HCL.HR

Recenzija

Stranger Things (1. sezona)

TAMNICE I DEMONI

Zoran Žalac

Netflixovu ljetnu ponudu novih serija u sedmom mjesecu predvodi Stranger Things. Uradak je to braće Duffer koji su režirali dvije najbolje prihvaćene epizode tematski sličnog Wayward Pinesa, što ih čini savršenim kandidatima za ovakav projekt. I doista, prve reakcije publike na Stranger Things mahom su pozitivne, pa idemo u ovoj spoiler-free recenziji vidjeti koliko to zapravo drži vodu.

Vjerojatno ćemo se svi složiti da su 90-te imale specifičnu vrstu triler/horor žanra, predvođene kultnim serijama kao što su Twin Peaks i The X-Files. To su bile one serije u kojima mobiteli i GPS nisu bili prepreka za misteriozne nestanke, čisto zato jer ljudi nisu u svakom trenutku znali gdje se tko nalazi. Čudnovata vremena neka. Uglavnom, specifičnost tog vremena nastoji prenijeti i Stranger Things, iako je vremenski smješten nešto ranije – u 80-te godine prošlog stoljeća.

stranger-things-s01 (3)

Televizori su tada bili debeli i ružni, frizure smiješne, glazba nije bila feminizirana, a umjesto videoigara igrale su se društvene igre. Ameriku je još uvijek tresla histerija hladnog rata, a ljudi su išli u knjižnice da bi se informirali. Svaki dio te atmosfere – od koreografije do ustaljenih stereotipa – Stranger Things dočarava vrhunski. Ugođaj mu je blizak djelima Stephena Kinga te na najbolji način iskorištava vremenski okvir u koji je radnja postavljena.

Serija na najbolji način iskorištava ugođaj 80-ih godina prošlog stoljeća.

Priču čine dva zapleta. Prvi je nestanak dječaka Willa Byersa, a drugi pojavljivanje misteriozne djevojčice 11. Ti su događaji očito povezani, a dobra je vijest da je to u osam epizoda pojašnjeno na jasan način bez lažne enigmatičnosti. Takav dvostruki zaplet pomaže priči da starta dinamično te je povod da radnju pratimo iz perspektive više likova. Preciznije rečeno, glavni likovi su ovdje podijeljeni na tri grupe različitih dobnih skupina – djecu, tinejdžere i odrasle.

stranger-things-s01 (5)

Moglo bi se onda reći kako je serija pristupačna za sve te dobne skupine, ali osobno ne mogu procijeniti za koga je točno namijenjena. S jedne je strane iritantno djetinjasta zbog mladih likova koji igraju Dungeons & Dragons kampanje po čitav dan, a s druge strane ima nekoliko krvavih prizora koji baš i nisu primjereni za mlađi uzrast.

Teško je odgonetnuti kome je serija točno namijenjena – djeci ili pak nešto zrelijoj publici.

Glavna primjedba koju imam na seriju jest glupo ponašanje likova. Okej, ovo je u biti horor pa onaj klišej lika koji uvijek ide u opasnost zapravo mora biti prisutan. No, u Stranger Things to ponekad ide u ekstreme. Najgluplja ponašanja imaju mlađi likovi, a njima se može oprostiti što se svađaju oko gluposti – jer je to donekle prirodno. Ali odrasli likovi u ovoj seriji također se ponašaju podjednako iracionalno. Gradski šerif na primjer dvaput tako ide u samoubilačku akciju bez promišljenog cilja ili plana, doslovno glavnom kroz zid. I onda mu lik ispadne kontradiktoran jer u jednom trenutku nastoji zaštiti ostale, a u drugom ih svjesno stavlja u opasnost.

stranger-things-s01 (4)

Glupa ponašanja postaju sve izraženija u drugoj polovici serije. Do sedme epizode prisutna je skroz solidna izgradnja napetosti, ali u zadnje dvije epizode napetost se razvodni tako što se likovi zatvore u jedan prostor i čekaju daljnji razvoj događaja. Završnica ostavlja nekoliko znakova za nastavak priče u sljedećoj sezoni, ali ne daje dojam bi sa istom postavom likova ubuduće mogla biti zanimljiva. Pomalo ironično, najbolje odglumljena uloga, djevojčica 11, zapravo je vrlo nedorečen lik koji prozbori najviše dvije riječi u rečenici.

Stranger Things je u konačnici čudna biljka od serije. Početak joj je impresivan i većinu vremena uspješno održava balans napetosti. No kako se priča primiče kraju, tako serija postaje spora i iritantna. Na kraju isplativost gledanja ovisi o sklonosti prema žanru SF horora/trilera, možda čak i o nostalgiji za krajem 20. stoljeća. Ako ne pronalazite privlačnost u tome, nema straha da ćete propustiti seriju o kojoj će svi pričati. Jer Stranger Things ipak nije taj kapacitet.

Označeno sa: ,

Previše djetinjast da bude privlačan ozbiljnoj publici, a previše ozbiljan da bude privlačan djetinjastoj publici, Stranger Things je istodobno pun pogodak nostalgije i moderni ćorak.

67 Naša ocjena
  • autentičan ugođaj 80-ih godina
  • dva zapleta drže priču dinamičnom do završnice
  • iritantna i glupa ponašanja likova
  • usporena završnica

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (73)

  • ffranz13

    21.07.2016 - 21:39

    Super recenzija ali mislim da zasluzuje malo vecu ocjenu. Serija ima vrhunsku atmosferu, glumu i glazbu. Dugo nisam pogledao seriju koja mi je bila tako zabavna kao ova.

