HCL.HR

Recenzija

StarCraft 2: Wings of Liberty [PC]

Danijel Handžek

27. srpnja, na dan izlaska ove velike igre, dosta ekipe okupilo se u redovima na ponoćnoj prodaji, iako je dosta igrača napravilo preorder zbog povoljnijih cijena. I ja sam bio jedan od kempera ispred lokalnog dućana koji je vrata otvorio točno u ponoć, a nakon tjedan dana intenzivnog druženja sa igrom te nakon 10 godina druženja sa prethodnikom, mogu reći kako StarCraft 2 zadržava sve one lijepe osobine koje su činile prethodnika i uspjeva u velikoj mjeri privući nove igrače koji se prvi puta susreću sa serijalom. Kako je igra zamišljena da se kampanja izda u obliku trilogije, na stolu nam se našao Wings of Liberty ilitiga kampanja sa Terranima.

Budući da puno vas još nije završilo kampanju, nećemo previše o priči, koja je inače poslužila kao odličan uvod u nastavak serijala. Dobro je nadovezana na kraj Brood Wara – Tosovi, Zergovi i Terani su i dalje u sukobu. No da vam ne bi pokvarili užitak igranja, nećemo bacati previše spoilera. Recimo samo da se kampanja sastoji od 26 misija, koje su više nego zanimljive, raznovrsne i na određenoj težini igranja (sve iznad normala) oduzimaju dosta vremena za završiti sa svim achievementima.


Misije su pune triggera i eventa, te sve radi i dočarava priču kao po špagi. Cutscene i same animacije tjeraju suze na oči, ipak je dobri stari Blizz kralj takvih stvarčica. Između misija možete kupovati nadogradnje za jedinice, angažirati plaćenike i slično. Uglavnom, vrijeme između misija ćete kvalitetno potrošiti. Tako da i tu možete taktizirati u smislu što vam je neophodnije za nadograditi za daljni tijek igre.

Puno stvari će vas iznenaditi u prelaženju određenih dijelova igre. Primjerice, u nekim dijelovima će se lava podizati te ćete morati bježati sa SCV-ima na neko više područje mape, sve dok se razina lave ne vrati u normalu, kada možete nastaviti skupljati minerale. Kako napredujete kroz misije kampanje otključavate i nove jedinice, pomoću kojih ćete lakše završiti započeto. Pozitivno je da će i relativno novi igrači, koji nisu upoznati sa načinom kontrole jedinica i funkcioniranja istih unutar StarCraft svijeta, poprilično brzo pohvatati kontrole i početi uživati u onome što vam igra pruža. Recimo da, ovisno o tome koliko ste dobar igrač, u prosjeku kampanja traje nekih 15 sati, što je i više no dovoljno za prvu od tri igre nadolazeće trilogije, pogotovo ako gledamo igru u kompletu i kad razmotrimo koliko dugoročne zabave i igrin multiplayer pruža.


Osobno, kao fan igre trudim se biti objektivan ali zaista ne mogu naći neke prevelike zamjerke na izbor misija, različitost istih, priču i tijek odvijanja radnje, no jedino mi ne “leži” što se pojavljuje par misija čiji je koncept zamišljen baš kao u prethodnoj igri. Ipak, budući da vas igra toliko uvuče u svoju priču, vjerujem da to nećete ni primjetiti.

Osim glavne radnje tu je još i par sporednih pričica koje će taman toliko koliko je potrebno začiniti događanja u igri, a svaki iole ozbiljniji igrač upravo zbog toga će vjerojatno odigrati kampanju još jedanput. U usporedbi sa prethodnikom priča nije toliko detaljna, ali to je i za očekivati budući da je ovo zapravo tek trećina cijele igre. Bitno je za napomenuti kako čak i za singleplayer igra traži stalnu vezu na internet. Ipak, u današnje vrijeme, kada brze i stalne DSL konekcije stanuju gotovo svugdje, to i ne predstavlja neki problem, a ako će jedna takva sigurnosna mjera značiti i više pravih igrača na Bnetu, neka im bude.

Kako je prvi Starcraft praktički postao sinonim za multiplayer, jer se i nakon 12 godina od izlaska i dalje aktivno igra te postoje velike pro lige, postavljena su zaista velika očekivanja pred Starcraft 2, u multiplayer pogledu naravno. Za početak, negativno je što ne postoji podrška za LAN igru, tako da se cjelokupno multiplayer igranje odvija preko Battleneta. Također, balansiranost igre još nije dotjerana do savršenstva, no recimo da je na razini 16-ak patcheva koji su izašli za vrijeme bete i već sada, pri samom startu igre, vrlo je impresivna. Također valja napomenuti da će se sve to usavršiti sa vremenom te pomoću preporuka dugogodišnjih profesionalnih igrača koji će dati najbolju sliku što i kako ispraviti.


