HCL.HR

Recenzija

The Walking Dead – 7. sezona

MOŽDA NE DANAS, MOŽDA NE SUTRA...

Zoran Žalac

Često tvrdim kako je The Walking Dead serijal sveprisutnom smrću i konstantnim umiranjem likova postao uradak kojemu je šok jedini preostali način izričaja. Međutim, sedma sezona vratila je značaj smrti, prvenstveno u uzavreloj završnici u kojoj se kroz taj motiv konačno prenijela neka poruka. Time je zaključena jedna od sporijih sezona TWD-a tijekom koje nismo znali hoće li se oslanjanje na pojedinačne priče likova na kraju isplatiti. Srećom, mišljenja sam da se isplatilo, ali kao i obično – da biste došli do vrijednog trenutka trebate preživjeti hrpu dosadnih dionica. Nije to ništa novo za TWD seriju, a ako ju pratite zadnjih sedam godina onda ste se spremni žrtvovati unatoč tom minusu.

Autor: Gene Page

Žrtvovanje je napokon došlo kao tema na repertoar serije. Bilo ga je i ranije – T-Dog se žrtvovao za Carol, Owen se žrtvovao za Denise; ali ovoga puta na tu temu stavljen je poseban fokus kojim je povučena jasna razlika između onoga kako funkcioniraju Rickova i Neganova grupa.

Uvijek je za nekoga drugoga. Oboje znamo – ako ćemo otići, bolje da to bude s poantom.

To je linija dijaloga koju TWD nije imao u stripu i to je ono što volim kod proširenog univerzuma. Serija na trenutke može proširiti strip, videoigra može nadopuniti seriju, i tako u krug. Rečenica „Uvijek je za nekoga drugoga“ postavlja kontrast Neganovoj družini kod koje svatko brine o vlastitom dupetu. Najbolje se to vidi kada član Rickove grupe promijeni stranu – jer u tom trenutku ne brine za drugoga nego samo za sebe.

the-walking-dead-7 (4)

Davno već nisam bio impresioniran teatralnošću smrti kakvu je TWD imao u završnici sedme sezone. Zadnju takvu pamtim tek iz druge sezone kada su se Rick i Shane sukobili gotovo šekspirijanskim stilom – na mjesečini. Walking Dead je od tada gotovo svaku smrt nastojao učiniti što krvavijom tako da je iznimka na kraju 7. sezone bila ugodno iznenađenje. Uz to, sve je bilo režirano tako da održi maksimalnu napetost, iako se na polovici puta već moglo posumnjati u kojem to smjeru ide.

Ne mogu reći da je čitava sezona bila podjednako iznenađujuća jer čak i publika koja ne poznaje radnju stripova zna da Neganovo iživljavanje ne može dugo držati gledatelja vezanog za seriju. Odmazda mora postojati, a nekome će možda biti žao što je ona uglavnom ostavljena za osmu sezonu. Osobno radije uzimam kraj bez cliffhangera jer smatram da je budućnost serijala dovoljno zanimljiva čim Negan uzvikne: „Idemo u rat!“.

Autor: Gene Page

Tko zna, možda radnja serije postane malo življa tom objavom, iako iskreno sumnjam u to. The Walking Dead ima svoju rutinu, a čitave epizode s manje interesantnim likovima kao što su Tara i Eugene u konačnici ili upale ili se pokažu kao potpun promašaj. U sedmoj sezoni sve se lijepo vratilo tamo gdje je i počelo, ali unatoč sporoj radnji – dosta se toga zapravo i promijenilo. Možda ćete si pomisliti „Idiot si (što ovo gledaš)“, ali možda će drugi dio uma odgovoriti: „Nikada nisam ni tvrdio drugačije“.  Tko bi se nadao da će mrtvi u Walking Deadu izvesti žive na pravi put.

