HCL.HR

UPDATE: U ovu recenziju naknadno smo pridodali posebnu video recenziju multiplayera Max Paynea 3. Ako ste ovdje došli tražeći samo nju, video je ubačen u sredinu recenzije – samo još malo scrollajte.

Čini se kao da smo ovu recenziju pisali u bullet-timeu. Toliko kasnimo. Ali da ne tratimo više vrijeme na objašnjenja o tome kako smo radili mnogo drugih stvari baš u vrijeme izlaska Max Paynea 3, najaviti ćemo samo da ovo što ćete danas pročitati nije jedina recenzija ove igre na HCL-u. Pišemo i montiramo još dvije posebne recenzije, djelomice jer želimo popratiti ovu igru malo detaljnije, a djelomice i kao mali vid iskupljenja za kašnjenje. Očekuje vas uskoro alternativni stav o igri iz virutalnog pera našeg Zorana, a Igor ovih dana pere po multiplayeru i snima gameplay kako bi smontirao posebnu video recenziju fokusiranu na mod za više igrača.

A što radi Max Payne? Događaji iz prethodnog dijela jače su mu udarili u glavu od alkohola koji sada svakodnevno konzumira. Pomalo nezgodnim i nesretnim spletom okolnosti naš mrzovoljni junak upušta se u novu avanturu, ovoga puta u dalekom Brazilu.

Danas ćemo teško povjerovati nekom iole ozbiljnom gameru da nije barem jednom u životu zaigrao Max Paynea. Ukoliko je nekome jedinica ili dvojka ipak nekako uspjela proći ispod radara, šteta bi bilo pokvariti iskustvo prepričavanjem nekih elemenata priče iz igara koje ćete nakon odigravanja trojke vjerojatno htjeti odigrati. Uostalom, zna to i Rockstar, koji s konstrukcijom priče u Max Payneu 3 ne zadire u ključne momente prošlosti serijala. Trojka se nadovezuje na prošle nastavke, ali genijalnost Rockstarove igre je djelomice i u tome što nam priča nije tako izravno i linearno prezentirana. Radnja Max Paynea 3 odvija se u favelama, prašumama i vilama Sao Paola. No, igra nam kroz Maxove potpuno igrive flashbackove polako i u nekoliko navrata prepričava na koji je način on dospio u Južnu Ameriku. Max se u svakom slučaju nije zaputio na jug u potrazi za prijekopotrebnim odmorom. On dolje odlazi na nagovor kolege s akademije koji mu je ponudio posao zaštitara tamošnje bogataške obitelji Branco.


Kako to obično biva, oko razočaranog i mrzovoljnog Maxa ubrzo se počinje širiti niz nevolja. Nakon pokušaja otmice Rodriga – Maxova poslodavca, koju sam Max i zaustavlja, oteta je Rodrigova mlada i atraktivna, trofejna žena Fabiana. Max srlja u potragu za njom ni ne sluteći da time samo briše prašinu s vrha škrinje Sao Paolova svijeta kriminala, opasnosti i prljavih igara.

Developeri su ovoga puta ipak odlučili napustiti stripove iz prošlih nastavaka te se za prepričavanje služe čestim cut-scenama. To im iskreno ne zamjeramo čisto zbog činjenice da su upravo te scene razlog zbog kojeg je priča ove igre toliko zanimljiva, društveno teška i često briljantna, a i zbog vrhunskog vizualnog stila koji dominira cijelom igrom pa tako i tim scenama. Jedino što valja primijetiti je to da su te scene u nekim etapama igre ipak prečeste, a nekad i prekratke pa vam znaju prikazati samo ulazak nekolicine neprijatelja u skladište u kojem se krijete i tome slične nepotrebne stvari. Upravo radi toga neki bi se igrači na trenutke mogli osjećati kao da više gledaju nego zapravo igraju, a mi ćemo priznati da smo na te scene nailazili i češće nego bi to bilo poželjno.

Igra nam se na prvi pogled činila nešto smirenijom od prošlih izdanja, no ta iluzija je ubrzo razbijena. Čim u jednom noćnom klubu stvari krenu po zlu, a vi skočite kroz stakleni zid u bullet-timeu pritom ubijajući nekolicinu zločestih momaka, shvatit ćete da je Max unatoč godinama zadržao svoju dobru formu. Najveća promjena u vidu gameplaya ovog nastavka je cover sustav koji je izveden sasvim prosječno kako smo do sada već i navikli. Ipak to ne znači da ćete igru prolaziti čučeći iza zaklona, izvirivajući jedino kako biste ubili svoje protivnike dok pune oružje. Mudar dizajn razina interijera i eksterijera, kao i nelinearan AI natjerat će vas da često koristite potpisne bullet-time i shoot dodge mogućnosti oko kojih je izgrađen gameplay cijelog serijala.


