HCL.HR

Recenzija

Watch Dogs

Vjeran Nagy

Prije izlaska Watch Dogsa nisam bio ni svjestan u kolikoj mjeri ljudi iščekuju tu igru posve čudnoga naziva koji nikako ne bih sadržajno povezao s onim što igra zapravo je. Iskreno, hype koji se nagomilavao oko igre tijekom godine nekim je čudom potpuno zaobišao moju gamersku malenkost. Od impresivnog segmenta prikazanog još na E3-ju 2012 nisam previše pažnje obraćao na ostale stvari koje su došle poslije – poput trailera, ranih prikaza i sl.

No, kada sam konačno zaigrao igru, Watch Dogs me oduševio u istoj mjeri kao i jedan drugi naslov sličnoga imena. Riječ je svakako o svima poznatom Sleeping Dogsu. Objašnjenje toga je vrlo jednostavno – ni od jedne od tih dvaju igara nisam očekivao ništa spektakularno. Srljao sam kao guska u maglu i zbog toga su oba “psa” imala snažniji efekt na mene nego neke druge igre koje sam doslovno čekao i po dvije do tri godine. Stoga je moj prvi susret s Aidenom Pearceom, glavnim protagonistom Watch Dogsa, bio donekle ispunjen misterijom i znatiželjom.

Samo nastavite čitati za moje pune dojmove ili kliknite na play pa poslušajte skraćenu verziju istih kroz ovu video recenziju.[/i]

Aiden je na prvi pogled standardni arhetip heroja iz sjene. Posjeduje tih i hrapav glas ozbiljnosti upakiran u cool odjeću i karakter bez trunke humora. Njegova jača strana bila bi kineska kopija iPhonea koju nosi u džepu i kojom vrlo vjerojatno može srušiti mrežni sustav Pentagona. Motivi iza Aidenovog djelovanja temelje se na krhko prenesenoj smrti voljene mu šestogodišnje nećakinje Lene. Problem leži u tome što ni lik djevojčice niti odnos s njezinim ujakom nikada nije dovoljno razrađen i približen publici.

Efekt njezine smrti trebao bi biti uveličan s obzirom da se Aiden ne osjeća samo odgovornim nego uistinu i jest glavni krivac za njezinu smrt. Međutim, to gubi značaj kada shvatite kako je sve to prihvatila Aidenova sestra odnosno Lenina majka Nikki. Čudno je upravo to što ona ne zamjera Aidenu za smrt vlastitog djeteta nego je u biti ona ta koja neprestano govori kako Lenu “treba pustiti” što apsolutno nema smisla ni u kojem kontekstu kada bolje razmislimo o prirodi odnosa te povezanosti između majke i djeteta.

Razlog za to leži u tome što Watch Dogs prije svega njeguje jednostavnost. Nema prevelikih dramatičnih trenutaka, sve je nekako smješteno u granice realnosti. To se osjeti ne samo u pojednostavljenoj premisi nego i u likovima koji djeluju kao osobe koje bi negdje, jednom uistinu i mogle postojati. Oko njih nema neke pretjerane mistike niti privlačnosti, ali svaki od njih dobro upotpunjava ulogu koja mu je namijenjena. Da je riječ o nekoj drugoj igri vjerojatno bih sve to strpao u isti koš pod etiketom “manjak detaljne karakterizacije i upečatljivih likova”, ali to ovdje nije slučaj. Nije istina da karakterizacije likova uopće nema. Zapravo, svaki lik vrlo primjetno napreduje kroz priču, ali važne pojedinosti o njima otkrivaju se sporo zbog čega neki od njih djeluju isprazno gotovo do samog kraja igre.


Sam Aiden je također dosta nedefiniran kao lik dok ga ne upoznate malo bolje. On je osvetnik u punom smislu te riječi, često ispada iz uloge heroja i duboko gazi istim stopama kao i kriminalci koje lovi. Nije mu strano ubiti nevinog čovjeka, neprestano špijunira normalne ljude i zadire u njihove privatne živote bez imalo grižnje savjesti. Aiden ne bira sredstva nego jednostavno rješava stvari onako kako želi i to opravdava potrebom da osveti smrt svoje nećakinje. Imidž koji je stvorio u gradu kao digitalna sjenka koja pomaže malom čovjeku služi više kao dobar PR koji ga štiti od policije.

Atmosfera koja se stvara oko njega, ali i grada Chicaga, odiše snažnim osjećajem usamljenosti. Globalizacija je dosegla vrhunac, sve je umreženo kroz infrastrukturu elektronske mreže po imenu ctOS preko koje Aiden i njemu slični uz pomoć običnog pametnog telefona i par virusa mogu okrenuti čitav grad naglavačke. U djeliću sekunde vidite sve podatke o svakoj osobi na ulici – bankovne račune, prljave male tajne, bolesti, osobine, slabosti i strahove. Ulazite u njihove pametne telefone, prisluškujete njihove razgovore i čitate njihove poruke.

Sve to Aidena čini usamljenim voajerom koji neprestano živi tuđe živote, kao i tmurnim likom koji na kraju dana ostaje sam sa sobom u tužnom gradu u najtužnije doba godine. Ostali likovi u igri dijele istu sudbinu. Svi su dobri u onome što rade, ali na kraju dana stoje sami protiv cijeloga svijeta, baš kao i Aiden.

