HCL.HR

Recenzija

The Walking Dead S06E16 – Last Day on Earth

ECI-PECI-PEC

Zoran Žalac

U osvrtu na drugu polovicu šeste sezone The Walking Dead serije nećemo prezati od prepričavanja radnje, a samim time od spoilera. Ruku na srce, njezinu završnicu ne možemo vam u potpunosti spoilati sve i da želimo, ali ako ovo čitate prije nego ste odgledali čitavu sezonu, ipak je red izvjesiti upozorenje:

SPOILERI, LUBENICE, KUPUSA, VEŠMAŠINE, STARE KADE, SPOILERI, SPOILERI

Kad sam u recenziji devete epizode pretpostavio kako će nakon tolike akcije neminovno uslijediti spora dosada u nastavku, drago mi je da sam jednim dijelom bio u krivu. Radnja je zadržala živost utoliko što je većina likova bila u pokretu i otkrivala novu prijetnju. Čak su i sporije epizode imale zanimljivu radnju jer su gradile napetost za jedan od najvećih trenutaka The Walking Dead sage.

twd-s06x16-3

U tom kontekstu mogu reći da je druga polovica sezone ispunila, ako ne i nadmašila očekivanja. Iritantne stvari kojima je trebala vječnost da dosegnu poantu, poput Morganovog lika, na kraju su fino uklopljene u cjelinu. Dvanaesta epizoda bila je posebno impresivna jer je otvorila pitanja o tome predstavlja li Rickova grupa uopće pozitivce u priči. Njihov napad na Saviorse nije bio osveta ni obrana, prekoračio je liniju uz koju je Morganov naoko blesavi stav o neubijanju u konačnici dobio na težini.

Izgradnja napetosti oko nadolazeće prijetnje bila je vrhunska. Jednako kao što Rick nije znao u što se upušta, ni gledatelj nije znao što očekivati. Poznavatelji stripa mogli su predvidjeti što slijedi, ali nitko sa sigurnošću nije mogao reći kakvim će se tijekom doći do tragične točke u radnji. Tragom te napetosti i neizvjesnosti dočekali smo veliko finale i na kraju mahom ostali frustrirani zbog njega. Jer sva ta izgradnja napetosti vodila je prema cliffhangeru koji je ubio napetost za iduću sezonu.

twd-s06x16-1

„Last Day on Earth“ ispao je kao jedna od slabijih epizoda TWD-a ove sezone. Radnja se vrtjela u krug zajedno s Rickovim kamperom, i premda je to naglasilo atmosferu zarobljenosti i neizbježne kazne za prijašnja djela, jednako je istaknulo ponavljanje bez neke logike. Ekipa je već nakon treće blokade mogla znati da neće dobro proći ako nastave dalje; ali veći problem je u tome što nije razjašnjeno kako su Saviorsi uopće znali za njihovo putovanje prema Hilltopu. Možda sam previdio taj detalj, ali mislim da te zasjede nisu pojašnjene na ekranu.

Zadnja zasjeda i konfrontacija s velikim zloćkom Neganom zapravo je odrađena dosta dobro. Glumac Jeffrey Dean Morgan u potpunosti odgovara svojoj ulozi iako je limitiran što se vokabulara tiče jer je AMC prilično konzervativan oko toga što servira svojoj publici (slučaj poznat još od Breaking Bada). Oštrijih psovki i prostačenja nema, ali Negan je to u svom debitantskom nastupu nadoknadio stasom i grimasama pri osmijehu.

twd-s06x16-4

No čitav problem ove TWD završnice je u prezentaciji onoga što Negan učini kako bi Ricku naplatio dug. Ukratko – nije prikazano koga Negan počasti svojom palicom Lucille. To je način na koji se opraštamo od serije sve do jeseni i početka sedme sezone. Internet je ljut zbog toga, naziva to šamarom za fanove i najgorom stvari koju je TWD učinio, a jedino pitanje koje se nameće jest – zašto takav kraj?

Ali stvarno, čemu?

Nije kao da bi se napetost za iduću sezonu izgubila da je žrtva prikazana. Isto tako, nije da publika nije naviknuta na umiranje likova glavne postave. Dapače, publika je ta koja zaziva krv. Naposljetku, to je toliko naslućivano kroz prijašnje epizode da je gotovo bezobrazno kad se na takav način nastoji zadržati gledatelje. Ne privući – nego zadržati, jer je Walking Dead očito zapao u tu fazu učmalosti da novu publiku više ne može privući pa se mora boriti da na sve načine zadrži postojeću.