Kombinacija tih vještina s pametnim i pravovremenim korištenjem zaklona i velikog arsenala oružja donose iznimno atraktivan, zabavan i u konačnici zarazan gameplay. Kako ne bi sve ostalo samo na napucavanju pobrinuo se voice acting kroz koji Max cijelo vrijeme iznosi svoja mišljenja, komentare, doživljaje i stavove. Kroz Maxove vješto napisane monologe možemo doznati sitnice i detalje u priči ili jednostavno možemo uživati u potpuno pogođenom Maxovu mentalitetu prikazanom kroz satirično i pesimistično viđenje gotovo svih situacija. No nikako ne treba pretpostaviti da je samo protagonist detaljno i dobro okarakteriziran. Svaki lik koji je imalo bitan za priču ima svoj karakter i dušu te u svakom trenutku znate što možete očekivati od koga, ali jednako tako sve je na jednom napetom nivou tako da nikada ne znate sa sigurnošću kome možete vjerovati, a tko će biti zaslužan za neki preokret u priči.

U dva navrata igra nam je servirala tamu i oružje s prigušivačem kao izbor za igranje, ali koliko god smo se trudili igrati stealth načinom ubrzo nam je serviran igrin uobičajeni tempo oglašavanjem uzbune i borbom protiv velikog broja protivnika u isto vrijeme. Ta promjena tempa u igri nam je godila zato što su usporene dionice krasna podloga za nagoviještanje radnje „u hodu“, a služe i kao kratki te dobrodošli odmor od iscrpnih borbi. U nekoliko navrata odmor od konstantne akcije u kojoj potpuno kontroliramo Maxovo kretanje, osim u već spomenutim mirnijim dionicama, nalazimo i u adrenalinskim i eksplozijama nabijenim potjerama gliserima i sličnim etapama.


Za prelazak singleplayer kampanje trebat će vam ugodno provedenih osam do devet sati, što se možda ovako na papiru čini malo, ali nama niti minuta više nije bila potrebna. Nakon što proživite Maxovu sudbinu i dalje se možete zabavljati u Arcade modu igre u kojem možete rješavati razne zadatke poput napetih time runova i score izazova.

Max Payne 3 uvodi u franšizu i multiplayer, a on nikako nije tu da služi kao usputni dodatak u igri fokusiranoj isključivo na linearnu kampanju. Dapače, ovo je najkompletniji mod za više igrača koji je Rockstar ikada proizveo. Angažirali smo zato još jednog recenzenta, našeg urednika Igora, da vas provede kroz multiplayer u posebnoj video recenziji. Pogledajte ju ispod, a nakon gledanja osjećajte se slobodnima obaviti taj klik za pretplatu na naš YouTube kanal. Besplatno je, naravno.

Treći nastavak Max Payne serijala obilježen je brojnim promjenama. Između ostalog tu je i promjena Maxovog imidža u vidu puštanja brade i brijanja glave na ćelavo. No zasigurno najveća promjena je ona tematike i lokacije igre. Radnja je preseljena iz detektivske, noire atmosfere tmurnog New Yorka u vrući, sunčani i razulareni Sao Paulo. Malo smo se pribojavali takve promjene jer nismo bili sigurni koliko će te nove lokacije moći dočarati Maxov karakter, njegov mračni sarkazam, ali Rockstar je to izveo briljantno. Atmosfera je pogođena u najmanji detalj. Igra naturalistički prikazuje surovu prljavštinu i nevlast u sirotinjskim favelama Sao Paula te neprekidnu borbu za opstankom.

Kontrarno tome prikazuje i prljavo bogatstvo obitelji Branco te glamurozan život koji oni vode na jahtama i u vilama. U nekoliko Maxovih prisjećanja igra vas vraća u New York, a ti će trenutci lako pobuditi sjećanja i malu dozu nostalgije za starim Maxovim okruženjem koje je ovdje izvrsno rekonstruirano. Osim točno pogođenog settinga i atmosfere, igra je također i vizualna poslastica. Bullet time i usporavanje vremena pri ubijanju posljednjeg neprijatelja u prostoriji izvedeni su filmski atraktivno, koristeći neke od najmodernijih tehnologija trenutno dostupnih pri razvoju videoigara.


Realistična putanja metka te precizna detekcija pogotka u određeni dio tijela protivnika uvelike pripomažu zadovoljstvu napucavanja. Animacije kretanja su očekivano brojne te pravovremeno izvedene, a sva kretanja u igri su vrlo glatka i prirodna. Kroz igru će vas pratiti glazba koja točno pogađa svaki trenutak, ali u akcijskim scenama može ponekad biti repetitivna, pogotovo ako ste koji put i poginuli. No zato voice acting čini jedan od bitnijih elemenata za potpuni doživljaj igre. Max uistinu ima puno snimljenog teksta te ne vjerujemo kako ćete primijetiti eventualno ponavljanje njegovih linija. Možda tek u multiplayeru.

Ono čega smo se svi pribojavali nije se desilo. Rockstar je riskirao sa settingom igre i frizurom junaka kojeg volimo, ali na kraju je profitirao, baš kao i ljubitelji dobre akcijske igre. Promjena lokacije pokazala se kao pun pogodak, a ne lutanje serijala kako su neki skeptici najavljivali. Max je i dalje ljut, mrzovoljan i inteligentno sarkastičan, a napucavanje je atraktivno, moderno, prenapuhano i usporeno po želji. Ovo je k tome i dovoljno bogat paket, jer iako priča traje kojih deset sati, multiplayer je dovoljno razvijen da vas zadrži spojenima na internet još dugo vremena. Moramo reći da igra ima svoje mušice i da bismo voljeli vidjeti malo više izbora i pristupa igranju, ali to je Max – kreće se po tračnicama, no opravdava to imerzivnom pričom kroz zabavan gameplay.

by Zoran “wyzard” Žalac

Nema drugačijeg načina da to kažem – ja mrzim ovu igru. Mrzim je kao nastavak, mrzim je kao zasebnu cjelinu.