Ono što je zapravo prodalo Watch Dogs te generalno zainteresiralo igrače je sposobnost hakiranja okoline uz pomoć pametnog telefona. Kao što sam i rekao, grad Chicago prožet je mrežom ctOS preko koje Aiden manipulira stvari sebi u korist. Samo hakiranje možemo ugrubo podijeliti na tri funkcionalnosti.


Prva funkcionalnost je ona u borbi, prilikom napucavanja ili vožnje. Rekao bih da je borba čisti Max Payne 3 sa svim čarima pretjerano prisutnog usporavanja vremena i taktičkog gameplaya s kakvim smo se susreli u Splinter Cell: Blacklistu. Stoga, očekujte pravljenje i korištenje napravica s kojima ćete gasiti svijetla, navoditi neprijatelje i rješavati ih tiho s prigušivačem ili Aidenovim Batman napadom s leđa. Po potrebi ćete izletjeti kao manijak s mitraljezom, ali možda i koristiti snajper s velike udaljenosti ako tako preferirate.

Arsenal oružja je raznolik i nekim čudom Aiden svih tridesetak komada drži u svom futurističkom kaputu. Uz sve to na raspolaganju vam je i to famozno hakiranje uz pomoć kojega možete raznijeti obližnju kutiju pod visokim naponom, aktivirati granate koje neprijatelj ima zataknute za pojas, omesti mu komunikacije i tome slično. Tijekom vožnje nije moguće pucati iz vozila, ali umjesto toga možete promijeniti svjetla na semaforu, podići branike na cesti ili mostove, raznijeti instalacije vodovoda u ulici, omesti policijske radare i još mnogo zanimljivih stvari te kombinacija koje otključavate kroz jednostavni sustav napredovanja. Nadalje, često ćete koristiti i kamere kojih ima posvuda zato što je čitav grad pod video nadzorom, a nerijetko će vam trebati i drugi kut gledanja ukoliko želite uspješno realizirati ono što ste naumili.

Dakle, došli smo do druge funkcionalnosti, odnosno hakerskih mozgalica. Kao i svaka futuristička igra, i Watch Dogs ima hakersku mini igru koju morate odigrati svaki put kada provaljujete u ctOS sustav da biste otvorili neka vrata, saznali bitnu informaciju ili jednostavno otključali mapu za neotkriveni dio grada. Te mini mozgalice su zabavne i ima ih taman toliko da ne dosade. Surfanje kamerama je zanimljiva stvar i često će pomoći prilikom sporednih vigilante misija koje ćete odrađivati za više iskustvenih bodova, ali i za dobru reputaciju u očima građana Chicaga.

Naposljetku, tu je i treća funkcionalnosti hakiranja odnosno hakiranje u zabavne svrhe. Tako ćete uz pomoć mini hakerske igre “upadati” u stanove drugih ljudi i izvlačiti novce iz njihovih bankovnih računa. Prilikom toga ćete redovito naletjeti na neku iz mnoštva smiješnih ili nastranih situacija u kojima se stanari nalaze dok ih vi promatrate kroz kameru.


Pokraj spašavanja nevinih, do krađe automobila za novce i uzimanja digitalnih tripova (čitaj droge) koji vas vode na prezabavne i prezarazne mini igre koje sadržajem u potpunosti odstupaju od realnog tona Watch Dogsa; uopće nisam imao volje niti vremena uzrokovati kaos u gradu. Watch Dogs je zapravo prva sandbox igra u kojoj uopće nisam imao želje raditi išta “zločesto”. Potpuno sam se odlučio uklopiti u sliku heroja i glumiti nekakvog Batmana s bazukama i sačmama.

Naravno, u igri postoji crta koju punite dobrim ili lošim djelima. Ukoliko ubijate ljude i policiju niste baš neki primjer heroja, ali ako želite možete ići i tim putem. Neće promijeniti glavnu priču, ali kao zlikovac bit će vam puno teže izbjegavati policiju koje se ponekad toliko teško riješiti da to nisu istine. Stvari nisu otežane voznim modelom koji je sasvim solidan nego izazovnom umjetnom inteligencijom policije. Posebno bih istaknuo vožnju iz prvoga lica koja je u paru s Aidenovim hakiranjem po cesti nešto najteatralnije što sam imao prilike iskusiti u jednoj sandbox igri.

Način na koji je koncept multiplayera ubačen u igru za svaku je pohvalu jer pridonosi toj poruci koju igra šalje kroz priču – sve je povezano, sve je umreženo. Potrebno je samo da izvadite smartphone iz Aidenova džepa, kao što to činite za niz drugih stvari, i pokrenete ‘Online Contracts’. Činjenica da se multiplayer ne zove multiplayer već ima naziv i koncept prikladan kontekstu igre je također za pohvalu, no jedna stvar nikako nije za pohvalu – Ubisoftovi serveri. Koji god od šest dostupnih modova igre izaberete, matchmaking će trajati predugo. Istina, možete slobodno tumarati gradom dok čekate da vas igra spoji s drugim igračima, ali nije kao da ćete počet raditi išta zabavno ili pretjerano pametno kada znate da vas igra može prekinuti u tome u svakom trenutku.

