HCL.HR

Recenzija

Mass Effect Andromeda

MASNO BEZ EFEKTA

Zoran Žalac

Fanovi serijala Baldur’s Gate i Neverwinter Knights prije deset godina uhvatili su se za glavu čuvši da je izdavačka kuća Electronic Arts kupila razvojni tim BioWare. Electronic Arts već je tada imao reputaciju zle kompanije koja proždire talentirane timove tako da ih prvo kupi, zatim ih ograniči u radu i konačno ih raspusti kada im više ne donose profit. Međutim, BioWareu se (još uvijek) nije dogodila sudbina kakva je zadesila tvorce SimCityja, Command & Conquera, Medal of Honora i Need for Speeda. Dapače, kanadski majstori RPG-a lansiranjem uspješnih Dragon Age i Mass Effect serijala odmaknuli su se podalje od opasne zone propadanja.

No, zadnjih se godina čini kako se BioWare jednako tako odmaknuo i od svoje publike pa više ne prepoznaju zašto ljudi vole njihove igre. Mislim da nijedan fan Dragon Agea za nastavak nije poželio manje kontrole nad suborcima i izbacivanje taktičke kamere. Mislim da nijedan fan Mass Effecta nije pomislio kako je bolje da se u igru ubaci multiplayer mod umjesto da se dodatna pažnja posveti zaključivanju priče čitave trilogije.

Na svu sreću, u BioWareu su čuli nezadovoljstvo fanova te barem kroz Dragon Age: Inquisition poradili na proširivanju univerzuma umjesto na njegovom sužavanju. Nadao sam se da će se slično ponoviti i sa Mass Effect Andromedom jer BioWare ima povoda za dokazivanje da su još uvijek jedan od rijetkih timova koji mogu izvesti velike i ambiciozne projekte poput ovoga. Nažalost, nova galaksija na kraju nije donijela i novu dimenziju za Mass Effect serijal.

Prije svega moram naglasiti da je Andromeda u principu zabavna igra koja ima dosta toga za ponuditi. Ispred svih prigovora koje ćete o njoj čuti, to je i dalje najbolja svemirska opera takve vrste. Andromeda se ne natječe sa Elite: Dangerousom niti sa No Man’s Skyjem, a Technomancera i njemu slične pojede za doručak. Mass Effect je na kraju mjerilo i konkurencija samome sebi, a Andromeda pati upravo zbog toga što se praktički ničim ne izdiže iznad originalne trilogije, sada stare već pet godina. Štoviše, mišljenja sam da je Andromeda po mnogočemu korak natrag za kvalitetu Mass Effect serijala.

Igrate kao „Pathfinder“ kojemu je cilj istraživanjem pronaći planete i učiniti ih pogodnim za kolonizaciju. Suparnička rasa Kettova ima sličnu ideju, ali za razliku od vas žele planete učiniti nepogodnima za život. Zašto? Ne biste razumjeli, kaže njihov vođa, pa se to ne trudi ni pojasniti. Unatoč tome, priča je fino zaokružena hrpom detalja o svemu i svačemu pa ne mogu poreći da je u nju uložen značajan trud. Dobar dio tog truda otišao je na postavljanje pozornice za sukobe u budućim nastavcima, ali priča Andromede je cjelovita čak i kad ju ne gledate kao uvod u novu sagu.

Priča postavlja pozornicu za buduće sukobe, ali je fino zaokružena i kao zasebno poglavlje puno sitnih detalja.

Može se, naravno, raspravljati o tome koliko je čitava stvar originalna u odnosu na prethodnu sagu. Jer Andromeda to, iskreno, baš i nije. Imate naprednu civilizaciju koja je nestala, vanzemaljsku prijetnju, političko tijelo koje nije jednoglasno… ukratko, svi tipični Mass Effect motivi su tu i BioWare ne izlazi izvan granica očekivanoga. Primjerice, nove rase su mahom humanoidne tako da u Andromedi nećete vidjeti ništa novo unutar znanstveno-fantastične tematike što bi vas moglo uhvatiti nespremne. Osobno prihvaćam tu odluku da se Andromedom nije htjelo previše udaljavati od poznatih stvari, iako moram priznati da priča na neki način sama uništava upoznavanje s nepoznatom novom galaksijom.

Na samom početku igre (koji je inače razvučen i vrlo spor) postoji genijalna scena prvog susreta s Kettovima. U toj sceni igrač ima punu kontrolu nad likom, tj. ništa nije izvedeno kao režirana animacija; i mislim da taj susret najbolje dočarava ono što je Andromeda mogla biti. To je jedini trenutak u igri kada Kettovi ne počnu pucati po vama čim vas vide nego postoji kratak trenutak „pregovaranja“ dok im se približavate. Naravno, vi znate da će doći do pucnjave čim vas igra nije prekinula animacijom, ali vaš Pathfinder to ne zna i doista pristupa nepoznatoj rasi uz oprez. Kasnija uspostavljanja kontakta s novim rasama su rutinska i nikada nemate osjećaj da ste vi upali u tuđu galaksiju, a ne obrnuto.

Prvi kontakt s novom vanzemaljskom rasom je fantastičan, ali nažalost i jedini takve vrste u Andromedi.

Kontaktiranje novih oblika života u Andromedi završava kad upotpunite svoj tim, odnosno posadu letjelice Tempest. Sa svojim suborcima možete komunicirati kao i u prijašnjim igrama, kako na poslovnoj razini tako i na razini flertanja. Na stranu to što prilike za udvaranje djeluju forsirano kao da su ubačene u najneprikladnije moguće trenutke, mogu reći da sam proveo ugodno vrijeme ćaskajući sa svojom posadom. Ako ćemo iskreno, oni su kolekcija najdosadnijih likova u Mass Effectu, ali to mi nije smetalo jer je razgovor s njima dobrodošla pauza od akcije. Na kraju krajeva, uspostavljanje veza s njima daje vam prošireno razumijevanje onoga što se događa u završnici i univerzalne poruke koja se nastoji prenijeti.

Moj vam je savjet da kompletno zanemarite flertanje s tim likovima ako ih želite doživjeti imalo ozbiljno. Čim primijetite da se možete upucavati doslovno svima, i da je većina likova biseksualna, imat ćete dojam da vaši suborci nisu tu kako bi vam pomogli u borbi nego čisto da bi bili vaše seks-igračke. Nemam ništa protiv opcionalnog flertanja, ali ono je u Andromedi došlo do te razine da ispada kako je biseksualnost jedan od kriterija pristupanju posadi Tempesta. Da se razumijemo, ovo nije kritika na broj biseksualnih likova nego na to kako ih BioWare gura da bi sve bilo centrirano prema igraču i njegovom fetišizmu. Po mom mišljenju, iskorištavanje biseksualnosti za udovoljavanje igraču bez obzira na spolnu kategoriju njegovog lika nije inkluzivnost nego uvreda biseksualnim osobama.

Količina biseksualne energije na vašem brodu nikako ne može biti slučajnost i djeluje neprirodno.

Siguran sam da će oko navedenoga voditi rasprave, a Andromedi ne ide u prilog što to nije jedini sporni dio igre. Sustav dijaloga doživio je napredak utoliko što ne pravi razliku između dobra i zla, ne mjeri moralnost vašeg lika nekakvim Paragon/Renegade bodovima. Reagiranje u pojedinim akcijama također je bolje odrađeno jer je raspon vremena za reakcije kraći pa su „šamaranja“ doista spontana, tj. izvedena u afektu. Međutim, dijalozi su općenito nezanimljivi i vrlo rudimentarni. U usporedbi s nedavnom igrom Torment: Tides of Numenera, Andromeda je na razini filma za malu djecu. Čak i za prijašnja ostvarenja Mass Effect serijala ovo je poprilično suhoparno.

Pad kvalitete dijaloga neće vas smetati ako igri pristupite kao pucačini iz trećeg lica, što je lako izvedivo jer je Andromeda RPG jednako koliko je to primjerice i The Division. Izbačena je tako mogućnost pauziranja/usporavanja bitke i davanja naredbi suborcima. Odnosno, moguće je davati komande – gdje da likovi odu i kada da se vrate. Kontrola nad njima staje na tome jer im ne možete odrediti opremu ni oružje, a posebne vještine su im unaprijed odabrane. Borba je stoga fokusirana na vas i vaše combat/biotic/tech moći kojih je više nego ikad prije. Doduše, ograničeni ste na tri aktivne moći odjednom (čak i u PC verziji, što je glupo) pa je odlazak u meni vrlo čest i dođe jednako kao izbačeno pauziranje igre.

Posebnih vještina ima više nego ikad prije, a igra vas ne forsira da se držite jedne klase od početka do kraja.

Osim vrlo široke i šarolike ponude moći koje možete kombinirati za razoran učinak, borba je dodatno proširena time što više nemate stalnu klasu nego bilo kada možete odabrati neku profesiju ako uložite dovoljno bodova u traženu granu vještina. Možete tako početi kao assault lik pa se s vremenom prebaciti na snajperista i sl. Dotična fleksibilnost je korisna, ali ima jedno ograničenje u dizajnu – to da oružja možete mijenjati samo na određenim mjestima, odnosno na početku misije. Nema veze ako u međuvremenu pokupite neko bolje oružje i ono vam stoji u inventoryju, ne možete ga koristiti do sljedećeg loadout ekrana. Isto, naravno, vrijedi i za svu ostalu opremu.

