HCL.HR

Recenzija

NBA 2K16

greška u koracima

Juraj Bevandić

Kao veliki ljubitelj nogometa i jedne od dvaju vodećih nogometnih serijala upustio sam se u pomalo nepoznate vode. Košarku sam zadnji puta ozbiljnije pratio i igrao tamo negdje 2003. kada je NBA Live vladao virtualnim parketima. Nakon toga je 2K-ov NBA okrenuo ploču i postavio se kao jedna od najboljih sportskih simulacija godinu za godinom.

Ja sam sve to nažalost nekako propustio, tu i tamo bi s društvom bacio koju partiju ako je netko imao NBA 2K, čisto jer nitko nije bio očito bolji od svih ostalih kao u Fifi ili PES-u. Vraćajući se košarci nakon dosta duge stanke to sam nekako i očekivao, opuštenu društvenu igru koju svatko nov može brzo savladati. Grdno sam se prevario, toliko vam mogu reći.

Duže mi je trebalo da se snađem po katastrofalnim izbornicima koji izgledaju barem deset godina staro i započnem prijateljsku tekmu nego da protivnici povedu tridesetak poena razlike. Jednostavno što god sam pokušavao nije išlo, kao da bacam kockastu loptu na trokutast koš. Gotovo pola sata kopanja po izbornicima kasnije pomirio sam se s time da igra ne nudi nikakav pristupačan tutorial iako je prijeko potreban, ako ćemo iskreno.

Nije počelo dobro, niti sam znao što radim, niti sam bio oduševljen 2k-ovom gostoljubivošću, igra kao da me namjerno odbijala. Ali ustrajao sam, pronašao sam opušteni ulični 2v2 mode i svaki napad i obranu otvarao nekoliko izbornika da pročitam ogromnu listu kontrola i odaberem što želim naučiti. Pomalo sam se osjećao kao da igram Mortal Kombat, a ne NBA igru.

Jako je važno naučiti različite vrste udaraca, vođenja, dodavanja, zaista treba hrpu informacija procesirati i to prevesti u vašu taktiku na terenu. Isprva je bilo pomalo zastrašujuće i čak na trenutke zamorno, ali sam ubrzo počeo povezivati naučene tehnike i dobro se zabavljati. Također na drugoj strani terena, u obrani, nije dovoljno samo stajati pored vašeg protivnika i igrati flastera. Valja ga mudro pritiskati, izbaciti iz igre, vratiti izvan reketa, natjerati na kretanje što dalje od igrača s loptom, presijecati pasove i pratiti griješe li vaši suigrači.


Ono što pogoni te opsade reketa i obruča i održava igru živaca na životu je hvalevrijedan AI. Umjetna inteligencija za pravo čudo odaje dojam… pa… inteligencije. Dogodit će se da ćete promatrati njihovu petorku na terenu i odjednom prepoznati što muljaju. Ponekad ćete im pomrsiti planove, a ponekad će vas potpuno iznenaditi i okrenuti igru u vašem trenutku smušenosti. A onda se sjetite da igrate protiv računalno upravljanih protivnika i to ne na najtežoj razini.

Sve sportske simulacije koje sam ove godine igrao su me općenito vrlo ugodno iznenadile svojom umjetnom inteligencijom, što je trend koji se napokon ostvaruje kako treba, ali volio bih spomenuti jedan drugi trend koji je izgleda zarazio i košarku. Kada sam se uhvatio ostalih modeova bio sam puno zadovoljniji otvorenijim pristupom igraču. Jako je puno toga ponuđeno igraču na izbor, od hrpe animacija i gotovo neprimjetnih sitnica za vašeg Pro lika do gradnje vašeg stadiona i raznoraznih dodataka.

Izvrsno, mislim si i ja i već zamišljam kako ću izgledati kad pucam iz okreta, kako ću driblati loptu kada se krećem dijagonalno, kakve ću mrežice staviti na koševe u svojoj areni. No vidite, sve te kozmetičke promjene, pa i neki korisni boostovi koji imaju stvaran učinak na gameplay, koštaju određen iznos virtualne valute „VC“. A ne mogu reći da sam se baš previše kupao u VC-u, znate. Jedini način na koji sam ga osvajao je u sitnim količinama kroz modove poput My Careera ili pogađate – mikrotransakcijama.


