HCL.HR

Recenzija

Star Wars: The Force Awakens

Neki novi klinci

Zoran Žalac

U svojih 27 godina ne pamtim da je neki film bio toliko medijski i viralno razvikan kao što je to ove godine, a naročito posljednjih mjeseci, bio Star Wars: The Force Awakens (izvorno na engleskom jer „Ratove zvijezda“ ne priznajem kao korektan prijevod). Bilo je filmova koji su se promovirali na sva zvona, ali Star Wars je kao dugogodišnja franšiza pod Disneyjem dobio sasvim novu dimenziju krave muzare.

Iako se smatram fanom serijala, čitava halabuka koja se podigla povodom novog filma bila mi je iritantna. Odem u trgovinu i na billboardu vidim Vadera kako reklamira Samsungove TV uređaje za najugodniji doživljaj Star Wars sage u kućnom okružju – nešto što recimo nisam mogao vidjeti dok se Star Wars pod LucasArtsom smatrao završenom stvari, barem što se filmova tiče, iako je bio itekako živ na polju animiranih serija, primjerice. Nadalje, dođem iz trgovine, bacim pogled na Facebook i vidim da su svi prijatelji u ekstazi povodom dolaska novog filma, bili oni vrsni poznavatelji serijala ili ne.

Odlučim se potom izolirati od svega toga, a onda mi poput šamara dođe obavijest unutar Windowsa o tome kada kreće premijerno prikazivanje novog Star Wars filma. Ni za jednu drugu stvar, izuzev kojekakvih rođendana, Windowsi me nikada ne obavještavaju. A evo, čak i sada, netom prije pisanja ove recenzije, na TV-u me dočeka vijest kako je Star Wars bio tema propovjedi na jednoj misi u Berlinu. Stvarno, ne možeš više ni prdnuti, a da netko ne prokomentira kako je Sila snažna u tebi.

star-wars-the-force-awakens-2
Čisto u inat toj razvikanosti, The Force Awakens sam pogledao nešto kasnije, uzaludno se  nadajući kako ću izbjeći gužve. Čuo sam komentare poznanika kako se na premijerama spontano pljeskalo na određene dijelove filma, što mi je smiješno jer ne vjerujem u to „spontano“ pljeskanje, znajući kako je dovoljno da jedan fanatik počne s time, a drugi samo slijede. Pogotovo mi je smiješno sada, kada sam odgledao film, među publikom koja nije imala nikakvih orgazmičnih reakcija – možda baš iz razloga što za njih nije ni bilo povoda.

Star Wars: The Force Awakens je dobar, kvalitetan film za kojega se isplati izdvojiti 20-30-40 kuna, i dva sata svog vremena. U žanru znanstveno-fantastičnih akcijskih filmova to je sasvim solidna zabava koja ima glavu i rep. Niti jednom tijekom filma nisam osjetio zamor, odnosno da su neke scene bile previše duge ili dosadne. S te strane, novi Star Wars je iznimno vješt u zaokupljanju vaše pozornosti. Međutim, ako ste dugogodišnji fan, velike su šanse da će vam dojmovi o početku nove trilogije biti vrlo podijeljeni.

The Force Awakens je iznimno vješt u zaokupljanju gledateljeve pozornosti jer nema zamornih ni previše dugih scena.

Čim ovaj film počnete dublje analizirati kroz prizmu svojih očekivanja, stvari se polako počnu tresti u temelju, ako ne i raspadati. Prvo – pozadinska priča koja je pojednostavljena utoliko što su negativci negativni jer imaju cilj isključivosti. Ili hajmo to reći ovako – u LucasArtsovoj viziji Sith / Imperij strana ima konotaciju negativnoga, ali nije takva samo zato što to joj priča tako nalaže. Mislim, svaki fan Star Warsa zna da Imperij nije ultimativno zlo jer univerzum i pod njim napreduje, makar i u militarnom smislu; da je univerzum u miru, makar i po cijenu jednoumlja. U novom Star Warsu tzv. The First Order je zao jer… je u opoziciji, valjda. Ili su komunjare. Ne zna se – nikada nije izričito objašnjeno.

star-wars-the-force-awakens-3
Okej, uvijek postoji zov tamne strane Sile, ali čak ni to nije konkretno elaborirano u ovome filmu. Pravo je pitanje kako je gubitnička strana originalne trilogije 30 godina kasnije ponovno jača grupacija, i zašto Republika nema ujedinjenu militarnu silu nego ponovno koristi „pobunjenike“. Ako je The First Order prijetnja iz sjene, nevladajuća strana, protiv čega se bune ti pobunjenici?

