HCL.HR

Recenzija

Ratchet & Clank (film)

U BORBI PROTIV DRUKA

Zoran Žalac

Ratchet & Clank za PS4 je najzabavnija igra koju sam igrao u prva četiri mjeseca 2016. godine. Samim time, to je i igra kojoj sam dao visoku ocjenu unatoč tome što je rađena paralelno s istoimenim filmom. A film, nažalost, nisam doživio na jednako zabavan način.

U recenziji spomenutog PS4 naslova napisao sam kako je izgledno da bi film mogao nadopuniti priču igre više nego igra radnju filma. To je donekle bila loša prognoza s moje strane jer su svi važni dijelovi priče ionako prikazani u samoj igri, a film tek malčice proširuje likove pa im je ponašanje jasnije nego u igri. Međutim, odnos Ratcheta i Clanka nije mnogo detaljniji ni u filmu. Ratchet je češće u prvom planu i njih dvojica jednostavno ne izgledaju kao nerazdvojan duo kakav su bili još 2002. godine.

ratchet-3

No, možda vas igra uopće ne zanima jer je film jeftiniji pa samo želite znati kako se on drži sam neovisno o igri, ili o prijašnjem poznavanju Sonyjevih likova. Odgovor je – ne baš spektakularno. Gledljiv je, ali svakome tko je ikada pogledao bilo koji Disneyev / Pixarov film jasno je da Ratchetu & Clanku fali dosta toga. Fali mu poruka koja bi zaokružila priču, mlađoj publici dala pouku, a starijima nešto za razmišljanje. Fale mu napete i atraktivne akcijske scene kakve u žanru animiranih filmova nisu karakteristične samo za Disney. Nedavno sam primjerice ponovno gledao DreamWorksovog Shreka i taj je film duplo življi i tečniji od ovoga.

Ratchetu & Clanku u filmskom izdanju fali zabava kakvu imaju drugi animirani filmovi, a fali mu i zabava koju već ima i u samoj igri.

Poznavajući predložak, Ratchetu & Clanku u filmu fali čak i ono za što znam da već imaju u originalu. Teško mi je to objasniti bez da spominjem igru, što je zanimljivo jer mi ondje istoj priči nije ništa falilo. Razlog je vjerojatno u tome što radnja filma ide dosta brzo, fokus naracije je na likovima, a planeti do kojih je njima stalo nisu dovoljno dobro predstavljeni gledatelju. U igri je to drugačije jer na svakom planetu provedete barem pola sata i više, nakon čega imate jasan uvid u to gdje se točno radnja odvija, kada i zašto.

ratchet-4

Film je također dosta mlak po pitanju humora. Najbolje fore iz igre nisu prisutne u filmu, a sve ostalo je netipično blijedo za Ratcheta & Clanka. Primjerice, najgenijalnije oružje Groovitron uopće nije uvršteno u film, a prednost je dana generičkim pucaljkama. Najsvjetliji trenutci filma su easter eggovi za poznavatelje PlayStation konzole i Sonyjevih igara. Doduše, takva su samo dva, ali su prava iznenađenja i jedine stvari koje su mi izvukle osmijeh na lice. Upitno je, međutim, koliko će te stvari biti simpatične mlađoj publici koja možda ne poznaje povijest PlayStationa.

Dva easter-egga razveselit će poznavatelje PlayStationa, ali to su nažalost jedine dvije stvari koje bi vam mogle izmamiti osmijeh na lice.

A film cilja upravo na tu mlađu publiku zbog čega je za naše tržište i sinkroniziran. Sinkronizaciju kao takvu inače ne bih navodio kao minus – znao sam da me očekuje, ali ovom filmu u ovakvom obliku praktički nije bila ni potrebna, niti je zapravo odrađena u potpunosti. Primjerice, nisu prevedeni tekstualni dijelovi filma – nazivi i opisi lokacija koji se pojavljuju dosta često i sadrže pokušaje humora.

ratchet-5

Prijevod je dakle isključivo glasovni, a barem trećina izraza korištenih u filmu su anglizmi, čisto neprevedene riječi i izmišljene sintagme iz R&C univerzuma. Gledate tako sinkronizirani film, a u svakoj trećoj rečenici su vam strane riječi kao što su mag booster, mainframe, online, hastag, deplanetizer, combustor i tome slično.

