HCL.HR

Microsoftova E3 2010 konferencija

Zoran Žalac 15.06.2010.   •   8 komentara


Nakon odlične konferencije prošle godine, Microsoft na E3 2010 sajmu nije izazvao izvanserijske ovacije publike. No daleko od toga da svijetlih dijelova konferencije nije bilo.

Za razliku od prošle godine, Microsoftu je većina tajnih najava procurila u javnost prije vremena, odnosno “svečane” konferencije, a u kombinaciji s već poznatom postavom ekskluziva za Xbox 360 konzolu, događaj je postao gotovo predvidiv. Srećom, nekolicina iznenađenja učinila je čitav show gledljivim.

E3 2010 - Microsoft - Call of Duty: Black Ops

Počelo je s jakim imenom, ali igrom o kojoj smo već dosta toga čuli. Tri gameplay segmenta Call of Duty: Black Ops-a premijerno su prikazana. Prvo smo vidjeli malo atmosferičnog šuljanja po vijetnamskim tunelima, a onda mini-akciju preuzimanja helikoptera s kojim se u završnom dijelu sijao kaos po prašumi. Ono što nas veseli je to što Treyarchov uradak zasad ne izgleda kao tipični COD naslov, što je nakon šest igara u serijalu itekako dobra stvar. Da Black Ops nije sasvim slučajno predstavljen na MS-ovoj konferenciji potvrdila je manje-više očekivana najava – igra će nakon izlaska dobiti ekskluzivan Map Pack DLC za Xbox 360 konzolu, baš kao i Modern Warfare 2 prošle godine.

VIDEO: Call of Duty: Black Ops – gameplay sa Microsoftove konferencije

E3 2010 - Microsoft - Metal Gear Solid: Rising

Nastavilo se u istom stilu – lani je Metal Gear Solid: Rising najavljen upravo na Microsoftovom eventu, a sada nam je konačno prikazan i prvi gameplay materijal. U vjerojatno najimpresivnijem dijelu čitave konferencije Raiden je naglasio kako će svojom katanom sjeći sve živo. Stealth bi mogao koristiti kod nešto opakijih neprijatelja, dok obične prašinare komada s istom lakoćom kao lubenice.

VIDEO: Metal Gear Solid: Rising – gameplay sa Microsoftove konferencije

E3 2010 - Microsoft - Gears of War 3

Nakon Kojimine predstave pozdravio nas je veseli glasić Cliffa Bleszinskog. I kao da smo odmah znali da slijedi prva demonstracija trećeg Gears of War naslova. A on ne izgleda mnogo drugačije od prethodnika, no donosi itekako važne novitete. Za početak, kooperativna igra za četiri igrača, izmjena oružja među istima, te novi izazovu u obliku mutiranih živina. A i dobri stari Beserkeri se vraćaju. Gori nego ikad.

VIDEO: Gears of War 3 – gameplay sa Microsoftove konferencije

E3 2010 - Microsoft - Fable 3

Cliffya je ubrzo na pozornici zamijenio stas i glas još jedne face pod okriljem Microsofta. Peter Molyneux ovaj put nije nas plašio sa svojim umjetnim dječacima, a začudo nije ništa ni obećavao. Vjerojatno zato jer je bio uistinu kratak i izravan – za Fable 3 znamo još od prošle godine, pa čemu duljiti. Pokazan nam je novi trailer – šaren i lijep, ali nedovoljno originalan da bi se po nečemu posebno istaknuo.

VIDEO: Fable 3 – trailer sa Microsoftove konferencije

E3 2010 - Microsoft - Kingdoms Crytek

Drugo iznenađenje večeri (odnosno jutra, po tamošnjem vremenu) bijaše objava novog ekskluzivnog partnerstva između Microsofta i CryTeka. Iako su njemački Turci rekli da od ekskluzivnosti nema kruha, čini se da im je neka plava kuverta promijenila mišljenje. Na Xbox 360 stiže akcijska avantura zvana Kingdoms. Sudeći po teaseru, riječ je o kvazi-spartanskoj ili gladijatorskoj tematici o kojoj ćemo, sigurni smo, još čuti.

VIDEO: Kingdoms – trailer sa Microsoftove konferencije

E3 2010 - Microsoft - Halo: Reach

Poslije zadnjeg iznenađenja uslijedila je predviđena ruta. Halo: Reach pokazao je djelić svog tipičnog gameplaya, ali i komadić borbe u svemiru, što bi kao trebao biti novitet. Nema se mnogo toga za reći – betu smo vidjeli, a onaj “ozbiljniji” štih igre nekako nam nije pretjerano naglašen. Sve u svemu, lijepo za fanove, no ne i odveć impresivno za ostalu raju.

VIDEO: Halo: Reach – gameplay sa Microsoftove konferencije

E3 2010 - Microsoft Kinect

Iako je za svoj Natal, ili točnije Kinect, Microsoft rezervirao zasebno predstavljanje, njegov dio kolača na glavnoj konferenciji i dalje je bio ogroman. Naglasak je isprva stavljen na funkcionalnost uređaja izvan igraćih aplikacija, tako smo vidjeli gledanje filmova uz kontrole pokretom, slušanje glazbe te video chat (povezivost Kinecta s Windows Live Messengerom).

