biti lošija od Snydera.

  • Sinek

    17.11.2017 - 11:54

    Petkom inače lagano gasim mozak ali moram upitati za svaki slučaj- Prijetnja loot boxa?Ne kužim? Inače, nisam fan ovakvih površnih, kratkih recenzija ali čini se dovoljno da zaključim da ovo zaobilazim…

    • Zoran Žalac

      @Sinek, 17.11.2017 - 12:28

      Ma u filmu se sve vrti oko traženja i otvaranja kutija. Samo što tamo nije loot box nego mother box, ali svejedno me podsjetilo.

  • NorthCorps

    17.11.2017 - 12:09

    Sinoc san gleda u kinu, nista originalno ili genijalno, al film je tocno onakav kakav sam i ocekiva, iako mi se nije svidia forsiran humor od Flasha isto mislim da je ocijena preniska, od mene 75. fimske recenzije nikad ne citam jer su subjektivno misljenje pojedinca

    • darijoman

      @NorthCorps, 17.11.2017 - 12:21

      Sve recenzije su manje više subjektivno mišljenje. Više recenzija, više subjektivnih mišljenja na neki način tvori objektivno mišljenje ili prosječnu ocjenu, tako da ti je najbolja opcija pogledaj film pa sam zaključi 😉

    • NorthCorps

      @darijoman, 17.11.2017 - 12:37

      Istina, zato je bolje pogledat ocjenu na imdb-u di imas ljude koji davaju ocjene od 1 do 100 al na kraju od toliko subjektivinih ocjena dobijes priblizno neku realnu ocjenu

    • Outback

      @NorthCorps, 17.11.2017 - 18:40

      A vidiš meni se baš taj Flashev humor svidio i dao je svjetliji ton filmu. Nakon Ezre, Grant Gustin mi je totalno nezanimljiv Flash haha

    • NorthCorps

      @Outback, 17.11.2017 - 19:35

      A malo se forsira ili ti kopira novi spiderman, meni je drazi DC or Marvela jer je mracniji i ozbiljniji, zato mi se ovo nije svidilo toliko

    • Outback

      @NorthCorps, 17.11.2017 - 22:56

      Morali su to ubacit jer i sam znaš koliko su ljudi popljuvali BvS i taj dark tone filma, dok su podivljali za marvelovim komičnim ispadima,uzmi primjer Thor Ragnarok, film je čista komedija sa Marvelovim logom, meni dapače BvS je bio baš super zato što je bio tako dark, ali ajde ovo mi je isto bilo okej, s obzirom da sam na haypean od kad sam vidio da je u izradi film, ne mogu se žaliti, dapače gledao sam ga bez treptanja haha.

  • lukakeanu

    17.11.2017 - 12:26

    sto se mene tice 80/100 napravili su sve sto su “fanovi” htjeli i dobili ste jos jedan marvelov film…mozak na pasu i uzivaj u likovima

  • Azumath

    17.11.2017 - 13:00

    Spoilers:

    Meni je najvise smeta Superman. Ovo je bila prilika da ostatak ekipe pokaze sto zna i moze, a ako su vec vracali Superman-a, to je trebalo biti napravljeno da bude samo moguce kad su sve 3 kutije zajedno, znaci kraj filma i kad bi Steppenwolf vec bia porazen. Ovako kad imas njega, covik se zapita, cemu uopce sluze ostali? Doslovno nisu ni tribali biti tamo.

    • StarFan

      @Azumath, 17.11.2017 - 13:22

      Nema ti to logike stari, Superman ne bi mogao razdvojiti Mother-Boxove, Steppenwolf bi dobio jos vise moci kada bi se one sastale, tj. Pridruzio bi se “novim bogovima”, i bez problema bi pobjedio Supermana. Superman sigurno ne bi mogao sve sam, protiv parademona, njega i spašavati civile. Uostalom, imamo Flasha, Cyborga i Aquamana koji su pocetnici u ovakvim bitkama.

    • dukat

      @StarFan, 17.11.2017 - 18:36

      zapravo ima itekakve logike. evo ako bi strpali film u par crtica, islo bi ovako:
      -batman i zena pokusavaju sklopiti tim superljudi
      -nakon sto okupe ekipu, skontaju da nemogu bez supermana
      -probude supermana, on prvo izmlati njih, pa prenese zgradu, razdvoji kutije, i u par poteza natambura negativca
      -cica mica gotova prica
      jesam li u pravu?
      sad ozbiljno, ili je on pre-prejak, ili su ovi ostali preslabi, ukljucujuci negativca. pa da se njih cetvero udruzilo skupa sa tim stepewolfom i njegovim kockicama, on bi ih svejedno nalemao svih.
      nisam u zivotu vidio film u kojem je batman dobio toliko batina kao jucer. jes da je on jedini koji nema nikakve supermoci, ali da ga onako degenece……..previse je. on bi trebao biti koliko znam nadljuski jak, poznavati preko 100 vjestina borbe, ekstremno pametan……….ovaj batfleck to sigurno nije.

      a necemo sad o stripovskim feat-ovima, jer ima mali milijun verzija svakog lika, bitno je samo on-screen. jes, taj flash nesto moze ici daleko u proslost, promijeniti tijek dogadjanja, tj stvoriti alternativnu stvarnost itd……….ali svi imaju OP karakteristike na papiru. ako se ne varam, superman je drzao crnu rupu, kao najvecu silu u svemiru, pa je kihnuo i pomaknuo galaksiju i slicne kojestarije………..on-screen se samo racuna.
      a tu je superman bio brz ko flash. ona scena kad drzi ovo troje, flash se zatrci i ide ga okruzit i s ledja udarit, a on samo skrene pogled prema flashu………..highlight filma definitivno.

