HCL.HR

Recenzija

Pro Evolution Soccer 2015

Duje Kozomara

.

“Dikod uđe, dikod ne uđe”, poznata je izjava legendarnog Hajdukovog centarfora Mate Baturine nakon jedne utakmice. Mada se ta jednostavna, a tako istinita činjenica, s kojom smo se u pop kulturi nerijetko mogli susresti u inačici “you win some, you lose some”, može primijeniti na otprilike svako područje našeg života, ovdje ćemo je iskoristiti u sličnom kontekstu koji je imala u originalu – onom nogometnom.

Možda je to zato što živim u Splitu, ali jako lako bih se dao kladiti da strastveniji obožavatelji nekog sporta od nogometnih navijača ne postoje. Najbolji primjer imamo upravo u vlastitom dvorištu – klub koji deset godina nije osvojio naslov prvaka u ligi koja je već odavno postala potpuno ruganje i privatni biznis bande kriminalaca, desetci tisuća ljudi iz utakmice u utakmicu dolaze grleno podržati na tribinama, tisuće ga u vlastitim aranžmanima odlaze bodriti na gostovanja po stadionima i seoskim pašnjacima u cijeloj državi pa i van iste, a broj pretplatnika kluba navijača uspijeva konstantno rasti i u trenutcima kada je već godinama u ozbiljnoj novčanoj te rezultatskoj krizi. Klub je lokalni ponos, simbol grada, a poistovjećivanje s njim tradicija je koja traje.

Strast navijača ujedno može biti unosan biznis – shvatili su to odavno mnogi, od uprava velikih europskih klubova koji sada cijenu za ulaznicu na veće utakmice naplaćuju u rangu iznosa prosječne hrvatske plaće, do developera videoigara koji su još na Atariju prije više od 30 godina krenuli raditi nogometne igre. S poviješću te rivalitetom PES-a i Fife posljednjih godina vjerujem da su dobro upoznati svi koji su u životu primili gamepad u ruke, a sada je stiglo vrijeme da vam nakon više od mjesec dana provedenih s prvim next-gen Pro Evolution Soccerom napokon odgovorimo na pitanje iz prve rečenice – je li ušla?

Konami je ovogodišnje izdanje svoje nogometne simulacije promovirao sloganom “The pitch is ours”, što je sugeriralo da je unatoč ušminkavanju grafičkog prikaza koje svi očekuju zbog prelaska na nove konzole, glavni fokus studija ipak na događanjima na terenu, odnosno na igrinom gameplayu. Nisu nas lagali, jer najjači adut ovogodišnjeg PES-a upravo je – njegov nogomet.


Dobili smo simulaciju koja u nijednom trenutku ne djeluje skriptirano, kod koje nema neprobojnih “e stari ja ti samo od centra opalim taj šprint po boku, dođem do šesnaesterca i dodam igraču na drugoj” taktika niti nezaustavljivih svemiraca koji će ludim fintama promiješati polovicu stadiona.

Zvijeri od igrača, naravno, postoje i sposobni su oni nekad ludim naletom proći i nekoliko protivničkih nogometaša pa možda čak nakon toga i sami zakucati gol u rašlje, no takve situacije puno češće su izuzetak nego pravilo. Favorizira se mudra pas igra, inteligentno stvaranje prostora na jednoj strani privlačenjem protivnika na drugu, izbacivanje obrambenih duplim pasevima te taktičko prilagođavanje situaciji. Ovdje je riječ o nešto sporijem nogometu koji rezultira i s manje pogodaka po utakmici, no one golove koje zabijete ćete s užitkom više puta pogledati u replayu jer su najčešće plod truda te kvalitetno zamišljene i atraktivno odrađene akcije.

Igrači nikada do sada nisu u tolikoj mjeri reagirali na izmjene formacija te instrukcije koje im dajete, važna novina tu je sistem “fluidnih” formacija koji omogućuje različite strategije za igranje napada i obrane, a upravo će taktičko nadmudrivanje prije te tijekom utakmice, uz ono na samom terenu, nerijetko donijeti onu važnu prevagu.

Stamina, odnosno izdržljivost nogometaša također je faktor koji ima važnu ulogu – mudro je ne držati prst čitavo vrijeme na gumbu za sprint ako želite da igrači i u posljednjem dijelu utakmice budu u stanju trčati za loptom. Doduše, svakako će se osjetiti svježina igrača koji je ušao tek u zadnjoj četvrtini u odnosu na one koji su na terenu čitavo vrijeme, što je još jedan element koji pridonosi realnosti.


Zbog svega navedenog praktički nijedna odigrana utakmica nije identična i zapravo nikada niste sigurni kako nadmudrivanje s idućim protivnikom može izgledati, što dovodi do onog uzbuđujućeg te adiktivnog osjećaja potrebe za odigravanjem “još samo jedne” – koja nikad nije samo jedna, otprilike kao kada idete s prijateljima popiti samo jednu pivu. Navedeno je, naravno, pohvala za igru i prilično pozitivna stvar, doduše samo ako ste tu “jednu” utakmicu odlučili odigrati na dan kada baš i nemate nekih važnih obveza.

Postoje u nogometu ti frajeri koji nose rukavice i jedini imaju dopuštenje da tijekom utakmice dodiruju loptu rukama. Kad smo kao djeca igrali u kvartu, golmani su obično bili momci koji najslabije igraju, no to svejedno nije baš pretjerano korektno opravdanje zašto ih je Konami prethodnih godina činio apsolutnim debilima. Uglavnom, gospoda između stativa ove godine napokon su upristojena: udarce koje bi trebali obraniti – obrane, šuteve koje nitko u poznatom nam sunčevom sustavu ne bi uspio odbiti van mreže prime u branku i to je zapravo jedino što smo od njih i tražili u ovoj igri. Hvala Konami.

Malen osobni problem ipak imam s fazom obrane – riječ je o nečemu za što sam isprve bio uvjeren da će proći kad se pošteno ufuram u igru, no nažalost nikad nije u potpunosti izostalo. Pošto najčešće ipak igram s ekipama koje dobro poznajem, a ne trećeligaškim brazilskim momčadima okupljenima na pauzama između prodavanja suncobrana po Copacabani, siguran sam da moji igrači ne bi trebali imati problema s invaliditetom. Ipak, nekada, posebno na većim težinama, nogometaši u obrani doista djeluju oduzeto. Frustrirajuće je kada se opako ime od stopera muči sa znatno slabijim centarforima kojima bi u duelu nekom logikom trebali loptu oduzeti zatvorenih očiju. Jedna od prošlogodišnjih pozitivnih novina bilo je naguravanje u obrani desnom gljivom na gamepadu, koje je ovaj put izostalo i nekako baš nedostaje.

Početni igrin izbornik pozitivno je iznenađenje – izgleda znatno sređenije i modernije te funkcionira brže nego do sada, no može se reći da zapravo samo ulijeva lažnu nadu. Meniji u samim igrinim modovima još uvijek djeluju zastarjelo i nezgrapno, a navigacija njima predstavlja blagi napor i jednostavno oduzima više vremena nego bi trebala. Tako se ujedno pomalo smanjuje uzbuđenje koje donose utakmice, budući da oni važniji modovi predviđaju da solidnu količinu vremena provodite u izbornicima sređujući momčad, kupujući nove igrače, prateći razvoj starih i slično.


Jon Champion i Jim Beglin imena su koja je prilično teško ne zapamtiti jer se gospoda već čitav niz godina pristojno predstavljaju na početku svake utakmice, a unatoč činjenici da otprilike nijedan igrač serijala nikada nije imao riječi pohvale za njih, nikako da se po tom pitanju nešto poduzme. Komentatori su i ove godine dosadni, hrpa fraza koje izgovaraju identična je kao i u prošlom izdanju, a čak i one nove rečenice postanu repetitivne jer ih Jon i Jim naprosto nemaju previše u svom arsenalu. Pošto mirni prosvjedi protiv komentatora očito ne polaze za rukom, predlažem da sljedeći korak bude nedavno isprobano bacanje bengalki u teren kako bi se zaustavila neka od sljedećih reprezentacijskih utakmica. Tako će shvatiti našu poruku!

