HCL.HR

Recenzija

Metro: Last Light

Renato Pedišić

Nakon toliko odgoda i problema, mijenjanja izdavača, rada u neljudskim uvjetima kakvi se nisu mogli naći ni u sovjetskim gulazima, ukrajinski proizvođač igara 4A Games napokon je iznjedrio novi nastavak u svojem jedinom serijalu – Metro: Last Light.

Slava te franšize dobrim dijelom leži upravo na toj grupici talentiranih ljudi, jer iako je Dmitry Glukhovsky autor knjiške sage o Metrou, 4A Games je zaslužan za njeno vjerno prebacivanje u gaming svijet. Njihov je Metro 2033 popularizirao istoimenu knjigu i to zato što su uspjeli vjerno prikazati atmosferu postapokalipse, posebne uvijete u kojima žive stanovnici moskovske podzemne željeznice i druga živa bića tog razorenog svijeta. Cijela stvar je dobila posebno lijep vizualni tretman pa se tako grafička strana Metroa 2033 i dan danas bez problema nosi s današnjim stjegonošama tog polja.

Dok se Metro 2033 dobrim dijelom bazirao na knjiškom predlošku, Last Light, čija se radnja odvija u 2034. godini, uopće se ne dotiče knjige Metro 2034, već je izgrađena na potpuno samostalnoj priči u kojoj ponovo pratimo našeg protagonista Artyoma na još jednoj samostalnoj pustolovini.

No, o priči neću sad toliko duljiti jer ću joj se kasnije dodatno posvetiti, a sad samo mogu reći kako je Last Light nastavak prve igre u pravom smislu jer koristi njenu dobitnu formulu, nadograđujući je sitnim detaljima koji pojačavaju imerzivnost i na kraju čine ovu igru pravim biserom igraće industrije.

Priča Metro: Last Lighta nastavlja tamo gdje smo stali u Metrou 2033 i esencijalno je da sad malo spoilam stvari onima koji prvijenac nisu igrali. Predznanje o događajima iz prve igre prijeko je potrebno za shvaćanje priče drugog dijela, ali naravno, ako niste igrali Metro 2033 igra će se potruditi da vam kroz cutscene i dijaloge objasni što više o tom kompleksnom svijetu u podzemlju Moskve. Ja sam ipak mišljenja kako ukupnost događaja možete shvatiti tek ako pređete Metro 2033 i pročitate istoimenu knjigu pa ako to još niste napravili od mene imate definitivnu preporuku.

Već pri početku igre saznajete što se u prethodniku dogodilo – Dark Ones, iliti „homo novus“, sljedeći korak u evoluciji ljudi, bivaju uništeni od strane primitivnih ljudi zbog jednostavnog straha od nepoznatog i bojazni da je čovječanstvu došao kraj. Naš protagonist Artyom igrao je ključnu ulogu u uništenju njihove cijele vrste i zbog toga osjeća grižnju savjesti. On je pred kraj priče ispričane u Metrou 2033 spoznao prave, prijateljske namjere Crnih, koji su s ljudima tek pokušali ostvariti kontakt jer u njima vide veličanstvene starješine Zemlje, čuvare starog znanja. U Last Lightu ćete saznati i otkud Artyomu mogućnost da razumije telepatske poruke Dark Onesa, čija mentalna snaga obične ljude često tjera u ludilo, a to će činiti i jednu od bitnijih stavki ove igre.


Okosnica priče je Artyomovo traganje za posljednjim od Dark Onesa, djetetom koje je preživjelo nuklearnu eksploziju koja je uništila njegovu vrstu, a na njegovom trnovitom putu susrest ćete se s raznolikim tipovima unutar Metroa, među kojima ćete često naći nove prijatelje u najraznolikijim situacijama, ali i neprijatelje kada ćete to najmanje očekivati. Artyomovo putovanje tako obiluje strahom, boli i tugom, ali i srećom, ljubavi te ponosom.

Potraga za jedinim preživjelim Crnim tek je površinski dio priče Last Lighta, budući da se kompleksnost života i dalje nastavlja u hodnicima moskovske podzemne željeznice. Na snazi u dijelu metroa je i dalje četvrti Reich sa svojim fanatičnim sljedbenicima kojima su suprotstavljeni komunisti s Crvene Linije. U priču još upadaju trgovci s Hanza, slobodne stanice i naravno Sparta, red posebno obučenih ratnika kojima pripada i sam Artyom.

Priča u podlozi Artyomove potrage je veliki rat koji se sprema između nacista i komunista, a ono oko čega se te dvije ideologije ponovno spore ne želim otkriti budući da ta informacija čini jednu od najbitnijih stavki unutar priče Last Lighta. Mogu vam ipak reći kako će njihov sukob biti izravniji no ikad, a Artyom će se često naći u škakljivim situacijama u jednom ili drugom taboru.