Inače nisam protiv njih dokle god su kozmetičke prirode, ali ovdje nisu samo kozmetičke, a i one koje jesu ustvari ograđuju dijelove igre. Kad već postoji bogati editor terena, bilo bi pošteno da ga svatko može koristiti, a ne samo oni ljudi koji za to plate pravi novac ili oni koji su prisiljeni na mukotrpno grindanje virtualne valute na druge načine. Prava je šteta što taj sustav ostavlja veliku mrlju na stvarima koje bi inače bile odlike vrijedne dičenja.

I to nije najveći problem koji muči NBA 2k16. Sve što sam do sada otvoreno kritizirao su samo vrlo čudne odluke koje pomalo narušavaju iskustvo, ali još čuvam asa u rukavu neobičnih odluka. My Career mode, kao najbolji My Career u bilo kojoj igri i kao jedan od glavnih razloga zašto velik broj fanova vjerno kupuje novi NBA 2k svake godine – više nije vaša karijera.

My Career mode, kao najbolji My Career u bilo kojoj igri i kao jedan od glavnih razloga zašto velik broj fanova vjerno kupuje novi NBA 2k svake godine – više nije vaša karijera.

Dobro, je u neku ruku, jer kao i svake godine Face Scan napravi neku grdosiju i potpuno vam naruši samopouzdanje, nakon čega sami kreirate svog lika po želji i otisnete se u svoju pustolovinu. A onda dođe Američki redatelji Spike Lee, šutne vas preko palube i preuzme kormilo. Odjednom se nalazite pred uvodnom špicom filma, s vama u glavnoj ulozi, uopće se više ne šalim, to se stvarno dogodi.

Iako je moj lik bijelac kao i ja, što je nekako bio cilj moje karijere, uvodna cutscena pokazuje ga kako igra košarku sa svojom sestrom crnkinjom i priča glasom crnca o tome kako će uspjeti u NBA jednog dana. Mislite da su to samo klasične fore i nadimci, sestro, brate i to? Pogađajte ponovno, ubrzo naučite da je to ni više ni manje nego vaša sestra blizanka, vi ste zvijezda svog srednjoškolskog tima i koledži diljem Amerike se trgaju za vaš potpis.


Uopće nije bitno kakvog ste lika zamislili i napravili, vi ste siromašan crnac iz Harlema, odigrate četiri tekme za srednju školu nakon čega vas vrbuju svi koledži bez obzira na vaš uspjeh na tim tekmama. Nakon toga odigrate još osam tekmi za fakultet nakon čega upadate u NBA draft. Onda počinje ludnica, neću previše spojlati, ali recimo samo da ima kriminala, tragičnih nezgoda, osjećaja, obiteljske i ljubavne drame i poslovnih makinacija. Spike Lee je odlučio da je to vaša karijera i vi to ne možete izbjeći.

Srećom, kada preživite svoju prvu potpuno skriptiranu sezonu u kojoj je determinirano apsolutno sve, pa tako i vaša forma, počinjete sa starim dobrim My Career modom. To je to, svaka povezanost sa filmom osim vašeg glavnog lika prestaje i počinjete igrati normalan My Career. Nije da skriptirane karijere nismo vidjeli ranije, jednu takvu je imao Fight Night Champion, ali ovo iskustvo je bilo jako bizarno.

U jednom ćete trenutku uživati u vrhunskoj, usudio bih se reći i najboljoj simulaciji košarke do sada, a u drugom širom otvorenih očiju i usta pitati se što se zbiva.

I to nekako najbolje opisuje NBA 2K16. U jednom ćete trenutku uživati u vrhunskoj, usudio bih se reći i najboljoj simulaciji košarke do sada, a u drugom širom otvorenih očiju i usta pitati se što se zbiva. Iako je to i dalje jedna od najkvalitetnijih, najljepših, najbolje prezentiranih sportskih igara, ukupni dojam mi je nepovratno poljuljan. Mogu misliti kako je tek igračima na PC-u koji čekaju popravak servera za online igru i nekakav patch koji će popraviti brojne bugove i lošu optimizaciju koji čine PC verziju gotovo neigrivom.