Na stranu to što mi je Max Payne 2 jedna od dražih igara i što isprva nisam mogao probaviti Rockstarovu ideju o potpuno drugačijem nastavku; Max Payne 3 doživio sam kao isprazan i frustrirajući TPS koji me uspio razočarati premda od njega nisam ni očekivao velike stvari. Kao prvo, nisam protivnik nove priče i Rockstarovog zaokreta. Logičan je to potez s obzirom na to kako je završila dvojka, a sama priča je pristojna (mada ne i emotivno uvjerljiva). Ono što me smeta jest njezina izvedba.

Hej Rockstar, 'ste sigurni da ovo nije Bruce Willis
Hej Rockstar, ‘ste sigurni da ovo nije Bruce Willis?

Kronološki razbacana poglavlja razbacana su zato jer bi pravilan redoslijed bio pretjerano dug i dosadan uvod u glavnu priču. Jasan je to pokazatelj da Rockstar nije u stanju servirati intrigantnu priču bez da prvo prikaže završnicu iste. Da budemo fer, istom se forom služio i Remedy u prethodnim igrama, no u njihovoj „strip-prezentaciji“ to je bilo izvedeno daleko suptilnije i elegantnije. Izostanak te stripovske prezentacije u principu mi ne smeta, ali efekti u cut-scenama koji su tu da taj izostanak pokriju jednostavno su naporni i besmisleni. To iskrivljavanje slike koje ne znam ni kako bih opisao nije ni dosljedno ni atraktivno niti smisleno. Većinu se vremena bespotrebno pretjeruje s kojekakvim dupliranjem kontura želeći se dočarati Maxovo psihičko stanje, umjesto da se isto dočara pametnijim monolozima i boljom glazbom. Stariji Max brbljaviji je no ikad, ali više od pola stvari koje komentira također djeluje forsirano i jako daleko od ciničnih, poetičnih i refleksivnih komentara koje je sipao u prethodnim igrama.

Nažalost, Maxovi učestali komentari nisu ni približno česti koliko cut-scene o kojima je nešto već rečeno u prvom dijelu recenzije. Smatram da to ondje nije dovoljno naglašeno pa ću reći da se Max Payne 3 doslovno igra ovako: pobijete trojicu neprijatelja, slijedi animacija kako Max otvara vrata, pobijete dvojicu neprijatelja, slijedi animacija kako Max ulazi u zaklon, pobijete četvoricu neprijatelja, slijedi animacija kako Max ulazi u dizalo, slijedi animacija kako Max izlazi iz dizala, slijedi animacija kako otvara vrata i animacija kako ulazi u zaklon, ubijete zadnjeg neprijatelja i gledate animaciju kako ste ga ubili, onda gledate animaciju kako silazite niz stube i animacija na kraju trenutnog nivoa, animacija prije sljedećeg i u sljedećem slijedi isto toliko animacija, ako ne i više. Količina cut-scena je toliko ridikulozna da jednostavno ubija u pojam.

Ubitačna je i težina igre, vjerojatno zahvaljujući nepotrebnom sustavu zaklona i krutim / tromim upravljanjem. Frustrirajuća težina ne ostavlja mjesta za „kreativnu akciju“ pa se za preživljavanje koristi zaklon u kombinaciji s bullet timeom koji je sada još sporiji. I sama pomisao na taj spoj čini se pogrešnom, no ništa drugo ne preostaje kada ciljnik ulaskom u zaklon nestaje, a nišanjenje provirivanjem iz zaklona ide „na slijepo“ pa nije uvijek moguće precizno naciljati ono što se želi. Maxov tradicionalni bullet time skok koristan je samo u specifičnim situacijama, a valjanje po podu potpuno je beskorisno jer ste tako topovsko meso i laka meta za neprijatelje. Frustrira i to što igra uporno mijenja korišteno oružje nakon svake animacije (a njih je, ustvrdili smo, je**no mnogo) te vas dinamičnim prelaskom u akciju ponekad stavlja u nezgodnu poziciju.

Dakle, zašto onda mrzim ovu igru? Zato jer je unatoč svemu navedenom zabavna. Međutim, zabavna je neka tri sata dok se zapravo igra, a dosadna preostalih sedam sati dok se gleda. Recite što hoćete, ali Max Payne je zaslužio bolje od toga.

Kao što smo već nagovijestili u tekstu, očekujte uskoro i posebnu video recenziju multiplayera.

Što vi mislite? Je li Rockstar uništio serijal ili ga prikladno modernizirao? Ostavite nam vaše ocjene i komentare ispod, a ako vam je do dubokoumnih rasprava, provjerite i što se piše u forumskoj temi.

FORUM: Max Payne 3

Max Payne je vidno ostario, ali u Rockstarovoj izvedbi novog nastavka popularnog serijala izgleda modernije i sposobnije no ikad. Spremni za tri recenzije pisane u bullet-timeu?