Bitna stavka igrine priče su ponovo moralni poeni koje zarađujete pomaganjem ljudima, slušanjem njihovih razgovora te obavljanjem posebnih zadataka, ali i gledanjem na posebna mjesta, otkrivanjem skrivenih prolaza i pošteđivanjem onih čija smrt nije prijeko potrebna. Ako ostvarite dovoljnu količinu moralnih poena očekuje vas pozitivan završetak igre, no mogu vam reći – koji god završetak na kraju dobijete, nećete biti razočarani svršetkom priče pune prevrata koja vas je držala prikovanim za ekran nekih deset do trinaest sati u prosjeku.

Duljina igre je uistinu pristojna pa ako se potrudite otkriti svaku tajnu u tom svijetu punom skrivenih mjesta i lokacija za istraživanje, vaša se satnica provedena uz igru može znatno produljiti izvan nekakvih ustaljenih okvira trajanja jednog FPS naslova.

Vizualna strana Metroa: Last Light doslovno rastura. U to ste se imali prilike uvjeriti i sami kroz naš gameplay i komentar video u kojemu je Igor pokazao detaljnost tekstura, efekte napredne fizike i još štošta drugo. Nakon odigrane igre mogu sa sigurnošću tvrditi kako Metro: Last Light ima jednu od najboljih grafika u igrama današnjice. Može li se nositi sa Crysisom 3? Itekako! Ne samo da je igra predivna, svoju vizualnu stranu uklapa u općenitu atmosferu dajući dojam života cijelom igrinom svijetu, čak i kada se nalazite u praznim tunelima podzemne željeznice.


Osim toga optimizacija je krasno izvedena pa ćete čak i s računalom srednje jakosti dobiti zbilja prekrasne vizuale, a ako ste vlasnik neke opake zvijeri od PC-ja očekujte gotovo nenadmašnu ljepotu prikaza igre koja je na računalima definitivno pripadnik ‘sljedeće generacije’. Vlasnici konzola takvo što neće doživjeti, ali iz onoga što sam imao prilike vidjeti, čak i tamo Last Light izgleda odlično.

Svojevrsna mana su tek igrine grafičke postavke koje su svedene na minimum pa tako nećete moći namještati sve željene opcije nego ćete se morati zadovoljiti osnovama, ali to u globalu i nije toliko veliki problem. Ono što će zamijetiti ekipa koja je prčkala po postavkama je činjenica da igra na bilo kojoj postavki i dalje izgleda odlično tako da oni koji igru mogu pokrenuti tek na “low” ne gube previše od ukupnog vizualnog dojma. Osim prije spomenutih sjajnih i detaljnih tekstura pohvaliti moram i disperziju svjetlosti koja je vjerojatno najbolje izvedena u igrama do sad pa tako svaki rijetki izvor svjetlosti u tunelima metroa sasvim realno obasjava svaku krivinu, objekt ili osobu.

Ogroman broj grafičkih sitnica pojačava atmosferu, imerzivnost i cjelokupni vizualni dojam.

Dojam fantastičnog vizualnog prikaza bit će vam još i jači ako imate Nvidijinu grafičku karticu budući da napredne postavke grafike i fizike dodatno pojačavaju atmosferu. Primjerice, kad uključite Advanced PhysX krhotine stakla će se realnije raspršivati, iskre od metaka će izgledati fantastično, bomba bačena u maglu će ju pročistiti, a komadi odlomljenih zidova, kutija i predmeta letjet će i sudarati se realnije no prije. Osim toga, tu je i napredan prikaz lelujanja tkanine, kretanja vode i prašine, klizanja tekućina te još ogroman broj sitnica koje pojačavaju atmosferu, imerzivnost i cjelokupni vizualni dojam.

Pitate se zašto se naslov ovog odlomka zove: „Kiše nad metropolom“? Zato što će vas pri prvom izlasku na površinu dočekati lagana kišica koja vam klizi niz masku, uz odbljesak zalazećeg sunca koji vam svijetli u vizir, a zbog takvih i sličnih trenutaka čiste vizualne genijalnosti jednostavno iznimno je lako uživjeti se u igrin svijet.

