HCL.HR

Recenzija

Super Meat Boy [PC, XBL]

Zoran Žalac

Vi ste jedan komad mesa. Ne, ozbiljno – vi ste mesnati junak kojemu asocijalni Dr. Fetus otima miljenicu zvanu Bandage Girl. Razlozi za otmicu su nebitni kada je sveopća mržnja u pitanju, a savršeni su za postavljanje niza prepreka koje Super Meat Boy mora prijeći kako bi mu Fetus na nos ponovno natrljao činjenicu da je zakasnio sa spašavanjem. No zločesti doktor u svom planu previdio je jedan podatak – ova mesnata kockica nema nos.

Igra sadrži pet regularnih poglavlja i tri bonusa. U svakom od njih čeka vas dvadeset levela, a ako razinu pređete unutar zadanog vremenskog roka otvara vam se i njezina teža inačica u obliku tzv. mračnog svijeta. Upotrebom osnova matematike dolazimo do informacije da igra sadrži oko tristotinjak razina, što dužih, što kraćih. No pored njih tu su još i warp zone te boss leveli, a ako vam ni to nije dosta, tijekom siječnja stiže i besplatni level editor.


Ideja je u suštini jednostavna – na svim tim levelima trebate premostiti razne prepreke i doći do svoje kockaste djevojke. No kako napredujete kroz igru vidjet ćete da to neće biti nimalo lagan posao. Naime, Meat Boy je ranjiv na svaki kontakt s neprijateljskim objektima i subjektima pa svaka greška znači ponavljanje levela iz početka. Obzirom da oni nisu pretjerano dugi (prosječno traju oko desetak sekundi), to nije neki problem, no imajte na umu da ova igra traži vještinu, preciznost, smirenost, dobre reflekse, a na kraju i malo sreće.

Igra traži vještinu, preciznost, smirenost, dobre reflekse, a na kraju i malo sreće.

Frustracija je stoga neizbježna pa biste Meat Boya mogli mrziti čak i ako niste vegan. Događa se tako da neke levele ponavljate dvadesetak pa i više puta, dok neke uspijevate preći iz prvog pokušaja. Nadalje, događa se da nekad jednostavno nemate ideje kako početi, ili to da uspijete ući u seriju loših pokušaja iz koje se ne možete izvući. Također se događa da uprskate stvari zadnjim potezom, ili to da pomislite kako s igrom nešto nije u redu. No upornošću se rješavaju i naizgled nemoguće prepreke pa je i nagrada tim slađa, pogotovo zbog činjenice da u današnjim SP igrama rijetko kada dobivate onaj osjećaj nekakvog ponosa i postignuća.


U kombinaciji s brojnim i raznovrsnim elementima, sve to tvori iznimno zabavnu cjelinu popraćenu dopadljivim humorom, ali i snažnom kompetitivnom stranom u vidu leaderboardsa. Nažalost, taj je dio pomalo nezgrapan i nejasan, no nadamo se da će ga donekle srediti buduća ažuriranja. Valja spomenuti i zasebni izazov kroz otključavanje dodatnih likova, redom iz drugih indie naslova. Njih osvajate skupljanjem flastera koji su lukavo razbacani po izazovnim lokacijama. Svaki lik ima svoje posebnosti, ali i nedostatke, što znači da je traženje onoga koji bi najbolje odgovarao pojedinom levelu uistinu slatka muka. No opet, ne i obvezna jer je glavni junak ionako dizajniran za sve razine u igri.

S tehničke strane, Super Meat Boy nije za neku pohvalu, ali bome ni za pokudu. Bacite li oko na minimalnu konfiguraciju, shvatit ćete da rijetko koja igra danas ima tako smiješne hardverske zahtjeve. A ako pogledate screenshote pa na kraju i video recenziju, vidjet ćete da sve to izgleda sasvim pristojno. Pozitivan dojam svakako ostavljaju stilski sređeni leveli i boss bitke, a nama se posebno svidio efekt kojim Meat Boy dekorira okolinu kada postane mljeveno meso. Što se tiče glazbe, njoj dajemo posebno priznanje jer nas u isto vrijeme motivira i zabavlja svojim modernim pristupom retro zvuku.