    • StarFan

      @dukat, 17.11.2017 - 19:04

      Istina, Superman je jak i pobjedio bi Steppenwolfa sam, svejedno bez cyborga ne bi mogao razdvojit kutije, ljudi sa onim kamionetom bi poginuli, ali nije brz kao Flash, dok je ova okrenuo glavu prema njemu, Flash je vec pretraco dosta. Imaj na umu da je ovo pocetak Dlashi, tj. rani dani, neka se prica jos malo razvije i vidit ces kako Superman guta njegovu prasinu.

    • berac_malina39

      @StarFan, 20.11.2017 - 13:36

      kaj vipricate
      ww > superman
      aquaman > superman

  • StarFan

    17.11.2017 - 13:26

    Cilj je bio predstaviti nove likove. WW i Aquaman su se dobro držali protiv Steppenwolfa, a Flash ce tek poceti stvarno koristiti moci, jer on je daleko vise OP od Supesa, bar u stripovima. U svakom timu mora postojati powerhouse, Hulk Avengersima, The Thing F4, itd.

  • Outback

    17.11.2017 - 18:43

    Po meni je film 9/10, predstavljanje novih likova je odlično napravljeno, iako smo vec u prijašnjim filmovima dobili po teaser pa je ovo bilo samo završavanje. Iako mi se nije svidjelo nikako to što, bore se protiv Steppenwolfa i ne mogu mu ništa, dođe Superman napravi od njega paštetu i kao uh da svi smo ga skupa rasturili.

  • john_marston

    18.11.2017 - 01:03

    SPOILERS:

    coming from a huge DC fan…..ovaj film je ekstremno loš :( dijalozi su toliko uvredljivo grozni da sam pomislio da je netko namjerno sabotirao film. batman koji baca neke zbunjene komentare kao da je peter parker. jako loš CGI s obzirom na budžet filma. negativac u potpunosti cgi, također jako loše animiran. sve je nekako ”neugodno” i awkward, jako teško za opisati zapravo. promašaj, čista nula. a npr. Man of Steel mi je bio 9/10 i gledao sam ga 3 puta u kinu

    • bucc

      @john_marston, 18.11.2017 - 01:34

      Treći najskuplji film u povijesti i očito zbog dodatnog snimanja nisu stigli odraditi CGI do kraja, mislim da je za većinu toga studio kriv. BTW jel kostimi izgledaju jeftino u filmu?

    • john_marston

      @bucc, 18.11.2017 - 01:47

      Kostimi ok izgledaju…pogotovo od Flasha i Aquamana

  • goldfinger

    18.11.2017 - 13:41

    I šta sad s napraviti,kad vidiš ovako nisku ocjenu filma?!?Istina,nisam ni očekivao nešto mnogo veću,ali svejedno ću ovo pogledati i vidjeti šta ima u svemu tome…

  • Vili Nebitno

    20.11.2017 - 11:48

    iskreno marvel radi sto put bolje filmove tak da dc im nije ni do koljena

    • SanKa

      @Vili Nebitno, 20.11.2017 - 17:06

      marvel većinom radi radi jedva prosjecne filmove ,čast iznimkama, ali što to onda govori o DCu

  • berac_malina39

    20.11.2017 - 13:33

    nez za vas al meni je ovo uz WW bio najbolji superhero film, i to ne sam zbog gal <3 gadot a to govori puno
    lose stvari u filmu imo bile su:
    superman kad su ga prenapuhali u tri pm, WW i Aquaman su oboje jaci i bolji od njega, al et sta ces
    ezra miller
    i neke manje nelogicnosti koje ima gotovo svaki film tak da je ovo za oprostit
    sve u svemu, vrijedi pogledat

  • SanKa

    20.11.2017 - 17:06

    opcenito mi ide na k što je skoro 70% filmova na tržištu o super junacima. Bilo marvel ili DC. Nebitno. 95% tih filmova je teški crap, ali zarađuju pare jer su fanboyevi slijepi. Ok, Thor Ragnarok me jako iznenadio, odlican mi je bio i iznimno smiješan, ali WW, Batman vs Superman, Antman, Justice League, cringefest

  • FrenkMillerftw

    23.11.2017 - 17:16

    Iskreno , meni ovaj film je 9/10 (3d kino verzija ) . Al ruku na srce ja citam stripove , za razliku od taj koji je pisao recenziju i druge . Al ipak to ne menja fakt da Snyder je uzasan reziser , i gori od njega nema .

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!