HCL.HR

Recenzija

Pro Evolution Soccer 2013

Duje Kozomara

Oasis ili Blur, sise ili guzice, Hajduk ili Dinamo, rock ili cajke, PS3 ili X360, Sanader ili Milanović, Kim Verson ili Bojan Jambrošić, Dragon Age ili Mass Effect, Batman ili Superman, Alien ili Predator, Sammir ili Damir, Justin Timberlake ili Igor Belan… predmeti su to brojnih žestokih rasprava oko kojih se često lome koplja, a ponekad i noge te pokoja vilica. Ova zadnja polemika u nizu zapravo je posebno kobna. Dakako, kod obožavatelja najvažnijeg sporta u svemiru koji ujedno vole povremeno imati gamepad u rukama, od svih tih pitanja važnije je ono – PES ili FIFA? Kao i sve gore navedene, tema je to isfucana do te mjere da nam je smiješno uopće baviti se njom.

Zato nećemo u uvodu pisati standardne klišejizirane priče o posljednjim godinama Konamijevog serijala te utrci s konkurencijom, bacati direktne usporedbe, ma nećemo na kraju ni napisati koju igru ove godine smatramo kvalitetnijom. Ne damo vam nikakvog materijala za naporna prepucavanja u komentarima (autor ove recenzije doduše nije još ni zaigrao FIFA-u 13, ali to je totalno manje bitno). Eto, riješili smo te teške i problematične teme, a ovog puta ću se teškog srca suzdržati i od opisivanja seksualnog života pingvina o kojem ste imali priliku čitati u recenziji prošlogodišnje verzije PES-a. Okej, ipak nije loše spomenuti kako žirafe glasno kašlju prilikom udvaranja, nakon čega mužjak kuša urin ženke kako bi provjerio je li plodna. Nemojte reći da vas HCL nikad nije naučio ništa korisno!

Dobro, dosta, ozbiljno sad: upalili ste PES 2013, prvo što ćete primijetiti jest manekenčić Cristiano Ronaldo koji je naslovno lice ovogodišnjeg izdanja i nećete moći pobjeći od njegove pojave koliko god se trudili – frajer izlijeće iz apsolutno svakog kutka igre. Osim Kikija, vjerojatno će vas već prvi prvom paljenju dočekati i refren zbog kojeg ćete se instantno baciti na koljena, raskidati nesretnu majicu koja se našla na vama i sa šakama u zraku zapjevati s brazilskim Mišom Kovačem: „NOSA NOSA ASIMVOSE Mi MATA AI SE ČU PEGO AJ AJ SE ČU PEGO!“

Prije još spominjanja Michaela Tela, uhvatimo se onog najbitnijeg – gameplaya, o kojem ove godine uistinu imamo što pisati. Nijednu inovaciju ovogodišnjeg PES-a ne možemo istaknuti kao nekakav esencijalni i revolucionarni pomak u žanru, no Konami je izvršio čitav niz promjena koje zapravo dosta mijenjaju način na koji ćemo igrati. Za početak, sam ritam igre ponešto je usporen, upravo kako bismo se mogli više fokusirati na manevriranja loptom s kojom ove godine možemo mnogo više toga učiniti. Sama fizika lopte doživjela je solidno unaprjeđenje i dosta se logičnije ponaša – ima težinu kakva se od nje očekuje, odbija se i leti onako kako bi i trebala.

U napadu imamo znatno veću kontrolu primanja, dodavanja i šutiranja nego do sada.

Dakle, zamislite situaciju: taj divan sferični predmet na kojemu je bazirana većina sportova – lopta, zrakom leti prema vašem igraču, a vi pritiskom na R2 u pravom trenutku (igrali smo na PlayStationu, očito) primirujete je i ne dopuštate da se odbije dalje od igrača nego što bi trebala. Nakon toga korištenjem desnog sticka možete pokušati varkom tijela zavarati obrambenog igrača koji vas čuva i poslati je pokraj njega ili je čak pokušati prebaciti preko njegove glave. Osim toga, držanjem tipke L2, sada se ispred nogu igrača kojeg kontrolirate stvara strelica zahvaljujući kojoj možete dodati ili zapucati točno tamo gdje ste to zamislili. Dakle, u napadu imamo znatno veću kontrolu primanja, dodavanja i šutiranja nego do sada, a ista stvar je i s obranom: proces čuvanja protivničkog napadača i pokušaji oduzimanja lopte dosta su drugačiji od starog, automatiziranog sustava. Sada je bitniji presing na igrača s loptom, zatvaranje i onemogućavanje da mu se otvori prostor za šut ili dodavanje.


Dok ga zatvarate jednim igračem, drugim gumbom možete pozvati suigrača da dotrči u pomoć i pokuša mu uzeti loptu ili sami to možete pokušati ukoliko dva puta pritisnete X. Tempiranje je ključ u oduzimanju lopte – ukoliko pokušate zamahnuti nogom na nju u krivom trenutku, protivnik vas može zaobići kao iz šale ili se pak može dogoditi da ga udarite po nogama umjesto po lopti i prouzročite prekršaj. Bježanjem od automatiziranih sistema kako u napadu, tako i u obrani, novi PES omogućuje mnogo više taktiziranja tijekom igre i tjera nas da više razmišljamo o sljedećem potezu koji ćemo povući na terenu.

Stavka koja je ove godine doživjela napredak svakako je i umjetna inteligencija suigrača: sposobni su puno bolje čitati igru, više se otvaraju i odlično utrčavaju u prazan prostor te mašu rukom kada su slobodni kako bi ih bolje zamijetili. Također, važno je spomenuti da su golmani napokon sposobni reagirati ponešto inteligentnije od osobe koja je kao dijete udarala glavom o pod na dnevnoj bazi – ove godine primijetili smo puno manje iritantnih i neobjašnjivih golmanskih kikseva nego u proteklih par. Igrači u obrani na papiru su također inteligentniji nego ikad i bolje pokrivaju svoje igrače, no u stvarnosti nam se čini da je riječ o segmentu koji ipak treba još malo dorade. Naime, u nekoliko navrata dogodilo se da vrsne obrambene igrače na nejasan način nadmudre napadači slabijeg protivnika, a lopta nekako završi u vašoj mreži dok se niste ni okrenuli. Spominjali smo fino otvaranje suigrača u napadu, no čini nam se da mrvicu prečesto završavaju u zaleđu, što također zna iritirati – od klasnih napadača nekako se očekuje da znaju izbjeći vražje zaleđe tu i tamo.

PES 2013 stiže i s novom najvišom težinom, Superstar, no imamo dojam kako ni na onima nižima više nije moguće činiti budale od igrača kvalitetnijih klubova te im parati mreže s pet golova razlike. Palčevi gore za to, volimo kad su stvari malo izazovnije. Ponašanje sudaca zna biti čudno, odnosno nepredvidivo – mogli bismo ih usporediti s pripadnicama nježnijeg spola tijekom predmenstrualnog sindroma: u jednom trenutku sude prekršaj za najblaži kontakt, a u drugom dopuštaju brutalna uklizavanja nakon kojih igrač ostane ležati na podu. Ipak, češće će suditi nego što neće, pretpostavljamo da ih uzbuđuje zvuk zviždaljke, pa imamo još jedan razlog zbog kojeg treba biti dosta oprezan s tempiranjem kod pokušaja oduzimanja lopte od protivnika.