  • lukakeanu

    21.07.2016 - 21:40

    ovo je definitvno jedna od najboljih serija koje sam ikad gledao,atmosfera,misterija,motivi likova…svi ali svi se ponasaju ljudski i u skladu sa svojim godinama i iskustvima. 95/100 ,reko sam jednom reci cu ponovno…hcl drzite se vi igrica jer o filmovima i serijama nemate pojma ili ono sto gledate da bi recenzirali gledate protiv svoje volje,onako distanciranog uma…serif nije u niti jednom trenu otisao u plan glavom kroz zid te se tokom serije jasno prikazuje koji on plan ima.prvi put kada otkrije portal u bazi vidi se jasno kako se pametno ponasa.drugi pu pretpostavljam da mislite kada on i majka odu kroz portal,nikoga on nije stavio u opasnost jer je dogovorio s vladom da klince i sve uplicene ostave na miru.za uzvrat ce izdati 11,i poslije svega vidi se da se kaje i da ima nadu da je 11 ziva.a majka je sama htjela ic kroz portal(takoder kroz seriju vidimo koliko je tvrdoglava i koliko toga je sama otkrila.kraj serije (zadnje 3 epizode) imaju puno brzi ritam nego pocetak,pogotovo epizode monster i upside down.gluma je fenomenalna,tesko je nac jednog dobrog glumca koji ima 12 god a oni su nasli njih 5,wynona i serif,ova serija je zamisljena kao 8-satni film,tempo i smjer radnje je vrhunski.u niti jednom trenu nema dosadnog djela jer mi kao gledatelji pratimo kada i kako likovi polako otkrivaju misteriju

    • delight353

      @lukakeanu, 21.07.2016 - 21:45

      Napisao si sve što i ja mislim.

    • swvi

      @lukakeanu, 21.07.2016 - 22:56

      Nemaju oni pojma niti kad Zoran piše recenzije. Dno dno koje je umislilo da se kuži u igre, serije i filmove

    • mili1985

      @swvi, 21.07.2016 - 23:18

      Jbt, na svakom komentaru blatiš čovjeka samo zato što je dao svoje mišljenje koje se tebi ne sviđa. A lukakeanu ti lajka sve tvoje anti – Zoran komentare. Pravi circlejerk 😀

    • Ninjitsu

      @mili1985, 21.07.2016 - 23:48

      Odlično napisano. I treba ga blatiti kada je nedorastao recenzirati serije, ali i filmove. Ovo je hit serija u svijetu i jedna od najkvalitetnijih i najbolje napisanih u zadnjih nekoliko godina, ali bitno da Zoran “kuži” bolje od svih drugih pa skida ocjenu i daje očajne razloge skidanja ocjene s kojima se samo sramoti, jer očito nije skužio seriju.

    • mili1985

      @Ninjitsu, 22.07.2016 - 10:15

      Odlično napisano. Ne, ne treba ga blatiti samo zato što se njemu, tebi ili nekome drugome ne sviđa recenzija. Njegov komentar je bio da je Zoran dno dno jer ne shvaća kako je zapravo serija fenomenalna, umjesto da napiše neki normalni – argumentirani komentar zbog čega je serija dobra ili loša. Ljudi, ako vam se ne sviđa rad hcl-a, njihove recenzije i video komentari su vam loši, jednostavno ih više nemojte pratiti, a ne pisati ovakve stvari. Po takvim komentarima vidi se da su neki ljudi 2003. godište, kao što si i ti rekao negdje.

    • Tony Ghost

      @swvi, 22.07.2016 - 14:58

      Zasto onda pratis ovaj portal? Jebote koji idioti sve postoje. Doslovno mrzis ovaj portal a citas ga vjerojatno svakodnevno. Ti si jedan od onih koji ne zna sta bi pa cak i kad je siguran opet ne zna dali je siguran.

    • Zoran Žalac

      @lukakeanu, 22.07.2016 - 00:39

      Kratko samo, za šerifa. Koliko je pametan vidjelo se kad su ga primijetili na kamerama. Stjerao se u kut bez ideje u što se upušta, nikome nije rekao gdje ide, stavio si je metu na leđa, ugrozio karijeru… Pokušaj 2. bio je još debilniji – iako su ga prvi put uhvatili opet je išao istom strategijom, doslovno istim putem i uhvatili su ga u sljedećih 3 sekunde, što znači da je tip žešći debil. Mali na biciklu je imao bolji strateški plan za infiltriranje u kompleks – barem je prvo izvidio situaciju. Ideju da je htio biti uhvaćen ne priznam jer je time zakomplicirao situaciju što mu nije išlo u korist. Ta infiltracija mogla se izvesti na stotinu različitih načina – mogao je izvesti diverziju, mogao je pregovarati s njima i bez da ga uhvate i muče prije toga. Ali ne – nula ideje, samo glavom u prazno. Isto tako, kako nije ugrozio djecu – znao je da su ostali sami, znao je da su ovi sposobni ubiti nedužne civile, znao je što su radili s 11. Koji to naivčina mora misliti da će oni ispoštovati njegove uvjete? Pa kao da i sami eventualno ne bi pronašli djecu u malom gradu. Nije im on bio jedini izvor informacija i zadnja šansa. Uostalom, rupa u priči je ta što on uopće nije morao ni ići u tu bazu da uđe u drugu dimenziju. Samo što se onih dvoje recimo nisu sjetili reći kako se portali otvaraju i u šumi pa se i na taj način može ući upside down. Sve u svemu, drlog. Eto toliko.