Igra jednostavno plijeni pažnju na potpuno krivi način i za potpuno uživanje u svemu što nudi traži previše kompromisa, a ja sam došao samo po povremeni kvalitetan hakl s društvom, ako im uspijem objasniti kontrole i na tome ću vjerojatno i ostati.

Klasično fantastična prezentacija i gameplay čvršći i bolji nego ikad odigravaju jako dobru akciju samo kako bi neke potpuno bizarne odluke i kvarenje najsjajnijih točaka serijala promašili polaganje pod obručem.

80 Naša ocjena
  • taktičan gameplay
  • dobar AI
  • prezentacija i grafika
  • Spike Lee
  • nepristupačno novim igračima
  • mikrotransakcije
  • meniji

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (45)

  • lucho-CRO

    12.10.2015 - 20:32

    Ako je sve tako kako kazes isplati se nauciti sve te kontrole i uziviti se u igru potpuno, meni je to za zabavu s ekipom kad se okupimo pa makar rezultat bio 2:2 na kraju al uzivali bi i dobro se nasmijali, mozda s vremenom i neku fintu napraviti hh svaka roba ima svoga kupca..

  • SteXoN

    12.10.2015 - 20:35

    zašto na stimu ima samo 40% positive reviews ?? :/

    • Ementaler

      @SteXoN, 13.10.2015 - 06:31

      A otprilike zbog istih stvari spomenutih i u našoj recenziji… plus neki PC specifični tehnički problemčići.

    • KarloKarlec

      @SteXoN, 15.10.2015 - 14:46

      na steamu možeš dati 2 moguće ocjene a na hcl-ovi recenzenti mogu dati 100 njih
      Plus na steamu je ocjena preporučujem/ne preporučujem a ovdje nešto drukčije

    • SteXoN

      @SteXoN, 16.10.2015 - 17:36

      oke

  • hrga007

    12.10.2015 - 20:44

    nisu kontrole uopće tako komplicirane, sve se uče na greškama kroz par sati i nemoš očekivat da ćeš odma razvaljivat čak i AI

  • Cole™

    12.10.2015 - 20:46

    Kao najveći fan ove igre, reca je katastrofa. Pozz :hiha: :hiha2:

  • Kefi99

    12.10.2015 - 21:23

    Ljudi jel moze neko da mi kaze da li se moze skenirati lice na PC-u ? Ili je to samo za PS4 i XBOX ONE

  • DjokaBA

    12.10.2015 - 22:54

    ne slazem se nikako.. od mene 90, najbolji NBA ikada

  • RedEy3

    12.10.2015 - 23:48

    Nedopustiva greška u career modu.. Preskačem ovaj nba.

  • xbox_one_360

    13.10.2015 - 00:01

    bevandicu bolje se ti drzi bevande sa svojim drustvom nego nba-a!
    samo neznam cemu ocjena 80 od tebe ako ti se bas nista nesvida, cisto si dao ocjenu da se to odradi jer je nas par budala molilo da recenzirate igru. ne bih vam nista skodilo da ste objavili video nasalili se malo kao u svakome vasem vrhunskom uratku u kojemu pokazujete svo svoje vrsno znanje igranje igrica. iskreno bolje da si dao ocjenu 20 pa da te neko ispravi.

    ugl menu je vec 3 godine takav i ok je nevidim u cemu je tolika frka? o kakvome stadionu pricas? kosarka se igra u dvorani! svaki potez imas u animacijama i sve mozes proci u treningu od obrane napada suta post move svaki dribling bas sve…

    modova ima za svakoga po nesto necu nabrajati jer bih mogao do sutra ali taj carer samo da spomenem narpravljeno je do zadnjeg detalja prica kao intro u nba zatim sve puno bolje nego prosle godine sto se tice my parka.