Sa spominjanjem kiše na površini Moskve, ali i nekim prijašnjim rečenicama, već sam se dotaknuo atmosfere ove igre za koju, kao i za mnogo drugih stvari u Last Lightu, mogu reći da je praktički nenadmašna. To je ponovo onaj živi svijet viđen u Metrou 2033 gdje se isprepliće anarhija s krhkim redom, gdje sve stvari naoko bez svrhe imaju svoju konačnu ulogu, gdje život ide dalje bez obzira na Artyomovu misiju i nedaće života, gdje ćete susresti i ribare, i gangstere, i Čečence koji rade u „fast foodovima“, i prostitutke koje se prodaju za pet vojnih metaka i djecu koja se igraju kraj očeva koji brane sigurnost stanice. To je taj živući svijet ostataka civilizacije, tako vjerno kreiran, ujedno privlačan i odbojan, u kojemu biste mogli provesti sate samo promatrajući akcije jednog čovjeka koji prosi zakukuljen u stari i otrcani ogrtač iz jednog davno zaboravljenog doba.


Taj svijet skromne civilizacije ima svoj kontrast u praznim prostorima pustih tunela za koje se često ispostavlja da su puni raznih bića koje nećete razumjeti i kojih ćete se bojati, a ti su tuneli samo dio onog bogatstva novog života koji vlada na površini. Površina je neprijateljski nastrojeno mjesto koje je evoluiralo da ubija nekad najsavršenijeg živućeg predatora, a mutanti i nove vrste koje obitavaju u razrušenoj Moskvi samo su dio palete čudnoga života, ili je bolje reći – neživota. Ponovo ćete susresti duhove i druga nadrealna bića, a atmosfera straha koju ćete tada osjetiti ide u sam vrh najboljih survival horor ugođaja iz davnih vremena prvih Silent Hillova i Resident Evila.

Pametno trošenje svakog metka i dostupnog filtera za gas masku pojačava tu atmosferu jer se definitivno ne želite naći u situaciji u kojoj bi vam nedostajalo tih prijeko potrebnih resursa koji su jedina granica između vašeg života i sigurne smrti koja vlada u svakom tamnijem zakutku svijeta. Pljačkanje svakog vidljivog trupla tako postaje imperativ, posebice na višim postavkama težine gdje su neprijatelji nešto brži, nešto jači i ponešto nemilosrdniji.

Vidi se kako je ekipa iz 4A Gamesa ponovno koristila onu provjerenu formulu iz dana rada na S.T.A.L.K.E.R. serijalu jer u Metro: Last Lightu možete doživjeti atmosferu sličnu toj, samo potenciranu do te razine da će vam pri prolaženju velike većine igre trnci neprestano prolaziti niz kralježnicu. Takvoj atmosferi pridonosi i odlična glazbena podloga koja koketira s rockom, a koja se savršeno prilagođava svakoj situaciji u igri. Osim toga, i sami često možete zasvirati na klavirima, tamburicama, gitarama i harmonikama koje se nalaze razbacane svugdje po sustavu metroa i u stanovima na površini.

Uz duhove i Dark Ones, u bogatom svijetu Metro: Last Lighta pojavljuje se hrpa starih, ali i novih vrsta koje su sve usmjerene ka lišavanju našeg Artyoma njegova života. Vraćaju nam se poznati Nosalisi, Watchmeni, Lurkeri i demoni (leteći mutanti s kojima se definitivno ne želite uhvatiti u koštac), ali zato iz igre izostaju iritantne Amebe i, što mi je posebno žao, jaki i strašni Librariani. To je ipak razumljivo budući da se ni jedan od nivoa u ovoj igri ne odvija u moskovskoj centralnoj knjižnici. S druge strane tu su novi neprijatelji kojih se trebamo paziti – mutirani medvjedi, rakovi i posebno zeznuti Spiderbugovi koji su smrtonosna kombinacija škorpiona i pauka, a za njihovo ubijanje će vam trebati sasvim nova i posebna taktika.

Svijet Last Lighta tako je dodatno obogaćen novim neprijateljima, a dodatno ga upotpunjuju boss bitke s velikim mutantima koje zahtijevaju razvijenu taktiku i brze reflekse. To su uglavnom bitke s mutantskim maticama na njihovom teritoriju gdje se vaš život svodi na onaj hrane s oružjem koje tek pecka otvrdnulu kožu prastare živine.


I koliko god rješavanje mutanata bilo izazovno, ubijanje ljudi je potpuno druga priča, budući da vam je tiho rješavanje neprijatelja dodatno omogućeno njihovom priglupom umjetnom inteligencijom koja tek rijetko reagira na zvuk ili pak na vašu pojavu. Nekad doslovno možete stajati pred neprijateljem, a da vas on uopće ne primjećuje. Stealth igranje je zato dodatno olakšano, iako vam ni tad neće biti u potpunosti lako budući da rijetko znate koliko vas točno očiju promatra i je li taj bandit jedina osoba u danoj prostoriji. Upravo zato stealth način igranja i nije u potpunosti glup i lišen izazova te će vam, ako imate ikakve milosti prema neprijateljima, postati omiljen način za ostavljanje neprijatelja na životu uz blagi udarac u glavu koji će ga poslati na malo duži spavanac. Pri tom se ne morate brinuti da će se vaš dušmanin probuditi pa zbilja nema potrebe da baš svakome prerežete grlo.