Pored problema s matchmakingom tu su i problemi s lagom, pogotovo primjetni u Online Decryptionu, modu koji za igrače organizira feštu napucavanja za do 8 učesnika na izoliranom dijelu Chicaga gdje možete koristitI vozila i hakirati do mile volje. Zvuči zabavno, ali uz lag i često nedovršene mečeve zbog lošeg matchmakinga, zaista nije. Ono što jest zabavno i zbog čega multiplayer nećete vidjeti kao minus u ovoj recenziji jesu Online Hacking i Online Tailing modovi, pogotovo ovaj prvi. To su 1 na 1 okršaji pri kojima jedan igrač upada drugome u njegov Chicago sa zadatakom da prati ili hakira svoju žrtvu. Napadnuti igrač zna samo da ga netko hakira, ali ne i kako taj netko izgleda pa se napadač može sakriti tako da hoda poput ostalih građana Chicaga. Svaki upad u tuđu igru je drugačiji, svaka reakcija drugog igrača na taj upad je drugačija – stvarno je zabavno. Uostalom, imamo video samo o tome.

Jesen u Chicagu zbilja nije mogla biti bolje prenesena. Watch Dogs nije vizualno najnaprednija igra ikad, ali kvragu, ima najbolje kišovite dane i noći koje sam ikada vidio u virtualnom obliku. Efekti refleksije, lokve po cestama, njihanje grana i lišća te trave na vjetru, realno osvjetljenje – općenito izgled grada tijekom, ali pogotovo nakon kiše je uistinu, onako, ma znate… next-gen. Igra u mnogim aspektima prezentacije zadivljuje, ali nažalost nerijetko i razočarava.


Vidno se osjeti razlika u kvaliteti navedenoga i primjerice animacija ljudi u gradu, ružnog kartonskog pogleda u daljinu te nekih drugih stvari koje asociramo uz prošlu generaciju igara. Modeli likova izvan cutscena su također mogli biti ponešto bolji s obzirom na snagu novih konzola. Optimizacija PC verzije nažalost nije bolja strana igre, ali je nešto na čemu ekipa iz Ubisofta trenutno radi pa hajmo im vjerovati da će uistinu i biti bolje. Ipak, u ovom trenutku je za nesmetano igranje bez zamuckivanja potrebno jednostavno pretjerano jako računalo. Ako još niste, pogledajte ova dva video priloga vezana upravo uz PC verziju i optimizaciju.

HCL VIDEO: Optimizacija Watch Dogsa za PC
HCL VIDEO: Watch Dogs – PC mod za bolju grafiku

Watch Dogs ima na trenutke predivan i bogat otvoreni svijet koji nerado napuštate kada jednom kročite u njega. Uz tu, igri u prilog idu impresivne i ambiciozne ideje koje su većim dijelom zadovoljavajuće izvedene. Prezentacijska strana trebala je biti dosljednija, no ne možemo previše očekivati od cross-gen naslova, a hakiranje je moglo biti raznolikije i prirodnije, no nećemo zanimljive nove koncepte blatiti nepotrebno.

Mogu slobodno reći da me Watch Dogs uvukao u svoj usamljeni svijet bliske budućnosti i zapravo me ondje još uvijek snažno drži. Mislim da je ovo prva sandbox igra u kojoj nisam ubio nijednog civila, naudio policiji niti uopće pokušao raditi nerede po gradu bez razloga iako sam imao tu slobodu. Watch Dogs je vrlo jednostavan po pitanju likova i priče, ali zbog toga je neobjašnjivo efektan i privlačan. Istovremeno, kompleksan je i direktan tamo gdje i treba biti – na polju gameplaya zbog kojega se igri vrijedi vratiti još koji put nakon prelaska. Za sve one koji su skeptični oko ovog suda, imajte na umu da je Watch Dogs prva igra koju sam stavio u kategoriju devedeset otkako sam zauzeo svoje mjesto u timu HCL-a. Inače sam, kao, strog.

Kako se vama svidio Watch Dogs?

Watch Dogs je interesantan pokušaj stvaranja otvorenoga svijeta bliske budućnosti koji ćemo jednoga dana pamtiti kao ‘kariku koja nedostaje’ – evolucijsku sponu između stare i nove generacije igara.

90 Naša ocjena
  • gameplay
  • sadržaj
  • atmosfera
  • teatralna akcija
  • tehnički problemi

Komentari (76)

  • Hrv4tin4

    27.06.2014 - 19:10

    Vrhunska igra, no ima ogromne bugove… Prvo su mi nestali svi gadeti, oružja i save pointovi, a kada su se sa zadnjim patchem vratili, vratile su se i ikone za misije koje sam već sve prošao, jer sam na 95,2% igre… Imam season pass pa se nadam još zanimljivijim sadržajima… Od mene radi tehničkih problema 85/100