89 Naša ocjena
  • priča
  • voice acting
  • akcija
  • malo prelinearno
  • prečesto oduzimanje kontrole cut-scenama

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (100)

  • Me666

    08.07.2012 - 11:00

    Čudno, meni xfire broji 16 sati nakon dovršene kampanje. Sad će moj brat (Robert, također) krenuti na svoj prolazak pa ćemo vidjeti gdje se nalazi ta zlatna sredina trajanja igre. Ovih 8-9 sati mi zvuče nevjerojatno kratko.

    Inače, Maxo se zna par puta ponoviti u tekstu, pogotovo kad nalazi painkillere. Svaki level doduše ima svoje specifične fraze, ali do samog kraja će ponoviti npr. "Looks like the drug squad had a few habbits of their own." (ili nešto slično).

    Najveći minus igre – Maxove japanke na kraju!!! (hahahaha)

    • Me666

      @Me666, 08.07.2012 - 11:01

      do samog kraja levela će ponoviti više puta* ___ Note to myself, misliti prije postanja!

    • megatr0n98

      @Me666, 08.07.2012 - 18:23

      pa kratko je jer xf izbroji vise sati nos sto se igralo, znam po battlefieldu 3
      na battlelogu mi pokazuje 60h, a x-fire mi pokazuje 86h. tako je u svim igrama, nije im bas precizno mjerenje. broj sati pogotovo raste ako cesto ulazis i izlazis iz igre.

    • mokrEE

      @Me666, 09.07.2012 - 10:05

      kako mozes reci da xf 'izbroji vise sati'? sta mislis da u samom kodu programa postoji takav algoritam koji sekunde mnozi sa 1.5 ili nesto slicno? ne budite smijesni momci, ocito da xf broji minute od vremena kada otvoris samu igru tj. od trenutka kada udjes na glavni ekran a kampanja broji sate od kada stisnes ''new game''(ili continue game) i vjerovatno prestaje brojati kada stisnes ''pause'' u samoj igri. vjerovatno si barem 10x napravio da si usao u igru i prekinuo igranje ili pauzirao jer si otisao na rucak ili sa prijateljem popio pivo ispred kuce i tu ti je xf brojio i dalje minute jer si fizicki bio 'u igri' tj. igra je bila pokrenuta a u igri pauza ili glavni izbornik ne broji.
      budite malo realni

    • fxp1990

      @Me666, 10.07.2012 - 01:46

      BF3 ti broji samo vrijeme provedeno u igru, tj dok zapravo drzis pusku u ruci. Xfire broji otkad se aplikacija pokrene. to ukljucuje i ucitavanje levela i one izmedu rundi.

    • megatr0n98

      @Me666, 10.07.2012 - 18:58

      pa to hocu reci, nemozes po tom reci koliko sati igre imas

  • Black op

    08.07.2012 - 11:27

    Prvi put sam uspio odigrati nesto prije HCL-a 😀 Igra razbija, rockstar je odradio odlican posao.Grafika prelijepa, prica odlicna, gameplay odradjen do savrsenstva, sta drugo reci osim da je multiplayer los?Bullet time u mp-u je prebrz i beskoristan je.

    • Ementaler

      @Black op, 08.07.2012 - 11:28

      Pa nije ti valjda zbog bullet-timea cijeli multiplayer loš?

    • Black op

      @Black op, 08.07.2012 - 11:33

      Mp je dobro odradjen ali mislim da je bullet time trebao biti bolji.Dobar je mp jer sam ga mnogo igrao, payne killer je najbolji mod.

    • Me666

      @Black op, 08.07.2012 - 11:35

      Zapravo, meni je pravo čudo da su uopće uspjeli uvrstiti bullet time u multiplayer… kakav je da je – inovativan je

    • Black op

      @Black op, 08.07.2012 - 11:40

      Nisam siguran da je bas toliko tesko, ne mogu govoriti jer nisam programer ali kada se bullet time aktivira to zapravo usporava sve igrace oko tebe tj. one koje ti vidis, najvise me to nervira jer nek me uspori neko iz mog tima ovi drugi me ubise.

    • Necrod

      @Black op, 08.07.2012 - 12:21

      Znaci ti bi napravio da se uspori samo onome koji aktivira?

    • Lord of Destruction

      @Black op, 08.07.2012 - 13:06

      black op, valjas takve gluposti ili ti mozak ne radi da uvidis mehaniku. bullettime u mp izvodi se istom brzinom kao u sp, a vrijeme u shootdodgeu (vjerojatno si na to mislio) ti se NE usporava samo ako nemas dovoljno adrenalina

    • Black op

      @Black op, 08.07.2012 - 13:25

      Molim vas nemojte me praviti toliko glupim, max paynea sam igrao vise od vas i shvacam mp mehaniku dok vi ne mozete razumiti jednu recenicu.Znam da treba adrenalin jer cak i pise -.-
      @Necrod da se uspori samo onome ko aktivira to nikako ne bi radilo jer bi ja bio usporen dok bi ostali trcali kao da se nista ne desava.Ja jedino koristim shootdodge jer pucanje iz covera je trosenje adrenalina, vrijeme u shootdodgeu je mnogo brze nego u singleplayeru gdje imas 3 headshota dok ovdje nemas sanse ni da naciljas a kamoli da nekoga ubijes…

    • Lord of Destruction

      @Black op, 08.07.2012 - 15:17

      a-a, shootdodge je u potpunosti isti kao u singleplayeru sto se tice vremena i svega, razlika je jedino jer tebe tu netko cilja i zivi ljudi igraju pa te upucaju, takodjer u multplayeru su puno vece udaljenosti, to bi rekao da je glavni razlog. dodaj me, dat cu ti kolko hoces shootdodge headshotova. takodjer je i razlika jer oruzja u mp imaju "spread" dok u sp su "pin point" precizna

  • Boozer

    08.07.2012 - 11:36

    Ja kada sam cuo za max payne3 i brazil mislio da igra nece valjati. Na kraju dobio najbolju pucaćinu ikada.

