HCL.HR

Recenzija

Mass Effect 3

Petar Karabatić

Godina 2007.: Svijet je došao u bliski kontakt sa Bioshockom, Call of Duty Modern Warfareom, Crysisom, Assassin’s Creedom, Super Mario Galaxyjem i sasvim novom, a opet tako očekivanom igrom zvanom Mass Effect. Naravno da je bila očekivana s obzirom da ju je razvijao nitko drugi nego Bioware, studio poznat po svojim klasicima kao što su Baldur’s Gate, Neverwinter Nights, MDK 2 i Star Wars: Knights of the Old Republic. Odmah po izlasku Mass Effect zadobiva naklonost kritike i publike, a Microsoft, njegov tadašnji izdavač, pobjedonosno trlja ruke jer je prodaja Xboxa 360 za dobar postotak skočila.


Dobra priča, karakterizacija likova, RPG elementi upakirani u TPS i veliki nelinearni svijet bili su ta dobitna kombinacija koju su gameri zavoljeli pa je Bioware ponovno zasukao rukave za izradu nastavka obećavajuće trilogije. Mnogima se nije svidjela nova akcijska orijentacija serijala ali svi su ga i dalje voljeli. I sada, pet godina poslije prve igre, dolazimo do posljednjeg (?) dijela koji bi trebao sve to zapakirati u jednu finu cjelinu koja će zadovoljiti naše profinjene gamerske ukuse. Uspijeva li?

Ruku na srce, ne bih htio biti u koži Commandera Sheparda. Da sam na njegovom mjestu vjerojatno bi proklinjao trenutak kada sam došao na Eden Prime u prvom nastavku. Odmah se tada vidjelo da mu neće biti lako; baš je on morao biti taj koji će vidjeti vizije nestale civilizacije Protheanaca i baš je on bio taj koji je morao zaustaviti pomahnitalog Sarena. U drugom je nastavku uskrsnuo te uz pomoć terorističke pro-ljudske organizacije Cerberus saznao što su zapravo Reaperi, otišao u središte galaksije, vidio kakve gadarije tamo rade te je počistio što je mogao.

Naravno, uz cjelokupno spašavanje galaksije Shepard je uspio naći vremena i za razne 18+ aktivnosti sa ženama i vanzemaljcima. Tu i tamo je plesao u klubovima te zbijao šale sa svojim kolegama i prijateljima. Praktički smo živjeli sa Shepardom i sada kada znamo kako bi ovo mogla biti njegova posljednja avantura teška se srca opraštamo. Ipak, može nam biti drago što je ova posljednja avantura ispala pravo remek-djelo, dostojno završetka trilogije. Dobro ste čuli, remek-djelo. Velike riječi koje je sasvim u redu iskoristiti kada je Mass Effect 3 u pitanju.

Mass Effect 3, logično, nastavlja tamo gdje je drugi dio završio. Shepard je potvrdio svoje sumnje; Reaperi dolaze. Naravno da ga nitko nije slušao. Ljudski je savez tj. Alliance bio zauzet provođenjem disciplinskog postupka nad Shepardom zbog suradnje s terorističkom organizacijom Cerberus i nitko nije uzeo njegova upozorenja za ozbiljno, izuzev njegovih kolega koji su vidjeli sve Reaperove strahote. Sjećate se Sovereigna iz prvog nastavka? To je ništa naspram onoga što vas ovdje čeka; u pitanju su desetci tisuća Reapera po cijeloj galaksiji, a na Shepardovim je leđima veći dio tereta. Pitate se kakav je teret u pitanju? Po odlasku s napadnute Zemlje Shepard i Alliance shvaćaju kako ne mogu ništa postići sami, već su im potrebne i druge rase s kojima će oformiti savez te ujedinjenim snagama napasti Reapere. Poprilično jednostavno rekli bi neki, ali nije.


Većina vas je igrala prethodne nastavke i znate koliko je problema u našoj „maloj“ galaksiji. Ratoborni Krogani pokušavaju izliječiti genophage koji su stvorili Salarijanci s ciljem opadanja kroganske populacije, Quarianci imaju problema s inteligentnim kolektivom strojeva tzv. Gethom, a monoseksualni Asari gledaju samo vlastitu guzicu. U principu galaksija izgleda poput velike disfukcionalne obitelji i sada se Shepard našao kao „psiholog“ odnosno diplomat koji mora izgladiti sve probleme kako bi se oformio veliki savez protiv Reapera.

Galaksija izgleda poput velike disfukcionalne obitelji, a Shepard je diplomat koji mora izgladiti sve njezine probleme.

Diplomacija je tako postala lajtmotiv ovog nastavka što je dosta velik odmak u odnosu na puno osobniji drugi nastavak koji se orijentirao na Shepardov odnos s njegovih kolegama. Često ćete dolaziti u situacije u kojima morate pomno izvagati što ćete reći na sastanku rasa i hoće li pomaganje nekoj rasi napraviti štetu u vašem odnosu s drugom rasom. Na odnos s drugim rasama djeluju i odluke napravljene u prethodnim nastavcima. Jednako kao i što je drugi Mass Effect mogao očitati odluke napravljene u prvom dijelu, tako i ovaj nastavak nudi mogućnost učitavanja odluka napravljenih u prethodnom. Ovisno o tim odlukama imat ćete i drugačije side-questove. Bioware se itekako potrudio kako bi sve bilo logično povezano s vašim prethodnim odlukama. A ukoliko niste odigrali prethodne nastavke (neka vam više sile oproste) na samom vas početku igra pita što biste uradili u specifičnim situacijama u kojima su se igrači prethodnih nastavaka našli.

Odmah po početku igre primijetit ćete promjenu tempa. Sve je jednostavno brže – počevši od uvodne scene koja vas praktički odmah ubacuje u središte događanja. Ako vam je dvojka bila čista pucačina, trica će vam biti još „čišća“. Početak na Zemlji služi kao svojevrsni tutorial kako biste se upoznali s promjenama u samom dizajnu. Kao prvu veliku vijest moramo navesti novu Shepardovu sposobnost koju Super Mario ima već 25 godina! On skače! Tako tipka ‘A ‘odnosno ‘X’ na Playstationu, osim što služi za korištenje zaklona, služi za trčanje i to onaj pravi sprint, kao i za skakanje preko rupa ili prepreka. Zbog ovih dodataka borba je puno brža. Biowareovci su pokušali unijeti i dozu taktiziranja u samu borbu. Dobili smo mogućnost zapovijedanja svojim suborcima pa sada tako možete odrediti pozicije na koje želite da otiđu. Isprva to djeluje kao koristan dodatak no zapravo je nepotreban, da ne kažem nefunkcionalan.


U konačnici se vaši likovi ponašaju kako oni smatraju da je najbolje usprkos tome što ste im vi zadali poziciju. Eventualna korist vidljiva je kod flankiranja ali takve situacije i nisu baš česte. Osim brzine borbe, doprinos njezinom intenzitetu donosi i nova umjetna inteligencija neprijatelja koji se sada ponašaju jako prirodno. Oni se skrivaju, koriste okolinu kako bi preokrenuli situaciju u svoju prednost i nastoje na nepredvidljive načine napakostiti vašem timu. Na vama je da pronađete njihov uzorak ponašanja kako bi sve preokrenuli u svoju prednost. Naravno, uvijek možete probati direktnim napadom na neprijatelje, no vjerojatno ćete završiti kao japanska kamikaza u 2. svjetskom ratu.

Da ne ispadne kako Bioware podilazi našim niskim pucačkim strastima valja pripomenuti kako su se neki RPG elementi iz prvog nastavka vratili u ponešto izmijenjenom obliku. Modifikacija oružja je ponovno moguća i sada ima puno veći utjecaj na vaše likove nego prije. Ovisno o količini oružja koju nosite i o tipu modifikacije koju oružje ima, vaš lik postaje manje ili više pokretljiviji na temelju težine “tereta” koji nosi. Ovo u gameplayu postaje dosta bitno jer o težini stvari koje nosite ovisi i brzina reloadanja oružja koja je jako bitna na uzavreloj bojišnici. Modifikacije i materijale za njihovu proizvodnju kupujete ili pronalazite na raznim lokacijama. Pronalazak materijala nas dovodi do famoznog skeniranja planeta koji je i dalje postojan u ponešto izmijenjenom obliku. Sada tako više ne morate dolaziti na apsolutno svaki planet kako biste otkrivali rijetke materijale, već dobijete natuknicu gdje biste trebali otići. No postoji kvaka – skeniranje planeta uzrokuje prizivanje Reapera. Ukoliko ga prizovete morate pobjeći čim prije jer će napasti vaš brod Normandy. Ali kako god okrenete, skeniranje planeta je i dalje naporna radnja.


Zato je napredovanje pravi RPG užitak. Njegov novi način predstavlja povratak korijenima. Level-up više ne predstavlja samo obično pridodavanje iskustvenih bodova na određenu vještinu. Sada svaka vještina ima po dva smjera razvoja koji odabirete ovisno o vašim osobnim željama. Oprema, koja je u prethodniku bila više „šminka“ a manje potreba, sada ima drugačiju ulogu. Oprema je postala mnogo važnija jer doista poboljšava vaše karakteristike, počevši od brzine regeneracije štita, zdravlja ili poboljšavanja vaše brzine. Na ovaj je način Bioware doveo u ravnotežu RPG elemente s novim akcijskim elementima igre koji su prevladavali u drugom nastavku.

Natpis na kutiji „Better with Kinect“ bi trebalo zamijeniti „Frustrating with Kinect“.