    • Igor Belan

      @Zoran Žalac, 22.07.2016 - 03:56

      Evo, ja sam ti lajkao komentar.

    • delight353

      @Zoran Žalac, 22.07.2016 - 07:16

      Vidim da tebe taj serif jako muci. Ma serija je izvrsna! Opustis se, mozak na pasu i uzivas. Koji filimski/serijski uradak nema mana???

    • Ninjitsu

      @delight353, 22.07.2016 - 08:34

      Opet slabi argumenti s kojima se pokušavaš vaditi+nepotreban komentar Igora kojim dokazujete da nikada neće biti na ozbiljnoj razini jer se ponašate poput djece, no kako vam je 2003. godište baza fanova, nije ni čudno.
      No, u vezi šerifa. Nije on spec ops, ako nisi primijetio, cijela radnja se odvija u jednom tjednu, ljudi su u panici i očajni kako bi pronašli malog Byersa i čine greške. Vrlo, vrlo slabi argumenti, ali očito je Zoran najveći stručnjak za recenzije, mogao bi se prebaciti na imdb ili rotten tomatoes kao glavni recezent.
      U vezi portala; pa kako bi sami otvorili portal ? haha, ako nisi shvatio jedino “muhe” mogu prelaziti i otvarati portale, zar su oni trebali hodati po šumi i čekati da se takav jedan otvori ?

    • Petra Rukav

      @Ninjitsu, 22.07.2016 - 12:01

      Ti i ostatak ekipe koji laprdaju kako Zoran ima „slabe argumente“ činite najučestaliju pogrešku u argumentiranju. Vrijeđati čovjeka jer vam se ne sviđa njegovo mišljenje? Jako zrelo.
      Skroz je u redu imati vlastito mišljenje, no nije li već vrijeme da odrastete i prihvatite da drugi imaju drugačije stavove nego vi?
      Pa što ako se većini ovdje serija svidjela? Znači li to da trebamo zatomiti vlastite stavove i mišljenja zato jer većina ljudi misli drugačije? Mora da se šalite.

    • Zoran Žalac

      @Ninjitsu, 22.07.2016 - 13:45

      Nitko se ne vadi, obrazlažem ti svoje viđenje jer ga ne shvaćaš ili ne želiš shvatiti, nešto od to dvoje. Inače ne moraš biti spec-ops postrojba da spojiš dvije čiste misli u glavi, sve i da reagiraš emotivno. Kao primjerice situacija samog nestanka – odmah u startu kad Will prođe tom cestom prikaže se znak ZABRANJENA ZONA – tajni laboratorij ograđen bodljikavom žicom bla bla. Šerif nađe bicikl na mjestu od kojega 100 metara stoji znak upozorenja i onda tek epizodu kasnije sasvim drugim tragom dolazi do ideje da bi nestanak mogao imati neke veze s time da se dogodio u zoni gdje stoji upozorenje. Na tu glupost ne može se pravdati emotivnom reakcijom. Okej, lik je glupan, preko toga mogu preći, ali nitko od drugih likova mu ni u jednom trenutku ne kaže – stani malo, radiš gluposti. Opet, jedini razlog zašto je na kraju išta uspio je taj što su drugi likovi namamili čudovište izvan druge dimenzije. Dakle, nagađali su da čudovište mogu namamiti van i postaviti mu zamku, npr. u šumi, i na taj način otvoriti put u drugu dimenziju odakle to čudoviše dođe, ali iz nekog razloga morali su se razdvojiti da ostave troje djece u opasnosti kako bi spasili jedno dijete iako zapravo nemaju plan spašavanja dalje od ideje da idu u drugu dimenziju? Mda.
      @delight353 – mozak puštam na pašu u humorističnim serijama. Od ovoga ipak očekujem nešto više. I pod tim nisam impresioniran povlačenjem poveznica između SF-a i fantasyja Dungeons & Dragonsa.

    • Lord999

      @lukakeanu, 25.07.2016 - 04:38

      Ja inace pratim sve na HCL-u i sve mi je bilo ok dok nisam procito ovo… ovaj Zoran naprimjer komentira serifovo ponasanje , svaka osoba razlicito reagira u razlicitim situacijama i o serifovim postupcima bi se dalo raspravljat , ali imaju smisla na neki nacin. Eto valjda je najlakse nesto objasnit sa “glupo je” il “iritantno je” . – Mislim naravno sve je lagano zapravo zakljucit svi mi znamo kak bi se ponasali da imamo posla sa vladinim tajnim eksperimentima , izvanzemaljcima, cudovistima, sve je jasno (za Zorana ova zadnja recenica je sarkazam)

    • Zoran Žalac

      @Lord999, 25.07.2016 - 15:55

      Posao šerifa sa sobom nosi određene kvalifikacije i osoba u toj ulozi obično ne reagira tako samo za potrebe priče. Ne može bilo tko upasti tek tako na policijsku akademiju, za obavljanje tog posla prolaze se psiho testovi. Naravno, u seriji moraš progutati to da čovjek koji je izgubio kćer i okrenuo se alkoholizmu nije morao proći nikakvu evaluaciju psihološkog stanja nakon toga, ili ju je uspio proći s flying colorsima. Gledao sam dosta horora i dosta sličnih serija i nigdje mi nije tako zapelo za oko glupo ponašanje koje nije u skladu s onim što lik predstavlja. Bilo je recimo problematičnih detektiva, depresivnih ovisnika u drugim serijama, i takvi su se uvijek ponašali u skladu sa svojom ulogom, čak i kad je ponašanje nepredvidivo. Postoji razlika u uvjerljivom dočaravanju nečijeg psihološkog stanja i forsiranja glupog ponašanja da bi se ispričala neka priča.