Širinu zabavnoj borbi daju i nove mehanike skoka i izmicanja. Korištenje zaklona je i dalje neophodno, ali uz skakanje dobivate element vertikalnosti i definitivno imate više prostora za manevriranje nego u običnom TPS-u. Problem je samo što sve to u kombinaciji ponekad može biti previše akcije, pogotovo ako igrate na kontroleru. Prečesto mi se događalo da izmicanjem zapnem za neke objekte, ili još gore – da padnem izvan mape jer su ti bugovi propadanja itekako prisutni.

Življa borba s više kretanja znači i veću šansu da usred akcije propadnete kroz teksture.

Isto tako mislim da je melee tipka na kontroleru praktički neupotrebljiva jer morate prvo naciljati metu kamerom, zatim pomaknuti prst s analoga na tipku trokuta. Pretrpanost kontrola najbolje se vidi kada zađete u multiplayer komponentu gdje vam se oslobađaju d-pad tipke jer ne kontrolirate svoje suborce. Kad su već toliko okljaštrili taj sustav izdavanja komandi da od njega praktički nema ništa, radije bih da su ga potpuno izbacili pa da d-pad tipke posluže za tri dodatne aktivne moći ili pak melee napad i dediciranu tipku za mapu.

Upitne dizajnerske odluke mogu se pronaći i u forsiranju checkpoint sustava (quick save opcija ne postoji), animacijama koje se ne mogu pauzirati ni prekinuti, ali moj favorit je dakako mehanika skeniranja planeta. Okej, nemam ništa protiv toga, ali procedura je takva da po sustavu dobijete oko pet planeta i ako ste sretni najviše dva planeta sadrže neke minerale ili komponente za crafting. Ostatak planeta sadrži samo opis, ali to ne znate dok im se ne približite. Za približavanje vam treba oko petnaestak sekundi, a to je totalna besmislica ako pola tih planeta ne nude nikakvu nagradu.

Lutrija skeniranja planeta… zašto to još uvijek postoji u Mass Effectu?

Svijetla strana crafting sustava je u tome što imate hrpu toga za napraviti, a u borbi vam doista nije svejedno kakvim oružjem baratate. Materijale za crafting ne morate prikupljati skeniranjem iz svemirske letjelice nego ih možete rudariti i na pet planeta otvorenog tipa otključavanjem točaka za brzo putovanje. Po tim planetima vozite se terenskim vozilom Nomad koje je tu samo da lakše i brže podnesete ispraznost tih planeta. Naime, Nomad je ovdje manje funkcionalan nego u prvom Mass Effectu jer nema projektile ni bilo kakvo vatreno/lasersko oružje. Moguće je da mi je promakla nadogradnja za to, ali čisto sumnjam. Fizika vožnje malo je bolja nego u slučaju bivšeg Makoa, ali još uvijek maksimalno arkadna i na trenutke komična.

Što se otvorenih svjetova tiče treba reći da ih Andromeda ne nameće. Tijekom glavne kampanje posjetit ćete svega dva planeta otvorenog tipa i ondje se nećete morati dugo zadržati. Glavnina misija linearna je kao i u prethodnim igrama, što je po mom mišljenju dobra stvar. Koloniziranju planeta ionako se možete vratiti nakon što završite glavnu priču, a to bi vas moglo zadržati dulje nego multiplayer mod. On se, barem za sada, svodi na varijaciju Horde moda, što znači da zajedno s još tri igrača u nekoliko rundi odbijate valove neprijatelja. Ako vam je to zabavno – tko sam ja da vam sudim; za svoj slučaj mogu reći da mi je dosadilo već nakon trećeg meča. Ovisno o tome bude li BioWare dodavao besplatne sadržaje, multiplayer možda ima neku budućnost, no za sada nije posebno privlačan dodatak glavnoj avanturi.

Multiplayer će vam biti zabavan ovisno o tome volite li Horde mod tip igranja. Ako ne volite, za sad vam nema što drugo ponuditi.

Četiri kartice teksta, a još uvijek ni riječi o epskoj katastrofi facijalnih animacija? Najradije ih ne bih ni spominjao, ali primoran sam reći da situacija nije *toliko* strašna koliko se o tome pisalo. Da, modeli ljudskih likova su neprirodni što posebno smeta jer su dijalozi jedna trećina Andromede. Ali ne, likovi ne izgledaju neprirodno cijelo vrijeme i to se ne odnosi na sve likove. Mislim da je YouTuber YongYea pošteno pojasnio što je tu pošlo po zlu pa ako vas zanima pogledajte ovaj video.

Ja samo mogu reći da vas loš izgled likova neće totalno izbaciti iz takta i posjesti na dupe. Istina je da igra izgleda jako lijepo kad zanemarite te animacije lica. Osvjetljenje je odlično, teksture su oštre, a u borbi sve pršti od različitih efekata. Tehnička strana igre zapravo je impresivna, ali internet je internet pa ćete na njemu najprije vidjeti ono najgore.

A Andromeda je zapravo daleko od najgoreg što Mass Effect ima za ponuditi. Ponavljam još jednom da je to jedinstvena igra bez obzira na sve mane. Ali s tom jedinstvenošću dolazi i odgovornost da nastavak donese napredak za čitav serijal. Andromeda je u tom pogledu blago razočaranje čak i pored činjenice da je zabavna igra. Ne gine vam s njom minimalno tridesetak sati napete avanture sve i da su likovi dosadni, dijalozi suhoparni, a gameplay bugovit. Problem je samo što nas je BioWare razmazio da očekujemo više od toga.

Budimo realni, ovo je još uvijek svemirska igra bez ikakvog letenja. A kako očekivati tako nešto ako BioWare po drugi put ne uspijeva ukrotiti ni osnovni fizikalni model za terensko vozilo? Andromeda je zbog takvih stvari samo na papiru nova dimenzija za Mass Effect. U praksi je to igra koja je zapela još između drugog i trećeg dijela, taman u vremenskom okviru kada je Andromeda inicijativa i lansirana.

Baš poput svog Pathfindera, Andromeda je jedinstvena svemirska pojava koja još uvijek traži stabilno tlo za postavljanje čvršćih temelja. Kaže se da je svaki početak težak, no Mass Effectu ovo nije prva ekspedicija da bismo mu oprostili grijehe.

76 Naša ocjena
  • borba je življa i fleksibilnija nego prije
  • priča je pristojna iako je samo uvod
  • tehnički impresivno kad izuzmete animacije lica
  • pruža dosta zabave unatoč svim manama
  • kvaliteta dijaloga osjetno je opala
  • terensko vozilo se vratilo još gore nego prije
  • propadanje kroz zemlju nije strano ovoj igri

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (113)

  • afaron

    28.03.2017 - 14:23

    let the hate begin..

  • delight353

    28.03.2017 - 14:34

    “U praksi je to igra koja je zapela još između drugog i trećeg dijela, taman u vremenskom okviru u kojemu joj je radnja i smještena.” – To zapravo i nije tocno. Radnja se odvija 600 (i nesto sitno) godina nakon zavrsetka originalne trilogije. :) Ne znam; ja sam prilicno zadovoljan igrom. Usudio bih se reci da je ispunila moja ocekivanja, jer ih nisam niti imao. Stovise, mislio sam da ce igra biti totalno sranje. Sto nikako nije. Btw., zar Bioware nije izjavio kako Andromeda nece imati nastavke? Vec vidim 100+ komentara, svada i uvreda na ovu temu. :) :) :) :)

    • Zoran Žalac

      @delight353, 28.03.2017 - 14:41

      Istina, korigirao misao. Mislim da su rekli kako neće biti nužno trilogija, ali da ne znači da nastavaka neće biti.

    • delight353

      @Zoran Žalac, 28.03.2017 - 14:52

      Ah da; cash grabing, mining i ostali ingovi… EA… Steta sto nisi spomenuo koliki impact ima koloniziranje planeta. Onaj Viability point. I ima li impact uopce… Mislim da to i nije neki spoiler.

    • Zoran Žalac

      @delight353, 28.03.2017 - 15:09

      Na priču nemaju, samo na Cryo Pods u Tempestu, tamo otključavaš dodatne bonuse koji ti stižu svakih nekoliko sati, tipa dolaze ti minerali, novci i sl. svako malo.

  • Goran1234

    28.03.2017 - 14:38

    Šteta,mislio sam da će biti jedan od ozbiljnijih naslova za igru godine(iako nisam fun),čak sam u jednoj od brojnih recenzija čitao da će možda ljubitelji ME biti dosta razočarani,ali vjerujem da će ipak uživati barem u 30tak sati priče…

    • MHLBLSC

      @Goran1234, 28.03.2017 - 14:49

      Ma nemoj tako. Zabavan si ti.

    • Goran1234

      @MHLBLSC, 28.03.2017 - 14:54

      Oj genijalni,pozz!!

    • Darcoolio

      @Goran1234, 28.03.2017 - 15:57

      Imam preko 40 sati i uživam.

