HCL.HR

Recenzija

Titanfall 2

PRAVA BRUTALA

Gregor Stojev

Ova nam je ispala jedna vraška godina za pucačine pa se nadam da vam ne ispadnemo malkice nepošteni kada ih sada štancamo rame uz rame. Titanfall 2 našao se u sendviču između druga dva diva zbog čega mu se ne piše dobro, a njima se ne bih htio miješati. Znate vi dobro o čemu ja pričam. Uostalom, ovdje smo da pričamo o Titanfallu, preciznije o dvojci za koju mogu jednostavno reći da je prokleto dobra. Po nekima, Titanfall 2 ispada kao prvi pravi Titanfall kojeg smo zapravo trebali dobiti – većinom ista stvar ko’ prošli samo s par dodataka i promjena. Dobrih dodataka i promjena. Osim “prave” kampanje koju Titanfall 2 sada ima, druga veća novost je i dostupnost za PS4, i to u prekrasnih 60 sličica po sekundi koju smo ujedno i zavrtjeli za ovu recenziju.

titanfall-2-6

Krenimo onda s tom kampanjom za jednog igrača. Iako je svakako bolja od one natuknute bezveznjikavosti u jedinici, još uvijek nije nešto pre-specijalno čime bi ga samostalno mogao preporučiti. Radi se tu o jednoj dosta običnoj, kratkoj i linearnoj kampanji od samo nekoliko levela koju komotno možete dokrajčiti u jednom poslijepodnevu. Priča kao takva zapravo i nije nešto duboka – imate dvije sile koje ratuju, a vi kao standardni vojnik nakon spušene bitke nekako uspijevate zadržati živu glavu. Vaš kapetan doduše, ujedno i pilot Titana, baš i nije takve sreće. I tako vi sasvim slučajno preuzimate njegovog metalnog partnera i putujete kroz bojišta kako bi se našli s ostatkom ekipe.

Provjerite te uvodne momente u Titanfall 2 singleplayeru kroz video komentar koji prilažem ispod.

Veliki dio radnje zapravo se temelji na vašem odnosu s umjetnom inteligencijom tog Titana i raznim humorističnim nesporazumima koji će osvanuti tijekom razgovora. I nije to uopće loše, štoviše baš mi se sviđa takav pravac priče za jednu pucačinu koje općenito nemaju previše toga za reći. Međutim, struktura kampanje naginje na pomalo arhaičnu stranu pa tako u čitavoj prvoj polovici zapravo i nema neke posebice zanimljive priče koja bi vas uvukla. Da stvar bude još malo zamornija, većina tih ranijih misija slat će vas kroz kojekakve klaustrofobične hodnike, pećine, kanalizacije ili tvornice koje me već dugo ne vesele.

Ono što me zapravo najviše razočaralo je činjenica kako su bitke strogo odvojene linearnim platformerskim hodnicima, naspram nekakvih otvorenih bojišta u kojima bi sami mogli smisliti i izvesti neki lukavo-akrobatski potez, poput npr. mapa u online multiplayer o kojima ćemo uskoro.


Singleplayer kampanja Titanfalla 2 ima i boss likove, kao što možete vidjeti u našem drugom video komentaru.

Tek za drugu polovicu mogu reći da stvar postane “bolesna” – lokacije se malo otvore i studio Respawn Entertainment počne vam bacati unikatno-pamtljive segmente kalibra koji je prvi Modern Warfare činio toliko odličnim, sve u svrhu bombastičnog spektakla kao vrhunac zbog kojeg mi ni najmanje nije žao tih nekoliko utrošenih sati. Ali Titani, ne smijem njih zaboraviti istaknuti kako su oni ujedno ovdje ta glavna atrakcija. Kao ljubitelj hodajućih mašinerija, radi se tu o odličnom osjećaju težine, snage i mobilnosti, a gaženje pješaka koji ne znaju što bi kad vas ugledaju gušt je zasebne kategorije. Tu je i nekoliko različitih “klasa” Titana koje po volji možete mijenjati nakon što ih otključate da si malo razbite repeticiju, a jedan od novih Titana barata i mačem.

titanfall-2-8

No sumnjam da će itko ovo nabaviti upravo radi te kampanje, iako je sama po sebi pošteno zabavna bez nekih krucijalnih propusta, osim naravno onih ranije spomenutih sitnica, svi znamo gdje se zapravo krije prava igra. Pričam naravno o online multiplayeru za kojeg mogu reći samo tri stvari – zabava, zabava i zabava! Jesam li spomenuo zabavu? Evo budem još jednom – zabava. Ne mogu dovoljno istaknuti koliko je sve to brutalno dobro izvedeno, a to mi potvrđuje i činjenica da svaku rundu završavam s osmjehom od uha do uha, čak i one koje napuštam s čizmom u dupetu.