Poradi svega navedenog, da bi u potpunosti ovladali novim PES-om, potreban je malo veći learning curve (ilitiga krivulja učenja) nego do sada pa će igrači s više utakmica u rukama moći uz zlokobni podsmijeh lako nadigrati svoje suparnike. Zapravo je u redu da oni pravi gameri koji igri posvete sate i sate svog vremena uživaju u plodovima nepostojanja svog društvenog života, no vjerujem kako će „kežualnim“ igračima, a čini se da takvih ima mnogo među ljubiteljima nogometnih simulacija, malo smetati što ne mogu ovladati svim potrebnim vještinama čim prvi put upale igru.

Stvari na terenu većinu vremena izgledaju vrlo dobro, no van njega PES se bori sa starim i poznatim boljkama koje se nastavljaju iz godine u godinu. U Football Life dijelu nalazimo Become a Legend te dobro nam poznati Master League, dva moda koji bi trebali igračima pružiti brojne sate zabave solo igranja. Pokušaji da postanete legenda ne donose praktički ništa novo, a glavna problematika – naporno promatranje AI-a kako igra dok vaš igrač nije na terenu, nije izostala ni ove godine. Master ligu možemo još uvijek nazvati najzaraznijim pa i najzabavnijim single-player modom nogometnih simulacija, no jedina novina koju je mod doživio jest dodavanje predmeta te kopački koje možete dati određenom igraču kako bi poboljšali određen segment njegove igre. U principu je riječ o pomalo nepotrebnoj inovaciji, no nije da toliko značajno mijenja igru da imamo potrebu pokrenuti prosvjede i dovesti nage Ukrajinke na njih. Nage Ukrajinke moraju biti na svakom prosvjedu, to znate valjda.

Master League je još uvijek najzabavniji singleplayer mod nogometnih igara.

Konami i dalje ima licence za UEFA natjecanja te Copa Libertadores. Fino je vidjeti brojne popularne stadione i čuti službene himne natjecanja no sve to je pomalo smiješno kad većinu najvažnijih klubova koji u tim natjecanjima sudjeluju nećete pronaći pod njihovim pravim imenima. Znate već kako to ide s ovim serijalom i licencama, situacija ni ove godine nije ništa bolja, no dok vjerujemo da su starosjedioci PES-a na to već navikli, još uvijek povremeno nervozno zatrzamo poradi neosvježenosti transfera. Na primjer, naš Lukica još je u Tottenhamu, Van Persie igra za Arsenal, a ni Hulk se nije našao u redovima Zenita. Konami se uvijek potrudi nekako ispraviti to par tjedana nakon izlaska igre besplatnim DLC-om s friškom dozom transfera, no svejedno nije simpatično.


Mod koji jedini jest doživio neke promjene je trening. Sada je tu “training challenge” koji vas upoznaje sa svim novim kontrolama, no da ta divna, samaritanska namjera ne bi prošla ugodno u priču stiže nepotrebno iritantan sistem tih izazova na kojima ćete nekad morati potrošiti sate ponavljajući identičan potez sve dok igra ne odluči da ste ga napokon izveli kako treba. Nije pretjerano jasno zašto je sistem izveden na taj način, a malo se bojimo se da bi igrači tanjih živaca nakon neuspješna dva sata na treningu mogli doživjeti omanji živčani slom, razbiti televiziju, izaći van, opljačkati kvartovski dućan i polomiti noge bakici koja je taman nedužno prelazila cestu preko zebre.

Online igranje također nije doživjelo posebne promjene, osim sistema koji će vas nagraditi ukoliko niste loša osoba koja gasi online utakmice čim primi koji gol. Tu su još uvijek standardni rangirani te nerangirani mečevi, lag se povremeno pojavljuje ali rijetko predstavlja ozbiljniji problem, a većina izuzetno opakih online igrača jako voli igranje s Barcelonom ili eventualno Real Madridom.

Igru posebno muči loše odrađen prezentacijski i tehnički dio, a to je zapravo segment u kojem najviše dolazi do izražaja činjenica da japanski razvojni tim jednostavno ne može posegnuti u blagajnu dovoljno duboko poput konkurencije (op. ur ili može?). Fiziku lopte smo pohvalili, no animacije pri proslavama je pomalo neugodno gledati, a publika na stadionima još uvijek djeluje poput malo živahnijih komada kartona obučenih u nešto što podsjeća na dresove.


Što se komentatora tiče, opet nas čeka dvojac koji je s nama posljednjih par godina, a čini se da u tom periodu momcima nije pošlo za rukom naučiti ni jednu novu frazu. Jon Champion i Jim Beglin često se ponavljaju, koriste rečenice koje smo čuli previše puta i već nakon dvije utakmice postaju naporni za slušanje. Što se glazbe u izbornicima tiče, tu je divni Michael Telo, no sve ostale pjesme potpuno su nepoznate i neupečatljive. Doduše, lijepo je što barem nisu opet ubacili neku zabrinjavajuću emo/metal/scream stvar poput one koja nas je plašila prošle godine.

PES ove godine možemo nazvati najimpresivnijim dijelom serijala na trenutnoj generaciji konzola, barem što se onoga pokazanog na terenu tiče. Novine u gameplayu poput veće slobode s loptom, manualnog napada i obrane, kao i inteligentniji suigrači, čine cjelinu koja zahtjeva više razmišljanja i taktiziranja te pruža veći užitak kada dovede do pobjede. Postoje i tu neke sitnice kojima treba malo dorade i ipak nam ne dopuštaju da damo igrinom gameplay segmentu imaginarni trofejić za savršenost (a svi znamo kako developeri silno pate za tim da jednom u životu dobiju imaginarni HCL-ov trofejić i tapšanje po leđima puno podrške).

Ipak, potpuno posvećivanje gameplayu očito je dovelo do zanemarivanja ostalih igrinih segmenata: modovi su praktički netaknuti, novi trening dosta frustrira, a pitamo se hoće li ovaj serijal zapravo ikada moći stati uz bok konkurenciji u smislu prezentacije i tehničkog dijela. Ne, ipak ne možemo reći kako je ovo najsavršenija igra u svemiru, najbolja nogometna simulacija koju smo igrali niti naslov koji nam je promijenio živote i natjerao nas da se zamislimo o smislu univerzuma. Svejedno, Konami nam je ovim dijelom jasno pokazao da napokon ima jasnu viziju kojim putem želi ići. Smjer kojim su se uputili svakako obećava, a nadamo se kako će se jednom dogoditi da vam bez ikakve dvojbe možemo nakon igranja novog PES-a kazati kako je to definitivno “to” i kako više ne treba ni razmišljati koju nogometnu simulaciju igrati. Možda dogodine?

Ako vam je do raspravljanja o novom PES-u, a znamo da je, ostavite nam svoje mišljenje ovdje u komentarima (zajedno s ocjenom gore), a sasvim dobra ideja je da posjetite usput i forumsku temu o igri, vidite što naši forumaši tamo pišu, pitate svoja pitanja i uključite se u raspravu.

FORUM: PES 2013 rasprava

VIDEO RECENZIJA – U otprilike 2000 riječi dugoj recenziji otkrit ćete koji su predmeti najžešćih polemika otkada je ljudskog roda, koja pjesma će vas baciti na koljena pri paljenju igre, kako se pare žirafe pa čak i nešto o PES-u 2013.