Igranje na stealth način, u kojemu možete izbjeći smrt zlikovaca pa čak i bilo kakav sukob s neprijateljima, tek je jedan od dva moguća pristupa igri. Drugi je naravno onaj u kojemu ćete u svakoga sasuti pristojnu količinu olova i na brutalan način dušmane poslati u vječna lovišta. To opet možete napraviti ispaljivanjem ručno rađenih, improviziranih metaka ili trošenjem pravih vojnih metaka koji vam ujedno služe i kao valuta kojom ćete kupovati novo oružje i nadogradnje… te prijateljice noći.

Oružje se ponovo kreće od onih smećastih komada improviziranih pušaka do primjeraka vrijednog oružja koje su vojska Stalkeri donijeli s površine. Na izboru vam je širok spektar oružja od sačmarica, preko pištolja, snajpera, automatskih puški, mitraljeza, do puški na pritisak i tako dalje, ali vam od svega najmanje preporučujem Kalašnjikov koji se u mom osobnom iskustvu pokazao dosta manjkavim nepreciznim i slabašnim. Najsavršenija kombinacija tijekom mog prelaska je bila sačmarica sa šest patrona u spremniku, snajper koji je efikasan kako u bliskoj tako i u borbi na daljinu te pištolj za nuždu koji nadograđen zna biti itekako smrtonosno oružje.


Osim toga, u svaki boj ne zaboravite nositi hrpu granata, noževa na bacanje, bombi sa zapaljivom zapreminom i mina. Sve će vam to trebati jednom kad uđete u malo žešći okršaj pa tako ništa neće ostati neiskorišteno kao primjerice u Metrou 2033 gdje kroz cijeli prvi prelazak nisam bacio ni jednu jedinu granatu.

Ako ne riješite barem dio protivnika potiho naći ćete se u škakljivoj situaciji u kojoj ćete često izvući deblji kraj.

Dakle, u čemu je kvaka, zašto uvijek ne raspucati sve oko sebe i natrpati sve što se kreće olovom umjesto da se patimo sa šuljanjem od kojeg bole križa? Pa, zvukovi privlače još neprijatelja te ako ne riješite barem dio protivnika potiho naći ćete se u škakljivoj situaciji u kojoj ćete često izvući deblji kraj. Osim toga, ne ubijanje vam donosi skrivene moralne poene pa što manje neprijatelja ubijete veće su šanse da ćete na kraju igre vidjeti pozitivan epilog.

Život nije pošten, ne, ljudi moji – nije nikako. Tako je i ova igra morala biti barem malo pokvarena sitnim greškicama. Nasreću, one su uistinu sitne jer više se ne radi o lošem hit-detection sistemu iz Metroa 2033 ili padu frameratea kakav smo tamo mogli vidjeti, već o nasreću ispravljivim greškama koje možemo i zanemariti.

Takve greškice su bugovi i glitchevi koji su bili boljka i u prošloj igri, ali ovdje često znaju biti i simpatični. Primjerice kada neprijatelj nakon smrti ostane stajati, kada prolazite kroz ljude u naseljenim stanicama i slično. U globalu ih ionako ima vrlo malo i zanemarivi su u sveukupnosti igre koja izgleda i funkcionira odlično.

Već spomenuta umjetna inteligencija ljudskih neprijatelja ipak je nešto što zna dosta zasmetati prilikom igranja jer dok vas ljudi nekim čudom ne primijete ne predstavljaju nikakvu prijetnju te ih se može lagano riješiti. Možda 4A Games uspije napraviti nekakvu zakrpu koja će riješiti ovaj po meni najveći igrin problem, a ako se to dogodi onda ovoj igri zbilja nemam ništa ozbiljno za zamjeriti, već je samo postaviti na pijedestal među najbolje igre koje sam igrao u životu.

Naslov ovoga odlomka vam govori sve. Audiovizualna prezentacija je fantastična i spada u sam vrh u današnjim igrama, atmosfera straha i topline civilizacije je nešto što definitivno morate osjetiti na vlastitoj koži, a borba s neprijateljima i manjkom municije je konstantna u opakom svijetu koji je pod utjecajem godina i godina radijacije evoluirao da vas ubije. Ako ste fanovi knjige i prve igre onda ne trebate čekati ni sekunde da zaigrate Last Light, a ako niste vrijeme je da to postanete. Metro serijal je jedan fenomen u svijetu igara čiji uspon tek počinje, a svijetla budućnost mu je definitivno zagarantirana.

