HCL.HR

Procedo PES 2011 Cup

Duje Kozomara 18.01.2011.   •   5 komentara


Splitska tvrka Procedoo pod pokroviteljstvom HCL portala i Microsofta organizirala je PES 2011 turnir. Bili smo tamo i donosimo slike!

Za početak, treba spomenuti kako je mala promjena u odnosu na većinu ostalih PES turnira ležala u činjenici da se igralo na Xbox 360 konzolama, umjesto na PlayStationu 3, na koji su natjecatelji većinom navikli. Dok je jednima (vlasnicima X360 konzole, naravno) to u potpunosti odgovaralo, drugi su pričali kako nešto slabije igraju upravo poradi privikavanja na Xboxov gamepad, koji se ipak ponešto razlikuje od onog PlayStationovog. Kako ne bi bilo problema s pronalaskom tvrtke, dosjetljivi organizatori su, osim Google Mapsa s točnom lokacijom, vješto u Paintu nacrtali lokacije gdje u blizini staju autobusi.

Posjetitelji su, osim u napetim utakmicama, mogli uživati i u Kinectu, Microsoftovom motion sensing uređaju za Xbox 360 (op. ur. barem je bio namijenjen samo za Xbox 360) koji smo nedavno i recenzirali. Zabave uz Kinect bilo je podosta, osobito kada se igralo u paru, a omanji problem je nastajao kada bi se natjecatelji, zadihani i umorni od mahanja rukama i nogama, morali vratiti igrati važnu utakmicu.

Ekipa iz Procedoa na svome YouTube kanalu objavila je par videa sa turnira, a na sljedećem videu pogledajte kako je izgledala usputna zabava uz Kinect.

Osim Kinecta, bio je tu i besplatni WiFi, pa su neki natjecatelji sretno tweetali rezultate sa svojih smartphoneova. Pohvale idu i pozadinskoj glazbi te osobito genijalnom „Saundtreku za fifanje/pesanje“, koji je naš korisnik nije_zvone postao na forumu prije nekoliko tjedana.

Glavna nagrada turnira bila je Xbox 360 Arcade konzola + igra Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, drugoplasirani je igrač dobivao Xbox 360 igru Sega Superstars tennis, a trećeplasirani dva Cable Managera. Turnir je počeo u subotu, 15. siječnja, u 10 sati ujutro, a prijavila su se ukupno 24 igrača, što je značilo da je popunjeno bilo šest grupa – u svakoj po četiri natjecatelja.

Već u prvom danu nazirali su se nekakvi favoriti natjecanja, s najvećom gol razlikom u skupinama i najuvjerljivijim pobjedama – Petar Bešlić i Endy Šimac. Nakon što su odigrane sve utakmice svih šest skupina, jasno je bilo tko prolazi u knockout fazu, koja se odvijala dan kasnije.


Osmina finala počela je dan nakon, u nedjelju, ponovno u 10 sati ujutro. Preostalo je 16 igrača, a ostalo nam je vidjeti hoće li se dogoditi kakvo iznenađenje u vidu ispadanja favorita, ili pak dolaska nekog prikrivenog genijalca iz sjene do finala. Najzanimljivija utakmica ovog dijela vjerojatno je bila ona između Jukića i Jurića – rezultat prve utakmice bio je 3:1, a druge 1:3. Dogovorom se odlučilo da će se igrati treća utakmica, koju je Jukić uspio dobiti sa rezultatom 1:0. Ne smijemo zaboraviti spomenuti zanimljiv ishod utakmice natjecatelja Luke Vidoša, koji je obje utakmice dobio 3:0. Naime, njegov suparnik se iz još neutvrđenog razloga nije pojavio na turniru.

Među osam najboljih našli su se Kozomara (op. ur. Ma ‘ko je to?), Ferenca, Jukić, Kolanović, Bešlić, Jozić, Vidoš te Šimac. Najnapetije je bilo između Kozomare i Ference, Kozomara je prvu utakmicu izgubio 2:3, no pogotkom u zadnjoj minuti uzvratne utakmice dobio je sa 3:1 i prošao u polufinale. Nadamo se da je sve u redu s Ferencom, djelovao je pomalo neutješno u tim trenutcima.