Čitava situacija još je smješnija zbog načina na koji se AMC borio s curenjem spoilera na internetu. Ukratko rečeno, najavili su tužbe protiv The Spoiling Dead foruma i prateće grupe na Facebooku, tjedan dana prije finala zaključali istu i sve to da netko ne bi otkrio koga će Negan namlatiti – iako to nije bilo ni moguće. Istina, glasine o ovakvom završetku pojavile su se još tjednima ranije, ali sam ih odbacio ne vjerujući da bi tvorci serije napravili tako glup potez. Moram priznati da sam ih podcijenio.

twd-s06x16-5

E sad, čemu takva drama oko toga kad tehnički možemo svesti žrtvu na nekoliko potencijalnih kandidata? Znamo da to nisu Rick ni Carl, a po Neganovom komentaru „Takin’ it like a CHAMP“ (champ je riječ koja se generalno koristi za muški rod) možemo dodatno skratiti listu osumnjičenika. Prema karakterima likova, Eugene i Aaron nisu tipovi koji bi stoički podnijeli udarce, tako da nam u konačnici ostaju tri lika, od kojih jedan tu sudbinu dočeka u stripu.

No problem nije toliko u tome što ne znamo tko je nastradao, nego u tome što ovakav pristup umanjuje šokantnost tog događaja. Osim ako cijelu scenu ne ponove na početku sedme sezone, u što čisto sumnjam, ta smrt neće imati isti efekt kakav bi imala u završnici. A s druge strane, ovo je kukavički potez za seriju jer njezini tvorci kao da nemaju hrabrosti za nešto od ovoga:
a) prikazati smrt fanovima dragog lika
b) kao veliki događaj prikazati smrt fanovima manje interesantnog lika
c) priznati da za najšokantniju smrt nemaju originalnih ideja ni zaobilaznog scenarija

Šteta je što je ovakav potez na kraju frustrirao fanove serije umjesto da ih je zapalio za iduću sezonu. Jer borba protiv Saviorsa je jedan od najuzbudljivijih dijelova u sagi The Walking Deada i serija definitivno ima još toga za ponuditi, pogotovo uz dobro odglumljenog Negana. Ali ako se i dalje bude služila ovako jeftinim trikovima za držanje napetosti, vjerojatnost je da će interes za njom paralelno opadati.

Označeno sa:

Gledajući sezonu u kompletu slobodno dodajte +20 na konačnu ocjenu. Završnicu je teško prežaliti, a samim time i nagraditi većim brojem.

60 Naša ocjena
  • dobro odglumljeni Negan
  • Saviorsi konačno predstavljeni u pravom svjetlu
  • način na koji je sam kraj odrađen
  • priča se u ovoj epizodi vrti u krug

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (33)

  • sucidar123

    04.04.2016 - 19:00

    SEASON 4 SPOILER Gledao sam TWD to polovice 4 sezone,a tada je napetost jednostavno pala nakon borbe u mid-season finale,od tada su epizode počinjale i završavale sa cliff-hangerom koji na kraju nije bio toliko dobar.Tada sam počeo prestati gledati seriju jer su izgubili na kvaliteti i ponestaje im ideja.Season 2 je i dalje po meni najbolja sezona.

    • PppPP

      @sucidar123, 04.04.2016 - 19:10

      Tada si počeo prestati? :)

    • DjokaBA

      @sucidar123, 09.04.2016 - 10:47

      Ne znas sta propustas u sezoni 6.

  • Annabella_M.

    04.04.2016 - 19:49

    I mene je ova zadnja epizoda razočarala ali mi je ipak šesta sezona bila bolja od pete i od druge polovice četvrte a najbolja od svih mi je treća sezona.