VIDEO RECENZIJA – Ponovo smo koračali mračnim tunelima podzemne željeznice i razorenom Moskvom kako bismo vam donijeli presudu o novom Metrou. Je li bolji od prvijenca iz 2010. godine?

93 Naša ocjena
  • atmosfera
  • grafika
  • priča
  • ljudski AI zna biti opasno glup

Komentari (54)

  • Mayhem

    06.06.2013 - 16:54

    Igra je čudo. Nisam toliko guštao još od Half Life dvojke.

  • Black_Pirate

    06.06.2013 - 16:57

    Prezacinjen nastavak… cirkus, vasar, pljeskavice, pomfri, ulje, nafta, pohovani stakori itd.. U osnovi, prije svega tehnickoj igra je odlicna, prica prosjecna..sa naglaskom na ending koji je razocaravajuc, narocito onaj happy… koji sam ja izvukao , ne znam ni sam gdje sam pogrijesio… Mali crni djecacic i basta puna cvijeca! Pojedine misije su izvanredne… narocito mi se dopala ona gdje sam vozija svojerucno, a kupila me i Venecija. Dalje, dosta ishitrenih, suvisnih nivoa i lokacija, kao onaj u Katakombama, izuzev one spooky scene sa svijecama. Ostale mehanike i shooting su poboljsane.. atmosfera je tu i dalje, ali je i ona prenaglasena. Malo se pretjeralo, to mi je krajnji utisak.. a tice se i one besmislene hard mode kradje. Zinule su guze, ali neka su.. Igra je dobra, ali nema dusu kao prvi dio, nema tog smeka, koji je tamo bio trajan, a ovdje je na momente prisutan. Ocjena: 90

  • armin221186

    06.06.2013 - 16:59

    dobra recenzija,konacno da jednu igru ocjenite po mom ukusu 😀

  • maxim.x

    06.06.2013 - 17:04

    Dali je jos netko u Veneciji posjetio bar, napio se, probudio na podu i zatekao unisten bar i konobara kako se dere da si mu unistio zivot? hahaha obozavam takve sitnice u igrama 🙂

    • Black_Pirate

      @maxim.x, 06.06.2013 - 17:09

      Meni se desilo. Kasnije sam se kajao sto nisam duze uzivao u atmosferi tog Bara… 🙁

    • Crniman

      @maxim.x, 06.06.2013 - 19:08

      Izgleda da moram repley-ovat igru treći put.

  • DxD

    06.06.2013 - 17:19

    Za mene bolja od Bioshocka, mislim da ce tesko biti dostici ovaj kvalitet. Vjerovatno igra godine ako ne bude veliko iznenadenje!

    • HistorixCRO

      @DxD, 06.06.2013 - 23:04

      iznenađenje ti je rome 2 total war

    • IaMarmageddoN

      @DxD, 07.06.2013 - 12:55

      Volim Total War, trenutno igram Rome ali teško da mogu neko veliko iznenađenje napraviti.

  • ANGMAR

    06.06.2013 - 17:55

    Koliko je duga igra???

    • Me666

      @ANGMAR, 06.06.2013 - 18:11

      10-13 sati, tako uostalom piše i u recenziji 🙂 Ako detaljno istražuješ stvari može biti i dosta dulje

    • IaMarmageddoN

      @ANGMAR, 06.06.2013 - 22:10

      A ako umireš kao moj frend onda mogu biti jako jako duge. I jedan savjet: čuvaj metke životom ako ne spremiš igru pametno!

  • limbo98

    06.06.2013 - 18:41

    igra mi je odlična, grafika, priča sve, vec je drugi put prelazim 😀

  • Crniman

    06.06.2013 - 19:06

    Pošteno,igra je to i zaslužila.
    Po meni je u ranku Bioshocka,možda čak i bolja

  • BsTyLer

    06.06.2013 - 19:12

    Prava igra ,najbolji fps godine zasad(čisto sumnjam da če biti nešto bolje)ocjena 95 Ai je tupav.

    • maxim.x

      @BsTyLer, 06.06.2013 - 20:21

      Nemoj pretjerivati. Bioshock Infinite 🙂

    • BsTyLer

      @BsTyLer, 06.06.2013 - 20:34

      Kako kome meni MLL.

