HCL.HR

Recenzija

Wolfenstein 2: The New Colossus

RAPSODIJA METAKA

Žarko Ćurić

Sigurno ste se često zapitali što bi se dogodilo da ste u određenim životnim trenutcima donijeli drugačiju odluku, bilo da je u pitanju odluka oko školovanja, pozivanja simpatije na kavu za što nikada niste skupili hrabrosti ili kupovine neke stvari koju nikada niste ni iskoristili. Ponekad je nezgodno zamisliti koliko bi naša sadašnjost bila drugačija izmjenama događaja koji su se dogodili u prošlosti, a zamislite samo koliko razlike bi donijela promjena ishoda jednog od velikih ratova. Srećom, tu nam u pomoć dolaze razni mediji koji imaju slobodu da mogu ići dovoljno maštovito i široko koliko mozak autora to dopušta te nam ponuditi alternativnu stvarnost toliko brutalnu da samo možemo biti zadovoljni s trenutkom gdje se sada nalazimo.

Izvrstan primjer su dva novija Wolfensteina koja nas bacaju u alternativnu prošlost gdje je Treći Reich ostvario pobjedu nad Savezničkim silama u 2. svjetskom ratu. Amerika se nalazi pod čizmom okupatora, a mi preuzimamo ulogu Blazkowicza, borca protiv nacističkih sila koji je u tom svijetu označen kao jedan od glavnih terorista uz svoje suborce iz grupe Kreisau Circle. Prije početka The New Colossusa dobit ćete kratke isječke iz The New Ordera čisto da osvježite sjećanje na glavne momente; što je po meni hvale vrijedan potez jer je u današnje vrijeme teško očekivati da se mogu sjetiti kompletne radnje naslova kojeg sam igrao još prije tri godine.

wolfenstein-2-screens (5)

Nakon nekoliko uvodnih minuta novi Wolfenstein odmah započinje bez spuštenog garda te jasno nagoviješta da brutalnost nije nešto čega se ekipa iz MachineGamesa boji prikazati. Jedna od prvih interaktivnih dijelova je Blazkowiczevo sjećanje iz djetinjstva u kojem njegov rasistički nastrojen otac tjera mladića da ubije svog vlastitog psa samo zato što se druži s afroameričkom vršnjakinjom. Igra vas stavlja ispred cijevi sačmarice dok vaš krznati drug stoji ispred vas.

Nisam želio opucati, ostavljam igru da se vrti par minuta u nadi da to ne moram učiniti. Kada sam shvatio da mi nema druge, pucam, ali pokraj psa, u nadi da ću ga spasiti. Nažalost, moj pucanj je samo uplašio jadnog četveronožnog prijatelja kojega je na kraju ipak dovršio otac, dok ja tužno shvaćam da sam psu samo napravio traumu prije njegovog okončanja.

Wolfenstein II šokira već na prvom levelu, a možete si misliti što sve slijedi do kraja.

No, to nije sve što prvi level ima ponuditi, jer uskoro će se jedna od članica otpora zakoturati prostorijom, to jest njena glava ispred lude generalke Engel koja uz osmjeh tjera svoju kćer da to gleda. I Igor je prošao isti level kojeg možete pogledati u videu ispod:

Ako vam kažem da je ovo samo uvertira u događanja kojima ćete prisustvovati sljedećih 10 do 15 sati, jasno vam je da ćete se nagledati svega i svačega. Ipak, nije sve crno u novom Wolfensteinu, zapravo tu postoji i prilična količina scena s lakšom komedijom te odnosima između članova otpora kao izvrstan kontrast događanjima tijekom napucavanja. Upravo je slavljenje života te uživanje u njemu možda i najjače oružje protiv nacističkog režima kojim se naši suborci bore.

Nije sve crno u novom Wolfensteinu nego postoji tu i prilična količina scena s dobroćudnom komedijom,

Družit ćete se između misija na Eva’s Hammer podmornici, saznati više o svojim borcima, njihovim strahovima, hobijima te nesavršenostima zbog čega će ostavljati dojam ljudi od krvi i mesa, čime se ne može pohvaliti puno igara. Ovome naravno doprinosi i odlična gluma te facijalne animacije, jedina stvar koja bi vam mogla zasmetati je sinkronizacija usana s govorom koja nekada zna teatralno promašiti.

wolfenstein-2-screens (1)

Grafika je također na mjestu, iako ništa manje nismo ni očekivali od idTech pokretača; samo u nekoliko navrata sam osjetiti blagi pad frameova na otvorenim mapama uz puno pucnjave i eksplozija koje inače izgledaju odlično. Ipak, većinu vremena Wolfenstein II drži stabilnih 60 sličica u sekundi na 1440p rezoluciji ako igrate PlayStation 4 Pro verziju. A visok broj sličica u sekundi u The New Colossusu je dosta bitan s obzirom koliko je dinamičan te će od vas tražiti intenzivno kretanje.

