HCL.HR

Recenzija

Mad Max

svijet pripada ludima

Juraj Bevandić

Povezanost filmskih hitova i video igara seže daleko u povijest gaminga i u većini slučajeva pokazuje da se slažu kao pas i mačka. Nisam gledao Mad Max filmove, pa čak niti ovogodišnji Fury Road, ali razumijem neku njihovu osnovnu ideju. Nije mi bilo jasno stoga kako Warner Bros. misli napraviti Mad Max igru koja nije čista mužnja popularne licence. Većinu materijala sam samo letimično pogledao i ne mogu reći da sam brojao dane do Maxova izlaska.

Ali Max je stigao, zaigrao sam ga i još uvijek se s guštom vraćam tražiti svoj mir u njegovoj pustopoljini. Max je jednostavan čovjek, a njegovo traženje mira ukratko znači ubijanje i uništavanje svega što donosi nemir, baš kao i u filmovima. No, tu gotovo svaka poveznica sa filmskim inačicama prestaje. Ne posuđuje niti se oslanja na radnju ijednog od filmova, a iako ih ponekad referencira, predstavlja nove i originalne likove koji nose svoju priču.

Nažalost, ta originalna priča i likovi svoj su potencijal ostavili kući i to prije apokalipse koja je sve kuće sravnila sa zemljom i pretvorila u pijesak. Maxonja je od samog početka priprosti dosadnjaković koji je zanimljiv samo kada se ciničnim tonom prisjeća dobrih starih dana, što je prava rijetkost. Nakon što ga prebiju i ukradu mu auto, pronađe neočekivanog kompanjona u reinkarnaciji zvonara crkve Notre Dame, Chumbucketa koji unatoč tome što je blekast i stalno ponavlja par istih fraza, radi čuda s automobilima.

Postoji taj jedan dio pri početku igre u kojem se Max i Chumbucket pomalo otvaraju kako susreću i upoznaju nove likove, ali taj ushit traje samo dok si ne priznate da svo to građenje likova već neko vrijeme ne vodi ničemu. Jednostavno se niti priča niti likovi nikada ne postave kako treba, pa se sve to vrlo brzo raspadne i osloni svom silom na gameplay. To uopće nije tako strašno, gameplay na kraju krajeva i izvlači ovu igru, ali žao mi je ponajviše zato što se u više navrata koketira sa raznim teškim temama poput gubitka, pravednosti ili zajednice, ali ih se ne stavlja u glavni plan, iako su daleko najzanimljiviji dijelovi priče.

Umjesto toga, sve se vrlo brzo svede na princip usluga – ako mi učiniš ovo, ja ću tebi ono. Naravno, to se najčešće prevodi na ubijanje zlikovaca i osvajanje njihovih utvrda u zamjenu za nadogradnje kako biste mogli ubiti jače zlikovce. Na neku foru, taj sustav lišen bilokakve intrinzične motivacije jednostavno pali. Da, igra vas tretira kao Sizifa, ali vam barem na grotu nalijepi smiješnu sličicu koja vas zabavlja kada se kotrlja nazad.

Ja sam zaista u igri uživao i uživam još uvijek, kako sam već i rekao. Jednostavno otvorim kartu te ogromne, grafički impresivne pustoši i zadam si par meta za tu sesiju igranja. Rušim tornjeve, razbijam konvoje, osvajam kampove, skupljam dijelove, pojačavam opremu. Svijet je stvarno dobar, to je nešto što bih posebno istaknuo. Osjeća se razlika između regija, a iako je čitava mapa ustvari jedna velika pustinja, ima pamtljivih i prepoznatljivih dijelova.

Najviše mi se svidjela post-apokaliptična infrastruktura, koja vrvi dobrim dizajnerskim idejama. Većina kampova je izvana neka olupina broda ili hrpa kontejnera, ali su tako pametno dizajnirani da imaju više mogućih pristupa i puteva, puno skrivenih stvari koje je gušt pronalaziti. Funkcioniraju na više razina i kao arene za šaketanje, koje je veliki dio igre, ali ujedno i zagonetke koje su implementirane u sam raspored kampa.