    • Lord999

      @Zoran Žalac, 25.07.2016 - 16:03

      A kome se taj serif mogao okrenuti u toj situaciji? Znao je s kakvim ljudima ima posla

    • Zoran Žalac

      @Lord999, 25.07.2016 - 16:09

      Uh, ne znam, čekaj – možda cijeloj policijskoj stanici koju ima iza sebe. Koliko znam, nije imao indicije da bi ga vlastiti zaposlenici mogli izdati, a ideja da ih nije htio staviti u opasnost pada u vodu samim time što je svoje pomoćnike vodio u kompleks kad su formalno išli u “inspekciju”.

    • Lord999

      @Zoran Žalac, 25.07.2016 - 17:21

      Odnosi ljudi unutar postaje nije bas objasnjen pa nismo mogli znat jel on mogo vjerovat ljudima u stanici i neznamo jel ih je smatro sposobnima za takav zadatak , a ona dvojica se definitivno nisu cinili nesto inteligentni i sposobni , da je digo uzbunu u stanici za sekundu bi se proculo i svi bi bili u opasnosti koji znaju. Oni koji su isli snjim di su isli su isli na svoju inicijativu.

  • delight353

    21.07.2016 - 21:42

    Ne znam, meni je serija bila genijalna. Mix Stevena Spielberga i Stephen Kinga.

    • fez

      @delight353, 22.07.2016 - 12:16

      Zaboravio si na Silent Hill 😉

    • delight353

      @fez, 22.07.2016 - 13:29

      E da! I Silent hilla.

  • Stryderist

    21.07.2016 - 22:01

    E za ovo sam baš slučajno saznao prije par dana, nisam znao da pogledam ili ne. Recenzija mi baš ne ulijeva povjerenje u kvalitetu serije, ali opet s druge strane volim Kinga i taj “B movie” osjećaj 80-ih (bar mi djeluje kao B movie). Važem.

    • swvi

      @Stryderist, 21.07.2016 - 22:55

      Nemoj slušati ovog Zorana, samo pogledaj seriju, vrhunska je.

    • Stryderist

      @swvi, 21.07.2016 - 22:58

      Vidim da ima samo 8 epizoda, tako da ću svakako pogledati. Riješim to u 2 dana.

  • brlja

    21.07.2016 - 22:39

    Gonnies + x files…super je serija,ugodno iznenadjenje, fali serija sa klincima koji nisu mentalno retardirani…

  • Lovac

    21.07.2016 - 22:53

    Tek počeo i oduševljen sam (2. epizoda). Što se recenzije tiče ne mogu se oteti dojmu da su neke lošije dobile veću ocjenu, odnosno da smo malo subjektivni :X

  • swvi

    21.07.2016 - 22:54

    Ovaj Zoran treba prestati pisati recenzije. Iz koje špilje su tebe izvadili?

    • tryon

      @swvi, 22.07.2016 - 03:18

      fali ti društvo?

    • Tony Ghost

      @swvi, 22.07.2016 - 15:04

      Ali opet kakav god da je vidis da ti da slobodu pisanja. Iako ga uporno vrijedas nije ti dao ban. Sto znaci da vjerojatno misli da si nebitan isprdak u svemiru ili pak misli da svima treba dopustit da se izraze. Ja bi rekao prije ovo prvo.

    • Igor Belan

      @Tony Ghost, 22.07.2016 - 16:11

      On još nije dobio opomenu ili ban jer ima acc kod nas već nekih 7 godina… a znao je i normalnije komentare pisat. Ali da, očito je da živi na rubu :)

    • Tony Ghost

      @Igor Belan, 22.07.2016 - 17:41

      Ma ovo je ona prica o ljubavi. S brojnim godinama ignoriranja od strane zorana prema nasem isprdku. Onda se ljubav pretvori u mrznju. Ocigledan primjer. Ne razumije nas isprdak da u ovom modernom zombi svijetu nisu svi pederi. U jednu ruku mi ga je zao.

    • swvi

      @Tony Ghost, 23.07.2016 - 11:42

      Tebi je mene žao, a bitno ti je jesam li ja dobio ban ili ne. Da izađeš malo iz tog stolca u svijet? Meni je samo drago da se ljudi slažu da je čovjek fulao sa recenzijom. I da Igore, živim na rubu jer mi se svidjela serija. I stavljam puno papra u jelo. Totalni život na rubu

    • Tony Ghost

      @swvi, 23.07.2016 - 12:44

      Gdje ti to vidis da mene zanima tvoj ban? Ni najmanje. Stalno sam vani. Ovo mi je neka vrsta hobija. Ako je fulao sa recenzijom jeli ti moras vrijedjat ili umanjivat njihovo znanje ili profesionalizam. Da, vecina se slaze da je fulao, ali jeli to razlog omalovazavanja? Svakom se desi neka kriva recenzija. Jbg

    • Igor Belan

      @swvi, 23.07.2016 - 13:01

      Shvaćaš naravno da još nijednom nisi niti jednu jedinu potpunu rečenicu napisao zašto ti se serija sviđa ili zašto misliš da je recenzija pogrešna. Niti jedan jedini argument, ni u kojem trenutku – barem jedna rečenica da objasniš zašto ti se serija sviđa – sve što si napisao su bile samo uvrede prema autoru. Shvaćaš to, jelda? Možeš razumjeti da je jedini način za protumačiti takvo ponašanje kao vrlo bezobrazno i nekulturno? Kao nešto što bi moralo biti kažnjivo jer ometa inače kulturne komentatore koji arugmentirano komentiraju? Kao nešto što efektivno uništava komentare? Kao nešto što bi moralo biti malo regulirano?