    • drazensi

      @BsTyLer, 06.06.2013 - 21:53

      http://www.youtube.com/watch?v=Yc15KgfNJsw

      slazem se s likom :)..
      tako da MLL puno bolji 🙂

    • IaMarmageddoN

      @BsTyLer, 06.06.2013 - 22:10

      agree

    • floksicro

      @BsTyLer, 07.06.2013 - 12:31

      bioshock je sranje

    • maxim.x

      @BsTyLer, 07.06.2013 - 14:27

      Obozavam ovakve komentare, bas pokazujes zavidnu razinu inteligencije 🙂 Zivio!

  • max payne 3

    06.06.2013 - 19:34

    jedino me nervira to, a vec je navedeno u rec. kao minus to jest ti protivnici mi izgledaju toliko tupavi isto kao da sam duh pa mogu obilaziti oko njih, ali sve u svemu odlicno
    grafika,atmosfera obavezno odigrati. max ocjena

  • IaMarmageddoN

    06.06.2013 - 22:14

    Meni tu i tamo ne smeta da je neki AI lik glup jer i u stvarnosti ima tu i tamo glupih ljudi… Jedina zamjerka je trade u igri. Jednostavno osjećam da je trebao biti bolji. Loot obožavam ali u MLLu se od toga ne može nešto previše okoristiti. Ali da je igra zvijer, to definitivno. Ocjena je dobra i sa njom se slažem..

  • Branjo84

    06.06.2013 - 22:29

    Odlicna igra od mene 99

  • ZgodanElegantanŠarmantan

    07.06.2013 - 10:07

    Ja nemogu nikako ubiti onu zvjer u misiji Church… imam premalo municije… sjebano totalka :/

  • The one

    07.06.2013 - 14:01

    odlicna recenzija (y)

  • JaBitiTarzan

    07.06.2013 - 14:11

    Ne mogu reći da nisam uživao igrajući igru ali sam stekao dojam da 4A pokušava da muze novac reciklažom. Ne mogu dati ocjenu veću od 75. Igra je kratka reciklaža već viđenog nastavka koji je imao unikatan ambijent, nema mulitplayer, a i da ga ima ne znam ko bi ga igrao jer je ovo tipična SP igra. Iako sam već prošao kroz burnu raspravu da je i grafički na istoj razini kao i prethodnik star 3 godine ostajem pri toj tvrdnji. Ako ovo bude igra godine to može značiti samo to da će godina biti vrlo vrlo siromašna.

    • BsTyLer

      @JaBitiTarzan, 07.06.2013 - 17:33

      Reci ti meni a šta ti voliš niti jednu igru nisi pohvalio,čini mi se da je tebi svaka igra poluprosječna,sve je već viđeno a i igre se plačaju pa stoga su sve igre smeče ?Ne razumin taj tvoj stav nikako.Mislim 75 ocjena a uživao si je igrat?Šta više možeš dobit od jednog SP FPS-a da ti baca novce u đep kroz ekran dok igraš?!?!Grafiku nemoraš spominjat 99% ljudi govori da je bolja grafika MLL od M2033 znači ti si u tih ostalih 1%.Budi realan pogledaj ostale SP FPS igre danas i usporedi sa MLL i samo zbog toga nemožeš dat tih jadnih sramotnih 75.BTW jesi kupio igru?

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 07.06.2013 - 19:27

      Ja se izvinjavam što sam te uvrijedio ali to je moj stav o ovoj igri. Imali smo burnu raspravu na tu temu prije 20 dana gdje sam postovao slike dva identična umivaonika koji se pojavljuju u oba metroa. Umivaonici su identični.Tu se priča završila.

    • BsTyLer

      @JaBitiTarzan, 07.06.2013 - 20:37

      Lol ne vrijeđam se tako lako,kažeš uživa si u igri a ocjena 75 daj jbt bar 80/85 kakve se danas igre dobivamo MLL je bar tih 80 zaslužija….nisam vidio taj ss ali imam jednu i drugu igru MLL mi je sveukupno grafički ljepši a i većini ljudi koje znam, složit ču se da se ne slažemo 😉

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 07.06.2013 - 21:04

      Igra izgleda odlicno graficki i ne mozes zbog umivaonika reci da su iste hahah ali ja sam primjetio da na nekim mjestima grafika nije izvedena kako treba. Na primjer kada ides povrsinom i udes u sruseni avion- kokpit aviona iznutra izgleda uzasno i teksture su totalno zamuljane. Jos jedan primjer je kada gledas onu predstavu i sjedis na klupi a drska od te klupe se gradicki uopce ne uklapa u ostatak scene jer izgleda uzasno i jako razmuljano. Mislim to su neke sitnice ali meni upadnu u oko kada je ostatak vrlo dobro izveden.

