HCL.HR

Recenzija

Steep

Prohujalo s lahorom

Juraj Bevandić

Ubisoft nas je iznenadio najavom simulacije ekstremnih zimskih sportova na ovogodišnjem pred-ljetnom E3 sajmu, a interes publike je pratio meteorološke trendove pa se isprva zagrijala, a onda samo postepeno hladila do konačnog izlaska. Mali interni studio Ubisoft Annecy objašnjava da je ova igra projekt pogonjen njihovom strašću i možda je lako prepoznati u samoj igri na što su pod time mislili, ali ne i zašto su onda donijeli neke sulude odluke vezane uz igru.

Zanimljivo, kratka Google pretraga termina „strast“ nudi dvije definicije: 1. snažna i jedva obuzdiva emocija (op.au. nije navedeno kakve vrste), 2. Isusova patnja i smrt; što je, gle čuda, upravo kombinacija dojmova koji su mi znali kroz glavu bljesnuti poput metka dok sam se spuštao sniježim padinama Steepa. Nije dobro dragi čitatelju, nisam očekivao puno i veselio sam se čisto nečem opuštajućem, ali ova igra ima preduboke probleme da bi se samo zatrpali snijegom.

Da se odmah razumijemo Steep zahtjeva stalnu i samim time stabilnu internetsku vezu. Također i Uplay račun bez kojeg ju uopće ne možete pokrenuti, a pukne li vam slučajno veza tijekom igranja (op.au. iznenadili biste se koliko se često događa) samo ćete biti izbačeni u glavni izbornik koji se sastoji od jedne jedine tipke i iritantnog čekanja na ponovno spajanje. A zašto, čemu to, pretpostavit ću da se pitate. Pa zato što će se igra ponekad spojiti s još do maksimalno tri igrača koji su na nekom dijelu ogromne mape i možda ih sretnete te možete i ne morate kontaktirati s njima.

VIDEO KOMENTAR

Zanimljivo je onda, a na to ću se i vratiti, kako su gotovo jedini trenutci kada sam se zabavio u Steepu bili kada bih sam istraživao svijet pa imamo situaciju u kojoj vam se nudi ogromna otvorena mapa, ograničenje na samo četiri igrača i dodatno ograničenje da uvijek morate biti spremni na spajanje iako to očito nije nužno za osnovne mehanike. Samo tri dodatna igrača uz vas u tako velikom i otvorenom svijetu čine tu povezanost tek nekakvim dodatkom, a ne ključnom mehanikom igre, ali igru trenutno nije moguće igrati bez toga.

Igranje online s društvom može biti jako zabavno, ali je igranje solo pod stalnom prijetnjom problema s internetskom vezom samo kako bi tu i tamo neki luđak sa zelenom ikonicom iznad glave prozujao kraj vas i više ga nikada ne biste vidjeli.

Dozvolite da vam pokažem neke slične dizajnerske promašaje u praksi. Steep je simulacija ekstremnih zimskih sportova poput snowboardinga, skijanja, wingsuita i paraglidinga. Svojevrsni tutorial i uvod u priču i svijet će vas upoznati sa svakom od tih disciplina i to sve na jedan otkačen i nabrijan način kao da se provodite kao nikada do sada; trikovi, vriskovi, potpuno promašeni mladenački žargon koji su očito pisale starije generacije – pravcata guba stari žišku? Postoji jedan problem doduše, a to je da igraču isprva nije objašnjeno kako se kompetentno upravlja svim tim vozilima, a kamoli kako se rade trikovi.

steep-4

Sad ispadam glup, ali vjerujte mi da sam zabezeknuto slušao nekog uzbuđenog tipa dok iskušavam svaki sport posebno kako mi priča o stvarima koje mi još nije pokazao kako napraviti. Tek nešto kasnije se igra sjetila objasniti u jednom kratkom videu kako se skače, a kako rade trikovi. Dakle igra je otvorena s nekoliko zadataka i spustova u kojima nemate pojma što radite, a onda vam nakon toga čak u videu pokaže što ste zabavno mogli raditi proteklih sat vremena kada ste se dosađivali. Samo želim na ovom primjeru istaknuti bolne nelogičnosti u dizajnu Steepa, a imajte na umu da je ovo što sam opisao tek prvi kontakt s igrom… nakon već spomenutog mučnog procesa kreiranja neophodnog Uplay računa, naravno.