Glavni razlog zašto našu recenziju čitate nešto kasnije jest jer smo htjeli malo vremena posvetiti igrinom online segmentu i novom, ključnom modu naziva myClub – navedeno nam nije bilo dostupno u našoj recenzentskoj kopiji sve dok igra nije i službeno izašla na našim prostorima.

Nastao kao očita reakcija PES-a na konkurencijin Ultimate Team, myClub najveću pažnju pridaje potpuno novom taktičkom segmentu – timskom duhu koji ovisi o podudaranju taktičkih preferencija igrača te trenera koje ste odabrali, a osim biranja igrača koji odgovaraju trenerovim vizijama, duh raste i zajedničkim igranjem utakmica. Zbog toga više nisu važne samo pojedine ocjene igrača, već i njihova međusobna kemija, koja na kraju može znatno pomoći ili odmoći na terenu.

Transferi u ovom modu ne postoje: nogometaše uzimate preko agenata, a dijele se po snazi na bijele, brončane, srebrne, zlatne i one najrjeđe, crne, koji sadržavaju najimpresivnije bisere svjetskog nogometa. Problemčić je što nikada ne birate direktno nogometaša kojeg želite, već samo njegovu poziciju i okviran razred prema ocjenama, dok pojma nemate koji će vas točno momak u kopačkama dočekati. Riječ je o očitoj želji unošenja faktora sreće u odabir igrača kojim se želi onemogućiti vječna problematika da svaka ekipa sadrži gotovo identičnu prvu jedanaestoricu, no nekada ipak živcira što je “kupovanje” igrača praktički potpuno nasumično. “MyClub je kao kutija čokolade, nikada ne znaš što ćeš dobiti”, rekao nam je jednom prilikom Tom Hanks.


Ove godine po prvi put je uveden i sistem mikrotransakcija – pravim novcima možete se opskrbiti myClub bodovima koji se inače dobivaju igranjem utakmica uz bonuse za pobjede i različita postignuća, a bodovima si, naravno, kupujete nove igrače. Očita je to pomama Konamija za novčićima igrača koji nisu dovoljno strpljivi ili vješti da si kvalitetnu ekipu stvore dobrim igranjem, već je žele imati bez ikakvog truda i nikako nismo oduševljeni tom idejom.

Svakako je zabavno tijekom utakmica uočavati utjecaj timskog duha na ponašanje igrača, kao i ono iščekivanje koje će poznate igrače sljedeći protivnik imati u timu te kako će oni međusobno funkcionirati. Treba pohvaliti i nagrađivanje svake završene utakmice bodovima, što je dobar poticaj igračima da unatoč frustrirajućem gubitku utakmice istu ne prekinu prije nego sudac zazviždi kraj.

Nisam siguran na kojem pazaru developeri ove godine rješavaju te svoje servere, no fascinantan je niz novih igara koje zadešavaju kronični problemi s online dijelom. PES im se, nažalost, odlučio pridružiti – velik broj igrača još uvijek ima stalne probleme sa spajanjem na bilo koji mrežni meč, kada ipak budu te sreće lag je nerijetka pojava, a o svemu dovoljno govori i par nenajavljenih Konamijevih maintenancea tijekom kojih je online bio onemogućen. Doduše, utakmice koje sam uspio zaigrati bile su prilično napete i dojma sam kako će online biti jako rado igran kada (i ako) se serveri napokon dovedu u red.

Nogomet je divan sport, a jako dugo nije izgledao atraktivnije u jednoj video igri – Pro Evolution Soccer 2015 kao da shvaća onu samu njegovu srž. Kada se tijekom igranja utakmice osjećate uzbuđeno unatoč tome što gubite – jer zlo đubre od protivnika je stvarno povuklo par divnih poteza kojima vam je izbacilo cijelu obranu i skucalo impresivan gol u mrežu – znate da je upravo onaj najbitniji dio odrađen kako treba. Dikod uđe, dikod ne uđe, kazao je Mate Baturina. Konamijeva lopta ove godine možda nije ušla savršenom putanjom bez ikakvih problema po putu, ali ušla je. A to je ono što se na kraju računa.

Proveli smo više od mjesec dana s prvim next-gen PES-om koji donosi potpuno novi mod i mikrotransakcije, ali njegove najvažnije promjene dogodile su se na terenu.

82 Naša ocjena
  • zabavan
  • realan i zarazan nogomet
  • izbornici
  • komentatori
  • online problemi

Duje Kozomara

HCL-ov doktor lošeg humora. Odbija sebi i drugima priznati koliko već dugo piše o igrama. Kad ne baulja mračnim podrumima u potrazi za muzikom s gitarama, radi na preuzimanju titule najdugovječnijeg studenta splitskog Prava, osvaja kvartovske turnire u PES-u, dira tuđe pse i promatra odraz u ogledalu.

Komentari (111)

  • randic7

    23.11.2014 - 19:30

    Koja je po vama na kraju bolja igra pes ili fifa?
    posto nikaku usporedbu niste nabacili..
    pes nisam igrao ali po viđenome rekao bih da je ipak fifa općenito bolja, premda mi se gameplay od pesa cini jako dobar..ili sam mozda u krivu?

    • dragec

      @randic7, 23.11.2014 - 20:14

      Ne može se reć šta ja bolje.To je više stvar ukusa šta tebi odgovara. Meni je recimo PES zabavniji za igrati,mogu ga igrati cijeli dan,dok mi Fifa dosadi nakon 2-3 utakmice

    • IlijaM

      @randic7, 25.11.2014 - 06:42

      Stvar je u tome tko sta voli, ja osobno pes. Fifa po meni za djecu.. uostalom pogledaj sam .. https://www.youtube.com/watch?v=WbNUJ5i6Rtc
      tko ovo voli ? O_o ja ovakve stvari ne vidjam na terenu ,mozda jednom u 10 godina ,a u fifi je to slucaj svaku tekmu ako si znalac..
      Ove godine PES br. 1…Fifu brane samo klinci kojima je fora petom ili bubregom ( 😛 ) zabiti gol sa 30ak metara .

    • KarloKarlec

      @randic7, 30.11.2014 - 20:03

      kako gad,no malo više pes pogotovo ove godine jer su kontrole puno lakše za naviknuti se i nogomet je realan

    • stipokupy

      @randic7, 01.06.2015 - 09:02

      pes 15 je zaista jako dobar mozda i bolji od fife samo sto je problem u grafici(još uvijek),te myclub treba dugo da se instalira ali sve svemu igra je suppp

  • psycho01

    23.11.2014 - 20:28

    PES 15 [3333 ;)) ;))

  • jo

    23.11.2014 - 20:54

    Grafika 5 od 10.
    Atmosfera 2 od 10.
    Igrivost 7 od 10.
    Zvučna podloga 7 od 10.
    Suma sumare 7 ocjena i to je dosta.
    Grafika je zakazala, gejmplej je poboljšan, zvuka nema, navijača nema i td.
    Možda najbolji PES od PES-a 6 ali najbolji fudbal i bolji od FIFE, not this time.

    • RedEy3

      @jo, 23.11.2014 - 21:07

      u kojem svijetu je grafika zakazala???? Lica igrača izgledaju duplo bolje nego na fifi.