Rick je dvaput morao ponoviti svoju prijetnju da bi ga Negan shvatio ozbiljno. Gledatelj je morao pretrpjeti više sporih dionica tijekom sezone da bi tu drugu prijetnju čuo, ali izraz na Neganovom licu pokazatelj je da se žrtvovanje isplatilo.

80 Naša ocjena

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (27)

  • Jasterrr

    03.04.2017 - 16:50

    Čovječe, pogledao si 7 sezona Walking Deada, jesi li ti mazohist? 😀

    • Czar

      @Jasterrr, 03.04.2017 - 17:39

      Nije jedini, samo je brži od mene. Kod mene se čeka večeras zadnja epizoda sezone. 😉

  • AaboOs

    03.04.2017 - 17:16

    Pogledo jednu i po sezonu i posvađo se s mozgom. Pokušao ponovo sa Fear the walking dead i tu povuko trajnu ručnu.

  • NomadCro

    03.04.2017 - 17:50

    znaci u ovoj sezoni si mogao pogledat prvi epizodu i zadnjih 7min zadnje epizode i eto, samo je se to dogodilo zanimljivo u ovoj sezoni… sezona smece zivo ili … nezivo,,, whatever,,, ugl ne valja….

  • delight353

    03.04.2017 - 17:57

    Ova mi je apsolutno najgora sezona. Imam osjecaj kao da se svi secu lijevo-desno… Kao da je scenarij zakrzljao.

    • Shepy1999

      @delight353, 08.04.2017 - 00:14

      Ne bih se složio s tobom. Po meni je najgora 5. sezona. Ona dosadna bolnica je bila najzamornija stvar od koje još uvijek imam gorak okus u ustima.

  • Dragan[MKD]

    03.04.2017 - 18:12

    Dobar kraj sezone, svda mi se to sto prate strip, jer filleri su dosadne. Ocekujem dobar vrhunac u sledecoj sezoni konacno pocinje All out war chapter. Meni osobno najdrazi u citav serijal. Uvjek kad adaptiraju direktno strip, ti epizodi su najbolji kao No Way Out i Too Far Gone. http://www.readcomics.tv/the-walking-dead/chapter-114/full tu mozete procitati originalnu zamislju kako je izvedena ovu zadnju epizodu u strip. Zanimljivo je kako strip ne gubi kvalitet, sve je bolju i bolji, svaka cast piscima, na primjer puno serijala gube svoje znacenje kako strip izmica, ali ovi uspevaju da drze kvalitet. Trenutni chapter sa The Whisperers je takodje veoma interesanten.

  • Tony Ghost 1811

    03.04.2017 - 18:53

    Serija koja je odavno trebala zavrsit.

  • Negan

    03.04.2017 - 20:17

    I dalje im zamjeram plot armour i fillere. Bit ce pravo cudo ako zavrse All Out War sljedecom sezonom i ako mozda dobijemo kakav uvod u Wisperers arc do samog kraja.
    Scavengersi su savrsen primjer uzasnog filler mesa za topove kojemu je valjda jedini cilj bio da Ricka i ekipu prikaze nemocnima. Mislim da je to Kirkman u stripu bolje izveo jer se do ovog posjeta smatralo da su Savioursi nenaoruzani i donekle ranjivi, sto se bas i nije pokazalo tocnim.

    Daleko od toga da sezona ne valja. Negan je postao svjetla tocka serije i ko za vraga Morgan i Carol su izasli iz emo faze u pedesetoj (ili usli, kak si uzmete). Da je produkcija na malo visem nivou, da poprave grozan soundtrack i nabave nove pisce (posebice sto se dijaloga tice), kud ces vise. Daleko bolja sezone od zadnje dvije.

    7/10. Guverneru vrati se.

    • Negan

      @Negan, 03.04.2017 - 20:24

      I moram otici malo off-topic, ali ako vam ponestane materijala za gledati od srca preporucam Sons of Anarchy, Black Sails, Black Mirror, Spartacus, itd…

      Sve od navedenih serija zavrsile su s prikazivanjem i vise manje su na dobroj strani kriticara.