S obzirom da recenziju temeljimo na odigranoj Xbox 360 verziji svakako ćemo spomenuti i Kinect integraciju. Na papiru to super zvuči: izgovaranje željenih zapovijedi ili dijaloga umjesto pritiskanja tipki na kontroleru. U praksi… ne baš tako dobro. Osim što je pomalo neugodno izgovarati željeni tekst („CRYO AMMO LIARA“ ili „DID YOU MISS ME MIRANDA?“), problem predstavlja Kinectova osjetljivost na bilo kakve zvukove. Nekoliko se puta dogodilo da zvuk iz zvučnika uzrokuje odabir nekog dijaloga iako to ne želite, što doista zna biti frustrirajuće. U konačnici sam isključio Kinect barem dok igram Mass Effect. Natpis na kutiji „Better with Kinect“ bi trebalo zamijeniti „Frustrating with Kinect“.


No stavimo nepotrebnu Kinect integraciju sa strane. Spomenuo bih Galaxy at War mod kojem pristupate odlaskom u War Room u Normandyju. Naime Galaxy at War vam nudi prikaz Mliječne staze i postotak vaše spremnosti napada na Reapere. Izvođenjem misija kroz igru povećavate svoju spremnost za spomenuti napad. No ovaj mod ima i jednu zanimljivost: mini-misije slične Facebook igrama baziranima na vremenu. Primjerice, odaberete misiju koja traje četiri minute, pričekate te četiri minute i onda dobijete rezultat koji kaže jeste li izgubili ili pobijedili. Ali ovim misijama možete pristupiti samo putem Mass Effect Datapad aplikacije na svom iOS uređaju koju povezujete s Mass Effectom 3 putem Origin Accounta. Aplikacija vam osim toga omogućuje praćenje vijesti Alliancea, kao i praćenje svog napretka u Galaxy at War modu. Galaxy at War je također povezan i s multiplayerom, vidjet ćete kasnije kako

Sustav sidequestova je doživio male preinake na bolje. Bioware je stvorio sustav manje bitnih i važnijih sidequstova. Ove „manje bitne“ započinjete prisluškivanjem razgovora određenih likova, dok ove važnije započinjete standardnim razgovorom s određenim likom. Na ovaj način postavljate prioritete što je vama važnije, pa ne gubite dragocjeno vrijeme na razgovore s nebitnim likovima kad je i tako glavna priča igre duga oko tridesetak sati, bez sidequestova. Uostalom Mass Effect 3 je igra koja se treba odigrati više puta, što zbog New Game+ moda kojim prebacujete svoje zarađene sposobnosti, što zbog više različitih završetaka.

Imati multiplayer u primarno singleplayer igri je dosta rizično. Bioware je to izveo na način da se od vas traži da napravite sasvim nove likove s kojima se borite protiv hordi neprijatelja zajedno sa svojim online kolegama. Pri kreaciji lika možete odabrati bilo koju od ponuđenih rasa, pri čemu svaka rasa ima neku specijalnost.


Multiplayer misije su odvojene od singleplayer misija no odvijaju se na lokacijama koje ste vidjeli u singleplayeru, a ukoliko ih uspješno izvršavate povećava se vaš ukupni postotak uspješnosti u borbi protiv Reapera u singleplayeru. Ukoliko želite perfektni završetak singleplayera (i achievemente) morate zapravo igrati multiplayer, a njega bismo najlakše mogli usporediti s co-opom Uncharteda 3, što je svakako dobra stvar.

Mala navlakuša… nema filma, samo sam htio reći kako je prezentacija igre potpuno „blockbusterovska“. Dovoljno vam je vidjeli tko je sve dao glasove likovima. Martin Sheen, Freddy Prinze Jr, Seth Green su samo neki od poznatih imena koji svojom izvrsnom glumom unose život u igrine likove. Uz Uncharted i glavne nastavke Final Fantasy serijala rekao bih kako je ovo jedna od najboljih sinkronizacija u svijetu igara.


Glazbeno, ovo je najnapetiji nastavak. Vjerojatno je tomu pridonijela i promjena kompozitora – na mjesto Jack Walla došao je Clint Mansell poznat po svome radu u filmu Rekvijem za snove. Zvuk jest sličan prethodnim nastavcima ali doista osjetite kako je kraj priče, možda i svemira. Soundtrack vam unosi konstantnu napetost i ostvaruje bolju emocionalnu povezanost s likovima koji su ovaj put znatno osjećajniji, posebno Shepard koji se bori s vlastitim strahovima i suočava s gubitkom brojnih kolega koji su mu kroz nastavke pomagali. Glazbeni dio igre u korak prati i vizualni. Iako Unreal Engine 3 pokazuje svoje staračke bore, dobro podnosi neprekidnu akciju. Likovi su ponešto detaljniji, prirodnijih kretnji i facijalnih ekspresija dok je okoliš postao raznolikiji i življi. Spomenute Unrealove bore se i dalje vide u očitavanju prostorija tj. streamanju tekstura no taj se problem djelomično riješi instaliranjem igre na tvrdi disk. Kažem djelomično jer se vrijeme učitavanja smanji, ali je ono i dalje vidljivo.

Kraj je recenzije, kraj je Mass Effect trilogije. Moramo svakako odati počast Biowareu što je kraju priveo jedan od najvećih serijala ove generacije. Tri igre, pet godina, preko dvjesto ljudi koju su sudjelovali u razvoju, preko deset milijuna prodanih primjeraka i milijuni gamera koji su uživali u ovoj svemirskoj drami. Mass Effect 3 je zapravo sve ono što Bioware nije uspio staviti u prva dva nastavka – ispolirani dizajn igre koji svojom idealnom kombinacijom RPG-a i TPS-a, umotan u prelijepi audiovizualni omotač kakav se rijetko viđa, oduševljava gamersku populaciju diljem svijeta.

Istina, ovo remek-djelo ima sitnice koje (ne) bodu oči, poput nesretne ali sasvim opcionalne Kinect implementacije u Xbox verziji ili tog nesretnog skeniranja planeta, no to je ništa naspram brojnih dobrih strana koje igra ima. Ovo su likovi do kojih vam je stalo, u čije ste ime donosili odluke u prošlim nastavcima i sada će te odluke doći na naplatu. Kakva će naplata biti u pitanju – to je na vašim postupcima i upravo je to čar Mass Effecta – sloboda izbora. A ja bih još nadodao kako vi nemate pretjeranog izbora osim kupiti ovu igru i uživati jer tko zna koliko ćemo morati čekati do sljedeće igre ovakve tematike koja će na ovakav način kombinirati dobru igrivost, karizmatične likove te izvrsnu priču koju krojite vi sami.

Kakvi su vaši dojmovi o trilogiji ili konkretno o ovome nastavku? Ima li možda razočaranih? Ispucajte svoju dušu u komentarima, ne zaboravite ostaviti svoju ocjenu i pridružite se raspravi na forumu.

FORUM: Mass Effect 3 rasprava

Pet je godina prošlo od prvog Mass Effecta, igre koja je stvorila jednu od najhvaljenijih franšiza ove generacije. Bioware je ljestvicu postavio vrlo visoko, a uspijeva li je preskočiti po treći put saznajte u ovoj intergalaktičnoj recenziji.

94 Naša ocjena
  • Nelinearnost
  • prezentacija
  • trajnost
  • igrivost
  • AI
  • Kinect implementacija
  • skeniranje planeta
  • učitavanje tekstura

Komentari (111)

  • Strider

    18.03.2012 - 20:30

    OVO JE MOGLO KAO VIDEO RECENZIJA….

    • dfory

      @Strider, 18.03.2012 - 21:01

      trebalo bi previše vremena da se cijeli doživljaj unese u jednu video recenziju….sam je doživi,naravno kad odigraš igru i otključaš sve moguće endinge

    • Ementaler

      @Strider, 18.03.2012 - 21:14

      Ma nije nam zapravo to problem, može se video recenzija bilo čega složiti, neovisno o nekakvoj opsežnosti. Osim, barem trenutno, kada igramo X360 verziju igre :)

    • Strider

      @Strider, 19.03.2012 - 12:49

      Dozivio sam, ali ovo je vjerojatno jedna od kandidata za igru godine. Zato je mogla video recenzija

    • Jaime Lannister

      @Strider, 20.03.2012 - 18:33

      zasto xbox?????

      dajte ljudi na ps3 ili na PC-u , bdw Strider +1

  • dfory

    18.03.2012 - 20:59

    ova nije preporučljiva onima koji nisu odigrali bar drugi dio i unjeli svoj save u treći dio….nećete imat pojma o čemu se radi,a čar biowarerovig rpg-ova je da znate cijelokupnu priču…jer je izvrsna :)

  • Ja Sam

    18.03.2012 - 21:00

    hcl je zahvaćen konzolitisom u zadnje vrijeme…

    • Ementaler

      @Ja Sam, 18.03.2012 - 21:02

      Jup, ovaj mjesec slabo recenziramo na PC-u, takav je mjesec. I to odgovara i Strideru gore na njegov "caps-lock komentar" :), znate da trenutno radimo video recenzije samo kad dobijemo igru u PC izdanju 😉

    • Strider

      @Ja Sam, 19.03.2012 - 12:52

      Bilo kako bilo, dobra recenzija, ali po mom misljenu vase su video recenzije kvalitetnije od IGN-ovih pa zato sam imao zelju za video recenzijom.

    • rsv051

      @Ja Sam, 20.03.2012 - 19:55

      Zašto ne i za konzole video recenzija 😀 ?

    • kmarkecGamer

      @Ja Sam, 21.03.2012 - 13:37

      treba para za to.

