HCL.HR

Recenzija

Ryse: Son of Rome

Vjeran Nagy

Akcijske avanture iz trećega lica definitivno preplavljuju tržište video igara u sve većem broju. Ciljan je to format industrije najčešće korišten u svrhu ispunjavanja fantazija šmokljana i entuzijasta poput mene ili vas – žanr koji nas stavlja u ulogu naših najvećih herojskih uzora. Konkurentnih i utemeljenih serijala je mnogo, a donijeti nešto istinski novo i svježe predstavlja epski izazov svim razvojnim studijima. Nedavno izašli Ryse: Son of Rome, njemačkog veterana Cryteka samo potvrđuje tu činjenicu.

U Ryseu pratimo životnu priču Mariusa Titusa – rimskog legionara smještenog u period žestokih sukoba Rimljana i barbarskih plemena sa sjevera. Marius je u potpunosti fiktivan lik, radnja oko njega također, a čak i neke stvarne povijesne ličnosti koje se pojavljuju u igri – poput rimskoga cara Nerona, nisu popraćene točnim povijesnim činjenicama. Fabula se odvija retroaktivno. Prožeta je s dovoljno zanimljivom atmosferom i događajima koji će zadržati vaš interes do samoga kraja, ali je i podosta nepovezana te ispunjena besmislicama nadnaravnog tipa.


Sam Marius je poprilično plošan, a pozadinska priča mu je klasični klišej obiteljske tragedije koja zahtjeva osvetnički čin zbog čega Marius dijeli sudbinu s mnogim opjevanim herojima – pa čak i s nedavnim, dosadnjikavim Talionom iz Shadow of Mordora. Ipak, za razliku od Taliona, Marius je poprilično impozantna i zastrašujuća sirovina kada su u pitanju bojni krikovi i domoljubni/osvetnički govori.

Generalno, uz mlohave glavne protagoniste uvijek se pojave neki sporedni koji kradu svjetlo reflektora. U slučaju Rysea to bi svakako bili Neronovi sinovi Bazil i Komod koji za kratko vrijeme koje su dobili na ekranu uistinu efektno i teatralno prezentiraju odvratnu odnosno dekadentnu narav rimske elite tog doba. Jasno je kao dan da Ryse vuče inspiraciju, ali i krade iz epskih povijesnih spektakala filmske industrije – ponajviše iz Gladiatora redatelja Ridleya Scotta i našega velikana Branka Lustiga. Sigurno ćete prepoznati poneku scenu, ali i pokoju liniju teksta posuđenu iz spomenutog filma. Ipak, ulazak iz mračnog podruma, u zaslijepljujuću bijelu svjetlost gigantskog gladijatorskog koloseuma je spektakularan moment koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim – bez obzira koliko puta smo imali prilike vidjeti nešto slično.


Spektakularna je i vizualna te zvučna prezentacija u čemu Ryse jednostavno dominira nad ostalim igrama u žanru, ali i šire. Riječ je naravno o posljednjoj generaciji Crytekovog CryEngina koji je ovdje iskorišten na najbolji mogući način. Iako Ryse nije igra otvorenog tipa, dizajn levela njeguje raznolikost i prostranost, a gotovo u svakom aspektu vizualne prezentacije se osjeti nevjerojatna pažnja prema najsitnijim detaljima. Fenomenalni su i modeli likova te facijalne animacije istih zbog kojih sam po prvi put imao osjećaj da uistinu igram jedan next-gen naslov.

Ono u čemu se Ryse definitivno ne može mjeriti s konkurentnim akcijskim avanturama je gameplay. Impresivno prezentirana borba s neprijateljima gubi svoju čar već nakon prvih sat vremena igranja nakon čega postaje repetitivna i zamorna. Čitava mehanika se svodi na udaranje i blokiranje – odnosno odbijanje neprijateljskih napada u Batmanovom stilu te brutalne egzekucije prilikom kojih morate pogoditi odgovarajuću plavu ili žutu tipku na kontroleru (ili mišu) za maksimalan dobitak iskustvenih bodova unutar određenog vremenskog perioda. Iako su animacije masakriranja fenomenalne, u vrlo kratkom roku ćete ih pregledati sve nakon čega će vam svako usporivanje vremena za zadavanje smrtnog udarca predstavljati samo teret. Sistem napredovanja je također vrlo ograničen i ne donosi neke bitne promjene izuzev povećane crte zdravlja. Žalosno je to što Ryse nema respektabilan combo sistem kakav krasi neke druge igre u žanru.


Zbog nedostatka dubine u borbenim mehanikama pati i kooperativni multiplayer mod u kojem se možete upariti s prijateljem te pustošiti gladijatorima popunjenu arenu. Nažalost, bit ćete potpuno interni na njega s obzirom da sve čari igre nestaju jednom kada završite glavnu priču koja traje do nekih maksimalnih osam sati – ukoliko se odlučite skupljati sve skrivene bonuse poput raznoraznih povijesnih zapisa ili pak digitalnih umjetničkih uradaka dizajnerskog odjela razvojnog tima.