  • LRusso465

    08.07.2012 - 11:43

    Nezz, da li vi uopste razmisljate da nastavite praviti video recenzije igri?

    • Ementaler

      @LRusso465, 08.07.2012 - 11:53

      :))) Ne Russo, nikad više ih nećemo raditi. Samo ćemo odjednom stati bez ikakvog razloga :). Pa čovječe i ova će dobiti video recenziju multiplayera uskoro, piše ti sve gore 😉

    • LRusso465

      @LRusso465, 08.07.2012 - 13:26

      Haha ja se duboko izvinjavam. Jednostavno ove tekstualne recenzije ne citam detaljno pa mi promaknu takve stvari. 😀 Mnogo sam lijen.

  • terminator

    08.07.2012 - 12:13

    Max Payne star ali badass kao old snake 😀

  • trulex

    08.07.2012 - 12:14

    odlično

  • Mayhem

    08.07.2012 - 12:27

    Igra je odlična, al ona scena na groblju je fenomenalna.

  • snooker

    08.07.2012 - 12:32

    Prošao za 10 sati, Max pobio pola Brazila i na kraju poša na ljetovanje. Prava faca 😀

  • Rango456

    08.07.2012 - 13:06

    Od mene 80, smatram da je vasa ocjena previsoka.Veliki pozdrav za Igora i Zorana i naravno sve ostale na HLC-u.Dugo sam cekao ovu recenziju ali ko ceka taj doceka!

  • marlboro

    08.07.2012 - 13:14

    zasto nema vise video recenzija ? =(

    • Me666

      @marlboro, 08.07.2012 - 15:41

      Tako da vas obrazujemo, širimo vam vokabular i sveopće znanje. Tako da se naučite čitati da u recenziji piše da video recenzija MP multiplayera ubrzo stiže 😉

  • Black op

    08.07.2012 - 13:28

    Ja mislim da je ocjena premalena, po meni zasluzuje barem 92-93.Mnogo me nervira to sto ima mnogo cutscena koje ne mogu preskociti, to pogotovo smeta onima koji prelaze igru vise puta a najgora stvar je sto je rockstar veoma lose kompresovao teksture, 30 GB za 1 igru je previse, sve u svemu odlicno su je uradili.

  • Captain Crash

    08.07.2012 - 13:58

    meni je super igra,ali koliko ona steka meni to nije normalno,pogotovo u cutscenama.Sto je jos najgore imam minimalnu konfiguraciju i imam neke patcheve al nece i nece da prestane lagat.Pogotovo laga kad su neke eksplozije i pucnjave,a nekad zalaga na obicnom hodanju a ne na tim pucnjavama i ekpolozijama.Ima neko rjesenje? :)

    • maxim.x

      @Captain Crash, 08.07.2012 - 14:37

      Jedino rijesenja za to ti je bolja konfiguracija, nema druge :)

  • Captain Crash

    08.07.2012 - 14:00

    Meni evo nabolje u toj igri je fizika.To je toliko realno da to nije normalno.Svaki pogodak u neki dio tjela strca krvlju i neprijatelj se uhavti za tu ranu.Jednostavno je fizika najbolji dio igre.

  • afterlife

    08.07.2012 - 14:17

    83

  • MaliMicek

    08.07.2012 - 15:09

    Meni je Max jako dobra igra no zaslužuje nešto slabiju ocjenu. Priča je ok, nije ništa spektakularna i onaj ko ima malo mozga ili je pogledao par filmova i pročitao par knjiga zna točno pretpostavit šta će bit. I tako je i bilo. prelagano je za pretpostavit neke dijelove priče tko će koga izdat itd. Neki dijelovi prelinearni, Max ponekad predosadan sa svojim cendranjem kak je star, pijan.
    Grafika super, mehanika odlična, maestralan voice acting. Al soundtrack ka da je izabran random, dva sata prije gold faze pa je uguranm nabrzaka. Bullet time je fun, a napucavanje je općenito zakon.Igra na high postavkama leti i zadovoljan sam. Vjerovatno ću za Maxa glasat za TPS godine, al od mene 82.

  • MaliMicek

    08.07.2012 - 15:13

    Da, još bi dodao da je kill cam prefaking smiješan i prezakon.
    Neke teksture su užasne i doista na Maxu se moglo još malo poraditi.
    Max je završio na cugi na Bahamima il di već (klišej kraj) i kladim se da će biti i četvorke.
    Sve u svemu igra je jako dobra.

