HCL.HR

Recenzija

LEGO Marvel’s Avengers

LUDO I ZABORAVNO

Juraj Bevandić

Dok Call of Duty, Battlefield i Assassin’s Creed u posljednje vrijeme pokušavaju redefinirati svoje serijale velikim tematskim promjenama ili pak gotovo nečuvenim preskakanjem jedne godine, imamo jedan serijal koji izdaje sve više nastavaka. Lego igre su pred deset godina izlazile na godišnjoj bazi, ali sada je to već preraslo u dvije do tri igre godišnje. Nedavno je izašao Lego Marvel’s Avengers, znamo da će ove godine stići još The Force Awakens u Lego svijetu, a već je najavljen i kockasti Ghostbusters.

A opet, iskreno se veselim Lego The Force Awakensu, njihov prvi Star Wars mi je jedna od najdražih Lego igara i nije mi jasno kako ih se još nisam zasitio. Fan sam tih blesavih kockica, pa čak i kad se radi o temama poput Avengersa o kojima nemam pojma. Ustvari, ako ćemo iskreno, mislio sam da smo već imali ovu igru, ali čini se da je to ipak bio Marvel Super Heroes, a ja i dalje ne vidim razliku. No nije najveći grijeh Marvel’s Avengersa to što ima postavu likova koja mi je potpuno nepoznata, štoviše zanimljivo mi je upoznati nove likove kroz igru. Problem je u tome što je ovom igrom TT Games napokon poljuljao moje pouzdanje u njihovu franšizu.


Marvel’s Avengers uvelike igra na već poznate i provjerene adute, no ipak predstavlja par noviteta i svojim se tempom razlikuje od svih Lego igra do sada. Šokiralo me isprva koliko je nabijena akcijom – bitke stvarno znaju postati frenetične i pomalo stresne. Ovo je definitivno najnapetije Lego iskustvo do sada, što će obradovati one koji igraju Legiće u paru. Ima hrpetinu raznolikih likova koji mogu kombinirati svoje poteze u borbi što izgleda prekul i stvarno je gušt izvesti ih u tandemu, iako dosta brzo postane repetitivno.

Kada bolje razmislim, to se može reći za čitavu igru.

Nije dugo prošlo prije nego me počeo opsjedati neizbježan osjećaj već viđenog. Više nije dovoljno prebiti zlikovce dok se ne raspadnu na komadiće, već ih običnim napadima oslabite i onda morate pritisnuti drugu tipku kako biste pokrenuli animaciju u kojoj vaš lik dokrajči protivnike. S obzirom na to da svaki lik ima do tri takve animacije, a svaki level se sastoji od valova protivnika dok ne riješite neku zagonetku, pripremite se gledati nekoliko istih animacija ponovno i ponovno. Tu i tamo mali predah od akcije nude različite dionice vožnje ili letenja, ali najčešće samo stvaraju pomutnju i nisu puno zanimljivije od ostatka igre.

Ako pak igrate sami, kao što sam ja većinom, onda vas povrh svega toga čeka puno nervoze. Kontrole su nespretne kao i uvijek, AI je očekivano priprost i uz puno akcije na ekranu teško je koordinirati poteze oko kojih je većina zabave dizajnirana. Čak su i nove zagonetke besmislenije nego ikad i prava ih je muka rješavati. Zamislite da sebi i potpunom strancu nasred glavnog trga u podne zavežete povez preko očiju i onda se morate bez glasanja naći i dati si pet. Takav je osjećaj igrati Marvel’s Avengerse bez partnera, a nitko ne voli izvisiti kada digne ruku za petardu.

Nitko ne voli izvisiti kada digne ruku za petardu.

Zapravo, meni najzabavniji dio igre dolazi tek po njenom završetku. Nakon glavne priče ostaje vam puno otvorenih područja u kojima slobodno birate likove i zabavljate se. Ta sloboda i otvorenost je ono što ostatku igre očajno nedostaje, a prilično sam siguran da je ovo najveća Lego igra s obzirom na to koliko tih mapa ima, pa mi nije jasno zašto nemaju veću ulogu. Možete im i ranije pristupiti, ali nekako bi bilo logično prvo završiti glavnu priču. Nažalost, to se jednostavno ne isplati.