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 08.06.2013 - 06:12

      Da se mi razumijemo jednu stvar, igra izgleda odlično. Problem je u tome što je prethodnik izgledao isto tako prije tri godine. ocjena 75 nije malena, za veću ocjenu su se trebali malo više potruditi. Ocjena 75 je podcjenjena zato što recenzenti darivaju igre nerealnim ocjenama, pa onda 75 dođe kao nešto mlako. Ne kažem da je igra trebala izgledati grafički bolje, grafika je u redu. Ali je preslikani prethodnik. Možda da su napravili malo veće levele, da je tu bio neki co-op, i ne znam ti šta. Ne mogu ja sad tu sipati neke ideje u protivnom bih se angažovao kod nekog developera i pravio igre. Ali dati Metrou LL nešto preko 75 je glupost. Meni osobno LL nije igra nego proširenje Metro 2033 koje bi maksimalno moglo koštati nekih 150-200kn. A ovakvo podržavanje reciklaže vlastitih igara mi je znak da se mogu lagano početi opraštati od gaminga.

    • Black_Pirate

      @JaBitiTarzan, 08.06.2013 - 10:17

      Vise vrsta neprijatelja, koji graficki superiornije izgledaju.. Vise vrsta NPCova koji za razliku od prethodnika nemaju svi isto lice, vise sarenolikih lokacija, neuporedivo graficki estetski ljepse dizajnirana povrsina u odnosu na prvi dio.. kao i samo kretanje monstruma. Cijela igra je graficki prilagodnija za igru, fluidnija, optimizirana.. Sve to zajedno je realno cini dostojnom komentara da se na grafici radilo i da je taj posao vrijedan pohvale. E sad, mi se mozemo sloziti da je ugrubo gledano grafika zastrasujuce slicna, to stoji, ali ne smeta.

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 08.06.2013 - 10:37

      Iskreno da nisu reciklirali barem nesto to onda nebi bio nastavak nego potpuno nova igra. Ne znam kakve si ti promjene ocekivao, igra se nastavlja direktno na jedinicu i normalno da cemo se i dalje nalaziti u metrou te poneke misije imati na povrsini, kao u jedinici. Normalno da ce sve izgledati slicno, pa i dalje se nalazimo u opustosenoj Moskvi. A i na povrsini su leveli svakako veci nego u jedinici i puno atraktivnije izgledaju.

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 08.06.2013 - 13:53

      Djelimično si u pravu. Dizajn je potpuno isti s tim što napolju nema onog sivila po kojem je poznat 2033, ali što se tiče veličine tu je to, nema tu ništa veće. Nije stvar u tome da su nešto reciklirali, reciklirali su sve. U redu, htjeli su da igra bude takva ili su željeli da muzu djecu – nebitno. Opet po ko zna koji put kažem, uživao sam igrajući igru ALI ne zaslužuje veću ocjenu od 75. Ako me pamćenje dobro služi Far Cry 3 je dobio 92, za 1 manju ocjenu. Ne želim rat sa nikim ali FC3 je bolja igra. Ne može se uspoređivati atmosfera u ovim igrama ali generalno FC3 je bolji.

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 08.06.2013 - 15:00

      Ma nisam ja nista rekao sto se tice ocjene koju si dao. Ja sam dao 70. Nije igra losaali mi isto tako nije nista posebno, prvi metro sam se na silu natjerao da ga predem. A za Far Cry 3 se slazem u potpunosti, meni daleko daleko bolja igra i morala je dobiti dosta visu ocjenu od ovoga, nikako ne manju 🙂

    • haha.xd

      @JaBitiTarzan, 15.07.2013 - 21:51

      pa slazem se a i igraci znaju davati 90-95 jer im se sviđa grafika a drugo nevalja bas ,pa neki samo zbog price daju vece ocjene a ostalo nevalja i tako dalje znaci daju visoke ocjene jer ih je nesto jako odusevilo pa neke greske nisu ni primjecivali .A s druge strane ne kuzim zasto bi ova igra dobila 75 a jedan cod vise od 50 inace volim cod i znam odigrat ali vec godinama ista stvar uz neke sitne promjene dobro sad sam spomenul cod ali dosta je takvih igara a i jos gorih koji samo nizaju nastavke a promjene treba traziti povecalom..:D

  • Black op

    07.06.2013 - 17:07

    Sta je to sa radnim uslovima developera?

  • dado01

    07.06.2013 - 18:39

    od 98, igra je predobra

  • Stipe PB

    07.06.2013 - 22:13

    Izgleda odlicno.
    Odlicna recenzija.
    Svaka cast.