    • Me666

      @MaliMicek, 08.07.2012 - 15:43

      Ma definitivno četvorka… ako ne crkne od starosti haha 😀

    • Maximum

      @MaliMicek, 08.07.2012 - 21:26

      Ma ako Sam Fisher moze da se pentra u 50im , moze i Max da puca i da se opija 😀

  • goldfinger

    08.07.2012 - 15:18

    Igra je izvrsna i zaslužuje koju ocjenu gore…Atmosfera,priča,setting,akcija-sve je na svom mjestu i može se reći da je ovo izvrsno pogođeni povratak starog coolera Max-a….;)

  • Lord of Destruction

    08.07.2012 - 16:18

    meni u igri smeta relativan manjak municije, jer nekad je jednostavno gust napuniti neprijatelje, ali vecinu vremena sam morao stediti. osim toga i killcamovi su napravljeni upravo da bi dodatno usporio vrijeme i na kraju napunio zadnjeg neprijatelja iz razloga jer izgleda efektno, no najcesce ostanem bez metaka

  • Apocalypse4987

    08.07.2012 - 16:34

    Ludilo igra al mao su pretjerali sa cutscenama, u prvih pola sata igre, ne znam jel ima 5 min igre. i ponekad zna iznervirat oni krug za odabir oružja, recimo kad odabereš 2 oružja, a on baci sačmaricu ili pušku na pod.

  • dado01

    08.07.2012 - 17:04

    Dobra recenzija, slazem se sa ocjenom. MP nism igrao, pricekacu vasu recu pa se odlucim.

  • sajo

    08.07.2012 - 17:36

    da li se igra završava sa recenicom slicnoj onoj iz drugog dijela "max payne's yourney trough darkness will continue"?

  • kmarkecGamer

    08.07.2012 - 17:41

    odusevljen igrom, pogotovo prezentacijski ! od mene ocjena 96. kvalificiran za TPS godine, definitivno. vidim da niste napravili video recu (procitao), ali zato ocekujem video recu prototajpa 2 koja se vec dosta ceka :)

  • wozzie-

    08.07.2012 - 17:44

    igra je dobra ali multip. je u qurcu skroz!!jedan dan igram normalno drugi i treći dan me non stop izbacuje u tijeku igranja!!i tako u krug!!njesra!

  • Joca Amsterdam

    08.07.2012 - 20:27

    U Bugu ocjena 70100.

  • armin221186

    08.07.2012 - 20:34

    Veca ocjena je trebala biti kad je ME3 dobio 94 onda ovo je trebalo makar 90+
    stvarno igra je vanserijska—

  • Pezer

    08.07.2012 - 22:53

    Ja moram priznati da nisam toliki gamer,uvijek ima igrica na kompu,al to su FM,Fifa i to je to…
    Max Payne 1 i 2 nisam igrao i sad mi je zao,sad mi se ne da prelaziti,al volio bi da sam igrao,cak ni ovu nisam mislio kad sam vidio koliko je ''velika'' al odlucio sam skinuti i ostao sam zaprepasten koliko je igra dobra,prica me odusevila iako je cesta u filmovima mene je odusevila u ovoj igrici i taj Maxov stav,gameplay,napucavanje i to sve je napravljeno odlicno i nemam zamjerke na igru…Dao sam ocjenu 95 jer mi je kratka haha,mogao bi je igrati mjesecima,al ponajvise zbog price…
    Toliko me odusevila da sad trazim neku igricu koja ima samo dobru pricu,a jel akcija,sandbox,avantura xD manje je bitno samo bi volio da ima dobru pricu i da nije SF,al cini se da to ne postoji,bar ne dovoljno novo da je grafika solidna :(

  • infokod

    08.07.2012 - 23:08

    Dao sam Max Payneu 3 manju ocijenu od 80 zato jer mi je multiplayer jako los. Dobar mi je samo singleplayer.

    • wozzie-

      @infokod, 09.07.2012 - 08:15

      ja sam dao 85 baš zbog tog multiplayera jer je katastrofa!!serveri im štekaju non stop!!igra je odlična(single p)

  • Metalni

    08.07.2012 - 23:55

    Meni je ovo odlična igra, koja je uspijela prenijeti duh i štih prethodnih nastavaka… Sitnice koje su tehničke prirode me uopšte ne zanimaju, jer sam igrač od sredine 80-tih, a igram zato da uživam u njima, a ne da pazim na svaku sitnicu.

  • DxD

    09.07.2012 - 00:22

    Je li samo meni prica uzasna ili? Nakon Mp 1 i 2 ovdje je prica da oprostite na izrazu mrtvo sranje!! Pa Max payne 2 je kao da gledate akcijski-triler…
    Ovdje pobijes pola Brazila jer je tvom sefu neko oteo zenu, dok ranije je ostajao bez posla, zene i dijeteta! Sjetite se samo onih nocnih mora, zelje za osvetom.
    da nije rijec o Max Paynu igra bi bila fantasticna.
    Ja ne znam je li do mene??

    • wozzie-

      @DxD, 09.07.2012 - 08:16

      do tebe je xDD 😉

    • DxD

      @DxD, 09.07.2012 - 22:40

      sve se da vidjeti iz ultra modernih smajlija!!

