HCL.HR

Recenzija

Pyre

GORUĆA ZABAVA

Žarko Ćurić

Nakon priče o dječaku u raspadajućem svijetu te jednako uzbudljivoj avanturi s djevom i mačem koji priča, inače meni jednoj od najboljih igara u posljednjih par godina, nisam očekivao da će me razvojni tim Supergiant iznova uspjeti iznenaditi kao prva dva puta. O kako sam bio u krivu, budući da sam doslovno ostao šokiran kada sam čuo da njihov nadolazeći projekt je svojevrsni hibrid sportskog nadmetanja s loptom, sličnog košarci, te akcijskog RPG-a!

Moram priznati da sam se malo u početku osjećao nelagodno jer i nisam pretjeran fan sportskih naslova, no primarno sam strahovao da će priča biti bačena u drugi plan zbog novog pristupa. Ipak, jednom kada sam napokon sjeo i zaigrao prvih par sati Pyrea, vidio sam jasan rukopis tvoraca Bastiona i Transistora te su svi moji strahovi jednostavno nestali, zamijenjeni osjećajem uzbuđenja u napetim sportskim borbama koje se zovu Rites ili prevedeno obredi.

Pyre_20170730231114

Priča između obreda igra važnu ulogu, budući da je svaku borbu moguće pobijediti ili izgubiti što će kasnije imati jasan utjecaj na razvoj radnje te odnosa između likova, ali i neprijatelja. Kompletna radnja događa se u nekoj vrsti čistilišta koja se zove Downside, a prepuna je likova koji su na određeni način nešto zgriješili u gornjem svijetu te su bačeni dolje zbog svojih dijela. No, kakvo bi to bilo čistilište ako ne postoji mogućnost izlaska iz njega!

Upravo su Rites borbe način kako se osobe mogu vratiti u obični svijet, a vaš glavni lik, poznat samo kao Čitač čiju ulogu preuzimate, te njegovi kompanjoni iz Nightwingsa samo su jedan od timova koji se bore za ovaj cilj. Članovi tima istinski su raznovrsni te nezaboravni, od ekscentričnog zmijolikog viteza Sir Gilmana koji će vas iznova nasmijati svojim viteškim ispadima, podmukle stanovnice močvare Bertrude do supersimpatičnog impa pod imenom Ti’zo koji komunicira pomoću slatkih uzvika iz kojih možete znati njegovo približno mišljenje u vezi situacije.

Pyre_20170730231438

Jednom kada ih dovoljno upoznate, kao i okolne lokacije te njegovu bogatu prošlost poželjet ćete istražiti sve bezbrojne zanimljivosti ovog svijeta. Nažalost, kretnja po njemu je dosta jednolična, odabirom jednog od ponuđenih putova koji može imati utjecaj na likove te sljedeće borbe. Osjećat ćete konstantnu želju da propješačite i istražite kompletan Downside, što nam Pyre baš i ne dopušta.

A dovoljno je baciti par pogleda na našu galeriju slika da vam bude jasno zašto to želim, jer je svijet Downsidea jedan od najljepše nacrtanih grafičkih dijela koje sam vidio u zadnje vrijeme. Sve je puno detalja, boja te stapajućih nijansi koji čine svaku mapu kao nešto što bi rado okačili na zid svoje dnevne sobe.

Pyre_20170801003151

Pyre sam igrao na PS4 Pro i nisam imao apsolutno nikakvih problema po pitanju performansi, jedina zamjerka može ići na kontrole koje su više prilagođene mišu i tipkovnici nego kontroleru. Malo je neobično koristiti kursor uz pomoć gljive na konzoli, pogotovo na menijima gdje bi puno logičnije bilo iskoristiti tipke gore-dolje.

