HCL.HR

Recenzija

NBA 2K15

Matej Lazić Švogor

Nakon nogometnih terena, prebacio sam svoj gamepad na parkete i ovoga puta nabacio basket s najboljim NBA igračima. Doduše, ovogodišnje izdanje NBA 2K-a donosi i nekoliko novih europskih ekipa pa je u pitanju bio i jedan derbi s ovih prostora, a i pomalo pretjerano dramatični MyCareer mod. Iako košarka možda nema toliku popularnost kao nogoš, NBA 2K15 donosi realniju škripu tenisica nego bilo koja druga sportska simulacija. Ne mislim da je sve savršeno jer ako ćemo biti iskreni, sve je to daleko od stvarnih utakmica, ali opet ujedno i najbliže realnom prikazu.

2K odlučio je ove godine i vlasnike dovoljno sposobnih osobnih računala počastiti svojim next-gen haklom, tako da je „moderan basket“ ove jeseni došao na PC, PS4 i Xbox One. Nešto slično kao što je to napravila FIFA, samo što se razlikuju u jednom „sitnom“ detalju. Inače ne volim raditi usporedbe različitih igara, ali u ovom slučaju moram se osvrnuti na nešto. Naime, FIFA 15, baš kao i NBA 2K15 nosi tu “next-gen” oznaku. Naslovi su to koji sjaje u svom tom prikazu raskošnih detalja kao što su znoj igrača, prljanje dresova i 10 500 vidljivih navijača na tribanama koji kupuju hot dogove itd. No, razlikuju se u jednom malom detalju – FIFA je sve to upakirala u 9.46GB, dok je NBA sve to upakirao u gotovo nevjerojatnih 46.6GB. Matematički prikazano – oko četiri i pol Fifa 15 stane u novi NBA.


Nakon što skinete sa Steama tih 50-tak GB, normalno je da u izborniku očekujete mali milijun opcija vezanih uz grafiku, ali dočeka vas samo njih devet – i to standardnih stavki viđenih kod igara prošle generacije. Teksture, detalji ovoga i onoga itd. To me dovelo do toga da se zapitam zašto je igra toliko velika? Zbog modela likova koji izgledaju detaljnije nego u jednoj Fifi koja ipak mora prikazati više igrača odjednom na terenu? A vjerojatno i zbog demotiviranja pirata koji ne vole provesti po nekoliko dana skidajući jednu igru.

Sve bi to bilo super, bajno i krasno da se u tim ogromnim fajlovima tu i tamo ne dogodi poneka pogreška zbog koje vam igra jednostavno ne radi na računalu. Doslovno se igra ne želi ni pokrenuti. Osobno sam imao takvih problema zbog kojih i ova recenzija dolazi malo iza roka. Potencijalnih rješenja, kažu internet forumi, je bezbroj – od pokretanja Steama u offline modu do gašenja interneta, a ako ništa od toga ne pomaže – rušenje i ponovno podizanje vašeg operativnog sustava vjerojatno će riješiti misterij crashanja igre prije nego ugledate glavni meni. Naravno, ovaj zadnji korak napravit ćete samo u slučaju ako ste izuzetno nestrpljivi i ne možete dočekati zakrpu koju 2K ima u planu u skoro vrijeme.

Nakon što uspijete pokrenuti igru, odmah ćete primijetiti da je gameplay podignut na višu, “next-gen” razinu, a igrači djeluju življe nego ikad prije. Kako odmiče utakmica možete vidjeti kapljice znoja, prljanje dresa, frustracije i nervozu na licima. Zvijezde sporta su skenirane do sitnih detalja, a tu su i autentične tetovaže pa čak i tzv. Real voice sistem. Čar Real voice sistema možete doživjeti u predahu utakmice, kad se novinarka Doris Burke uživo javlja u razgovoru s igračem ili trenerom. Pri tome igrači imaju svoje prave glasove, što daje dojam televizijskog prijenosa. Plavuša Doris nije jedini novinar u igri, tu je kolega Ernie Johnson uz legendu Lakersa Shaquille O’Neala. Ovaj tandem zaslužan je za kratak humorističan razgovor prije same utakmice. Dok njih dvojica čavrljaju i uz robotske animacije pokušavaju biti smiješni, u donjem desnom kutu ekrana možete pratiti učitavanje igre. Ako mene pitate, zanimljivije je ugasiti zvuk i jednostavno pratiti učitavanje.