  • Khalarius

    18.03.2012 - 22:01

    Fina recenzija! Doduse naletil sam na par stavki u Vasoj recenziji koje bas ne razmem:

    Galaxy on fire? Valda Galaxy at War? Ili sam ja nekaj pobrkal. I nisam unutar same igre naletio na nikakve facebook style mini-igre. Eventualno preko one aplikacije za smart phone-ove, ali unutar war rooma nisam nasel nista sto opisujete. Isto tako, veli u recenziji: "A osim klasičnog multiplayera u ponudi je i Co-op mod sličan onome u Unchartedu 3.", ja sam samo nasel co-op mode, tj. mapa za 4 igraca koji se fajtaju protiv npc-ova, nikakav klasicni multiplayer.

    • Celeber

      @Khalarius, 18.03.2012 - 22:13

      Khalarius, hvala na komentaru. Dakle što se tiče multyja, vjerojatno si sam primjetio u igri ali nudi ti se co-op i bas multiplayer opcija. Ne znam jel ti to promaklo.. A što se tiče Galaxy at war modea, u igri direktno naravno nemas ovu opciju mini igara, ali preko smartphonea, gdje ih imas, putem origin akaunta povezujes igru i mob i to je ta povezanost. Dobivanje njuza itd…

  • Kveki

    18.03.2012 - 22:25

    Nisam vidio Co-op opciju vec samo multiplayer koji zapravo je Co-op za cetiri igraca O.o

    Dobra recenzija,samo niste spomenuli onu najvecu manu igre koja je slomila srca tolkim ljudima :)

    • Celeber

      @Kveki, 18.03.2012 - 22:41

      Ispravit ćemo ovaj dio vezan za multiplayer. tj. bit će bolje objašnjeno. Dobro je uvijek imati čitatelje sa okom sokolovim!
      Misliš na famozni završetak? S obzirom da znamo koliko je diskutabilan ostavili smo to po strani da gameri raspravljaju. :)

    • buby8992

      @Kveki, 18.03.2012 - 23:29

      Završetak je težak bullshit koji ste trebali navesti kao manu, ovo dolazi od vrsnog poznavaoca Mass Effect univerzuma.

  • Khalarius

    18.03.2012 - 22:30

    ahaaaa, nemam smartfon pa bla :(
    Ja kad odem na multiplayer, PC verzija, imam quick match ili create new match, ali obje opcije mi nude isti scenarij, jedna od 5 mapa sa jednim od tri neprijatelja na jednoj od tri tezine za 4 igraca.

  • mokrEE

    18.03.2012 - 23:08

    ma vi niste normalni..stvarno ste botare osakacene koje nemaju pojma o jebenom gejmingu. e nakon ove recenzije stvarno ste mi digli zivac jer ste pickice koje nemaju pojma o gamingu i podilaze sugavom metacriticu i ulizujete se lowarskim citateljima na svakom koraku. kako ova JEBENA IGRA MOZE DOBITI 94?????????? i jos napisete RPG. kunem se ovo je zadnji post koji sam ovdje procitao. u buduce cu vas citati kao i do sada. samo ako popusim 2 jointa i nemam sta drugo raditi pa se sjurim ovdje. ovo samo teski kreten moze napisati ovakvu recenziju. kod mw3 sam vec dobio popizditis i skuzio sam da ste hrpa ulizica koja NIKADA nije znala iznijeti svoje misljenje ali nakon ovog zakljucujem da ste prije svega grupa jebeno losih gamera koje ovako retardirane IGRICE zadovoljavaju jer neznate mis drzati u rukama. najgora recenzija ikada i najnerealnija ocjena IKADA dodjenjena jednoj igri, sramota za gaming, sramota za portal, sramota za autora i sramota za igricu. ponasate se kao da smo jebeni retardirani kreteni koji ce pojesti svako govno. ma mars

    • Khalarius

      @mokrEE, 18.03.2012 - 23:14

      lol momak, smanji droge, ili povecaj, ali svakako promjeni dozu :)

    • MaliMicek

      @mokrEE, 19.03.2012 - 10:48

      Kaže se igra

    • Mileni

      @mokrEE, 19.03.2012 - 16:22

      Jadno li je biće koje jedna obicna recenzija moze ovoliko pogodit.

    • Antimadridista9

      @mokrEE, 19.03.2012 - 16:30

      Ti dečko, očito imaš nekih problema, i to velikih. Zato te molim da nas poštediš tih maloumnih komentara. Hvala, u ime svih (?) HCL posjetitelja. :)

    • PS3FAN!!!

      @mokrEE, 19.03.2012 - 20:55

      dečko ostavi se ti kompjutera i gaminga i idi učiti za školu

    • totti100

      @mokrEE, 20.03.2012 - 09:22

      Gameru…kaže se IGRE a ne IGRICE.

    • dado01

      @mokrEE, 21.03.2012 - 11:52

      Mokre ima jaaaak PMS.

    • rsv051

      @mokrEE, 21.03.2012 - 22:24

      Nije zdravo da se živciraš… 😀

  • buby8992

    18.03.2012 - 23:25

    Prvi dio bio mi je apsolutno remek djelo od igre koje sam prošao čak 10 puta sa svim klasama, nisu me smetale copy/paste lokacije, vožnje u dizalima, mako, te niz bugova i tehnička nedorađenost (koje su smetale mnogo ljudi). Kod drugog djela smetao me prelazak u TPS žanr, loša glavna priča, te nepostojanje glavnog negativca, ali me to nije spriječilo da ga odigram isto 10 puta, te da pročitam gotovo cijeli codex, knjige i stripove. Od zadnjeg sam djela očekivao da će uzeti najbolje iz obadvije igre te nam sve to upakirati u najbolji Mass Effect, ali sam se nažalost grdno prevario, te na težak način naučio da se nesmiju stvarati prevelika očekivanja za neku igru. Mass Effect 3 mi je najgori nastavak u serijalu, što ne znači da mi je igra loša, naprotiv i dalje mi je vrlo dobra, ali nije na razini prva dva. U igri me jako smetaju neke vrlo glupe dizajnerske odluke i mane a najviše od svega multiplayer, te njegov utjecaj na singleplayer, iako neki ovo opovrgavaju očito je da ima dosta veliki utjecaj na singleplayer u vidu nemogučnosti dobivanja 100% galactic radinesa (osim ako se ne skenira svaki jeb*ni planet), te sporednih misija koje se uglavnom zasnivaju na branjenju određenih ključnih točaka od hordi neprijatelja i tu je taj kontroverzni završetak, koji je tako glupo napravljen, da je netko u Biowareu morao biti pijan ili pod utjecajem opojnih droga dok su ga radili. Također me smeta nedostatak opcija prilikom dialoga, James Vega i opčenito manjak likova u odnosu na drugi dio, te soundtrack koji nije loš ali meni osobno je meh i ne može se mjeriti sa prva dva nastavka. Sve u svemu Mass Effect 3 je vrlo dobra igra (iako meni osobno najgori u serijalu) koja nažalost ne zaokružuje i završava dobro ovu epsku trilogiju. Bez obzira što mislim o kojemu nastavku Mass Effecta, promatrajući ga cjelokupno kao trilogiju moram reći kako je bilo jedno nezaboravno iskustvo, za koje mi je stvarno šteta što je već dođao kraj i meni osobno jedan od najboljih serijala u povijesti interaktivne zabave.

  • mokrEE

    18.03.2012 - 23:26

    Ma frajer je tard teski pojma nema da je ziv igrao sam me2 cak 3h i skuzio da je igra tesko smece jer jednostavno nema niti jedan element koji bi je svrstao MA NITI PRIBLIZNO epic igricama kao sto su MGS ili FF a tu se razbacuju ocjenama kao da je ovo zadnja igra koju su odigrali. pratio sam forume jer sam bas htio tu trojku odigrati koliko se prasine diglo i komentari su bili prelosi. svatko je rekao da je igrica prelosa i da je kraj smece i da ne postoji NIKAKKVA mogucnost izbora vec svakim sljedecim prelaskom dobivas isti kraj samo su ubaceni nekakvi dijalozi koje dobivas u vidu govora preko nekakvog radia. to ti je kada tardovi idu igrat igre a neznaju hodati pa napokon nadju neku igru koju mogu preci i glume frajere neke. igra je za teske kretene napravljena. djete od 8 god. moze prec igru bez da jednom umre. dvojka je bila ocajna a trojku necu NIKADA zaigrati jer nije nista promijenila. WOW imas JUMP opciju kao u MARIJU!!! wow svrsavamo svi na to!!! ovaj portal je teski fake i bas se vidi da dobivaju vec gotove ocjene pa prilagodjuju recenzije. ovaj portal je kao dinamo u ligi prvaka. svi su znali da ce lyon proci dalje jer ce u jednom trenutku doci nekakav celavi tip sa nekom kesom na poluvremenu i dinamo ce odjednom dobiti 5 komada. tako je i HCL. svi znamo da nekakvi treci likovi utjecu na ocjenu i zato je portal tako slabo posjecen. jer su ocjene igara kupljene davno prije nego sto igra izadje. i to ne nekakvim novcem nego dobiju par besplatnih primjeraka igra i njima je to wow. prejadno u kakvoj drzavi zivimo

    • Ementaler

      @mokrEE, 18.03.2012 - 23:38

      Ni jedan dio tvojih komentara (ovog i onog prije njega) nije točan ni u jednom pogledu. Toliko ću o tome, jer još uvijek nisam siguran ako trollaš (ono, nadam se da da). Osim toga, zbog načina na koji se izražavaš (ne zbog toga što pišeš, tu slobodu uvijek imaš ovdje) si na rubu opomene (koja vodi do bana s portala/foruma na par dana).