Ma što je najgore igra se nakon prvih nekoliko sati otvori i točno se sjećam u kojem trenutku sam osjetio da je raskopčala pancerice i tutu i na kojem sam spustu napokon uzeo daha te se po prvi puta iskreno zabavio. Prvi je problem što sam do tada već izgubio gotovo svaki interes. Drugi je problem da je čak i onda kada vam se predaju uzde igra jednostavno već isprazna i pregažena. Sve što ste do tada radili budite spremni raditi ponovno i ponovno pa se to gubljenje interesa samo nastavlja uz iznimne svijetle trenutke.

Ma što je najgore igra se nakon prvih nekoliko sati otvori i točno se sjećam u kojem trenutku sam osjetio da je raskopčala pancerice i tutu i na kojem sam spustu napokon uzeo daha te se po prvi puta iskreno zabavio.

Nije da od snježnih sportova nisam očekivao ponavljanje, u većini je slučajeva jedini dostupni put nizbrdo na neki način. Ali snowboarding je iako najdorađeniji nespretan i repetitivan, skijanje pretjerano pravocrtno i ne pretjerano zabavno, wingsuit potpuno zaboravljiv zbog priprostih kontrola, a paragliding je iskreno nešto najdosadnije što sam doživio u svojoj igraćoj karijeri. S jedne strane imate trikove na bordu i skijama koji su isprva neprecizni, a kada isključite pomoćne kotačiće u opcijama i dalje jednolični i nezanimljivi, a s druge jurenje nizbrdo koje je pa… samo jurenje nizbrdo. Niti jedan od sportova nije solidno napravljen pa su i u svojim najuzbudljivijim trenucima mehanički samo prihvatljivi.

steep-5

Ali to je sve što se nudi, a ta vas epifanija pogađa prerano da bi to bilo oprostivo. Zvuči očito, ali treba se naglasiti da se Steep sastoji od vječitog spuštanja nizbrdo na jedan od četiri načina niti jedan od kojih nije dobro odrađen niti zabavan sam po sebi. A hoćete li da vam kažem što u tome svemu najviše boli? Morate se potpuno zaustaviti da biste promijenili sport što zvuči smisleno, ali znate li što se dogodi kada izaberete drugi sport? Niste nagrađeni nikakvom zgodnom i uvjerljivom animacijom ili nečime što bi opravdalo zaustavljanje već vam se samo skije stvore na nogama, pa daska, pa odijelo, pa padobran. Zašto onda to ne bih mogao napraviti u letu i skijati sa litice, pa letjeti s wingsuitom, otvoriti padobran i sletjeti na board?

Čini se kao da je svaka mogućnost zabave potpuno isisana i ugušena, a to mi smrdi na nešto. Prije toga bih samo istaknuo da je mapa na kojoj to sve radite ogromna, raznolika i ustvari vrijedna pohvale. Samo je jedno učitavanje kada se igra pali, a svako buduće teleportiranje ili kretanje mapom je instantno i svijet je zaista jedna konzistentna, otvorena divljina. Čudi li vas da su točke za teleportiranje i izazovi oko njih zaključani dok im se ne približite i pogledate ih dalekozorom? Ne bi trebalo, Steep je slučaj Ubisoftovog „sindroma tornjeva“, ali to istraživanje i pronalaženje zabavnih spustova mi je najzabavniji dio igre. To je ono što mi je dalo razloga da iskušam nove puteve s planinskih vrhova i tu i tamo zastanem i osvrnem se oko sebe, kad mi već sami sportovi nisu ponudili ama baš nikakvog razloga da istražujem padine.

steep-3

No meni još uvijek tu nešto smrdi, a smrdi mi to što su neke barem malo zabavne stvari poput posebnih kostima zaključane u trgovini u kojoj vlada valuta Steep bodova. Iskreno, bodovi se prilično brzo zarađuju i nisu mi nikada nedostajali, barem u početku igre dok još brzo levelirate i rješavate izazove, ali naravno da postoji opcija kupnje bodova pravim novcem u paketima od četrdeset do četiristo kuna. A onda tome dodajte i već najavljeni DLC koji će ubaciti još četiri nova sporta koji ustvari zvuče potencijalno zabavno. Rocket Wings, Base Jump, Speed Gliding i sanjkanje. Prokleto sanjkanje će doći kao DLC i sve to zvuči zabavnije od onoga što je trenutno ponuđeno u igri znajući da im niti jedan do sada dostupni sport nije baš uspio kako treba.