Igrivost je zarazna i zabavna, utakmice su iznimno fluidne, a AI protivnika je vrlo dobar. Doduše, NBA nikada nije ni imao velikih problema s inteligencijom protivnika – što je za svaku pohvalu. No, sve ovisi o težini koju odaberete, tako da se sve na kraju svodi na osobni ukus i vrijeme koje možete odvojiti na usavršavanje svoje igre. Želite li se iživljavati na košu i zakucavati kao zvijer ili ipak taktički razmišljati i namučiti se da osvojite toliko željeni prsten u finalu? NBA 2K15 otvoren je za praktički sve tipove igrača, bitno je samo da volite košarku.

Poboljšan je i AI suigrača pa je napadački dio također olakšan. Igrači se više otkrivaju za priliku na šut te traže loptu. Uočite slobodnog igrača, dodajte mu loptu i evo prilike za postizanje lagane trice. Što se tiče obrane, i dalje velike zvijezde kažnjavaju svaki vaš propust i prolaze do koša kao nož kroz putar. Igra vas tako voli podsjećati da uključite mozak, skoncentrirate se i ne radite početničke greške.

Jasno je da igračima ne odgovara pucati iz svih pozicija na terenu, a iz tog razloga je ove godine dodan Shot meter. On pomaže kod plasiranja lopte, tempirajte šut pravovremeno gledajući na njega i uživajte u postizanju poena. Zaboravite proučavanje igrača i sva ta pamćenja kada, kako te kod kojeg igrača pustiti tipku za šut. Ako ste previše hardcore za takvo pomagalo ništa se ne brinite, Shot meter možete isključiti u opcijama.

Animacije igrača u određenim situacijama su jasno skriptane, no u nekim trenucima na animaciju utječu sve trenutne sitnice oko košarkaša – kontakt s drugim igračem, visina skoka, građa itd. Tako je kod jednog lošeg doskoka, jednom mom igraču nastala ozbiljna ozljeda i morao je napustiti teren. Kako i prilični jednom naslovu koji se promovira s tom sada već besmislenom ‘next-gen’ oznakom, NBA 2K15 je pun novih animacija – sada za vrijeme utakmice vidite više prirodnih pokreta. Igrač u driblingu ili skoku, jednostavno djeluje stvarnije, došli smo do te razine da vrlo često gameplay izgleda kao prava stvar. Prolaženje do koša više nije toliko kruto i jednolično, a za to je zaslužna poboljšana fizika i prirodnije kretnje. Napredak fizike osjeti se najviše za vrijeme kontroliranja košarkaša na parketu – driblinzi, okreti te stvaranje prilika za koš fluidniji su i stvaraju dojam dinamičnije i pristupačnije igre, odnosno igre prirodnije povezane s tipkama na kontroleru.

MyCareer mod ima pomalo dramatičan pristup – vi ste mladić koji je siguran u sebe ali nije draftan i tu nastaje problem. Vaš agent, koji baš i nije nešto previše poslovno sposoban, nudi vam razne ponude za probne utakmice i tu počinjete graditi svoju karijeru. Zapravo, to je sve već viđeno u prošlogodišnjoj verziji, kao što kažu naši stari – preko trnja do zvijezda. Ono što je novo, jest proširenje dostupnih europskih klubova. Što čini konkurenciju od 25 klubova na izbor i moram priznati da je vrlo zabavno zaigrati europski basket. Neki od novih timova su: Crvena Zvezda, Bayern Munich, Galatasaray i Partizan. Sada ljubitelji europske košarke mogu uživati u nekim od najboljih derbija. Jedini nedostatak je što europski igrači nisu toliko detaljno napravljeni kao američke zvijezde, no ipak se ovo zove NBA pa je veći trud za igrače s one strane bare savršeno razumljiv.

Modovi MyLeague i MyGM nude vam priliku da se okušate u ulozi šefa. MyLeague dopušta vam kontrolu nad svim aspektima NBA sezone. Birate broj utakmica, plaće igrača, ugovore i još tisuće birokratskih stvari – za svih 30 klubova lige. Vi ste doslovno vlasnik lige i igra se po vašim pravilima. MyGM nudi sličnu stvar, ali samo za jedan klub koji kontrolirate.

Navijači su aktivni i uvijek nešto rade – skaču, mašu transparentima ili čak odlaze s utakmice. Da, i to je moguće. Ako ste toliko loši da vas protivnik doslovno ponižava – moguće je da vaši navijači jednostavno krenu odlaziti s utakmice. Naravno, navijači znaju i prikladno podržati zvijezdu utakmice – u mom slučaju, za 32 postignuta koša Duranta su svi krenuli uzvikivati “MVP! MVP! MVP!”