Sve se mape sastoje od dobrog balansa eksterijera i interijera, širokih i ne baš toliko širokih ulica u kojima Titani vladaju te zatvorenih prostorija u kojima pješaci od njih traže zaklon. Mogućnost zvanja Titana svima je dostupna jer je sve samo pitanje vremena, a vaše performanse u meču taj period samo skraćuju. S jedno devet mapa i skoro jednakim brojem igrivih modova dostavlja više nego dovoljno sadržaja da vas, makar samo za početak, ostavi više nego zadovoljnim. Drago mi je vidjeti standardne modove poput Free for All, Team Deathmatch, Capture the Flag i Domination, ali studio Respawn ovdje ide i korak dalje te osim unikatnih twistova na iste priređuje i borbe isključivo s Titanima ili pješacima pa čak i jedan na jedan arene.

titanfall-2-7

Broj oružja i općenite customizacije tu je zato nešto skromniji od jednog Call of Dutya, barem onakvog kakvog se sjećam jer nekoliko zadnjih nisam više imao volje žvakati. Za pretpostaviti je da je to tako u ime balansa, svejedno doduše jer se opet radi o dovoljnoj količini izbora da svaki tip igrača sebi nađe nešto po volji. Svaka kategorija oružja nudi samo tri do četiri različitih modela, no uz još šest različitih Titana i nekoliko posebnih sposobnosti poput nevidljivosti, ne mogu reći da je situacija po tom pitanju kritična kako ipak ima dovoljno toga da svaki meč začinite s nečim malo drugačijim.

Sve u svemu, fenomenalnom i vrhunskom izvedbom Titanfall 2 dao mi je upravo to što mi je trebalo nakon toliko jednoličnih naslova, taj poseban začin na brze i žestoke mečeve bez odugovlačenja, s čestim ludim trenutcima zbog kojih moram paziti da svojim urlikanjem noću susjede ne budim.

Ipak, varao bih i vas i sebe kada bih rekao da ne bih volio još izbora među igračkama u multiplayer customizaciji. Nadu za još toga održavam zahvaljujući obećanju kako će svi budući dodaci biti besplatni, a odgovor na pitanje hoću li Titanfall 2 još igrati u ovo doba iduće godine ovisit će isključivo o tome. Za sada barem znam točne koordinate gdje naći garantiranu zabavu i gusti nepredvidivi kaos. Ne znam samo zašto me s police Overwatch sada tak’ čudno gleda.

Označeno sa: ,

Dok poštenom kampanjom Titanfall 2 ponekad samo odugovlači, brza i žestoka zabava online multiplayera čini ga zato kraljem napucavanja među velikim robotima.

89 Naša ocjena
  • Titani su zakon
  • žestoki online multiplayer
  • strogo odvojene bitke i platformiranje u kampanji
  • prva polovica kampanje je malo dosadnjikava

Gregor Stojev

Kad nema mačku na glavi, sa zadovoljstvom se prepušta atmosferičnim hororcima. Lokalni nostalgičar koji žive mrtvace vidi kao slatkiše, voli akcijske pustolovine i poneku mozgalicu dok pokušava zaobići sve stvari PvP.

Komentari (26)

  • Mixa

    13.11.2016 - 16:47

    Bas visoka ocena! Nisam to ocekivao. :) Meni se licno igra svidja. Stvarno je kvalitetna i dosta je brzo napucavanje. Samo ne razumem zasto je platformisanje dobilo minus? Mislim da je to bas kvalitet vise za Titanfall.

    • Dragan[MKD]

      @Mixa, 13.11.2016 - 16:56

      Pa vecinom recenzije su bile u tom rangu, sad ovisi ponajvise o tebi i sta ti se tebi svidga, evo kao sto sam navao u komentaru ispod ima veliki izbor od kvalitetnih pucacina ove godine. Eto ja nisam veliki fan Doom a i BF, pa cu da igram COD:IW i Tinanfall 2, kod tebe je mozda vice versa, volis mehanike BF1 i Overwatch pa mozda ces da igras to. Stvarno je super igra, bas sam zadovoljan od ovu godinu.

    • Mixa

      @Dragan[MKD], 13.11.2016 - 17:38

      U pravu si. Ova godina je bas super sto se tice FPS naslova. Po meni, najbolje 3 pucacine ove godine su: DOOM, Titanfall 2 i Overwatch. 😀

    • fez

      @Mixa, 13.11.2016 - 21:33

      Ah amaterski novinari su često amateri. Ja ne čitam recenzije kad vidim ovako retardirane pluseve i minuse. Njemu je kampanja malo dosadna i ne voli skakanje. Malo objektivnosti ne bi škodilo.