  • mokrEE

    18.03.2012 - 23:56

    a koliko vas citam necu niti skuziti tu opomenu (true story bro) . zao mi je sto nema vise onakvih tipova kao sto je bio cjenjeni gosp. Rukavina u starom Hackeru koji je bez dlake na jeziku pisao o igricama. Vidi se da ovo igraju likovi od 20 god. kojima je jedan ME3 dovoljan da dodjele ocjenu 94% (sto je, ruku na srce, najveca ocjena koju sam ja IKADA vidio na BILO KOJEM PORTALU ) . Vasa ocjena DOSLOVNO ZNACI da je ova igra bolja od bilo kojeg METAL GEAR SOLIDA, da je bolja od bilo kojeg Final Fantasy-a, da je bolja od bilo kojeg COD-a, BF-a, UT-A, CS-a, monkey islanda, half life-a, broken sworda, grim fandanga, deus ex-a … vi ste doslovno ovom ocjenom rekli svijetu OVO JE NAJBOLJA IGRICA SVIH VREMENA. a ruku na srce, i okorjeli fanovi ce se sloziti da je ovo JAKO DALEKO od bilo kojeg naslova kojega sam naveo. po meni ovakav clanak i ocjenu moze dati netko pod 2 utjecaja :
    1. obican je klinac koji je igre poceo igrati jako kasno i nije uglavnom prosao niti jedan navedeni naslov pa je usput procitao malo metacritic i napisao recenziju u nekoliko sati
    2. (ono sto iskreno mislim) da je netko rekao MORATE dati ocjenu izmedju 90 i 95% jer smo dobili to i to od samih proizvodjaca igre pod uvjetom da dodjelimo dogovrenu ocjenu

    • Ementaler

      @mokrEE, 19.03.2012 - 00:21

      A dobro, ako je ovo najveća ocjena koju si kada vidio bilo gdje… onda kužim da ne trollaš, ali i da ne pratiš ni nas ni nikakve druge gaming medije. Ali hej – istina je da smo baš malo skonuli do Biowarea i EA-a da nam stave par tisućica u džep za ocjenu u rangu od 90-95/100, jer totalno im je presudno da jedan HCL sa 'svega' (nama puno, njima nebitno) ~350 000 mjesečnih posjeta ljudi iz Hrvatske što bolje ocjeni njihovu igru :))) Daj ajde, ako išta – mi smo totalna suprotnost bilo kakvom mitu, korupciji i svemu povezanom uz to. Al' totalno je zabavno bilo pročitati tvoje komentare i vidjeti da netko zapravo misli da jedan HCL zapravo zarađuje masno od visokih ocjenam u recenzijama. A svašta. Btw, HCL postoji ovako dugo isključivo zato jer nam ultimativni cilj s ovim portalom nikad nije bila zarada, al' nema potrebe da ti to sad objašnjavam. E i btw, ako te zanima, a bilo bi dobro da znaš kad si već registriran itd., te opomene i banove pratiš na forumu u temi "Kaznionica". Nemaš opomenu nikakvu tamo još, ali ako nešto bude, moći ćeš tamo (ako nisi banan) vidjeti ako imaš opomenu 😉

    • mokrEE

      @mokrEE, 19.03.2012 - 01:01

      nisam rekao ''masno placeni'' nego sam u postu gore naznacio ''nekoliko besplatnih primjeraka igrice'' . ne svidja mi se kako u posljednje vrijeme ocjenjujete igrice jer imam osjecaj kao da pisete recenzije za uzraste do 15 godina i vase ocjene pojedinih igara me doslovno vrijedjaju. pretpostavljam da sam osobno stariji od vecine vas ''volontera'' u hcl-u i jednostavno ne shvacam nacin vaseg razmisljanja u pojedinim recenzijama. jos mi je najbolje citati retro i trash teme (zoran zalac mislim da pise neda mi se otvarati novi tab) . lik je totalno realan i objektivno gleda na svaki proizvod neovisno o grafici ili nekakvom detalju vec kao igru u cjelini a to vecina vas jako lose razlikuje. za mene je ME serijal igra koja prakticki vrijedja igracu inteligenciju stavljajuci joj pred nos OPCIJE koje malo dubljom analizom vise nisu OPCIJE nego JEDINI MOGUCI ISHOD gotovo bez ikakvih trajnih posljedica/dogadjaja na buduce radnje u samoj igri. ne slazem se da jedan ovakav (polu)proizvod moze stajat rame uz rame epskim naslovima iz proslosti koji su neovisno o grafickoj prezentaciji ponudili mnogo vise nego sto je ova igra uspjela ponuditi. 94% dati ovoj igrici je po meni nesto sto mi granici sa ludilom. kakav ti fan moras biti da TPS nazoves jos i RPG i dodjelis mu ovakvu ocjenu pod nekakvim opravdanjem da je prica i borba nesto nevidjeno. ruku na srcu, sustav borbe u ovoj igri jedan je od najlosijih primjera koje sam uspio zaigrati, kao sto je netko u onoj proturecenziji napisao, hodnik, kutije koje su tu postavljene za svrhu igre, izvirivanje , pucanje po retardiranim neprijateljima. bez imalo maste i izazova. prica je pak nesto sto me u startu odbilo od igre. svemirska spika prepuna nekakvih cudnih likova bez ikakvog izraza lica /osjecaja sa katastrofalnim voice actingom kao da netko doslovno cita sa papira . (znamo da cita ali tu i tamo se netko sjeti uzeti zrak ili promjeniti intonaciju za razliku od ove igre). zagonetke su jadne i pateticne, kao da moras citavo vrijeme raditi totalno debilne stvari samo da bi upotpunio tu prazninu izmedju animacija i daljnjeg odvijanja price. to sto igras uopce nemas dojam da radis nesto korisno vec samo slijepo slijedis jednu dosadnu i toliko izmisljenu bajku da niti sam ne vjerujes dok igras da postoji neki odredjeni cilj u citavom tom ludilu. glupi i dosadni razgovori koji uopce ne utjecu na konacni ishod igre . mozda sam samo ja majmun ali meni je prica i opcenito space tema katastrofalna ideja za izradu jedne trilogije a posebno ispricana na jedan ovako kretenski nacin. star wars je donekle bio zanimljiv jer je tu bila princeza lea i harrison ford.. oovo sve ostalo je toliko jadno i dosadno da nemozes vjerovati da netko to uopce igra i slini nad takvom tematikom. idem napokon zaigrati grim fandango nakon toliko godina i nasmijati se uz jednu PRAVU igru koja je obiljezila gaming industriju.

    • ScaR

      @mokrEE, 19.03.2012 - 02:27

      'meni je prica i opcenito space tema katastrofalna ideja za izradu jedne trilogije'
      S ovim se slažem :) IMO 😐

    • buby8992

      @mokrEE, 19.03.2012 - 05:59

      Ok, shvatili smo, ne voliš znanstvenu fantastiku, ali ne moraš onda toliko kenjati po istoj i govoriti totalne nebuloze. Sa nekim stvarima se slažem sa tobom kao što da je igra dobila preveliku ocjenu, da nije RPG nego TPS, ali govoriti nebuloze kao što su da igra ima lošu glasovnu glumu, te da sci-fi tematika nije dobra za trilogiju je debilno i samo dokazuje da pljuješ po igri jer ne možeš smisliti sci-fi.

    • Rogue

      @mokrEE, 19.03.2012 - 09:32

      " idem napokon zaigrati grim fandango nakon toliko godina i nasmijati se uz jednu PRAVU igru koja je obiljezila gaming industriju"

      Kladim se da ti nisi nista stariji od te igre.

    • armin221186

      @mokrEE, 19.03.2012 - 10:24

      Ali stvarno 94% puno brate,izgleda da je recenzent bio bas okorjeli ME fan,a inace volim ME ali da bude u rangu sa jednim Skayrimom ili bolje ocjenjena nego Batman AC nigdje veze !!

    • Kveki

      @mokrEE, 19.03.2012 - 10:39

      Haha ova rasprava nema smisla,pa recenija je subjektivna stvar. Recimo ja Batmanu nebi dao vise od 60 jer mi je dosadan pa ne hejtam po recenziji kakvu ocjenu ima. Ovo je recenzija igre za ljubitelje znanstvene fantastike poput mene i ostalih ljudova na portalu. Ako vam se ne svida jednostavno perskocite i na kraju godine glasajte za igru koja se vama svida 😉

    • MaliMicek

      @mokrEE, 19.03.2012 - 10:54

      Idi igraj minecraft glupane maloumni

      P.S. ME 2 na hcl-u je dobio 95, dakle ovo nije najveća ocjena ikad. Dakle pogriješio si, dakle glup si.

    • MaliMicek

      @mokrEE, 19.03.2012 - 10:59

      Dajte mu vječni ban molim vas. Najjače je kad se pojavi lik koji nije igrao igru al zato zna sve o njoj, jer je…čuo. Nije igrao ni 2 sata serijala al zato sve zna i po svemu može trkeljati. Grm Fandango my ass, po načinu tvog pisanja (nepismen si) zaključujem da si tek u osnovnoj školici.

      Hočeš hvaliti igru na sva usta ili ju izvrijeđati kao nitko do sada ? Prođi igru (u ovom slučaju cijeli serijal) tek tada imaš pravo otvoriti usta.

    • Khalarius

      @mokrEE, 19.03.2012 - 11:02

      Mah, pusti ga. Ocito ima neke zivotne probleme koje bi trebao probat rijesit sa ljekovima.