Čak i kada pređete preko toga, svejedno vas očekuju neke stvari koje funkcioniraju u sklopu filmske logike, ali izvan nje baš i ne. Usred filma, gotovo niotkud, pojavi se glavni negativac, praktički usputno, bez ikakvog posebnog predstavljanja ili nedajbože gradacije napetosti. Razumijem tu odluku ako se time želi zadržati svojevrsna mističnost tog lika za buduće filmove; ali po meni je suludo, čak i za film koji dobrim dijelom kreće s novom pričom za novu generaciju publike, tek tako bez posebne najave predstaviti lika koji bi trebao predstavljati glavnu prijetnju nakon Darth Sidiousa i Darth Vadera.

Glavni negativac ostaje mističan za buduće filmove, ali način na koji je predstavljen u ovome krajnje je banalan.

Pretpostavimo da kao fan možete preći i preko toga, sigurno ste od novog početka očekivali nešto novo čim ste vidjeli novi lighsaber, makar ste se opekli na prequel trilogiji. Ovdje se možda nećete opeći, ali se zato teško othrvati dojmu da su u Disneyju htjeli samo „još Star Warsa“ pa su igrali na sigurno, a igranje na sigurno znači dostavljanje svega onoga što je fanovima već poznato. S tog aspekta, The Force Awakens je doista film vjeran Star Wars tradiciji i duhu cijelog serijala, čak i više nego je to bila prequel trilogija. Ali ako ćete gledati dublje od toga, to znači i da je The Force Awakens preslika jedne poznate priče s novim glumcima i nekoliko obrnutih situacija kakve smo već vidjeli.

star-wars-the-force-awakens-4
Bez nekog velikog spoilanja, to vam je još uvijek univerzum u kojemu se povjerljivi podaci šalju preko droida, univerzum koji ima holograme, letjelice i multikulturalne krčme, ali ne i GPS, mogućnost identificiranja lokacije robota, ili negativce koji trče umjesto da brzo hodaju. Dobro, to je jednim dijelom i čar Star Warsa kakvoga je George Lucas zamislio 60-ih godina prošlog stoljeća dok nije bilo ni Interneta ni osobnih računala. S time nemam problema. Međutim, ono što me smeta jest to da film, ako se drži neke tradicije, nije konzistentan s poznatim „mitovima“ Star Warsa.

Konkretno, pod tim mislim na korištenje lightsabera i Sile, koje je umijeće, vještina koja se uči. Tako je bilo u originalnoj trilogiji, tako je bilo u dijelovima koji su joj prethodili. U novom filmu se, međutim, dobiva dojam da novi klinci tradicionalno oružje Jedija i Sitha mogu sasvim kompetentno koristiti već pri prvom susretu s njim. Luke Sykwalker je primjerice morao proći rigorozan trening kod Yode da bi se uopće usudio suočiti sa Sithom, i tada je svejedno bio poražen. U ovom filmu dva lika, koja usput rečeno sumnjaju u postojanje Sile, bez problema postanu spasitelji svoje strane bez da ih itko pouči kako ju koristiti.


Opet, shvaćam kako je to redatelj možda smatrao zamornim segmentom nakon ranijih filmova, pa čak i priče o midiklorijanima. Ali ako vas je u prequelima smetao onaj nonšalantni skok Anakina u Darth Vadera, vjerojatno će vam smetati i brze transformacije novih likova u buduće heroje. Doduše, moram priznati kako je to ovoga puta glumački bolje odrađeno, te na same glumce nemam nikakvih prigovora. Nekima će određeni glumci biti antipatični svojom pojavom, ali po izvedbama mislim da je to sasvim solidno. Nitko od tih glumaca zbog ovoga neće dobiti Oskara, ali to se nije ni očekivalo od angažmana u ovakvom blockbusteru.