  • rockymus

    09.07.2012 - 09:37

    Igrao sam i Max Payne 1 i 2 i oba su mi savršena, ali ovaj Max Payne me jako razočarao.

    • armin221186

      @rockymus, 09.07.2012 - 20:33

      haha imas li mozda tempreraturu

    • rockymus

      @rockymus, 11.07.2012 - 09:08

      to je moje misljenje

  • IamPCGamer

    09.07.2012 - 11:32

    Recenzija je odlična,a ni igra nije loša,kad se sve zbroji i oduzme.No Cutscene i linearnost kao što ste vi naveli nije baš najbolja.A veličinu igre netreba ni komentirati,ovu igru je pametnije odigrat na konzolama…Od mene realnih 85.

  • Davis

    10.07.2012 - 10:36

    igrica me odusevila,nazalost nisan odigro 1 i 2 dio ali nema veze ovaj najnoviji me odusevio..mp jos nisan probo ali bez ikakave dvojbe i mp ce biti vrh vrhova

  • Moke

    10.07.2012 - 17:16

    A gdje su nestale video recenzije, ako smijem pitati ?

    • Ementaler

      @Moke, 10.07.2012 - 17:23

      Kako misliš gdje su nestale? Što nije jasno?

    • Moke

      @Moke, 10.07.2012 - 18:04

      Pa zadnja vide recenzija je diablo 3 ako se ne varam, a to je bilo prije više od mjesec dana ?

    • Moke

      @Moke, 10.07.2012 - 18:05

      mislio sam Gas Guzzlers: Combat Carnage, malo sam se prevario XDD…….žao mi je što nema više video recenzija jer su ODLIČNE 😉

    • Ementaler

      @Moke, 10.07.2012 - 18:11

      Super je to, al pazi – piše ti gore u tekstu da stiže i za Max Payne 3 posebna video recenzija fokusirana na multiplayer ;).

  • Antimadridista9

    10.07.2012 - 18:56

    Šta je ovo Zoran uzeo krive tablete prije nego je pisao svoje mišljenje? :)

    • Black_Man

      @Antimadridista9, 10.07.2012 - 19:39

      Hmmm , ne samo da je uzeo krve tablete vec se predoziro , a mozda i ovo vrijeme utjece na nje ko zna

  • Smokey

    10.07.2012 - 19:16

    Ovako, jos nisam igrao Max Payne 3, čim kupim novi komp uzet će igru bez obzira na recenzije. Meni je dosta samo da igra nosi Max Payne ime. I da je igra zaista katastrofa opet bi ju uzeo iz poštovanja prema prva dva nastavka. :)

  • Metalni

    10.07.2012 - 20:25

    Ukusi su različiti i o njima se ne raspravlja…

  • Me666

    10.07.2012 - 20:31

    Jedino što mi je krivo kod Zoranove kontra recenzije je ta što nije duža. There, I said it.

  • redhillunited

    10.07.2012 - 20:38

    Skoro oko svega se slažem s Zoranom, posebno da Max Payne kao serijal zasluzuje puno bolje

  • Tade

    10.07.2012 - 20:54

    U potpunosti se slažen sa "mrziteljskon" recenzijon. Bar san 20 puti ispalija na živce kad prođeš animaciju i misliš da imaš sačmu ono vrati na pištolj pa ti rokaj 200 ljutih brazilaca. Animacije su glavni problem igre i to je to, ubija onaj gušt kad te svaki put prekida da bi on uša kroz fakin vrata.

  • Black op

    11.07.2012 - 07:27

    Max ni ne treba sacmarice vec pistolj :)

  • vilim

    11.07.2012 - 08:37

    Zorane, da ne budem prost… nasro si ga. Kod našeg mentaliteta je problem ta nostalgija, ljudi će uvijek žaliti za nečime što je bilo prije, bez obzira koliko smo tada u tome (ne)uživali. Max Payne 2 je bio vrlo dobar nastavak, ali nije mi bio na nivou originala. Jednostavno je bio presličan, kao neki addon.

    Frustrirajuće kod trojke jesu te cutscene sa 'koje su to droge' efektima i naglašavanjem riječi koje nemaju veze s vezom. Ali nije nešto što će mi utjecati direktno na gameplay. Kod zaklona nema ciljnika, jer fala bogu, da barem malo ka realnosti otegnemo, kada si iza zida i ne vidiš metu i ne vidiš uopće stranu na koju trebaš gađati, onda ne znam kako misliš ciljati… Gledam iz perspektive prvog lica.

    Tematikom su se morali malo maknuti od New Yorka i snijega, jer priznajte, da je isto mjesto radnje sa snijegom, ljudi bi pilili kako je igra reciklaža prva dva dijela.

    Dokaz da ova igra nije sranje je i sama činjenica da sam i ja i masa drugih ljudi s ovog foruma/portala odigrala cijelu kampanju. Ima zamjerki i nedostataka, ali ako te igra drži od početka do kraja i čak ti je žao kada ju prođeš, onda definitivno znači da valja.