    • swvi

      @Igor Belan, 25.07.2016 - 12:29

      Sve ja shvaćam, samo sam naučio da ići sa argumentima na Zorana je kao lupanje glavom u zid. On će samo reći da sam ja u krivu i to je to. Pogledaj U4 topic. Moj komentar na igru, moje mišljenje o njoj sa argumentima i onda pročitaj njegov komentar. Mislim da tu završava svaka rasprava.

    • Zoran Žalac

      @swvi, 25.07.2016 - 15:45

      Bar sam ti tamo kategorički dokazao da govoriš neistine. S priloženim materijalima čak.

    • swvi

      @Zoran Žalac, 27.07.2016 - 12:16

      Ajde da i to bacimo ovdje:

      “Ti si onaj game tester koji se naljutio na Naughty Dog jer su stavili ženske likove u igru?

      Nije mi jasno kako si fan serijala a najbolja igra u serijalu ti je razočaranje… Jer prijašnji Unchartedi nisu ni po čemu bolji od četvorke. Niti u jednom aspektu. Sve i da si očekivao nešto više, onda si očekivao neku drugu igru a ne Uncharted.”

      Ne samo to, nego samim time kaj ideš nekome govoriti da piše neistine kada kaže da mu je igra razočaranje je samo dokaz da samo pišeš da nešto napišeš i da ćeš popljuvati svakoga kome se ne sviđa kaj se tebi sviđa. Argumenti nula bodova. I da, još jednom, U4 je razočaranje meni, dvojka i trojka su bili bolji. Daj mi sad ban preko veze jer znam da te to smeta jako.

    • Zoran Žalac

      @swvi, 27.07.2016 - 12:51

      Gubiš se polako. Rekao si da ti je igra razočaranje u odnosu na prijašnje dijelove zato što, između ostaloga, postoje stealth dionice (koje su potpuno opcionalne, ali nebitno), na što sam ti ja rekao da je to postojalo i prije tako da ti taj argument ne važi. Na što si ti rekao da postoji razlika između čitavog stealth levela i encountera, a ja sam ti opet fino objasnio da je u trojci postojala mogućnost da isti level odigraš stealth i non-stealth pristupom, od encountera do encountera, jer sam level nije dizajniran tako da je stealth forsiran. Samim time – isto kao u Uncharted 4, u kojemu ti se to nije sviđalo, a u trojci koja ti je bolja – to si ignorirao. Vjerujem da si takvo selektivno ignoriranje koristio i gledajući ovu seriju. To je sve što imam za reći.

    • swvi

      @Zoran Žalac, 28.07.2016 - 15:35

      Stari moj, ti si se pogubio odavno. Fokusirao si se bio na jedan dio koji sam spomenuo od koliko njih. Ne znam ja tko selektivno ovdje bira, ali ja nikako. Argumenti su ti slabi ili nikakvi ( kao što je već netko to ovdje napisao ), a ovu seriju sam pogledao čim je došla prije tvoje recenzije i ništa selektivno nisam ignorirao, jednostavno je tvoja recenzija smiješna, kao što su ti ljudi i napisali isto kao i tvoji komentari na moj post o U4. Ništa pametno nisi napisao i jednostavno ti se živo j… za tuđa mišljenja što je i dokazano sa tvojim komentarima. Koliko se ja sjećam, a i lako se provjeri na forumu, moji komentari na igru su bili vezani uz samu igru, dok su tvoji na… iskreno, ne znam na kaj. Na nekakve testere i ženske likove. Toliko o tome, lijep pozdrav.

  • Ninjitsu

    21.07.2016 - 23:43

    Ova recenzija je sramota najmanje rečeno. Dati tako nisku ocjenu i napisati tako lošu, plitku recenziju za jednu od najboljih, ako i ne najbolju seriju 2016. godine, a i šire. Serija je na razini filma, po meni čak i za nijansu bolja od odlične 11.22.63. serije.
    No, pisati da šerif ide glavom kroz zid, da djevojčica koja cijeli život provede u labosu jedva progovori par riječi ili da su djeca iracionalna i to Zoranu posluži kao argument snižavanja ocjene je sramotno i vrijeđa svakog filmofila, što Zoran očito nije. Preporučam vam da se ostavite filmova i serija jer vam to očito ne ide. Držite se sramoćenja u igrama i lošeg humora. Malo off topic, ali stvarno si srozavate kvalitetu, Zoran trola filmove i serije, dok Igor kiksa u igrama da su njegovi videi ne gledljivi. Sad očekujem uvrijeđene komentare prozvanih kao i obično.