82 Naša ocjena
  • više slobode s loptom
  • pametniji
  • bogatiji i dublji gameplay
  • neke animacije
  • zvuk
  • manjak promjena u modovima
  • licence

Duje Kozomara

HCL-ov doktor lošeg humora. Odbija sebi i drugima priznati koliko već dugo piše o igrama. Kad ne baulja mračnim podrumima u potrazi za muzikom s gitarama, radi na preuzimanju titule najdugovječnijeg studenta splitskog Prava, osvaja kvartovske turnire u PES-u, dira tuđe pse i promatra odraz u ogledalu.

Komentari (83)

  • gamelaker

    10.10.2012 - 18:19

    dobra recenzija,sve realno rećeno

    • funky0308

      @gamelaker, 12.10.2012 - 08:20

      Nikada nisam igrao PES…ali bas nikada, uvijek i samo FIFA , igram sada novu Fifu 13 ali iz radoznalost pogledao sam par trailera novog PESA i mogu reci da me bas digao i jedva cekam da dodjem kuci, kupim igru i vidim jel to valja.

    • funky0308

      @gamelaker, 12.10.2012 - 08:41

      Nikada nisam igrao PES…ali bas nikada, uvijek i samo FIFA , igram sada novu Fifu 13 ali iz radoznalost pogledao sam par trailera novog PESA i mogu reci da me bas digao i jedva cekam da dodjem kuci, kupim igru i vidim jel to valja. Fifa me nije toliko zainteresirala, nije mi dala onaj osjecaj uzbudjenosti kao kad svira Hrvatska himna i cekas da razbijemo Engleze, ogrnut svim mogucim kockastim rekvizitima … nekako mi PES djeluje mekanije, fluidnije..".gura" te i tjera da zaigras i pokazes sa znas. Govorim samo o osjecaju nakon trailera – kao sto rekoh, igru jos nisam igrao – nadam se da su traileri ( nisu to zapravo traileri nego gameplay) blizu igre. A prepucavanja koja je igra bolja, ostaviti cu drugima. Bolja je ona igra koja ti vise odgovara. The end…

  • Black_Pirate

    10.10.2012 - 18:25

    "Ne, ipak ne možemo reći kako je ovo najsavršenija igra u svemiru, najbolja nogometna simulacija koju smo igrali niti naslov koji nam je promijenio živote i natjerao nas da se zamislimo o smislu univerzuma." Naravno, kad se zna koja je to igra :)

    • C.L AMER

      @Black_Pirate, 11.10.2012 - 21:05

      Igra je dobra soocer 2013 bolji nego prosli put mada nije na svemiru kad vidis gameplay fife 13 fifa 13 ponovo nekako djeluje bolje zanimljivije bas osjecaj kodasi na terenu naravno i tu ima greskih

  • mihael00

    10.10.2012 - 22:10

    kad će FIFA 13 recenzija ? :)

    • ThOr VeLikI

      @mihael00, 11.10.2012 - 15:53

      ocekuje se 95 ocjena ako je ovo dobilo toliko!

    • wyzard

      @mihael00, 11.10.2012 - 16:10

      budimo realni, igre se ne ocjenjuju tako.

    • s2000

      @mihael00, 11.10.2012 - 20:15

      Ako fifa dobije 95 onda bi pes trebao 125

    • -Aragorn-

      @mihael00, 11.10.2012 - 20:18

      možda i bi – čuo sam da ionako u PES-u igrači mogu imat i više od 100

    • hitman92

      @mihael00, 12.10.2012 - 08:12

      ne razumijem ljude koji izaberu lošiju nogometnu simulaciju sa hrpetinom grešaka pes umjesto da igraju ili ako nikada nisu igrali daju priliku fifi ,nikoga ja ne krivi ko voli igrati pes,neka igra,ali po mome mišljenju pes ne zaslužuje vecu ocjenu od 82 a za fifu ce mo vidjeti ako bude kao prošla 93

  • Ementaler

    11.10.2012 - 08:55

    Ako vam nisu radili komentari jučer, našli smo problem, ispravili ga i sada sve radi pa se slobodno bacite na komentiranje.

    • armin221186

      @Ementaler, 11.10.2012 - 10:07

      svaka cast,bio sam se zabrino PES ne mogu komentirat wtf xD

    • -Aragorn-

      @Ementaler, 11.10.2012 - 14:05

      i ja se zabrinuo…..

  • movie

    11.10.2012 - 09:34

    Igra gledajući prošlogodišnja idanja je napredovala ali golmani su ostali isti. Loše animirani, loši golmanski potezi, ama baš sve loše što se tiče te pozicije u igri.
    Jednostavno zbog toga mi je neigriva jer gol je vrhunac igre a ako ga postižem samo zato što golman stoji uvijek na 5m i od tuda brani udarce s 30m koji ga uvijek prelete jebeš takvu igri. Kad u paradi pada kao balon bez volumena i težine ili kad rukom baci loptu svatko nomalan polomi se od smijeha. Đabe sve promjene i pomaci kad su golmana i ove godine samo preskočili. Da se razumijemo, ja ne govorim o tome što golman brani već kako brani. a to radi na granici groteske..

    • armin221186

      @movie, 11.10.2012 - 10:06

      sta ima golumani losi…xD kad igras na superstar hajd dadni Neueru,bas moras smislit dobro taktiku i onda ventualno pobjedit 1:0…

    • -Aragorn-

      @movie, 11.10.2012 - 14:06

      pa golmani bi trebali biti normalni na normalnoj težini a ne na superstar

    • movie

      @movie, 11.10.2012 - 14:42

      Hajde ćitaj s razumijevanjem. Da ponovim još jednom kad ne znaš čitati. Što me briga što barne mene smeta kako brane. Loše animirani, skakuću kao vrapci, ne može izaći na korner, ne zna izbiti loptu, ne zna skratiti kut, lebde poput balona u zraku jer nemaju niti volumen niti težinu, baca rukom da umreš od smijeha, ne može uhvatiti niti najjednostavniju loptu, pri paradi kliže po travi kao na ledu, pada na trbuh i jaja a to sigurno boli ako ne vjeruješ probaj se tako baciti pa mi reci kako si se osjećao…
      Dakle, jebe mi se što obrane i to nije predmet mog posta već kako obrane a to kako obrane nije realno niti lijepo napravljeno…

    • armin221186

      @movie, 11.10.2012 - 19:55

      movie sta si to ti igro hokej vidim da PES 13 ocima nisi vidio …

  • armin221186

    11.10.2012 - 10:04

    lijepo fino elegantno od mene 99 samo zato sto su lose ocjene podjelili …

  • PavleC

    11.10.2012 - 11:23

    Potpuno realna ocena, bolji pes nego prosle godine ali i dalje zaostaje za fifom u mnogim oblastima.

  • Mileni

    11.10.2012 - 11:26

    72 od mene. Komentatori su isti kao 1996. godine, vratari su pak posebna smijurija. Animacije igraca su u debelom zaostatku naspram konkurencijom, a tu je i dalje onaj "tum-tum" zvuk kad pucas ili dodajes loptu. Opcenito se sam gameplay nije ni malo promjenio. Da, igru su poboljsali, ali iskreno, meni to poboljsanje nista ne znaci. Konami ima jedino sansu ako u potpunosti promjeni engine i krene od nule, ovako propadaju sve dublje i dublje. Pa cak je i potpuni fanboy black_pirate popustio :(

    • PavleC

      @Mileni, 11.10.2012 - 12:20

      ?!gameplay je dosta promenjen, ne kapiram o cemu pricas

  • civiks33

    11.10.2012 - 11:37

    PES FOREVER[3

  • Dishonored

    11.10.2012 - 13:00

    PES je 100 puta bolji od fife

    • PavleC

      @Dishonored, 11.10.2012 - 13:28

      NO!