Borba je standardna afera koju je prvi predstavio Batmanov Arkham serijal i u suštini mi se ne sviđa. Najviše zato što se ja inače protivim takvoj borbi u igrama te imam dojam da je Arkham serijal borbi u igrama napravio ono što je Gears of War napravio sa svojim cover sustavom od kojeg se tek pomalo oporavljamo. Ipak, Maxovi mi se potezi sviđaju više od Batmanovih. Nije dovoljno pritiskati samo dvije tipke, već treba upravljati kamerom i kretanjem, a i protivnici su raznolikiji. Osim toga, dobro je pogođena težina iza svakog udarca koji bacite ili primite, pa barem imate osjećaj kao da se borite na život i smrt, što dobro ističe brutalnost predstavljenoga svijeta.

Daleko je zanimljivija borba vozilima, u jednu ruku jer je eksplozivnija i atraktivnija, a u drugu jer svoje vozilo možete modificirati u zadovoljavajuće potankosti. Vaš automobil, Magnum Opus, vaša najfinija kreacija je ustvari sinekvanon ove igre, puno se vremena provodi u njemu i ima razne namjene te je mehanički možda najsjajnija točka Mad Maxa. Zabavan je i dizajniran na takav način da ga nikada nije previše.


Puno je tako dobrih odluka koje su me na prvu osvojile. Primjerice nema neke stabilne regeneracije zdravlja ili instantnih health packova. Zdravlje regenerirate polako pijući vodu iz čuturice tijekom čega ste potpuno ranjivi i bespomoćni, a nakon čega morate naći jedan od rijetkih izvora vode i tu čuturicu napuniti. Jasno vam je da to nećete činiti usred borbe, a slično funkcionira i borba s automobilima utoliko što se morate zaustaviti kako bi Chumbucket polako popravio vozilo.

Vrag je u detaljima i sitne stvari poput toga ili balona na vrući zrak kojima otkrivate okoliš pokazuju kvalitetu ove igre. Jako je dobro postavljena dinamika između akcijskih dijelova igre i svega ostaloga, što je ovakvim naslovima itekako potrebno. No nemoguće je zanemariti taj trend koji se prožima i kroz priču, a nažalost nakon svih ovih dobrih impresija i kroz gameplay.

Jako je dobro postavljena dinamika između akcijskih dijelova igre i svega ostaloga, što je ovakvim naslovima itekako potrebno.

Likovi i priča se prestanu razvijati, susretnete sve vrste neprijatelja te se njihov broj počne samo povećavati, nadogradnje za vozilo postaju sve manje značajne, postoje samo dvije vrste bossova i uvijek iziskuju identičnu taktiku, a mogao bih nabrojiti još takvih slučajeva. Bilo bi mi lakše preći preko svega toga da je čitava igra takva, ali previše je dobrih ideja potraćeno da bih se pomirio s time. Mislim da otvaram samo kontejner u pustinji, kad me ispod njega šokira jeziv sustav tunela u kojem žive luđaci. Na kraju ispada da je sve to krinka iza koje se krije jedna kutija scrap metala, pukog collectablea i valute kakvu nalazim na svakom koraku.

Ta parabola iskustva i uživanja u igri je jednostavno razočaravajuća i žalosna. Baš sam se kroz prvih nekoliko sati ponadao da će Mad Max biti osvježavajuća čaša limunade za kraj ljeta, da bih prebrzo otkrio da je netko zaboravio staviti šećera. To ne znači da se u njoj ne može i dalje uživati, ali će vam garantirano ostaviti gorak okus u ustima.

Mad Max nas je iznenadio i zabavio dobrim idejama i dizajnom, ali ima pravo biti bijesan, jer mu je netko zaboravio zašećeriti limunadu.