    • Zoran Žalac

      @Ninjitsu, 22.07.2016 - 00:22

      Nisam uvrijeđen, imam dovoljno radnog iskustva na HCL-u da znam kako je nemoguće javno istupiti na temu nečega, a da se to sviđa apsolutno svakome. Niti mi je to cilj, niti to pokušavam – to je moj autorski integritet. Konstruktivne kritike prihvaćam, ali ovo što si iznio ne vidim kao konstruktivno. “Serija je na razini filma” – nije nikakav argument. Postoje filmovi različitih produkcijskih vrijednosti. Isto tako, vidim da nisi ni u potpunosti shvatio što je u tekstu pozitivna, a što negativna kritika. Ovo za 11 je bila pozitivna kritika, barem sam u istoj rečenici rekao da je to najbolje odglumljena uloga… Uglavnom, rekao sam već ranije da ocjenjivanje filmova i serija sličnom skalom kao igre (zbog toga jer je portal dizajniran prvenstveno za recenzije igara) nije najsretnije rješenje i da će se na tome poraditi. Ono na čemu se neće poraditi jest podilaženje tuđim mišljenjima. Da razvijamo portal na temelju tuđih mišljenja već bi odavno propali jer to tako ne ide. HCL je u konstantnom rastu od trenutka kada je krenuo s radom i to nam je potvrda da nešto radimo kako treba. Uvijek može bolje, ali o boljemu ću raspravljati s nekime kome savjet nije “držište se sramoćenja i lošeg humora”. Ako smatraš da se kvaliteta našeg rada srozava to je tvoj subjektivni stav za kojega ja isto tako mogu protumačiti kao trolanje ili nešto sasvim deseto, uz razliku da ja iza svog javnog istupa stojim imenom i prezimenom, što je daleko zahtjevnija zadaća nego pucati komentare pod nadimkom. Eto toliko.

    • Ninjitsu

      @Zoran Žalac, 22.07.2016 - 08:40

      Mislim da si namjerno išao s nižom ocjenom kako bi pokazao svoj “autorski integritet”, jer nema stranice na kojoj seriju nisu nahvalili i gdje nije pobrala jedne od najboljih kritika u posljednih nekoliko godina. Pa pretpostavljam da je bilo ono: “Hajmo biti drukčiji”.
      Svakako da imaš pravo iznijeti svoje mišljenje, ali ne na razini kao recizent, jer ova recenzija ne predstavlja realnu kvalitetu serije, uz što se i ostali ovdje slažu.
      Ako ništa, nadam se da ćeš za sljedeći put svoj posao shvatiti ozbiljnije i pristupiti mu na kvalitetnijoj razini, jer ako ovakvu seriju ocjeniš s takvom ocjenom i tako lošim argumentima, bojim se da tvoje recenzije više nemaju težine i značaja.

    • Igor Belan

      @Ninjitsu, 22.07.2016 - 09:09

      Iznimno je lako otići na Metacritic i vidjeti kako postoje recenzije i s nižom ocjenom od naše. Tako da nije istina da “nema stranice na kojoj seriju nisu pohvalali”. Prosjek ocjena je 76%, što i nije tako daleko od naše ocjene. Radije fokusiraj komentare na dokazivanje zašto su Zoranu argumenti u recenziji loši, jer ovim putem direktnog ili indirektnog vrijeđanja čovjeka samo ideš bliže i bliže opomeni… Pogotovo jer si dosad pokazao da si lik koji samo takve komentare i piše.

    • Ninjitsu

      @Igor Belan, 22.07.2016 - 13:10

      Objasnio sam već zašto su mu argumenti loši, jer nije uopće pohvatao likove niti cijeli događaj u seriji, ako je uopće pogledao kako treba. Reći da šerif ide glavom kroz zid, a ne uzeti u obzir događaje koji se događaju u gradiću i događaje iz prošlosti iz šerifova života koji utječu na njegove reakcije je vrlo jednodimenzionalno, tako da Zoran nije dorastao ovome poslu. Možda bi recenzije Supernaturala i sličnih serija bile prilagođenije. A opomene slobodno možeš dati, jer ne znate primiti kritike i ponašate se kao uvrijeđena djeca, jer je svakom očito da niste dorasli ovom poslu, jedino vas drži manjak konkurencije na ovim prostorima, te hraniš ego s komentarima klinaca između 9-14 godina. Pa bih zamolio malo ozbiljnosti i ponašanju godinama koje imate, a ne odmah prijetnje s opomenama.

    • Igor Belan

      @Ninjitsu, 22.07.2016 - 15:52

      Nisu prijetnje, opomenu si već dobio (provjeri PM ako nisi) jer se, eto, upravo ovako ponašaš konstantno (to su doslovno jedini komentari koje pišeš) – nazivajući nas djecom, nedoraslima poslu itd. kada ti se ne sviđa naše mišljenje oko nečega. I da dobit ćeš i drugu (odnosno ban) za sljedeći takav komentar u narednih mjesec dana.

    • Ninjitsu

      @Igor Belan, 23.07.2016 - 08:54

      Ponašam se konstantno tako jer komentiram samo u slučajevima poput ovog. Kada ne znate primiti kritiku, te reagirate opomenama i banom, jer nisi naviknuo da ti netko prigovori. Nezreli ste užasno za svoje godine, egoisti koji sami sebe hvale po video walktrough-ovima, a realno nemaš blage veze igrati igre i stalno se sramotiš, a sada vam je i ovaj Zoran uletio s koji nema pojma sklopiti realnu ocjenu za seriju. Uživaj i dalje u “pozitivnim” komentarima klinaca, a ostalima dijeli banove. Nećete tako dugo, prva jača konkurencija će vas zdrobiti jer nikada kao osobe nećete biti na razini voditi sličan projekt. Malo samokritike i realnosti vam nebi škodilo, tako da si počni kontrolirati ego, jer nemaš pokrića za takvo ponašanje.

    • Igor Belan

      @Ninjitsu, 23.07.2016 - 13:03

      Ovo je naravno opet isti obrazac ponašanja, za koji sada dobivaš i drugu opomenu, a budući da si i sam dao do znanja da se planiraš konstantno ponašati na isti način, očigledno bi ban morao biti zauvijek.