Da, i posebna napomena te svojevrsno upozorenje – planirate li igrati ovu igru na PC-u, gamepad je apsolutno nužan. Naravno, nitko vam neće braniti da igrate tipkovnicom, no kako smo već rekli da igra zahtjeva preciznost, reflekse i vještinu, dobro promislite u što se upuštate. I sama igra vam to poručuje na komičan način („gamepad isn’t required, but neither is bathing“), pa ne možete reći da niste upozoreni.

Super Meat Boy savršena je pokora i terapija za nabrijavanje. Posebna je to oda gamingu s početka devedesetih godina i odlična lekcija mlađim gamerima. Jer ovo je pravi prikaz vrijednosti gameplaya kojega u isto vrijeme mrzite i volite. Frustracija možda nije za svakoga, ali pored humornih referenci na druge naslove i općenitog šarma igre teško je ne osmjehnuti se čak i kad griješite. Sadržaja je i više nego dovoljno, pogotovo u odnosu na cijenu igre, pa ukoliko želite nešto izazovno i posjedujete gamepad, dvojbe ne bi trebalo biti – Super Meat Boy je igra za vas.

Živcirali ste se? Pjenili uz rageface? Dokazano je kako nije dobro za zdravlje ako to držite u sebi. Stoga vas brižno pozivamo da s nama podijelite svoja SMB iskustva kroz ocjenu i komentar.

VIDEO RECENZIJA: Koliko kompleksnosti može proizaći iz jednostavnog 2D platformera? Simpatični Super Meat Boy ima odgovor, ako do njega uspijete doći.

87 Naša ocjena
  • mnoštvo sadržaja i različitih elemenata
  • trajnost
  • glazba
  • težina nije za svakoga

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (12)

  • [proGABBEing] Ixy

    19.12.2010 - 19:47

    Iznenađenje godine za mene.
    Nisam ni čuo za igru do par dana prije izlaska.
    Prerula. Arkadnost, težina, art stil, homaži legendarnim igrama… Sve je na mjestu.

    Jedinu pravu zamjerku sam već spomenuo na forumu par puta – dodatni likovi su uglavnom potpuno nepotrebni. Šteta.

  • MaliMicek

    19.12.2010 - 21:45

    Super reca iako mi nije jasno zašto svako nalo urednik kaže leveli pa za 20 sekundi kaže nivoi. Odaberite si jedno XD
    Enivej igra mi izgleda odlično, obožavam ovakve igre i definitivno ću je kupiti u roku par dana. Super, ova me reca baš oduševila. Ova igra je nekako savršen Božićni poklon, hvala HCL na ideji. Fora je, obavezno ću isprobati ovo.

  • Ementaler

    20.12.2010 - 09:51

    Kažem i “razine” kad smo već kod toga 🙂

  • PhibeRCoRe

    20.12.2010 - 18:12

    Super recenzija.

  • zg_rider111

    20.12.2010 - 18:15

    igra rula.

  • Caesius

    20.12.2010 - 19:35

    odlična recenzija, pogotovo početak 🙂 Što se tiče igre, veoma zabavna, no ipak previše frustrirajuca, bar za mene.

  • Shimmy

    20.12.2010 - 19:42

    Sad sma prvi put uopće i pogledao o čemu se tu radi. Ugl, ovo ću zaigrati, a inače preporuka ljudima kojima se ovo sviđa – VVVVVVV
    Tko nije igrao VVVVVV, odmah:

    http://thelettervsixtim.es/

  • Ementaler

    20.12.2010 - 23:02

    Shimmy i to smo recenzirali, bit ce objavljeno uskoro 😉

  • Shimmy

    21.12.2010 - 21:19

    weeeeee!
    Super, treba ljudima željnima old skula (i onima za koje se ne smatra da imaju reflekse ante đapića) približiti takve stvari!

  • ReoTheYokel

    23.12.2010 - 18:49

    Sweet, možda pribavim ovo. Pleonazme bacate koliko i KraDeZe krade novaca (oko tristotinjak, oko desetak). Just sayin’…

  • slava

    31.12.2010 - 17:53

    Igra je slicna ko ona arkadna igra najteza igra na svijetu. Znate na kaj mislim :D!

  • UltimateXioni

    12.01.2011 - 14:23

    o_O Meni su oci ispale, ruke me zabolile igrajuci ovu igru, a osim toga moram da kupim novu tastaturu jer mi je otisao Space.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?