    • Ementaler

      @mokrEE, 19.03.2012 - 11:27

      Dobro ajmo se smirit s vrijeđanjem MaliMicek, nema potrebe za tim.

    • armin221186

      @mokrEE, 19.03.2012 - 14:37

      Ljudi moji igra najbolja u okviru igara koje se bave SciFiction-om,ali kao RPG moze liazti noge Skyrimu,mada MP me je odusevio !!

    • fxp1990

      @mokrEE, 19.03.2012 - 16:09

      kaj se pravdate? hahahaha iskompleksiran frajer, nezna uzivat u igri. ako je tebi bila dobra, bas te briga. pusti ga nek se paca.

    • doms25

      @mokrEE, 19.03.2012 - 20:54

      Zakaj seres po igri , a nisi je ni odigrao.Igras mi tu neke codove i bfove koji svi imaju prestupidnu pricu.Grim fandango je dobra igra ,ali po meni se ne moze usporedivati sa mass effectom zato sto nisu iste vrste igara.Ako ti se igra toliko ne svida onda zadrzi to misljenje za sebe.Nemoj radit toliku budalu od sebe ako ti se ne svida sci fi.

    • dado01

      @mokrEE, 21.03.2012 - 11:55

      Idi ba sa ove stranice kretenu. Vidis da si malouman. Ne svidja ti se igra i sada svi moramo slusati tvoje gluposti. Bjezi ovda idiote.

    • Shazaam

      @mokrEE, 16.04.2012 - 12:08

      Od svega sto si ti naveo, bolja je. Mass effect 3 je vrh vrhova u industriji igara. Ova trilogija nije igra, mass effect je jedan veliki film od 130+ sati, prepun nevjerojatnih zapleta, likova koji prirastaju srcu i nezaboravnih trenutaka. Nijedna igra to nema, nijedna! Mozda nije donjela napredak u fizici, grafici i nekakovoj mehanici, ali je donjela atmosferu i povezivanje igraca sa tim svijetom, sto je u principu i cilj igara i filmova, da se maknemo od realnosti i budemo netko drugi. I nemoj uspoređivati decke sa Hackerom i Rukavinom, oni su samo studenti i rade svoj posao super. Naprijed HCL!

  • redhillunited

    19.03.2012 - 08:25

    Mislim da je ocjena malo previsoka negdje između 85-90 je adekvatna. Igrao sam i ostao sam dojma da se nije previse promijenilo s obzirom na ME 2, ali je i dalje zabavna, priča dobra. Borba je još bolja. Preporuka samo ako ste igrali i prvi i drugi dio!

  • SuperMeatBoy

    19.03.2012 - 08:27

    Bravo Bioware!DLC koji je izašao isti dan kad i igra i najgluplji kraj nekog serijala u povijesti.

  • KingMortal

    19.03.2012 - 08:28

    Ako ima interesa, odigrat ću igru i napisat neš u stilu lanjske "ME2 je precijenjen" kolumne da ljudi kao mokrEE mogu normalno disati opet.

    • Ja Sam

      @KingMortal, 19.03.2012 - 20:56

      Dobra ideja, a mogao bi netko napisati i protukolumnu onda, ali pravu, a ne onu od prošle godine.

  • krOner™

    19.03.2012 - 08:37

    Tridesetak sati bez side questova? 15 najviše…

  • Captain Crash

    19.03.2012 - 09:56

    Meni se igra se igra nesvidja,jedino mi je dvica bila dobra,ali opcenito nevolim te ''svemirske'' igre.

  • apach

    19.03.2012 - 11:29

    Ma gaming industrija je vec odavno u crnoj rupi progutana i uvucena u nesto sto se zove utrka za sto vecom lovom u sto kracem kracem intervalu zato nam i plasiraju te DLC-ove prije nego sto igra izadje,tako da i Mass Effect nije izuzetak tog retardiranog trenda koji ce nazalost biti jos bezobrazniji u iducim godina.Izdavaci se jednostavno vode politikom dilera drogom znaju da su ljudi navuceni na igre "drogu" i mogu radit sta zele jer ce u konacnici opet pljunut lovu za malo svoje srece pa makar ona trajala i sat nekakvog
    gameplaya jer je doza prijeko potrebna i zato igracima za njhovo dobro nude manje "droge" za jos vise novca i po mogucnosti da im nakon konzumiranja droge "igre"
    nista ne bude jasno kao u slucaju Maaa Effecka 3 a i ostale igre su na istom principu.
    Mass Effect je izvrsna igra koja je zaceta u nekom zdravom vremenu ali je na zalost
    upala kao i sve ostalo u gamingu u tu crnu rupu ovog vremena.

  • croice

    19.03.2012 - 11:49

    Osim nelogičnog kraja igra, je pravo malo remek dijelo.I ne samo ova već cijela trilogija.Nekako se teška srca opraštam od serijala jer sam se stvarno jako dobro uspio povezati sa gotovo svim glavnim likovima u igri.Ni jedna igra do sad(meni) nije uspijela ostaviti ovakav(pozitivan) emocijalni doživljaj.
    Igra ima nekih malih bugova,ponekad glupog AI ali ništa toliko strašno da bi ovoj igri dao manje od 97.
    Mislim da bi svaki pravi "gamer"trebao odigrat ovu igru.

  • oxanodrolone

    19.03.2012 - 13:44

    Ja kao okorjeli fan serijala mogu reci da je s ovom igrom Bioware napravio cistu pljacku najavljujuci epic kraj i otkrivanje dosta toga, a ustvari smo dobili poneku informaciju o reaperima, i 3 ista kraja u 3 razlicite boje, kako ono kazu isto sranje drugo pakovanje. Veliki slag na tortu je day one DLC kao i filmic nakon creditsa koji nagovjestava "one more story about Shepard". Zalosno, pored toga nemam ni volje da se fokusiram na graficke glitcheve tipa nestajanje likova, low teksture kao i "zavisnost" od MP komponente. Stvarno sam fan serijala ali recenzija je napisana neprofesionalno dakle krajnje subjektivno i ruku na srce mnogo mi je drago sto jos uvijek postoje piratski sadrzaji i za ovaj nastavak nisam ispljunuo ni jedan jedini evric, jer da jesam kosu bi si pocupao. Kao i u svemu ostalom i u ovoj industriji je muzenje igraca postalo glavni prioritet i to je zalosno. Na kraju ce Bioware ispasti "fer" i napraviti DLC koji ce biti kao finalni kraj, masno ga naplatiti uz neku od njihovih epic izjava i sve to samo radi zalbi igraca. Dobro osmisljeno. Inace, savjetujem administraciju ovog sajta da malo preispita svoje recenzente. Inace bilo kakve recenzije ne uzimam kao neko mjerilo ali dati 94 ocjenu za nedovrseni serijal ili onako visoku ocjenu jednom MW3 koji je izlizani poluproizvod. Smijesno.

  • Dommer 123

    19.03.2012 - 13:45

    Stvarno odlican nastavak, odlicna recenzija. Sta vise reci? :)

  • B1gfooT

    19.03.2012 - 14:19

    "Kao prvu veliku vijest moramo navesti novu Shepardovu sposobnost koju Super Mario ima već 25 godina! On skače! Tako tipka 'A 'odnosno 'X' na Playstationu, osim što služi za korištenje zaklona, služi za trčanje i to onaj pravi sprint, kao i za skakanje preko rupa ili prepreka. Zbog ovih dodataka borba je puno brža. Biowareovci su pokušali unijeti i dozu taktiziranja u samu borbu. Dobili smo mogućnost zapovijedanja svojim suborcima pa sada tako možete odrediti pozicije na koje želite da otiđu. Isprva to djeluje kao koristan dodatak no zapravo je nepotreban, da ne kažem nefunkcionalan."

    "Oprema, koja je u prethodniku bila više „šminka“ a manje potreba, sada ima drugačiju ulogu. Oprema je postala mnogo važnija jer doista poboljšava vaše karakteristike, počevši od brzine regeneracije štita, zdravlja ili poboljšavanja vaše brzine."

    Ovo sve postoji jos od proslih dijelova, jsli autor uopce presao prva 2 dijela??
    A da ne govorim da zapovijedanje suborcima uopce nije nebitno, pogotovo kad igras na najteze i o pravilnom taktiziranju ti i ovisi hoces li zapravo uspijeti doci do sljedece "tocke". Igru jos nisam presao tako da necu komentirati kraj, ali mislim da je autor trebao izreci svoje misljenje o tome kad vec vidi kolika se koplja lome oko toga. Po do sada videnom (znaci negdje oko 25 sati igranja) mogu reci da mi je igra mi je jako dobra, iako mi neki elementi nisu na razini prva 2 dijela. Nije ni spomenut famozni DLC koji je izasao na dan izlaska igre i koji je dosta vazan za shvacanje cjelokupne price. Sve u svemu, recenzija mi se cini presubjektivnom i dok sam je citao imam osjecaj kao da ju je pisao petnaestogodisnji fanboy.

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

    19.03.2012 - 15:23

    Recenzija je super , isplatilo se cekat , ali koji je ovo bezobrazluk da pisu da je 94 puno za Mass Effect i da se ne moze mjerit sa drugim igrama , igra zasluzuje svaku pohvalu , igra ima dobru pricu , gameplay i multiplayer , igra zasluzuje 99 , jedini problem su mali bugovi, ja nisam kriv sto vam skyrim nije dobio 100 pa se mora mjeriti sa Mass Effectom kako mokrEE hoce da kaze. Mislim stvarno voli svoje , postuj tudje

  • Figo

    19.03.2012 - 15:36

    odigrao prvi dio serijala na PC-u.. jako dosadna i monotona igra.. možda su drugi i treći nastavak bolji ali neda mi se gubiti vrijeme da to doznam.. o ocjeni neću suditi..