Čemu sinkronizacija filma ako polovicu dijaloga u njemu čine anglizmi te izmišljeni strani termini?

Na domaće glumce koji su posudili glasove nemam primjedbi, znam da su odradili svoj posao najbolje što su znali i mogli, ali smetaju me te nekonzistentnosti u prijevodu. Primjerice, Aleero City nije grad Aleero nego Aleero Siti. Zatim, nepravilno izgovaranje imena likova. Jasno mi je zašto je predsjednik Drek preimenovan u Druk, ali ne i po kojoj je logici Ratchet – Rečet (što je ispravno), a Clank nije Klenk nego Klank, za što ne trebate biti posebno oštrog sluha da čujete kako je nepravilan izgovor. Možda vas to ne smeta, ali meni je zbog ovakvih stvari krivo što se nigdje na hrvatskom tržištu film ne može pogledati bez domaće sinkronizacije.

ratchet-2

S vizualne strane film izgleda pristojno po pitanju animacija, ali 3D efekti su skoro pa nepostojeći – ako izuzmete efekt zatamnjenja zbog 3D naočala koje ste primorani nositi. Nisam siguran postoje li 2D projekcije filma, ali siguran sam da bi raskoš šarenih boja u toj verziji više došla do izražaja.

U konačnici mislim da Ratchet & Clank nisu baš najbolje snašli u filmskom izdanju. Fanovi koji bi eventualno mogli cijeniti film ionako većinu istoga mogu odgledati u daleko zabavnijoj igri i pri tome neće propustiti ništa značajno. Nova publika od ovoga dvojca u najboljem slučaju može očekivati tek osrednji film, u našem sinkroniziranom izdanju čak i nešto lošiji od toga.

Možda nije fer izravno uspoređivati film i igru s obzirom da je igra nešto skuplja nego kino ulaznica, no čak i kada ih gledamo odvojeno stvar je u tome da ta igra vrijedi svake tražene lipe. Za film se, nažalost, ne može reći isto.

Označeno sa:

Nije najdosadniji film koji možete pogledati, ali je film rađen po daleko zabavnijem predlošku koji je zaslužio bolju adaptaciju.

55 Naša ocjena
  • easter eggovi za poznavatelje PlayStationa
  • animacija izgleda simpatično
  • priča bez prave poruke
  • siromašna akcija
  • mlak humor
  • gdje je Groovitron?

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (7)

  • GTA222

    02.05.2016 - 20:15

    To uvijek bude tako :P, a ja planiram otići pogledat samo nikako da se smislim.

  • theth1ef

    02.05.2016 - 20:17

    a još je i box office flop tak da vjv neće biti nastavka

  • Grand theft Auto V

    03.05.2016 - 11:34

    A ja sam baš oćekivo da će film biti puno bolji nego film.

    • GTA222

      @Grand theft Auto V, 03.05.2016 - 11:59

      Misliš igra?

    • NoxeyPU

      @Grand theft Auto V, 09.05.2016 - 16:43

      Što će bit bolje nego što? xd

  • funky0308

    23.05.2016 - 15:41

    Taman mi danas stigla igra..odigrati pa pogledati film. Posto nema na eng u kinima, skiniti cu eng verziju bez i malo griznje savjesti. Nekada je Cineplex prikazivao hrv i eng verziju filma, sada vise nema Cineplexa u OSu, Cinestar zaboli za nas koji hocemo slusati izvornu sinkronizaciju, a ne nase, lose prevedene, pokusaje humora…

  • Markos Hristovski

    28.06.2016 - 22:24

    Tako nisko?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?