    kontrola ima puno i ja sam se izgubio prvih 5 10 tekmi dok nisam uhvatio LT ulazak u post move i izlazak i LB da je sad zvanje pika. ali kad se pohvata sve igra je za razliku od drugih sportskih evo bas te fife ako se dotaknemo simulacija a ne neka arkada.

    ugl recenzija ti je ocaj i ako si ti jedini koji to moze odradit sjedi odigraj i napravi ponovo recenziju za mjesec dana. od mene 90 samo jer je zaista u karijeri crna familija i u my parku se moraju jos potrudit oko balansiranja 3pt igraca

    • Ementaler

      @xbox_one_360, 13.10.2015 - 06:28

      Da, baš smo čekali kad će doć neki hardcore fan lud za ovom igrom i pročitati recenziju kao da je Freddy napisao da mu se apsolutno ništa ne sviđa, potpuno ignorirajući sve hvalospjeve oko zapravo bitnih stvari. Za video nije bilo vremena ni mogućnosti u ovom trenutku.

    • Gamers4Life

      @xbox_one_360, 13.10.2015 - 07:30

      Aj ne seri! Što bi reko Dodik.

    • Gamers4Life

      @xbox_one_360, 13.10.2015 - 07:31

      ovo aj ne seri sam repliro xbox_one_360 -ku

    • xbox_one_360

      @xbox_one_360, 13.10.2015 - 10:06

      ja tebe razumijem covjece da vi u redakciji morate braniti jedan drugog sve 5 nemam nista protiv toga ali recenzija je uzas opet ti ponavljam. ""potpuno ignorirajući sve hvalospjeve oko zapravo bitnih stvari"" – ovdje si me jako razocaro i naveo da jos jednom procitam recenziju i ne "kao hc ludak" budem ljut, nego nasmijem zamisljajuci igru bevandica protiv PC ili sta god da je vec igrao. te stvari koje su njemu brutalne strava ili kako vec zelimo navesti su cista kozmetika igre od sminkanja igraca i dvorane. sad cekam odgovor pa cu ti napisati koliko modova jos imas u nba… LP

    • Gamers4Life

      @xbox_one_360, 13.10.2015 - 10:50

      i opet ti ponavljam: AJ NE SERI!

    • jos99

      @xbox_one_360, 13.10.2015 - 16:40

      Slažem se sa xbox_one_360

    • ChronoCross

      @xbox_one_360, 13.10.2015 - 17:00

      također se slažem sa xbox_one_360 iako se ne slažem sa tom konzolom :)

    • ChronoCross

      @xbox_one_360, 13.10.2015 - 17:03

      također sam zaboravio napisat da mi je žao kako Pes i Fifa redovito dobivaju video recenzije a Nba ne, iako ste naveli da nije bilo mogućnosti ako je bude bilo to bi bilo fino :)

    • hacksor1234

      @xbox_one_360, 13.10.2015 - 20:31

      Budi sretan da je igra i dobila 80,zbog lose optimizacije i problema sa konekcijom je mogla i manje dobiti,i nemoj vređati Freddya,napravio je recenziju,to zahteva dosta vremena i dosta igranja,iduci put malo razmisli sta govoris.Ali stvarno,postujem Freddya,ali ste mogli dati nekome koji igra NBA dugo godina da recenzira igru kao Cole naprimer

    • rasim

      @xbox_one_360, 14.10.2015 - 08:34

      kakva loša optimizacija? kakva loša konekcija? Ja igram na PS4 i sve to radi super! Ovdje pričamo o igri a ne o platformi na kojoj ne radi očito. Sportske igre se igraju na konzoli i ćao!

    • Ementaler

      @xbox_one_360, 14.10.2015 - 09:07

      Cole nije u timu recenzenata HCL-a.

    • xbox_one_360

      @xbox_one_360, 14.10.2015 - 14:04

      nitko od vas netrazi opravdanja niti ste vi duzni istima se opravdati. samo mi nije jasno tu radite poso koji volite ok shvacam nekad radite i preko klinca jer nevoli bas svatko svaku igru zanr a opet morate to odradit. ali igru koja je sigurno 2 sportska igra po prodaji iza fife po igrivosti barem meni puno puno bolja jer je ove godine vrh simulacije. napravite uzas od recenzije! covjek neproba my park neproba online neproba myteam u kojemu ima domination (opet online) pa zatim gauntlet, my gm… bolje da niste radili ili prepisali barem znate copy paste odradit.