    • Rogue

      @Figo, 19.03.2012 - 15:40

      Prvi i drugi dio su nebo i zemlja :)

  • Apocalypse4987

    19.03.2012 - 15:51

    Igram ga još, nakon šta sam importa save iz 1. i 2. dijela, uspija sačuvat sve članove posade, sa svima sam u dobre, osim sa reaperima, i mogu reć da na 3. dio se ne bi tribalo gledat zasebno, nego ocijenit cili serijal jednom ocjenom. neću reć da je igra savršenstvo, al je dosta blizu, jebga volim te svemirske stvari, imat svoj brod, lutat svemirom, rešetat po svemircima, i učinit nešto korisno za galaksiju. bioware je pogodija točno šta želim i da bi ocijenu 100/100, al 95/100 je dovoljno.

  • LRusso465

    19.03.2012 - 18:24

    OCEMO VIDEO RECENZIJU. :(

  • night noir

    19.03.2012 - 21:11

    Igra je odlicna u svakom pogledu , osim mozda kraja koji je izgledao kao ….. nekakav san sto mi se svidjelo, ali kraj kao takav nije imao bas veze sa vezom . Ovo mi je sve u sve u svemu najbolja igra u serijalu. Netko tko je potrosio sate i sate igrajuci prosle nastavke trebao bi bar malo cijeniti igru.

  • SuperMeatBoy

    19.03.2012 - 21:21

    Po mom mišljenju previše ste nahvalili igru.Inventory ne postoji i bio je bolji u Fableu 3,je**ni space koristim za pola stvari koje mogu napraviti s likom i kraj koji je pljuska u lice svima koji su igrali prva dva dijela i ostavili save.ali,to što je ME3 za mene veliko razočaranje ne mora značiti da nekom drugom igra neće biti super.nekako mi se čini da Bioware nije kao što je bio…

  • Krscho

    20.03.2012 - 16:22

    Dal je recezent opce odigro igru do kraja?

    Sloboda izbora?

    NAJGORI KRAJ IKOJEG SERIJALA IKAD

    Unistilu su cijelu masse fect pricu i cijeli serijal po meni krajem di sve zivo kaj smo radili kroz 3 igre se svelo na samo TRI ( 3 ) izbora i tri zavrsetka koji su u 90% stvari ISTI

    DLC nastavci? Fuj Bioware mass efect fanovi su zasluzili vise

  • LukaMrk

    20.03.2012 - 20:23

    Meni je prica super al zraj zezne sve

  • Someone

    21.03.2012 - 00:58

    Kako vas nije sram recenzirati igru, a ne odigrati ju do kraja? Iz svega napisanog jasno je kao dan da kraja niste vidjeli…

    • Ementaler

      @Someone, 21.03.2012 - 06:47

      Ne, MI smo ti koji ne radimo takve stvari.

    • LukaMrk

      @Someone, 21.03.2012 - 07:01

      Ja mislim da su odigrali cijelu igru jel na kraju krajeva na kraj mozes malo i zazmirit kad uzmes sve ostalo sto je u njoj super

  • dado01

    21.03.2012 - 11:59

    Meni igra i nije nesto posebno. Jednostavno mi se ne svidja ovakav zanr igrica. Recenzija je OK, ocjena je po mom misljenju 80 ali sve je to vrlo subjektivno.

  • kmarkecGamer

    21.03.2012 - 13:49

    me1 nisam igrao, me2 mi se nije dopao (prestao sam nakon sat i pol), nadam se da je me3 dobar, jos ga trebam odigrat. ne kazem da je i jedan ME smece, ali inace ne volim svemirske teme, a i gameplay mi se ne svida (rpg elementi da budem konkretniji). molim vas bez hejta, samo izrazavam svoje misljenje. postujem tude ocjene jer vidim da je igra dobra :)

  • LukaMrk

    21.03.2012 - 14:03

    imam jedno pitanje
    ove screenshotove slikate sami ili ih skinete s neta?

    • Ementaler

      @LukaMrk, 21.03.2012 - 14:06

      Kod igara koje igramo na konzolama obično nemamo izbor pa uzmemo službene screenshote.

    • LukaMrk

      @LukaMrk, 21.03.2012 - 16:32

      No zato sto mi se cinilo da sam slike vec negde vidio

  • Putnik

    21.03.2012 - 14:50

    Teško je povjerovati da ste prije pisanja ove recenzije odigrali igru do kraja jer ovakav kraj trilogije s kojom smo nekoliko godina živjeli, disali i u kojoj smo uživali, koji ostavlja užasno gorak okus u ustima svim pravim Mass Effect fanovima i kraj koji baca ogromnu sjenu na cijeli serijal nikako ne zaslužuje ocjenu 94.

    • Rogue

      @Putnik, 22.03.2012 - 06:01

      Otkad se igre ocjenjuju po endingu?

  • LukaMrk

    21.03.2012 - 16:31

    A cuj ukusi se razlikuju :-)

  • dado01

    21.03.2012 - 21:11

    Ha,ha,ha… jos nisam cuo da se mijenja kraj igre u igri koja je vec izasla. E pa sa ovom igrom je izgleda tako: http://pc.ign.com/articles/122/1221275p1.html

  • DxD

    22.03.2012 - 02:15

    Ako moze pitanje za nekog iz HCL-a?
    Volim ME, igra je dobra. Ali 94?? I nacin na koji je napisana recenzija.
    Ako smo mi korisnici Vasi "potrosaci" onda se ipak nesto pitamo.
    A koliko vidim pored osoba koji su fanovi, dosta ljudi se zali na visoku ocijenu. Ja mislim da smo zasluzili objektivne recenzije bez obzira na zanr igre. Postujem da je nekome ova igra 100/100 kao i da je sasvim drugom gameru 40/100, ali realnost i objektivnost jeste da je igra za nekih 80-88.
    Nadam se odgovoru.

    • Ementaler

      @DxD, 22.03.2012 - 09:20

      Kako misliš neovisno o žanru igre? To nema smisla, ocjene se ne daju više ili manje ovisno o žanru. Uglavnom, ocjena 94 je objašnjena u tekstu, tako da ne znam stvarno kako da ti više objasnim što te zanima. Bilo kako bilo – ovo je jedno mišljenje jednog recenzenta na jednom portalu, imaš raznih drugih mišljenja po netu ako se premišljaš o kupnji igre zbog nekih negativnih komentara korisnika.

  • mokrEE

    22.03.2012 - 02:54

    ovaj portal funkcionira na nacin da recenzent ode na http://www.metacritic.com , procita ocjenu, onda odigra igru (ili ne odigra do kraja kao sto je slucaj sa ME3), iznese nekakve informacije o samoj igri (pretpostavljam ono sto pise na koricama original igre) ,prelista review-e sa drugih gaming portala/magazina i otprilike sve sto treba da finalizira posao je google translator. to se zove biznis u ovoj drzavi.
    ME3–> zakljucna ocjena metacritica : 93% . zakljucna ocjena hcl-a: 94% . ocjena za mw3–> metacritic 79%, hcl 84%. (user review metacritica 2.2/10) . far cry 2–> metacritic 85%, hcl 92%!!! (user review metacritica: 5.6/10) .
    cesto se pitam kakvi ljudi su ti recenzenti? kakvi su to zapravo gameri? o cemu oni razmisljaju dok lizu dupe proizvodjacima? sa kojim ''ogranicenjima'' ulaze u posao ocjenjivanja igre? sto ocekuju od same igre kada im je ocjena vec unaprijed definirana? eto, ja iskreno da sam recenzent jednog gaming portala koji, ruku na srce, i nije medju najposjecenijim stranicama lijepe nase, dao bih si oduska i rek'o ''pa ko mu je** mater idem danas napisati nesto po svom gustu i dati jednu ocjenu da pokazem svoj karakter i kao textopisac i kao gamer'' . onda bih uzeo mw3 i dao mu ocjenu 57% i napisao zakljucak ''jer VAS proizvodjaci prave tardovima i kradu vam novac iz VASIH DZEPOVA!'' a zatim bih uzeo FC2 i dao mu ocjenu 65% i napisao ''jer je igra prokleto dosadna, jednolicna, AI je katastrofalan, misije su jednolicne i nezanimljivo i igra je u globalu jedan teski srot'' . Ja uopce ne razumijem vise kako vi nalazite te ocjene. Ponekad imam osjecaj da me radite majmunom i ponasate se kao da smo svi nekakvi debili koji nemaju pojma o zivotu pa sve sto procitaju ovdje od nekog frajera koji je rastavio 2x svoj pc, 3x u mj.dana zvao t-com centralu jer mu net ne radi, 12x formatirao windowse i odigrao sveukupno 2000h fps-ova drze to kao mjerodavno. Vi za mene vise nikako mjerodavni jer uopce nemate obraza i respekta prema nikome. Vas posao se svodi na cisto prepisivanje i prihvacanje NORMI. NIKADA JOS nisam susreo recenzenta kao sto je bio post. Damir Rukavina koji bi uzeo igru i dao ocjenu 0% jer je igra smece. Vi ste zapravo obicna grupa ljudi koji su dobri u prepisivanju i prevodjenju clankova sa engl. na hrv. Nista vise.

