HCL.HR

Recenzija

Pro Evolution Soccer 2008

Grga Petrović

Svi znamo da u konkurenciji nogometnih igara postoje isključivo dva imena: PES te FIFA. Jedna od stvari zašto većina igrača favorizira PES je veoma jednostavna: igrivost. PES, pa barem do ovog nastavka, nikad nije obraćao pozornost na soundtrack, grafiku, sponzore itd, za razliku od ušminkane fifice. No jedan pogled na novi PES je dovoljan: stvari se mijenjaju.

Prošlo je mnogo vremena otkad je PES stvarno unio nešto novo u simulaciju nogometa. Tamo negdje oko trećeg ili četvrtog nastavka, i napravio pravi boom. Glupo bi bilo reći da se igrivost nije poboljšavala, da animacija nije postajala bolja, no ona toliko čekana promjena (barem s moje strane) nije se dogodila. Konami taj trend nastavlja sa novim nastavkom, iako ta situacija nije vidljiva odmah iz prve.

Svima vama koji ste razvaljivali, i u šestici igrali napadački nogomet sa mnogo brzih dodavanja, novi PES neće dati mnogo razloga za veselje. Dodavanja su spora i neprecizna, igrači slabo pronalaze prostor i općenito je teško napraviti atraktivnu akciju bez vrhunskih igrača. Takve stvari veoma otežavaju napadačku igru. Morati ćete strpljivo graditi napad, ići metar po metar i napredovati…. Osim ako nemate Kaku i Ronaldinha. Onda je sve lakše, te one-man-show može započeti. Naime, nekoliko igrača očito ima nekakav «superstar bonus» ili nešto. Teško je shvatiti zašto su oni toliko bolji od svih drugih. Iako nema balance ni blizu kao Adriano, ni dribling kao Ronaldo, Kaka savršeno prolazi kroz gustu šumu obrambenih, puca, nabacuje i što sve ne. Isto tako i Ronaldinho, Messi, Henry i još par igrača. I tu dolazimo do najveće gluposti novog PESa; ljudima jednostavno dosadi, uzmu jednog igrača i trče. Ono što je u šestici bilo veoma rijetko tu je konstantno. Začuđuje zašto su se dizajneri odlučili na ovakav pristup i zanemarili nogometnu igru. Sa skromnijim klubovima muke će biti velike, ambiciozni pasevi sasječeni su u korijenu, a ni dribling nije preporučljiv bez neke zvijezde. Ako uživate igrati protiv kompa, on se pokazuje kao sve veći izazov. Gluposti sa A.I.-em iz prošlih nastavaka su riješene, tako da je sada komp maksimalno opasan u mat situacijama. Najavljeni Teamvision postoji, no reakcije su većinom skriptirane. Ako vam je obrana slaba, radit će vam pressing, ako napadate sa lijevog krila premjestit će igru na lijevo i tako dalje. Ništa genijalno, ali ipak veseli, pošto igra protiv kompa više nije dječja igra, pogotovo na većim težinama.

Loš dio A.I.-a su golmani. Iako su u 1na1 situaciji sada mnogo bolji, rupe se vide u drugim situacijama. Iz nekog razloga vole izlaziti čim se približite šesnaestercu, iako ispred vas ima nekoliko obrambenih. Golovi kroz noge/ruke/odbijanci mnogo su češći, a njihovo ponašanje kod prekida je većinom kriminalno. U mnogim situacijama korner će odbiti u gol, ili će im lopta pasti pred noge napadača ili nešto treće. Slobodnjake da ne spominjemo. Naime, pucanje je u odnosu na šesticu iznimno olakšano, i sada gol možete zabiti doslovno u svaki dio mreže. Ako pucate točno u golmana, vjerojatnost da si je odbije u gol raste smanjivanjem udaljenosti. Moguće je također zabiti u golmanov kut, što je u šestici bilo nezamislivo. Uglavnom, kod prekida uvijek treba računati na golmanovu glupost. Pucanje iz velikih daljina je otežano, te osim ako nemate nekog vrhunskog pucača, udarci će vam biti prilično mlaki i neprecizni. Nabacivanja su posebna priča; iz nekog razloga kvalitetno nabaciti je moguće jedino ako igrač nije u punoj brzini. A ako je, nagledat ćete se svakakvih komedija. U sekciji trikovi i finte nema nekih unaprjeđenja. Jedan do dva nova, ne posebno atraktivna trika, i nekoliko random driblinga koje C.Ronaldo izvodi po svojoj volji. Uglavnom – ništa posebno.

Jedna od čudnijih stvari je činjenica da u igri postoji samo jedan sudac (ili sam ja to samo zamislio?). Rezultat toga je da je kriterij suđenja na svakoj utakmici isti, što je pomalo retardirano iz činjenice da je kriterij užasan. Naime, učinilo mi se da je sudac prilično neobjektivan i da sudi prekršaje isključivo za komp. Ono klasično; vama se sudi svako guranje, dok komp prolazi bez faula za start s leđa. Zatim sam provjerio statistike: u 50 utakmica ja sam načinio 230, a komp samo 88 prekršaja. Hm. U svakom slučaju tijekom igre je sudac prilično aktivan i razbija igru.