    • Goran1234

      @Darcoolio, 28.03.2017 - 15:58

      Vjerujem,samo sam napisao što sam pročitao u brojnim recenzijama,ništa više!

  • Stajic51

    28.03.2017 - 14:48

    https://youtu.be/YjoZYiSY-C4
    Igra je puna čudnih glitcheva i bugova, animacije lica nisu nikakav problem naspram ovoga. Ali, ako ostavimo to na stranu, igra stvarno izgleda zanimljivo i za fanove serijala će sigurno biti vredna kupovine. Dobra recenzija, lepo je što nije mnogo pažnje posvećeno tim bugovima, jer se na internetu uglavnom samo o tome priča.

    • Sackboy

      @Stajic51, 28.03.2017 - 17:50

      WTF??? Slabo mi je došlo do pola videa. Mislim da ću skinuti igru sa popisa must play igara…

    • Goran1234

      @Sackboy, 28.03.2017 - 18:14

      Da 5g i više od 40 milijuna dolara…. 😂 😂

    • Toma_HR

      @Sackboy, 13.04.2017 - 12:40

      Nemoj, pogriješit ćeš. Puno je bolje i zanimljivije nego izgleda na videu

  • Marko-tmt14

    28.03.2017 - 14:50

    ” Po mom mišljenju, iskorištavanje biseksualnosti za udovoljavanje igraču bez obzira na spolnu kategoriju njegovog lika prije je uvreda biseksualnim osobama nego nekakva inkluzivnost.”
    Stvarno jako dobro primjećeno, upravo se stvara suprotan efekt i insinuira ono sasvim znanstveno neutemeljeno, suprotno i vrlo netočno: da bi biseksualne osobe mogle biti promiskuitetnije, flertnije i izravnije po tom pitanju romantično-seksualnih odnosa. U mom skromnom životnom iskustvu, situacija je sasvim drukčija; biseksualne i gej cure koje sam upoznavao bile su izuzetno neflertne, introvertne, povučene, vrlo oprezne i strpljive pri izboru partnera/partnerice, te općenito izuzetno inteligentne i nipošto promiskuitetne osobe.

    Prilično objektivna i dobra recenzija, u uvodu me samo iznenadilo nespominjanje izuzetnog SW:KOTOR-a prilikom nabrajanje Bioware-ovih uspješnica.

    • shepard-fan

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 15:05

      Slažem se stobom oko biseksualnosti upoznao sam i ja takve osobe , ali što se tiče igre toga je bilo uvijek u svim nastavcima i to mi se sviđa igra ima nekih mali bagića ali to sam zanemario više se fokusiram na gameplay i priču koja je fenomenalna i zaslužuje veliku igračevu pažnju jednostavno (GOTY) i iznenadio sam se kad sam doznao za ovo
      https://www.youtube.com/watch?v=X6PJEmEHIaY
      https://www.youtube.com/watch?v=L3wKzyIN1yk

    • Marko-tmt14

      @shepard-fan, 28.03.2017 - 16:06

      Naravno, igra bi bila diskriminatorna i neinkluzivna prema seksualnim manjinama i igračima koji im pripadaju kada bi zanemarila biseksualne i homoseksualne osobe, kao i transrodne. Zato i praktički nema igara u kojima postoji samo heteroseksualnost u ljudskim ili interrasnim odnosima. Pa i Witcher 3 je premda poljska igra čiji razvojni studio sada sa 7 milijuna eura financira i država imao lovca Mislava već na početku. :)
      Usporedivno je to kao i s npr. igrom u kojoj bi postojala samo jedna rasa ili spol, u igri ili u izborniku za kreiranje vlastitog lika, naprosto neprihvatljivo i anticivilizacijski.

    • RedEy3

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 20:18

      ”Naravno, igra bi bila diskriminatorna i neinkluzivna prema seksualnim manjinama i igračima koji im pripadaju kada bi zanemarila biseksualne i homoseksualne osobe, kao i transrodne.”.
      Najveći SJW bullshit koji sam do sada pročitao na ovom forumu, pretpostavljam da ne mogu izbjeći takve izjave ni ovdje…

      Nit oni diskriminiraju ako nemaju gay ili trans likove niti je, po realnoj statistici, isto nužna stvar. Dapače, čak je previše gay i bi likova s obzirom da ih je u stvarnom životu PUNO manje. DA:I je najmanje imao hetero likova, dok ostalo na izobilje.

      Nadalje, developeri kao takvi imaju pravo napraviti igre gdje im svaki lik bijelac i muško i gdje su im sve žene sexy hetero bombe i to nije diskriminacija nego autorska sloboda, zato i dijalozi i sama priča ispada ovako ispod prosječna kao u andromedi i DA:I jer pododavaju određenim grupama koje se uvrijede na svaku sitnicu (čitaj: SJW, feminism). Uskoro ćemo imati i non-binary pansexual genderfluid attack-helicopter companione da se ne bi ta izrazito mala manjina uvrijedila (umjesto da se liječe u odgovarajućim ustanovama jer to je klasa mentalne bolesti – pritom mislim na izmišljene spolove). Očekujem udar od radikalnih liberalista na ovaj komentar jer ste isti nesposobni za svoje mišljenje i zdrav razum pa se pasivno prilagođavate trendovima. Navalite.

    • Marko-tmt14

      @RedEy3, 28.03.2017 - 20:27

      Kakav udar, sve si rekao samo o sebi i to anticivilizacijsko primitivno smetlište od posta i nije mišljenje koje valja komentirati. :)

    • RedEy3

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 20:35

      Gdje su ti argumenti? Ostalo u LGBTQ+ udruzi u kojoj djeliš letke?
      Ako ti smatraš da je svaka igra dužna imati gay i transiće da ne bi diskriminirali, počni radit igre sam. Nitko ti neće ništa prigovorti, a nas normalne ljude pusti da uživamo u igrama gdje developeri imaju svoju slobodu u kreaciji likova, samim time i njihove priče, a ne da imaju checkove: Moramo imati dva gay-a, jednog transića i tri biseksualca te ih probat uvrstit u univerzum, i tek onda izbacujemo igru da bi snowflakes tipa marko bili zadovoljni.
      Najtužnije što uopće ne shvaćaš da mi kao većina nemamo pravo zahtjevati da ljudi rade igre kako mi želimo, a kamoli takvi kao ti koja su mizerna mala ali glasna skupina.

    • Marko-tmt14

      @RedEy3, 28.03.2017 - 20:48

      Vrijeme kada mi je tratiti argumente i činjenice na transfobiće i homofobiće bilo smisleno je prošlo. :)
      Ne trebam raditi igre sam, rade to drugi sjajno i ne diskriminiraju niti vrijeđaju nikoga, uključivi su i tolerantni kao što i očekujem od progresivnih snaga društava zapadnih zemalja.
      Mizerna manjina si ti i par tebi sličnih, a većina su normalni, zdravi, tolerantni i ljudi koji ne mrze i ne diskriminiraju nikoga tko nije isti kao oni, to je ono što netko poput tebe možda i nikada neće shvatiti, no to nije moj problem, već tvoj, koji će s vremenom biti tebi sve teži i izraženiji. :)
      Isključivost i diskriminacija je no što si developeri ne žele i ne mogu dopustiti, osim ako ne rade igru u kojoj baš planski i ciljano žele prikazati kako je to tužan, užasan, i odvratan svijet o kojem sanjaju likovi poput tebe, i u kojem ljudi pate, proganjaju i ponižavaju se zbog neke osobine s kojom su se rodili.

    • RedEy3

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 21:10

      Ad hominem.

      Ako ne želiš da drugi kažu da si ti bolestan, sa pretpostavkom da si gay, ne govori ti drugima da jesu. Ja ne govorim da je biti gay bolesno, već je bolesno zahtijevati da autori rade likove shodno zahtjevima SJW-a kako ne bi povrijedili 5% svoje igračke populacije. Vjeruj mi da ste 90% normalnim gamerima ( tu i mislim na većinu gay osoba kojima je to svejedno) već na vrhu glave. Dali? Uncharted nije imao ni gay ni trans lika, pa je vrhunska igra. Svi tvoji kvazi argumenti su invalid.

      Pazi, tužan i odvratan svijet ako nemaju gay ili trans likove, tek sad shvaćam koliko si ti zapravo tužan i iskompleksiran. Žalim te.

    • Marko-tmt14

      @RedEy3, 28.03.2017 - 21:18

      Ad hominem? Ironije li, nakon što si mi se prvi obratio, ocjenio moj razuman, argumentiran, umjeren i odmjeren post smećem, nakon toga mene učlanio u LGBTQ udrugu i na kraju gej osobom? :)
      Autori ne uključuje manjine po bilo kojoj osnovi jer im to netko naređuje, čine to jer je to civilizacijski doseg, normalno i prirodno, primjereno i pristojno, uključivo i jer bi potpuno izbacivanje i ignoriranje postojanja ljudi koji nisu bijeli i hetereo kao većina u dotičnoj zemlji bilo diskriminatorno. I rest my case, ako ti to nije jasno, a tako je jednostavno, nema tu pomoći.
      Tužan i odvratan je svijet koji je istrijebio ili to želi one koji nisu kao većina, apsolutno da. Žali sebe, trebat će ti jer tvoj svijet i zadrtost su pred izmiranjem. :)

    • Marko-tmt14

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 21:20

      *izumiranjem

    • RedEy3

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 21:32

      Ne znaš ni značenje ad hominem-a, a trudiš se ostati relevantan u argumentiranju. stvarno te žalim. Također, lijepo izbjegavanje Uncharted-a kao primjera, nemoj skidati te rainbow naočale sa glave. Svaka daljnja rasprava je suvišna.