    • antemartic

      @Hrv4tin4, 01.07.2014 - 11:06

      sramotno je sto tek nakon vise od mjesec dana od izlaska radite recenziju

    • BROKENN

      @Hrv4tin4, 01.07.2014 - 13:13

      Ante treba prijeci igricu cijelu,a oni ne žele ne potpunu recenziju 😀

    • Loki187

      @Hrv4tin4, 14.07.2014 - 11:39

      Ja neznam šta vi pušite u hlceu ali i ja bi malo kad ovoj igri dajete toliko ocjenu. Realno igra zaslužuje 70 i ništa vise. Ok je i to je to. Definitivno nije vrhunska,DEEEEFINITIVNO nije dobra kako su je predstavljali .Ja sam je izigra na 100 posto i u pravu ste ima dosta sadržaja ali zaboravili ste spomenit da je taj sadrzaj toliko reperativan da postaje predosadno nakon par puta. Npr oni žločini po ulici. Non stop isto.Prati žrtvu dok ga neko ne napadne onda trči za njim i ubij ga ili sruši. UUUU jako zanimljivo. Jedino mi je zanimljivo bilo oni gang hideouts i convoys.Preuzak izbor automobila,oruzija i da negovorim najgoru glupu grešku igre (savjet svakome ko igra još watch dogs) kad vas policija goni samo skocite u brod i otplovite… Nemogu vam ništa :) To su izgleda internacionalne vode oko chicaga.I smješno mi je da u open world igri nemas tipku za skočit ili opalit nekoga.Razbacali su one code,weapon trade missions,serijskog ubojicu ,human trafficing itd po gradu… Stvari koje moraš pokupit da bi otključa "bonus misije" i nakon par sati zajebancije dok sve to pokupiš po gradu šta je nagrada?? SPOILER ALERT iste misije koje si dosad radio!! Wtf! serijska ubojica(obična crime misija koje dobijas non stop) human trafficing(convoy misija) itd itd. Vožnja je jako loša i u igri di češ bar 70 posto vremena se vozit je apsolutno neprihvatljivo. U pravu ste i za online modove,jedino hakiranje i tailing je zanimljivo ovo drugo je za bacit ali i to nije izbalansirano. Prelagano se branit… Pogotovo protiv pracenja ( tip. samo udjite u ducan ili neki shop ovaj sta vas prati onda mora uc ili izac iz igre) Kod hakiranja mi je preglupo sta nema opcije pucat iz automobila jer ako okrijes nekoga i on skoci u auto mos ga jedino pratit i nadat se da ce negdi naletit da mos hakirat one steampipe,blokere itd da ga zaustavis. I premalo je vremena da nekog ulovis ako je vec skocio u auto i sustav nagradjivanja je neizbalansiran ( malo gube bodove itd). Uglavnom igra je gadno podbacila ( bar naprema onome šta sam očekiva) ali kako je neko vec reka nadam se da ce ubisoft vidit sve ove očite greske i popravit sve to u budućnosti ka sa assasins creedom) Kakvi 90 ocjena?? Na čemu ste vi?? :

    • Ementaler

      @Hrv4tin4, 14.07.2014 - 11:57

      Lijepo da si pokušao malo elaborirati svoje mišljenje o igri, ali ajde malo priguši taj arogantni ton. Nema nikakve potrebe za time. Napisao si komentar kao da ti je je koncept mišljenja potpuno stran i svi se moraju slagati isključivo s onim tvojim.

    • Loki187

      @Hrv4tin4, 14.07.2014 - 13:22

      Prvo ako sam ispao arogantan to nije bila namjera .Drugo većina ozbiljnih gamera ima slicno misljenje kao ja i dosta ih je dalo slicnu ocjenu (pogledaj npr recenzije od angry joea na youtube ako zelis znat istinu za bilo koju igru). A trece jedino zasto napadam ove sta ovoj igri davaju tako veliku ocjenu je jer zbog ovakvih recenzija i ljudi slicni njima koji daju pohvale prosjecnim igrama samo daju ubisoftu ispriku da naprave novi slicno prosjecni dio a meni je to steta jer igra ima ogromnog potencijala.S kritikama ih treba motivirat 😉

    • Loki187

      @Hrv4tin4, 14.07.2014 - 13:32

      A i smjesno mi je da imam dva prijatelja koji su branili igru dok skupa igramo itd i sad su oba odustali a ja je zavrsio na 100 posto

    • maxim.x

      @Hrv4tin4, 14.07.2014 - 14:52

      Preozbiljno ti to sve shvacas. Igre ti trebaju pruziti zadovoljstvo i zabavu a ne zivciranje i frustraciju 😉

    • Loki187

      @Hrv4tin4, 14.07.2014 - 15:20

      Ma ne igra je donekle zabavna… Da nije nebi je ni skroz izigra( mada pomaze sta nema bas nekih openworld igrica na ps4 momentalno). Samo ono dat 90 od 100 ili 9/10 je suludo. Po njihovom je igra prakticki savrsena.. npr da sam vamo dosa i procita recenciju prije nego sam kupio igru i kupio je na bazi ove recenzije malo bi "popizdil" 😉 A i vidi se da ovaj lik koji ju je recenzira da je nije izigra.I meni je igra u pocetku bila fenomenalna dok je sve dulje i dulje nisam igra i nisam primjetio sve nedostatke itd

    • Ementaler

      @Hrv4tin4, 14.07.2014 - 15:31

      Problem je u tvom "postoji samo jedna istina" stavu i namećanju istog kroz, kao što sam kažeš, "napadanje". Kad si ga već uzeo za primjer, Angry Joe je samo još jedan recenzent, njegovo mišljenje nije bolje od našeg, kao što ni naše nije bolje od njegovog. Čije mišljenje nekome bolje odgovara je za osobnu procjenu čitatelja/gledatelja. Mi imamo preko 1000 recenzija iza sebe, generalno znamo što govorimo kad to govorimo i zato vi svi i dolazite ovdje. I naše mišljenje je o igri je izraženo kroz recenziju – slagao se ti ili ne slagao s njime, slobodan si reći svoje mišljenje u komentarima, ali ne kroz ovake pasivno-agresivne komentare gdje nas praktički vrijeđaš pitajući se "hej pa na čemu ste vi, ja sam jedini u pravu ovdje". Samo smiriš malo ton pa onda možemo čak i ugodno popričati o tome što si ti primjerio u igri i zašto mi vidimo takve stvari kao manji problem od tvoje percepcije istoga.