    • Ementaler

      @xbox_one_360, 14.10.2015 - 14:27

      Nemamo što opravdavati. Juraj je gore jako iskren oko svog iskustva s igrom i prenosi to vama, čitateljima. To je njegovo iskustvo kao recenzenta širokog kruga raznolikih igara… ti kao netko tko provodi mnogo vremena igrajući NBA 2K serijal imaš drugačiji uvid, drugačije mišljenje o ovoj igri… i uz to nemaš nikakav razlog ni biti objektivan niti možeš gledati na igre na isti način kao Juraj u jednoj ovakvoj recenziji. I sve to je to okej. Samo moraš uvidjeti da postoji Juraj… i da postojiš ti. Svaki sa svojim mišljenjem i zapažanjima. Ali definitivno nije okej pisati uvrede u ovakvom obliku brzinski napisanih, nepromišljenih komentara.

    • xbox_one_360

      @xbox_one_360, 14.10.2015 - 14:54

      molim te kako ti znas dali sam ja objektivan? sta ti znas ko sam ja, mozda recenzent u IGN-u! o boze svasta cu jos od vas cuti. procitaj sve komentare i PREBROJI kolikom broju ljudi se svida koliko ne i napisi mi postotak ALI neracunamo di su ljudi napisali nesvida mi se radi optimizacije jer igraju na PC-u. vas je poso da poteknete potencijalnoga kupca da kupi igru BAREM BI MOJ BIO. LP kralju

    • KarloKarlec

      @xbox_one_360, 15.10.2015 - 14:50

      Recenzija nije potaknuće potencijalnog kupca da kupi igru, dakle to im nije posao.

    • Ementaler

      @xbox_one_360, 15.10.2015 - 15:01

      Da, ovaj, mislim da si malo krivo shvatio recenzije općenito :)

    • xbox_one_360

      @xbox_one_360, 15.10.2015 - 17:36

      ugl odg si na pitanje, nisi. kompententan si za razgovor i diskusiju ne.

  • Cryster

    13.10.2015 - 08:53

    Uff.. Šta li volite taj broj 80 hahah
    Pa ljudi moji vi ste na zadnjih 5 reca dali igrama 80/100

    • KarloKarlec

      @Cryster, 15.10.2015 - 14:50

      istina, pogotovo sportske

  • rasim

    13.10.2015 - 09:09

    Iskreno recenzija je loša. Ovakva jedna igra zaslužuje posebnu pozornost, jer je sigurno jedna od 10 najboljih igara svake godine. Pa tako i ove. Izgleda mi sklepana zbrda zdola… Mislim reca. Ocjena? 90 minimum. Ove godine su poboljšali taman toliko igru da kažeš najbolja ikad. Kao i svake godine. Teža je za igrati, kontrole su promjenili što mi kao starom igraču ne odgovara ali nakon 1 dana mučenja sad mi još više pašu nove (jedino alley oop ne ide). VC se mogu zaradit lako, ja ih nakon 10 dana igranja imam preko 30.000. Igram sa frendovima i online. I brzo se nakupe. Ne vidim u tome problem

    • xbox_one_360

      @rasim, 13.10.2015 - 10:10

      (jedino alley oop ne ide) – nemozes vise bacati pravocrtno ili igracu iza leda nego sa strane kako bi zapravo trebalo i biti. a VC su ok kao i prosle godine po utakmici se dobije od 700 do 1000 po utakmici ovisno o tezini igranja.

  • loading

    13.10.2015 - 09:24

    Majstor Juraj bi da odigra 10 utakmica i da bude uspešan u ovoj igri, ne ide baš to tako u 2k.