    • Marko-tmt14

      @RedEy3, 28.03.2017 - 21:44

      Tako je, magistar prava ne zna latinski i posebno taj izraz malo bolje od prosječne osobe. 😉 Krenuo si nagađati tko sam i što, i to sam argumentirao.

      Nisam igrao Uncharted, napisao sam u komentaru o odličnom Horizonu da sam pc only gamer za sada. U Unchartedu, možda griješim, nema kreiranja vlastitog lika, a moj je stav bio da je najnormalnija stvar da možeš kreirat lika koji može biti kaj god ti želiš i spetljati se u igri s kim god želi, čim više slobode tim bolje. U slučaju priče i avanture u igri s ograničenim brojem likova, 5-6 npr. o kojima saznamo nešto više o osobnom životu…pa naravno da ne treba biti nitko bi,gej ili transrodna osoba da bi se neka kvota ispunjavali ili pazilo da s enekoga ne uvijedi, očito nisi shvatio moju poantu.

    • RedEy3

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 22:55

      U prvom si komentaru izjavio da je igra diskriminirajuća ako nema homoseksualne ili trans osobe. To je suludo. Autorsko pravo je da radi priču i likove oko nje kakve želi. U igrama u kojoj radiš vlastitog lika, naravno da on može biti crnac, žena, homo ili ga možeš RP-at kao transa ako tako želiš, to je tvoje pravo i nitko te neće osuđivati. Nitko neće osuđivati ni gay likove u igrama AKO su oni tu jer je scenarij tako zamišljen, a da ne popune neke kvote da se neke osobe ne bi uvrijedile. Kao što je ovaj sulud broj biseksualnih ljudi u novoj Andromedi, totalno nerealno i bespotrebno. Realno.

    • Marko-tmt14

      @RedEy3, 28.03.2017 - 23:02

      ” Naravno, igra bi bila diskriminatorna i neinkluzivna prema seksualnim manjinama i igračima koji im pripadaju kada bi zanemarila biseksualne i homoseksualne osobe, kao i transrodne. Zato i praktički nema igara u kojima postoji samo heteroseksualnost u ljudskim ili interrasnim odnosima.”
      Eto, možda kad opet pročitaš shvatiš poantu, riječ je o tome da nije prirodno i realno u igri ovih proporcija, mega- galaktičkih, i s ovoliko likova i vrsta, ograničiti njihove odnose na samo hetero, naprosto je onda tu neki iracionalan i diskriminatoran motiv, igra je krnja i manjkava, igra nije dovoljno bliska stvarnom stanju i svijetu sama po sebi, a niti uzima u obzir potrebe igrača koji su lgbt da imaju potpuno i jednako iskustvo igranja, ravnopravno hetero gejmerima – i to onda nije dovoljno ni profit-kapitalistički orjentirano.

    • fez

      @Marko-tmt14, 31.03.2017 - 16:21

      SJW alert. Ne možeš ovih dana pobjeći od toga da te ovakve bete nazivaju nekakvim fobom ako misliš da je ok to da igra nema transđender ili non binary ili neki drugi dusevni poremećaj (činjenica). Samo se služi napadima na osobu jer ti empirijske činjenice ne idu u prilog.

    • shepard-fan

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 15:21

      Slažem se sa markom u potpunosti , igra je odlična odigrao sam 43 sata i ne žalim se što sam ju kupio jer pravi fan Mass Effecta će zanemariti bagove i biti zadovoljan sa igrom , (JEDNOSTAVNO GOTY)

    • Marko-tmt14

      @shepard-fan, 28.03.2017 - 15:34

      Nakon popravka bugova posebno, te bez grižnje savjesti, i zbog činjenice da je Horizon Zero Dawn samo za PS, skupit ćemo glasove i omogućiti Andromedi prestižnog Zlatnog Dabra za RPG godine. :)

    • shepard-fan

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 15:38

      A ovaj Nomad auto izgleda kao BATMOBILE to je i Igor izjavio , baš tako izgleda

    • RedEy3

      @shepard-fan, 28.03.2017 - 20:12

      Prestani takve dječje gluposti pisati, ”pravi fan”!? Misliš fanboy? Baš čovjek koji je obožavao ovaj serijal će biti više serijal jer će vidjeti što je mogao biti, kakav je izgubljeni potencijal jer više od pola BW originalnog tima više ne radi na ME-u. Kakav GOTY, ni u tvojim najluđim snovima neće ući u top 10 ove godine.

    • shepard-fan

      @RedEy3, 28.03.2017 - 20:24

      Igra ima pontencijala , priču , gamplay i svima samo izuzetno bitno grafiku to što ima malih problemćića to će se srediti i ostajem pri svome mišljenju .

    • RedEy3

      @shepard-fan, 28.03.2017 - 20:30

      Odigrao sam, na žalost early access… Priču? Priča je isprana kopije trilogije, dijalozi su na trenutke kao da su djeca pisala (my face is tired??? – kako to uopće prođe provjeru kvalitete??), companioni su objektivno, a i gotove sve recenzije se slažu sa mnom, daleko najdosadniji i najenergičniji do sada. Maknimo na stranu sad loš lip sync, animacije koje su katastrofalne na trenutke i smiješne bugove. Čak i da si najsubjektivniji što možeš biti, dati ovoj igri 100 je totalno suludo (što si ti dao), jer to znači da gotovo nema greške, a ona je puna njih koje izrazito utječu na neku igru koja se prodaje kao immersive RPG. Metacritics ti sve govori, prosjek 74. Obožavao sam prva tri djela, pa čak i glupi kraj na 3 mi nije previše smetao, ali ovo… Ovo nije mass effect. Jer da je, rekao bi da je izašao prije prve igre i da im je ovo tek prvi pokušaj u tom univerzumu.

    • shepard-fan

      @RedEy3, 28.03.2017 - 20:44

      Reći ću ti samo ovo još , izaći će neka igra koja je gora od Andromede i onda će je svi pohvaliti (ti ćeš biti među njima sigurno) i ta igra će dobiti ocjenu 90
      A kada bio izašao deus ex imao još gore animacije od Andromede i niko nije pričao loše o igri i bruio gluposti , Ljudi moji imajte svoja mišljenja o igri ali nemorate srat to zadržite za sebe (ispričavam se na izrazu) ovo je sve za sada od mene . DO čitanja

    • RedEy3

      @shepard-fan, 28.03.2017 - 20:46

      Od mene izrazito rijetko koja igra dobije 90 ili više, slobodno provjeri.

    • Euros

      @RedEy3, 21.04.2017 - 14:55

      Potpuno se slazem,ova igrica nema ni B od legendarnog Bioware-a,,koliko je bioware poznat po dobroj prici i kvalitetnim i ozbiljno napisanim likovima sa ozbiljnim pricama iz proslosti koje savrseno opravdavaju neke njihove akcija(npr.promena Mordinovog ponasanja iz dvojke u trojku i razlog za zrtvovanje na kraju),isto tolko MEA nema nista od toga ,,prica prolazna i bleda ,,likovi genericni do bola(narocito Cora koja 24/7 smara o sluzbi kao asari commandos).
      Za mene kao velikog fana originalne trilogine veliko razocarenje, 75 u najbolju ruku

    • RedEy3

      @RedEy3, 28.03.2017 - 20:31

      Najgeneričniji do sada*.

    • closingtime

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 19:53

      Najbolje se developerima micati od takvih stvari u igrama, napraviš sitnicu krivo, već se žestoko kritizira. Od početka tjedna majke mi ovo je prvi članak na internetu o novom Mass Effectu koji sam vidio, da nije kritiziranje nekakvog prikazivanja biseksualaca, transgendera, čega već ne.

    • RedEy3

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 20:10

      Veći je problem što ispada da je 80% bi ili gay što je daleko izvan realne statistike u svijetu gdje je ta brojka MOŽDA 10%. Dapače, vidio sam da su se gay ljudi žalili da ima samo dvije muške gay opcije. Najbolje da je pola svemirske postaje gay. :)

    • PrydaCro

      @RedEy3, 28.03.2017 - 21:01

      Mene zanima zasto je stopa samoubojstava u transrodni osoba 40% u americi hmmm…sere mi se doslovno vise od ovakvi gluposti ne zanima me sta ko radi skim. Oni su toliko posebni ako ti musko kaze da je zensko ima da to prihvatis iako nema znanstvene osnove ali eto pretvarat cemo se da je zena iako jbg ima xy kromosome. Nema veze kao sto rekoh jos malo pa cemo moci tvrdit i zahtjevat da smo klingonci bez spola jer jebiga tako se osjecamo ha ja…

    • Zoran Žalac

      @PrydaCro, 28.03.2017 - 21:11

      Ajmo ne pretvorit komentare o Mass Effectu u raspravu o pitanjima roda i seksualnih orijentacija. Može?