U dvoboju Bešlić – Jozić, favorit Bešlić je prvu utakmicu izgubio 3:2, no nije razočarao vjerne obožavatelje – drugu je pobijedio sa 3:1. Sasvim uvjerljivo polufinale osigurao je Šimac, s gol razlikom 10:1 u dvije utakmice, dok je samo malo manje uvjerljiv bio Jukić, koji je također zasluženo stigao u polufinale.

U polufinalu su se našli Kozomara i Jukić te Bešlić i Šimac. Kozomara je prvu utakmicu dobio 4:0, pa je, unatoč gubitku uzvratne 2:1, osigurao svoje mjesto u finalu. Dva favorita svoje su snage ogledali u polufinalu: iako je Šimac u dva dana turnira dobio apsolutno sve utakmice s impresivnom gol razlikom, Bešlić je rekao da će pokušati pobijediti „na iskustvo“. Tako je i bilo: prvu utakmicu dobio je 4:0, a drugu 2:0. Prije finala odigrana je utakmica za treće mjesto, Jukić je očito bio demoraliziran gubitkom u polufinalu, pa je Šimac odnio pobjedu u obje utakmice s rezultatima 5:2 te 4:2.

Uslijedio je finalni okršaj, idejom organizatora te dogovorom između igrača dogovoreno je da će se čak i u finalu igrati uzvratna utakmica. Ugašena je i genijalna pozadinska glazba, pojačan je zvuk igre, napetost je bila na vrhuncu. Kozomara ipak nije uspio nadigrati Bešlića, koji je u potpunosti opravdao ulogu favorita (koju su mu neki nadjenuli i prije početka samog turnira, poradi činjenice da momak u posljednje vrijeme ima neugodan običaj pobjeđivati na svim PES turnirima u Splitu i okolici). Prva utakmica završila je 3:0 za Bešlića, druga 1:1.


Čestitamo Petru Bešliću na prvom mjestu i osvojenom Xboxu 360 Arcade, iako bi bilo sasvim simpatično da se ne pojavi na idućih par turnira, čisto da i drugi natjecatelji dobiju priliku osvojiti ponešto. Osim toga, sve pohvale idu i organizatorima za inicijativu, opuštenu atmosferu, zezanje uz Kinect, besplatni WiFi, finu glavnu nagradu te genijalni soundtrack koji je pratio turnir. Inače, organizatori Ivan i Zvonimir Burazin otkrili su nam da oko Uskrsa slijedi novi turnir na istom mjestu, ali ovaj put na PS3 konzolama te upravo Sonyevom konzolom kao glavnom nagradom. Vidimo se tamo!

Za informacije o sljedećem turniru, Procedo možete pratiti na njihovom siteu procedo.hr, a nekoliko videa s turnira, kao i čitav spomenuti soundtrack, možete poslušati na njihovom youtube kanalu putem linka ispod.

LINK: Procedo YouTube kanal

Komentari (5)

  • eazy-e

    18.01.2011 - 21:59

    Cool

  • beli76

    19.01.2011 - 15:07

    vidim da nema ni jednog maloljetnika…..jel smiju sudjelovat maloljetnici??…imam 15godina i igram PES od kad se je jos zvao ISS tj. ne igram od 3 godine nek doka sam ima 6,7 goidna igro sam na plejki

  • Duksy

    19.01.2011 - 15:46

    Mogu se prijavit i maloljetni, igrom slučaja se poklopilo da su svi bili punoljetni na turniru 🙂
    Obavijestit ćemo vas kad bude sljedeći turnir, pa svrati.

  • petebrks

    19.01.2011 - 18:52

    bilo bi dobro kad bi npr. bilo dva turnira jedan u Zagrebu i Splitu pobjednik iz tih gradova igra jedan protiv drugog

  • petebrks

    19.01.2011 - 18:53

    bilo bi dobro kad bi npr. bilo dva turnira jedan u Zagrebu i Splitu pobjednik iz tih gradova igra jedan protiv drugog

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?