NBA 2K serijal poznat je i po hitovima koji se vrte u pozadini dok ste u izborniku, ali ove godine zna se dogoditi da pjesma jednostavno nikada ne počne. Vjerujte, ne znate koliko je loše kad se nađete kako čačkate po opcijama u tišini slušajući samo zvuk pomicanja – klik, klik, klik. Inače, kada se pjesme zapravo zavrte shvatite da se radi o starim hitovima sa samo nekoliko novijih, zanimljivih stvari. Što je zapravo i dobro – ako mene pitate, draže mi je čuti “Drop it like it’s hot” nego moderne “hitove” Drakea.

Također, ako imate sasvim racionalnu želju srediti tipkovnicu da u izborniku funkcionira kako vi želite, slobodno zaboravite na tu ideju. Za vrijeme tekme sve će funkcionirati kako ste vi namjestili i tu nema mjesta za brigu, ali izbornik odbija poslušnost. Ukratko, u izborniku se pomičete lijevo ili desno pomoću strelica i slova A ili D, a sa Space potvrđujete. Nekih većih nedostataka i zamjerki više nema. Veličina igre, povremeni nedostatak glazbe u pozadini te iritantne situacije s tipkovnicom tri su primarna problema, a radi se tek o manje bitnim stvarima koje se daju ispolirati patchevima.

Većih novosti u modovima igre baš i nema, a ako ste vlasnik nove konzole i posjedujete NBA 2K14, već imate gotovo sve što nudi NBA 2K15. Standardno i potpuno očekivano za igru praktički bez konkurencije, riječ je o još jednom izdanju koje polira prošlogodišnji gameplay manjim izmjenama, dodaje još malo impresivnih kapljica znoja na čela igrača i čini cijelu stvar još impresivnijim i zabavnijim košarkaškim iskustvom. Možda situacija na tržištu košarkaških simulacija ove godine postane nešto zanimljivija kada NBA Live 2015 ugleda svjetlo dana, no do tada NBA 2K serijal ostaje na tronu.

2K Sports i ove godine podiže ljestvicu realnog prikaza košarke uz fluidniji gameplay i još više kapljica znoja na licima igrača. PC igrači sada su isto ‘next-gen’!

83 Naša ocjena
  • promjene u gameplayu
  • MyCareer
  • 'next-gen' grafika i u PC verziji
  • nestabilna PC verzija
  • problemi s tipkovnicom i zvukom

Komentari (20)

  • jo

    27.10.2014 - 19:39

    Mislim da ste je "overrated".
    Igra je bagovita posebno za PC i jako loše optimizovana.
    Doduše meni radi na 1920×1080 na 35fps (na vrjemešnoj I3 konfiguraciji) ali ne sviđa mi se uopšte kako izgleda.
    Igrači su bolje urađeni imaju više detalja ali kad spustiš nivo detalja na medium ili ne daj Bože low, onda to izgleda kao NBA 2K2.
    Malo su bolje animacije i ima pokoja nova fora, ali jako malo inovacija.
    Dvorane su preslikane iz igre NBA 2K14 a i publika.
    Jedino što su ubačili onu foru s ogromnim glavama igrača.
    Što se tiče igrivosti, ovo je kao NBA Jam.
    Znači ne postoji odbrana a trojke se pogađaju kako gođ da šutneš i na hall of fame težini.
    I zauzima skoro 50 gb iz neshvatljivih razloga.
    E ako i pored svega ovoga ovo zaslužuje 80 i kusur, onda ne znam što Vam je.
    Od mene plafon 70.
    2K Sports živi od stare slave.

    • drazensi

      @jo, 27.10.2014 - 20:00

      slazem se, 70 plafon ovoj igri….
      nakon 5 minuta sam mislio uf sto sam se izvjezbao, pogadam trice ko od sale..kad ono u 50% slucajeva nisu trice problem, nego kosevi preko cijelog terena se znaju dogadati u vecini slucajeva na bilo kojoj tezini..
      a igranje obrane je uzasno..
      a frame dropovi su itekako znacajni i iritantni do bola..
      jedino sto stvarno lijepo izgleda..

    • igor02

      @jo, 13.11.2014 - 13:13

      Igrica je skroz lose optimizovana, gameplay uzasan, grafika mi je lepsa u 2k14. Po meni ocena 30 je mnogo za ovo. Moze se videti i po metacriticu. A o bagovima necu da pricam.