    • Ementaler

      @mokrEE, 22.03.2012 - 09:11

      "Ponekad imam osjecaj da me radite majmunom i ponasate se kao da smo svi nekakvi debili koji nemaju pojma o zivotu" – jao, pa šta je tebi čovječe? Pa infarkt će te strefit ako tako nastaviš. Previše razmišljanja i živciranja da bi to bilo normalno. I imaš, opet, totalno krivo mišljenje o HCL-u čisto zato jer, hej, ti misliš da znaš bolje. Mislim, malo egoistično jelda? Mi ipak ovo radimo 7 godina, napisali smo zajedno preko 600 recenzija itd. Uglavnom, naravno, niti jedan dio tvog komentara koji se osvrće na način rada HCL recenzenata nije točan.

  • LukaMrk

    22.03.2012 - 06:08

    Ajd prestanite srat po hcl-u ak vam se ne svidja recenzija onda je nemojte ni citat jel i oni su ljudi pa su subjektivni (ko zna mozda im se kraj i svidja) gledajte na drugim portalima ( npr. Bug hr prosle godine su se klanjali BF-u 3 tri mjeseca i zanemarili neke druge velike igre) a nisam vidio tolko prigovaranja

  • DxD

    22.03.2012 - 22:42

    Vidim zasto je Ementaler vecinom zaduzen za odgovore na komentare. S obzirom da posjeduje visok nivo politickog razmisljanja i odgovaranja na pitanja.
    Ja mislim da sam postavio konkretna pitanja, na koja sam dobio novo pitanje.
    -Govoreci o zanru sam mislio opcenito da osoba koja radi recenzije je vise naklonjena jednom tipu igara, pa iz tog razloga daje vecu ocijenu.
    -Ja naravno sam veliki ljubitelj ME i igram ga od izlaska, nisam ga dovrsio pa nebi mogao pricati o zavrsetku za koji kazu da je los.

    Apsolutno ne mislim da je igra losa, da je na mene utjecao Mokree koji je populjuva igru, samo vjerujem (a u razgovoru s ostalim gamerima sam cuo ista misljenja) da je ocjena nezasluzena. Bez obzira sto si rekao da je u recenziji navedeni dokazi koji to potvrduju.
    Smatram da je sajt izvrstan, kao i rad njegovih zaposlenika. Medutim ne mogu se omaci dojmu da ova igra ne moze nositi istu ocijenu kao Skyrim, a pogotovo da Batman Arkham City (kojeg nisam neki ljubitelj) ima manju ocijenu.
    Morat cu iznjeti kritiku na tvoj rad, jer ponavljam mi smo vasi korisnici i ovo su nase sugestije i kritke, smatram da tvoj odgovor nije bas profesionalan. Umjesto da mi pomognes i argumentima stanes iza vase recenzije, uputio si me na druge sajtove.
    To je moje misljenje, a moze biti da grijesim.
    Pisem jer ste mi veoma dragi!

    cheers

    • Ementaler

      @DxD, 22.03.2012 - 23:13

      Ne znam baš za ovo političko razmišljanje :) Ma uglavnom, sve je to ok, možda ti se mišljenje promjeni kad prođeš igru – možda na gore, možda na bolje. Hoću ti reći da nema dodatnih argumenata kojima se može stati iza već napisanoga u recenziji, niti mislim da za time ima potrebe. Jednostavno, ova recenzija, kao i ocjena na kraju, je mišljenje našeg recenzenta – i samo to. Na vama je naravno da vidite našu kritiku, prokomentirate ju, podijelite svoje mišljenje o igri itd. Zato i kažem, ako si u nedoumici zbog svih ljudi kojima se ne sviđa igra, prije kupnje provjeri i druge recenzije svaako, nisu to mali novci (doduše, vidim da ti već igraš). A uspoređivati ocjene igara koje nisu direktno ni žanrovski vezane (kao s Batmanom) također nema baš smisla, pogotovo kad se radi o minornim razlikama u ocjenama od svega par ocjena gore ili dolje. U principu, kod nas – čim je igra u 90+ društvu računaj da se radi o nečemu što mi mislimo da je odlično (u svom žanru, na svojoj platformi, u svom cjenovnom rangu itd.).

  • Shimmy

    23.03.2012 - 00:05

    Reći ću ovdje što sam rekao i na još 2 portala/foruma:

    Prošao igru – 52 sata čistog užitka, i da, sve do zadnje minute. Zaista mi nije jasno što je razočaralo ekipu. Meni je kraj dobar da gotovo ne može biti bolji. Ne znam što su svi ti razočarani po ovom i drugim forumima očekivali – uništenje Reapera, slavlje na zemlji, bla bla? Iskreno ovo što sam dobio mi je puno draže od tog klišeja.

    Ugl, odigrao sam definitivno najbolju igru među stotinama odigranih u zadnjih 20 godina koliko igram. Emotivnije iskustvo nego 99% filmova, knjiga, bilo čega

    A na komentare određenog člana ovdje neću ni trepunti, ne zaslužuje to.

  • LukaMrk

    23.03.2012 - 06:02

    Svi su cekali sad kraj gde shepard lezi na plazi i cucla koktel a tom negde u pozadini u vodi vidis kak viri mrtvi reaper :-)

  • Mayhem

    23.03.2012 - 11:17

    kao trilogija, mass effect je vrhunska igra. ali taj kraj u trojci nema veze s vezom i ostavlja vise pitanja nego odgovora. o dlc-u na dan izlaska igre ne treba ni pricati, malo neprofesionalno i neposteno prema fanovima. moje misljenje je da ima jos tu neceg u mass effectu, neki spin-off sa nekim drugim glavnim likom koji nastavlja pricu nije za odbacit.

  • LukaMrk

    23.03.2012 - 11:30

    Inace taj day one DLC je planiran zajedno sa cijelom igrom a nije napravljen naknadno (znas po tome jel u normandy imas on sobu koja je ista ko i ona od one blesave novinarke samo je sa druge strane i nemres uc u nju, a otvori se ako u nju dojde onaj prothean)

  • franko2001

    23.03.2012 - 12:57

    Koji su problemi nastali zbog kraja igre.Igra se čini zanimljiva ali je neću isprobavati
    jer je prevelika (16 GB).Na E: imam 20-30 GB a na C: 3-4 GB.

  • makinamarko

    23.03.2012 - 13:38

    Osobno ogromni fan Mass Effect seriala (sve tri igre u kolekcionarskom izdanju :P)
    da mogu dao bi joj ocjenu 10000000,ali nebitno.
    Dođeš na ovu stranicu da pročitaš kakvu recenziju, da uživaš u njoj a NE DA HEJTAŠ PO JE*ENOJ STRANICI.
    Osobno bolji ste od 90% webova na internetu :)
    sam tak nastavite 😀

  • makinamarko

    23.03.2012 - 13:38

    Tj Mass Effect je Limited :3 hahahah

  • mokrEE

    24.03.2012 - 00:59

    Citiram Ementalera na str.3 nekome je odg. sljedece: "Jednostavno, ova recenzija, kao i ocjena na kraju, je mišljenje našeg recenzenta – i samo to. Na vama je naravno da vidite našu kritiku, prokomentirate ju, podijelite svoje mišljenje o igri itd."
    Pa zar je zbilja moguce da je ''misljenje vaseg recenzenta'' bas uvijek slicno misljenju magazina i portala sa metacritica a BAS NIKADA na strani obicnih korisnika (user review-a?). Zasto primjerice MW3 nije dobio ocjenu, govorim naprimjer, 47% jer je igra sama po sebi cista pljacka korisnika servierajuci im jedan obican DLC po bezobrazno visokoj cjeni? Po meni je to isto realno razmisljanje i zasto se bas ne dogodi da tu i tamo mogu procitati jednu takvu recenziju? Zasto su vam sve recenzije toliko popustljive i blagonaklone prema zvucnim naslovima? Zasto se NIKADA ne dogodi, sasvim slucajno, da se misljenje vaseg recenzenta uvelike razlikuje od metacritica? Sto je sasvim logicno, ponavljam, ukupna ocjena usera na metacriticu je 2.2/10 za mw3. Zasto jednom vas recenzent nije SLUCAJNO jedan od tih obicnih korisnika kojemu se igra, eto, nije svidjela pa je odlucio IZRAZITI SVOJE MISLJENJE jednom losom ocjenom (koju je po meni igra i zasluzila)? Ne zelim da izgleda kako neprestano pljujem po vasem radu a paralelno vas citam, ruku na srce, na hcl-u sam nasao brdo dobrog stiva za citanje i odlicnih recenzija. Moram priznati da sam osobno razocaran nekim ocjenama u posljednje vrijeme i nekim starim naslovima sto sam naknadno odigrao pa procitao recenziju. Zamjeram vam to sto ste previse predvidivi. Da nekazem ociti i dosadni. Bilo bi interesantno tu i tamo procitati neku totalno divlju recenziju koja prkosi svim dosadasnjim zakljuccima i presudama, jer kako je Ementaler naveo, to je samo misljenje vaseg recenzenta. Koje bi moglo tu i tamo malo vise odskakakti od ukupnih ocjena magazina i portala sa metacritica.

    • Ementaler

      @mokrEE, 24.03.2012 - 01:07

      Jednostavno je zapravo, ne čitaš sve recenzije. Što je normalno. Ne zanimaju te PS3/3DS/iOS/Vita ekskluzive, da navedem samo neke vrste igara koje te ne zanimaju, odnosno na koje se ne osvrćeš. A reći da na naš rad ne pljuješ je glupo i licimjerno, dokazao si već svojim komentarima što ti misliš da je OK način izražavanja pri komentiranju.