Ubisoft, što je bilo s onim nedavnim obećanjima da više nikada nećete raditi DLC koji je ključan za temeljno i potpuno iskustvo igre? Hoće li netko meni reći da sanjkanje nije temeljno za moj potpuni doživljaj Steepa? Pa onda u redu, moj doživljaj Steepa je taj da je to glorificirani demo za screenshote koji su osmislili ili blago nekompetentni ili jako neiskusni dizajneri i dugo me neka igra nije manje zabavila, pa bih ju preporučio tek na jednom ugodnom popustu od 80% i to samo ako uključuje i sav DLC u cijeni – taman posla da još i za to netko plati. Ionako nije kao da će raketna krila preporoditi igru koja pati od puno dubljih problema i treba tražiti zabavu u njoj, umjesto da je zabavna sama po sebi.

A stvarno je šteta, jer su s tehničke strane postignute neke stvari koje bi mogle biti podloga za jedno posebno iskustvo. Čak sam spreman preći preko brojnih manjih fizičkih i grafičkih bugova čisto jer je svijet lijep i privlačan. Ali što vrijedi dati nekome najfiniju violinu ako ima stopala umjesto šaka. Ma čak sam se na silu naučio na te pomalo nezgrapne kontrole koje ne odaju nikakav osjećaj kao da vi upravljate likom na ekranu. Ali u tjedan dana zimovanja u Steepu, nije niti jednom zadržao moj interes duže od prvih 20 minuta nakon paljenja. Jednostavno tu nedostaje mesa kao u veganskom gulašu, a svi znamo da se na skijanje nosi čaj u termosici i sarme u lončini, a ne prokulice i mladi grašak.

Označeno sa: ,

Steep je više proizvod nego igra, a svijetle točke pregažene su debelom lavinom iritantnih gluposti i manjka ideja.

65 Naša ocjena
  • grafički zadovoljavajuće
  • otvoreni svijet
  • najbolje što se nudi ove tematike
  • dosadno i isprazno
  • loše mehanike i dizajn
  • bezobrazan DLC

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (23)

  • Hrv4tin4

    15.12.2016 - 22:48

    Igrao i closed i open Betu… Ono totalna pustoš i razočaranje, a cijena koju traže za igru je basoslovna s obzirom na ono što nudi…

  • lukakeanu

    15.12.2016 - 22:59

    odigro sam obje bete i to je to,tko je igro betu odigro je cjelu igricu,a samo zbog dlc-a treba skinut barem 20 bodova

  • niksa_91

    15.12.2016 - 23:12

    Nemoj me krivo shvatit, al ovo je jedna od lošijih recenzija…ako se može nazvat recenzijom, prije, odigro sam ovo preko k…

    • Juraj Bevandić

      @niksa_91, 15.12.2016 - 23:52

      A nije baš tako, imao sam neki početni interes za igru i nakon prvotnih dojmova koji su bili uglavnom negativni sam joj uporno davao prilika i odugovlačio recenziju jer sam osjećao da se krije tu nešto zabavno i kvalitetno. I pronašao sam na kraju te neke stvari koje sam odmah nanjušio, pa nije baš da sam vrijeme u igri provodio samo kukajući – znam što me zabavlja i u čemu mogu donekle uživati u Steepu. To ti sad samo iskreno nudim ovako malo ležernije izrečeno iskustvo, ali ako ti se ne sviđa recenzija ne sviđa ti se, bože mili. Nadam se da ćemo se pronaći u nekoj drugoj 🙂

    • niksa_91

      @Juraj Bevandić, 16.12.2016 - 09:17

      Znači nisam bio daleko x) ….uz sve ove ostale komentare (a nisam igrao bete) vidim da imaš i najbolji razlog tako pisat.

      Šteta, fali zimskih igra u zadnje vrijeme među velikim društvom.

      Na kraju, čini mi se da je ovo počeo kao side project i netko neuključen predstavio direktorima kao bombu. Ali na kraju, ostao je side project….možda da je cijena manja a ne kao AAA ne bi se ljudi žalili =)

    • chupacabra1

      @niksa_91, 16.12.2016 - 01:07

      Neke igre su jednostavno prokleto loše, bolje da se to onda zna. S razlogom su ocjene od 1 do 100. Lijepo je vidjeti sve preko 80 jer znaš da je kvalitetan proizvod, ali dugačka je linija od 1 do 79, svašta se tu nađe. Da je meni posao da me netko tjera da igram hokej nešto što bi me udavilo ne kvalitetom, moja recenzija bi bila duplo oštrija, pogotovo ako sam imao bar nekakva ocekivanja. Uglavnom, odužio sam, ali htio sam reći da ima puno smeća vani i treba ga prozvati i imenovati, a recenzija sama po sebi sasvim ok što se tiče negativnih recenzija. Čovjek se trudio i trudio da nađe nešto dobro i onda je popizdio do te mjere da kad je i našao nešto više ga nije bilo briga jer su mu ubili volju za igrom, osobno mi je vec to dovoljno, sve da i ne pise ništa drugo