  • olem

    27.10.2014 - 19:57

    igra je odlicna… sto se tice primjedbe nestabilna PC verzija, kod mene nema nikakvih problema… max detalji, full HD, i imam oko 70 fps, a do sada nisam primjetio padove frame ratea, a igram trecu sezonu MC i pred kraj sam prve sezone u GM u realnom vremenu nekih 150-ak sati igre

  • nedac10

    27.10.2014 - 20:06

    po meni dobra igra sve u svemu,samo me malo nervira kada igram na maximalnim postavkama nekad pomalo koci,a igram na konfiguraci i5 4440 3.10 GHz,GeForce GTX 750 2gb ddr5 i 8 gb rama,da li se i vama to desava da malo nekad koci?

  • sabeHE

    27.10.2014 - 20:10

    Grafika stvarno odlična, ponekad djeluje da gledam pravu tekmu. Gotovo svaki kontakt sa protivničkim igračem u njihovom polju svira se prekršaj u napadu, igram na ALL STAR težini i igrači npr. jednih Bucks – a, koji su u NBA čisto da popune broj ekipa, ubacuju gotovo iz svake pozicije iz koje upute šut, a najsmješnije je kad neki Ž igrač visine 1,50, čiji je overall 50 zalijepi bananu npr. Chamberlain – u koji je visok oko 2,20. Čisto na osnovu stare slave od mene 70.

  • jo

    27.10.2014 - 20:21

    Ne znam što se po forumima onda žale i svi se vraćaju na NBA 2K14 koja je i pored svih bagova igrivija i realnija od ove smijurije od "next gen" igre.

  • Replacement

    27.10.2014 - 20:34

    Daleko najbolja košarkaška igra do sada. :)

  • nik395

    27.10.2014 - 20:56

    koja je glazba ili muzkika iz ove video recenzije

  • Cole™

    27.10.2014 - 21:00

    Meni osobno, dosta loša recenzija.
    Fizika, audiovizualna strana igre, prezentacija su čisto savršenstvo.
    A "milijardu" taktičkih zamisli nije ni spomenuto. Niti u jednoj 2K igri dosada ni izbliza nije bilo moguće tako dobro planiranje napada kao ovdje.
    Općenito utjecati na kvalitetu igre pomoću tzv. "slajdera" je puno kompleksnije i izvedeno maksimalno dobro. Daleko bolje nego prije…

    No dobro, ovdje je vrlo vjerovatno riječ o casual igraču 2K košarke, pa zamjerka nije u toliko veća.
    Ono što mogu shvatit je kritika na online segment igre, oko kojeg sam čuo da ima pozitivnih i negativnih komentara, ali da radi puno bolje nego prošlogodišnja verzija.
    O nestabilnosti PC verzije nema nikakvih govora, jer igra radi perfektno u najvećim mogućim detaljima pri 60FPS-a, moguća je jedino kritika na optimiziranost igre za slabije konfiguracije.

    Jedinu manu koju ja trenutno vidim je u UI-u, odnosno konceptu menija kojim se služimo. Htjeli su pojednostaviti već rutinirani meni, no ovaj UI je puno ružniji nego svi dosada.
    Plus, dosta stvari su razbacali pa mi je trebalo dobrih 2-3 sata da nađem sve poznate funkcije koje ovaj serijal/igra nudi za utjecaj na kvalitetu/gameplay/težinu…

    • Urban

      @Cole™, 27.10.2014 - 21:15

      Svakako prihvacam kritiku, da istina je, strateski dio igre nisam obradio zbog fokusa na grafiku, fiziku i ostale stvari. Kod nekog tko stalno igra NBA to je propust tako da mi je jasan komentar.

      Dio s nestabilnosti PC verzije vezan je uz gresku s kojom je igra mogla doci. Radilo se o rusenju igre, a kad bi to popravio postajala je (i dalje postoji) sansa da ti se urusi malo kasnije. Cak i vrlo jake koofiguracije imaju problema s tim. Na kraju, sve zavisi kakve si srece – radi li ti igra iz prve ili ne.

      Jos jednom, shvacam kritiku za takticki dio igre. 😀

    • nba2kboro

      @Cole™, 27.10.2014 - 21:41

      Prvi koji shvaca da tahtika nije glupost jer npr kad igram protiv nekog u obrani stavim da igraci puno blize stoje protivniku pa i ove trice o kojim se prica su rijetke

    • Cole

      @nba2kboro, 31.01.2016 - 17:03

      Godišnje po serijalu imam oko 700 utakmica, tako da sve razumijem :)

  • beowulf112

    27.10.2014 - 21:23

    kolko ono gb ima igra?40-50giga?tako sam nesto vidio..ja nekuzim odjednom sve igre preko 30gb debelo

  • Cole™

    28.10.2014 - 01:13

    Vizuali po meni zauzimaju 10-ak GB, no ono što najviše uzima u ovome naslovu, je audio materijali koji su autentični i zbog svoje kvalitete i količine premašuju nekakvu "normalnu" kvotu.