    • -Aragorn-

      @Dishonored, 11.10.2012 - 14:07

      ovaj se sigurno probudio iz 10-godišnje kome

    • hitman92

      @Dishonored, 12.10.2012 - 08:13

      navedi razloge?

    • SonOfOsiris

      @Dishonored, 15.10.2012 - 10:22

      pglu a??

  • Codeman90

    11.10.2012 - 13:17

    Ljubav koju djevojke nikad neće razumjeti

    • -Aragorn-

      @Codeman90, 11.10.2012 - 14:17

      ma postoji i bolja igra (hehe)

    • armin221186

      @Codeman90, 11.10.2012 - 18:38

      codeman +100

  • -Aragorn-

    11.10.2012 - 14:13

    probao sam PES i odlučio ga nakon dugo vremena i kod sebe instalirati.Kad sam išao isprobat očekivao sam standardno živciranje i gašenje utakmica prije kraja,ali ugodno sam se iznenadio.Gameplay mi se čini značajno popravljen i to je ono najvažnije.Cijela igra izgleda vrlo komletno i osjeti se velik pomak.Problemi koje sam uočio su i dalje ne baš inteligentna obrana(OK je al ništa više od toga) i usporenost igre tako da kad sam poslije upalio FIFU imao sam osjećaj kao da igram na fast.Sve u svemu ugodno sam iznenađen i od mene-84

    • Black_Pirate

      @-Aragorn-, 11.10.2012 - 15:28

      Po cemu ti je gameplay bolji ? To su nijanse u kodu, kao sto sam pisao. Japanac se ustao rano ujutru, sjeo za kompjuzer i uru vremena promjenio nekoliko kodova , popio kafu i otisao da gleda pornjavu. Zavrsio evolution 2013! Nemoj me zajebavat… Grafika ista, ali ISTA. Da ih stid i sramota bude. Ista kutija, ista povrsina, isti flasteri i iste rane! Ubacili su one dosadne strijelice, na koje, ja mislim niko i ne igra.. i to je glavna promjena. Gotovo da nisu niti jednu animaciju promjenili. Mozda svega nekoliko. Tacno kao da se zajebavaju sa nasim mozgovima ? Imas covjece na intertnetu da skines gameplay tools, gdje ti podesavas brzinu, tezinu lopte, pasa, suta, same igre.. i eto ti, prilagodi sebi sve. Jer ovo sto se radi, tacno random settings svake godine i novi broj nalepljen na kutiji. Ne znam kako da regujem na ove komentare "kako je igra sporija" Kako sporija gospodo mila ? Pa imas kontrolu nad brzinom igre, postoji ta opcija u meniju, mozda je niste primjetili. Mozda je sporija na nivou "nule", u odnosu na proslogodisnju, ali je to bizarno pominjati. Odbrana se losije krece, prakticno namjerno zaostaje za napadacem i previse je automatizovana. Tu su i dalje skriptovani golovi. Ako znate na sta mislim. Iste situaicje, gol sanse, isti sutevi, isti driblinzi i iste animacije, iste reakcije- ISTIH golova. I dalje … i dalje.. kada igrate protiv zivog stvora, je dovoljno istrcati do kornera, a onda srljati u sesnaesterac i olako stvoriti sansu.. To srecom nije tako izvodljivo protiv AI, koji se prilijepi za vas. I onda treba po ure drndat tamo po taktickom settingu, kako sve ne bi otislo dovraga. Sve u svemu, nije sve toliko lose, koliko je vec vec vidjeno i izlizano, do besvjesti. A ovaj crni gusar se umorio od takvog soccera… Upalio sam FIFU, kad ono jos gore jbt… DEMO mi se donekle i dopao. Isto vazi iz a PES. Uglavnom, NBA 2k13 ce i ove godine biti jedina sportska igra koju cu sa uzivanjem igrati.. i Svaka im cast koliko su noviteta ove godine ubacili. Kompletan osjecaj igre je realniji i mnogo gresaka su popravili. I ono sto me najvise raduje jeste gomila novih signature animacija. Eto vam, 3 recenzije u jednoj! Naprosto sam fantastican!

    • -Aragorn-

      @-Aragorn-, 11.10.2012 - 16:34

      čovječe da ne povjeruješ: "Black_Pirate" govori PROTIV "-Aragorn-"ovih POHVALA PES-u!!!!! Možda ipak uskoro bude kraj svijeta……….

    • ScaR

      @-Aragorn-, 11.10.2012 - 16:40

      Black Pirate, čestitam ti. :)

    • armin221186

      @-Aragorn-, 11.10.2012 - 18:41

      black pirate ti izgleda nisi primjetio da svaka igra ima ISTU grafiku kao predhodna mislim na FIFU PES F1 Darksiders 2 borderlands 2 ….to ti je do konzola pa tako ostaje i na PC to ce se mozda promjeniti donekle dolaskom WIIU ali cisto sumnjam ceka se Xbox i PS 4

    • Black_Pirate

      @-Aragorn-, 12.10.2012 - 01:02

      Jasno je meni to sputavanje PC platforme zarad ogranicenosti konzola. Oprosio bih ja grafiku, kao u slucju NBA 2K13. Ali za uzvrat zelim gomilu ostalih noviteta, najprije mislim na animacije. Toliko bolje. Ne moraju da se trose na graficka sminkanja i dizajniranja, neka se susresrede na gameplay maksimalno. Umjesto sto mi servraju nedovrsenu deja vu igru. Koju ce opet morati da krpe mnogobrojnim patchevima tokom cijele godine, kao sto to rade niz godina.

  • apenac

    11.10.2012 - 15:20

    Nema baš previše novosti u odnosu na prethodnika,ali kad igramo u društvu,uvijek radije igramo Pes. Probali smo Fifu i bolja je po nekim elementima,ali nije tako zabavna kao Pes,nekako je monotona nakog nekog vremena i dosadi..

    • hitman92

      @apenac, 12.10.2012 - 18:15

      naravno kada je teža za igranje i kada treba više sati da bi se naucila zbog toga ti je dosadna

  • rsv051

    11.10.2012 - 16:22

    U novoj Fifi nema Hr repke ali da li ima hrvatskih igrača u stranim klubovima?

    • -Aragorn-

      @rsv051, 11.10.2012 - 16:30

      pa naravno

  • Thane

    11.10.2012 - 18:17

    78 od mene jer se stari problemi PES-a još nisu riješili, zapravo je to skoro ista igra kao i prošle godine sa malim poboljšanjima…

  • Zeus_CM

    11.10.2012 - 19:38

    Evo probao danas, čini se da su uglancali gameplay iz 2012, poboljšali defense (sviđa mi se onaj double tap pa pokuša oduzet loptu, veliki plus), kretnje su bolje itd. Dobar put naprijed.