    • chupacabra1

      @niksa_91, 16.12.2016 - 01:09

      Trebalo je pisati nešto što bi me udavilo nekvalitetom, ne znam otkud se stvorio hokej i ovaj razmak 🙂

    • Miselkerik

      @niksa_91, 16.12.2016 - 01:49

      Recenzija ove igre je potpuni gubitak vremena. Više je covjek proveo vremena pišući ovu recenziju, nego što je Ubisoft proveo vremena na lvl designu i potezima…

  • grgoljblaster

    15.12.2016 - 23:38

    Steep – evo imamo renderovane planine i ne znamo sta cemo s njima. Igrao betu, upravljanje je bilo katastrofa, level design nepostojeci. Lako je samo lupiti “generate terrain”, treba to da ima smisla za voznju.

  • Vailent

    16.12.2016 - 00:59

    A šta drugo očekivati od ovakvih igrica,igraš ih neko vrijeme i ubrzo dosade,dobra je igra za ubit dosadu satak dva malo osjetiti adrenalin pa makar virtualno 🙂

  • Miselkerik

    16.12.2016 - 01:35

    Fan sam igara ovakvog tipa, ali ova igra izgleda brutalno dosadno. Dobra grafika ne može zamaskirati dosadu ovog “AAA” naslova. Ne kužim uopce na koju publiku oni pucaju sa ovom igrom? Klasicni Ubisoft… Ja sam uvjeren da se oni trude biti ovako loši, jer ovakvo g…o može samo iz njihovog studia doći

  • Tony Ghost 1811

    16.12.2016 - 06:29

    Sudeci prema ocjenama a pogotovo ocjenama korisnika ova igra je teski fail. Nisam je igrao, ali cim sam vidio video komentar odbijala me sama igra. Cak uz uvijek interesantnog igora nisam mogao pogledat do kraja. Predosadna igra.

  • baDarmageddoN

    16.12.2016 - 07:32

    A mislim… SSX je klasama iznad što se zabave tiče. Igrao sam jako malo ali dovoljno da me obuzme osjećaj kako Ubisoft ama baš ništa ne napravi najbolje koliko mogu već godinama. Ja bi htio da samo jednu igru jednom naprave maksimalno kvalitetnom koliko mogu pa da vidim da li su nesposobni ili se zezaju sa nama sa igrama poput Steepa.

  • DINEK

    16.12.2016 - 12:31

    Dobra recenzija! Igra mi jako lijepo izgleda te sam ju mislio staviti na radar za popuste ali ništa od toga na kraju.

  • IvanHR

    16.12.2016 - 14:49

    Slažem se sa jurajem moja ocijena isto 65

  • luka.bajto

    16.12.2016 - 18:24

    Mislim da je ova igra grafički dobro napravljena,ali po meni su trebali napraviti nekakav carrier mod gdje gradiš svoju Skijašku ili snowboardersku karijeru paideš na svijetski kup itd…

  • luka.bajto

    16.12.2016 - 18:24

    *pa ideš

  • funky0308

    16.12.2016 - 19:32

    Zapravo si dao odlicnu ideju za iskoristavanje ovog lijepog prostora s necim stvarno zanimljivim. Izmjena sportova u realnom vremenu bi bila bas dobra fora. Kombiniranje disciplina da savladas prepreke…stvarno zvuci puno zanimljivije.

  • Hera12

    16.12.2016 - 22:11

    Meni se svidja igra, pregledao sam svaki video, gameplay i jedva cekam da je zaigram 😀

  • Chris_LiRiOuS

    23.12.2016 - 15:42

    Prezadovoljan igrom shvačam zasto se nekim ljudima ne sviđa samo treba imat frendove s dobrim internetom i evo ti zabave. Naravno svatko ima svoj ukus pošto ja volim open world i winter sportse i tako 🙂

  • Dilu210

    26.12.2016 - 19:42

    Napokon zimska igra koja ima dobru grafiku

  • TataMataAkrobata

    29.12.2016 - 21:31

    SSX serijal i sled storm. stare igrice koje su bile zabavne, nisam ovo igrao niti neću ali ako nisu ništa naučili od prethodnika stid ih može bit eto.

  • VaNi

    07.01.2017 - 18:01

    Predivna igrica. Grafika je odlična!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?