Ruke su vam odriješene te možete ići u luđački pohod s vrlo kreativnim arsenalom oružja.

Što se tiče samog pristupa borbi, ruke su vam odriješene te možete ići u luđački pohod s dvije pljuce u rukama, precizno rješavati protivnike iza zaklona ili se lagano šuljati i naciste rješavati na elegantan način – upotrebom metalne sjekire koja će njihove udove odvajati kao kružna pila. Wolfenstein II vam jednostavno želi prepustiti kormilo i dopustiti da uživate onako kako najviše volite uz mogućnost da bilo kojeg časa promijenite težinu igre. Neka dionica vam je preteška? Nikakav problem, smanjite si razinu težine. Ako pak vidite da nemate nekog izazova te da prelako prolazite određeni dio, slobodno si povećate težinu za nekoliko zubaca.

Ja sam više uživao u krvoločnim pohodima; prihvati mitraljez u jednu ruku, sačmaricu u drugu i spreman si na bilo koju situaciju. Odavno nisam uživao toliko u jednom FPS-u u kojem svaki pucanj izgleda i zvuči ovako moćno. Možda i najveći razlog uživanja u ovakvom pristupu je sama glazba koja vas neodoljivo pumpa kada uđete u dvoboj s protivnicima te od vas stvara zvijer. Način vašeg pristupa također bi trebao utjecati i na nadogradnje oružja, budući da ista značajno utječu na ponašanje te povećavaju preciznost, kapacitet šaržera ili brzinu reloada.

Odavno nisam uživao toliko u jednom FPS-u u kojem svaki pucanj izgleda i zvuči ovako moćno.

Jedina veća zamjerka igri je dizajn levela, s obzirom da nisam osjetio neke uzbudljive sekcije ili razgranate puteve. Imam čak osjećaj da su mi se leveli puno više sviđali u prošlom Wolfensteinu. Osim toga, manja zamjerka bi mogla ići i u smjeru inovativnosti, jer osim bolje priče nisam osjetio neki značajan napredak u odnosu na prvi dio. Nije to ništa loše jer je i New Order bio odličan, no ipak sam očekivao neki veći iskorak.

wolfenstein-2-screens (4)

Wolfenstein II je baš istinsko singleplayer FPS iskustvo u svojoj srži i ne srami se toga. Ne prati trendove, nema potrebe za mikrotransakcijama ili multiplayerom, no svejedno nudi ugodnih petnaestak sati zabave. U fokus stavlja odličnu priču, izvrsnu glumu te kombinaciju težih političkih tema i zabavnih scena koje čine neočekivano dobru sinergiju te ga stavlja u red FPS naslova koje ne smijete propustiti.

Wolfenstein II je baš istinsko singleplayer FPS iskustvo u svojoj srži i ne srami se toga. Ne prati trendove, nema potrebe za mikrotransakcijama ili multiplayerom, a svejedno nudi ugodnih 15-ak sati zabave.

88 Naša ocjena
  • odlična priča ispričana kroz uvjerljive likove
  • igra pušta da birate svoj tempo
  • osjećaj moći pri napucavanju
  • level dizajn nije nešto poseban
  • ništa pretjerano novo u odnosu na prethodnika

Žarko Ćurić

Želja mu je jednog dana izdati vlastitu igru, na čemu naporno radi. Osim raznih retro konzola trenutno posjeduje PS4 i X1. Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su oni čudni RPG-ovi gdje likovi imaju šiljaste frizure.

Komentari (44)

  • niksa_91

    07.11.2017 - 14:12

    Ja sam oduševljen, igra pruža pucanje živaca na težim raznima, tako da tih 15 sati se daju podebljat, što je odlično =D grafički izgleda fenomenalno, na NPC priče znam izgubit i po 15 min između misija…ma 90 od mene

  • Slim1992

    07.11.2017 - 14:24

    Instalirao ga al nemam zivaca da pocnem sa igrom. Na yt odgledao scenu sa hitlerom, nema dalje!

    • esse

      @Slim1992, 07.11.2017 - 15:39

      zasto nemas zivaca,zasto nema dalje ?

    • Momentum

      @esse, 07.11.2017 - 16:00

      gubi volju za igranje i prelaženje,razlog tome je vjerovatno odrastanje,pa mu igre nisu više nešto u čemu uživa a drži je na pcu instaliranu eto nek se nađe ponekad da odigra,sličan slučaj kao i kod mene.

    • boris 34

      @Momentum, 07.11.2017 - 16:24

      Tako je to,ogledas sa komentarima na yt i izgubis volju da prelazis

    • PsiHoGujaR

      @Momentum, 07.11.2017 - 16:33

      Bas to 😂😂
      Da imam jedno 12-14god pa bi mi se mozda i dalo koristit 3 tipke u citavoj igri i samo se napucavat….