    Ali bez uvrede, o ukusima se ne raspravlja i cijenim tvoje mišljenje. Ova moja prva rečenica je čisto da malo pridonese dramatičnosti 😉

    • redhillunited

      @vilim, 11.07.2012 - 17:08

      Mislim da nije mentalitet nas problem. Kada je neki serijal popularan, onda se ocekuje da svaki nastavak ne odmice puno od serijala i da zadrzi onaj osjecaj. Mislim da MP 3 nema taj MP osjećaj, nije ju gušt igrati. Igra se na silu

  • rockymus

    11.07.2012 - 09:10

    u potpunosti se slazem sa Zoranom

  • UltimateXioni

    11.07.2012 - 10:53

    I ja se sa puno toga mogu složiti sa Zoranom. Da, konzole su trome i nimalo mi se ne sviđaju. To sa cut scenama je je**na istina! I onda još tranzicija iz scene u igru, pa iz igre u scenu stvarno previše traje i nestane mi želja da više uopšte igram igru. Stvarno su sj**ali cijelu igru time. Multiplayer je zabavan i samo radi toga disk Max Payna i dalje mi se vrti u Plejci. Ovo ostalo je S M E Ć E!

  • Black_Pirate

    11.07.2012 - 11:12

    Ubili su Maksa u ovom nastavku. Prvo su ga dobro izjebali, a onda hladnokrvno ubili. Max Payne je mrtav. Neka mu je laka crna zemlja.

  • Rango456

    11.07.2012 - 20:50

    Citajuci prvo i drugo misljenje ja moram pitati ko je ovdje u pravu ljudi moji??

  • ionzahh

    14.07.2012 - 00:41

    meni odlicna igra samo je prekratka,presa san je u 7-8 sati

  • Black_Man

    18.07.2012 - 13:21

    Jedva cekam video recu !!!

  • Ja Sam

    23.07.2012 - 10:14

    a di je ona posebna multiplayer video recenzija, već ste ju trebali napraviti

    • wyzard

      @Ja Sam, 23.07.2012 - 10:20

      stiže uskoro.

  • Mr Newization

    23.07.2012 - 10:48

    Po meni igrica je vrh vrhova, no Zoran u jednu ruku ima pravo. Toliko animacija im zaista nije trebalo…

  • tony_krivic

    23.07.2012 - 14:42

    Samo se tu slažem sa Zoranom u vezi animacija, u svemu ostalome igrica mi je extra 98/100 .

  • Black_Man

    25.07.2012 - 19:32

    Jeli u vise u planu video recenzija

  • Tino_007

    31.07.2012 - 18:52

    Najbolja igrica svih vremena

    • Mc Nane Uvijek u fazonu

      @Tino_007, 01.08.2012 - 11:01

      ajde bre idi odigraj nesto poput batmana ili shadow of the colossusa pa to izvali

  • civiks33

    01.08.2012 - 07:55

    odigrao i samo mogu reći da MP3 spada među najveće naslove ikada.rockstar je odradio vraški dobar posao

  • kazuya3

    12.08.2012 - 13:53

    odlično

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

    11.10.2012 - 18:59

    Tek sam prije sedam dana zavrsio igru( da tek, lom noge , pa skola itd) i iskreno mogu reci da je prica predvidljiva ali tako pametno i fino odradjena A TA NEO NOIR tehnika u cutscenama me ostavila bez daha , komentari maxa su odlicni kao i sam on i njegov razvoj kroz igru odnosno padanje do samog dna, mozda malo pretjerano sa cutscenama ali meni to nije smetalo vec mi je donijelo bolje iskustvo , a ko zeli vise gameplaya ima arkadni stil igre i multiplayer koji je predobar ali jbni autoaim malo kvari. Svi obavezno odigrat!

  • skyy

    16.12.2012 - 20:32

    seranje od igre totalno razocarenje

  • funcomeon

    11.08.2013 - 10:00

    odlična igra 😉

  • GTA222

    17.02.2014 - 12:22

    Igrica je super.Online je dobar samo su PT92 i M1911 Dual Wield malo OP ali sve u svemu igra je za 10.Naravno imao sam piratsku verziju igre zatim sam kupio orginal i sve dodatke

  • Gunman

    09.10.2014 - 20:33

    ma ja ne kuzim stvarno ko ovo moze MRZITI ovo sam trebao prije napisati ali kad nisam vidio da imate recenziju
    zao mi je :)
    Htio sam reci da sam 2013 kupio Max Payne 3 onako na pocetku godine i za 3 dana sam presao kampanju i rasturao u multiplayeru toliko mie bila dobra ako izade Max Payne 4 mislim da cu biti prvi kupac hahaa sve u svemu od mene 100. i svaka cast rockstaru

  • nba2kboro

    02.12.2014 - 01:18

    na steamu u opisu nepise win 8 pa me zanima jel to ostalo jer je igrica malo starija i dali sad mogu igrat na win 8

  • marko.mestrovic

    27.12.2015 - 00:34

    Odlična igra. Grafika, efekti, težina igre i priča. Sve mi se svidjelo.

  • BGK99

    09.01.2016 - 17:51

    meni najdraža igra 2012 :)

  • tryon

    13.02.2016 - 00:16

    potpuno se slažem sa drugim mišljenjem. krenuo sam maxa od prvog dijela i prve dvije igre su fenomenalne. mp3 je toliko razocarenje da mi je pokvario dozivljaj cijelog serijala

  • trulex

    28.03.2016 - 15:06

    Ma igretina.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!