    • PrydaCro

      @Zoran Žalac, 28.03.2017 - 21:20

      Gle ta je tema u igri ja sam svoje rekao ocito se ne smije dat svoje misljenje nisam vidio da si gore sarenog opomenuo koji prosipa pamet svaki put kad se u nekoj igri spomene ova tematika. Samo jos fali da se u buducim Super Mario igrama otkrije da su on i brat Luigi topla braca jer idemo u tom smjeru sa igrama. U biti zelis mi reci da on smije prosipat svoju ideologiju i ideje a mi ostali ne smijemo argumentirano bez ikakve mrznje odgovoriti? Ako je tako onda ste moderni liberali koji ako imalo odstupa od vasi mjerila cenzurirate i opominjete.

    • Marko-tmt14

      @Zoran Žalac, 28.03.2017 - 21:27

      Hvala na reakciji, krenulo je u poznatom smjeru u kojem će ova dva lika sada nazivati i transrodne osobe bolesnima i koje treba liječiti ili pobiti, a na mene “šarenog” krenuti opet spominjati obitelj i prosipati perverzne gadarije i mržnju….a još se i pita zašto je stopa suicida transrodnih osoba visoka? Pa zbog likova poput njega naravno i ideologije mržnje i smrti koja ih je indoktrinirala. Koje li ironije. :(

    • PrydaCro

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 21:38

      Nijedna studija nije pokazala da se ljudi ubijaju zbog” likova poput mene”. Necu ulazit u raspravu ovo je gaming portal neda mi se prisjedat na muku ovim divnim autorima.

    • Marko-tmt14

      @PrydaCro, 28.03.2017 - 21:54

      Zašto su mi se nakon prvog “okrpšaja” na ovom forumu o ovoj temi javila dva forumaša koje ste prije mog dolaska pretpostavljam ( i isprike ako gijršim jer nisam bio) vas par ovdje uporno godinama kad god je bila neka iole približno lgbt tematika INDIREKTNO nazivali bolesnima, poremećenima i gore, uspoređivali s pedofilima? To je kolega moj govor mržnje, diskriminacije i ponižavanja, kreiranje straha i prijetnji, stvarali ste atmosferu nelagode u kojoj njima nije dobro na ovom forumu do te mjere da kada to uporno ostaje bez reakcije oni možda počinju to smatrati mainstreamom i normalnim i onda možda i razmišljaju o suicidu. Ajde pliz samo ovo shvati, mene je šokiralo da je do mog dolaska ovdje netko “svojim pravom na slobodu misli” nazivao diskriminaciju i ponižavanje gej osoba na ovom forumu, naših kolega, nešto mlađima i introvertnijima kad je ova temu u pitanju.

    • fez

      @Marko-tmt14, 31.03.2017 - 16:37

      Pahuljice, vrijeđanje je sloboda govora.

    • Marko-tmt14

      @fez, 01.04.2017 - 01:34

      vrijeđati (hrvatski jezik): ” Odnositi se prema kome ili izražavati se bez dužnog poštovanja i pristojnosti, nanositi uvredu.”

      Očigledno nužno objašnjenje. :)

    • fez

      @Marko-tmt14, 01.04.2017 - 04:33

      A što ako dotični ne zaslužuje poštovanje? Nećeš mi ti odrediti kako ću ja pričati. Zato i postoji demokracija. Ja imam pravo reći što mislim i nece mi isprani mozgovi govoriti što treba a što ne. Trebao bi se sramiti što sam straight bijelac? Puši kurac. Pun intended.

    • Igor Belan

      @fez, 01.04.2017 - 09:22

      Ti imaš pravo samo biti banan ako si bezobrazan prema drugim korisnicima u komentarima i posežeš za vulgarnim uvredama. Zbog ovog “pušačkog” komentara, sada dobivaš ban. Na 7 dana.

    • Zoran Žalac

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 21:47

      Vrijedi i obostrano; toleriram dok je u sklopu rasprave o igri, ali ovo nije mjesto za moraliziranje čiji je stav bolji/pravedniji/humaniji/štoveć.

    • Marko-tmt14

      @Zoran Žalac, 28.03.2017 - 22:04

      A samo pogledaj moj prvi citat tvoje recenzije i komentar/post na to i reci (da znam i naučim kako stvari ovdje stoje) ima li i najmanje natruhe nečega neprimjerenog, kontroverznog ili moralizirajućeg, a zbog čega je lik krenuo nazivati moj post i mišljenje najvećim smećem koje je vidio? I to ti je ok? Nazivanje transrodnih osoba deminutivom “transići” ok? Bolesnima u nastavku posta?
      Ovo nije pitanje stava i mišljenja, i čije je bolje, već određenih civilizacijskih dosega i detaljnijeg determiniranja koja su pravila ponašanja na ovom forumu po pitanju lgbt osoba, Židova i žena? OK te skupine ponižavati, vrijeđati i prijetiti im, ili ne.

    • drazensi

      @Marko-tmt14, 28.03.2017 - 22:28

      Da se toliko ne trudis jos bi te netko i ozbiljno mozda shvatio. Ne slazem s ni sa kime ovdje, ali ovo tvoje ima natruhe naucene propagande. Nista drugo. Prave osobe koje god seksualne orijentacije samo zele mir, a ne internet ratovanje i prosipanje neke propagande po netu. S druge strane je ocigledna istina da je velik pritisak na developere da rade likove u igri koje inace ne bi radili da se netko poslije ne bi uvrijedio. To oduzima vremena ljudima koji bi se mogli fokusirati na bitnije stvari. Jer danas smo takva nacija, svijet je takav, da nema toga na sto se netko nece naci uvrijeden. Kolko god to normalnom inteligentnom covjeku izgledalo debilno, postoje skupine ljudi i jednog i drugog “spektra” koje bi se na nesto bunile. Kreativna sloboda je u danasnje vrijeme sve vise strani pojam. No sve to nema veze s Andromedom uopce. Izgleda da vise se ne zna ni sto zapravo znaci rijec diskriminacija jer svi koji se ne slazu s nekim uokvirenim misljenjem postaju diskriminatorni. A najvise diskriminiraju upravo manjine nazivajuci sve ostale koji nemaju isto misljenje divljacima i nazadnim ljudima. Prestani traziti dlaku u jajetu.

    • Marko-tmt14

      @drazensi, 28.03.2017 - 22:37

      Oni koji su mi se javili su itekako dobro shvatili što sam rekao i bili sretni to pročitati, a ničim izazvani napadi mržnje i vrijeđanje lgbt populacije forumaša i ljudi općenito nema što tražiti među normalnim i civiliziranim ljudima koji žele dobro, mir i sreću svima, bez obzira na sitne nebitne razlike, bilo gdje, svugdje pa i na net forumima.
      To da manjine diskriminaraju i ugrožavaju većinu je antirazumna logika i obrazac koji redovito dovodi do progona i genocida, etničkog čišćenja i najgorih zločina , a u podlozi mu je činjenica da dio ljudi mrzi naprosto i samu činjenicu da u njihovoj zajednici, blizini i državi žive ljudi koji nisu identični s njima i ne žive na isti način. Dakle primitivne, zadrte i ograničene, indoktrinirane mržnjom budale, kojih ima još uvijek u valjda svakom društvu i to je žalosno.

    • fez

      @Marko-tmt14, 31.03.2017 - 16:36

      Kod transgender osoba najveća je stopa samoubojstava. Što proizlazi iz depresije koja je prouzrokovana neskladom informacija mozga i faktualnog stanja tijela. Možeš ti nama iznositi argumente koje nemaju veze sa zdravim razumom, izvučene drito iz ideološke Spike koju tu prosipaš, ali zdrav razum i znanost kažu drugačije.

      Uzeto to u obzir. Ideologija iza kreacije lika u mass effectu je plitka i trula.

    • fez

      @Marko-tmt14, 01.04.2017 - 04:43

      Oh kako si u krivu. pa ti si indoktirniniran. Gejmeri ne žele vaše sjw Spike u svojim igrama. Nosi tu zastavu dalje jer predstavlja sve što zapad nije. A to je demokratsko društvo gdje manjina ne tlači vecinu. Vi ste fašisti a ne ljudi koje nazivate da jesu a to su straight bijelci koji su izgradili svijet u kojem ti možeš srat kako su oni u banani.

    • Marko-tmt14

      @fez, 01.04.2017 - 11:14

      Prvoaprilska šala, nema kaj drugo biti. :) Vrijeđanje odbacujem i hvatam se Andromede, vikend ko stvoren za to. :)

    • RedEy3

      @Marko-tmt14, 01.04.2017 - 19:19

      Odnos lajkova na tvoje i moje komentare govori što točno gejmeri ovog portala misle. Sad, ili smo mi, velika većina, ludi, ili si se ti malo zagubio. Ja sam također dobio ban, makar ne smatram da sam ga zaslužio, ali to je volja administraora. Moja preporuka tebi je da se prilagodiš debeloj većini a i tematici ovog portala – gamingu. A SJW spike i propagandne ostavi za politički orijentirane stranice. Jer, kao što vidiš, nitko ne želi ovdje čitai o tome. Demokracija je odlučila, na tebi je da li ćeš biti anarhist ili ne.