    • Nemanji?

      @Igor Belan, 22.07.2016 - 13:32

      Igore nisi bio na Rotten Tomatoes i IMDb pa pogledaj ocjene iznad 90 %

    • Igor Belan

      @Nemanji?, 22.07.2016 - 15:56

      Ma uzeo sam Metacritic za primjer gdje čovjek može naći i recenzije s nižom ocjenom od naše, ali da – činjenica je je serija drugdje bolje ocjenjena pa je i razumljivo da viđamo u komentarima neslaganje s našom recenzijom. Normalna i čak očekivana stvar. No jedno je reći da ti se ne sviđa recenzija, argumentirano diskutirati o tome zašto misliš da je recenzija fulala neku bit serije koju si ti doživio itd. A drugo je nekulturno, bahato vrijeđanje autora.

  • DjokaBA

    22.07.2016 - 00:38

    Nisam gledao seriju, ali planiram.. cuo sam da je jako dobra, iako ova recenzija ne kazuje tako. Primetio sam da samo Zoran iz urednistva HCL-a pise recenzije filmova i serija.. i cesto se misljenja ne slazu sa gomilom ljudi, a cesto se i ja nisam slagao sa Zoranovim misljenjem. Cenim i postujem svacije misljenje, takodje volim i kad razmenimo misljenja i povedemo argumentovanu raspravu. Sada ono sto mene zanima je, zbog cega jos neko ne pise recenzije filmova i serija ? Ako vec HCL zeli da uvede taj deo u svoj portal (sto podrzavam), zasto ne zaposle jos nekog kojem bi to bio posao, pored Zorana ? Mislim da i vi sami shvatate da ovako nasumicno recenziranje pojedinih naslova nece nista doneti.. ali ako se krene ozbiljnije i recenzira se svaki veci projekat, moze biti nesto odlicno. Hvala :)

    • swvi

      @DjokaBA, 22.07.2016 - 11:29

      To i je problem. Sada će ljudi koji pišu za igre početi o serijama i filmovima. Najbolje da nogomet još ubace pa da se i na to smijemo. Ne može to tako. IGN je isto se zeznuo sa time i sada isti ti ljudi koji su recenzirali igre daju svoje mišljenje na filmove i serije. Ako su ti primarno igre, onda su igre, nitko neće pratiti HCL zbog serija i filmova. Primjer, ova recenzija je zadnje mjesto po kojem bi trebao vagati hoćeš li gledati ovu seriju ili ne.

  • Mirek

    22.07.2016 - 01:27

    Upravo pogledo 8. epizodu, serija je vrhunska. Tipa mix Silent Hilla i Half Lifa (ne doslovno, al da ne spojlam previše postoje i druga dimenzija u kojoj pada pepeo/snijeg i Black Mesa). Svakako preporučujem! Zoki nije ti ovo trebalo u životu 😀

  • Maniti

    22.07.2016 - 08:15

    Pozdrav,inače ne komentiram… ali za dati ovako nisku ocjenu ovoj seriji jednostavno nema argumenata…kratko i jasno..ne kažem kao drugi da se trebaš ostavit recenzija itd itd…imaš i dobrih recenzija…ali mislim da si ovu i sam shvatio da si falio…pozdrav

  • solexshin

    22.07.2016 - 08:49

    Pozz svima, eo i moj prvi komentar vjerojatno ikad u životu. Čitam recenziju i ne vjerujem, sigurno jedna od najboljih serija u zadnje vrijeme a pogledao sam ih gro. Razumijem ne može se svima sve sviđati ali zar nije posao recenzenta da bude objektivan prema viđenom i kada piše no spoiler recenziju da sagleda cjelinu jer nema savršenog uratka. Kume omašio si cijeli fudbal s ovom reckom i koliko vidim 95% ljudi se slaže. Netflix : Zoran = 1: 0 :)

  • QFlash

    22.07.2016 - 09:40

    Ovakva recenzija samo je podsjetnik na onu legendarnu ‘Svak ima mišljene, isto kao i šupak’

    Over and out.

  • crolink07

    22.07.2016 - 10:21

    odgledao
    moja ocjena 6/10

  • Himand

    22.07.2016 - 10:56

    Malo offtopic al et kad smo kod horror serija zasto niste recenzirali Damien?

  • jazzz

    22.07.2016 - 11:28

    Daj opustite se,napali ste lika,koji je dao svoje misljenje,i po meni je to odradio profesionalno,sto znaci da je svaku svoju tvrdnju ,detealjno objasnio,,,ne mogu da kazem da je recenzija pogodak jer nisam gledao seriju ( ne gledam program za djecu),ali je odradjena profesionalno,vidi se da lik ima iskustva s tim,,,a takodjer vidim da ga blate vecinom likovi koji ne mogu da spoje tri smislene recenice,,,

  • fez

    22.07.2016 - 12:25

    Najbolja serija ove godine!

  • Nemanji?