    • departed1983

      @jo, 23.11.2014 - 21:41

      De mi reci zbog cega je FIFA bolja? Zato sto sa Zarate moze krenuti sa centra i predrilblati cijeli tim, pardon, pretrcati? Ne budi smijesan covjek. FIFA 15, za razliku od FIFE je najarkadnije fudbal ikad napravljen. Cak i ona FIFA 98 je bila realnija od FIFE 15. Ja slobodno mogu reci, osim sto izgleda kao fudbal FIFA 15 nema nista drugo zajednicko sa fudbalom. Imam je na Originu, i da postoji mogucnost da se igra ukine sa akaunta je bih je ukino.
      PES 15, s druge strane je vrh sto se toga tice i ni jedna druga igra nije dostigla taj nivo simulacije do sad i sigurno su najbolja simulacija ikad napravljena. Graficki su sfuserili igru i izgleda kao da je 2010, a ne 2014. godina. Ali na kraju krajeva, te stvari su najmanje bitne. Ono sto im ja necu oprostiti, i sto bi ih moglo kostati cak vise nego PES 14 su serveri. Igra je izasla prije 10 dana, a online modovi svakim danom sve gore rade. Ako to, i problem sa lag chetom ne rijese u roku par dana, prodaja PESa iduce godine bi mogla biti znatno manja.

    • movie

      @jo, 24.11.2014 - 15:15

      pogledaj općenito grafiku. Trava izgleda glatka kao bilijarski stol, katastrofa. pogle na što travnjak sliči u fifi. razlika nebo i zemlja. pogle hrpu detalja kojih u pesu nema a ima u fifi. Pogodi prečku, cijeli gol se trese, pukni loptu i trava s njom leti. Pogle kako se mreža ponaša u fifi a kako u pesu. Pogle količinu detalja i animacija publike u fifi pa u pesu… i da dalje ne nabrajam. jednostavno fifa grafički izgleda neusporedivo bolje. No fifa ove godien ima drugi problem. balans igre. Igra je generalno gledajući za kur..c. Možda i najgora fifa u zadnjih 5 godina. Dobar temelj ali loša nadogradnja

    • pleto

      @jo, 09.12.2014 - 06:31

      jesi ti taj klinac koji voli petom ili bubregom zabiti gol sa 30 metara, xaxaxa

    • jo

      @jo, 09.12.2014 - 09:13

      Ispod kojeg krša iskoči ti zaboga? :)
      Evo samo za tvoje oči, ako znaš čitati:
      http://www.ibtimes.com/fifa-15-still-top-uk-game-despite-70-sales-plunge-1700610
      http://www.vg247.com/2014/12/06/here-are-the-winners-of-the-game-awards-2014/
      http://www.vg247.com/2014/09/23/fifa-15-reviews-ps4-xbox-one-pc/
      Nešto nema PES-a među ovim spiskovima?
      Mora da je neka greška? :)
      I loše je ocjene Fifa dobila?
      Mora da su podplatili ovo ovi iz EA Sports-a, haha.
      Uživaj 😉

  • MiLi0nne-R

    23.11.2014 - 21:11

    Startovi su previše oštri, nakon par tekmi znao sam sve fraze komentatora…Ali igra je zarazna što jest jest..

  • adycro

    23.11.2014 - 21:37

    PES ide u pravom smjeru i to je dovoljno za reci. Gameplay je zbilja zarazan i sto ga vise igras vise ti se i svidja. Treba malo strpljenja za njega. Graficki PES za PC je dosta iza FIFE osim u onom replay pregledu igraca di izgleda fenomenalno. Myclub je takodjer jedna zanimljiva novina i uistinu zanimljiva. Osobno nemam dovoljno jako racunalo da normalno igram FIFU 15 ali zato imam u planu izdvojiti sumu za PES koji je ujedno i jeftiniji zabavan zarazan i predobro optimiziran.Mislim da je FIFA i dalje barem za ocjenu dvije vise ispred PES a zbog vec uhodanih modova i kolicine sadrzaja ponajvise Online moda ali ocekujem vec dogodine ravnopravnu bitku. Ovo je dobro i za igrace i FIFE i PES a jer napokon EA dobiva konkurenciju di ce joj PES sigurno oduzeti solidnu kolicinu igraca ove godine

  • Hrv4tin4

    23.11.2014 - 21:38

    Trenutno imam 47 sati PES2015. Moram reći da je igra odlična i nikako se ne mogu odmaknuti od myclub moda… Mislim da druge modove neću niti ni igrati…

    • Sako97

      @Hrv4tin4, 24.11.2014 - 05:07

      E i ja igram My club mod ali nikako ne mogu igrati divisiju samo ono na regular :/
      Kad god hocu da igram diviziju pise mi da ne mogu da se povezem na ser -.-

    • Hrv4tin4

      @Hrv4tin4, 24.11.2014 - 07:15

      Meni upali resetiranje kompa/routera. Ali ne svaki put… Do sada sam ih odigrao 99 protiv drugih igrača i 20ak protiv kompa. Kada pobijediš komp 10 puta zaredom dobiti ćeš jači komp i više love.

  • Papa6

    23.11.2014 - 21:56

    Uz dužno poštovanje prema EA-u,PES je figurativno pojeo fifu!

  • nemanjabl

    23.11.2014 - 21:59

    Komentatori su jako iritanti,a grafika je stvarno losa ako se usporedi sa fifom.Najvise mi upadaju u oci navijaci mislim stvarno ako vec pravite "next gen" igru potrudite se malo.Sto se tice samog fudbala jako lijepo odradjeno nema se sta zamjeriti samo u nekim trenucima djeluje presporo…Ipak ostajem na fifi jer je mnogo ozbiljniji naslov

    • Adam Jensen

      @nemanjabl, 23.11.2014 - 22:14

      Definiraj 'ozbiljniji'?

    • IaMarmageddoN

      @nemanjabl, 23.11.2014 - 22:37

      Mogu ja. Neću reći realnija da ne ostanemo u petlji po X put ali ipak je potpunija igra i ona sa više mogućnosti, tj. "zrelijih" opcija- Fifa. Mislim da ta igra ima sreće da je put koji su prije par godina odabrali, modovi koje su odabrali i novac koji ulažu doveo do toga da je Fifa potpunija igra koja ne treba patch prije datuma izlaska (osim ove godine sa onim Finess udarcem, to je bilo loše, barem do patcha). Gameplay je sad tu negdje, možda je PES 15 sada sličniji Fifi 14 nego 15 zbog nekih sitnica poput brzine gameplaya, obrane itd. ali OK, to za neke nije loše jer im Fifa 14 odgovara više. Osim toga, ja sam nakon samo par tekmi u Fifi pohvatao konce obrane tako da se meni ne dešava da netko protrči kroz moju ekipu, to više ja radim. Opet, o tim stvarima ovisi tko protiv koga igra. Uvijek od svakoga postoji netko bolji i netko lošiji, ne. Lijep pozdrav, Adame 😛

    • nemanjabl

      @nemanjabl, 24.11.2014 - 13:47

      Samim tim sto odmah imas licencirane klubove,igraci imaju prava imena i face cini fifiu ozbiljnijom igrom

    • Adam Jensen

      @nemanjabl, 24.11.2014 - 18:03

      Ja kada govorim o ozbiljnosti prije svega mislim na gameplay jel on ozbiljan a ako jest onda mi je i igra ozbiljna a u Fife je gameplay najblaže rečeno neozbiljan. Fifa previše podilazi igračima a a današnji igrači su takvi da hoće 'kruha bez motike' tj. hoće igre kije ne zahtjevaju mnogo truda.

    • IlijaM

      @nemanjabl, 25.11.2014 - 06:46

      Decko financista moc jednih i drugih ?????
      O cemu pricamo mi ,smijesno ,konami ih tu ne moze pratiti al imamo hvala bogu patch za takve stvari ( a takvi izadju po samom izlasku igre , neki ozbiljniji nakon mjesec dana )

  • Adam Jensen

    23.11.2014 - 22:12

    U potpunosti se slažem sa recenzijom a rečenica „zabavan, realan i zarazan nogomet” savršeno opisuje šta nam je Konami ove godine osporučio. Sad kad su gameplay doveli gotovo do savršenstva očekujem da se od naredne godine posvete i segmentima van terena pa da ovo bude 90+ igra, a ovako je 'samo' odlična (85). Well done Konami

    • movie

      @Adam Jensen, 24.11.2014 - 15:19

      Ako je konami doveo igru do savršenstva onda imamo ozbiljan problem. PES je na dobrom putu ali nije savršen, daleko od toga. Nekoliko godina ljenčarenja ne može prebrisati jedno izdanje. Veliki plus za igru ali i obveza konamia da nastavi u tom smjeru kako bi igra bila još realnija i bolja..