    • Marko-tmt14

      @RedEy3, 01.04.2017 - 19:57

      Prijavio, poštujući admina i njegovu preporuku neću polemizirati i nasjedati na provokacije.

    • RedEy3

      @Marko-tmt14, 02.04.2017 - 17:07

      Teško je ovo čitati.

  • Czar

    28.03.2017 - 14:53

    Tek sam u početnoj fazi igre jer mi ovaj vikend uletio Wildlands na dniženju pa sam se ogrebo za tih 15£ tako da sad primarno žuljam taj “vojnički gta” i moram reć da sam zadovoljan – još bossa na drugoj mapi nisam koknuo, a ima ih cijela horda, a utukao sam u igru nekih 20 sati.
    Što se tiče Andromede, također zadovoljan jer je igra više manje u skladu s očekivanjima, i za sad po viđenom lupam gore 90.

  • Virty

    28.03.2017 - 15:11

    Kupujem, jedva cekam :)

  • Duanador

    28.03.2017 - 15:54

    Meni je igra odlicna. Iznenadjen sam ocjenom.

  • baDarmageddoN

    28.03.2017 - 16:03

    Od mene 81. Kad se pogledaju prijašnji nastavci jer onda ocjena bila oko 60 ali ovako, ipak je to OK igra. Svi znamo sve mane, znamo da je trebalo daleko bolje. Znamo da će patchevi imati što popravljati. Nastavak kojeg će nam dati mora biti daleko kvalitetniji. Manje više je sve rečeno u recenziji igre i nema tu previše filozofija. Dobra igra generalno. Razočaravajuća u odnosu na prethodne nastavke. Nema osjećaja neke važnosti lika kao što je to bilo sa Sheppardom ili na primjer Ilussive Man i tako još nekih likova. Sam temelj igre (priča) niie na očekivano visokoj razini. Ja sam jako razočaran jer sam očekivano daleko, daleko više od BioWarea no igra je dobra. Animacije su mi za sada daleko najveći problem jer ubijaju ono što sam volio u ME igrama – imerziju u taj SF svijet. Grind može biti dobar ili loš a ovdje taj grind nije toliko dobar da bi u njemu uživao. Ukratko, dobra igra ali ne GOTY razina igre. Meni osobno, jako razočaravajuće.

  • RapthorPechina

    28.03.2017 - 16:04

    Meni je igra odlična. Nisam naletio na niti jedan bug . Valjda sam izuzetak . Framerate tu i tamo pdane ali zbavi se . Grafički impresivna igra . Negdje sam na 25 posto igre pa mi je priča za sada ok . Gameplay je puno više življi i traži puno više skila i osobno mi je puno bolji nego onaj strikni cover base shooter iz originalne trilogije . Ovaj glas za sara ryder je sa puno više emocija nego onaj shepard koji je čitao linije bez ikakvih ili minimalnih emocija . Tempest je odličan . RPG sustav je kompleksan i zahtijejva pomniju pažnju za neki uspjeh na večoj težini igre . Zavađanje članova posade je solidno . Ogromna količina questova i količina stvari za raditi. Od mene 85 jer nije na razini 90 igara!

  • Darcoolio

    28.03.2017 - 16:33

    Može ocena komotno na 80, mada ću lično oceniti preko toga.
    Exploration segment odličan, priča postaje kvalitetnija tek kad kolonizujete prvu planetu za koju mi je inače trebalo 20 sati uz svo moguće istraživanje.
    Grafika je meni više nego odlična (stvar ukusa), a što se tiče famoznog terenskog vozila lično mi je sasvim ok, a kroz zemlju nisam propadao :)
    ŠTo se dijaloga tiče, to sam nekako očekivao, ipak je ME triologija imala mnogo više vremena da razvuje priču i sve ostale elemente igre.
    Zaključak je da ne dozvolite da vam zaludni internet pljuvači kreiraju mišljenje o igri a ni intro nisu videli. Ili im je vrhunac gejminga neka MOBA, GTA i CS.
    U tom slučaju vam je uživancija zagarantovana.

  • Iris94

    28.03.2017 - 16:47

    Baš sam čekao ovu recenziju cijeli dan. Kontam da ako bude 85+ da vas podsjetim šta ste dali Witcheru 3 😛 Uglavnom, za mene 35/100. Interesantno mi je vozilo ono, a i otac od glavnog lika je cool. I to je to više manje.

    • Iris94

      @Iris94, 28.03.2017 - 16:50

      Dok se neko nije prikačio da objasnim. Uvijek sam gotivio te duge vožnje po pustim planetama. I sviđa mi se sistem mijenjanja pogona. Jebiga moram naći nešto da mi se dopada u igri. Sve ostalo mi je fail od koga me boli glava. Toliko jebeno mrzim Bioware nakon ove igre. Vidio sam još od DAII, kraja MEIII i posebno DA:I da Bioware ide prema dole. Ali ovo je dno dna za studio koji je imao takve igre.

    • Tony Ghost 1811

      @Iris94, 28.03.2017 - 18:09

      Upalis NMS i vozis se eonima po pustim planetama.

    • Dragan[MKD]

      @Iris94, 28.03.2017 - 17:10

      Kak mozes neku igru da das 35, to ja ni na NMS ni sam dao, to je sramota, za ovakvu imerzivnu igru da das tu ocenu, a da ne spomenes, kombat sustav, bosove na svaku planetu i sveukupni osjecaj sto dobijes u igru. Ni si ni malo razlican od likove koji daju 1 ocjenu, pa ni tvoje objasnjene ne drzi voda kao neki hejt developera, i ja mrzim Naughty Dog pa ni sam dao U4 35.

    • Tony Ghost 1811

      @Dragan[MKD], 28.03.2017 - 18:07

      Zanemari. Meni se igra ne svidja, barem prema onome sto sam vidio. Ko zna, mozda kad bi igrao bi mi bila super. U svakom slucaju ja ne bih mogao ocijenit s losom ocijenom. Mozda 80, otprilike. A ovakvih likova ce uvijek bit. Poseru igru pa kad pitas zasto, onda te pitaju a sta to.

    • RedEy3

      @Dragan[MKD], 28.03.2017 - 20:24

      Isto kao što neki fanatici daju ovoj igri 100, što je apsolutno ridiculous. Zar ne? Svemir uvijek nađe balans.

    • Duanador

      @Iris94, 28.03.2017 - 17:26

      Mogu shvatiti da se nekome ne dopada igra nekom da stvar ukusa i ocekivanja. Ali 35/100 JE STVARNO SMJESNO:

    • shepard-fan

      @Duanador, 28.03.2017 - 18:05

      Vidjeti češ doći će gora igra od Mass Effect Andromede
      Daći će joj ocjenu 90 dam se kladiti

    • Romano

      @Iris94, 28.03.2017 - 18:23

      Sva sreca da radis u mesnici,a ne kao recenzent igara. Bas bi volio vidjeti tvoju recenziju. Dragi citatelji !
      Interesantno je vozilo ono, a i otac od glavnog lika je cool.
      Ocjena 35 %

    • Iris94

      @Romano, 28.03.2017 - 18:40

      Ovako je isto bilo i kad je DAII izašao. Ja lijepo napisao da je igra za 2/10 i svi se nabili kao da je najbolja igra ikada. Moram vas razočarati. Bioware je postao govno i žao mi je ako to ne vidite.

      Za vašu informaciju imam trgovinu računarske opreme i više manje sam život posvetio video igrama, ali evo potrudit ću se da ostavim malo dublji komentar.

      Zašto 35? Prvenstveno zbog toga što za razlku od drugih kompanija, od Bioware-a se očekuje da ispuni neku normu kvaliteta. Na njih ću uvijek staviti više pritiska jer se od njih i više očekuje. Također u ovoj igri nisu odradili ništa novo što je definisalo ili nadogradilo žanr, kao ni izveli kako treba stvari koje su potrebne za prosjećnu igru.

      Slobodno mi napišite šta je ova igra uradila da zasluži više od 50/100 ako ćemo biti objektivni?

      Andromeda iza sebe ima trilogiju koja je samo napredovala i razvila se u cover based shooter, sa odličnim combo mehanikama, i taktičkom borbom. Sad svi stoje na otvorenom, dok Vi letite i skačete. Nažalost glavni razlog tome je otvoreni svijet pa je tako i cover sustav propatio. Borba mi se gadi jer nema nikakvu težine. Gađate u spužve koje imaju iznad glave health bar i čekate da poginu. Nikakve dublje mehanike od toga. Kontrola saboraca? Kako da ne. Naoružano vozilo? Yap, nema ni toga. Ogroman grind me to death mmo pointless svijetovi? Yap i to je tu. Ja ne vidim nijedan dio gameplay mehanike koje već nije viđen, i kojeg druge igre nisu odradile bolje.