    • Loki187

      @Hrv4tin4, 18.07.2014 - 12:34

      Ok u pravu si… jesam bio malo "agresivan" Vjerovatno jer sam bio frustriran jer sam prednaručio ovu igru koja je bila tako prenapuhana i onda vidiš da je to u biti samo prosječna openworld igra sa puno nedostataka.Malo me živcirate ovdi jer se ponekad ponašate kao ign i ove druge komercijalne stranice di dobijes dojam nebi da vam je ubisoft platio da date igri dobru ocjenu(i da ovo je moje misljenje a ne činjenica). A ja dolazim na ovake portale procitat recenziju npr ako planiram kupit igru itd u vecini slucajeva.Tako ste isto rome total war 2 dali visooooku ocjenu i bas sam je uzeo na bazi vase recensije i onda je ispalo da je igra bila kaos ka total war empire.Prepuno bugova katastofalan ai itd. Ok sad se s patchevima to popravilo ali nemožete tako prenapuhavat igre koje to nezaslužuju.( i da,dalje ovo je samo moje mišljenje a ne činjenica)

    • Loki187

      @Hrv4tin4, 18.07.2014 - 12:38

      Ali ipak stojim iza toga da bi vi koji recenzirate igre morali bit ono "hard core gameri" i primjetit sve ove nedostatke. Ove nedostatke u igri šta sam ja naveo nisu moje mišljenje nego činjenice. neznači da je igra radi tih nedostataka loša jer svaka igra ima svoje nedostatke ali dat skoro savršenu ocjenu ovakvoj igri je bar po meni hmmm mali "neprofesionalno"

  • Juventino

    27.06.2014 - 19:15

    Sve odlicno, ali dobro da ste naglasili ovo (ne)ostecenje automobila prilikom sudara.

  • superdeda2000

    27.06.2014 - 19:30

    Ovo je samo pokazatelj da Watch Dogs franšizu čeka samo svjetla budućnost. Ubisoft uvijek ispravlja svoje greške i svaku narednu igru čini boljom od prethodne. Onaj koji je zaigrao svaki AssCreed zna o čemu govorim. Raduju me novi nastavci ove sjajne igre

    • mrxa

      @superdeda2000, 27.06.2014 - 21:11

      Super, tebi je znači ok da prodaju jedno a uzeli su pare za E3 sajam trailer foru? I još jedva čekaš da to naprave opet? Ispravit će jednu glupost da se iskupe puku ali zato uzeti lovu za sličnu priču…stvarno super…oni da imaju imalo poštenja, izdali bi igru kakva je bila na sajmu pa kako god se vrtila a ne da daju downgrade. Ili da daju korisniku mogućnost da si sam to napravi odabirom niže grafike, detaljnosti i slično…EA i Ubisoft kao blizanci

    • lukakeanu

      @superdeda2000, 28.06.2014 - 02:07

      decko odi igrat COD ako ti je grafika tako vazna

    • Ja sam(i uvijek ?u biti)

      @superdeda2000, 28.06.2014 - 03:27

      Ma svi nešto briju kako grafika nije bitna, a sad svi ono: "di su nam svi oni lepi efektići" i šta ja znam. Igra izgleda lijepo i ovako i mislim da nedostatak tih par efektića stvarno ne čini razliku koja bi mogla kvariti atmosferu.

    • gta24

      @superdeda2000, 30.06.2014 - 11:37

      ove je kao trebao biti sarkazam ?

    • Dom3gaming

      @superdeda2000, 04.05.2016 - 14:56

      ASSCreed

  • mario14

    27.06.2014 - 19:47

    Slazem se sa svime , igra je odlicna, ali zbog malih tehničkih nedostataka ( grafike i bugova ) i ja bi joj dao 85. Sve ostalo jako jako dobro.

  • trulex

    27.06.2014 - 19:50

    Hcl je malko pretjerao sa ocjenom.

  • oskullop

    27.06.2014 - 20:19

    35 /hajp prevelik igra ispod prosjeka+ ubisoft smece .

    • nebitno

      @oskullop, 28.06.2014 - 11:08

      Pa ne možeš tako nisku ocjenu dati,igra je zaslužila najmanje 70,što bi trebao znati ako si je odigrao,mada vjerojatno ni nisi :/

    • Stribor88

      @oskullop, 29.06.2014 - 12:01

      pusti hejtera…

    • Dom3gaming

      @Stribor88, 04.05.2016 - 14:57

      H8rs gonna h8, i’m gonna r8 8/8 for me no h8

    • oskullop

      @oskullop, 29.06.2014 - 13:59

      dijete drago nauci koristit rijeci van amerikaniziranog retrdiranog slenga.LP I prijatno.