    • Adam Jensen

      @Adam Jensen, 24.11.2014 - 17:58

      „..GAMEPLAY doveli GOTOVO do savršenstva..”

  • jo

    23.11.2014 - 22:26

    Adam Jensen i ostala "PES klapa", odigrao sam oko 100 utakmica.
    Čim vidite system req za PES 15 sve je jasno što se tiče grafike.
    Da je igra izašla 2007-e bila bi hit, ovako se vidi da je grafika zastarjela (nivo PS3/X360).
    Drugo, gejmplej je bolji, nije sporno, ali su animacije, potezi, pokreti, opet iza FIFE.
    Igrači se okreću kao da imaju po 150 kg, tromo, mlitavo, nerealno.
    S Mesijom, Ronaldom, Riberijem i ostalim brzancima moš lagano od centra do gola.
    PES 15 je totalna arkada (nije ni Fifa simulacija da se razumijemo) ali ovo je presmiješno.
    Igriv je i nema toliko gluposti zbog kojih bi se čovjek nervirao (kao kod prethodnih izdanja).
    Golmani su poboljšani, ali opet prave neke čudne greške na istrčavanje u petercu, kad lopta ide u korner samo nijemo gledaju i opet su glineni golubovi (lopta ih pogodi, odbije se kod napadača i ćao – stara boljka).
    Navijače još čuo nijesam, komentatori su Tuga i Opomena, da tako se zovu.
    Atmosfera na utakmici je ravna atmosferi na groblju, navijači su pozorište.
    I pored svega, Konami je na pravom putu ali su gori od konkurencije.
    Zato i ova ocjena 7, baš fino "paše" ovom polu-proizvodu.

    • pleto

      @jo, 09.12.2014 - 06:47

      ja baš volim zastarjelu grafiku, baš je kuuul…

  • IaMarmageddoN

    23.11.2014 - 22:38

    Od mene 85. Nakon dugo godina nisam brisao demo nakon par tekmi, sa zadovoljstvom tu i tamo odigram malo, čisto da osjetim razliku između PESa i Fife. Opet, da govorim koja mi je igra bolja ne bi bilo fer jer ovo je PES tema i mislim da ću, prvi put nakon mnogo godina izjaviti da mi i PES opet odgovara ali u manjim količinama. Napokon, Konami, napokon! Shvatili ste da se Fifa mora kopirati!

  • Spalato1312

    23.11.2014 - 22:47

    drago mi je tako razmisljas, mislin na uvod

  • hanteed

    23.11.2014 - 23:17

    fifa je bolja od pesa.fifa ima poboljsane men to men battles a pes nema uopce,nijedan online mod pesa nemoze se mjeriti sa fifom,pes ima dobar gameplay ali to je stvar ukusa.i oni koji govore da na fifi nema obrane neznaju koristiti tactical defending

  • Himand

    23.11.2014 - 23:21

    Najbolji gameplay dosad,igrao sam i FIFU i PES 15,FIFA jest graficki puno naprednija al naravno gameplay je presudna stvar a tu je PES pojeo FIFU

  • Deazard

    24.11.2014 - 08:20

    Što se mene tiče jedan veliki minus su sudije, barem na pc-u. Doslovno za svaki start žuti karton, i naravno monotoni komentatori..

  • jo

    24.11.2014 - 08:41

    Da i sudije su užas.
    Za glupe startove koji se nekad i ne sviraju dobijaju se žuti kartoni.

    • pesfan

      @jo, 24.11.2014 - 21:00

      Ne sviraju se zato kaj je sudac pustil prednost, a nije zaboravil da ti treba dat žuti.

    • markogal

      @jo, 24.11.2014 - 21:11

      budimo iskreni nije sudija dobar ni u fifi 15

  • dragec

    24.11.2014 - 09:19

    Neznam šta se toliko pljuje po grafici,meni izgleda sasvim ok.Morate promijeniti na graphic options da ne bude Low,nego Very High,i rezoluciju u 1920×1080 (ako imate full hd monitor/tv). Baš je jedan dan bio susjed kod mene,i mislio je da gledam neku tekmu uživo,kad ono igram PES na telki

  • jo

    24.11.2014 - 09:20

    @Dragec, upali FIFU 15 na ta podešavanja i pokaži tom tvom susjedu, ali pazi da ga srce ne okine.

  • apenac

    24.11.2014 - 09:34

    Konami je ove godine konačno uspio,Pro Evolution Soccer 2015 je novi kralj nogometa!

  • adycro

    24.11.2014 - 10:22

    Uvjek ce biti nadmetanja PES ili FIFA. Ne moze se ocekivati da PES zablista s prvom godinom nextGen a pogotovo sto se tice modova. Jedan FUT je razvijan vec par godina i tesko je desegnuti razinu toga odmah u prvoj godini s myClub om. Sto se tice gameplay a to je vrhunski odradjeno i igra je prezarazna, definitivno mozes biti pravi takticar u igri i osjetan je taj pravi feeling i satifakcija kog gola i stvorene akcije, stovise moram priznati i vise nego u FIFI. Ono sto moraju popraviti po meni je ubrzati malo reakcije igraca kod primanja lopte, smanjiti OP finnes shoot a, ukloniti ove dosadne komentatore koji se nisu mjenjali od prije 10 godina, graficki donjeti dasak novih konzola za PC iduce godine, i ubaciti malo fleksibilniji menu, zabavniji u jednu ruku jer je ovako suvise monoton mada je to najmanji problem i mislim malo srediti gameplay u smislu obrane, tu i dalje nemam kompletan osjecaj branjenja kao u fifi. Ali to sve nabrojano nisu veliki problemi i vjerovatno ce se doraditi kroz vec iduce godine. Realno gledano FIFA je bila zadnjih 5 godina daleko ispred PES a do ove godine di joj je dosao zbilja blizu i ovo bih trebao biti znak za uzbunu kod EA da se napokon malo trgnu i shvate da vec iduce godine mogu izgubiti titulu najbolje simulacije nogometa.

  • lepiakadodo

    24.11.2014 - 10:30

    Koliko se moze procitati ovdje na forumu, svi igraci koji kritiziraju grafiku igraju na PC-u!!? Ima li koji igrac na PS4? Ja sam jedan od njih i mogu slobodno rec da je PES fraficki toliko unaprijeden da boli glava- posebno se vidi ako imate iole kvalitetan tv!!!
    Igrivost je toliko dobra da se stvarno na terenu vide razlike izmedu bolje i losije ekipe ali i razlike izmedu boljih i losijih igraca (mislim na prijatelje). Nema vise nezaustavljivog ronalda, messija ili robbena. ALI, nazalost to isto ne vrijedi kad se igra protiv kompa na najtezoj razini. Takoder, startovi su takoder kaznjivi kartonima iako nisu niti faul (komp dribla, zabije se u mog igraca koji stoji i dobijem zuti, a on faul), dok komp ne napravi protiv mene niti jedan jedini faul u cijeloj tekmi (zuti nisam vidio kod njih). Dosta nerealno.
    Uglavnom, slazem se s recenzentom, igra je odlicna i na pravom putu da sljedece godine postane najbolji nogomet, ali samo ako unaprijede odredene stvari spomenute gore u tekstu. 85/100

    • dragec

      @lepiakadodo, 24.11.2014 - 10:51

      +1 Ja igram isto na 100cm TV-u i full HD (na pc-u) i igra izgleda prelijepo. Neznam kakvu lošu grafiku ovdje vide ljudi,možda igraju na CRT monitorima,rezolucija 1024×768

    • departed1983

      @lepiakadodo, 24.11.2014 - 11:05

      CRT monitori imaju mnogo kvalitetniji prikaz slike od tog tvog TVa od 100 cm.