    • Mixa

      @fez, 13.11.2016 - 23:02

      Pa, dobro, svako ima svoje misljenje. Meni su ovi minusi malo zasmetali jer sam video da je igra dobro napravljena i ne izgleda mi dosadno. Ali dobro, covek je tako odlucio i stavio minuse jer je ipak on recenzirao igru. Ne treba mu to uzimati za zlo. Moras priznati da je barem ocena vrlo visoka. 😀

    • fez

      @Mixa, 15.11.2016 - 15:13

      Naravno. Ja samo govorim što mislim iako je nekorektno to što mislim ali nije da me nešto briga. Inače je problem što recenzenti misle kako trebaju pisati subjektivno a u biti pišu za više ljudi i trebali bi biti što objektivniji. Pogrešno je sebe uzimati za neko mjerilo. Kao ja znam što je dobro jer se kuzim u igre. Daj molim te siđi sa zidića. Za mene je to amaterluk. Ocjena ionako nije relevantna. Ne uzimam mu za zlo, nemam razloga.

    • Mixa

      @fez, 15.11.2016 - 19:19

      Uglavnom bi trebalo biti sto objektivnije ocenjivanje, kao sto si i sam rekao, ali nekada se desi da preovlada subjektivnost u recenzijama. Sta ces, desi se. Mada, i ja vise volim kada je objektivno kako bih stekao bolji utisak o igri. Sto se tice ove recenzije, da nisam odgledao video komentare nego da sam samo procitao recenziju imao bih sasvim drugaciji utisak o Titanfall-u 2. Tako da, na kraju, se ipak slazemo da je bila malo vise subjektivna recenzija ovaj put. :)

  • Dragan[MKD]

    13.11.2016 - 16:51

    Stvarno je ova bila super godina za FPS igara. Mnogi bi rekli na prvo mjestu je Overwatch a onda vrlo tesna bitka za drugo mjesto. Overwatch, BF1, Titanfall 2, COD:IW(MWR) a moj drug bi rekao jos i Doom(ja nebih jer nije moja soljica caja). Definitivno ce se igrati COD:IW koji pruza hrpa customizacija za MP, pocevsi od Rigove, Perkove, i Traitsove, a takodge i Titanfall 2 koji me je jako prijatno iznenadio i nisam mislio da cu ga igrati kad je bio najavljen ali nakon ovih recenzija i ocjena na metacriticsu definitivno zasluzuje dio moje paznje. Definitivno super godina za FPS fanatike.

  • Argulian

    13.11.2016 - 16:51

    “Ne mogu dovoljno istaknuti koliko je sve to brutalno dobro izvedeno, a to mi potvrđuje i činjenica da svaku rundu završavam s osmjehom od uha do uha, čak i one koje napuštam s čizmom u dupetu.”

    Potpisujem

  • SUPER ANTRAVEC

    13.11.2016 - 17:09

    Igra je jako dobra ali nešta mi nedostaje u singleplayeru .Neznam to je samo moje mišljenje(:

    • Jovica

      @SUPER ANTRAVEC, 13.11.2016 - 18:43

      Pa prve godine ga nije bilo, sada je kratak, valjda ce važiti ona ,,treća sreća”.

    • SUPER ANTRAVEC

      @Jovica, 14.11.2016 - 14:32

      Nadam se da je tako (:

  • imagineak

    13.11.2016 - 17:22

    Sjecam se prvog puta kad sam pogledao trailer za Titanfall 1, bio sam odusevljen i nisam mogao docekati release. Pri izlasku vidio sam masovna razocaranja i od tad prestao pratiti. Drugi dio sam totalno ignorirao ali sam kliknuo ovdje samo da vidim ocjenu. Ocjena je jako velika i mislim da cu razmisliti o Titanfallu 2 jer po kritikama izgleda da smo dobili ono sto smo cekali.

    Takodjer je dobro znati da jos uvijek ima developera koji se trude serijal poboljsati a ne pogorsati, svakim dijelom.

  • TeroXCro

    13.11.2016 - 18:22

    Na igri se vidi da je dobro urađena a da sam visoku ocjenu primarno jer su u beti slušali comunity a to je za pohvalu ovih dana.

  • Jovica

    13.11.2016 - 18:41

    Ova godina je zaista raj za nas ljubitelje FPSa a ovaj TF 2 je u njemu samo još jedan andjeo. Zaista jako interesantan multiplayer koji ne nudi ni jedna druga igra, mada nije dovoljno dobar da zbog njega ostavim Overwatch.