Nekima će određeni glumci vjerojatno biti antipatični svojim pojavama, ali po izvedbama mislim da je čitava postava odradila solidan posao.

Film je na trenutke vrlo predvidiv, što također može zasmetati filmofilima. Mene kao fana serijala ipak više smeta što se njime igralo na sigurno pa čitav scenarij dobrim dijelom podsjeća na četvrtu epizodu serijala. Otišlo je to dalje od toga da se fanovima zadovolje očekivanja, a toga ste posebno svjesni ako ste, primjerice, igrali KOTOR igre. Smatram da Star Wars franšiza ima toliko toga za ponuditi i ispričati da je naprosto razočaravajuće kada dostavi nešto već viđeno umjesto da istražuje i proširuje mitove interesantne poznavateljima materije.

star-wars-the-force-awakens-5
Ali da je po mome, Star Wars vjerojatno ne bi zaradio upola koliko će ovako zaraditi. Sva ta romantičarska razmišljanja „što bi bilo kad bi bilo“ nemaju dovoljno jako uporište u konačnoj računici. To u prvom redu treba imati na umu kada idete gledati The Force Awakening. Romantičarska kritika da su 3D efekti ovdje totalno nepotrebni i ubačeni kako bi se na ulaznicama može zaraditi duplo više; na neki način i nije konstruktivna kritika za ovaj film. Jer jedno je kad fan očekuje nešto promišljenije i ozbiljnije, a drugo je kada zarada leži u onome što nema pretenziju biti promišljeno i ozbiljno.

Ako ćemo iskreno, unatoč fantastičnoj dubini materijala, Star Wars filmovi po svojim segmentima nikada nisu bili vrhunska ostvarenja sedme umjetnosti; više su cijenjeni kao cjelina, tj. serijal, nego individualno. Originalna trilogija svojedobno je bila revolucionarna u mnogim pogledima, ali se danas već zaboravilo u kojim točno. Prequel trilogija zapravo nije toliko loša koliko ju se često blati – prvi dio je bio blago razočaranje, za drugi smo imali nadu da će se popraviti, a kod trećeg se već znalo kamo sve to ide pa smo iz pristojnosti odgledali do kraja. Početak nove trilogije po mom mišljenju se smjestio negdje između to dvoje– dovoljno da franšizu drži relevantnom, i bez namjere da nekakvim dodatnim filozofiranjima riskira odbijanje publike kojoj je Star Wars privlačan čisto zato jer je dio popularne kulture koja je po defaultu kul stvar za kulerski mainstream.

Razvikanost filma nije opravdana jer Star Wars fanovi nisu dobili ništa novo niti drugačije. The Force Awakens je samo više onoga što smo vidjeli ranije, a ovisno o kutu gledanja, to može biti i prednost i nedostatak. Svejedno, tko ne odgleda - alternativni je papak.

75 Naša ocjena
  • pristojan akcijski film bez praznog hoda
  • vizualno impresivan bez pretjerivanja s CG animacijama
  • solidna gluma
  • nekonzistentnosti sa dosadašnjim Star Wars mitovima
  • pozadinska priča je vrlo maglovita
  • glavni negativac tretiran kao svakidašnja prijetnja

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (23)

  • Žarko Ćurić

    24.12.2015 - 13:30

    Prvi he-he-he
    Gledao prvog dana i da, osjećaj je prevelike recikliranosti prethodnih nastavaka. Još kad sam danas saznao tko je otac od Rey…

  • Ante Malenica

    24.12.2015 - 14:29

    Moja jedina veća zamjera je scenarij – previše igranja na sigurno samo da se odradi fan service. Naravno, shvaćam razloge za takvu odluku, no opet…kao što recezent kaže, potencijal materije je ogromni, šteta što ostaje tako neiskorišten bez pravog potpisa redatelja.
    Inače rad kamerom, pacing, fotografija, gluma…sve na top razini za pedigre jednog blockbustera i u skladu s očekivanjima. Bio na premijeri filma, fino se zabavio, čeka se Rogue One i epizoda 8.
    Naravno, Kotor 2 i dalje ostaje najbolja Star Wars materija ikad.