    • dragec

      @lepiakadodo, 24.11.2014 - 11:12

      Možda imaju ovi novi,ali ja sam mislio na one 10 god stare,koji su imali max rezoluciju 800×600

    • apenac

      @lepiakadodo, 24.11.2014 - 17:04

      Ko još igra na CRT monitorima,pa nismo u prošlom stoljeću. Mislim da je ugodnije i zabavnije igrati na nekom 1m ekranu (pogotovo u društvu),nego na nekom 50cm monitorčeku.

    • departed1983

      @lepiakadodo, 24.11.2014 - 21:53

      Ne pricamo ko igra vec o kvaliteti slike :)

  • jo

    24.11.2014 - 11:11

    Ja igram na 27" monitoru, 1920×1080, sve na high + sweet fx, 60 fps i izgleda malom bolje od PES-a 2007-
    @Dragec, meni takvi likovi kao ti nijesu jasni.
    Upali Fifu15 na sve detalje i fino uporedi, pa ćeš viđet koja je razlika (ako nemaš problema s vidom).

    • MrAddi21

      @jo, 24.11.2014 - 12:52

      Meni takvi ko ti nisu jasni (moje misljenje je jedino ispravno, ukoliko neko drugi drugacije misli nije u pravu – "@Dragec, meni takvi likovi kao ti nijesu jasni"). Tvoje nebuloze (uspoređivanje grafike pesa iz 2007 godine i 2015 godine) pokazuju tvoju objektivnost oko ovog serijala. Nema smisla da blatis nesta sto je ove godine dobro napravljeno zbog toga sto ti je fifa draza. Oba serijala imaju svoje nedostatke, fifa (prebrza igra, osjecaj prekratkog igralista, manje zarazan gameplay – moje misljenje) i pes (nedoradenost menija, slabija grafika na pc-u, al ne tako slaba kakvom je ti nastojis prikazat, suci- također moje misljenje) i svako ce igrat sto se njemu vise svida

    • pleto

      @jo, 09.12.2014 - 06:56

      ja upalio i izgleda ko neka igra iz 2008. godine muahahaha, dosadan si fifa fanboy, zbog ovakvih sreonja kao sto si ti ja ne znam za koju igru da se odlucim…i ne bi mi prvi put bilo da slusajuci ovakve komentare kao tvoj pogrijesim i izaberem onu krivu s prekrasnom grafikoma al koja dosadi za jedan dan…

  • Milo Hrnic

    24.11.2014 - 12:39

    Odlična recenzija, jedino se ne slažem s isticanjem online problema, kad ih 90% novih igara ima, a na pesu du trajali doslovno 2 dana.

    • departed1983

      @Milo Hrnic, 24.11.2014 - 21:53

      Na PESu online problemi nisu nikad presali.

    • Milo Hrnic

      @Milo Hrnic, 25.11.2014 - 14:03

      Meni nije radilo samo za vikend, sad sve radi i igram online bez problema

  • mokrEE

    24.11.2014 - 13:00

    realan je komentar na obranu, i sam sam primjetio da je i sa kvalitetnim stoperima ponekad nemoguce uzeti loptu fizicki puno slabijim igracima u 'remplanju' . steta sto je grafika ocajna, lica igraca su stvarno impresivna ali sve ostalo kao da je zaostalo jedno 10 god. Teren je blijed i ispran a sadrzaj oko njega kao da palim onaj prvi pes na ps1. igrivost je u redu mada je to moglo sve zajedno izgledati mnogo bolje da su si dali truda oko nekih sitnica

  • MrAddi21

    24.11.2014 - 13:06

    Slažem se s recenzijom, moja ocjena je 81. Gameplay je po meni super odrađen, zarazan je, realan te postoji onaj gušt kad vidis da se tvoje taktičke zamisli ispunjavaju na terenu, ali boljka su suci. Gotovo svaka utakmica zavrsava sa ispod 7 faulova (cak i manje) sto po meni umanjuje onu realnost. Grafički dio je malo slabiji na pc-u, al grafika je i dalje relativno dobra (bolja spram prijasnjih pesova, al losija od fifine). Sve u svemu igra je pokazala veliki napredak u odnosu na prethodnike, te definitivno preporucujem kupnju

  • jo

    24.11.2014 - 13:17

    Ja nijesam rekao da je PES loš, samo nije najbolja simulacija fudbala i daleko je od toga.
    Gejmplej jeste popravljen ali grafika, zvuk, komentatori, sudije su ostale na nivou PES-a 2008.
    Svi se ljudi žale na grafiku, jer je očigledno loša.
    Ovo je 2014-a godina i više se očekuje što se tiče grafike ne samo od PES-a već i od svih novijih igara.
    Mene raduje što se PES vratio na pravi put i nadam se da će napredovati još naredne godine.
    A moje su zamjerke na mjestu i realne su sa bilo kog aspekta, a govorit da je grafika u PES-u fenomenalna i bolja od Fife je jako nebulozno.

    • pleto

      @jo, 09.12.2014 - 07:01

      a ko to ističe da je bolja od grafika fife, jedino ti stalno povlačiš takve usporedbe

  • StreetFigter88

    24.11.2014 - 13:27

    Meni se sviđa ovaj pes više od FIFE jer ima više taktike,

  • zagorski-rambo

    24.11.2014 - 15:23

    fifa je za curice pes no1

  • psycho01

    24.11.2014 - 15:55

    fifa je za pickice pes no1

    • dragec

      @psycho01, 24.11.2014 - 16:58

      +1

  • jo

    24.11.2014 - 15:59

    Ovi dvojica su zreli za ban ako ima moderatora.
    Ovakvih komentara ni na srbijanski forum nema.

    • Oblakoder

      @jo, 24.11.2014 - 20:58

      Ajde covece sta si navalio pljuvati pes?Toliko si uporan da hvalis fifu i pljujes pes ,pa zar nije dovoljno sto su svi gejmerski sajtovi dali vecu ocenu pesu nego fifi.Pokusavas da ispadnes pametniji od svih njih i 90% ljudi ovde koji tvrde da je bolji pes.Da se razumemo ja igram pes i ne tvrdim da je bolji ili gori od fife jer ja fifu ne igram zato sto svi okolo mene igraju pes ,a pored toliko drugara ne igrami mi se online ili protiv kompijutera.Sto se tice nas srba nije u redu da nas prozivas bez razloga ,pogotovo ne na ovom sajtu koji je odavno postao balkanski sajt :)

  • pesfan

    24.11.2014 - 16:15

    85/100 od mene. Sa sweetFX patch-em grafika postaje mnogo bolja (pogotovo se mnogo dobije na živosti boja (ne izgleda više drekasto i isprano)). Gameplay odličan i zarazan, suci definitivno prestrogi, ali privikneš se s vremenom (igram na Top Player težini), golmani puno poboljšani, komentatori loši ko i uvijek (bilo bi super kad bi Jona Kabiru iz japanske verzije (Winning Eleven) ubacili u PES) . Ukoliko poprave suce, online komponentu, i isprave stav prema PC igračima što se tiče grafike i opće ispoliranosti u slijedećoj verziji ocjena bi mogla i preko 90. Što se tiče usporedbe Fife 15 i PES-a 2015, grafika na PC-u je definitivno bolja u Fifi, ali ja osobno se (kao što je bio slučaj i sa svim prethodnim Fifa-ma) ne mogu naviknut na gameplay i konstantni osjećaj skriptiranosti tako da i dalje ostajem vjeran PES-u :)

    • Adam Jensen

      @jo, 24.11.2014 - 16:27

      Nije pesedit jedini na svijetu, uvijek se nađu druge grupe koje će raditi patcheve (već ih ima). A to što pesedit sere baš sad kada je konami isporučio najbolji pes ikad mi je sumnjivo, neka viša politika je u pitanju (zlobnici bi pomislili da im je ea utrpao nešto u džep)

    • IaMarmageddoN

      @jo, 24.11.2014 - 19:32

      A ja, jedan od zlobnika, rekao bi da su ljudi napokon progledali 😛

    • markogal

      @jo, 24.11.2014 - 21:14

      jo smiri malo svaki četvrti komentar si ti i seres s oprostenjem po pesu a fifa nije nista bolja
      btw nauci odgovoriti na komentar

  • Oblakoder

    24.11.2014 - 21:06

    Posle pauze od godinu dana konacno odlican pes.Gameplay je odlican i jako zarazan ,a pogotovo mi se svidja sto je fudbal efikasniji nego zadnjih par godina.Po meni jedina mana mu je grafika ali samo deo oko terena dok je sam teren i igraci na jednom pristojnom nivou.Neki se zale na brzinu igraca ,tj nihovu okretnost ,a meni se cini da ne bi valjalo da su brzi od ovoga jer bi se onda mnogo vise sansi stvaralo sto bi po meni bilo malo preterano.Moja ocena 84 jer moze konami to mnogo bolje.