Vrlo je očito da su svi resursi i vrijeme za izradu Rysea utrošeni u snažnu vizualnu prezentaciju. Rezultat je jedan vrlo plitak naslov koji uz svo to grafičko blještavilo i donekle prihvatljivu priču nema ništa drugo za ponuditi naspram drugih naslova u žanru. Ryse je daleko od najgore igre ove godine te ima trenutke u kojima će vas istniski oduševiti i zablistati, ali tih trenutaka nema mnogo. Također je i jedan od onih naslova koji želite pokazati svim svojim prijateljima ako imate dovoljno jako računalo da ga vrtite na najvišim postavkama – ništa čudno, Ryse je ipak Crytekovih ruku djelo. No, nakon toga sav interes prestaje.

VIDEO RECENZIJA – Crytekov vizualni spektakl Ryse: Son of Rome odlučio je preseliti svoje pretorijance na osobna računala, a u našoj recenziji saznajte ima li kakvih pozitivnih promjena naspram Xbox One verzije.

55 Naša ocjena
  • izgleda prekrasno
  • repetitivan gameplay
  • kratkotrajnost
  • multiplayer

Komentari (25)

  • drazensi

    31.10.2014 - 18:22

    60, cisto da mu dignem ocjenu..
    tek sam poceo igrati vec sam bio gotov..
    repetitivan gameplay mu ne bi trebao biti minus jer 99% danasnjih igara ima repetitivan gameplay..
    sve danasnje moderne igre se baziraju na kontriranju napada i samom napadanju, no ono sto je lose je to usporivanje vremena svakih 2 sekunde :)….da nema toga, igra bi trajala 2h manje :)..
    no igra definitivno ne zasluzuje vise od 60..
    a graficki je naravno veoma dobra..

  • Brko28

    31.10.2014 - 19:33

    đabe im grafika kad je sve ostalo za čistu 0. gameplay 0. opće poznata stvar gdje je grafika odlična a radnja gameplay čista 0. igrao sam igru na pc-u za koji kažu da igricu ne mogu ni pogledat a kamo li igrat. amd x3 450, radeon hd 5770, 8gb rama.

  • mis999

    31.10.2014 - 20:42

    igra super a to sto je svi ocrnjujete po meni potpuno nepotrrebno 😛

    • Zoran ?.

      @mis999, 07.03.2015 - 11:58

      Potpuno se slažem s tobom…(čisto kao znak istomišljenika..)

  • erfatih26

    31.10.2014 - 20:49

    0

  • Kinaivan

    31.10.2014 - 21:12

    Eto vjerana nazad, bas kad sam se prestao nadat :)

  • goldfinger

    31.10.2014 - 21:14

    Pozitivan plus?!??Kaj,ima i negativan plus,možda?

    • MaliMicek

      @goldfinger, 07.03.2015 - 18:00

      hahaahah :)

  • KarloKarlec

    01.11.2014 - 10:35

    hah,ja uvijek glasam 1 ili 100 da što više utječem na ocjenu XD

    • Ementaler

      @KarloKarlec, 01.11.2014 - 10:44

      Zašto bi ti sad to išao priznat, pogotovo bez povoda i potpuno nevezano za igru? Davati ocjene na takav način je čisto jedna djetinjasta glupost i za to čak dajemo opomene. Pa ajde nemoj to radit više.

    • aDReNaLiNe

      @KarloKarlec, 01.11.2014 - 14:49

      Ementaler, ja bi mu nabio ban radi ovog i to perma

    • rock

      @KarloKarlec, 01.11.2014 - 16:41

      I sta bi dobio tim,vjerovatno bi se ponovo registrovao i krenuo starom pricom…..

  • Artyom

    01.11.2014 - 14:47

    Al Vjeran se vratio! Ryse je nebitan, ali 100/100 za HCL!

    • Zoran ?.

      @Artyom, 07.03.2015 - 14:52

      Samo bi dodao da je dotični kod mene izgubio svaku vjerodostojnost ocijenivši ovu igru sa 55….

    • KhorneFlake

      @Artyom, 07.03.2015 - 15:37

      Evo, HCL je propao zbog tvog mišljenja. Sad ih šef zove da su svi otpušteni, i unajmiće tebe pa možeš da pišeš hvalospjeve o Ryse-u, i ocjenjuješ nevjerodostojnim svako mišljenje koje nije u skladu s tvojim.

    • Zoran ?.

      @Artyom, 08.03.2015 - 17:06

      Netreba dobiti otkaz, ali malo realnosti u ocjenjivanju nebi škodilo…za kakvu hrpu vizualno lošijih igara su dali više ocjene, a za Ryse 55..Pa svakako ću stati u obranu ove igre, a netreba mene nitko slušati pa ni ti….samo ipak odgovornost donekle postoji u osjenjivanju Hcl-a…srećom pa sam odigrao igru 2x i nisam poslušao Vjerana jer inaće kad neku igru ocjene tako nisko vjerujem da su u pravu..ovdje su grdno pogrešili..