    • MHLBLSC

      @Negan, 03.04.2017 - 20:35

      Pa moraš ljudima Breaking Bad navesti kad već preporučaš dobre serije.

    • Negan

      @MHLBLSC, 03.04.2017 - 23:39

      Za BrBa su svi zivi i mrtvi (pun lord) vec culi. 😛

      Mislio sam spomenuti neke stvari koje su mozda nekima proletjele ispod radara.

    • delight353

      @Negan, 03.04.2017 - 21:56

      HBOov Tabu s Tom Hardyem. Ugodno iznenađenje od serije!

  • Kosta99

    03.04.2017 - 21:01

    Znaci ova poslednja epizoda me je skorz iznenadila i to u vise navrata.Cela sezona se jeste polako odvijala ali neka dobro je smisljena i ispricana.
    Jedino na kraju sve cekam da Rick uhvati Negana i cekam i cekam al ono nista od toga.Iako sam predpostavio da ce pobeci.A kad mu je Rick rekao ono sa onim njegovim pogledom odma sam dobio neki osmeh na licu.Nadam se da ce brzo 8. sezona i kondam da ce biti neka fora da nas polako uvode u pricu tipa prvo gledamo malo buducnost pa se vratimo sta je bilo u tako…

  • Someone

    03.04.2017 - 21:28

    Ako je ovo ocjena zadnje epizode, može proći… ali ako je za čitavu sezonu, brate mili, ili imaš visok prag tolerancije i niske kriterije, ili si gledao na preskokce, tipa prvu i zadnju epizodu, jer to je jedino što ima neku radnju…ostalo sve je jedan ogroman, osrednji filler… serija je počela sa zadnjim sezonama tretirati gledatelje kao idijote. Samo ova zadnja epizoda je hrpa nelogičnosti. Ne znam, previše sam života uložio u ovu seriju da samo tako odustanem, ali sad sam definitivno u iskušenju, nema ovo više smisla…

    • delight353

      @Someone, 03.04.2017 - 21:57

      Nažalost, slažem se s tobom… :(

    • Tony Ghost 1811

      @Someone, 04.04.2017 - 08:24

      Sve zbog love. Svjesni su i oni da samo produzuju seriju. Jer je ne zele zavrsit. Bolje zaradit vise love. Ja sam pogledao ovu sezonu do 13 epizode. Sinoc poceo 14 epizodu na nekih 10min. mi je pukao film, nikakve radnje, ponavljajuce. Gledao sam iz navike ali necu vise. Znam da se i snima radi love ali treba bit neka granica u toj ludosti. Od super serije radi pohlepe je sad to sto je.

  • Deratizat0R

    03.04.2017 - 22:39

    Po meni isti slucaj kao i sa 4 sezonom (gdje se bar nesto malo desavalo) jako, jako sporo. Poslednjih pola sata, bukvalno poslednjih, se nesto malo ubrzalo ali je ishod toga i bio poznat, i to ne samo nama poznavaocima stripa. Kao sto napisaste, bar nema cliffhangera. 😀 Naravno, i da sam unepred znao sta se desava u svakoj epizodi pojedinacno opet bih odgledao svaki minut.

  • Khaan

    03.04.2017 - 23:45

    Ova sezona se jedino da gledat maratonski. Cijele se epizode svode na gradnju jednog lika, dijalog izmedju 2 lika zapocet u jednoj epizodi se zavrsi 3 epizode nakon toga. Likovi koji su priblizeni publici u prijasnjim sezonama su izolovani. Neke likove ne vidimo u vise epizoda, Gabriel kaze 2-3 rijeci pa se izgubi, Enid takodjer. Zabiravio sam da su Aaron i Eric gey par koji su se sastali 2 puta tokom sezone, prvi put kad je Aaron pretucen na pocetku sezonei drugi put kada Eric odluci da se bori. Usporedbe radi, GoT ima vise likova i manje minuta tokom sezone, ali uspiju prikazati sve likove tokom svake epizode, i svaka epizoda je uzbudljiva i napeta.