Objavljen je i ekskluzivni ugovor između MS-a i ESPN-a, najsnažnijeg sportskog programa u Americi. Obzirom na potonju činjenicu, nama to ne znači mnogo, tako da nema ni previše smisla opisivati detalje tog dogovora. I baš smo se ponadali da će završetkom prezentiranja sporednih mogućnosti Kinecta na red konačno doći nešto i za same gamere. Nažalost, to se i dogodilo, a onda je uslijedila polusatna uspavanka. Casual igre variraju od zafrkancije s virtualnim tigrom preko nekakve utrke pa sve do Kinect verzije Wii Sportsa.

E3 2010 - Microsoft Kinect Sports

Konačan dojam je solidan, ali te igre nisu ništa što već nismo vidjeli. U najboljem slučaju radi se o manjem pomaku naspram Wii-ja i EyeToya. To potvrđuje i Ubisoftov naslov zvan Your Shape: Fitness Evolved. Možda će netko i uočiti razlike, no sličnost s Wii Fit-om ne može se olako zanemariti.

Ukoliko vam obično skakanje i nekakav fitnes nisu dovoljni, ima tu mjesta i za ples. Harmonixov Dance Central izgleda ozbiljno, barem po impresivnom soundtracku. U praksi to ne izgleda loše, no opet se postavlja pitanje zašto bi netko plesao na igru umjesto u nekakvom klubu ili slično. No dobro, možda Microsoft misli da nakon Kinecta više nećemo ni morati izlaziti iz kuće kako bismo obavljali socijalne aktivnosti.

VIDEO: Dance Central – trailer sa Microsoftove konferencije

Kinect za Microsoftov Xbox 360 izlazi 4. studenog ove godine. O cijeni još uvijek ništa, no GameStop dan kasnije navodi kako se radi o cifri od 150 dolara. Da bi na kraju još malo privukli pozornost na sam uređaj, MS-ovci nam prezentiraju jednu od ozbiljnijih igara – Star Wars naslov u kojemu svjetlećim sabljama upravljamo… pa rukama i tako. Nekako imamo osjećaj da bi dual-wield bio bolji na konkurentskom Moveu, no otom potom.

VIDEO: Star Wars: Kinect – trailer sa Microsoftove konferencije

Obzirom na to da je prikazan samo trailer, a ne i kompletan način upravljanja, koliko će ova igra uistinu biti kvalitetna ostaje nam tek za vidjeti. Pogotovo jer LucasArts zapravo nema neke veze s internim Microsoftovim kreativcima koji rade na njoj. Na kraju nam je obećana i Forza Kinect. Iako je vožnja i dalje u prvom planu, pomalo neočekivano dugo prezentiralo se samo razgledanje automobila. U svakom slučaju, ta Forza stiže nam iduće godine.

E3 2010 - Microsoft - Xbox 360 Slim

Za kraj same konferencije ostavljeno je predstavljanje nečega o čemu se šuškalo barem godinu, ako ne i dvije. Xbox 360 konzola dobila je novi, redizajnirani model. Manji i tanji, elegantniji, a opet funkcionalniji – više USB utora, veći disk (250 GB) te Wi-Fi glavne su značajke modela koji će se moći naći po istoj cijeni kao i starija Elite verzija. Malo iznenađenje je što na taj model neće trebati čekati – on će se naći u prodaji već od ovoga tjedna. Arcade inačica također će dobiti isti redizajn, a dobit će i sniženu cijenu od 150 američkih dolara.

I time je završeno veliko Microsoftovo prezentiranje na još većem E3 sajmu. Kao što smo već rekli, u usporedbi s prethodnom godinom, ova konferencija nije nas oduševila. Na kraju krajeva, nije nas očarala i bez te usporedbe. Nadamo se stoga da će Sony i Nintendo imati nešto raznovrsniji program, a ako ništa, radujemo se i sljedećoj godini i novoj konferenciji.

REPORT: Nintendova E3 2010 konferencija REPORT: Sonyeva E3 2010 konferencija

A vi? Jeste pratili ovu konferenciju? Što kažete na Microsoftove novitete? Sve nas to zanima pa ne budite stranci i ostavite nam koji komentar na sve ovo u boxu ispod.

Komentari (8)

  • Armor

    15.06.2010 - 12:19

    Bravo wyz i HCL, no mene ovo ne oduševilo – misleći time naravno na M$

  • FljegmA

    15.06.2010 - 12:30

    Mene zanima iznenadenje od valvea na E3

  • FljegmA

    15.06.2010 - 12:30

    source negine 2?

  • ReFlex

    15.06.2010 - 12:52

    Novi X360……ehh taman mislim mijenjat ovu starudiju…..Premium….bas sam se napalio..:D
    A ovo “Malo iznenađenje je što na taj model neće trebati čekati – on će se naći u prodaji već od ovoga tjedna”-to se odnosi na HRV I Balkan Ili tek dolazi tamo u Americi…..

  • xGAME

    15.06.2010 - 13:13

    ajme sto su to sa risingom napravili
    kao da dmc gameplay gledam. sramota

  • Figo

    15.06.2010 - 21:16

    slažem se s xGameom, MGS je sada postao God of War, pa kako možete od jedne od najboljih holiwoodskih špijunskih stealth igara napraviti čistu koljažu s izbačenim glavnim likom Solidom??? pa zar si Kojima skrenuo s uma???

  • Ementaler

    15.06.2010 - 21:32

    Pa šta nije vrijeme da Solid ode u mirovinu? Star je to čovjek već kvragu :). Meni trailer izgleda odlično, drugačiji pristup MGS-u, ali to rezuckanje i akcija općenito izgleda prokleto zabavno.

  • SolidSnake

    16.06.2010 - 20:31

    Sve mogu podnijeti ali MGS bez Big Bossa ili Solid Snake nemogu!!!!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?