HCL.HR

Recenzija

Pony Island

Nije igra o ponijima

Petra Rukav

Bilo da se radi o nadmudrivanju sa samim đavlom ili bujici misli koju je u meni pokrenula, Pony Island je jedna od rijetkih igara koja me toliko zaintrigirala da sam sve obaveze stavila po strani i u potpunosti se posvetila onome što mi nudi. Kažem nadmudrivanju sa samim đavlom jer je glavna premisa ove igre borba za očuvanje vlastite duše koju vam spomenuti svim silama želi uzeti.

Dopustite mi da objasnim.

Ovaj indie naslov dizajniran je kao igra unutar igre unutar igre. Naime, pravi Pony Island zapravo je arkadna igra s početka devedesetih i za njeno pokretanje potreban vam je anonimni protagonist koji će se s velikim interesom uputiti u njeno istraživanje. Međutim, kvaka je u tome što je bog podzemlja oštetio njene datoteke i na tim temeljima stvorio vlastiti projekt kojeg koristi za prikupljanje duša onih koji lako odustaju, a u ovom trenutku oko mu je usmjereno na vas. Da izbjegnete ovu kobnu sudbinu potrebno je samo malo strpljenja, dobrog logičkog zaključivanja i pomoći od nepoznatog lika iz arkadnog stroja.

Raspored kojim se segmenti gameplaya izmjenjuju odmjeren je tek toliko da se naizgled izbjegne repetitivnost i zadrži interes. Dio koji dolazi u sklopu originalnog Pony Islanda je jednostavan 2D platformer trčanja uz povremeno preskakanje nekih barijera, dok vas različiti tipovi neprijatelja nastoje ubiti.

Nažalost, glumljenje atlete ubrzo postane dosadno i jedva čekate da se prebacite na onaj hakerski dio gdje ćete moći pokazati svoj intelektualni potencijal. Rješavanje zagonetki vremenom postaje sve kompliciranije; djelomično zbog dodavanja novih oblika, a dijelom jer je na vama da otkrijete kako taj sustav uopće funkcionira.

Ono zbog čega je Pony Island toliko intrigantan jest način na koji se poigrava vašim zdravim razumom.

Nadalje, kada nećete izvoditi akrobacije s plemenitom životinjom koja više liči na jednoroga nego ponija ili se mučiti razbijanjem kodova, dano vam je koliko-toliko slobode da istražite ostatak njenog svijeta. Većinom će ovaj dio biti ključan za daljnje napredovanje u igri – primjerice, na samom početku potrebno je putem opcija „popraviti“ start meni da bi uopće mogli pokrenuti Pony Island, a ponekad ćete zaigrati još jednu igru unutar igre unutar igre unutar igre. Osim toga, u ovom segmentu susrest ćete se s takozvanim „rušenjem četvrtog zida“ i bez ikakvih ograničenja pričati sa Sotonom. Premda će to završiti kao jednostran razgovor što je pomalo razočaravajuće.

Koliko god me Pony Island očarao prezentacijom vlastite priče, toliko su me njegove platformerske dionice uspjele isfrustrirati

Ono zbog čega je Pony Island toliko intrigantan jest način na koji se poigrava vašim zdravim razumom. Izlazeći izvan svojih okvira polako briše granicu koja dijeli stvarni i virtualni svijet te stvara privid da je vaša duša, a ne ona protagonista, nematerijalna supstanca za kojom Sotona žudi.

No ipak, koliko god me Pony Island očarao prezentacijom vlastite priče, toliko su me njegove platformerske dionice uspjele isfrustrirati. Naime, jedna greška vodi ravno u smrt što znači da ćete cijeli level morati započeti od nule. No, ono što me najviše razočaralo u ovoj igri je beskonačan broj života. Bez obzira na broj smrti koje sam uspjela doživjeti, Sotona je odbijao uzeti moju dušu i na taj me način zakinuo da iskusim onaj game over koji sam od početka naivno iščekivala.

Na koncu, Pony Island je jedna od onih igara čija će vas priča toliko zainteresirati da ćete bez previše razmišljanja ušetati u njen svijet sa željom da otkrijete i njen najsitniji detalj. Obzirom da dođe svega pet eura, nešto takvo neoprostivo je propustiti. Kako zbog jezive atmosfere za koju je zaslužan retro izgled u kombinaciji s odgovarajućom glazbom, tako i zbog komentara kojima vas đavo obasipa, a ujedno i pošteno nasmije.