Jedna stvar koja me izluđuje iznova i iznova, onako pozitivno, je soundtrack iz Supergiant igara. Znam da segment glazbe nekima ne prestavlja nešto bitno, ali meni je jako bitan, toliko da mi se i dan danas na omiljenim playlistama glazbe nalaze stvari iz Transistora. Glazba u Pyreu je ponovno izvrsna i ako ga već uzimate, obavezno kupite izdanje sa soundtrackom jer nećete pogriješiti. Količina izvrsnih pjesama je stvarno nevjerojatna, imam nekoliko kolega s posla koji su kupili igru radi soundtracka, čime se ne može pohvaliti puno naslova. Još ih samo moram natjerati da zaigraju i koju borbu.

Svaka bitka sastoji se od borbe tri na tri, pri čemu je cilj ušetati s loptom ili je ubaciti u protivničku lomaču pri čemu im oduzimao bodove, usput čuvajući da isti neprijatelji ne učine isto na suprotnoj strani. Za pobjedu je potrebno smanjiti protivničku lomaču na nulu, pri čemu možete koristiti razne specijalne mogućnosti likova, od ubrzavanja, različitih vrsta skokova te specijalnih moći.

Pyre_20170801000743

Zanimljivo je i to da u isto vrijeme možete koristiti samo jednog borca, a jednaka situacija je i kod protivnika, bez obzira nalazili se u napadu ili obrani. Kod obrane, potrebno je dodirnuti protivnika s loptom prilikom čega ga privremeno izbacujete izvan arene te lopta pada na polje i spremna je da se ugrabi od strane vaših ili protivničkih boraca.

Jednom kada se uhodate borba nudi bezbroj mogućnosti i taktika, od ludih kombinacija brzih i sporih likova, pametnog postavljanja obrane do brzog dodavanja lopte radi zaštite boraca od izbacivanja izvan mape. Pyre nije težak jednom kada se snađete, no postoji opcija dodavanja raznih hendikepa koji vam otežavaju borbu, ali usput donose i bolje nagrade.

Pyre_20170801003314

Osim story moda Pyre nudi i lokalni multiplayer za do dva igrača ili borbu protiv AI-a koji vam može pomoći za uvježbavanje svojih sposobnosti. Vjerujem da je borba protiv stvarnih boraca vjerojatno i izazovnija, no nažalost to nisam imao priliku isprobati lokalno, zbog čega najviše i žalim zbog nedostatka online mečeva za koje sam uvjeren da bi došli kao odličan dodatak.

Pyre u konačnici donosi stvarno mnogo toga na stol, od zbilja prekrasnih lokacija upotpunjenih još boljom glazbenom podrškom, ludih borbi koje će vas navući na još jednu partiju te dosta dobre priče već standardne za Supergiant razvojni studio. Ako još u ovo nadodate mogućnost prelaska iznova uz dodatne elemente, drugačiju priču i veću težinu te lokalni multiplayer, nije velik problem preporučiti je, pogotovo po pristupačnoj početnoj cijeni od 20 eura.

Supergiant i dalje drži besprijekoran rezultat u našim knjigama. Ne boje se pokušati nešto novo, a Pyre je izvrstan pokazatelj da sportsko natjecanje, odlična priča te vrhunski soundtrack mogu živjeti sretno u istoj rečenici.

90 Naša ocjena
  • zabavan spoj sportske igre i akcijskog RPG-a
  • glazba je vrijedna kupovine soundtracka
  • prekrasan svijet prošaran dobrom pričom
  • unikatni i zabavni likovi
  • samo lokalni multiplayer
  • kontrole nisu prilagođene konzolama

Žarko Ćurić

Želja mu je jednog dana izdati vlastitu igru, na čemu naporno radi. Osim raznih retro konzola trenutno posjeduje PS4 i X1. Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su oni čudni RPG-ovi gdje likovi imaju šiljaste frizure.

Komentari (32)

  • Dukindra

    09.08.2017 - 21:44

    Ja za ovu igru prvi put cujem.