    • Sackboy

      @Khaan, 04.04.2017 - 16:23

      Definitivno ne prikažu sve likove u svakoj epizodi GOT, u svakoj epizodi potpuno izostave neke likove…

  • Dilo_trasul

    04.04.2017 - 00:20

    Ja sam davno prestao gledat jer je serija postala smor,kad zavrse sa snimanjem onda odgledam sve,ovako godinu dana cekam novi sezonu i u njoj se ne dogodi nista…Nemam volje za tim,kad je zgotove tad cu je i odgledat.

  • 1oR

    04.04.2017 - 00:56

    Kad se sjetim prve dvije sezone Walking Deada. Kako je ova serija zapocela sunce ti jebem, ne znam da li sam ikada toliko uzivao, u bilo kom filmu kao u ovoj seriji ccc..A onda se pojavio Guverner,onda je dosla 3 sezona i sve je krenulo do djavola. Taj lik me izludjivao,kako je bio antipatican i naporan. Bilo je tu vrhunskih epizoda, ima ih i danas, ali u globalu ova serija je prnula totalno,samo stancanje i pohelpa rezije za parama. Da nema Derila davno bih stao sa gledanjem :) Onakav dragulj od serije pretvorili su u sapunicu ala Kasandra i Ljovisna, bolidi. Neka reziser WD odgleda Person of Interest, da vidi kako se nesto radi dusom pa ce mozda nauciti nesto sto je trebao ranije :)

  • Jokerhere

    04.04.2017 - 08:33

    Pratim je ali to je mazohizam,kolko me umeče sa patnjom :)

  • puska11

    04.04.2017 - 11:05

    Postujem vas i pratim cesto HCL, al ova recenzija je smece.

    Ova sezona je najgora od kad pratim TWD (a to je dugih 7g), cak je bilo zanimljivije u drugoj sezoni kad su bili u jeb*noj farmi. Ova serija tone sve dublje u ponor bez mogucnosti povratka na stare staze. Ova sezona ne zasluzuje vecu ocjenu od 5 (1-10) i to jako slaba petica.

    Gluma, otezanje radnje, cijelo vrijeme “nesto ce se desit” pa se nista ne desi, o kraju da ne pricam. Gledo sam kraj sa takvim iscekivanjem da bude neki pokolj da maknut tog negana jednom zauvijek i na kraju smo dobili kaj ? Jeb*ni nastavak na sezonu 8.

    Dno dna serija.

    • Czar

      @puska11, 04.04.2017 - 12:13

      Ne pada Negan tako lako, u stripu je još uvijek živ…
      Mada opet živa je i Andrea, a u seriji su ju koknuli tako da nikad neznaš što će ovi napraviti.

  • Josip1611

    08.04.2017 - 00:07

    Malo ste svi pretjerali, svaka serija ima svoje lose i dobre dane. Ova ima malo vise losijih ali nista posebno.
    Da moze bolje moze, ali deset puta moze biti i gore.
    Uzivajte dok traje tko god prati ovaj serijal sedam godina. Ako izdrzi jos dvije sezone meni super. Kasnije ce svaka druga serija koja pratu pricu sa zombijima biti samo kopija danasnjih, pa onda svi budu usporedivali sa TWD u dobrom smislu.

  • goldfinger

    08.04.2017 - 08:26

    Slažem se da ova zadnja sezona i nije nešto,ali priču treba sagledati u globalu,a ne suditi po tome koja sezona je malo lošija ili malo bolja…A prikaz međuljudskih odnosa u jednoj takvoj ,gotovo pa,nemogućoj situaciji je izvrsno prikazan,i to je ono što je najjača strana TWD-a.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!