Pony Island nije dirljiva priča o ponijima. Ona je sredstvo kojim se koristi sam đavo da ostvari svoj naum – da prikupi duše onih koji se namjere na njegovu igru, a vi ste si upravo potpisali smrtnu presudu.

82 Naša ocjena
  • vrlo zanimljiva ideja
  • raznolik gameplay
  • prikladna atmosfera
  • platformerski dio lako dosadi
  • jednostran razgovor
  • beskonačan broj života

Petra Rukav

Sklona igrama s jedinstvenim pričama. Posebno cijeni onu vrstu koja te tjera da testiraš granice vlastitog uma. Najbolja prijateljica pasa i velika zaljubljenica u umjetnost i kriptografiju.

Komentari (22)

  • Srpski gamer 7

    09.02.2016 - 20:16

    WTF kakva djubre vi recenzirate, umesto da recenzirate The Witness koji je remekdelo, vi recenzirate ovo smece

    • Memphis

      @Srpski gamer 7, 09.02.2016 - 20:48

      Budi svjestan da svi imaju različite ukuse. Između ostalog, napravi ti igru. Najjednostavniju moguću, možeš li to?

    • Srpski gamer 7

      @Memphis, 09.02.2016 - 21:38

      Hoces da kazes da se tebi ovakva igrica svidja LOL. Ko ce da igra ovo pored AAA hitova. Takve igre su prevazidjene i takve su se igre igrale na SEGI. Ne znam zasto se svakakvim indie glupostima daje paznja u medijima a neke igre koje su mnogo bolje i koje to mnogo vise zasluzuju nisu propracene. A ti ako ces da igras ovo sve ok.

    • markojeff

      @Srpski gamer 7, 09.02.2016 - 22:34

      Dječaće, razumijem zašto tako govoriš. Svi mi, dok smo bili klinci i klinke, nismo znali ni žnj od engleskog. E tu je nastajao problem. Nismo razumijeli što se priča u igri i kako se radnja odvija, eventualno ponešto iz neke cut scene ako smo bili prisiljeni odgledati ju, pošto je bila važna te nije bilo skip opcije, mogli smo zaključiti nešto po video isječcima, slikama, facama, itd. što se događa. No, nije nam bila bitna priča, kao što sam već naveo jer je nismo mogli razumijeti nego samo gameplay i kako ćemo upravljati likom. Tako se sada ti trenutno ložiš na igre otvorenog svijeta, da radiš što ti god padne na pamet. Tipa, masakariraš ljude, kradeš automobile, budeš “gengsta” i jedna od najbitnijih stvari koje moramo uzeti u obzir je grafika, znači to je najbitnije u igrama. Ma kakva priča, kakva napetost, ćemu panika kad je tu dobra grafika. Eto dok većina ljudi, koje zanima priča, igraju igre upravo s tom svrhom, da se zabave, ali i da isto tako uživaju u pričama i tijeku radnje i da se užive da stvarno sudjeluju u tome. Postat ćeš i ti jednom takav tip gamera, samo još trebaš malo porasti :)

    • pesek32

      @Srpski gamer 7, 09.02.2016 - 23:46

      Neke indie igre su bolje od AAA igara. btw The witness je indie.

    • Memphis

      @Srpski gamer 7, 10.02.2016 - 18:22

      Gledaj, nije ovo bio napad na tebe, tako da nemoj tako burno reagirat. Ustvari, boli me briga, znam da nebi bio samouvjeren da to ne pišeš preko tipkovnice 😉 Što sam ti htio reć, da neki vole retro igre ili u najmanju ruku s nekim retro štihom. Ja, osobno, volim. I da, imam čak dobro mišljenje o ovom, jer ima nešto iza tog što ti možda nećeš ni shvatit. Kao što je rekao markojeff, svi smo mi voljeli igre di kradeš vozila, ubijaš i to jer nam nije bila bitna priča ili što ta igra šalje. Kakvu poruku, jel. Ali kako se razvija intelekt i znanje engleskog jezika tako prihvaćamo više stvari s oduševljenjem nekim. U redu i to, ajde. Recimo da to nije tvoj ukus, ali ne treba to popljuvati. Napravi najjednostavniju igru i prihvati takvu kritiku kao što ti daješ ravnodušno. Nećeš uspijet, ti prvi, nećeš. Pozdrav :)

    • Gregor Stojev

      @Srpski gamer 7, 09.02.2016 - 20:58

      Strpljena molim, Witness će uskoro.