  • miro25

    04.04.2016 - 20:08

    stalno se služe jeftinim trikovima na kraju sezona uvjek ostave napeto

  • Negan

    04.04.2016 - 20:43

    Mozda najbolja epizoda ove sezone. Kraj im ne mozes oprostiti, ali da ga nisu usrali ocjene bi skakale ko lude, a jedini povod za niskim ocjenama bio bi taj da je prikazana smrt nekog fan favourite lika. Jasno, ne mozes na epizodu gledati kao na pojedine segmente koji su ti se svidjeli, a kraj zaboraviti, ali svejedno stojim kod toga da je epizoda bila atmosfericna i da ju je bilo (na dobar nacin) neugodno gledati znajuci sto se trebalo dogoditi. Medjutim, TWD je primarno serija za mase. Sto je pocelo kao odlicna horror serija (prva sezona), zavrsilo je kao pop cult isprdak na kojeg milijuni ljudi svrsavaju i istodobno koce razvoj kvalitete. Kao sto je npr. vjeciti plot armour Glenna i Daryla ili pak to da se novi likovi predstave samo onda kad im fali ljudi za ubiti.

    • Zoran Žalac

      @Negan, 04.04.2016 - 21:59

      Ne bih rekao da bi smrt fan favorite lika bio povod za niske ocjene. Ako se dobro napravi (neočekivano, emotivno) – kao što je recimo “ona smrt” u petoj sezoni Game of Thronesa, to nije hejt na lošu priču ili seriju, to je bliže vrijednosti šoka. To su jednostavno takve serije u kojima se smrti vrednuju kao pokretači priče. TWD u prvoj sezoni možda nije bio takav, više je bilo horora kao što ti kažeš, no od druge su definitivno krenuli prema tome – Sophia, Dale, Andrea, Tyreese… Svake polusezone netko. Uz iznimku da su to uvijek prikazali. Ovo je baš bezveze.

    • Negan

      @Zoran Žalac, 04.04.2016 - 23:13

      Normalnoj osobi ne, ali sve mi se kosa dize kad vidim facebook zatrpan s komentarima tipa “If Daryl dies we riot.”

    • Zoran Žalac

      @Negan, 05.04.2016 - 11:54

      Ma to su gluposti. Pogotovo jer glumci potpaljuju fanove izjavama, što je totalno umjetno. Jer evo upravo sam pročitao da nitko od glumaca još ne zna tko je pokojni. Završna scena udaranja snimljena je zasebno… Vjerojatno su i oni frustrirani jer ne znaju hoće li dobiti angažman za iduću sezonu.

  • Milakche

    04.04.2016 - 21:19

    Slažem se sa recenzijom. Sve je bilo odlično osim kraja. Jeffrey Dean Morgan je super odradio ulogu Negana. Zasigurno najbolja epizoda ove sezone, ali kraj je totalno razočaravajući…
    Epizoda 50/100
    Sezona 75/100

  • Doc Holliday

    04.04.2016 - 22:04

    Zasto ne bi mogao biti Rick? Neegan kaže… da Coralu iskopaju drugo oko ako reagira, bar sam ja to čuo završnom dijelu, pa onda čini mi se kaže “Taking it like a champ” Nisam čitao stripove niti dublje ulazio od serije pa ne znam….

    • FluffyLlama

      @Doc Holliday, 04.04.2016 - 22:11

      Kaže da mu iskopaju oko i natjeraju Ricka da ga pojede, tak da ne može bit on

    • Zoran Žalac

      @Doc Holliday, 04.04.2016 - 22:11

      A Rick je glavni lik. Negan kaže: “If anyone tries anything, cut the boys other eye out and feed it to his father”.

    • Doc Holliday

      @Zoran Žalac, 04.04.2016 - 22:57

      Tnx na objašnjenju, promaklo mi je to…. Ja sam sve u svemu zadovoljan serijom, i tokom kojim ide, malo je frustrirajući ovakav završetak, ali ne treba biti picajzla :) Da li se isplati gledati onaj spin off Fear the walking dead?

    • Negan

      @Doc Holliday, 04.04.2016 - 23:15

      Ljudi vecinom pljuju po seriji jer joj fali akcije i napetosti u usporedbi s originalom. Meni se doduse svidjela. Radnja nije prenapadna, jednostavno je na mozda ponekad slampav nacin prikazan pocetak epidemije. Vazna stvar – pocetak, ne uzrok.

    • Bojko

      @Doc Holliday, 05.04.2016 - 23:24

      Jok, spinoff je malo veći promašaj.

    • fez

      @Bojko, 06.04.2016 - 02:45

      Baš je dobra serija. O čemu ti to?