  • napaljeon

    24.11.2014 - 22:48

    Zasto se igrice moraju uvijek usporedivat ili pljuvat u komentarima, ako ti mislis da je fifa bolja onda igraj fifu ak mislis da je pes igraj onda pes isto ko i cod i bf, al cemu ovo dokazivanje sta je bolje vi sami znate sta je dobro za vas ak nemate nista pozitivno rec onda sacuvajte komentare za sebe, a ne tu kvarit atmosferu. Ne osudujte ljude na temelju toga sta je fan igrice koje vi niste!!

  • JoMandingo

    24.11.2014 - 23:42

    pes 15….zadovoljan sam..opet ima tu jos mnogo posla iako su napravili dosta od prosle godine koja je bila ajmo reci uvod u ono sto tek slijedi iz konamija. grafikom sam zadovoljan sto se tice modela igraca gdje se svjetlost, boja i teksture koze puno bolje prikazuju nego u fifinim naslovima…stadioni su dobro modelirani fali im jos dobra publika i bit ce odlicno…gameplay nikada bolji, nema repetitivnog napada i obrane…nema skripitiranih akcija i udaranja po "trokutu" cim sredina primi loptu (kao u fifi sto me nervira i razlog zasto sam odustao od nje), golove slavite kad ih zabijete jer je svaki zabijen trudom i odlicno akcijom.
    sve u svemu, fifa je ove godine donjela grafiku i animacije (ostalo sve isto kao prosle godine) koje nemaju nikakvog utjecaja doli vizualnog prikaza sto u ovom zanru nebi trebao bit presudno…pes je donio pravu simulaciju nogometa i uzivanje u svakoj odigranoj utakmici sto me je i vise nego obradovalo…
    netko voli grafiku netko gameplay ja sam ovaj drugi.. 😀

  • jo

    24.11.2014 - 23:47

    @Markogal, prvo nauči čitati ili dobro pročitaj što sam napisao za PES, pa onda serinjaj 😉

  • billyevo

    25.11.2014 - 09:47

    Za mene se PES definitivno vratio, bez obzira na loš online i osakaćenu grafiku (PC). Dubina gameplaya je izraženija nego ikada i to je ono što godinama krasi PES, kao i onaj nedostižni PES osjećaj, koji konkurencija nikad neće imati.

    Imama obe igre (orginal) i ova druga mi poslije PES-a izgleda tako površno i jednostavno mi se više neda da je zavrtim.

    Za mene je PES 2015 najbolji virtualni nogomet ikad napravljen i to tvrdim na osnovu svog osobnog iskustva(28) koje traje od pojave PS pa do sada.

  • jo

    25.11.2014 - 09:54

    @Billyevo, slažem se da se PES vratio na pravi put i da je gejmplej dosta poboljšan, to niko ne spori.
    Ja i još neki na forumu samo navodimo realne mane (nedostatke) što je fakat: Sudije, grafika, navijači, komentatori, zvuk, licence, online play (ovo je sve bolje kod konkurencije, mnogo i to niko ne može poreći.
    Single player kod konkurencije je dosta plitak i dosadi brzo (zanimljiviji mi je kod PES-a 15) ali multiplayer je dosta bolji kod Fife, posebno kad igrate s nekim ko zna da igra.
    I ja igram ISS od SNES-a i Sege, tako da nijesi jedini koji dugo prati ovaj serijal.

  • IlijaM

    25.11.2014 - 13:52

    svi zaboravljate da pes ove godine ima bolji gamepley ,a to je najbitniji faktor.. a sto se tice fife 15 (14) sama sminka i golovi petom sa 40 metara .. pa to ni ibra nemoze napraviti sto se u fifi zna desiti

    • Black_Pirate

      @IlijaM, 25.11.2014 - 19:32

      To je zato sto fifu prave ocito ljudi koji ne razumiju nogomet.. i misle da je to nesto nalik na rukomet, samo ono nogom.. Mozda cak i golf. Dakle, trljaju ti erogenu tocku na pogresno mjesto.. ali se masovni orgazam ipak desi na kraju, iz meni nejasnih i nelogicnih razloga. Pretpostavicu da je mozda odgovor u tome sto su jedan kompleksan i uzvisen nogometni dozivljaj prilagodili bas svakome…. Sto se inace desava sa mnogim drugim igrama. Nazalost.

    • pleto

      @IlijaM, 09.12.2014 - 07:21

      da, da jako realno

  • Dukie

    26.11.2014 - 00:45

    Budimo realni ljudi, GAMEPLAY je puno bitniji od GRAFIKE. Citam i cudim se nekim komentarima. Ono, PES nema grafiku pa je sranje. Btw, ako sam uspio dobro procitati ( i ako pise tocno ) PES za PC je jos uvijek na FOX ENGINE-U. Slobodno me ispravite ako sam u krivu. Trava gospodo draga ako niste znali se moze podesavat prije utakmice na domacem terenu ( visina trave ) koja se itekako lijepo vidi. Drugo, kad se igra na HD rezoluciji, grafika izgleda impresivno. Sto se tice razlike FIFA-e i PES-a, ona je oduvijek bila u GAMEPLAY-u, kao i ove godine. Opet, ako se ne varam, FIFA je daleko veca arkada od PES-a. Dat cemo jedan primjer. FIFA, uzmes Rooney-a, ides na Terry-a ili nekog dobrog obrambenog ( ma ni ne mora biti dobar ) i frajer ti uzme loptu bez beda. Obrnuta situacija, znaci imas obrambenog igraca, i budimo realni, ali onaj najveci sljam od igraca postane Ronaldinho, Messi, C. Ronaldo u jednom i ne mozes mu nista ( osim ako ne igras na tezini za djecu, a to je ispod regular ). Znam, bit ce onih koji ce reci, pa PES je lagan i bla bla bla. Da, slazem se, lagan je ali iskljucivo dok kompjuter radi vecinu posla umjesto tebe ( UKLJUCEN ASSIST ZA PASS, SHOT, FINTE itd. ). Iskljuci to, pa cemo vidjet koliko je lagana igra. Dok FIFA, imao to ukljuceno, nemao to ukljuceno, igra je ista, radis cudesa na terenu. Jedna stvar sto muci konami u gameplay-u je onaj di igrac nekad zna stati sam od sebe i jednostavno ako je zadnji izgubis utrku do gola. Sto se tice igraca i njihovih kretnji ( morao sam se dotaknuti toga jer sam vidio komentar di kaze ''igraci kao da imaju 150 kila'' i tromi su ), ja neznam dali postoji na svijetu igrac koji se krece kao da ima motor u guzici ( okret, rolanje, trka itd. ) kad je s loptom. Drugo, ono sto PES ima a FIFA ne, je razlika i onaj moment kada igrac krece u sprint, tocnije ubrzavanje do sprinta. PES ima tu razliku, i ako igrac nema eksplozivnost, na kratke relacije nema sanse. Daleko od toga, FIFA-i pripada prijestolje radi komentatora, grafike publike, samog dozivljaja stadiona i utakmice. Opet cu ponoviti, GAMEPLAY i igrivost je ta koja nosi pobjedu, a to je ove godine pripalo KONAMI-u.