    • baDarmageddoN

      @PsiHoGujaR, 07.11.2017 - 16:49

      Ko obješene slike igre mi na PCu i PS4 stoje 😛

    • Momentum

      @PsiHoGujaR, 08.11.2017 - 00:59

      pa da

    • darijoman

      @Momentum, 07.11.2017 - 17:01

      Kakve to ima veze sa odrastanjem. Apsolutno nikakve

    • Momentum

      @darijoman, 08.11.2017 - 01:00

      a ima brt kako nema,za nekoga nema za nekoga ima,ovisno oćeš li krenuti od toga zarađivati za kruha ili ćeš ostati debil.

    • Sackboy

      @Momentum, 07.11.2017 - 17:34

      Odrastanje? Šta sam stariji više mi se igra.. 😀 Daleko više igram sada sa 38 nego sa 20…

    • Zoran Žalac

      @Sackboy, 07.11.2017 - 17:38

      Ma čim se muško videoigara ostavi, papučar postade.

    • MaliMicek

      @Zoran Žalac, 07.11.2017 - 22:49

      Ili si nađeš malu koja igra s tobom :)

    • blacklist0907

      @MaliMicek, 07.11.2017 - 23:55

      Zvuci dobro ali u praksi je užas…morao sam čekat satima da dođem na red za gta5..lol

    • Slim1992

      @Momentum, 07.11.2017 - 17:58

      Dobar odgovor, nisam tako gledao al iteko si u pravu…realno toliko sam igara odigrao da sam se zasitio itekako, a i siguran sam da u ovoj igri nema nista novo, sto bi me oduvalo. Nekad se sve igralo sad se itekako bira.

    • Sackboy

      @Slim1992, 08.11.2017 - 18:59

      Naravno da se sad bira, izlazi previše smeća i treba izabrati najbolje jer vrijeme je ograničeno i da imaš 24 sata na dan za igranje ne stigneš sve preći.

    • NamelessHero

      @Momentum, 08.11.2017 - 06:51

      Isti slucaj kao i kod mene, igre kupuju probaju sat vremena i onda ne pale po par mjeseci…Jedino Wot igram svako drugi dan…

    • Sackboy

      @NamelessHero, 08.11.2017 - 19:02

      Baš bih volio da mi objasniš ovu računicu… Kupuješ igre po punoj cijeni na izlasku ali ih igraš kada im je cijena na pola? Pa tebe obožavaju izdavači igara 😀 Ja osobno kupim nešto kada mislim odigrati, čim kasnije tim bolje (niža cijena i više update-a), jedino što bih kupio na izlasku je neki multiplayer gdje je to bitno zbog ekipe.

    • NamelessHero

      @Sackboy, 09.11.2017 - 09:41

      Ma nije puna cijena, npr nedavno sam kupio The Witcher 3 sa ekspanzijama za 20e. Kupim sta je na popustu misleci da ce se vratiti stari igraci duh ali ocito samo novce trosim… Aj bar se neka kolekcija stvara :)

  • IloveCRO

    07.11.2017 - 16:44

    Mislim da ovaj minus sto si dao za: “nista posebno novo u odnosu na predhodnika” ne bi trebao biti minus, da se razumijemo ni plus 😀 jer wolfenstein treba biti takav, to je cista sp pucacina koja je pronasla veliki dio publike bas zbog toga razloga- provjeren recept 😉

    • Tony Ghost 1811

      @IloveCRO, 07.11.2017 - 17:46

      Bas sam se oko tih glupih minusa cesto osvrcao i kritizirao da se to ne pise. Na kraju sam izgubio volju. Ako cemo ic u krajnost onda 90% igri treba u recenziji dobit taj minus, ali to neces vidit. Odustao sam od komentiranja minusa od pes 18, koji je dobio minus jer nije bilo njemacke lige!? Sta rec… Usput ovu igru ne igram, niti sam ljubitelj zanra, ali taj dio ne zasluzuje minus.

    • Žarko Ćurić

      @IloveCRO, 07.11.2017 - 18:23

      Ako si pročitao recenziju, vidio bi da hvalim što je igra SP te je odlično napucavanje. Ako sam rekao da nema nekih velikih promjena, nisam mislio da se taj dio mijenja, to je osnova recepta same igre, no ipak bih volio da su ponudili barem neku novu mehaniku ili mod koji bi produbili ovo sp iskustvo, ne ga mijenjali iz temelja.