    • CROSlayer

      @oskullop, 29.06.2014 - 14:53

      Sleng – iz engleskog "slang", na hrvatskom žargon. Hajp – iz engleskog "hype", na hrvatskom nema savršenog prijevoda ali uzima se "uzbuđenje". Bravo, dijete drago.

    • Loki187

      @oskullop, 14.07.2014 - 13:24

      dobro stari i ti pretjerujes sad s tom ocjenom.. kad svatis i pomiris se s tim da igra nije dobra koliko si ocekiva da ce bit igra je ok.. ali to je to… samo ok ,nista vise ni manje

  • Lemilica

    27.06.2014 - 20:52

    Po meni igra je vrlo dobra. Osvjezenje u zanru. Ima nedostataka kao i svaka igra, ali smatram da su prednosti te koje su prevazisle nedostatke. Ocjena od mene 100/100.
    Inace GTA me nije uspio privuci, probao sam ali ne, ne svidja mi se. Dakle, WD prva i jedina igra tog tipa koja me uspjela natjerati da ju odigram. Vjerojatno cu probati i Assesins Creed Unity kad izadje, mozda mi i to bude dobro. Division takoder. Steta malo se prica o Division-u na HCL-u, ali po meni mogao bi biti hit kao i WD. Sve u svemu Ubisoft radi jako dobre igre, te ima novih fransiza koje poprilicno obecavaju od mene, kapa dolje !!!

    • Stribor88

      @Lemilica, 29.06.2014 - 12:06

      slažem se sa svime, ali 100/100 haha nebi baš… od mene 94 posto, GTA mi je oduvijek bio nekak za djecu , trevor mi diže tlak i mješanje crne komedije i klasičene komedije nee i ne, wd je puno mračnija i ozbiljnija radnja, tetralnost je nevjerovatna nekada… a i grafički je puno bolje određen wd s ambient occulsionom…

  • The one

    27.06.2014 - 20:59

    Malo pretjerana ocjena ovo ce biti kao i Assassins Creed jedinica je bila dosadna i monotona i nikad je nisam ni zavrsio isto kao sto necu ni Watch Dogs ne svidja mi se,ali radujem se nekako drugim nastavcima vjerovatno ce se desiiti situacija kao i sa AC.

    • Tucaros

      @The one, 28.06.2014 - 16:44

      AC:1 je malo monoton , ali Altair ce uvik biti najjaci assassin.

    • napaljeon

      @The one, 29.06.2014 - 00:45

      Slazem se i mislim da je to ko neki mali uvod u ono sto ce izrast iz toga, ako se to desi sa watch dogsima ko sto je sa AC onda nas ceka lijepi serijal :)

  • 1red2rum

    27.06.2014 - 21:02

    realno 80/100 neznam zasto hcl uvijek da 10/15 bodova vise..;OOO

    • Omerta

      @1red2rum, 28.06.2014 - 07:35

      Pa to nije tvoja stvar.. Onaj tko igra, taj i ocjenjuje igru.. Sad si se ti našao uvrijeđen jer je ocjena za 10 "bodova" veća od tvoje? :)

      Inače, dobra reca, ocjena je na mjestu.. A tehnički problemi će se riješiti a nešto je već i u tom procesu..

  • Black_Pirate

    28.06.2014 - 00:19

    Nije ovo za 90…. realno i objektivno nije.

    • napaljeon

      @Black_Pirate, 29.06.2014 - 00:46

      Iskreno ako cemo tako gledat sta je onda ove godine :/ mislim ako se gleda objektivno s obzirom na ostale igre ja bi tak i dao.

    • Black_Pirate

      @Black_Pirate, 30.06.2014 - 19:46

      Recimo da igra nije nikako za ispod 80, ni preko 90. Tu je negdje, izmedju. Da, za sad, u ovoj godini nista dragocjeno… :(

  • Ghosts123454321

    28.06.2014 - 08:09

    Ljudi nitko nije savrsen kako ljudi tako igrice recite koja dugo iscekivana igrica nije imala ni jedan tehnicki problem.Meni se igrica svidjela i s i bez moda o pobosljanju grafike.Moja ocjena je 200/10.

  • IaMarmageddoN

    28.06.2014 - 08:51

    Dosta dobra igra i smetaju me samo nelogičnosti oko samog protagonista. Lik je haker koji govori da su drugi hakeri loši u isto vrijeme dok hakira iste ljude koje hakiraju i drugi hakeri- konfuzno! Ali opet, već se dugo nisam tako dobro i dugo naigrao u SPu pa od mene ima 93! Moram dodati da je GTA više razvučena igra dok je WD sažeta i sviđa mi se što je pobrala najbolje od Ubisoftovih naslova!