    • Maximum

      @mokrEE, 24.03.2012 - 08:05

      Jel ti palo na pamet do oni mozda drugcije ocenjuju igre ili da ima svidja mnogo vise igara od tipicnih hejtera ? Ijako nisam neki cod fanboy igra nezasluje 2/10 to nije objekitno.I zasto oni da se brinu o scoru nekakvom Metacritica da bi im se razlikovao score O.o Cemu ?
      ''Zasto jednom vas recenzent nije SLUCAJNO jedan od tih obicnih korisnika kojemu se igra eto nije svidjela ''
      Zato sto su oni RECENZANTI nisu KRITICARI da pljuju po igrama kao zero punctuation.
      Oni treba da daju svoje misljenje koju ocenu igra zasluzuje.I mozda gresim ali sigurno si podeljeni u zanrove kako recenziraju nece neki sto nevoli RPG da ocenjuje Skyrim i da mu da 60 kao meni se to nesvdija ima previse magija i itema.

    • Black_Pirate

      @mokrEE, 24.03.2012 - 10:37

      Ajde brate pa nije svakoga volja recenzirat SF igru od 30 ura gameplay, logicno da taj posao dobija fan, a ocekivati od fana da bude realan i objektivan je suludna rabota! U tom smjeru diskusije najbolji kandidat za recenziranje je onaj covjek koji ima zdravo, realno i trezveno misljenje o sustini gaming zabave i koji mora biti dovoljno profesionalac da u svakom svom iznesenom misljenju bude objektivan i mjerodavan, a da to naravno umije da napise i obrazlozi. Ovdje ima takvih ljudi, ali cini mi se da nisu uvijek na visini zadatka, pa se desavaju propusti. Ipak su to ljudi, jebem mu misa. Sa druge strane slazem se da bi bilo veoma zanimljivo procitati i po koju zestoku recenziju na ovom portalu, koja bi recimo bila subjektivni stav nekog nadrndanog hejtera, ili jednostavno dokonog kriticara koji umije rijecima da obrazlozi svoj gnjev. Ako vec citamo fanboy mainstream attikle, zasto ne cuti i alternativno misljenje gamerskog podzemlja. To bi, ako nista drugo ucinilo ovaj portal atraktivnijim za citanje i diskusiju.

  • mokrEE

    24.03.2012 - 01:59

    Ne vidim zasto napominjes recenzije koje ja citam/ne citam? Zelis reci da su BAS U TIM RECENZIJAMA bila nekakva velika razilazenja u misljenju tvojih kolega i onih sa metacritica, inace ne kuzim kakve to veze ima sa bilo cime? Uostalom, napomenuo sam ZVUCNIJI naslovi ("Zasto su vam sve recenzije toliko popustljive i blagonaklone prema zvucnim naslovima?"). Naposljetku uvijek mozemo zavrsiti raspravu sa onime ''ako ti se ne svidja nemoj citati'' ali ja nekakko volim iskomentirati tudji rad i reci ono sto me smeta. Jednako tako respektiram i kada netko komentira moj radi i izrazi svoje stajaliste. Ja osobno smatram ono sto sam gore naveo u zagradi i nije mi fora uopce vise cekati na recenziju sa hcl-a jer mi je isti vrag kao da si prevodim sa metacritica. Mene samo zanima da li ste ikada o tome razmisljali i da li sam ja jedini koji je ovo ikada spomenuo ? Da li ste ikada planirali unijeti malo kreativnosti i dati si oduska u svom poslu. Zanima me hocu li ja ikada dozivjeti ovdje neku recenziju koja ce se razilaziti u misljenju sa vecinom portala i siteova. Eto, zanima me pa pitam a ti se mozes ljutii koliko zelis na moje izrazavanje. Ja mislim da se jako puno ljudi ne izrazava bajno kada su ljuti ili razocarani.

    • Apocalypse4987

      @mokrEE, 24.03.2012 - 08:07

      stvarno si naporan, izaša je demo prije igre, besplatan, kojeg si moga odigrat i onda vidit jel se isplati kupit igru ili ne. ti si svejedno nabavija igru (kupija, skinija, itd) i očito ti se nije svidila. i sad nama koji želimo normalno pročitat recenziju i prokomentirat o igri tu uvaljuješ neke biblijske postove o tome kako ti ne valja recenzija? imaš stotine drugih portala, možeš čak i svoj napravit, al prestani radit "jerry springer show" od HCL-a. reka si šta te mući 10 puta, nikoga ne boli k****, i jel možeš sad prestat?

    • Ementaler

      @mokrEE, 24.03.2012 - 08:13

      Jesi – ti si jedini. I baš kao tvrdnje da je ocjena visoka jer nam je netko platio, nije istina da se ocjene uvijek podudaraju s bilo čime.

  • Shimmy

    24.03.2012 - 12:35

    Neću komentirati hreptinu teksta ovdje napisanog (većinom smeća), no reći ću jedno (Black Pirate, evo ti i odgovora na tvoje) – kada je Babić imao drugačije stajalište o Mass Effectu 2 – onda su pak svi njega pljuvali da nije normalan, da pretjeruje, da ovo da ono.

    Ljudi su stvarno zanimljiva vrsta – to nikome nije pasalo, kao ni slično mišljenje još par ljudi koji inače imaju više takve "kritičke" recenzije, a sada kada se ME3 hvali, dolaze pak tisuće, ako ne i stotine tisuća i više na globalnoj razini kako je igra dobila visoku ocjenu, akko je kraj glup itd.

    A kad sam već spomenuo tu riječ glup, koju inače en volim koristiti u sljedećem kontekstu, ali budem jer na žalost je činjenica – ljudi su glupi! Ili barem gameri u globalu. Zašto? Pa dovraga što sve živo mora imati jasan kraj – svima je sada problem što na kraju ostaje više pitanja nego odgovora. pa dovraga, zar nitko od njih/vas nije nikada pročitao nijednu knjigu? Pa pustiti malo mašti na volju, ili ako je to previše nekome, onda prihvatite a kraj donosi mogućnost nastavka sage.

    Kada knjiga ima "zbunjujući" kraj, zanimljiva je. Kada film ima takav, sjajan je. Ali kada igra neda neki jasan završetak – ne valja. I to je tužno.

  • LRusso465

    24.03.2012 - 19:13

    Defintivno nema nista od video recenzije? Jer po čemu je The Darkness 2 zaslužio video recenziju a ocjenjen je sa 78, a ME3 koji je ocjenjen sa 94 i mogu slobodno reci igra koja konkuriše za zlatnog dabra i najbolju igru godine nije dobila video recenziju?

  • loki

    26.03.2012 - 20:54

    vristim

  • Garrus

    27.03.2012 - 15:13

    Don't hate, we saved the galaxy !

  • BsTyLer

    27.03.2012 - 15:36

    94 ok ne zamjera mu očito je fan…Jedini logičan zaključak kad uzmen sve u obzir je da su oni namjerno išli provocirat publiku sa staron tehnikon "problem-solucija-reakcija".
    Kraj je problematičan, gameri žele soluciju, bioware reagira u obliku DLC-a koji se naravno, plaća.
    Ništa više negoli ekstremni marketinški trik. Ovo će ih možda koštat jako skupo ako ekipa ostane nakurčena prema njihovom studiu.
    Stvarno šteta šta su tako retardirano igru priveli kraju, da san platija 60 eura piiii… bi im se majke samo tako, nakon 150 sati odigranih kroz 3 igre i sve te pompe "you shape the universe" na kraju praktički neman izbora?Čučni iza kutije ili zida deri rode, ne moraš se puno mislit dobro možda samo malo na Insanity teže ali isto par cipela.Čini mi se da su pojednostvanili igru ali nije bilo potrebe za tim,gunovi i armori nekako več viđeni iz ME2 očito je pohlepa za parama prevagnila .ME 1 i dalje najbolji od ovoga serijala a EA i dalje nastavlja sa uništavanjem nečeg dobrog!Pozdrav ovo je moje mišljenje …(iako sam fan Mass Effecta) "I Will never Die"

  • Duanador

    01.04.2012 - 23:13

    Odigrao sam cijelu trilogiju i naravno, šta reći.Oduševljen sam, i više od toga!

  • Gatsu

    07.05.2012 - 13:08

    Boze mili ovdije ima takvih idiota da to nije za vjerovati ko je vama dao kompjuter u ruke?
    vidio sam da je dosta ljudi reklo kako je ono buggirano govno od skyrima(koji je postao podnosljiv tek kada se fanovi napravili silne modove da igra donekle izgleda kako bi trebala)bolje od ME trilogije i jos dosta drugih igara koje su tu nabrojene nisu niti do koljena ME-u nemojte biti smijesni ne znate sta pricate.
    Istog sam misljenja kao i oxanodrolone koji je sve ljepo napisao tako da nema potrebe da ja sada ponovo pisem.

  • TheNewGamer

    13.05.2012 - 14:34

    Igra je savršena….Od predobre glazbe do savršenog gameplaya….Definitivno kupujem kad malo pojeftini!

  • TheProGamer

    22.05.2012 - 14:42

    Igra je fantastična,gameplay,zvuk,atmosfera…Da nije Diabla vjerojatno bi bila igra godine,no ivako ima dosta velike šanse!

  • elda

    28.05.2012 - 20:05

    Pravi RPG, svi sa malo maste ce uzivati. ono malo dizajnerskih propusta jedino se vidi samo zato jer se naviknes kroz igricu sve gledat u nekom "movie" stilu. Sve u svemu svima preporucujem, 50h filma.. epic

  • domi52

    16.06.2012 - 13:22

    Prešao sam cijeli Mass Effect 3 i igra je definitivno igra godine.Svka čast Bioware-u

  • Virty

    05.01.2016 - 14:28

    Damn, uz Witcher, najbolji serijal ikada! :)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!