      O priči, dijalozima i voice actingu ne želim ni da pričam. Kao što me loša gluma ili cgi izbace iz filma tako me i ovdje loše napisani dijalozi izbacuju iz priče. Nakon Kotora, Jade Empire-a, Originalne trilogije i DA:O, jako mi je teško slušati kako odrasle osobe razgovaraju kao 15-godišnji klinci. Ponavljam, da je to neka deseta kompanija, možda bi i prošlo. Ali govorimo o jebenom Bioware-u i pet godina rada.

      O animacijama i grafici ne želim da pričam. Inquisition mi bolje izgleda i bolje se vrti. Nijedan armor nema trodupli layer koji je Witcher 3 postavio kao standard. Open World izgleda na trenutke odlično, na trenutke loše. Stalno se mijenja kvaliteta i to mi narušava uživanje. Želim da companioni nestanu i nadam se da ima neki način da ih sve lično ubijem tokom igre kad je nabavim jednom kad bude za 5E.

      Ova igra je realno očajna ali joj se daje slobodan prolaz jer ono: “Bioware ne može napraviti lošu igru i automatski svi AAA naslovi ne mogu biti ispod 60. E pa mogu. Zahtjevam da neki studio ili stagnira ili napreduje sa kvalitetom. Ako imaju reputaciju iza sebe, tad pogotovo.

    • Romano

      @Iris94, 28.03.2017 - 20:34

      Dobro ajde ne moras mi persirati lol. Imati trgovinu racunalne opreme i posvetiti zivot video igrama me podsjeca na mene. Moram te razocarati, to je samo izlika da budemo neradnici i da se citav zivot zajebavamo.

      I ja sam imao trgovinu racunalne opreme 15 godina, igraonicu i citav zivot sam se zajebavao,igrao igre i na kraju sam odlucio da to nema vise smisla i da treba nesto konkretno raditi inace cu otici u 3 pm.

      Sad kad smo to rijesili, predjimo konkretno na igru. Kad ono djubre od igre Duke nukem forever nije dobio 35%, Road Rage i slicna sranja imaju veci score,kako MEA moze imati takvu ocjenu? Uopce nije toliko losa i realno zasluzuje 76. Ljudi rade na patchevima i siguran sam da ce kroz par mjeseci sve ispraviti i da ce ocjena biti i veca.

    • Iris94

      @Romano, 28.03.2017 - 21:52

      Balans svemira. Ako neko može da joj da 90+, moram da balansiram sa 35, jebiga. Tako se postiže neka objektivna ocjena :) Za mene je igra iskreno 5/10

    • Darcoolio

      @Iris94, 28.03.2017 - 23:14

      To je onda 50, ne 35 :)

    • Iris94

      @Darcoolio, 28.03.2017 - 23:33

      Apsolutno, ali me srce zaboli kad vidim da neko da 9/10 od ovdje, pa moram da balansiram sa manjom ocijenom. Društvena korist. Trebao sam staviti 1/100, čisto da opća ocijena bude manja, da možda nekoga odgovorim od kupovine ovog smeća i na taj način uskratim EA i Bioware određeni novčani prihod. Moj doprinos ^^

    • Czar

      @Iris94, 29.03.2017 - 00:22

      Je baš ti ćeš nekog odgovorit.
      Jedina relevantna ocjena je ona na Steamu, od korisnika koji pored imena imaju oznaku da su kupili igru i da imaju jedan zadovoljavajući broj sati u igri.
      Ovdje se globalna ocjena nemože uzeti za previše ozbiljno čisto zato jer ima svatko mogućnost lupiti što hoće a da pri tome igre nije kupio, niti igrao ili što bi narod rekao lako je tuđim po gloginjama mlatiti, tj. plati pa klati.

    • Darcoolio

      @Czar, 29.03.2017 - 01:25

      Igra se putem Origin, a i Steam je isti đavo kao i ovde, dodele najnižu ocenu jer im krekovana igra ne radi.

    • Czar

      @Darcoolio, 29.03.2017 - 01:56

      Ne baš. Ako nemaš igru nemožeš napisati niti recenziju a po novom ti se ne broji više niti ako si igru kupio negdje drugdje pa aktivirao na Steamu nego u ocjenu ulaze isključivo steam kupci.
      Druga stvar, što se tiče raznih komentara na forumu, odmah pored nicka vidiš dali osoba posjeduje igru u library ili ne – ukoliko ne ja komentar ignoriram bila kritika pozitivna ili negativna.
      Za Origin neznam kako stvar funkcionira jer ga dosta slabo koristim, ali pretpostavljam da je na tragu Steama.
      Ja sam ovo uzeo na PS4 i za sad nemam nekih većih zamjerki, igra je čisto solidna i izvuć ću iz nje kakvih 50ak sati ziher.

    • Euros

      @Iris94, 21.04.2017 - 15:23

      Malo kasnim ali nmvz,,Bioware kao studio vise ne postoji samo je ime ostalo,MEA je radio potpuno novi tim u odnosu na originalnu trilogiju.MEA je definitivno okrenut mladjoj generaciji koja bi samo u nesto da puca,u originalnoj trilogiji je odnos setkanja po citadeli i normandiju da bi samo pricali sa likovima i borbe nekih 50/50% stoga su i likovi daleko dublji i bolje napisani,,,sama prica i negativci uopceno u Andromedi su vrlo genericni i dosadni,,,a da ne spominjem SJW elemente.
      Dani slave Bioware-a su odavno iza nas,tim koji je voleo i cenio svoj posao je otisao iz bioware-a,,sad je BW samo marioneta EA.

  • Iris94

    28.03.2017 - 18:46

    I da, ne možete porediti NMS i Andromedu. Zbog čega? Pa reputacije. Zamislite da odete u tek otvoreni restoran i stave vam govno na tanjir. Jebiga, loš restoran šta da čovjek kaže. Zamislite sad da 15 godina idete u drugi restoran koji je uvijek imao samo najbolje za vas i jedva čekate neko novo jelo od njih. Kad ono govno na tanjiru. Drugi oko vas govore: “a jebiga znam da je govno, ali ipak volim ovaj restoran pa ću ga pojesti. NIje kao druga jela od prije, ali šta je tu je”. Vi ipak razumijete da je ispred vas govno te je razočarenje nekoliko puta veće jer su uključene i emocije. Tako je sa mnom i Bioware-om.

    Svaka vam čast ako možete da uživate u ovoj plitkoj igri. Vi ste razlog zašto gaming industrija ide u ovom smijeru. Samo nek je open world grind fest sa fetch questovima. Najbitnije je da imate stotine sati gubljenja po open world mapi gdje idete od tačke A, do tačke B i čistite mapu. Kvantiteta je bitnija od kvalitete ovih dana.

    • Goran1234

      @Iris94, 28.03.2017 - 19:01

      Sramotno je da se na nečemu radi 5g i potroši više od 40 milijuna dolara i onda ti servirati proizvod koji neće ni 100 zakrpa zakrpati onda te traže još 60 dolara za igru,tj polu dovršeni proizvod…a ovo što kažeš za gameri danas,apsolutno se slažem…što većina traži to i dobije.

  • closingtime

    28.03.2017 - 19:59

    Igram, mislio sam da neće bit toliki problem te animacije i lica kao što se predstavlja, ali ovo je stvarno gadno. Baš tragično kako takva glupost uništi cijelu igru. Ima naravno još i dosta drugih problema u igri koje nisam očekivao od jednog Mass Effect naslova, ali ovo je posebna katastrofa. Bioware podbacio.

  • funky0308

    28.03.2017 - 20:01

    Nisam je igrao niti planiram, jednostavno me ne zanima ali moram i ja ponoviti sto su svi vec rekli, lijepo je kada se fokusira samo na jednu stvar koja je dobra ili losa, ne bitno. Spomenete probleme i ajmo dalje. Istu stvar ste napravili sa GRWom i mnogim drugim igrama koje, realno, imaju problema ali nisu obicno smece. Rekao sam puno puta pa mogu jos jednom, oko ocjene se cesto ne slazem sa HCLom ali recenzije su precizne, odlicne i objektivne. Bude tu i tamo nekalvih zamjerki sa moje strane ali samo kao fana nekog serijala pa dobijem dojam manjka objektivnosti. Super su van recenzije. A sto se tice igre, bas mi je drago ako su fanovi dosli na svoje i uzivaju u igri. Bilo bi stvarno zalosno da je jedan ovakav klasik podbacio.

  • goldfinger

    28.03.2017 - 20:12

    IZnenadila me ocjena,ali vidim da je većina plejera zadovoljna s igrom,tako da vjerujem da se ipak neću razočarati kad zaigram…

    • Duanador

      @goldfinger, 28.03.2017 - 22:54

      Igra je SUPER:

    • Darcoolio

      @PrydaCro, 28.03.2017 - 23:17

      Stvarno misliš da je njegovo mišljenje bitno ako mi koji igramo igru tvrdimo drugačije?

    • Iris94

      @Darcoolio, 28.03.2017 - 23:35

      Yap, bitno je. Očito da svi vide da nešto nije ok sa igrom osim fanboyeva. Jedno je bili fan (kritičan) a drugo fanboy koji guta govna i daje novac za njih.

    • Darcoolio

      @Iris94, 29.03.2017 - 01:26

      Dakle, nas kojima se ipak sviđa igra nazivaš gutačima govana jer je neki slinavi tjuber tako rekao i jer se eventualno tebi ne sviđa?