    Negativno: komentatori…pa daj ih mijenjaj više :(

  • Adam Jensen

    11.10.2012 - 20:44

    Dosta dobra reca, s tim da ste dali za 3 veću ocjenu tj 85 to bi bilo najrealnije. Inače, ovo je ubjedljivo najbolji pes do sada (nemojte mi samo govoriti da je Pes 6 najbolji), ima tu nedostataka koje ste već spomenuli ali ono što je najvažnije (tj gameplay) je gotovo savršen (inače ništa u životu nije savršeno tako da nije ni ovo). Može svako reći šta hoće, ali meni je najvažnije da maksimalno uživam u ovogodišnjem PES-u i svaka čast Konamiju jer su uradili igru za svoje fanove onako kakvu smo i željeli. Sa ovakvim gameplayom su postavljeni kvalitetni temelji, tako da sa prelaskom na novi engine (Fox čiju smo prezentaciju mogli vidjeti u novom MGS) će se drastično popraviti grafika (koja je i sada odlična i rekao bih bolja od fifine) i ono što najviše kritikujete tj animacije. I to će biti savršenstvo (dobro ne baš savršenstvo jer neće popravit komentatore i povećat broj licenci tako fifaši bez brige i naredne godine ćete moći pesu davati 70-ke zbog toga i govoriti da je fifa 100 puta bolja)

  • rsv051

    11.10.2012 - 21:27

    da li se netko sjeća bila je recenzija za tu igru tu na HCL-u, uglavnom radi se o igri slišno nešto kao little big planet samo je glavni lik žut i tako skače po svačemu ,skuplja,penje se ….jebemu ne mogu se sjetiti a tako bi je volio nabaviti..

  • rsv051

    11.10.2012 - 21:56

    rayman 😉

  • hitman92

    12.10.2012 - 08:03

    ja sam prije bio zagriženi fan pesa ali kada sam zaigrao fifu 12 shavtio sam koliko je bolja i koliko sam godina provodio uz sranje pes,a zašto je sranje evo samo neki razlozi prvo lakocom se može zabiti gol,nema licence,loša animacija,grafika,komentatori koje bih rađe izvukao iz ekrana i pertukao ih,to što je ronaldo na naslovnici,i da uvjek sam mislio da su lica bolja na pesu e nisu..a znam zašto ljudi mrze fifu evo mog mišljenja zato što je teška za igranje jer su stvorili realan prikaz nogometnih utakmica i samog doživljaja..je ne kažem ima i fifa svojih mana a da mi kažete da je pes bolji svatko sa imalo mozga ce se nasmijati a tu izjavu

    • Adam Jensen

      @hitman92, 12.10.2012 - 10:16

      Sve to što si naveo je apsolutno neargumentovano, tebi u pesu grafika loša (pa čak i većina fifaša se slaže da je u pesu bolja grafika, to samo dokazuje da nisi objektivan i samim time ti i ostale mane što si naveo treba odbit), fifa teška za igrat a pes lagan (ovo je još veća glupost od one da pes ima lošu grafiku, na pesu ti čak i na nižim težinama protivnik (čak i ako se zove Swansea) će iskoristiti svaku grešku u odbrani i zabiti gol, a da ne govorim na superstar težini gdje je svaka utakmica izazovna jednako i protiv manjih klubova kao i protiv velikana. Ja neću reći da je fifa lahka ali nije teža od pesa, pes zahtjeva strateški pristup utakmici i tu ti neće pomoci mnogo driblanje), nema licenci (pa tu je pesedit.com i mene lično zaboli hoćel konami ubacit licence ili neće jer i onako zbog Italijanske, engleske, njemačke druge lige ja moram skinit taj patch). Jedino si u pravu za komentatore (ali oni nisu sastavni dio gameplaya), što se tiče animacija možda ih fifa ima više ali ono što ima u pesu su kvalitetno napravljene (i meni pes izgleda realnije i prirodnije nego fifa uprkos tim silnim animacijama kojima EA se toliko hvali). A da ja tebi kažem zašto je fifa popularnija i zašto se bolje prodaje: prije svega zbog marketinga, najveći broj gamera je iz amerike (a svi znamo koliko se ameri razumiju u fudbal, oni žele vidjeti atrakciji a fifa im to dopušta za razliku od pesa koji preferira realizam) a tu je stopa piratluka 1%, za razliku od npr. balkana gdje se više igra pes ali se slabo prodaje zbog visoke stope piratluka. Najveći dokaz je taj da se fifa čak i u periodu 2000-2007 bolje prodavala od pesa iako su tadašnji pesovi (to će se svi složiti) bili 3x bolji, tako nemojte zbog 10 mil prodanih primjeraka mislit da je bolja pa i CoD se prodaje isto toliko pa ga opet nisam igrao još od CoD2. Ove sadašnje 3 fife su barem kvalitetne i i ja ih s vremena na vrijeme s guštom odigram ono čisto malo radi promjene, ali da su bolje od pesa pa i ja bih ih igrao, nije meni konami platio da igram njihovu igru. Ja nikada neću reći da je pes bolji, ja ću reć da je MENI pes bolji, tako i vi recite da je VAMA fifa bolja i poštujte ostale jeri sama FIFA propagira RESPECT i FAIR PLAY :). Ja razumijem da ti je fifa bolja ali nemoj neargumentovano pljuvat po pesu, ja ne znam zbog čega si ti prešao na fifu ali definitivno nisi zbog toga što je fifa izazovnija i teža za igrat ili ne daj bože realnija.

    • PavleC

      @hitman92, 12.10.2012 - 11:23

      animacije u pesu boljeeeeeeeeeeeee?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    • Adam Jensen

      @hitman92, 12.10.2012 - 11:38

      Čitaj malo, nisam rekao da su bolje animacije u pesu, nego da mi pes izgleda realnije i prirodnije nego fifa (vjerovatno zbog bolje grafike i realnijeg izgleda igrača)

    • Milo Hrnic

      @hitman92, 12.10.2012 - 11:38

      šta stvarno netko igra pes ili fifu zbog animacija.. :/

    • -Aragorn-

      @hitman92, 12.10.2012 - 13:53

      od kad se Milo Hrnić bavi gamingom?

    • -Aragorn-

      @hitman92, 12.10.2012 - 13:53

      e da i ostavi Ronalda na miru-nema on veze što je PES lošiji

    • hitman92

      @hitman92, 12.10.2012 - 18:01

      dobro možda sam bio pre grub u izjavama ali da pes preferira realizam pa svi znamo da je pes oduvjek pravio najzabavniju nogometnu simulaciju a ne najrealisticniju uglavnom za klince nezz za pes13 jeer ga nisam igrao ali nebi rekao da je nešta drasticno promjenjeno..i to strateški pristup utakmicama,to je samo loša kopija fife jer ako mogu stalno uklizavajuci protivnicima uzimati loptu di je tu realizam,komentatori nisu sastavni dio gameplay-a,to je koda da si rekao da nije lopta sastavni dio,čak i komentatori pridodaju realizmu,i da da nebi bilo zabune uspoređivao sam fifa 12 i pes12 grafiku na PS3 i mogu reci da je na pes-u duplo lošija..loš port

    • Adam Jensen

      @hitman92, 12.10.2012 - 19:47

      I sam kažeš da nisi igrao pes 2013 a komentarišeš ga (i vjerovatno si mu dao lošu ocjenu gore, ja igre koje nisam prešao niti komentarišem niti ocjenjujem). Nije mi jasno kako tako možeš da kažeš da pes nije pravio realističniju simulaciju i to još kažeš da je pravio za klince stvarno potpuno neosnovano. De reci po čemu je fifa simulacija i realističnija od pesa i to još oduvijek (pa de ako si igrao sjeti se kakve su fife prije bile do 2009 godine potpuna arkada a sjeti se tadašnjih pesova koliko su bili realniji od fifa, a ova zadnja 3 pesa su još mnogo realniji i više teže simulaciji od prijašnjih). Na osnovu tvoje izjave da se može "stalno uklizavajući uzimat lopte" zaključujem da na osnovu prijašnjih pesova (možda pes 6 jer se tu moglo uzimat llopte na taj način) sudiš i o ovom novom pesu, pa na ovom novom se lopta uzima na način kao što je TACTICAL DEFENDING u fifi (s tom razlikom što se ne može isključit kao što većina fifaša uradi, tako da je uzimanje lopte još teže na pesu nego na fifi). Što se tiče grafike kada se ona komentira tada se kao referentna uzima PC grafika jer je ona mnogo naprednija, ja ne znam kakva je grafika Pesa i fife na PS3 ali na PC (koji je realniji indikator kvaliteta grafike) je bolja u pesu. Stvarno vi fifaši neosnovano i neargumentovano komentirate da je to strašno (čovjek na osnovu pesa od prije 4-5 godina sudi o ovom novom – facepalm). Ja sam još gori što ulazim u rasprave s vama.