  • wowbagger92

    24.12.2015 - 14:40

    “Ako ćemo iskreno, unatoč fantastičnoj dubini materijala, Star Wars filmovi po svojim segmentima nikada nisu bili vrhunska ostvarenja sedme umjetnosti; više su cijenjeni kao cjelina, tj. serijal, nego individualno.”

    Bullseye! Ali nekako sam se ipak nadao da će ovaj film konačno zagrebati po površini te enormne dubine koju su ljudi istraživali u knjigama i stripovima o Star Wars univerzumu, ali eto nažalost smo opet dobili zabavnu svemirsku pucačinu s jeftinim emocijama sastrane.

    Koliko god hipsteri i “fanovi” ne vole epizode I,II,III, George Lucas imao je muda ispričati ozbiljniju i mračniju priču u tom svemiru i okrenuti pozornost na ljude i filozofiju tog fantastičnog svemira. Super su laseri i pucačine po uskim prolazima unutar ogromnih oružja koje uništavaju planete, ali to je zanimljivo samo djeci koja to nikad nisu vidjela.

    No to je ideja novih Star Wars filmova, prodati što više karata, a kako ćeš to inače nego napraviti film za djecu. No za mene pojam “dobar film” označava dubinu i višedimenzionalnost, film za djecu može biti fantastično iskustvo za odrasle. Pixarovi animirani filmovi su savršen primjer, Toy Story, Wall-E i Up mi padaju na pamet prvi.

    Za mene je Star Wars filozofija, moralna zvijezda vodilja kojom sam izgradio svoj karakter, koliko god to smiješno zvučalo. Zadnjih 10 godina odkad su prequeli izašli u mojoj glavi ta cijela priča se razvila u svojevrsni Zen Budizam i počeo sam ju idealizirati, filmovi na stranu. To je moja krivica, ali zato mi se novi film ne sviđa.

    Preplitak je i previše se oslanja na ustanovljenu popularnost.

  • superdeda2000

    24.12.2015 - 14:59

    Kao fanu cijele franšize, film je ispunio sva moja očekivanja. Taman malo poveznica sa starijim filmovima i dovljan broj noviteta i osvježenja da se čitava stvar ne usmrdi. Jasno da su neke stvari morali napraviti “maglovito” jer ipak očekujemo barem još 2 filma. Jedino mi nije legla gluma glavnog negativca.

  • Adam Jensen

    24.12.2015 - 17:17

    Nadam se da nećete stati na ovoj recenziji i da i u buduće biti recenzija važnijih filmova.

    • Zoran Žalac

      @Adam Jensen, 24.12.2015 - 18:26

      Bit će, ali samo gaming-related filmovi, akcijski i SF.

    • Adam Jensen

      @Zoran Žalac, 24.12.2015 - 20:11

      Samo to se i traži :)

    • DjokaBA

      @Zoran Žalac, 24.12.2015 - 23:56

      Ja bas nadam da ce stati na ovoj recenziji jer se Zoran malo zaneo i napisao recenziju bez ikakvog reda ili smisla. Ovako se ne rade filmske recenzije, da iskazem sve negativno, popljujem sve sto mogu, kazem neku ok rec usput i toliko. Slazem se sa nekim delovima kao npr da odaje utisak “vec vidjeno” u nekim stvarima i da su mogli vise da zadju u dubinu tog univerzuma. Isto tako treba imati na umu da je ovo trilogija i da je ovo tek prvi deo, tek ce se predstaviti dosta toga. Zamera se zato sto glavni negativac nije dovoljno predstavljen – Golum je u Gospodarima Prstenova tek u trecem delu dobio svoj “origin story”, ajde sad zameri zato sto se Knights of Ren nisu pojavili, a pomenuti su, mislim kakve su to nebuloze ? Izvinite, ali recenzija je mnogo losa. Nezrelo i jako povrsno.

    • Zoran Žalac

      @DjokaBA, 25.12.2015 - 01:18

      Priznat ću da s recenzijama filmova nisam toliko uhodan, ali si dajem za pravo nakon svakakvih kolegija o filmovima, domaćim i stranim, igranim i dokumentarnim; o montaži i pisanju scenarija; da iznesem mišljenje javno u ime HCL-a. S tim da je mišljenje sasvim subjektivno, od toga se ne bježi – i slobodno se možeš ne slagati s njim. Isto kako ja mogu “popljuvati” film, tako možeš i ti moju recenziju; iako ne mislim da sam baš “popljuvao” film – o negativnom je lakše pričati, možda zato takav ton; ima niz stvari koje mi se sviđaju, poput načina kako je odrađen odnos Hana i Leae, ali da sam se toga uhvatio garantirano bi nekome nešto spoilao.