    • Bojko

      @Zoran Žalac, 05.04.2016 - 23:23

      Uz dodatak “…and then we’ll start”. Meni je na prvi mah djelovalo kao – iskopajte mu oko, nahranite staroga i TEK ONDA ćemo započeti (s njim)…ali tumačenja je stotinu :)
      Inače, sve mi je sjelo. Čak i cliff hanger. A Negan – wow! Kakav performans.

    • SemirTheChosen

      @Doc Holliday, 24.05.2016 - 07:54

      pa stripovi ionako nemaju baš tolike tačnosti sa serijom…ali su veoma dobri i moje preporuke za njih!

  • Jokerhere

    05.04.2016 - 12:04

    Patnja u beskraj….

  • NomadCro

    05.04.2016 - 12:18

    Nisam jos pogledo epizodu,, samo znam da onog kineza zatuče palicom u stripu, volio bi da ga i ovde razbije ,,, vec je u ovoj sezoni 2,3 puta prezivio nemoguće… ne mogu se sitit kako se zove, muž od Maggie ugl…

  • McChombe

    05.04.2016 - 12:53

    četvrtu sezonu jedva nekako istrpio, na pola pete umro od dosade i odustao. sve što se može zasrat, zasrali su. Dok je guverner bio živ to je bilo to, poslije, plač majke

  • SegaaTWD

    05.04.2016 - 12:57

    Kad izlazi nova sezonaa!?!?!?!

    • psycho01

      @SegaaTWD, 05.04.2016 - 14:24

      Mislim da krajem 10.mjeseca ove godine počinje prva epizoda 7 sezone al neznam točan datum.

    • Krpica

      @SegaaTWD, 06.04.2016 - 15:42

      prilicno sam siguran da u 9. mj

  • fez

    05.04.2016 - 14:21

    Ma mora to bit Glenn, sve drugo bi bilo bezveze. Mislim da kirkman ne bi prihvatio drugačiji scenarij

    • LukaDamn

      @fez, 18.05.2016 - 22:27

      ne moze bit glenn, jer imas easter egg da na kameri nema kose, a pol njima kosa/siske vise ispred ociju, jedino moze biti Abraham ili Eugene, jer Negan kad i udari kaze “uhhhh taking like a champ!” tako da, mislim da je Eugene jer za Eugenea se vrijedi cudit ako se digne nakon prvo udarca od Lucille

  • baDarmageddoN

    05.04.2016 - 19:13

    Ne znam što reći uopće. Ne mogu se natjerati da povjerujem da bi Rick dopustio da se sa njim poigravaju kao nekim pijunom. Sve je ova ekipa do sada radila strateški a onda u zadnjoj epizodi ove sezone sami sebi zadaju auto-gol? Nekako mi je to sve ispod očekivanja i bilo bi mi draže da su napravili dostojan kraj cijele serije u ovoj sezoni nego da pecaju za nastavke na ovakav način. Ispod očekivanja, definitivno. Čemu napuštati Aleksandriju na tako rascjepkan način kada znaš da te Negan i ekipa čekaju? Jednostavno glupo.

  • SegaaTWD

    05.04.2016 - 20:00

    Aa brtt,ako je Deril,brtt….

    • LukaDamn

      @SegaaTWD, 18.05.2016 - 22:28

      ne moze bit Daryl, jer imas easter egg da na kameri nema kose, a pol njima kosa/siske vise ispred ociju, jedino moze biti Abraham ili Eugene, jer Negan kad i udari kaze “uhhhh taking like a champ!” tako da, mislim da je Eugene jer za Eugenea se vrijedi cudit ako se digne nakon prvo udarca od Lucille

  • goldfinger

    05.04.2016 - 22:16

    Dobra recenzija,i upravo je tako-jedna od najlošijih epizoda u 6. sezoni,a meni osobno je J.D.Morganova interpretacija Negana baš bila izrazito iritantna i preglumljena…A najbezvezniji od svega je sam kraj..Baš su full usrali stvar.

  • SemirTheChosen

    24.05.2016 - 07:56

    Po meni epizoda je bila pravo dobra,kako ne bi kada se u njoj pojavljuje Trevor te John Whinchester (iz Supernaturala) :)

  • TheBosnianGuy2017

    19.08.2016 - 20:44

    Mislim da je ubio glena zato što u stripu njega ubije, iako serija nije potpuno pratila strip.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!