  • markogal

    28.06.2014 - 09:41

    94/100 meni sve dobro samo ti tehnički problemi malo narušavaju igru ali ne kužim zašto ljudi ne odigraju a ocjenjivaju

    • Lemilica

      @markogal, 28.06.2014 - 09:51

      Ne igraju zato sto ne mogu. Nemaju novi hardware, a za tu igru moras imati novi snazan PC… Garantiram ti da bi druga ploca bila da imaju PC koji WD vrti bez problema na High…

    • markogal

      @markogal, 28.06.2014 - 19:05

      istina ali opet oni samo čuju od nekog ocjenu oni samo to ponove iako nisu doživjeli iskustvo to govorim ne samo za WD nego i za ostale igre

    • napaljeon

      @markogal, 29.06.2014 - 00:50

      I onda se jos bune kak nisu svi efekti u igrici ubaceni jer kaaak ce on sad uvrijedeni na youtubu gledat igricu bez par efekata -.-"

  • superdeda2000

    28.06.2014 - 10:59

    Ljudi nemojte uspoređivati GTA sa WD-om. Rockstar od 1997. godine razvija GTA i usavršava ga. Odigrao sam svaki GTA i svaki AssCreed i kod obje kompanije se vidi da uče iz grešaka i prethodnih iskustva i za svaki novi nastavak isporučuju bolju igru. Vidjeti će te da sve ove porođajne mane koje WD, kao nova franšiza ima, smanjiti u novom nastavku. Tako je bilo i s FarCry-jem i AC-om. Dajte priliku ljudima da steknu iskustvo u izradi sandbox igara. Igre su puno kompleksnije za programirati nego nekada (a naročito sandbox igre) i sitniji tehnički bugovi su za očekivati. GTA V je imao također puno bugova pa se nitko nije žalio. A isto je igra bila nahajpana. Smirimo strasti i uživajmo u ovom predivnom hobiju gejmanja. Na kraju krajeva igrajte ono što želite i što vam se sviđa. Nitko vas ne tjera da igrate nešto u čemu vidite samo mane. Pozdrav svima i bez uzrujavanja.

    • superdeda2000

      @superdeda2000, 28.06.2014 - 11:18

      A što se tiče reklamiranja ponašate se kao da ste pali s kruške. Svaki dan vas se obasipa s reklamama i lažnim marketingom. Pojedi ovo smršaviti ćeš, namaži ovu kremu i bore će nestati, kupi ovu spravu i trbušnjaci će doći sami od sebe… To je osnovna funkcija marketinga i promidžbe. A na kupcu je da odluči hoće li proizvod kupiti ili ne. Zato se igre nikada ne prednaručuju nego se pričeka konačni proizvod da se donese odluka hoće li se igra kupiti ili ne.

    • Loki187

      @superdeda2000, 14.07.2014 - 11:35

      Slažem se s tim da će sljedeći bit bolji i sve šta si reka. Ali ipak neznaci to da bi igra trebala dobit 90 jer ljudima treba dat šansu… Radi takvih i onih koji puno hvale ovu igru sljedeca bi mogla bit slicna

  • MoGaming

    28.06.2014 - 11:20

    najbolja igra iz ovog žanra 90,bilo bi 100 da je bolja optimizacija.Neznam ko usporedjuje gta sa ovim jer je smijesno,gta 5 je dobra igra al objektivno gledajući pored izmjene likova sa jednog na 3 nije ništa ponudila novog samo je poboljšala staro,a po meni izmjena likova nije neki plus za ovaj žanr,dok na drugoj strani WD je podigao žanr na novi nivo i iskoristio next gen snagu iako ne baš grafički al je u drugim aspektima

    • IaMarmageddoN

      @MoGaming, 28.06.2014 - 13:56

      U svojoj drugoj rečenici si sve rekao. Ja bih samo dodao da imaju čak još manje sadržaja u odnosu na SA ali imaju impresivnu, detaljnu destrukciju vozila.

    • eagle222

      @MoGaming, 28.06.2014 - 19:46

      Istina.Ali ono što mene najviše impresionira je voda pogledajte tu realnost to kako svijetli i vegetacija kako reagira na vremenske uvjete.E to ja volim kad izađe neka nova igra.Okoliš.

    • Loki187

      @MoGaming, 14.07.2014 - 11:06

      Vi sta dajete tolike ocjene ovoj igri pogledajte šta sam ja napisa pa recite da nisam u pravu i da bi i dalje dali 90 ili vise ovoj igri

    • Loki187

      @MoGaming, 14.07.2014 - 15:23

      A u kojim je to aspektima ova igra podigla zanr open world igrica na novi nivo?

  • Joker Of Spades

    28.06.2014 - 12:20

    Igra po meni nije ni losha gameplay odlican ..ali 80 sam dao iskljucivo zbog toga sto graficki nisu ispostavli ono sto su predstavli na sajmu.. i zbog bugova u igri..al sve u semu igra mi se svidja i ovakva…i jedva cekam nastavak…nadam se da ce bit bolji..trebalo bi..

    • Loki187

      @Joker Of Spades, 14.07.2014 - 11:04

      Vi sta dajete tolike ocjene ovoj igri pogledajte šta sam ja napisa pa recite da nisam u pravu i da bi i dalje dali 90 ili vise ovoj igri

  • cempa

    28.06.2014 - 12:25

    znam da je ovo Watch Dogsu al ruku na srce di je infamous??? -.-

  • vjkzg

    28.06.2014 - 15:40

    Lemilica,ghost i neki palac gore za jednostavnost objašnjenja,dobraa igrica full u svim aspektima.Kome nevalja-kapija…Fascinantni su mi tardovi koji u desetak dana riješi 90ak % igre i besramno kritiziraju svaki detalj.Pa kaj ju dereš dan-noć ak ti nevalja.