    • KhorneFlake

      @Artyom, 08.03.2015 - 17:21

      Kada bi se igre ocjenivale čisto sa njihovog vizuelnog aspekta Ryse bi bez ikakvih problema dobio maksimalnu moguću ocjenu. Odigrao sam drugu polovinu igre kod komšije na XONE-u čak i na tome izgleda fenomenalno. Čim kupim novu grafičku tim pre ću da instaliram ovo da isprobam kako radi, jer meni lično Crytekove igre još od Crysisa 2 ne služe ničemu osim kao benčmark. Sa Ryse-om Crytek je dosegao vrhunac vizuelnog prikaza, ali novo dno što se tiče gameplaya, to je sve što uzima u obzir prilikom ocjenjivanja. Znaš kako zovu Order 1886? Sonyjev Ryse, tech demo koji kasni godinu dana. A nije ni čudo, Cryteku je ionako glavni izvor prihoda licenciranje njihovog endžina, a igre im odavno služe samo da izreklamiraju njegove mogućnosti. Samo šteta što baš niko osim njih nije bio u stanju da ga iskoristi kako treba, koliko god mi se ne sviđale njihove igre čovjek bar mora da im skine kapu što se tiče grafičkog dizajna. Pitanje je šta će biti sa njima sada kad su I Unreal 4 i Source 2 potpuno besplatni, pored Unity-ja koji je gotovo sve mogućnosi načinio besplatnim takođe.

    • Zoran ?.

      @Artyom, 08.03.2015 - 19:12

      A dobro, nemislim te uvjeravati u suprotno…igrao sam Wasteland 2 prije par dana, iako igra ima zanimljiv gameplay..grafički nije nikakva..dobila je visoke ocjene..pa sad tko šta voli. Priznajem da je igra kraća..završio sam je u dan i po, ali ona mi je poput filma…čak puno napetija i zanimljvija od dosta igara kojih sam odigrao a to nije mala brojka, negdje oko 300 njak naslova…gameplay je takav kakva je radnja igre, borba sa mačevima, nema je kao u God of Waru, ali ima kvaliteno izrađene poteze.. meni se ti završni udarci sviđaju..moja poanta je u tome da igra ne zaslužeje ocjenu 55 jer gameplay nije toliko loš i u kombinaciji sa grafički savršenom radnjom..Unity sad igram, nije grafički kao Ryse, ali isto mi se sviđa zbog radnje..filmski izvedeno.. raznoliko…

  • jo

    02.11.2014 - 17:35

    Ovako.
    Grafika je za 10 od 10.
    Gejmplej jes dosadan, ali na kojoj je to hack & slash igri zanimljivo mlatit po 1000 protivnika dok je ne pređeš? Svaka je skoro na istu foru.
    Tako da je taman kao ostalo.
    Al gejmplej 5 od 10.
    Atmosfera je fenomenalna kao i voice acting.
    Znači 8 od 10.
    Zvuk je odličan: 8 od 10.
    Po meni ova igra zaslužuje jednu "debelu" sedmicu.
    Mislim da je underrated.

    • xxxxVenomxxxx

      @jo, 03.11.2014 - 00:00

      slažem se da je za sedmicu…izgleda dobro,u pojednim trenutcima se doista da uživit,ali stvarno me živcirala ta linearnost,tri vrste neprijatelja te blokiraj pa kontriraj itd koji nekon petog neprijatelja već kreću ići na živce…da je duža igra odustao bih ovako sam ju prešo u danu…fora mi je kraj i te neke borbe al mogli su doraditi i poraditi na toj igri jer bi bila kandidat za igru godine garant…al ovako je razočarenje koje treba preći radi nekih stvari koje su dobre…

  • beowulf112

    08.11.2014 - 00:12

    pa nebi se slozio s vasom ocjenom..stvarno nije blockbuster niti je to mogla biti ali zasluzuje neku ocjenu izmedu 70 i 80 jer na kraju krajeva nije tolki flop

    • HERCULES

      @beowulf112, 19.12.2014 - 10:36

      Tako je,ja ne razumijem tolike kritike i napade na igru,a ovo je ogroman programski rekao bi projekt u kojeg je trebalo puno truda i volje uložit.Po meni zaslužuje minimalno 80.

  • HERCULES

    19.12.2014 - 09:40

    Mislim da se previše kritika dijeli na račun ove igre.Najlakse je napadati tvorce igre,počevši od dotičnog recenzenta pa do igrača,odnosno komentatora…Igra je jako dobra,igrači su previše umišljeni i u svom svijetu pa ne vide one dobre strane igre. Igra je za 80 !!!

  • Zoran ?.

    07.03.2015 - 12:04

    Igram igru upravo sad i morao sam se registrirati da bi komentirao ove što su popljuvali ovu igru kao i onog koju je ocijenio sa 55… pobogu ovakvu odličnu igru..gotovo filmsku atmosferu..bezprijekorne grafike…neznam kakvi su to igrači ako im je ovo bezveze..pa šta to oni igraju kao odlično i savršeno..bez repetivnosti gameplaya..slažem se sa ocjenom Herculesa i ostalih istomišljenika..

  • Virty

    05.01.2016 - 14:11

    Grafika odlična, igrivost vrlo dobra.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!