    • hitman92

      @hitman92, 13.10.2012 - 09:17

      onda nisi igrao pes 2008,tamo ko je znao uklizavati bio je car što nije bilo loše istrenirati poslje toga nisam igrao ništa od nogoša pošto sam se razocarao u pes a fifu nisam volio dok naravno nije došlo do preokreta kada sam nabavio fifiu 12 na nagovor lege,odma mi je bilo jasno koliko je sve bolje nije bilo onog živciranja nego samog užitka ,tako da više ne želim ulaziti u daljn je rasprave fifa je meni bolja,a što ce te vi kupovati pes i kasnije kukati kako je sve isto i kako nema noviteta što viđam u komentarima to je vaša stvar,u stvari ko danas kupuje videoigre tu su torenti pa ih skidate…to znaci da necjenite niti jednu igru

    • Adam Jensen

      @hitman92, 13.10.2012 - 14:55

      Pe to ti ja i govorim na osnovu pesa 2008 ti ocjenjuješ 5 godina noviji pes, besmisleno (kada bi ja na osnovu fife 2008 ocjenjivo fifu ne bi joj dao ni 60). Meni su ove 3 nove fife duplo bolje od svih pesova do pes 2011, ali ova zadnja 3 pesa (2011,12,13) su mi bolja od fifa, a ovaj najnoviji 2013 je vrhunac.

    • Kralj bizmisa

      @hitman92, 21.12.2012 - 21:56

      realnijeg izgleda igrača?lol pa pes ima katastrofalan izgled igrača,pa daj odi okulisti molim te

  • sir_marq23

    12.10.2012 - 09:07

    U startu da napomenem da imam i Pes 13 i Fifu 13, počeo sam igračku karijeru na PS-kecu sa Iss-om, pa na PS2-ci sve PES-ove do novih generacija konzola (sada več starih), kada sam prešao na PC i tamo nastavio Pes karijeru. I igrao sam Pes do 2010 i na svaki spomen Fife je bilo i spominjanje majki. I onda je moja cura napravila jednu od največih grešaka u svom životu. Uzela mi je XBOX sa Fifom '10 za moj 27-i rođendan i time nam smanjila seksualni život za 20%. Prvo sam se izvršto na nju da kako je mogla uzet Fifu, a ne Pes. Bilo je tu suza i svega (ja sam plakao naravno, mislim uzme mi Fifu umjesto Pes-a, uopće me ne poznaje, i onda kao ja ne slušam njene želje i prohtjeve, ma..) i reko neka neka kupit ću ja njoj gedore za rođendan umjesto pegle za kosu…..I sjednem ja tako tužan pred telku to isprobat. I tu u tom trenutku je pukla dugogodišnja veza između mene i Pes-a, prevario sam ga sa dugonogom Fifom i nikada se nisam okrenuo. I od tada kada bi frendovi došli na fucu, a ja stavim fifu, prvo bi me dobro popljuvali, a onda bi skupa guštali u bezbrojnim satima igre i skoro svi su imali samo riječi hvale i dosta njih se nikada više nije vratilo na Pes. Imam par frendova koji i dalje ne žele čuti za Fifu i Pes im je nebo. Jebiga ukusi su različiti i nemožeš tu ništa. Sa njima se odigra Pes i mirna Bosna (i Pes 13 stvarno je najbolji od prethodnih Pes-ova, tu nema razgovora) . E ali poludim do ibera kada mi nabrajaju super stvari koje Pes ima (i frendovi, i recenzenti, i na forumima i Šuker i Hns i bilo ko), kako je super kako možeš dva puta trznuti tipku i onda ovaj uzme loptu ili kako igrač utrči u prazan prostor i maše rukom da mu se doda, pa quick tactical menu na strelice, ono bitch please, ljudi pa te stvari Fifa ima od 2010 (uzimanje lopte od prošle godine sa tactical defending-om) i ne shvačaju da Pes svakom godinom pokopira stvari koje je fifa uvela godinu-dvije prije i da svake godine izgleda i igra ko Fifa od prije dvije godine, od animacija kada lopta ode u aut pa ju ovaj brzo pobere i izvede, ili brzo izvođenje faula, quick tactical menu… Više neznam jel prošli pes imao puštanje prednosti kod faula, neznam, ali kad smo kod faula majko Isusova mila, staviš igru da igrate 5 minuta poluvrijeme,a na kraju odigrate oko 2 minute kolko taj sudac fućka, ili kada mi kažu da u Fifi ako naučiš dribljat nemože ti niko ništa, ko to kaže taj jede govna (pa jebote u Pesu držiš L1/Lb i piliš sa jednim od driblera, čak ne moraš nešto strašno ni skretat, možeš skoro pa ravno pilit do gola i sve ih prođeš i nedaj bože da ga takneš dok on tako trči jer ovaj majmun od suca koji si je zaljepio fućku za mandule fućka faul poludiiiiiim). A jede govna i onaj koji tvrdi da je jedna od dvije simulacija, ono alo e, kakve mrtve simulacije. Da se vratim na dribljanje, igram fifu od 2010 i znam par cakica i volim ih radit jer je gušt kada ti caka uspije kada predribljaš lika, da ne pričam ako uspiješ zdribljat zadnjeg obrambenog i dat gol, e stari moj točno vidiš poniženje u očima protivnika i nije mi bed smijat mu se u lice jer je u 95% slučajeva sam sebi kriv jer je srljo. Ali u principu uspijem izvesti cakicu u 25% slučajeva (mislim da igrač napravi baš tu caku koju sam ja ispostiskao i izvrtio gljivu), a od tih 25%, možda 5-10% puta uspijem proč uz obrambenog igrača, a možeš ga proć i dat gol jedino ako protivnik srlja, e al ako drži udaljenost i blokira dodavanje i pucanje, ili ako te stisne sa suigračem R1/Rb, a on ti pokriva otvorenog igrača i još ako u quick tactical menu-u nabaci na pressing i još stavi na ultra deffending, sine teško da ćeš gola dat (samo da se zna pričam o igranju protiv ljudi a ne protiv cpu-a). Neznam možda sam fanboy, neka sam, tak me zaboli. Jedino i glavno je to da igrate ono u čemu guštate. Ja znam da mi živci titraju kada igram Pes i kada vidim da još uvijek igrači trče ko roboteki sa gredom umjesto kičme…. E zato igram šta je doktor propiso, a to je Fifa. I imam osječaj da će Pes bit bolji jedino kada svi koji rade na Fifi daju otkaz u EA i odu radit za Konami. Iskreno mi je žao jer fali mi dobar stari Pes..