    • vjkzg

      @vjkzg, 28.06.2014 - 15:47

      Btw:100/100, oprostit ćemo sitnice ako je ovo vol.1!

  • goldfinger

    28.06.2014 - 15:47

    Od mene 80..Igram na high postavkama,bez bilo kakvih bugova,ali moram priznati da me igra jednostavno razočarala…Nije to ono što je trebalo i moglo biti.

  • Nikica Kasuni?

    28.06.2014 - 16:36

    Ja ovo ne shvaćam. Jest da mi grafika znači nešto, ali toliki hate za WD što nije pustio igru sa svim grafičkim dodacima. Mislim ovo je stvarno, da ne kažem glupo što pojedinci hejtaju igru zbog toga je bez veze, što znači da je njima jedino grafika bitna. A uspoređivanje s drugim igrama je nepotrebno. Jedino što se može zamjeriti WD je optimizacija za PC. Igrica je ODLIČNA, isto kao i priča i gameplay, ali stvarno toliki hate je pretjeran. A jedino što oću dodati da je GTA V imao još veći hayp od WD, a ima dosta glicheva (čak i više nego WD). Naravno vjerovatno će i biti hejta i na ovaj komentar, ali to mi neće smetati, ocjena je opravdana i u ovom slučaju HCL je u pravu.

    • markogal

      @Nikica Kasuni?, 28.06.2014 - 19:06

      +1

    • Loki187

      @Nikica Kasuni?, 14.07.2014 - 11:04

      Vi sta dajete tolike ocjene ovoj igri pogledajte šta sam ja napisa pa recite da nisam u pravu i da bi i dalje dali 90 ili vise ovoj igri

    • Dom3gaming

      @Loki187, 04.05.2016 - 15:41

      Loki, smiri.

  • q3clay

    28.06.2014 - 19:19

    Ja se slažem ovaj put sa hcl-om (što je rijetko) 90/100.. mogu tjerat na Ultra bez beda ali svejedno igram na high pošto je malo prebučno kad mi se turbine popale a bebač mi spava u sobi pokraj ;D kompromis 😛

  • LeonardoM011

    28.06.2014 - 20:31

    100/100
    Igrica je detaljna i ima odlican okolis..
    To je meni najvaznije kod ovih igrica

    • napaljeon

      @LeonardoM011, 29.06.2014 - 00:52

      A prica ti nije bitna?

    • Loki187

      @LeonardoM011, 14.07.2014 - 11:04

      Vi sta dajete tolike ocjene ovoj igri pogledajte šta sam ja napisa pa recite da nisam u pravu i da bi i dalje dali 90 ili vise ovoj igri

  • timi321

    29.06.2014 - 07:26

    e ljudi dal znate neke šifre za watch dogs ako ih ima

    • timi321

      @timi321, 29.06.2014 - 07:26

      za ps3

  • psycho01

    29.06.2014 - 11:22

    Ja je igram polagano jer baš i neman puno vrimena za igrat onako ja bi joj da ocjenu 75ili80/100 dobra za moj ukus grafika gameplay ok a prica nako moglo je to kao i gameplay trunkicu jos bolje al ljudi čemu se zamarat uživajte laganini ;)) ;)) he he

  • Lazy

    01.07.2014 - 18:41

    Mislim da sam previše očekivao, i kad je igra izašla bio sam već overhajpan i možda zbog toga jbg ništa…probao sam više puta al ne ide pa ne ide,vozni model mi je užas tako da sam bježao što dalje od prijevoznih sredstava al kad igraš ovakvu igru to je nemoguće…taj i još nekoliko razloga koje mi se ne da pisat,stavilo je igru on hold hehe al ima tu i pozitivna strana,ponovno sam počeo peglat GTA 5 :-) koji je jednostavno(za mene) miljama ispred bilo čega takve vrste!

  • nfs_fan

    04.07.2014 - 20:23

    Za sada je po meni sve dobro kad su pronašli mod o poboljšanju grafike.

  • Himand

    06.08.2014 - 11:27

    70/100

    Prica nije losa al igra s vremenom dosadi

  • Bigby_Wolf

    25.12.2014 - 19:14

    Ova igra je toliko loša, razočarao sam se toliko da sam nakon par misija izbrisao ovaj debakl Ubisofta. Reći ću samo jedno, vožnja je bolja u True Crimeu (prvi dio). Način na koji hakira, kretanje samog lika i misije su žalost, jad i bjeda. Tresla se brda, rodio se miš, k tome i faličan miš.

  • BloodFucker

    29.06.2015 - 18:49

    Kupio sam je tek u Januaru ove godine zato sto nisam hteo da je kupim kad je izasla i poprilicno sam zadovoljan. Od mene 87/100.

  • Dragan 1985

    01.09.2017 - 18:07

    Mislio sam da će ova igra koliko toliko parirati GTA serijalu.Igrao sam je ,do duse na kompu uz nevidjenu torturu (ispadi iz igre,nema zvuka ima slike,blue screen shot itd).Medjutim, 2 god posle nabavim PS 3 i GTA 5 te zauvjek zaboravih sve vrste *zatvorenog* svijeta,grafika jeste odlicna,tu i tamo ima nekih momenata igrivosti (brzo zaista dosade) i to je to..
    SVE u svemu moja ocjena je 5/10 ,vise zbog grafike i na momente zanimljive price,

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!