    22.07.2016 - 13:34

    Zoran me podsjeća na Damira Rukavinu i njegovu ocjenu 80 za Starcraft. Zorane nisi bio na Rotten Tomatoes i IMDb pa pogledaj ocjene iznad 90 %

  • delight353

    22.07.2016 - 13:36

    Mislim da bi se HCL trebao drzati iskljucivo igrama i svime sto okruzuje ta industrija. Ne kazem to zbog Zoranove recenzje ove serije, vec smatram opcenito da tome tu nije mjesto. Nista napadno, dapace – samo sugeriram…

  • croBilly394

    22.07.2016 - 18:26

    Nisam jos gledao seriju, al idem veČeras, pa da i ja mogu argumentirano kenjat po recenziji i HCL ekipi 😀

  • Toka123

    23.07.2016 - 14:23

    De nek mi netko kaze na kojem je to tv programu

  • baDarmageddoN

    24.07.2016 - 19:04

    Da je E.T. bio serijal umijesto filma ovako bi to otprilike izgledalo. Jedno od najvećih iznenađenja ove godine za mene i to u dobrom smislu. Drago mi je zbog svih korisnika HCLa koji su rekli da je ova serija dobila prenisku ocjenu u ovoj recenziji jer da nije možda je niti ne bi išao gledati. Hvala vam. Tempo, grananje priče i likova, nešto malo misterija, ideja… Jedina mi je zamjerka što ima samo 8 epizoda u ovoj sezoni 😀

  • tryon

    25.07.2016 - 01:21

    jedino bolje od ove serije su komentari na recenziju iste. s ozbiljnije strane, najveci minus je to sto ni ja ne znam koju publiku cilja. problema sa serifovim ponasanjem nemam (impulzivan lik s mrtvom kcerkom), a najveci plus je to sto te drzi pred ekranom dok ne zavrsi sezona.

  • Lord999

    25.07.2016 - 04:26

    Jedina “iritantna” stvar u ovoj prici je ova recenzija i kako je nemoguce glupo napisana. Pogledao sam hrpu serija razlicitih zanrova i mogu rec da je ova kandidat za prvo mjesto ako 2. sezona bude jednako dobra kao prva. Sad da neko procita ovu glupost od recenzije mogo bi rec da nije vrijedno spomena i sam preskocit ovu brutalno dobru seriju koja je mene ostavila bez teksta, od glume (svih cak i ove iritantne djece kako vi kazete, koja su odradila poso 10/10) , preko razno raznih faktora koji su ovu prvu sezonu ucinili nezaboravnom, pa do same price koja je briljantno smisljena kombinirajuci neke elemente iz slicnih serija. Zbog toga sto je vama sve “iritantno” i “glupo” ce neko sad mozda propustit ovu seriju. Mogo bi svoje misljenje pisat do sutra , al uglavnom ova recenzija je sramota i treba ju ukinut. Dugo pratim HCL i tek sam sad napravio account da mogu ovo komentirat. STRASNO!

  • esse

    27.07.2016 - 18:07

    sorry ali losa recenzija.. serija je bolja od wayward pinesa i novih dosjea x .. neopterecujuca ya gledat a opet dovoljno yanimljiva da ne prestanes .. najvise mi slici pinesu .. prva sezona dora druga rayocaranje .. ali opet svatko ima svoje misljenje yato se i svadamo >D

  • Lovac

    27.07.2016 - 22:31

    Eto, odgledao, nisam prije htio dati sud, pa krenimo redom. Prvo, likovi nisu ni približno iritanti kako to ovdje ispada, a što se tiče šerifa, prvi “glavom kroz zid” itekako ima smisla jer on se prisjeća osobne tragedije i htio je pronaći Willa pod svaku cijenu. Da se nešto mjeri po iritantnosti likova onda bi Breaking Bad bio 40/100 (da, gledam tebe Skyler i povremeno Jesse), a legendarne Goonies-e da ne spominjem jer su tamo klinci još gori nego tu. Al to su klinci, zapravo su dobro okarakterizirani. “Eleven” je isto tako napravljena točno kako treba, ne znamo sve o njoj i to gradi miserij oko njezinog lika. Što se radnje tiče i bez nekog spoila, serija je otprilike 70% misterij i prvih 70% bih dao 90/100 gdje se fino vidi Twin Peaks kao uzor dok je finalna recimo trećina ipak malo izgubila draž i tom dijelu bih dao 80/100. Po meni bi bilo bolje da su zadnje dvije epizode zapravo u jednoj, napetijoj i dorađenjoj fabularnoj strukturi jer nas kraj ipak mora malo “stisnuti” kao pasivnog promatrača. Nije nikako savršena serija, ali svi bitni likovi su odglumljeni na razini, ima finu atmosferu, mističnost bez da su previše komplicirali i soundtrack koji je pun pogodak (retro synth melodije uvijek su palile kod kreiranja ugođaja). Ukupno 88/100. Žao mi je što se Zoranu nije dopala i cijenim svaku recenziju, međutim mislim da je ova malo otišla u subjektivnu negativu.

  • Negan

    30.07.2016 - 17:39

    Za sada sam pogledao 3 epizode i zbilja je dobra. Necu srati po ocjeni jer jos nisam pogledao do kraja, ali svejedno mislim da je ozbiljno preniska. 67 je nesto sto bi dao domacem isprdku poput Zabranjene ljubavi.

  • Moostauche

    08.08.2016 - 16:20

    69/100 je moja ocjena, serija je precijenjena. Iako sam veliki zagovornik ovoga žanra nisam mogao prijeći preko nekih površnih i šeprtljavih stvari, a najviše me smetala kriza identiteta s kojom se serija nateže od doslovno prve epizode. Serija je kvalitetna i pruža dobru dozu zabave, ali je daleko od najboljeg što Netflix ima.

  • Me666

    14.10.2016 - 20:46

    Postoji li serija s lošijom glumom od ove?

  • ante007

    07.03.2017 - 13:59

    Serija je extra nekužim štra misli Previše djetinjast da bude privlačan ozbiljnoj publici,ali nebitno jedva čekam drugu sezonu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!