    p.s. i samo da kažem, od kada je izašao novi NHL13, igramo ga duplo više od bilo koje fuce…predobar je, prezabavan je i prezarazan je i ono najvažnije je da nema konkurenciju pa se nemamo oko čega svađat…nego samo igrat i guštat 😀

    • -Aragorn-

      @sir_marq23, 12.10.2012 - 14:09

      najduži komentar na HCL-u koji sam vidio ,al vrijedilo je pročitat +1

    • hitman92

      @sir_marq23, 12.10.2012 - 18:11

      bravo sir u svemu se slažem,ja da se zna nisam niciji fan jednostavno igram ono što je bolje,i kao što kaže sir pes živcira da živcira i to užasno pogotovo kod tog retardiranog sudije koji fucka svake sekunde..a ovi današnji klinci koji još nisu dovoljno toga odigrali shvatit ce kad tad igrine kvalitete a ne bacati lovu na kršine

  • voltron

    12.10.2012 - 14:05

    87 od mene za PES. Što se FIFA-e 13 tiče, RedCard Soccer je još uvijek bolja nogometna simulacija

  • canyon893

    14.10.2012 - 19:14

    vječni propust wembley nema klupu :O

  • Krepil23

    15.10.2012 - 14:01

    Po meni je gameplay zapravo dosta lošiji nego je bio, napravim dribling, brojim do 10 i onda ga tek igrač napravi, pa me zanima o kakvoj ono opciji "više kontrole" se priča u recenziji? Tako da u kombinaciji sa "više kontrole" i "usporili su igru", dolazimo do toga da su zapravo utraljavili gameplay, pod izlikom "realnosti".
    Dalje, po meni još od PES6-ice, konami uredno daje prednosti fizički većim igračima, složi si momčad grdosija, i stari moj ne postoji tika taka koja će to probiti. Nadalje vječni problem idiotizma koji se dešava u 16-tercu, jao jao… da mi neki tamo Pero Žgnjf predribla Puyola tako što hoda pored njega, ma daaaaaj… sve u svemu, nova je, igrat ću je do iduće i to će tako biti svidjelo se meni sve ili ne, moram se prilagoditi jer ne želim čekati u samoći do iduće godine… :D.. uf… zaboravio napomenuti, do 70minute koliko toliko vi sami upravljate igračima, dok nakon 70 to upravljanje preuzima neka "viša sila"… i ona dodavanja ultrsupersoničnoajednostavna koja bi i netko uskraćen za pojedine organe odradio jednostavno, postaju prava agonija… al doslovce…
    E sada FIFA i PES, ljudi moji, osobno ne znam osobu koja je prešla sa PES-a na FIFA-u, nemam 9 godina i znam brdo PES-aša, al stvarno osobu koja je prešla sa PES-a na FIFA-u "ne znam…"
    Kad sam pročitao tu neki post gdje je lik tvrdio da je prešao sa PESa ne FIFA-u, moram priznati da me stiltao. Stoga ako postoji takva osoba, pa ajde idem i ja probati i ovu verziju FIFA-e. Zaključak moj: Lik laže, garant nikad nije igrao PES…. 😀

    Pozz svima, pa čak i FIFAšima 😀

    • dragec

      @Krepil23, 15.10.2012 - 14:25

      +1 Ja sam također prošli tjedan probao preći na Fifu. Instalirao sam ju,probao sam igrati nekoliko sati,ali mi nikako nije sjelo.Ajde,dao sam joj još jednu priliku,pa smo s prijateljima probali igrati multiplayer,ali njima je još manje sjela. Slijedio je ubrzo unistall i povratak na PES.
      R.I.P. Fifa

  • GAMER123

    17.10.2012 - 14:45

    igra je sasvim uredu, gameplay je zabavan, novi trikovi, jedino me nervira sudac koji nezna sudit

  • shakesfeaR

    17.10.2012 - 15:04

    Odigrao sam ovu igru na PCu i Xboxu360. Slažem se da je ova igra daleko najbolji PES ikada, a htjeli ili ne priznati, razlog je u FIFI. Fifa je od 2011. bez obzira na razna mišljenja najbolja nogometna simulacija i očito je da PES teži k tome i sada je na recimo 65% onih stvari koje mu trebaju da dosegne razinu koju Fifa ima, sada već godinama… BTW, meni su obje igre drage, ali fifa je fifa i pruža mi više zadovoljstva dok je igram od PESa, bilo to protiv AIa ili pogotovo protiv frendova :!

  • Mlatimudan

    22.10.2012 - 21:37

    Igram PES još od ISS 97 i nikad nisam probao FIFU jer FIFU za mene igraju šonje i neznalice. Tko je što od koga pokupio ne znam, tko je sada bolji, ne znam, ali ja već godinama uživam u PESu, ali gotovo nikad solo protiv CPU (priznajem, odigrao sam nekoliko sezona master lige (ali to za mene nije PES, nego isključivo protiv čovjeka)) nego u društvu s prijateljima, ono pivo, grickalice itd.
    Svaka verzija je imala svojih mana, od pretjeranih uklizavanja, pretjeranih golova glavom, priglupih golmana i njihovih vanšesnaesteračkih egzibicija, ispucavanja domanje od pola centra, klasičnih priča s licencama, animacije ovo ono (iako ovo s licencama, animacijama, navijačima su po meni banalne kritike, jer PES se igra radi same igre i onoga na terenu, a ne radi "kartona s dresovima" u publici) i ništa od toga me nikada nije pokolebalo da preispitam svoju vjernost KONAMI-u.
    Ovu godinu krenio sam kupiti igru već spreman da će me dočekati neka sitnica zbog koje ću psovati kao kočijaš, tući joystickom od pod i zid, proklinjati KONAMI i "glupog Japanca programera" i onoga tko ga je zaposlio i bespomoćno kmečati u fetalnom položaju kada moj stoper nekontrolirano napravi piruetu i propusti loptu protivničkom napadaču koji stiže 10m iza njega, a sada s istom prednošću juri sam na golmana.
    Sav sretan zovem ekipu na krštenje i otvaranje nove sezone, palim PS3, učitava se, Ide Kikijeva slika (dobro je), PAF … ŠAMAR … Nosa, nosa ou f..k, tko će ovo istrpiti sljedećih 10 mjeseci. Ali ajde dobro, izdržat ću nekako.
    Ruke drhe od iščekivanja, nekontrolirano prelazim preko izbornika, vraćam se misleći da sam preskočio ono što tražim, hmmmm … community, community … WTF?!
    Gdje je community?
    U nevjerici idem iz početka, panično tražim i nakon 1h pretraživanja svake proklete opcije u PESu shvatim da je umro naš dobri stari Community i njegova vjerna pratilja Liga sa djetetom zvanim Round Robin.
    Dolazim ovdje u nadi da sam glupan kakvog zemlja nije vidjela i da će mi neki iskusni Pesman reći kolika sam gluperda i da mi se community nalazi tu i tu, čitam svih prokletih 60ak komentara i vidim da ovdje ne postoji niti jedan PESovac, nego gomila amatera koji kukaju na zastavice, navijače, animacije, slova na leđima, lelujajuće dresove i frizurice, metle u leđima, brze akcije, a nitko se nije sjetio spomenuti izostanak najboljeg izuma u povijesti čovječanstva nakon bežičnog joysticka … COMMUNITYA.
    Gdje je prokleti community i kada se vraća? To su jedine dvije stvari koje me zanimaju.
    p.s. U slučaju negativnog odgovora na oba prethodna pitanja, ipak me zanima još jedno, a to je: Koliku cijenu postiže malo rabljeni PES 2013 po oglasima?