    • darijoman

      @Žarko Ćurić, 07.11.2017 - 18:45

      Daj ne izmišljaj toplu vodu 😛

    • IloveCRO

      @Žarko Ćurić, 07.11.2017 - 20:00

      Legendo, ja sam tvoju recenziju procitao, kao sto sam i odigrao igru, i ne mislim ulaziti u nekakvu veliku raspravu ali mi molim te sad potkrijepi svoju recenicu oko nekakve nove mehanike ili novi mod koji su u ovome djelu bili potrebni da ti nebi dao minus odnosno sto si ocekivao konkretno nemoj mi prekopirati recenicu iz recenzije jer s njom nisi nista rekao 😛

    • Žarko Ćurić

      @IloveCRO, 07.11.2017 - 21:32

      >>Legendo<< odličan start rečenice :) što se tiče osmišljavanja modova ili mehanike, to bi trebao biti posao Machine Games developera, ne moj. Ako želiš iz godine u godinu istu igru s novom pričom, to je očigledno tvoj ukus, ja ipak volim kada mi netko ponudi nešto novo u formuli, a ne kopira samo dobre stvari iz prošlog dijela.

    • IloveCRO

      @Žarko Ćurić, 07.11.2017 - 22:42

      Ma ja ti tako sve zovem kralju care legendo itd. A sto se tice ove rasprave vidim da nigdje ne vodi samo sam ti htio ukazati da to nije bas nekakav razlog za staviti minus… po mom mišljenju konkretan minus ove igre je balans oruzja, nema sad da određeno oruzje imas za određene tipove neprijatelja nego sa laserom ih vecinom mozes sve porokati

  • Zoran Žalac

    07.11.2017 - 17:29

    Taman dok odigram prvi dio i Old Blood možda se srede problemi PC verzije. Vidim na Steamu da ljudi nisu zadovoljni.

    • IloveCRO

      @Zoran Žalac, 07.11.2017 - 18:13

      Nezz, meni je sve super radilo ne mogu se požaliti

    • invictum

      @Zoran Žalac, 07.11.2017 - 20:26

      Ma da? Nije valjda da pc verzija ima problema? Kupio i skinuo. Al jos je nisam igrao, igra se ac origins. S doticnom nemam nikakavih zamjerki na PC, na full hd i ultra radi bez ikakvih problema. Bolje mi ide nego gr wildlands

    • drazensi

      @Zoran Žalac, 07.11.2017 - 21:41

      kakvi problemi pc verzije? radi bez ikakvih problema..

    • SemirTheChosen

      @Zoran Žalac, 08.11.2017 - 01:14

      Zar i ti sine Brute nisi još odigrao prvi dio i Old Blood ??

      …dobrodošao u klub nažalost…. nekako mi promicali…zadnji igro 2009.-ku….

  • konjo

    07.11.2017 - 20:14

    88? Imate šaljivdžiju u redakciji hahaha

    • Sentiel FH-016

      @konjo, 07.11.2017 - 23:35

      Po meni je trebao dati visu ocjenu!! :-)

    • Cole

      @Sentiel FH-016, 08.11.2017 - 12:20

      Po tebi, zato ti daš ocjenu na temelju svojih dojmova on svojih. Meni je fascinantno kak vi razmišljate. Uostalom 88 je odlična ocjena.

    • konjo

      @Cole, 08.11.2017 - 14:34

      Nisam mislio na nisku ocjenu, nego na značenje broja 88. :)

    • Cole

      @konjo, 08.11.2017 - 14:46

      Ae 😀

    • Sackboy

      @konjo, 08.11.2017 - 19:10

      Prvi puta čujem da broj 88 ima “značenje”

    • Sentiel FH-016

      @Sackboy, 09.11.2017 - 20:17

      88 znaci ovo: 8. Slovo njemackog alfabeta je h, u nacistickoj njemackoj to je bio tajni broj nacista, oni koji su imali taj broj bili su Hitlerovi podanici, 88 je oznacavao “Heil Hitler”!

    • Žarko Ćurić

      @konjo, 08.11.2017 - 19:14

      Ja sam morao googlati da saznam za ovo 😀 ugl, zanimljiva slučajnost, no moja ideologija je jako daleko od ove iza ova dva broja :)

  • Artyom

    07.11.2017 - 22:03

    FPS godine bez konkurencije, i kandidat za igru godine. 88 je premala ocijena za ovo hardcore remek djelo!

  • ihneacho

    07.11.2017 - 22:08

    ne znam monotono mi je na početku(tek imam 3 sata igranja), još igram, još me vuče priča, za sad je solidna igra, valjda ću doć u grad valjda će biti neke atmosfere nije valjda sve da se pucam po sivilu, metrou i zgradama

  • TeroXCro

    07.11.2017 - 22:36

    Odlična igra,dijalozi toliko dobro napisani da mi se protagonist ustvari uspio gaditi…Zanimljiva ocjena….

  • Sentiel FH-016

    07.11.2017 - 23:34

    Planiram ga odigrati!!!

  • Cole

    08.11.2017 - 12:19

    Dobar posao Žarac! Fina reca as always. <3

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!