      Uglavnom, pod negativcem mislim na Snokea, ne na Rena. Istina, sad kad odvrtim film, tako je bio prezentiran i Darth Sidious u originalnoj trilogiji, ali u novijim filmovima ipak je bilo nekakve intrige bez da se najednom pojavi golemi lik usred ničega. Recimo način na koji su mi bili predstavljeni Darth Maul i Darth Sidious u Phantom Menace mi je generalno bio kul. I tamo su nastojali održati mističnost, ali njihove scene su došle prirodno, ne bez ikakve najave, doslovno da pokažu dva negativca kako pričaju. Nemam ništa protiv te mističnosti, dapače – toga i treba, ali ajde sad ću već u krajnosti s usporedbama otići – vidi kako je u Marvelovom univerzumu predstavljen Thanos. U više filmova je imao pojavljivanje, ali uvijek bi se pojavio na kratko, bez nekog dijaloga, i to mi je efektnije nego da se pojavi usred filma, a s radnjom istoga baš i nema neke posebne veze.

    • DjokaBA

      @Zoran Žalac, 25.12.2015 - 11:12

      Ovaj portal nekome obezbedjuje sve informacije iz gaming sveta, a filmski retko i prati. Tako da će pročitati ovu recenziju i stvoriti sliku o tome da je film loš (u nedostatku boljeg izraza). Zato želim u komentaru da iznesem i drugo mišljenje i tako možda zainteresovati nekog da ipak pogleda film, jer po meni vredi da se pogleda. Na kraju krajeva, istina ovo je tvoje subjektivno mišljenje i možda sam upotrebio neke malo jače reči, i izvinjavam se, ali stvarno mislim da trebaš biti malo potkovaniji ukoliko želiš da nastaviš da pišeš još neke recenzije filmova.
      Pod negativcem sam i ja mislio na Snokea, a Knights of Ren sam spomenuo u nekom drugom kontekstu. Ima nečega u tvom minusu što se tiče njegovog prezentovanja, ali imam utisak da su namerno tako učinili, “golemi lik usred ničega”, ne može svaki lik da ima predstavljanja kao Kylo Ren, koje je meni bilo fenomenalno, usudio bih se reći bolje i od Dartha Vadera. Meni je to nekako bilo efektno, i još ništa o njemu ne znamo, što me automatski zainteresuje za sledeći film. Ipak, otkud mi znamo da je on glavni negativac, zato što nam se tako pokazuje ? Možda je Kylo Ren glavni negativac, a Snoke je tu samo da bi završio njegov trening i posle ga možda ovaj ubije. Otkud znamo. Baš zato i kažem da je ovo samo trećina filma i da je velika doza mističnosti ostala na kraju ovog prvog dela, što je odlično. Marvel je priča za sebe i DIsney nikada neće napraviti takav univerzum i takav stil, ali koliko Marvel ima filmova, a ovo je trilogija. Thanos se na kraju jednog smeška, na kraju drugog psuje, na kraju trećeg ustaje i kaže da mora sve sam, tek na kraju četvrtog se seti da uzme Gauntlet u ruke. Kad smo već tu, zašto nema recenzija filmova iz MCU ?
      Kako rekoh na početku, usijana sam glava i kad me nešto iznervira u trenutku odmah pucam iz svih oružja. Svaki početak je težak, pa tako i ovo, želim ti uspeha u ovim recenzijama i da vremenom postanu mnogo bolje, a ja ću biti tu da iskažem svoje mišljenje.
      Komentar ispod zolee, je isto naveo par dobrih stvari.