80 Naša ocjena
  • zabavno
  • dobre ideje i dizajn svijeta
  • previše neiskorištenog potencijala
  • već viđeno

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (31)

  • IaMarmageddoN

    12.09.2015 - 17:49

    Dao sam 85. Na prvu je dobra igra ali nema nešto posebnog da bi zaslužila neku višu ocjenu. Iskreno, nakon nekih igara poput Witchera ovo mi dođe kao pucanj u prazno u nekim stvarima. Dobra igra i sviđa mi se modificiranje automobila ali nije ono što sam mislio da bude. Niti me film oduševio niti igra. Zabavna je ali i zabava dosadi 😛

    • BigSajla

      @IaMarmageddoN, 12.09.2015 - 18:00

      Nadam se da ovo za film mislis zadnji jer ipak je to filmski klasik :O hahaha

    • IaMarmageddoN

      @IaMarmageddoN, 12.09.2015 - 18:09

      Da, samo zadnji film me nije oduševio. Ima nekih jedinstvenih scena ali ništa više od toga 😛

  • pesek32

    12.09.2015 - 18:05

    Evo ja sam malo igrao, zadnje sam onaj kamp šta je Igor u drugom videu, pa kad završim ćun dati ocjenu.

    • pesek32

      @pesek32, 12.09.2015 - 18:05

      *ću

  • ck7

    12.09.2015 - 18:59

    Nisam igrao pa neću ni ocjenjivati, ali mislim da ovaj naslov preskačem na neko duže vrijeme, nekako mi se iz videa i komentara što sam gledao ne čini Mad Maxasta igra, nekako joj fali nešto, nije dovoljan samo postapokaliptični svijet, Max ima priču, ova igra kako vidim nema. Šteta, pratio sam razvoj od početka, ali sam odlučio davnih dana kupiti MGS V i nisam požalio, nikako. Mogli su napraviti jako dobru priču, a ne dati samo otvoren svijet…

    • funky0308

      @ck7, 13.09.2015 - 10:02

      Potpisujem od prvog do posljednjeg slova…
      Toliko sam se radovao MadMaxu i udavio sve ljude oko sebe govoreći kako ce biti genijalna…na žalost sve pokazuje kako je to samo još jedna ista igra u nizu ostalih sličnih igara..
      Kupio MSG V kao i ti i ne mogu vjerovati koloko je igra dobra.. Nakon MSGa ne znam što ću moći igrati da me zabavi i zadrži uz monitor kao MSG.
      Kupi to cu MadMaxa sigurno ali ne sada…kada bude neka akcija i padne cijena.

  • RedEy3

    12.09.2015 - 19:07

    60 od mene. Premonotona igra, ubi me kad istražim neko mjesto da bi pisalo '' You found 1 scrap. '' Užasno je iritantno to skupljanje scrapova, a i spuštanje threat levela da bi upgrejdao auto ili maxa.. Previše me podsjeća na sidequestove u AC-u koji su također monotoni ali njih barem možeš izbjegavati ovdje ne možeš. :(

  • ffranz13

    12.09.2015 - 20:45

    Odlična recenzija. Ja sam joj dao 85. Zabavna igra, imam oko 40 sati igranja i još nisam blizu kraja. Nekad je malo naporna ali solidno izgleda i zvukovi V6 i V8 motora rasturaju.

  • Jokerhere

    13.09.2015 - 06:25

    kupio sam je juce. Meni se i poslednji film dopao :). Ove igre su postale previse slicne. Open world zadaci , jahanje konja, vozna autom rijesi ovo , pa ond atrci ovamo da rijesis ovo, osvoji bazu itd. Gtaa 5 i Witcher na stranu, Far Cry, Batman, Watch Dogs, Assassins Creed, evo izgleda i Mad max I na karaj MGS5. Poceo sam da vapim z anecim malo linearnijim sto me vodi za ruku sa dobrom pricom i egzekucijom :)

  • kiko01

    13.09.2015 - 07:01

    Jedva čekao recenziju da vidim dali da kupim igru ili ne i na kraju opet ostao neodlučan. Koliko sam skužio po recenziji gameplay je ok,grafika ok,malo je monotona ali ono po čemu ostavlja gorak ukus je da nema neku priču. Kupiti ili ne ?! Btw film mi je dobar bio,barem u 3D-u.Sve leti pored glave.