Osim toga, u skorije vrijeme se očekuje i hrpa custom made mapa napravljenih putem vrlo, vrlo naprednog Galaxy editora koji dolazi uz igru, koje će proširiti postojeću zbirku Blizz-made primjeraka. Svakako će biti zanimljivo vidjeti reakcije i mogućnosti osnivanja i igranja raznih liga te funkcioniranje Blizzovog sustava bodovanja i promoviranja kroz ladder. U svakom slučaju, jednom kad kupite Starcraft 2, očekujte da ste kupili i buduće patcheve, sudjelovanje u predanom communityu i hrpu novih sadržaja koji će igrači generirati putem odličnog editora mapa. Veliki dio ove igre je njen community i Blizzard to zna, što se i vidi kroz mnoge aspekte ove igre i samog Battleneta.

Starcraft 2 je jednostavno prezarazan u multiplayeru, baš kao i prethodnik…

Iako je kampanja bazirana na Terranima, u multiplayer modu možete zaigrati sa sve tri rase. Starcraft 2 je jednostavno prezarazan u multiplayeru, baš kao i prethodnik od kojega se zapravo i nije previše odmaknuo. Naravno, tu su nove jedinice, neki potpuno novi detalji u mehanikama gameplaya, no unatoč brojnim modernizacijama tu se i dalje osjeti taj stari štih StarCrafta. Što svakako pozdravljamo.

Okršaji 2 na 2 izgledaju ekstremno dobro i vrlo su zabavni te su meni osobno oduzeli najviše vremena, iako se može primjetiti kako i 4 na 4 borbe privlače sve više igrača. Naravno, što više igrate, tako vam raste i skill, a Blizzov interni sustav je tu da vam pronađe suparnike i suborce sličnog skilla te moramo reći kako funkcionira vrlo dobro.


Zamjeramo jedino nedostatak chat kanala, no glasine govore da će biti ubačeni kroz neki od nadolazećih patcheva. Doduše, ovdje ne recenziramo ono što će možda biti u budućnosti, već igru koja je pred nama, pa ovaj nedostatak moramo uzeti kao mali minus.

Grafika je jako dobra, a umjetnički dizajn odlično odrađen te u svakom trenutku primjeren originalnom osjećaju staroga StarCrafta. Popratni zvukovi su na podjednako kvalitetnoj razini te zaista vjerno dočaravaju svaki trenutak napetosti.

Nakon odigrane kampanje na brutal težini, postignutih svih achievementa te hrpe partija na Bnetu, mogu reći da se i dalje javlja onaj poznati osjećaj bitnosti svake jedinice te svakog pokreta u igri, kojega je zasigurno osjetio svaki dugugodišnji StarCraft gamer. Potreba za brzim razmišljanjem i popratnim reakcijama, kao i sama brzina igre je odlično postavljena i pomaže održati gameplay zabavnim i vrlo zaraznim.


StarCraft 2 zadržava visoku razinu gameplaya, grafike i zvuka iz jedinice, svakako je najkompetativnija RTS igra na tržištu i po svemu viđenom će zasigurno i dugoročno opravdati ime koje nosi. Svim ljubiteljima RTS igara najtoplija moguća preporuka, a ako ste fan StarCrafta vama ju nema smisla ni preporučiti, već ju igrate.

Za više detalja o jedinicama u Starcraftu 2 te nešto više informacija o nekim sitnicama u multiplayeru, provjerite i naš nedavno objavljeni pregled bete.

BETA TE(K)ST: Starcraft 2: Wings of Liberty

A što kažu naši čitatelji? Zanima nas kako ste vi doživjeli StarCraft 2. Jeste ga već nabavili? Rasturate li već po Bnetu ili se još mučite sa singleplayerom i pripremate za online okršaje? Sve nas to zanima pa svakako ostavite koji komentar i svoju ocjenu igre u pripadnim boxevima.

Nakon 12 godina čekanja konačno je tu veliki nastavak velike igre. Kao prvi dio očekivane trilogije Starcraft 2: Wings of Liberty ispunio je sva naša očekivanja.