  • Sackboy

    09.08.2017 - 21:56

    E još da je video recenzija da vidim igru bilo bi super, odo ja na youtube, ign i gamespot su napravili video recenziju prije 2 tjedna…

    • Oblakoder

      @Sackboy, 09.08.2017 - 22:00

      Prava steta sto su to ukinuli :(

    • Someone

      @Oblakoder, 09.08.2017 - 22:40

      Slažem se, fale i meni video recenzije… sada se samo snimaju video komentari, valjda se ekipa na to pali…osobno to izbjegavam gledati, bezveze mi je gledati nekoga kako igra, pogotovo kad uz to počnu žicati lajkove ko na tržnici, prije su to radili suptilno, sad lagano smaraju (Igore tebe gledam)

    • Igor Belan

      @Someone, 10.08.2017 - 09:48

      Momci, možete vi plakat i vrijeđat koliko god hoćete (Sackboyjev komentar je uvreda, Someonov je također namjerno preuveličan toliko da je uvredljiv – nemojte misliti da ignoriramo takve stvari), to samo govori o vašem karakteru i kulturi, ali to ne mijenja činjenicu da video recenzija Pyrea nije nešto što se isplati raditi. Video recenzije općenito nisu ukinute kao što Oblakoder to tumači, mogle bi se vratiti, ali za sada ostajemo s kombinacijom video komentara i tekstualne recenzije za većinu igara. Dok neke pokrivamo samo tekstualno, očito, kao što smo radili prije nego je YouTube postojao uopće. To tako ostaje do daljnjega, vaši komentari neće ništa promijeniti, osim što će uništiti komentiranje recenzije i staviti vas na listu za opomene zbog vrijeđanja.

    • Someone

      @Igor Belan, 10.08.2017 - 10:13

      Care moj, nemam stvarno namjeru dizati tenzije, ali malo ga, kako bi ti meni rekao, preuveličavaš i pretjeruješ…da sam htio vrijeđati, vjeruj mi, ne bi ovo ovako izgledao…no ako sam te uvrijedio, ispričavam se. Činjenica je sve što sam rekao, koliko god ti to izbjegavao priznati. Najviše me brine način vašeg feedbacka na naše komentare, sad ću ko tužibaba uključiti i Zorana s kojim sam jednom imao sličnu situaciju. Na svaki naš imalo kritičan komentar ide start s dvije noge s vaše strane. Niste vi bogom dani za ovaj posao i trebali biste biti toga svjesni i ponekad uvažiti što vam ovdje ekipa piše (a da nije samo Igore care, volimo te). Uostalom, da nema ove ekipe ovdje, nema ni vas. Eto, oplakao sam svoje

    • Igor Belan

      @Someone, 10.08.2017 - 10:40

      Stalno prihvaćamo feedback normalnih, pristojnih i razumnih korisnika. Doslovno svaki dan – komentari i poruke kakve ti uopće ne vidiš očito pa imaš neku svoju sliku o feedbacku korisnika u glavi. Ali kada ti je pristup takav da dođeš direktno vrijeđati sa “žicaš lajkove ko na tržnici, čime smaraš”, što očekuješ? Ne uništavaj dalje komentare ove recenzije i ako želiš pričati o nečemu vezanom za portal, uredničku politiku ili neku povezanu temu, imamo cijeli podforum za to na forumu. Ako taj podforum ne želiš koristiti već želiš nastaviti raspravu ovdje u komentarima Pyre recenzije, onda ćeš zajedno s ostalima koji bi tako uništavali komentare sadržaja po portalu, dobiti opomenu i eventualno ban.

    • Someone

      @Igor Belan, 10.08.2017 - 10:56

      Kao ne dereš se na svakom video komentaru nešto tipa: “Kliknite lajk dolje, kliknite, ajde da vidimo jel možemo do 5 lajkova, još malo pa nestalo…”. Još jednom se ispričavam, no vidim da si ti i dalje nabrijan i ideš na nož. People skills 0. Uglavnom, nema potrebe za prijetnjama, znam i sam gdje su vrata.