    • mat_KT

      @Dukie, 26.11.2014 - 11:36

      Svaka cast Duki!

  • jo

    26.11.2014 - 11:22

    @Dukie, skoro sve si lijepo rekao i sa većinom stavki se slažem.
    Osim za grafiku, koja je generalno loša, ne samo meni nego većini.
    To za podešavanje dužine trave nema niđe veze isto stadion izgleda a teksture detalja osim trave su urađene na nivou PS2.
    Druga stvar, pogledaj malo Ronaldinja, Neimara, Robena, Ronalda kako se okreću s loptom i što čine pa onda pričaj kako igrači ne mogu da se brzo obrću.
    Niko ne spori da je gejmplej popravljen i da je to napredovalo.
    Ali reći da je PES vazda imao bolji gejmplej od FIFE je budalaština teška.
    Uporedi sva izdanja PES-a i FIFE (od 2007-e do ove godine) i viđećeš da nijesi u pravu.
    Gejmplej s PES-a 15 je sličan PES-u 6 i to je zastarjelo kao i animacije i pokreti, dinamika igre. Pogledaj klizeće startove, lete po 5 metara ne mogu da se zaustave??
    PES 15 je igriv i to je najbitnije i kopira FIFU mnogo, ali nema veze.
    Napredovao je ali je opet konkurencija po meni u svim segmentima ispred pa i po gejmpleju.

    • Dukie

      @jo, 27.11.2014 - 15:03

      Frende, da pojasnim. PES se oduvijek bazirao na tome da se gradi igra, i kroz akcije da se dodje do gola i da se isti tako zabije. FIFA pak se bazira na nekakvoj igri koja meni nema smisla. Naime, svaki brzi igrac, bilo di da uzmes loptu, opalis sprint i pred golom si. Da, slazem se da su Neymar, Ronaldinho, Robben i ti jaci igraci okretljiviji, brzi u PES-u, sto po meni ima logike s obzirom na neke prosjecne igrace ili za klasu slabije di se vidi itekako razlika u brzini, okretljivosti itd. A pogledaj malo FIFA-u, bilo koji igrac, skoro pa bilo koje kvalitete leti terenom, okrece se kao ringispil, radi finte bez greske, sto itekako nema smisla. Sto se tice grafike, istina je da je KONAMI mogao itekako bolje odraditi posao, pogotovo na kompu, uzevsi u obzir da je izlazak same igrice kasnio dva mjeseca nakon FIFA-e. I opet ponavljam da je PES za PC na starom engine-u, FOX engine-u a ne na NEXT GEN ( http://www.hcl.hr/vijesti-pes-2015-za-pc-bit-ce-hibrid-izmedu-dvaju-konzolaskih-izdanja-11620-17.html ) tocnije hibrid starog i novog engine-a ( The PC version of PES 2015 is going to make some gamers very unhappy, as Konami has described it as a “hybrid” between new-gen and last-gen versions of the game ) pri cemu je ocito da je grafika ostala ista kao i na prijasnjim nastavcima. I da, stojim kod toga da je PES oduvijek imao GAMEPLAY bolji od FIFA-e, neovisno o kojem se nastavku radi. I ne samo GAMEPLAY, vec je imao ono nesto sto FIFA nema vec duzi niz godina. Bilo bi jako zanimljivo kad bi FIFA uvela GAMEPLAY tipa PES, a PES grafiku i ostalo tipa FIFA. Tek onda bi se dalo raspravljat pravilno koja je simulacija bolja i po cemu :) :)

    • Dukie

      @jo, 27.11.2014 - 15:06

      A jos da se nadodam, sto se tice uklizavanja, to uopce nije istina sto si izvalio ( Pogledaj klizeće startove, lete po 5 metara ne mogu da se zaustave?? ). To prije ima u FIFA-i, a ne u PES-u, vjeruj mi na rijec jer svake godine obavezno probam FIFA-u u nadi da su poboljsali GAMEPLAY. 😀 😀

  • mikinov

    26.11.2014 - 14:35

    Ovo je najbolja nogometna simulacija, Pes je ove godine prevazisao samog sebe :)

  • jo

    26.11.2014 - 16:02

    Najbolji PES svakako, najbolja simulacija fudbala nikako 😉
    @Ultimate, ne znam kakve to ima veze samnom? :)
    Igram Far Cry na 1920×1080, uz sve na high, da ne štucne na I3 530, i nema ispada na desk i black screen 😉

    • ultimate

      @jo, 26.11.2014 - 17:56

      To je proslost…taj i3 je iz kamenog doba a ti igras far cry4….ahahha svaka ti casta lol

    • IlijaM

      @jo, 27.11.2014 - 18:16

      Stvarno te ne razumijem,koliko se ja trudio ne mogu te dokuciti.
      Trenutno na trzistu imamo 2 "simulacije" nogometa ,fifu i pes ,dali je tako ?
      Pes je ovo godine bolji ( potrvditi ce to ljubitelji fife )
      sto znaci da je pes ove godine najbolja simulacija jer bolje trenutno nemamo

    • IlijaM

      @jo, 27.11.2014 - 18:37

      i da… ti ocito ne razumjes sto je to kvalitetna igra .

      "Gejmplej s PES-a 15 je sličan PES-u 6 i to je zastarjelo kao i animacije i pokreti, dinamika igre. Pogledaj klizeće startove, lete po 5 metara ne mogu da se zaustave??"

      Fifa ima bolju grafiku ,atmosferu na stadionima ,komentatore ..sve je to nekako vjernije preneseno nego kao sto je slucaj sa pes-om…godinama isti komentatori "mutava publika " i taj osjecaj realnog al sve to VAN TRAVNJAKA .
      Pes je mnogo realnije prenio filozofiju nogometa na teren od fife ,moras priznati . Ti ne shvatas da vecina ljubitelja nogometa voli PES zbog njegova gameplay-a i svi ovi ljudi ,siguran sam,igrali bi pes i da je grafika prenesena iz ISS-a jer fifa ne razumje nogoment i nije ga dobro prenjela na terene.
      I molio bih te da ne spominjes Fifu 2005,06,07 i ostale arkade ,ne mogu da vjerujem da si to nazvao nogometom … jos pamtim golove skaricama sa centra ili ona famozna stvar koju ima samo fifa kada pepne lopta pred golmana pa elegantno sklizne u gol …

  • jo

    27.11.2014 - 23:22

    Samim ovim što ste "izvalili" takvu glupost da je PES uvjek imao bolji gejmplej od FIFE (posebno tragični PES 2008 do PES-a 14) za koje se ne zna koji je grđi od kojeg, svaka rasprava dalja je suvišna i Vaša objektivnost se vidi kroz to.