  • Artyom

    13.09.2015 - 09:26

    Super igra. Očekivao sam više, al pošto je studio paralelno sa ovom igrom radio i svoj primarni projekt Just Cause 3, bilo je za očekivat da igra neće biti top top. Ispalo je poprililčno dobro, no ipak ni blizu tako dobro kao film koji je definitivno najbolji film godine i jedan od najboljih u zadnjih 10 godina!

    • funky0308

      @Artyom, 13.09.2015 - 12:05

      Hmm… Moram pogledati film, nema druge, promasio sam ga u kinu, a kod kuće nikako da pogledam, malac je stalno tu negdje, a takvi filmovi se gledaju na surround vol 80% 😉
      Netko je komentirao kako mu je dosta ovakvih igara, kako traži da ga igra tu i tamo povuče za ruku i usmjeri – slažem se. Blaga linearnost jednostavno mora postojati u igrama, inače igra otvorenog svijeta brzo dosadi…
      Kojima je tu spektakularan posao odradio i uspio ukrotiti ogromnu mapu i otvoren svijet kako bi te ipak usmjerila na pravi put.
      Nema tu govora o linearnosti ali…. Ma tko je igra zna o cemu govorim.

    • RedEy3

      @Artyom, 13.09.2015 - 13:51

      hahaaha kako se razlikuju mišljenja :)) Najbolji u zadnjih 10 godina… Meni nije među 3 najbolja ove godine. Ne znam zašto toliko ljudi očarava taj film, niti je posebno zanimljiv. Niti je gluma izvandredna. Niti ima nekakvih interesantnih zapleta – predvidljiv je film od početka. Jedino što je zaista dobro je art style i egzekucija snimanja. Drugo sve prosjek prosjeka.

    • kiko01

      @Artyom, 13.09.2015 - 17:02

      Film je dobar al ne toliko dobar. Ako možete pogledajte ga u 3D-u. Pošto ima puno akcije i 3D je dobro napravljen u ovom filmu jako ga podiže.

    • RedEy3

      @Artyom, 08.10.2015 - 14:12

      Gledao sam ga u 3D-u, u IMAX-u :) I dalje prosjek.

  • Czar

    13.09.2015 - 15:38

    Poštena recenzija.
    Inače meni osobno jedna od boljih igara ove godine, čak i iznenađenje po optimizaciji – za to bi trebala dabra dobit – kakvih je sve izroda WB ove godine izbacio, tako da sam i s ovom igrom očekivao kontinuitet ali na sreću nije do toga došlo.
    Neki spominju repetitinost sporednih zadataka, meni to ne smeta, čak i ne osjetim previše, ali i ne igram igru više od 3-4 sata dnevno i za sad imam nekih dvadesetak sati u igri.
    U svakom slučaju pošteno odrađen naslov za novac koji se traži, preporuka onima koji vole ovaj tip igre, i mislim da smo dobili novu franšizu jer po svemu što čitam od strane igrača igra je poprilično dobro prihvaćena tako da sumnjam da će se stati samo na jednom nastavku.

  • MataDok24

    13.09.2015 - 17:32

    Dao sam igri 80 zbog svega nabrojanog, pogotovo zabave.
    Ocjena je viša od HCL-a samo zato što volim filmove Mad Max-a.