    • jos99

      @loading, 13.10.2015 - 16:41

      Hahah istina 😀

  • rasim

    13.10.2015 - 09:28

    ja sam odigrao 10 tekmi prvi dan :-) evo sljedeće godine ću za džaba napisati recenziju 2k17 :-)

  • jo

    13.10.2015 - 12:28

    2K serijal živi o stare slave isto kao i FIFA.
    Nemaju konkurenciju i izbacuju sličan proizvod iz godine u godinu.
    Može im bit, što no vele.
    Zadnja NBA što je bila nešto da valja je bila NBA 2K14 na PC-u.
    Prošle godine loša igra, ove godine isto.
    Masu fanova je razočarano.
    Loše kontrole, masu bagova, prosječna grafika.
    Jako mali napredak u odnosu na 2K14 grafički.
    Od mene 70.

    • rasim

      @jo, 13.10.2015 - 12:42

      Oprosti ali moram ti reći da nemaš pojma. Ističeš 2k14 na PC-u kao zadnju dobru!? Nije istina kao prvo što je ta igra na PC ista kao igra na PS3 dok je verzija za PS4 od grafike do svih ostalih elemenata bolja puno. Praktično ti nije ista igra. Igrao! Obe verzije! Nije istina da prodaju istu igru, nova je toliko bolja da se isplati uzeti novu verziju. I da igre kao što su NBA je bolje igrati na konzoli

  • DevilNikles

    13.10.2015 - 13:15

    Igram nba2k16 na ps4 I moram reci da je igrica stvarno fantasticna…Svi gamemodovi su vidno poboljsani u odnosu na proslogodisnju igru :)

  • NastyGT

    13.10.2015 - 14:35

    2K16 je ubedljivo najbolja i najrealnija simulacija košarke, mnogo bolja od 2K15. Ali…uvek ima ali…PC verzija ima podosta bagova, u potpunosti je izbačeno mapiranje tastera za tastaturu, što je za igrače koj i su je, kao ja, igrali na tastaturi neoprostiv greh. Naravno, sada se maltretiram sa gamepadom i, pošto je dosta teža od 2K15, igranje na PRO nivou mi je frustrirajuće kao HALL OF FAME u 2K15.
    A to što na Steam-u ima negativnih komentara jeste da su ljudi očigledno očekivali nekakav SKYRIM u košarci, Spike Lee-vu priču koja se proteže kroz celu karijeru, stotine sati dešavanja…a potpuno su zaboravili da je reč o simulaciji košarke, a ne nekakav RPG mix.
    Ali treba otići na sajt OPERATION SPORTS-a i tamo videti šta o igri kažu oni koji je najviše i igraju (http://www.operationsports.com/features/2347/nba-2k16-first-impressions-roundtable-/ ). To je prava recenzija.

  • jo

    25.10.2015 - 21:53

    Igram NBA igre od NBA Live 95 a i prije sam neke verzije "simulacija" basketa igrao za aparate.
    I na prste se mogu nabrojat ove nešto vrijedne NBA igre: Nba Live 98, 99, 2000.
    NBA 2K2, 2K6 (X360), 2K9 i NBA 2K14.
    Ostalo, je sve smeće.
    U NBA 2K16 je malo grafika napredovala ali ovo veze sa simulacijom nema.
    Puna bagova, presmiješnih faulova, nerealnih kretanja igrača (kao da hokej igram, gledam).
    Ko se razumije imalo u košarku to će reći.
    Ovo je simulacija košarke kao i što je PES simulacija fudbala (kbsz).

    • IvanPadjen

      @jo, 03.01.2016 - 17:04

      Ej znaš li možda kada će izaći NBA Live 16 za PC ? I ja igram NBA od početka !

  • IvanPadjen

    03.01.2016 - 16:44

    Znali možda netko kada će izaći NBA Live 2016 za kompjuter !

    • pavlep

      @IvanPadjen, 31.01.2016 - 15:27

      Ne izlazi :(. A i da izadje ja ne mogu igrati

    • IvanPadjen

      @pavlep, 08.04.2016 - 20:28

      Hvala care, nadam se da će NBA Live izaći možda 2017 godine.

  • MrPhillips

    03.01.2016 - 17:23

    10 Stvarno od ove igre nisam očekivao nešto ovako loše.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!