    • Igor Belan

      @Someone, 10.08.2017 - 11:05

      A ne mogu vjerovat da si moju minijaturnu parodiju na to trazenje lajkova na YouTubeu, doslovno šalu koju sam prije mjesec dana kroz svega dva-tri videa, shvatio ozbiljno. I sad još ustraješ pri tome da to radim u svakom videu :))) talve fore doslovno nije bilo već mjesec dana. Daj se urazumi čovječe i komentiraj igru.

    • "PRIPROSTI SELJAK"?

      @Igor Belan, 10.08.2017 - 11:21

      Pa ovo je NEČUVENO! Izostao si sa drugom stvari na koju je i someone ukazao, a to su lajkovi. Kakav primjer izvlacenja kako se nebi suocio sa istinom. 😠

    • Darcoolio

      @"PRIPROSTI SELJAK"?, 10.08.2017 - 18:15

      “Nečuveno”.
      To si čuo negde, od političara ili gde?
      Nečuveno je vaše ponašanje, da ne pričam pominjanje smradova kao što su IGN i GameSpot koji toliko očigledno pljuju ili guraju igra kad im se plati, a objektivnost im je na nivou balkanskih političara.
      Nije što su HCL naši (kažem naši jer sam ona stara garda koja je rođena u SFRJ i i dalje držim do toga da smo naši pošto smo pored svega što se izdešavalo svi u istim go…ma, možda smo mi iz SR malo preko brade) ali ja smem ruku u vatru da stavim da boljih od njih nema.
      Video komentar je meni bitan, tu vidim gameplay, mehaniku borbe ili čega već, a recenzija je uvek bolja za čitanje, a momci ne moraju 2x snimaju nešto da bi nečija lenjost bila sasićena.
      Čitajte malo, nije samo Facebook za čitanje.
      A iskreno se nadam da će izbaciti i aplikaciju za telefone pa da se to čitanje i olakša.

    • "PRIPROSTI SELJAK"?

      @Darcoolio, 11.08.2017 - 00:37

      S jedne rijeci ” necuveno” ti dodes na to kako hcl ispada sveukupno los u mojim i ostalim istomisljenickim ocima?! NE IZNOSI GLUPE LAZI NA TUDI RACUN(barem ne na moj komentar). Necuveno je ponasanje ukazivanja na neke pojedinosti? Apsurd! Ps. Poruka jedna: ne budi glup i zaostao, imati koju rijec vise u repertoaru nece nikoga ubiti😉

  • Darcoolio

    09.08.2017 - 23:15

    Video konentar, pisana recenzija, idealna kombinacija.
    Prvo Bastion, pa Transistor, a sada Pyre, momci imaju ozbiljan kvalitet.

  • "PRIPROSTI SELJAK"?

    09.08.2017 - 23:23

    I onda on dode meni drznicki odgovarat sto sam mu ukazao na neke stvari, a pogledaj koliko istomisljenika. Igore ja jos nisam dobio ispriku!

    • "PRIPROSTI SELJAK"?

      @"PRIPROSTI SELJAK"?, 09.08.2017 - 23:33

      Komentar je bio upucen Someoneu

    • tryon

      @"PRIPROSTI SELJAK"?, 10.08.2017 - 09:56

      ajme kako si naporan

    • "PRIPROSTI SELJAK"?

      @tryon, 10.08.2017 - 11:33

      Ako ti rijec ” naporan” povezujes sa istinom , s onim s cime se slaze vecina( a to govore i ti lajkovi pored samih komentara), onda sam prijatelju TOTALNO NAPORAN😉

    • Darcoolio

      @"PRIPROSTI SELJAK"?, 10.08.2017 - 12:16

      Dvojica nije “Pogledaj koliko” :)

    • "PRIPROSTI SELJAK"?

