HCL.HR

Recenzija

Virginia

SEZONA BIZONA

Zoran Žalac

Virginia je čudna mala igra koja vam pri pokretanju kaže: e, ajd nemoj me igrati u 60 sličica po sekundi; nije ti to baš zdravo, znaš. Bolje ti je u trideset jer je to bliže doživljaju filma – i Ubisoft tako kaže. Dobro, ne izbaci vam se točno ta poruka, ali „upozorenje“ stoji jer je filmski doživljaj za Virginiu važan s obzirom da je igra dizajnirana kao film s brzim izmjenama scena. Doslovno u jednom trenutku hodate po sobi, a sljedeće sekunde ste prebačeni na vožnju u autu.

Volite spoilere? Ovo je prvi video u trodijelnom serijalu u kojem naš Igor prelazi cijelu igru od početka do kraja. Kliknite ovdje da provjerite i ostala dva videa ili samo nastavite s čitanjem recenzije i isprobajte igru sami.

Ta neobična tehnika nagle izmjene prizora korisna je za radnju jer ju stalno drži u pokretu. Stalna dinamika godi gampelayju jer priču odmata na vrlo tečan način kombinirajući osobne probleme glavne junakinje i slučaja na kojemu radi. Igrate dakle u ulozi FBI agentice i tražite nestalog dječaka, ali to traženje nije usporeno kao u drugim point’n’click avanturama nego je strogo linearno i praktički nigdje ne možete zapeti (osim ako ste Igor jer taj zapne i u praznoj sobi).

virginia-6

Zapinjanja nema jer nema ni zagonetki koje morate riješiti (npr. kombinirati predmete), kao ni akcijskih dijelova u kojima možete poginuti. U ovoj igri samo gledate kako se stvari odvijaju kad kliknete da se nešto dogodi. Možda zvuči dosadno, ali osvježavajuće je u takvoj formuli gameplaya vidjeti neke netipične aktivnosti za videoigre – tipa ispijanje pive i gledanje zalaska sunca. Osim toga, Virginia ima dosta nadrealnih scena, npr. snove koji vam daju naznake o rješenju misterija, što je blagi hommage djelima Davida Lyncha.

Virginia ima dosta nadrealnih scena, npr. snove koji vam daju naznake o rješenju misterija, što je blagi hommage djelima Davida Lyncha.

Na prvu je čudno da igra s minimumom interakcije i površnom mehanikom može biti imalo interesantna. Ali posebna čar u dizajnu Virginije je ta što likovi ovdje ne govore. Sve te jednostavne interakcije bile bi dosadne da likovi pričom reagiraju na njih, ali ovako ih morate pozorno pratiti da biste shvatili što se uopće događa u čitavoj priči. U principu imate jedinstven osjećaj da rješavate misterij igrom pantomime, što je donekle novi koncept za ovakve avanture.

virginia-4

Iako je ta igra pogađanja u početku zanimljiva, Virginia pri kraju ubaci u treću brzinu pa ne stignete ni protumačiti što se zapravo događa. Nakon sat i pol avantura je već gotova, a vama vjerojatno ništa nije jasno. Utjeha je u činjenici da je Virginia jedna od onih priča koje se mogu shvatiti na više različitih načina, a smisao radnje ponajprije se definira po vašem doživljaju tijekom igranja – tipa koliko ste detaljno istražili svaki kutak i kakve ste poveznice uspjeli dešifrirati između stvarnosti i privida.

Pridružite li se internetskim raspravama o tome što ova igra predstavlja, naći ćete neka prilično fascinantna zapažanja i teorije koje otvaraju neka zanimljiva pitanja. Po nekim teorijama Virginia recimo ima snažan seksualni ton, što je ili genijalno s obzirom na priču, ili pak sasvim slučajno, možda čak i umišljeno. Na kraju je sigurno samo da doživljaj ove igre neće biti potpun ako ju odgledate na YouTubeu, ali vas isto tako neće ni prosvijetliti ako ne podnosite igre u kojima agenti FBI-ja ne pucaju iz pištolja.

Označeno sa:

Virginia će vam se svidjeti jedino ako volite čudnovate kljunaše kao što su The Stanley Parable, The Witness ili Her Story. U suprotnom je najbolje da slučaj ove igre ostavite neriješenim.

72 Naša ocjena
  • zanimljiva, intrigantna priča
  • model pripovjedanja priče
  • glazbena podloga
  • kraj se na silu trudi ostati nerazumljiv

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (8)

  • Gabriel Gudelj

    02.10.2016 - 18:28

    Dobra recenzija! Sad te još više Zorane cijenim jer nisi otišao 😀 Virginia: The Movie

  • don5pro

    02.10.2016 - 20:07

    Super recenzija i zanimljiv tip igre 🙂

  • Mojo Risin

    02.10.2016 - 21:07

    Lynch neće sjesti baš svakome, tako da je analogija potpuno pogođena.

    • Mojo Risin

      @Mojo Risin, 02.10.2016 - 22:10

      Nego, s obzirom da autor recenzije sam navodi da voli kad igre filozofiraju, čudno mi je da je dobio dojam da se kraj na silu trudi ostati nejasan. 😛

  • TrapzillaKTP

    02.10.2016 - 21:46

    Ekstra recenzija, uzivao sam u igri i gameplayu koji je uradio Igor 🙂

  • funky0308

    02.10.2016 - 22:46

    Pocinjem je igrati sutra. Iako, skoro sam pogledao sva tri dijela..bas je zanimljivo, cak i na YTu gledati .

  • Chaos777

    03.10.2016 - 00:54

    Previsoka ocena, zaista kao da je developer igre recenzirao…

  • Hcl user

    03.10.2016 - 19:49

    Pa i nije loše,evo ti 79

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?