HCL.HR

Recenzija

Mirrors Edge [PC]

Duje Kozomara

10.7.2007. EA je prvi put najavio Mirrors Edge, novi projekt koji je opisan kao nekakva inovativna akcijska avantura u prvom licu s ženskom protagonisticom i parkouranjem po krovovima grada. 14.11.2008 igra je stigla u Europu na PS3 i X360, dok je PC verzija najavljena za zimu. Stigla je ipak u novoj godini (dobro, na zimu, istina), šesnaestog siječnja dvehiljadedevete. Umalo zaboravih još jedan izrazito važan datum: 18.11.2008 HCL je objavio recenziju one PS3 i X360 verzije, a meni je pripala zadaća recenziranja ove druge, zimske PC verzije. Zapravo bi jednostavno mogao baciti link na kvalitetnu recenziju kolege Renića i eventualno dodati paragraf o određenim novinama koje PC verzija donosi, no to nebi imalo pretjerano smisla. Neki čitatelji su zasigurno zagrijaniji za PC verziju, neki su možda igrom slučaja propustili kolegin tekst, a neki, uvjeren sam, smatraju kako sam ja previše prokleto zgodan da ne bi pročitali moju recenziju…

U nekoj tamo budućnosti, svijet je otišao kvragu, stanovnici su pod žešćim nadzorom, a svaka forma elektroničke komunikacije je praćena. Važne poruke prenose runneri, opaki momci i cure koji parkouraju po gradu, skaču s jednog krova na drugi, i sve to rade brzo, kvalitetno i sa stilom. Da, dosta visok kulness faktor, mora da žene odmah žele njihovu djecu. Nažalost u to se nismo uspjeli uvjeriti, jer je glavni lik u našoj igri žena. Kosooka žena imena Faith. Uglavnom, gradonačelnik koji je trebao donijeti neke promjene u grad biva ubijen, a Faith mora otkriti tko, što, kako i zbog čega. Ima tu i ponešto obiteljskih vezica, tu je sestra od Faith, a i sam gradonačelnik je bio nekakav obiteljski prijatelj. Priča je dosta tanka i lagano izlizana, a misije povezuju 2D cut scene koje mi iskreno i nisu baš najbolje sjele. Slobodno gasite cut scene, zanemarite priču i jednostavno uživajte u gameplayu.

Naime, imat ćete u ćemu uživati. Sama ideja parkouranja po krovovima grada, pa makar to bilo i linearno, s točno označenim (crvenom bojom) putem kojim trebamo ići, nešto je novo i svježe. Možda ćete u početku učestalo umirati, no kada se u potpunosti ufurate i počnete fluidno skakati po krovovima, trčati po zidovima, preskakati prepreke, bacati se po cijevima i sl., ekstazi nema kraja. S obzirom da je glavna priča dosta kratka, nakon što je dovršite, tu su napeti time trialsi, kod kojih morate doći do određene točke u što kraćem roku. Neki ističu miš i tipkovnicu kao prednost PC verzije, zbog činjenice da se lakše okretati mišem nego s gljivom na gamepadu, no to je već stvar osobnog izbora. Mi smo je i na PC-u prešli s gamepadom bez najmanjeg problema.

Grafika je odlična, a PC verzija u kombinaciji s PhysXom donosi još neke dodatne điđa miđe poput sunčevog odsjaja u staklima nebodera, poderane robe koja se njiše na vjetru, kvalitetne magle… Uglavnom, engine je nadasve urban, a sviđa nam se minimalizam u bojama, koji se vrhunski uklapa. Iako su neki imali problema s PhysXom, patch je rješio i te zavrzlame. Zahvaljujući interesantnom gameplayu te kvalitetnoj grafici i soundtracku koji pridonosi filingu, moguće se doista uživiti u igru, sposobna je uvući vas u taj Mirorz Eđ™ svijet, ali svejedno nemojte neke stvari pokušavati kod kuće. Ili na krovu kuće. Učestalo spominjan minus je borba u igri, koja će uistinu ponekad biti izvor frustracija. Specijalce je nekad, unatoč kvalitetnom tempiranju, nemoguće razoružati, a povremeno jednostavno odbijaju primiti šaku/nogu u glavu. Gamad zla.

Dakle, stižemo do zaključka. Mirrors Edge PC ne donosi previše novina u odnosu na X360 i PS3 verziju. Tu je i dalje kratka priča, loše odrađena borba, i linearno određena putanja kretanja. Dobili smo jedino par novih grafičkih dodataka te mogućnost da igramo s mišem i tipkovnicom. Ipak, činjenica je da je igra novo iskustvo, s interesantnom grafikom i sposobnošću da vas u potpunosti ufura u to vražje parkouranje po gradu. Ako još niste, odigrajte igru na PC-u, jer odiše svježinom na sve strane. Naša preporuka je tu.

Da još jednom ponovim, za vas koji samo preletite kroz recenziju i pogledate ocjenu, imamo i Xbox 360 i PS3 recenziju ove igre pa ako vam je do detaljnije analize igre kliknite ovdje pa pročitajte i nju te saznajte što naš Ivan misli o ovoj igri u svojoj konzolaškoj verziji.

Živo nas zanima i što vi mislite o igri pa ne zaboravite ostaviti pokoji komentar u boxu ispod, a tu je i naš forumski topic u igri koji samo čeka na vaše postove.

Parkuranje po zgradama fikcionalnog grada u budućnosti, imena Mirrors Edge, prešlo je i na PC. Kako li je upravljati zgođušnom Faith pomoću miša i tipkovnice? Saznajte…

84 Naša ocjena
  • Svježina
  • igrivost
  • grafika
  • Tanka i kratka priča
  • borba
  • povremene frustracije

Duje Kozomara

Umirovljeni haceelov doktor lošeg humora. Još voli Plejstejšn, ali mnogo više priča o GDPR-u.

Komentari (10)

  • Bleko

    02.02.2009 - 11:03

    dobra igra. ima veoma neobicnu grafiku i to je super akcijski FPS.

  • beaver hunter

    02.02.2009 - 20:04

    ovo je najbolja igra svih vremena, a duje kozomara je najbolji recenzent onak, ikad… 🙂

  • [proGABBEing] Ixy

    02.02.2009 - 21:53

    šta nisi ti?

  • morski_pas

    02.02.2009 - 21:59

    duje, mahni mami 🙂 dobra reca

  • [proGABBEing] Ixy

    02.02.2009 - 22:27

    DUJE KOZOMARA

    mnogo dobra reca. ;D

  • frost135

    03.02.2009 - 10:46

    Prvo sam skinuo demo sa ps3 store-a, i igrao malo taj demo nije mi sjela. Nekako mi je to bilo tromo tako da ga nisam ni završio. Onda sam kad je izašla pc verzija nabavio igru i oduševio se, po meni osobno puno je bolja pc ver. sa tim gamepadom mi je to skakutanje , fajte i sve ostalo nekako traljavo. Uglavnom po meni tipkovnica i miš za ovu igru čisti pogodak igra je za 10. To je moje mišljenje.

  • Duksy

    03.02.2009 - 11:29

    Da, dosta ljudi navodi miš i tipkovnicu kao prednost PC verzije.. Meni je ipak veći gušt bilo igranje s gamepadom.

  • frusciante

    05.02.2009 - 00:17

    fejt nije zgođušna 🙁

  • bartul_9

    22.07.2015 - 14:43

    Najjaca igra, presao sam je bar 30 puta.Ulazi u top 10 igara ikad.

  • flavakid

    28.05.2016 - 14:29

    Samo jedna stvar je losa : DULJINA IGRICE . predem je u 40 min

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?