  • Gabriel Gudelj

    13.11.2016 - 20:00

    Ni kune nisam požalio da potrošim na TitanFall 2. Moje iskreno mišljenje je to da singleplayer nije ”agresivan”. Nema uopće onoga pravoga adrenalina kada ti sve više pucaš, trošiš municiju , ali sve više neprijatelja i misliš kako da se izvučeš. Očekivao sam mješavinu Call of Duty-a i Batllefield-a u budućnosti. Igrica (singleplayer) u kojoj sam ja najviše uživao je Battlefield 4. Mnoštvo eksplozija, metaka koji prolaze pored tebe itd. stvarao je adrenalin u meni i čak ako moram ponoviti misiju ako umrem nije mi žao vremena. To je to što TitanFall 2 Singleplayer nema! Multiplayer je jednostavno ludnica što da kažem ”zaljubiš” se u multiplayer. Nema veze opet sam dao visoku ocjenu TitanFall 2 jer mislim da će možda i popraviti TitanFall 2 😉

  • funky0308

    13.11.2016 - 20:02

    I COD i BF, posebno BF, ima kampanju koja sluzi kako bi se igrac pripremio za MP, i jedni i drugi rade solidan posao ali TitalFall2 je, po meni, odradio ali bas prokleto dobar posao, bas to je dobra rijec. Nekoliko puta sam rekao oa cu i ponoviti, u kampanji se tocno osjeti taj duh COD serijala iz nekih proslih vremena (TF2 je radio Respawn koji je radio na jako dobrim COD igrama). Odlicna kampanja i super zanimljiv MP, kada tako nesto kazem ja koji nijada ne igra MP meceve, mislim da je to, ako nista drugo, onda barem cudno. Ta mehanika pada Titana je toliko zabavna i dobra… Lega i ja smo uzeli COD IW pola-pola jer sam se bojao da mi se igra nece svidjeti (PC verzija) ali IW uopce nije losa igra. Spominjem je bas zbog mehanika u CODu, iste su i u TF2 ali bolje. Od trcanja po zidovima do jet packa i slajdanja dok pucas u isto vrijeme…sve vidjebo u CODu (BO3 i IWu) ali ivdje mi je sve nekako puno bolje. Pogotovo kada trcis prema Titanu spasavajuci zivu glavu i kao manijak udaras po tipci “E” ne bi li te Titan sto prije zgrabio i ubacio u kokpit i kada konacno udjes, tocno se osjetis zasticen…bas su pogodili ta sitnarije i napravili bas prokleto dobru igru. Meni jedan od boljih FPSova zadnjih nekoliko godina. Od mene 92

  • bojanum

    13.11.2016 - 20:43

    Jos da su dodali customization vlastitog Titana, od skinona-a pa sve do mogucnosti da ga sklapas kako ti odgovara, to bi onda bio vrh vrhova. Ovako, igra je od mene dobila samo 95 jer napraviti toliki skok u kvaliteti od prethodnika je nesto za nagraditi, a da jos ne spominjem sto ce sav sadrzaj biti besplatan.

  • snooker

    14.11.2016 - 07:55

    “titani su zakon”, ne znan otkud tolika opčinjenost glupavim robotima (i to ne samo u ovoj igri i na ovom sajtu)

  • Silverthorn

    14.11.2016 - 11:35

    Kitan 2 nije los

  • itsArtie

    14.11.2016 - 15:51

    Ocekivana visoka ocjena, igra je vrhunska u poredjenju sa prvim djelom, steta sto los prethodnik dosta utice na prodaju drugog djela. Nadam se da ce me Watch Dogs 2 pozitivno iznenaditi i doci u rang GTA 5-ice s obzirom da prvi dio nisam mogao igrati duze od 2 sata.

  • Zoran Žalac

    15.11.2016 - 22:19

    Igrao nekih sat i pol, sviđa mi se što sam vidio. Kontrole su mi super responzivne… neočekivano za jedan FPS na konzoli… Napucavanje odlično, Titani moćni. Nego, što je s tihim menijima – nema glazbe u glavnom izborniku ni tijekom loadinga? Nestalo para?

  • VukasinYT

    10.12.2016 - 13:44

    Odlicna igra,odlicna recenzija. Lepo je kad neku tako ekstra igru nadjes za 5 evra! 😉

  • BokMan_

    27.12.2016 - 17:05

    Odlična igra, osječaj napucavanja je sup, igra ima balans.
    Ocjena o igri je dobra ali sam je ja ocijenio s 90.

  • karlod1997

    11.01.2017 - 11:34

    Iako igra obećava, vrlo visoka ocjena

  • invictum

    24.05.2017 - 18:41

    Evo tek ju sada igram i mogu reci da mi svidja, dosta. Ide glatko, na ultra postavkama 140FPS. To mi je mislim prva igra da ide na toliko FPS, meni lijepo izgleda… Od mene 90

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!