    • Iris94

      @Darcoolio, 29.03.2017 - 04:17

      Jer je stotine slinavih youtubera tako reklo, jer sam ja lično probao igru i vidio da je tako, jer su moji prijatelji to isto potvrdili itd itd. Potvrdio bi tvoj navod :)

    • Darcoolio

      @Iris94, 29.03.2017 - 09:35

      Dripački sa tvoje strane, kako god okreneš.

  • 1oR

    28.03.2017 - 21:27

    Nikako ne mogu da se nakanim da instaliram Andromedu… Division mi opet uzima slobodno vrijeme kad je gaming u pitanju :)

  • Duanador

    28.03.2017 - 23:28

    Od mene 85 ocjena.
    Ja sam veliki fan Mass Effect serijala i evo,i ovaj sad igram. Igra mi se jako svidja i zadovoljan sam.
    Prica nije losa. Mozda vec vidjeno ali ima svoj neki duh koi te drzi u igri.
    Borbe su super uradjene to mi je drago. Ukratko igra mi je ponudila vecinu sta sam ocekivao. Da sada ne pisem svoju recenziju ovdje :-). Zasto ne vise od 85. Paa…
    Facijalne animacije moglo je bolje ali to nikada nije ni bilo bitno u ME.
    Mogli su ubacit onih likova na Tempestu nekih cisto da su tu. Cini mi se prazno sve nekako.
    Nemam naoruzanje na Tempestu kao niti Vozilu.
    Ne mogu suborcima davat opremu niti naoruzanje tako da sve sto nalazim samo je za prodat.
    Animacija dok ides sa planete na planetu je spora nepotrebno.

    Ali vjerujem da ce vremenom to se sve malo popravit pa sa time i misljenje igraca.

    Veliki pozdrav.

  • kroon

    28.03.2017 - 23:34

    Igra je fenomenalna. Priznajem bio sam skeptican prije izlaska kad sam gledao review, ali sad nakon 15 sati igranja definitivno zaključak je da je igra super Goty. Ne razumijem ljude koji su dali ocjenu 7/10. I neznam kako kod vas ali meni jako paše što igra nema veze sa trilogijom, nešto novo i drugačije se super uklopilo. Priča je super

  • esse

    28.03.2017 - 23:36

    realan opis..igra izgubila dusu i postala suhoparna ko tirolska ..

  • Tony Ghost 1811

    29.03.2017 - 00:14

    Izgleda da postoje 4 vrste ljudi u gamingu. 1. Brani korporacije bez obzira koliko govno pojeli. 2. Mrze kad i gdje god stignu neku igru samo zbog toga sto nije njihov tip. 3. Razocarani, ljuti, zbog manipuliranja kada shvate da igra nije ono sto se ocekivalo. Prvi dan pljuju, drugi vec lete u ducan da kupe proizvod koji su joj jucer popljuvali. 4. Poprilicno lukavi u donosenju odluka.

  • maxim.x

    29.03.2017 - 00:16

    Igrao sam nesto manje od 50 sati do sada. Po meni, kao velikom Mass Effect fanu, igra je super i stvarno uzivam igrajuci. Ali ipak cu reci da je taj otvoreni svijet suvisan u ovoj igri, i da se radi o vjerojatno najslabijem Mass Effect naslovu do sada.

    • Darcoolio

      @maxim.x, 29.03.2017 - 01:30

      Prvenstveno je u pitanju standardan problem sa triologijama, nema sile da se vežeš za nove likove, a sličan problem je imao i Assassin’s Creed nakon što ga je “napustio” Ezio :)

  • Nebojsa00

    29.03.2017 - 11:26

    Iskreno nisam jos zaigrao igricu cekam da je kupim no po svemu procitanom uet cu je sto prije budem mogao. Nisam igrao jedinicu ostale jesam i jako sam bio inpresioniran Mass Effectom a i imam misljenje da cu i sada. Smatram da ovi sto komeniraju da im igrica nevalja nisu fanovi takih igra no naravno imas nas 7 milijadi na zemlji nemozes zadovoljiti sve. N IGN su imali super objektivnu recenziju i njima najvise vjerujem. Bugovi pa imat ce ih svaka igra nijedna igrica danas nece biti ispolirana 100 posto i da igraci sluziti da se igrica u pocetku popravi zakrpama. Recimo Battlefild 1 sam uzeo 2 dan kako je bio vani i igrica je imala milion bugova ali dalo se igrati nakim zakrpama se popravila stvar ali opet sada nakon novog dlca ista stvar opet greske cak i vece nego kad je igrica izasla no meni je opet ok. Ja uvjek govorim netreba biti sitnicav i traziti greske samo bi nasao greske uzivaj igrajuci pa ako ti ensto bas smeta onda reci. On animacije lica negdje izledaju jako lose koliko sam vidio no meni ce biti bitniji opci dojam igrice. Poceo sam igrati na Pc-u prije 12 godina cak i vise na need for speed 2 i 3 cak i sto se tice grafike trazim nesto no nista spektakularno a mislim da to mass effect andromada ima. Mafia 3 upropastila je fransizu recimo po svemu sto sam vidio ovo je za mene Mafia 2. Uporedno sa predhodnicima nista sprektakularno staro provjereno sa nekim novim elementima i meni je to dosta. Tesko je od konja koji pobjeđuje napraviti jos boljeg konja tako i mass effect po svemu viđenom andromeda kad se sve na kraju ispolira i kad cijena malo padne bit ce zasluzeno ono sto je mass effect uvjek bio na vrhu kao jedna od najboljih igara svoga zanra i uvjek cu ga rado igrati.

  • IvanHR

    29.03.2017 - 20:57

    Ah,divnih li komentara.

    • IvanHR

      @IvanHR, 29.03.2017 - 21:03

      Zaboravio sam napomenuti,ocijena 75,bila bi još i manja da ne znam da iza igre stoji poznati Frostbite da je za puno toga sposoban.

  • Toma_HR

    30.03.2017 - 07:14

    Dobra recenzija, prestroga ocjena – 85 od mene

  • Sylassie

    31.03.2017 - 21:04

    Ja bih igri dao 85/100. Savim solidna recenzija inače, iako se ne slažem da je Nomad loš; sasvim je zabavno voziti ga, posebice po onom ‘low-gravity’ asteroidu! Vrlo je responzivno vozilo i, naravno, brzo. Iako nisam dobar u prosuđivanju kvalitete fiktivnih gaming vozila pošto nisam za trkače igre, ali za ovakav naslov mi se čini sasvim solidnim vozilom, posebice u usporedbi sa dragim nam Makom.
    Začudo, bugova i glitcheva sam minimalno iskusio, samo malo niži fps tu i tamo, ali nikakvo propadanje kroz zemlju, što nije bilo nečesto u Dragon Age: Inquisition na mojem prosječnom laptopu. Grafički je igra super na medium opcijama, a što se tiče famoznih facijalnih animacija – tu i tamo koji čudan izraz ne govori za ostatak. Plus voice acting je super, što je meni puno važnije.
    Malo mi je glavna priča pre kratka, igru sam završio u nekih 35 sati, skupa sa večinom sporednih misija, ali očito je da su u planu široke ekspanzije i budići nastavci. A multitude of unanswered questions. Moj novčanik čeka. xD
    Squadmates su mi sasvim ok, al volio bih ih malo dulje upoznavati, pa se nadam da će se buduće igre zadržavati na Ryderu, odnosno da neće funkcionirati kao Dragon Age; svaka igra novi glavni lik.
    Drax je kralj, iako ne na razini Grunta i nipošto Uncle Wrexa 😀 Većina loyalty questova su interesantni i zabavni, iako mi se općeniti buildup od nepoznanika do bff-ova čini pre brzim kod nekih likova.

  • dani05

    31.03.2017 - 23:06

    Koliko se pricalo o nastavku Mass Efecta,vec sam zamisljao igricu sa pregrst radnje,dobrom grafikom kao i prosli nastavci.I kao sto je Zoran rekao,BioWare je ucinio korak unatrag sto se tice Mass Efecta.Ali kad sam cuo da se radnja igrice odvija na drugoj planeti,to mi je jos vise zagolicalo mastu.No na kraju dobijemo solidnu igricu,grafike su sjajne sto se ocekivalo,no nema neku tu sustinu kao prethodni djelovi.Bar ja na takav nacin gledam na igricu.

  • Duanador

    01.04.2017 - 22:57

    Kada vidim da su neki likovi ovdjer dali ocijenu 5-30 pa dajte. Mislim ako ne mozete kontrolirati emocije u vezi gaminga onda nemojte ocijenjivati. Jer to je cisto lupanje bez imalo ozbiljunosti na razini inteligencije jedne Meduze.
    Smjesno. Ali nema nigdje kontrola godina ovdje pa vjerojatno ima dijece dosta koja se docepaju tatinog pc-a pa pisu gluposti.

  • mageizzy

    04.04.2017 - 17:59

    Sramota za ovakav naslov, da ga uje*u sa animacijama i efektima. Zalosno

  • invictum

    04.04.2017 - 19:42

    Od mene 80, naime do sada imam cca 6h sati igre i za sada sam zadovoljan istom

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!