97 Naša ocjena
  • grafika
  • zvuk
  • kampanja
  • šora na bnetu
  • nedostatak LAN-a
  • nema chat kanala

Komentari (46)

  • ReoTheYokel

    04.08.2010 - 18:50

    Aaaah, jedva čekam počet igrat! Blesav sam pa se nisam prije primio dovršavanja Brood Wara da priču mogu nastavit!

  • Sickmanno1

    04.08.2010 - 18:58

    Zadovoljan sam ocjenom :))))))

  • Max007

    04.08.2010 - 19:22

    :( kaj niste rekli da ce te stavit video recenziju?.. sc2 je zestoka igra a reca vam je ok zato kaj ste rekli uglavnom sve mane i prednosti

  • Duksy

    04.08.2010 - 19:46

    Max, video recenzija ide za jednu drugu igru, za SC2 video recenziju nismo najavljivali, možda si krivo shvatio nešto…

  • skeleton-47

    04.08.2010 - 20:24

    Brutal -tezini !!!!Pa dobro ja sam jednu razinu nize ,Hard ,hehehehe.Bravo majstore ,super reca.Nisam ograo sa “svojim” Zerg-ima,nesto malo tek da vidim njihove jedinice ,al mi se cini da su opet naj tanji………jos jednom- NICE!!!!!

  • bURn

    04.08.2010 - 22:17

    nisam HC fan niti igrom aktivno RTSove al igra me tak uvukla i prikovala za stolicu zadnjih apr dana da brojim sate dok nepredjem zadnju misiju i nastavim sa životom.
    Ijako najava trilogije mi bila lagano smiješna sad nakon skoro odigrane igre mi baš nekak taka struktura igre leži i jedva čekam nastavke
    i ocjena tam desno savršeno leži

  • Jack the Ripper

    05.08.2010 - 08:26

    Da li je sad ovo igra sa najvišom ocjenom na HCL-u?

  • [proGABBEing] Jadran

    05.08.2010 - 08:30

    bože pretjerivanja..

  • AntraX

    05.08.2010 - 12:45

    ko je to naglo spustio ocjenu :S

  • Praetorian1

    05.08.2010 - 13:18

    Ajde dao si toliku ocjenu samo zato što je to sarcraft….
    Igra nije ništa bolja od CC ili Warhamera itd…
    Upućeno autoru recenzije

  • Bela

    05.08.2010 - 15:18

    Uspio isprobati malo i mogu reći da me igra oduševila. No, ne želim ništa ocijenjivati jer sam uspio odigrati deset minuta. No i za tih deset minuta, impresivno. Nabacit ću ocjenu i komentar kada igru prođem cijelu.

  • Jared Leto

    05.08.2010 - 15:50

    Jesam ja jedini kojem ova igra nije tako dobra kao sta je svi hvale?

  • Thorien Kell

    05.08.2010 - 17:16

    Blizzard je napravio ono što radi najbolje. Uzeo je uspješan koncept, doradio ga, balansirao i ušminkao. Dodao zanimjivu single player priču i radnju (morao je zbog pederskog razbijanja igre u tri dijela) Zanimljive i šarolike misije, neke nove jedinice i manje promjene u načinu igre (masovne bitke, skakanje platformi). Dobra mrežna podrška, jak community, redoviti patchevi i konstantni rebalans. Rezultat je naravno, zar je itko i sumnjao,opći i apsolutni WIN za blizzard. Igra je jako dobra, ipak joj ne bi dao preko 93%. Neimpresivni AI, ponekad problematični pathfinding, nedostatak LANa i ograničeni broj inovacija su neki manje bitni prigovori, jedan je prigovir pak bitan a to je razbijanje igre na tri dijela. Budite uvjereni da će svaki novi dio dodat nove jedinice i dodatna peglanja tako da ljudi koji zbilja vole ovu igru hoćeš nećeš morat će kupit tri igre, što je presedan koji dosad nismo vidjeli u svijetu igara. Po meni nije u redu stvar od blizzarda nikako. Svejedno, SC rules.

  • Grim The Reaper

    05.08.2010 - 18:05

    Prenapuhana ocjena.

  • Ementaler

    05.08.2010 - 18:25

    @Ivica Warhammer ajde, ali CC? Command and Coquer ili? Jer C&C i Starcraft 2 su nebo i zemlja. Stvarno, probajte se upustiti u Starcraft, stvarno zaigrati igru i skužiti sve detalje, taktike i načine igranja koje omogućava i vidjet ćete da je ocjena zaslužena.