    • pesek32

      @Srpski gamer 7, 09.02.2016 - 21:41

      Slažem se. The Witness i Rise of the tomb raider nemaju recenziju, al ovo ima. Al malo se smiri čovječe.

    • Igor Belan

      @Srpski gamer 7, 09.02.2016 - 23:28

      Jel ti stvarno misliš da nećemo recenzirat The Witnessa? Ma ne znam ni zašto te pitam išta nakon ovakvog komentara :/ Smiri se čovječe i ne otvaraj recenzije kakve ne razumiješ ili te ne zanimaju.

    • Negan

      @Igor Belan, 10.02.2016 - 00:53

      Bas se moram tako izraziti, ali lik sere po cemu stigne.

    • Srpski gamer 7

      @Igor Belan, 10.02.2016 - 01:20

      Pa igra je vani vise od dve nedelje, ne znam sta se iz toga da zakljuciti, nema tu sta da se misli. Svaki iole ozbiljan portal izbacuje recenzije barem 3-4 dana pre izlaska igre, da ljudi znaju sta kupuju (oni koji kupuju), uzgred potpuno sam smiren 😛

    • Srpski gamer 7

      @Igor Belan, 10.02.2016 - 01:32

      Ne znam zasto bi se recenzija izbacivala mesec dana nakon igrinog izlaska, koja je onda svrha tome? A sto se tice “ovakvog komentara” ne znam sta sam ja to lose rekao, komentari i sluze da bi se iskazalo svoje misljenje, zar ne? Ili je to ovde mozda zabranjeno?

    • Igor Belan

      @Srpski gamer 7, 10.02.2016 - 02:28

      Ne, nisi smiren i pišeš neosnovane gluposti o nama i o igri o kojoj ne znaš doslovno ništa, i to pišeš ispod recenzije koju najvjerojatnije nisi ni pročitao. Ako je to tvoja definicija normalnog, smirenog ponašanja – na krivom si portalu.

    • Sackboy

      @Igor Belan, 10.02.2016 - 19:37

      Uopće nisi čovjeku odgovorio na pitanje, koja je svrha recenzije mjesec dana nakon izlaska igre? Witness ima IGN recenziju od 25.01.2016 (znači 1 dan PRIJE izlaska) koju sam upravo pogledao, da ste vi imali recenziju pogledao bih vašu.

    • Igor Belan

      @Sackboy, 10.02.2016 - 19:52

      Svrha recenzije je pročitat mišljenje recenzenta čija mišljenja voliš čitat. Imaš uvijek na internetu brdo recenzija na dan izlaska (ili prije) ako te zanima samo kakva je igra, ali imaš i brdo recenzija nakon izlaska, koje entuzijasti čitaju čisto iz znatiželje, jer prate neki portal, nekog autora itd.

  • Apocalypse4987

    09.02.2016 - 22:45

    hahahahaha bolesno

  • funky0308

    10.02.2016 - 08:28

    Igore, samo mala digresija na komentare gore postane..postoji li kakva sansa da stvarno napisete ili, jos bolje, snimite recenziju na dan izlaska ili dan – dva ranije, naravno za one igre koje su vam dostupne ranije..
    Makar kratki osvrt, puno nas vjeruje vama i vasim recenzijama i volimo se “osloniti” na vasu prosudbu (strani mediji su izuzetno potkupljivi i mjenjaju misljenja kao ja čarape (svaki mjeces 😛 )
    Nakon kratkog videa o Untravelu, koji i nije recenzija, ja kupio igru i 100% sam pogodio sto sam vas “poslusao”..(govorim za razvikane naslove), a sta cete ostalo recenzirati, to je na vama, ima nas razlicitih i svatko voli nesto drugo)

    • Igor Belan

      @funky0308, 10.02.2016 - 09:30

      Objavljivali smo već recenzije prije izlaska igara. Ali ajmo ne o produžavati takvu raspravu ovdje – gotovo niti jedan komentar nije o Pony Islandu.

    • Sackboy

      @Igor Belan, 10.02.2016 - 19:39

      Očito ti je to dokaz koliko je ljudi zainteresirano za pony island zar ne? 😀

    • Igor Belan

      @Sackboy, 10.02.2016 - 19:49

      Nije nama uvijek bitno samo tko je zainteresiran za igru.

  • sgtbare

    10.02.2016 - 18:43

    Nisam probao igru, ali iz trailera me atmosferski jako podsjeca na eversion…
    sto mislite?

  • pesek32

    13.02.2016 - 17:34

    Kako je ova igra dobila višu ocjenu od rottr!? wtf

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!