      @Darcoolio, 10.08.2017 - 12:47

      Istomisljenik je i onaj koji stavi like na odredeni komentar😉. Sto je logicno da se slaze s istim

    • Goran1234

      @"PRIPROSTI SELJAK"?, 10.08.2017 - 12:50

      Pa ok imaš svoje mišljenje j ok je to.Ali ja bih više volio da se komentira igra ovog tipa… 😥….općenito Rpg već kad je igra tog žanra….Ne samo uvjek neke “tužbe i prigovore”…igra je jedinstvena i djeluje jako zabavno…Ali na kraju krajeva će je malo gamera igrati kod nas najvjerojatnije.

    • tryon

      @"PRIPROSTI SELJAK"?, 10.08.2017 - 13:27

      Ne pilaj nego si tumor s youtubea koji je došao metastazirat na portal. Plačete na neko “moljakanje lajkova” koje je bilo u svega par videa IZ SPRDNJE na ostale youtube kanale. Uz to, svaki tvoj komentar na tu temu je: “igore ispričaj mi se, igore spomeni me u videu…”. Daj se skulirajte.

    • "PRIPROSTI SELJAK"?

      @tryon, 11.08.2017 - 01:22

      Zasto uzimati moju, nedavno vec recenu spiku sa oboljenjem i metastaziranjem u jednom komentaru s ciljem uklapanja u svoju ? Sto zar si mentalno onesposobljen? Uzevsi u obzir mentalnu nesposobnost kao primaran razlog, pricati o nekoj stvari s tobom je puko gubljenje vremena..

    • tryon

      @"PRIPROSTI SELJAK"?, 11.08.2017 - 08:16

      da care prvo sam isao na tvoj profil citat komentare da bih znao sta cu ti napisat

  • Žarko Ćurić

    10.08.2017 - 00:38

    Mogu li vas fino zamoliti da pričamo malo više o Pyreu, a manje o drugim stvarima. Za takve stvari slobodno otvorite temu na našem forumu pa bacite neku diskusiju.

  • Goran1234

    10.08.2017 - 09:26

    Osvježavajuće i drugačije…to je ono što nam treba…znam da većini gamera je ovo “odbojno”…Ali ja osobno dugo tražim RPG koji je drugačiji i svoj.Žarko hvala na preporuci.

    • Darcoolio

      @Goran1234, 10.08.2017 - 22:35

      To nisu gejmeri, to su AAA lešinari koji ako reklama nije skuplja od same igre ni ne znaju za nju.

    • Goran1234

      @Darcoolio, 10.08.2017 - 22:42

      Kolega sad sam u gradu Fourside(Mother 2,EarthBound)tražim onaj blues bend i baš me briga…. 😁
      Osobno me AAA naslovi već jako dugo nezanimaju,a vjerujem i tebe.

  • Moses

    10.08.2017 - 14:23

    Igra izgleda odlično. Igrao sam Bastion i on me oduševio. Od svijeta, do likova, a glazbu još dan danas volim poslušati. Nisam još probao tranzistor, ali me ova recenzija vuce da zaigram i njega i Pyre. Dobar recenzija Žarko, samo naprijed

    • chupacabra1

      @Moses, 10.08.2017 - 22:21

      Stari, trčećim korakom ka Transistoru

  • Cipelcug

    10.08.2017 - 16:56

    Bastion mi nije sjeo, ali zato Transistor obožavam. Kako god, čini se da je soundtrack uvijek vrh.

  • tryon

    10.08.2017 - 22:30

    Nisam igrao niti jednu. Cini mi se da to ne smijem niti napisati :). Cim stignem cu se uloviti bilo koje.

  • Mixa

    11.08.2017 - 08:52

    Isprobao sam Pyre, i mogu reci da je stvarno interesantna igra. Samo nisam ocekivao da ce dobiti ovako veliku ocenu. :)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!