  • Thorien Kell

    05.08.2010 - 19:28

    Još jedna zanimljiva stvar, vidim da je ocjena ljudi ovdje relativno niska – znači da je određeni broj ljudi jako razočaran igrom (siguran sam da ima par ili više jako niskih ocjena) Tome je kriva kombinacije (pre)velikih očekivanja, hypea, marketinga tako da su ljudi očekivali neznam što. Neku apsolutnu revoluciju ili nešto dosad neviđeno. A dobili su (samo) jako dobru RTS igru. Oni koji su igrali i volili jedinicu svakako nisu razočarani i znali su što mogu očekivati. Nisam nikad ni sumnjao da će ova igra biti pun pogodak i nisam se razočarao. Za mene je svakako zakon.

  • seedorf

    05.08.2010 - 19:41

    Zasluzena ocjena 97..ipak ja sam dao 100.:D Crknite hejteri!

  • ficable

    05.08.2010 - 19:45

    ja igram na casual, došao do 6. misije i zapeo…lol
    to je zato jer ne igram strategije uopće, ali starcraft 2 je stvarno impresivan, od tih malo strategija što sam u životu odigrao starcraft 2 je definitivno najbolja

  • ALG

    06.08.2010 - 04:11

    @Thorien
    Ocjena je relativno niska jer je vjerojatno onaj dubrovački troll under, od milja zvan yunderko, z njuza došo ovamo dat jedinicu.

  • Apocalypse4987

    06.08.2010 - 05:50

    Ma igra je bog i batina, ocijena 100, samo mi dođe da opsujem kad neko ko se rodija nakon prvog starcrafta da neku šugavu ocijenu

  • Praetorian1

    06.08.2010 - 08:38

    AK je ovo dobilo 97 onda Company of Heroes zaslužuje 100/100

  • sfc_PsychQ

    06.08.2010 - 11:08

    prijatelju coh je za ovo tetris ^^

  • Amater

    06.08.2010 - 20:57

    Ocjena 100.
    Ovi koji govore da igra ne valja vjerovatno je nisu ni probali

  • Praetorian1

    07.08.2010 - 09:11

    Kakva stotka, CoH, Warhammer, CiC prijašnji, su puno bolje igre od ovoga sranja koji dobiva visoke ocjene samo zbog imena.

  • Ementaler

    07.08.2010 - 10:50

    Ništa nikad ne dobiva visoke ocjene samo zbog imena. SC2 ovo u potpunosti zaslužuje, probaj igru pa onda sudi, a probati detaljnu igru kao StarCraft ne znači ući u igri i odgirati malo singleplayer kampanje, ili dva-tri meča online.

  • Praetorian1

    07.08.2010 - 13:40

    Probao sam zato to i kažem 75/100 je zaslužena ocjena za igru jer ima i boljih u tom žanru.

  • sfc_PsychQ

    07.08.2010 - 15:14

    koliko coh ima igraca u svijetu? koliko ima online laddera i liga?koliko ima profesionalnih igraca i liga? nula, koliko ima starcraft? usporedbe i kvaliteta je neusporediva, ne zbog tebe i mene nego zbog milijuna drugih ljudi koji tvrde da se sc broj 1. btw. sc2 se u 2 dana prodao u 2,4 milijuna primjeraka sto ove tvoje igre jos u 3 godine nisu uspjele, gg ne re ^^

  • Praetorian1

    07.08.2010 - 16:27

    Prodalo se samo zbog imena, i da gdje su ostale kampanje, prave igru 12 godina, i izdaju jednu kampanju fail

  • sfc_PsychQ

    07.08.2010 - 20:21

    ta jedna trecina kampanje ima 26 misija koje su razlicite i razlicite stvari moras napravit. npr. izdrazat branit nesto, ukrast artifakt, skupit minerale prije nego dugi skupe pa uzmu placenike. dok c&c moze imat 40 misija koje izgledaju 97% nastancaj 50 mamuta i proseci se mapom

  • nixxl28

    08.08.2010 - 08:01

    Blizzardovo remek dijelo… Još samo da iduće godine izađe Diablo i eto ti veselja i za njih i za nas 😀

  • Apocalypse4987

    09.08.2010 - 09:20

    Ne rade ga 12 godina, mislim da su ga najavili 2005-e, a to šta su 3 kampanje odvojene znaći da je svaka kampanja dovedena do savršenstva sa masu animacija, i bez onih misija tipa sravni 2 baze, a sekundarni objektiv sravni i 2 silosa. Svaka čast C&C (osim ovog posljednjeg), al ne mogu se te dvi igre uspoređivat, npr u C&C imaš ljude protiv ljudi, neću sad scrin spominjat, i to su praktićki 2 iste vojske sa slićnim jedinicama, dok je u SC svaka jedinica unikatna, terrani imaju marinca, protosi zealota, zergovi zerglinge iako spadaju pod osnovnu pješadiju razlikuju se u svemu