  • zolee

    24.12.2015 - 22:35

    Većina prigovora ne stoji, posebice ovi minusi dolje, nekonzistentnost se ni ne spominje u recenziji pa nezz na što mislite, glavni negativac? tu morate objasniti tko je po vama glavni negativac, ako mislimo na Kylo Rena, onda se ne možemo složiti s obzirom da smo dobili temelj negativca koji će rasti kroz ovu trilogiju, meni je odlično karakteriziran, kao mješavina Anakina i Darth Vadera, ali i neka obrnuta verzija Anakina,

    [SPOILER WARNING]radi se o liku koji želi preći na Tamnu Stranu, za razliku od Anakina koji je više težio Svjetlu i zapravo je izmanipuliran, Kylo se praktički mora održavati ljutim kako bi se mogao boriti. Što se tiče borbe na kraju, navedeno je da su se dva lika ravno pravno borila s Renom? Pa s Finnom se praktički poigrao, a Rey je pola borbe bježala od njega do nije imala onaj trenutak, ali moraš uzeti u obzir da je Ren bio ranjen i emocionalno kompromitiran [KRAJ SPOILERA]

    što se dubine tiče tu se nemamo čemu nadati, samo ovisi kada prihvatimo to, jer praktički u traileru kažu EVERY GENERATION(has a story), ciljaju na široku publiku i moraju ih sve zainteresirati + ovaj film je morao uvesti SW u 21. stoljeće što je odradio odlično, postavljeni su dobri temelji za zanimljivu priču, spektakularan vizualni stil i nikada ne smijemo zaboraviti glazbu

  • SCLG_Warlock

    24.12.2015 - 23:15

    Odgleadao sam film I bilo je vrhunski, generalno mi se svidja glumacka postava kao i ceo team koji je radio I ispolirao film do kraja. Mnogo mi se svidja lik Kylo Ren-a. I trenutno mi je omiljeni od svih glumackih likova.

    • Noname3009

      @SCLG_Warlock, 17.03.2017 - 20:25

      Sta???KYLO REN OMILENJI!?

  • departed1983

    25.12.2015 - 00:03

    Nisam jos pregledao, ali malo sam citao recenzije koje su spoiler free. Ljudi mi idu u krajnost. Neki kazu da je ovaj film najbolje od SW, da ima u sebi sve ono sto je prethodne filmove cinilo zanimljivim a da nema onih elemenata koji su ljude nervirali. Mene licno je nervirao npr. c3po i po onom sto sam saznao, nema vise takvih likova 😀
    A stp se toce recenzija filmova inace, sve zavisi ko recenzira i sta recenzira. Meni su npr najbolje komedije one koje na IMDB imaju ocjenu ispod 6 :)

  • funky0308

    25.12.2015 - 00:04

    Nikada pogledao niti jednu epizodu SWa ali ovaj bi htjeo pogledati, moze neka preporuka fanova sto gledati ako nemam, a nemam, vremena za pogledati sve epizode. Dakle , imam 2 dana za pogledati neke epizode, a nemam volje cijeli dan (niti zelje, niti sam sam) gledati filmove… Postoji li kakva sansa odkledati 2-3 filma i uhvatiti korak? Barem koliko-toliko? Hvala

    • departed1983

      @funky0308, 25.12.2015 - 00:07

      postoji. pogledaj 4,5 i 6. prequel uopste nije bitan za ovaj film

  • Iris94

    25.12.2015 - 01:42

    Facepalm sam radio kroz cijelu recenziju. Kroz prvih par rečenica sam shvatio da si jedan od onih koji su odlučili da traže dlaku u jajetu za novi star wars jer jebiga, sad je to in I popularno pa bi bio red da popljujem I ispadnem pametniji. Jednostavno moraš znati šta očekivati od kojeg filma I žanra. Ić na star wars I očekivat neku duboku pozadinu mi je smiješno. I sam si naveo da star wars nije najgenijalniji dio sedme umjetnosti. Otišao sama na film očekujući klišej “good guys vs bad guys”, mlataranje lightsaberima I silom kao I poneki smiješan dijalog jer jebiga…Disney. Dobio sam sve što sam htjeo, pa sam otišao još jednom da pogledam. Znam šta da očekujem od svakog filma I ne postavljam standarde tamo gdje za to nije mjesto. Jedina zamjerka koju imam za film je reciklaža scena iz New Hope ali ništa što mi je narušilo uživanje. Objektivno gledano, meni je ovaj film za 8.5, no subjektivno I kao još jedan dio u star wars serijalu, ide mi na 9.5