    • Pero Zdero

      @Mlatimudan, 22.10.2012 - 21:59

      Mlatimudane, u zabludi si! Pes igraju oni koji mlate mudima u drustvu prijatelja! Oni su tako cool da se fifa igraci mogu sakriti. Joj sta sve tu necu procitati vise… Bas si me nasmijao…

    • -Aragorn-

      @Mlatimudan, 22.10.2012 - 22:13

      kaj ipak prelaziš na Fifu?

    • Mlatimudan

      @Mlatimudan, 22.10.2012 - 22:16

      PA bio sam u iskušenju dok se nije javio Pero. Sad sam bliže apstinenciji

  • Mlatimudan

    22.10.2012 - 22:13

    Pero Zdero, pretpostavljam da vi koji igrate FIFU u društvu ili vjerojatnije bez, ste mnogo više cool od nas koji igramo PES i umjesto da mlatite mudima, vi perete žderete!
    Što kažeš na moju dosjetku i igru riječima? Jel tako da je bolja od tvoje?
    Što kažeš, je li mi duhovitiji prvi post ili drugi? Molim recenziju! Može i duhovitu! 😉
    Ti mene nisi nasmijao, dapače! 😉

    • -Aragorn-

      @Mlatimudan, 22.10.2012 - 22:21

      ma ti si novi Željko Pervan….;)

    • Pero Zdero

      @Mlatimudan, 23.10.2012 - 04:35

      Peremo-žderemo? Nije ti bas nesto! Mžzes ti i bolje od toga… Izgleda kao da je iz očaja napisano! Nemoj se ljutiti na mene ali kad sam procitao tvoj post u kojem kazes da fifu igraju šonje umro sam od smijeha. Kakve veze ima tko igra fifu ili pes sa šonjama? Pazi izraz šonja ahahha…. napiši levat ili nesto tako, nemoj šonju molim te :) Uživaj i ne ljuti se 😉

    • Pero Zdero

      @Mlatimudan, 23.10.2012 - 04:38

      Igramo ju u četvero u drustvu ili kad sam sam online igram. Ne znam zašto si mislio da igram sam. Valjda misliš da sam nekakav šonja :)

    • Mlatimudan

      @Mlatimudan, 23.10.2012 - 12:23

      Znam da nije! Zapravo svi znaju da nije, a da igraš PES, a ne FIFU (što automatski znači da spadaš u šonje) onda bi i sam shvatiio da je moj očito neduhoviti odgovor i "dosjetka" zapravo parodija na tvoj kvazihumoristični komentar i tzv. igru riječima s mojim nickom, te da ga nema potrebe dodatno komentirati već se pokriti ušima zbog nevjerojatnog pomanjkanja humora vjerojatno uzrokovanog dugotrajnim igranjem FIFE (što je pak potvrda tvog statusa šonje). Pošto ti ništa nisi shvatio, ja ću pojasnit:
      Znači, znam da mi fora nije nešto, budi siguran da mogu bolje, a pogodio si da je iz očaja, samo što ne moga. Pošto i sam kažeš da sam te nasmijao, možeš vidjeti da sam i polivalentan, te da imam foru za svačiji ukus. Ja sam iz Hrvatske, u mom kraju, a vjerujem i dalje postoji izraz "šonjo" (a ne "šonja" kako sam kažeš) i koristim ga kada situacija to zahtjeva (a sada zahtjeva), dok je "levat" izraz iz susjednih nam zemalja i nemam ga ni naviku, ni namjeru koristiti. Ne govorim to što ne daj Bože prezirem susjede, nego zato što taj izraz ne pripada ni mom jeziku, ni narječju, ni subkulturi ni ne znam kako bi to više nazvao. Uostalom, što fali "šonji"? Odmah na početku sam napomenuo da nikad nisam ni probao FIFU, te da samim time ne poznajem materiju, te tako nemam ni pokriće za ocjenu FIFAmena. To je trebala biti suptilna parodija PES-FIFA rata i njegove besmislenosti, koju si svojim nerazumijevanjem nepovratno uništio.
      Znači da ponovim, FIFAmeni su šonje (parodiram), a ti pogotovo (ne parodiram)! :)

    • Pero Zdero

      @Mlatimudan, 23.10.2012 - 14:43

      Šonjo ili šonja – izraz koji se najcesce koristi u Srbiji a oznacava bezveznjaka ili papucara. Levat – izraz koji se najcesce koristi u sjevernim dijelovima Hrvatske, pogotovo u slavoniji. Guglaj malo ako ne znas. Rat pes-fifa me ne zanima. Probao ove godine obje i obje su dobre tako da ima jako malo prostora za neko ratovanje. I zbilja, nema potrebe da ulazim vise u daljnje rasprave jer mi se neda i nije ovo mjesto za to. To je trebala biti jedna mala sala na koju si se ti uvrijedio ko da sam ti 100 eura ukrao. Toliko od mene ovdje!

  • Kralj bizmisa

    21.12.2012 - 21:55

    Lica igrača su katastrofalna u pesu.Ovo je užas nad užasima.Igrao sam Fifu 13 i pes 13 ali fifu više volim jer je realniji.

  • Kizo Konan

    15.01.2013 - 13:12

    dobra recenzija a i igra, uglavnom sve ste pohvatali što sam i ja mislio a pjesma Michaela Tela je svakako najlošija i najodvratnija u povjesti PES soundtracka..još samo fali Mitar Mirić ili bilo koji njemu slični seljober u sljedećem PES-u

  • Me666

    01.03.2013 - 19:29

    Evo nakon desetak sati igre odlučio sam dati ocjenu 78 igri uz komentar da je ovo možda najkompletniji PES ikad, ali i PES koji me je uspio naživcirati više no ijedan drugi. Neke reakcije igrača su apsolutno apsurdne i glupave, ali je zato ono malo soundtracka apsolutno zarazno i odlično pogođeno, a igra je vizualno pravi bombon. Još jedan minus moram uputiti na manjak licenci, ali kako je to postala nepromjenjiva praksa Konamija… ne vrijedi previše trošiti riječi oko ovoga problema.

    • Nasher#61

      @Me666, 01.03.2013 - 20:58

      Slažem se da je igra vizualno odlična, a i soundtrack je bolji od onog fifinog (ali zato u fifi mozes napraviti svoj vlastiti soundtrack), no ja više pažnje posvećujem gameplayu a tu (bar po meni) FIFA rastura. Da ne spominjem bolje reakcije igrača i enormno veci broj klubova i liga.
      Još nešto me kod PES-a jako nazivciralo, a to je to da su uspjeli uništiti Master League mode i Become a Legend Mode. Jer kad sam zadnji put igrao PES to je bilo na Playstation 2 i tada si mogao birati u koju ces ligu kad pocinjes BAL mode, a u ovom PES-u te samo ubace u random ligu. A sto se tiče Master League razocarao sam se kad sam vidio da moras otkljucati kopačke ako ne zelis da ti svi igrači nosaju one crne, a i squad number je premali. Pocnem s Interom i moram otpustit igrača da dovedem novog jer mi skoro pa i ne dolaze ponude za igrače koji su na transfer listi.
      Sve u svemu FIFA>>PES

  • ksy pes

    29.03.2013 - 09:41

    smatram da FIFA ispala poprilicno neozbiljna po pitanju hrvatske reprezentacije. Ne imati 9 reprezentaciju svjeta, to je van svake pameti! PUNA PODRSKA PES-u !!!!!!!!!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!