Priznao sam već da nisam dobro upoznat sa Avengersima niti Marvel univerzumom, pa sam se nadao nadoknaditi barem dio toga kroz igru. Radnja uglavnom pokriva The Avengers i Avengers: Age of Ultron filmove, ali bome im ne služi kao kvalitetna reklama. Da se primijetiti tipični šarm legića, svako toliko u scenu nasumično uleti lik na svinji ili sa kokoškom na glavi, ali neki su glasovi očito snimani za potrebe igre, dok su drugi izvučeni izravno iz filmova i to rezultira strašnom disonancom koja je više odbojna nego zabavna. Scenarij je na trenutke klasično smiješan i dobar, ali što mu to vrijedi kad je dostavljen kao da ga čita Slavko Linić na sjednici Sabora.

Čim se moram siliti da odigram još jedan level prije nego ugasim njihovu igru, znam da je nešto pošlo po zlu.

To mi je bio jedan od prvih strahova kad su Lego igre dobile glasove, ali do sada su to prilično dobro odrađivali. Ovoga puta glavni sastojak uspjeha Lego igara – šarm je nažalost potpuno izostao. Što zbog akcijom nabijenih scena na ekranu kraj kojih nema mjesta za blesave zgode, što zbog preozbiljne prezentacije onoga što je trebao biti šašav zaokret originalne priče. Ne sjećam se kada sam se ovoliko dosađivao igrajući neku Lego igru, a čim se moram siliti da odigram još jedan level prije nego ugasim njihovu igru, znam da je nešto pošlo po zlu.

S još jednim igračem, ako ste fan Marvelovih heroja i u obiteljskom okruženju, Marvel’s Avengers zabavit će vas koliko i ostale Lego igre. No za mene je to ipak malo previše uvjeta, pogotovo kada sam se navikao od Legića dobiti kvalitetnu zabavu i pokoji smijeh bez obzira na tematiku i okolnosti. Imam dojam kao da ovim naslovom Lego traži više nego što nudi. No nije sve propalo, Avengersi su jedna od lošijih igara u serijalu samo radi nekolicine teških dizajnerskih odluka koje se do iduće igre daju ispraviti. Očekujem veliki povratak ludostima u idućoj igri i puno smijeha, a ako ništa drugo, Marvel’s Avengerse ću barem vrlo brzo zaboraviti.

Označeno sa:

Novi Marvelovi heroji u svijetu kockica su poljuljali našu čvrstu vjeru u voljeni serijal, ali vjerujemo da će se već idućom igrom vratiti u velikom stilu.

68 Naša ocjena
  • likovi i njihove mogućnosti
  • uzbudljivo u paru
  • izgubljen šarm Lego igara
  • izrazito dosadna glavna priča

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (4)

  • Negan

    13.02.2016 - 17:55

    Odigrao sam jedino Harry Potter Years 1-4 i bio sam odusevljen. Isti onaj osjecaj kao kad biste po prvi put vidjeli neki film is serijala, ako ste HP fan naravno. Nastavak, Years 5-7 mi vec nije nesto sjeo, a tako ni jedna naredna LEGO igra. Osobno mislim da su izgubili onaj sarm i vrckavost dodavanjem voice-overa u igre, ali sto je tu je, nitko me ne tjera da igram te igre, ne. 🙂

  • katmil

    14.02.2016 - 23:13

    jako dobra igra ali dosadna priča

  • MareGaming

    16.02.2016 - 09:23

    odlican igrica lel

  • andrija show

    09.03.2016 - 22:17

    Dve stvari prvo zaboravio si da je mini mapa u otvorenom svetu mnogo glupo uradjena bukvalno samo obican radar a full mape nema ko u super heroes-u gameplay je dobar ali lose je to sto osim toga mnogo dobrih likova iz proslog dela i to samo jer nemaju u nijednom filmu spiderman,x-man-i i mnogi drugi ko da ne postoje i drugo ja sam igro bas mnogo lego igara i super heroes je bio stvarno neverovatan a avengers je nekako bolji ali su se vide trudili da pobojsaju grafigu i sposobnosti ja se nadam da kad downloadable conect bude dostupan da ce igrica da postane bolja i ako je samo ispolirani lego marvel superheroes

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?