  • malimedo23

    25.12.2015 - 02:08

    Exactly! Nakon filma nisam znao sta da mislim o njemu, kao film je odlican, ali kao Star Wars je nekakav upitnik?
    Posto sam mladi u SW svijet sam uveden od strane Prequela, ali s godinama sam shvatio tek koliko je stara trilogija bolja, iako sam uvijek ostao nekako vise povezan s prve 3 epizode (I-III). Ova epizoda kompletno je promijenila dosta toga, jer u svih 6 epizoda vise manje gledamo iste stvari, iste likove, bez previse promijena nekako je sve konstantno, a sada je dosta toga novo i tesko je za primiti sve to.
    Slazem se apsolutno sa svim u recenziji samo me jos smeta kraj filma.. Otkad SW filmovi zavrsavaju na cliffhangeru??? KKompletno nepotrebno, uvijek su imali sretan zavrsetak i ovaj je trebao zavrsiti 2 minute prije taman prije ulaska u hyperspace. Ovo je nepotrebno i jako me zasmetalo.

  • delight353

    25.12.2015 - 09:39

    Meni se, također, čini da se traži dlaka u jajetu samo da se napiše nešto negativno. Nemojte me krivo shvatiti, jer sam i ja, kao veliki fan SW, drugi dan imao puno upitnika iznad glave (ne bih sada o njima pisao da ne spoilam onima koji film nisu gledali). No, činjenica je da SW funkcionira kao cijelina i da se o filmu treba suditi tek na kraju trilogije. Film je zabavan i daje osjećaj SW svijeta. Samo bih nadodao da mi se, osobno, Kylo Ren, kao negativac, jako svidio. Tip je baš oštećen u glavi…

  • PhobosDeimos

    25.12.2015 - 11:47

    Ne želim puno pisati pa ću samo staviti komentare s kojima se slažem:

    “I understand that you guys are saying Kylo Ren doesn’t look evil. But that’s the WHOLE POINT lol. He’s a kid. He’s cocky and doesn’t know what the fuck he’s doing. his face is clean because he has NO experience and he’s not even a sith yet. He hasn’t received his Darth title yet. He’s everything Anakin should have been but reversed.”

    “Judging by the hate towards Kylo Ren, I guess people just wanted a reskinned Darth Vader or Darth Maul. People just wanted a zero-personality villain with little to no character development or background. Kylo Ren had more of a story arc than Darth Vader did in three movies. Don’t get me wrong, Vader is a great villain, but we know basically nothing about him by the end of A New Hope. On the other hand, Kylo is gradually shown to be vulnerable and unstable while still being menacing. Darth Vader and Kylo are just very different villains.”

    Također predlažem svim fanovima da pogledaju video na YT” Star Wars 7 Spoilers & Theories Discussion! ” od Angry Joea.Puno toga je razjašnjeno,pogotovo u vezi Kylo Rena i zanimljive teorije o nastavku su predložene.

  • drazensi

    25.12.2015 - 13:02

    In je u današnje vrijeme popljuvati nešto što većina hvali. Kylo Ren je odličan, a vjerujem da će u nastavcima tek pokazati tko je on zapravo i koliku širinu ima s obzirom na Vadera.
    Slobodno pogledaj i od Jeremy Jahnsa spoiler reviw i od Chrisa Stuckamana. Oni su takoder puno toga objasnili.

    • Ante Malenica

      @drazensi, 25.12.2015 - 21:38

      Pa dosta kritika je na mjestu, nije samo “pljuvano” reda radi. Također mi je pomalo smiješan argument “ej, bit će još nastavaka”. To nije argument, nego pretpostavkama kako će nešto u budućnosti biti bolje objašnjeno – što naravno ne mora biti istina. U konačnici, većina komentara gdje se kritizira recenzija je napisano na način “loše si to recenzirao”, umjesto da se na argumente odgovori protuargumentima. Pritom ne mislim na citiranje tuđih mišljenja.

  • CoBE10

    13.02.2016 - 14:52

    Ja se uvijek nasmijem kad vidim lice Darth Vader-a. Inace odlican film.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!