  • Spalato1312

    08.06.2013 - 14:34

    Dobra igra, grafika, al nije po mom gustu, prisa pola i izbrisa, ne da mi se one bestije ubijat po tunelima

  • goldfinger

    14.06.2013 - 09:13

    Odigrao i guštao maximalno…Igra je vrhunska i od mene ima 95.

  • Apocalypse4987

    30.06.2013 - 10:37

    odlična igra. veliki plus za najbolje virtualne sise u zadnje vrime

    • gamelaker

      @Apocalypse4987, 07.07.2013 - 15:22

      ha,što jest jest najbolje u igrama i po izgledu i po fizici,tribali su u trailerima naglasit "real boobs physx"

  • aki88

    08.08.2013 - 23:11

    imam privilegiju da igram na ultra sa tri monitora na na 5700×1200 rezoluciji a igra je optimizirana koristim 4×770 gaming ali za solidnih 40fps na tri monitora je i jedna 770 dovoljna probao sam.u svakom slucaju 95 pet manje za pretrpljeni strah od sjene.

  • Dovah

    09.09.2013 - 10:20

    Fenomenalna igra. Sjajna priča, sjajan gameplay, grafiku da ne komentarišem. Od mene 100. Preporuka svima. Bilo kad, bilo gde. A koliko je igra uspešna mislim da će 4A games da napravi čudo s trećim delom za neke tri godine. Kao što reče Igor, poseban fenomen u svetu video-igara. Nepostoje reči da se igra dovoljno nahvali. Svaka čast.

    • Me666

      @Dovah, 09.09.2013 - 10:25

      S izrečenim se moram složit, osim s tim da je Igorova misao ta kako je igra fenomen u svijetu videoigara 🙂 Naime, Igor je samo čitao scenarij temeljen na gore napisanoj recenziji, čiji je autor potpisan pod njom.

    • Dovah

      @Dovah, 10.09.2013 - 09:50

      Hahaha 🙂 Sve jedno… I tekst i video su vam za 100. Samo tako nastavite.

  • Tucaros

    13.01.2014 - 16:42

    Odlicna recenzija ! 😉

  • markogal

    29.06.2014 - 18:11

    sad na steamu za 6.79 €

  • THE WITCHER 666

    07.07.2014 - 09:38

    KUPIO SAM OBE IGRE ZA 9 EVRA OD STEAM I MOGU RECI DA JE OVO BILA JEDNA OD BOJLIH INVESTICIJA U MOJU GAMING KOLEKCIJU. ZBIJLA GENIJALAN SERIJAS POPUT FAR CRY , CRYSIS I BIOSHOCK.

  • Hipi Vrban

    21.01.2016 - 14:15

    Sto se tiče atmosfere i imerzivnosti – remek djelo

  • matkopoliceman

    15.04.2020 - 23:46

    Vratio sam se ovoj igri prošle godine i prešao glavnu priču, nisam prešao sve one izazove iza nje, ali mogu reći da mi se igra jako dojmila. Sjećam se zašto je bolja od prve igre, Metro 2033 a to je definitivno zbog toga što ima više ikonične likove i radnju. Da, AI je poprilično mutav, ali to osobno nisam previše uočavao. Iskreno sam pokušao upucati onog vanzemaljca kada sam došao do njega, ali metci puške su samo prošli kroz njega, jer su vjerovatno očekivali da ga mi želimo spasiti. Unatoč tome, stvar sa Pavelovom izdajom me kompletno iznenadila jer sam mislio da nas je taj bijeg iz zarobljeništva nekako povezao, a da će me samo tako predati dok sam mrtav pijan mi je bilo van očekivanja. Očito sam mu vratio njegovom mjerom, ostavio sam ga da se sam izbavi iz problema u kojem se našao, a to bijaše demonske ruke koje su me osobno prestravile. Moja ocjena je 97 jer je bilo nekoliko malih stvari koje mi se nisu svidjele (uglavnom da ne možes ubiti vanzemaljca :O), ali sve u svemu, igra je odlična zbog dobrog gameplaya i priče koju priča, nadogradnje na puške koje su vrlo bitne (ja osobno volim šuljanje pa sam na sve stavio prigušivač) i zanimljivih dijaloga. Pogotovo obožavam valutu, koju, ako ti ponestane metaka možeš i ispaljivati iz puške, te tako i davati neprijateljima više štete.(Za vas koji niste igrali metro, valuta je metak vojne kvalitete). Ako niste još igrali niti jednu metro igru, sada je već izašao i Metro Exodus koji izgleda izvrsno, definitivno preporučam da odigrate Metro 2033, pa last light te onda exodus zato što je ovo jedan od najjedinstvenijih serijala pucačina koje sam igrao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?