  • frenky

    13.08.2010 - 23:28

    ma da 97, bilo bi 95 da taj broj vec nije dobio Mass Effect 2, pa mora se SC-u nabacit jos 2 boda…
    A Mass Efect 2 je igretina za SC u svakom pogledu sto se tice singleplayera…

  • Ementaler

    14.08.2010 - 10:34

    Dobro da igru ne čini samo singleplayer, dapače, multiplayer je u naslovima poput StarCrafta 2 itekako bitniji. Uostalom, ocjena Mass Effecta 2 se ne da uspoređivati sa ocjenom ove igre. Riječ je o potpuno različitim žanrovima.

  • sfc_PsychQ

    14.08.2010 - 21:26

    najgore je kad neko ko nije igrao uopce ovu igru a kamoli odigrao koji mech na bnetu pljuje po igri i jos je usporeduje sa nekim mass efektima, cohovima cncovima. i onda se ispostavi da ti ljudi imaju 15 godina i jednostavno ih jebe kompleks, no svako ima pravo na misljenje

  • jinx666

    15.08.2010 - 12:54

    Nisam igrao prvi starcraft…jer me nikada taj tip igara nije privlacio….i onda nabavim starcraft 2 pocnem igrai i nemogu vjerovati kakva genijalna igra….ljudi skoro sam plako kad sam je presao..100%…Igra po meni nema mane…moja ocjena 100..:D kad ce vise taj nastavak…a do onda idemo na mp..:D

  • Corbel

    15.08.2010 - 15:30

    U usporedbi sa drugim igrama i njihovim ocjenama, ocjena za SC2 je ipak previsoka imho

  • Jurassic155

    15.08.2010 - 18:38

    the… best… game… ever…

  • Jurassic155

    15.08.2010 - 18:38

    the… best… game… ever…

  • crnabitanga

    10.09.2010 - 12:49

    Fantazija od igre..jedan od dokaza koliko je igra dorađena i koliko je truda u nju uloženo je kursor…jedna naoko mala i nevažna sitnica, ali pokazuje s kojim je entuzijazmom igra rađena.
    A najjači dio je glas THORA, skinuli su Schwarzeneggera, hahahaha!
    Jedini minus je taj što u igri nema mapa za igranje protiv računala ili drugih igrača u mreži, već se moraju posebno skidati – a mnogo ih je dvojbene kvalitete.

  • crnabitanga

    10.09.2010 - 12:51

    Fantazija od igre..jedan od dokaza koliko je igra dorađena i koliko je truda u nju uloženo je kursor…jedna naoko mala i nevažna sitnica, ali pokazuje s kojim je entuzijazmom igra rađena.
    A najjači dio je glas THORA, skinuli su Schwarzeneggera, hahahaha!
    Jedini minus je taj što u igri nema mapa za igranje protiv računala ili drugih igrača u mreži, već se moraju posebno skidati – a mnogo ih je dvojbene kvalitete.

  • Charlie64

    16.09.2010 - 23:47

    Igra ne može dobiti ocjenu 100 nikako, pošto nema podršku za LAN, pa je zato moja ocjena 98.

  • TERRAB1LL

    18.12.2010 - 20:38

    starcraft 2 jednostavno me oduševio… imao sam visoka očekivanja ali ih je igra ispunila… civ mi je još uvjek najbolja strateška igra, ali starcraft 2 je jedina rts igra koja joj je uspjela konkurirat

  • CroCommunist

    20.01.2011 - 11:49

    e, ja sam platinum 1v1 al fakat mi se sada igra team i ako nego ovdje igra starcraft 2 i nije noob nek mi se javi da malo halamo, :)

  • TheProGamer

    14.06.2012 - 17:59

    Ovo je po meni,bar uz Skyrim,najbolja igra svih vremena…SP je na tolko visokom nivou da se to riječima ne može izreći.Zvukovi igre su predobri,grafika,igra solidno dugo traje.Multiplayer je meni također sjajan.Ocjena 100/100

  • SuperWarrior

    13.01.2013 - 22:58

    Prenapuhana ocjena. Mislim stvarno-97

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!