    • Oblakoder

      @jo, 29.11.2014 - 15:15

      Sta ima bilo ko da izvaljuje za gameplay pa valjda ti je jasno da igra koja na svim gejmerskim sajtovima dobije vecu ocenu ,a pri tom je sve na strani fife 15 sem gejmpleja!Da ti pojasnim njima nije bilo dovoljno to sto je fifa u svemu bila bolja sem u toj najbitnijoj stavci koja je mnogo bolja u pes 15 pa su joj svi dali vecu ocenu.Ja razumem da si fifa fanboy ali pomeri se sa cinjenicom da je pes 15 najbolja simulacija fudbala :)

  • psycho01

    28.11.2014 - 06:33

    ok da zaključim na kraju PES 15 ove godine je jedno 20-30 x bolji od fife 15 AMEN ! ;))

    • pleto

      @psycho01, 09.12.2014 - 07:33

      +1

  • jo

    29.11.2014 - 17:57

    Apsolutno nijesam fanboy.
    Iako je upropašten gejmplej kod Fife u odnosu na prethodne djelove, opet je najbolja simulacija fudbala FIFA.
    O tome govore nagrade mnogobrojne kao i broj prodatih primjeraka :)
    U PES-u je popravljen ali opet nije to to, ima dosta propusta.
    Pomirite se Vi sa tim da svjesno živite u laži 😉

    • IlijaM

      @jo, 30.11.2014 - 03:14

      NISI FANBOY ? hahahaha
      fifin gameplay je isti kao i prethodne 2 godine ( male nijanse ) …
      Fifi je najprodavanija jer ima dobar marketing to si svijestan
      Mnogobrojne nagrade ? da samo zato sto fifu ocito drze klinci ,snoobovi od igraca koji nerazumju nogomet .

      https://www.youtube.com/watch?v=ADEse4Nv0Kw
      https://www.youtube.com/watch?v=rnS_WBzOx-8

      Ti ovo nazivaj najboljom simulacijom? Pa ovo prijatelju nije uopce simulacija a ti si…nema vrijedjanja na portalu.
      tebi simulacija kada Kelava uzme loptu prodje sve protivniceke igrace po 2 puta i zadije neko remek dijeloo.

    • pleto

      @jo, 09.12.2014 - 08:55

      Najprodavanija je zato sto je kupuju svi Ameri a za PES nisu ni culi(vecina), koji nemaju pojma o nogometu i misle da je to nesto kao kosarka ali s nogom, nisu nikad ni igrali nogomet pa igraju ono sto im je jednostavnije a to je FIFA (uvijek bila)… ma zabavna je meni i fifa u dobrom drustvu (pogotovo proslogodisnja – jedna od najzabavnijih), ali nije tolko realna kao sto neki isticu, tj. nije realna uopce. Atmosfera je solidna i ok, lijepo izgleda ali nije mi to najvaznije u ovakvom zanru igre, najvaznija mi je zezancija s drustovm i dobra zabava, a to je uvijek bilo najbolje s PES-om.. FIFA jos uvijek preumjetna, plastična, skriptirana…

  • jo

    30.11.2014 - 10:03

    Ja sam realan.
    Fifa je bila do FIFE 08 (x360/PS3) smeće od igre, osim fenomenalnog France 98 izdanja.
    A onda je izašao PES 2008, s kojim je PES otišao u sunovrat iz kojeg se evo vrće se PES-om 15.
    Nije tačno da FIFU igraju samo đečina, znam masu drugova i likova koji su s PES-a prešli na FIFU (vjerovatno zato što je PES bolji, haha).
    Istina da u FIFI kaska gejmplej jer evo neku godinu slabo što mijenjaju, ali opet je kompletnija i bolja igra, što će i 90% ljudi reći (mora da je ovih 10% u pravu).

  • KarloKarlec

    30.11.2014 - 20:05

    eh,fifa je većinom našminkama što se tiče grafike

  • IlijaM

    30.11.2014 - 23:14

    Ma ti ne razumijes ,nije sporno da je fifa bolja e vecini stvari ( grafika ,komentatori ,zvuk ,animacije ….) al fifa nije simulacija,fifa je dobra i zabavna igra al je arkada to se vidi . Svaki je pogodak isti ,svaka akcija,sve ide na istu foru. Pes ove godine izgleda ocajno po dosta toga ali ima zarazan gamepley koji je veliki pogodak za serija. Igram paralelno i jednu i drugu igru godinama i mogu reci samo ovo: Fifa nije sve ove godine bila toliko dobra koliko je pes bio ocajno los u svemu. Ti si ocito jedan od momaka kojima je vizualna strana najbitnija i to je ok…ja samo malo drugacije gledam na stvari ,meni je fifa dosta laksa od pesa , golove zabijem na istu foru i to mi je uzasno jako …
    .

  • Hackey

    30.11.2014 - 23:51

    Meni fkt nije jasno sto bezveze prepirete oko toga koja je bolja simulacija, samo sebi zivce trosite.:) Fino se nabavis obje simulacije i kad ti se dribla i zabijaju spektakularni golovi igras FIFU, a kad hoces malo da izigras akciju i nesto na taj fazon igras PES:) Vama ko da KONAMI I EA daju pare da ih reklamirate pa se svadjate bez razloga. Ukusi su razliciti kod ljudi djaba je, koliko god se raspravljali, ista stvar sa CoD-om i BF-om ili DOTA I LOL. Ljudi, gejmeri opustite te se i uzivajte u onome sto visevolite igrati;)

  • jo

    01.12.2014 - 08:13

    @IlijaM, opet kažem da je PES popravio gejmplej i po prvi put od PES-a 2008 ga nijesam obrisao s kompa, već ga igram.
    Igram obje igre i zadovoljan sam uglavnom (osim s Fifom koja je mogla biti bolja).
    Ne bih se složio da je na Fifi svaki gol isti jer sam svaku ispratio (od 08 do 2015) i odigrao mečeva i mečeva (preko 1000 garantovano) s drugovima koji su se kleli u PES i toliko je raznovrsna FIFA što se tiče pokreta, poteza, driblinga, duela da joj PES ne može prifirit po tom pitanju.
    A da ne pričamo o "feelingu" utakmice, s navijačima i kompletnom utisku kojeg PES nažalost nema osim solidnog gejmpleja što po meni nije dovoljno.
    Ne razumiješ ti dubinu gejmpleja Fife jer ste igrali obično protiv računara a to nije to.
    Samo se ne bih s tobom složio oko toga da je na Fifi loš gejmplej (to nije istina) i što je još neko rekao da je vazda na PES-i bio bolji gejmplej (teška laž ).
    Onlajn i protiv nekog druga je najbolji test za svaki fudbal a tu Fifa nije zakazala.
    Istina je da nema mnogo inovacija ali će je sad PES 15 motivisati da naredno izdanje bude još bolje :)
    A ja ću do tada igrati obje igre 😉

    • rock

      @jo, 01.12.2014 - 09:10

      Daj covjece smiri malo,otices na zivcima koliko se sekras…..i kad nekom odgovaras ides na *odgovori* ispod komentara :)

  • jo

    01.12.2014 - 09:32

    Rock, ne sjekiraj se za mene, fala što brineš 😉
    Uživaj 😉

  • Dalmos1981

    21.12.2014 - 05:35

    Pes je bolji od fife, jedino iritiraju faulovi kod pesa…nisu baš dobro optimizirani, a ni prednost nakon faula nije svaki put ista,npr.. napraviš faul za crveni karton,sudac pusti prednost i ako je svirao neki drugi faul tvoj se ne računa ili ako zabiješ ili primiš gol tvoj faul tj. prednosti nema

  • maki10

    01.01.2015 - 16:07

    Dobar napredak u odnosu na prethodnike, ali jos puno toga treba odradit da bi to bio dobar i realan nogomet. Animacije treba dosta poboljsat, golmani dobri ali ponekad prime glupe golove iz blizine koje bi trebali branit, igraci su tromi i dosta spori prilikom primanja lopte i driblinga, obrana je cista rupa zbog suigraca koje stoje deset metara od protivnika, a stadion i atmosfera za vrijeme utakmice je cista nula..

  • cedi3003

    06.01.2015 - 15:53

    Pozdrav! Dal neko zna dal je izišao ili će izići neki patch sa licenciranim dresovima i imenima (pesedit?) za ps4 kao što je izišao za pes 2014 na ps3? Hvala!

  • Mr_Zli

    26.02.2015 - 13:27

    kako voditi repku u master l? i kako mijenjati klubove?

  • franc753

    26.03.2015 - 17:01

    jel mi moze netko pomoci nikako ne mogu instakirati pes2015 na ps3 uvijek na kraju pise eror i neki br.. u cemu moze biti problem

  • LeonardoM011

    24.07.2015 - 23:37

    PES, jer FIFA je za djecu 😀

  • ivancrogaming

    07.02.2016 - 13:15

    Bolji je mnogo do prošlog,svaka mu čast.Kupite ovaj PES mladi i stari.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!