Većina momčadi iz šestice su tu i sad, uz izostanak nekih kojima su druge zauzele mjesta. Petica opet ne postoji, već dvije godine PES nema njemačke lige iz nepoznatih razloga. U dodatnim momčadima možete izabrati Bayern, no to je, nažalost, sve. Igranje s Olićem, � imunićem, Rakitićem i ostalima možete zaboraviti. Dodan je Dinamo, a mislim da će statistike igračina poput Modrića ili Balabana potpuno razočarati. Licencirana je cijela francuska, nizozemska, talijanska i španjolska liga. Engleska zasad, ostaje tek na Tottenhamu i Newcastleu. No imena svih igrača su pravilna. Od nacionalnih ekipa dodan je Izrael umjesto Latvije, a većina ostalih zemalja je licencirano; iznimke su, od poznatijih, Njemačka i Srbija. Broj stadiona stao je na 15, za razliku od prošlog nastavka gdje ih je bilo 30ak. Prepoznatljivost većine igrača je na visokom nivou. To vrijedi isključivo za repke. Naime, tehnikom skeniranja napravljeni su isključivo igrači koji igraju u svojoj reprezentaciji. Pa je tako Modrić jedini igrač kojega ćete prepoznati u Dinamu.

Iako je cover igre sa Ronaldom dosta gej, uvodna animacija je još više gej. Tj. loša. I kopira uvodnu iz FIFE 99 što uopće nije kul. Reklame su još uvijek tu i više ih je nego ikad. Myspace, IGN, Reebok i još mnoge druge često ćete viđati tijekom igre. Još malo gej poteza Konamija. Neki modovi su bezrazložno maknuti. Random selection match te International challenge više nećete moći igrati. Broj kupova je ostao na istom, kao i liga. Trening je opasno degradiran te vam se od opcija nude samo normalan trening ili trening slobodnjaka/kornera. Time smo počeli listu bezrazložno maknutih stvari. Sljedeći je PES-shop. Više ne možete kupovati razne gluposti, xtra frizure, proslave i slično. Classic igrače i momčadi morate osvajati igranjem liga i kupova. � to se mene tiče bespotreban način da se produži vijek igre koji je ionako visok. Post-match opcije su potpuno zanemarene. Sve što možete pogledat su strijelci, ocjene te posjed lopte tijekom meča. Razni dijagrami, statistike i slično više ne postoje, što indirektno ukazuje na smjer novog PESa. No nešto je ipak novo; igra vam, kada napravite profil, čuva razne statistike o učinku, golovima, kupovima, raznim detaljima po utakmici i tako dalje.

Glavni mod ostala je još uvijek Master liga. Za neupućene, to je natjecanje gdje razvijate igrače te se kroz sezone pkušavate probiti sa klubom iz druge lige do vrha. Cijeli sustav je opet nepromjenjen, a i neke usputne stvari su maknute bez nekog razloga. Dodan je sustav popularnosti momčadi i igrača; što vam je momčad popularnija, lakše ćete pregovarati s klubovima ili igračima iste kategorije. Isto vrijedi i za igrače, samo što u njihovom slučaju njihova popularnost omogućuje da ih veliki klubovi uoče.

Što se prezentacije tiče, PES2008 je prava šminka. Grafika je vrhunska, od igrača, njihovih facijalnih ekspresija i vrhunskih modela, pa do predivnih stadiona i raznih efekata. Dodana je nova vrsta replaya, tzv «motion replay» koji izgleda odlično i pokazuje igru iz fiksnih kuteva. Ako ste gledali neka izdanja emisije o Ligi prvaka znate na što se misli. Animacija je ponovno fantastična. Razni pokreti, trikovi, udarci izgledaju vrlo živahno. Jedino što malo odudara je pomalo drveno trčanje igrača. Zvuk tijekom utakmice je zadovoljavajući, stalno ćete, uz navijanje publike, čuti igrače koji se deru ili trenere kako izvikuju naredbe. Komentator je promijenjen ali ga neću komentirati pošto sam ga odmah isključio. Mjuza je klasična pesovska, uz razliku što ovdje možete uređivati svoju plejlistu od 70ak pjesama koje se nalaze unutar igre. Većina mjuze je prilično low budget iliti prilično loša, no nađe se i tu pokoji biser ili neka phunky stvar iz starijih nastavaka.

Iako će vas vjerojatno na početku ugodno iznenaditi prezentacijom, novi PES nije ništa posebno drukčiji od prijašnjih nastavaka. Nekih velikih poboljšanja, osim grafičkih, nema. S druge strane neki izostanci su teško objašnjivi kao i poneke živcirajuće stvari u gameplayu. Zamjeriti mu se mogu i gomile reklama, ušminkanost i posvemašnja orijentiranost na prezentaciju nauštrb igrivosti. No i takav će ipak uživati popularnost svojih dugogodišnjih fanova kojih je zaista mnogo. Nažalost, sve mi pomalo vuče na to da je serijal u prošlom nastavku dotaknuo vrhunac što znači da je potrebna temeljna promjena da bi živnuo. Ali hej, ipak je to PES.

Pročitajte i našu recenziju PSP verzije ove igre klikom ovdje.

Novi nastavak ponajbolje nogometne simulacije na svijetu pao je i nama u ruke. Odigrali smo ga, izanalizirali, a u recenziji pročitajte kako nas se dojmio.

80 Naša ocjena
  • Osvježena grafika
  • animacije
  • AI
  • Izbacivanje opcija
  • premalo promjena
  • neuravnoteženost

Komentari (2)

  • pivac

    22.08.2009 - 12:37

    pes08 je igra koja je se trebala očekivati,svim fanovima pesa će se svidjet

  • pivac

    22.08.2009 - 12:38

    pes08 je igra koja je se trebala očekivati,svim fanovima pesa će se svidjet

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?