  • jo

    28.10.2014 - 09:16

    Ne slažem se uopšte s Vama, koji je falite.
    Ako mi mogu novije igre poput: Evil Within, Shadow of Mordor, Metro Redux, Ryse raditi na 1920×1080 na high postavkama uz pristojan fps (35-50), ne vidim zašto ne bi i ova?
    Pogledajte samo kako su "retardirano" odrađeni igrači iz Evrope i evropskih klubova, niđe veze s životom, ono je presmiješno.
    Lica su im kao napumpana a igrači kao da su od plastelina.
    Parket, dvorana i navijači su isti kao u "last gen" verzijama.
    Kapljice znoja i mrdanje dresova i kose je imala i NBA 2K6 za Xbox360/PS3 2006-e godine a ovo je sada 2014-a godina, o kakvoj grafici pričate?
    Vrlo malo inovacija, isto retardirano kretanje igrača kao da klizaju po parketu, u aut ne možeš da izađeš nikako, loši uglovi za replay su samo neke od stvare koje "krase" ovu "simulaciju".
    Ukoliko moraju slajderi da se podešavaju da bi igra bila bolja i da se čekaju neki patch-evi, onda im je grdna rabota ove godine.
    Samo da EaSports odradi Live 15 kako treba ( a sve su prilike da oće) ima ovo da ide u zaborav ili da se 2K Sports baš potrudi da malo bolje odradi ovu igru.

    • MaliMicek

      @jo, 28.10.2014 - 15:25

      Ma kakav zaborav nemaju konkurenciju uopće a Live se trudi vratit pet godina i svake godine se useru i opet odgode. Čemu to pitanje u vezi slajdera, svake godine rihtaš mali milijun stvari prije nego započneš sezonu ? Zatim šteka vam jer bez obzira na grafe i nabrijane RAM-e većina vas nema i7 da šljaka kak spada a to je vajda loše optimizirani kod, kod novog engina za fifu i NBA2k. I na fifu se žale za trzanje kao i kod košarke, tvrdim da je to zbog engina tj procesor se muči s njim grafa gura to bez problema. .

  • mutherfunker

    06.11.2014 - 23:15

    imam:
    amd athlon(tm) ll X4 631 quad-core processor 2.60ghz
    4.00gb ram
    amd radeon hd 6570
    secka mi kad stavim na medium i player details i texture,dok je na low bolje,na rezoluciji 1280/1024.jedino shadow detail mi je na high al to mislim da ne koci mnogo.
    da li bi mi pomoglo 4 gb rama da mi ne secka na medium?

  • Igi

    01.12.2014 - 13:26

    Nazalost vidio sam igru kod frenda na PS4
    i moram reci da je graficki duplo bolja nego na PC
    igraci se znoje,parketi sjaje,publika odlicna,nema istih ljudi blizanaca u publici.
    ja igram na i5 3330 ivy bridge,16gb rama,gefirce gtx 550ti 1gb DDR5,i bogami parketi mi se ne sjaje.
    ipak je igra ekskluziva za ps4 nextgen

  • nagla

    12.01.2015 - 08:07

    Od ove igre bi se trebalo puno više dobiti pogotovo što ima 45 GB, no igra je puna bug-ova i to je veliki problem, npr. ne mogu se prekinuti neke scene, prilikom izvođenja out-a ili bacanja čekaš sudca "pola dana" da ti dobaci loptu, pogotovo me naživcirao "goaltending" ili silazna putanja u kojoj lopta očigledno ide van koša i ako skočiš da ju uhvatiš koš će se priznati – katastrofa, tu je i problem start izbornika u kojem se muzika ugasi sama od sebe i bude potpuna tišina, a igranje obrane na superstar i hall of fame razini je skoro pa nemoguće, problem kod protivničkog izvođenja out-a- ponekad se sa svojim igračem ne možeš približiti da ga blokiraš kod izvođenja… To su samo neki od značajnih problema. Grafika i kretanje igrača je izvrsno i to je svakako pomak na prethodne verzije. Ukupna ocjena 75.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!