  • hardko

    13.09.2015 - 19:43

    baš je drama napravit video recenziju

  • Rippaa

    15.09.2015 - 12:29

    Pravo dobra igra, i po meni jedan od vrlo rjetkih dobrih naslova ove godine, igra je baš dočarala kako je biti Mad Max 😀

  • Jokerhere

    18.09.2015 - 09:39

    Igram je vec nekih 8 sati, cini mi se kao klon Shadow of Mordor-a ali mi je legla potpuno dobro.
    lagano po mapi lutam, budzim auto srecem ,mlatim i gazim nakaze, odlicno posle napornog dana

  • pegaz2507

    29.09.2015 - 18:29

    Imam pitanje.
    Igram na pc-u, gdje se nalaze slike koje slikamo u igri?

  • titan1

    08.10.2015 - 13:59

    Igra je ok,sto se tice igrivosti.
    Samo iskreno,mene je priča razočarala i općenito sami kraj igre!

  • loading

    13.10.2015 - 09:30

    Odlična igra!

  • TeroXCro

    17.11.2015 - 17:24

    Igra je odlično optimizirana uspio sam je pokreniti sve low 720p 20fps na dvojezgrenom athlonu @2.5Ghz i GT 730,

  • Toma_HR

    08.12.2015 - 13:19

    Izvrsna recenzija! Nakon otprilike 30 sati igre mogu se složiti sa gotovo svime!
    Kao prvo izvrsna igra, odličan svijet koji dobro dočarava pustoš i postapokalipsu.
    Stvarno je zabavno nakon radnog dana osvojiti par kampova, uništiti neki konvoj ili samo lutati po mapi!
    Zvučni i vizualni efekti su predivni. Sve u svemu – puno iznad očekivanja!
    Na kraju je stvarno velika šteta da se priča i likovi nisu bolje razvili jer bi ocijena mogla ići i preko 90, ovako 85!

  • MrPhillips

    03.01.2016 - 17:25

    80 Sve okej, osim Denuvo Anti Tamper-a.

  • ANGMAR

    04.01.2016 - 15:10

    PO MENI BOLJE OD JUST CAUSE-A I NE BIH REKAO VEĆ VIĐENO. IGRA JE ODLIČNA I SLAŽEM SE S KORISNIČKOM OCJENOM. SPADA U SAM VRH IGARA KOJE SU OBILJEŽILE 2015.

  • LepiSladja

    28.02.2016 - 15:45

    Najveća mana igre je previše sličnosti sa AC (opcenito svih sandbox naslova iz ubisofta koji su svi na isti kalup), just cause, Batmana i slicnih naslova. Ali ipak je to Mad Max, dao sam 85, zabavan je i uzivo sam sam oslobadjajuce kampove, iako bi volio da je igra ipak malo teza, kad shvatiti combat sistem bez problema predjete igru, tu i tam je neka mana, uglavnom ako niste fan Mad Max-a i neprodju vas trnci kada dobijete natrag svog Ford Falcon XB GT Pursuit Special i upalite ga, zvuk njegovog V8 … vredilo je svake sekunde u 45 sati igre koje sam ubacio u njega.

    Takodjer igra je optimizirana odlično i izgleda preljepo, vidio sam da igra dobiva 4/10 ocijene i glupo zamjerke tipa da je sve pustinja i da grafički igru nije teško napraviti, ti ljudi uopće nisu gledali sve mad maxove i uopće neshvaćaju poantu Mad Maxa franžize općenito.

    85/10 (ako ste fan dajte 5 više, ako vam je puna kapa AC black flaga stila, smanjite za 10)

  • Jokerhere

    25.03.2016 - 09:21

    Meni je ova igra apsolutno dobro legla, da li je ona izasla isti dan kada i MGS 5. Znam da sam štedio MGS 5 pa sam umjesto nje odigrao ovu i cini mi se d aje fun factor kod Max-a veći 😉

  • DareYeah

    05.01.2017 - 18:35

    Najbolja igra koju sam igrao definitivno gameplay neprevazidjen presao sam je 4 puta i dalje je igram.Takodje sam i ljubitelj Mad Max filmova ustvari obozavam sve vezano za njega

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!